Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-05-12, 15:59   #3481
aaricia8
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Ja też bardzo źle wspominam wyciski. To nieprzyjemne mocno jest.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-12, 16:17   #3482
jucha
Wtajemniczenie

a ja mam kryzys nie mogę się przyzwyczaić do tego dołu nosze go już prawie tydzień i jest okropnie, tzn. nic nie boli, ale mówię niewyraźnie i usta tak brzydko mi się układają.
Nawet jak patrzę w lustro, to widzę jakbym coś miała w buzi "wypchane". Z górą tak nie miałam, wszystko było ok....do tej pory
jucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-12, 17:13   #3483
Sanya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jucha Pokaż wiadomość
a ja mam kryzys nie mogę się przyzwyczaić do tego dołu nosze go już prawie tydzień i jest okropnie, tzn. nic nie boli, ale mówię niewyraźnie i usta tak brzydko mi się układają.
Nawet jak patrzę w lustro, to widzę jakbym coś miała w buzi "wypchane". Z górą tak nie miałam, wszystko było ok....do tej pory
Też tak miałam na początku z dołem... Góra oki, a jak założyli dół to kiepsko było... Ale potem wszystko się jakoś ułożyło i buzia się przyzwyczaiła. Myślę, że jeszcze z tydzień i wszystko będzie super! Nie przejmuj się
A dla poprawy humorku pomyśl jak ślicznie będziesz się uśmiechać jak ząbki będą już równiutkie!

19.05.2011
Sanya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-12, 18:05   #3484
jucha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sanya Pokaż wiadomość
Też tak miałam na początku z dołem... Góra oki, a jak założyli dół to kiepsko było... Ale potem wszystko się jakoś ułożyło i buzia się przyzwyczaiła. Myślę, że jeszcze z tydzień i wszystko będzie super! Nie przejmuj się
A dla poprawy humorku pomyśl jak ślicznie będziesz się uśmiechać jak ząbki będą już równiutkie!
dziękuję Sanya, ale teraz wyglądam jak jakaś wargola i najgorsze, że tak niewyraźnie mówię jakoś, w pracy tak mi z tym źle
Narzeczony też mnie pociesza, że za moment się przyzwyczaję, ale....
jucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-12, 18:47   #3485
Sanya
Raczkowanie

Oj tak... pamiętam... Siedziałam z lusterkiem i przyglądałam się mojemu profilowi na początku... A jak mówiłam to... się plułam! Ale jakoś przetrwałam ten, w sumie krótki, okres i teraz jest ok. Uważam nawet, że mniej czuję dolny niż górny łuk!
Będzie dobrze!

19.05.2011
Stary 2007-05-12, 19:14   #3486
smv
Zakorzenienie

kasiek co ci powiem to ci powiem ale zdjecia juz umiesz robic )ladne masz te zebole swoje;)) ja juz za 4 dni bede posiadaczka to tez bede sie cieszyla do lusterka;P heh boje sie swoejn reakcji na nowy wyglad no ale jak mus to mus
ktos pytal o jablka i gumy do zucia: otoz moje kolezanki jablka kroily a gumy zuly i balony mega bycze robily:P ja nie wiem jak to bedzie w moim przypadku, okaze sie za kilka dni
witam nowe forumowiczki
Stary 2007-05-13, 08:30   #3487
Karmen_1984
Raczkowanie

GG do Karmen_1984

czesc Kobietki u mnie juz lepiej,buzia juz nie jest taka obolała,moze sie przywyczaiła.Jutro lece na przeswietlnie mojej 6-stki bo pewnie pójdzie do wyrwania i za miesiac załoze doł.Dokucza mi tylko pierscien z prawej strony,jak zamykam buzie to go bardzo czuje, w nocy go sobie troche przygryzam.No ale wazne ze juz tak nie boli.Pozdrawiam Was!
Karmen_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 10:26   #3488
smv
Zakorzenienie

a nie lepiej wyleczyc 6tke kanalowo niz ja usuwaC? skzoda wytrywac zdrowego zeba, no chba ze to zalecenie orto...
Stary 2007-05-13, 10:47   #3489
olenka888
Przyczajenie

Witam wszystkich jestem tu nowa
smv ktore zeby musialas wyrywac? (moze wczesniej wspomialas nie wiem bo nie czytalam wszystkich watkow, przepraszam) bo ortodontka z mojego miasta kazala mi usunąć dwie gorne 4 bo mi wystaja ( wygladam jak wampir) i powiedziala ze nie ma na nie miejsca w szczece, juz prawie mialam usuwac te zeby ale umuwilam sie na wizyte u innego ortodonty i co sie okazalo to nie musze ich wyrywac. Czy kontaktowalas sie z innymi ortodontami? bo mi by bylo szkoda wyrywac zdrowych zebych chyba ze musialas to ok
Ja aparacik bede miala zakadany 16. 05
A i mam pytanie bo ja mam miec zakladany aparat na dol i na gore jednego dnia ale podobno nie mozna? czy to prawda jak tak to czemu?
olenka888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 11:55   #3490
Karmen_1984
Raczkowanie

GG do Karmen_1984

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
a nie lepiej wyleczyc 6tke kanalowo niz ja usuwaC? skzoda wytrywac zdrowego zeba, no chba ze to zalecenie orto...
jak nie usune tej szóstki do napewno 4-rke zdrowa,wiec lepiej usunąć ten chory ząb.Zobaczymy co zadecyduje ortodontka.
Karmen_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 14:25   #3491
smv
Zakorzenienie

czesc moja imienniczko Olciu
ja tez wyrywałam górne 4....tyle ze u mnie sytuacja inna, moja górna szczeka byla wysunieta o 10 mm do przodu od dolnej. gdyby to bylo do 7 mm nie musialabym usuwac, no ale juz po krzyku!usunelam. nie kontaktowalam sie z innym ortodonto bo w moim miescie jest tylko ona i wszyscy do niej chodza.poza tym to jest moja znajoma wiec jakos jej ufam i wierze ze bedzie okej. i widze ze tak samo zakladamy apoaraciki! ja 17 co prawda ale bedziemy mialy o czym gadac;P
co do zakladania góry i dołu....nie wiem, zazwyczaj jest to roznica 3-6 miesiecy jak sie zakalda, ponoc latwiej jest ustalic plan leczenie góry względem dołu ale głowy nie dam.
witam cie Olenko wsrod nas No i powodzenia w noszeniu aparaciku!

karmen rozumiem, to fakt tez bym woala usunac 6tke

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-13, 14:30   #3492
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
kasiek co ci powiem to ci powiem ale zdjecia juz umiesz robic )ladne masz te zebole swoje;)) ja juz za 4 dni bede posiadaczka to tez bede sie cieszyla do lusterka;P heh boje sie swoejn reakcji na nowy wyglad no ale jak mus to mus
ktos pytal o jablka i gumy do zucia: otoz moje kolezanki jablka kroily a gumy zuly i balony mega bycze robily:P ja nie wiem jak to bedzie w moim przypadku, okaze sie za kilka dni
witam nowe forumowiczki

hehe ale mi slodzisz ^^ a zebole bede musiala odkamieniaczem potraktowac hehe ;] aparat jest fajny na pewno Ci sie spodoba ^^ a jablka to fakt kroje na cwiartki i wtedy normalnie jem ale jak mam sie wgryzc to nie dziekuje bo zaczynaja mi dziasla krwawic a co do gumy to mozna zuc tylko trzeba znalezc taka ktora nie klei sie do zamkow ^^ na mordoklejki tez jest sposob trzeba je do podniebienia zamocowac i lizac ssac badz co kto lubi ale nie polecam gryzenia bo mozna sie zakleic i urwac zamek :P

Cytat:
Napisane przez olenka888 Pokaż wiadomość
A i mam pytanie bo ja mam miec zakladany aparat na dol i na gore jednego dnia ale podobno nie mozna? czy to prawda jak tak to czemu?

ja mialam normalnie dwa luki naraz nie wiem kto ci powiedzial ze tak nie mozna, tak sie czesto robi

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 14:46   #3493
Lynn
Zakorzenienie

Witam wszystkie aparatki ja nosze aparat już 15 miesięcy i póki co konca nie widać. bardzo lubię mój aparat, ale nie moge sie doczekac kiedy bede juz bez niego Po jakim czasie orto założyla wam gumki lączące 2 szczęki?

Kilka dni temu jadłam suszone bananyi wtedy peknął mi pierscien. Jak myslicie, bede musiala zapłacic za nowy?
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 14:48   #3494
olenka888
Przyczajenie

ortodontka z mojego miasta tak mowila ale jezdze gdzie indziej
teraz mam zalozone gumki separacyjne na poczatku moje zeby byly jakies "nabrzmiale" i podatne na bol teraz jest lepiej ale mam wrazenie ze one mi spadna(gumki) i dziwnie sie z tym czuje wiem to troche dziwne ale coz:d a ty smv w czwartek masz miec aparat na dol czy na gore?
Stary 2007-05-13, 14:51   #3495
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sawa_sawa Pokaż wiadomość
a mi sie jeszcze dziurki po 4 nie zagoiły i czasem czuje jak krew leci i taki jakby 1mm kawełek czegoś twartego jakby kawałek korzenia nie wiem co to
Ja tak miałam. Spróbuj to twarde wyciągnąc pencetą - nic nie boli, ewentualnie poleci krew troszkę Ja mialam duzo takich kawałków w dziąsle, gdyż ząb sie pokruszył Najgorsze, że zaczeło ropiec, ale jak powyciągalam te wystające kawałeczki to już było dobrze
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 14:57   #3496
smv
Zakorzenienie

góra) dól planuje ale jak sbie pieniazkow uzbieram)
co do dolu i góry naraz to chyba zalezy od warunkow finansowych moze;p nie znam sie...moja orto mowila z epo 3 miesiach juz mozna zakaldac ale jak widac zaklada sie naraz oba ciekawe czy bedzie mozna np po roku noszenia
Stary 2007-05-13, 15:01   #3497
olenka888
Przyczajenie

wydaje mi sie ze to nie ma znaczenia moja ortodontka pytala mnie czy chce teraz na dol czy pozniej :d wiec stwierdzilam ze teraz a tobie gumki zeparacyjne nie przeszkadzaly?
Stary 2007-05-13, 15:08   #3498
AppleGirl
Rozeznanie

olenka888 np. ja miałam od razu dwa łuki zakładane, nie wydaje mi się żeby istniały jakieś przeciwskazania.
Moim zdaniem jeśli ma się oba łuki zakładane mniej więcej w tym samym czasie, to można łatwiej zgrać ząbki górne z dolnymi tzn. ustwić dobry zgryz. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-13, 15:27   #3499
olenka888
Przyczajenie

wiem o co ci chodzi apple girl i dziekuje za post Pozdrawiam
Stary 2007-05-13, 16:18   #3500
olcia17666
Raczkowanie

Ja nosze aparat od pazdziernika doł i góre. Najpierw miałam zakladaną góre a pozniej za miesiac dopiero doł.Dlatego zebym sie przyzwyczaiła
Stary 2007-05-13, 18:09   #3501
smv
Zakorzenienie

a ja juz zaczynam sie stresowac. zakladam w czwartek a juz mysle jak to bedzie heh chyba typowe dla kazdego..
pelno obaw i w ogole...to bedzie hardcore nikt mi nie powie ze nie;]
brr...
Stary 2007-05-13, 21:18   #3502
olenka888
Przyczajenie

ja nie mam obaw raczej nie moge sie doczekaC jak w srode wroce to powiem jak bylo i wrazie czego wystrasze sie Olciu jeszcze bardziej
Stary 2007-05-14, 05:22   #3503
smv
Zakorzenienie

hehe no wez nie gadaj;Pbo jeszcze zrezygnuje;P ja dopiero jutro ide na separacje...i w czwartek druciory ciekawe jak ja bede wygladala;Pzeby tlyko Tż sie nie zniesmaczył;/
Stary 2007-05-14, 06:10   #3504
alufa
Zakorzenienie

wiecie co? ja mam problem natury psychicznej otóż. mam wrażenie, że moje zęby stały się krzywsze niby zamki na dole są w jednej linii ale na Boga. czemu zęby są różniej wielkości?? może nie dane mi jest mieć proste zęby i wywaliłam ponad 3000 w błoto?? przecież to jakaś paranoja! ja szczerze wątpię, że one jeszcze będą proste jak wg.otro JUż są proste...
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-14, 07:42   #3505
smv
Zakorzenienie

alufa moze ci sie tylkow ydaje..orto czesto piluje zbey zeby je wyrownac, one sa roznej dlugosci ale na pewno sa rowne i stoja w rzedzie jak nalezy. nie martw sie i nie przejmuj bo takim zamarwtaianiem sie jeszcze bardziej potegujesz w sobie takie obawy. albo moze umow sie do orto i powiedz ze ci sie to nie podoba...nie wiem kurcze nie nosze jszcze aparatu wiec nie jestem ze tak powiem w temacie..
3maj sie i nie nerwuj!i na penwo nie wyrzules pieniazko w bloto!
Stary 2007-05-14, 08:10   #3506
Sanya
Raczkowanie

Bez obaw alufa! Moja orto często mi powtarza, że zwykle bywają momenty podczas leczenia, gdy jest gorzej niż na początku! Możliwe, że zęby są trochę nierówne, ale napewno orto to widzi i się tym zajmie w swoim czasie!
Także nie przejmuj się i ciesz się wizją równych ząbków, bo już niedługo napewno będziesz takie mieć!

19.05.2011
Stary 2007-05-14, 10:39   #3507
sylweczka
Wtajemniczenie

GG do sylweczka

hej.... ja jestem ostatnio troche taka niezadowolona...bo górne zeby mi sie jakby rozjezdzaja-miedzy 1 a 2 górymi mam takie szparki Mysle ze to takie chwilowe i nie moge sie doczekac wymiany luków a mam w ten piatek bo kurde....moze mi to jakos pomoze A pozatym miałam przykry incydentPrzez moje obzartustwo chipsowe spadła mi,tzn przeciała sie gumka na jedynce...Ale słuchajcie kiedy....około 15 min przed wyjsciem piątkowym z koleżankami.Pojechałam do orto i mi załozyła jasniejszy róz niz miałam na dwie górne jedynki...najpierw mysle sobie dobra tam...ale teraz odbarwiły mi sie na taki jakby jasny bezowyI juz nie moge sie doczekac piatku....tylko jaki teraz wybrac kolor gumek
sylweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-14, 11:46   #3508
Orhen
Przyczajenie

Cytat:
a ja juz zaczynam sie stresowac. zakladam w czwartek a juz mysle jak to bedzie heh chyba typowe dla kazdego..
pelno obaw i w ogole...to bedzie hardcore nikt mi nie powie ze nie;]
brr...
Nie bój się niczego. Ja noszę aparat na górnym łuku już miesiąc. W ten piątek zakładam dół. Teraz mam założone gumki separacyjne i chyba to jest dla mnie najgorsze.
Wszystko to zależy jak bardzo jesteś wrażliwa na ból. Mnie nic nie bolało następnego dnia po tym jak założyła mi moja orto aparat.
Tylko dziwne uczucie kiedy coś jesz - to wszystko, ale to się utrzymuje może przez tydzień. Bez problemu przez to przejdziesz. Ja się bardzo szybko przyzwyczaiłam do aparatu. Nie mam żadnych problemów z czymś takimi jak obtarcia i krwawienia.
Trzymam kciuki i nic się nie martw
Orhen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-14, 13:16   #3509
anusiuniaa
Zakorzenienie

Witam
chciałam się zapytać i prosić o polecenie jakiegoś dobrego i co ważne niedtrogiego ortodonty w Opolu albo we Wrocku. Kiedyś nosiłam sciągany aparacik i ząbki były OK... teraz wyrosły mi cztery 8 i wszystko mi sie pokrzywiło z przodu... szczególnie wystaje mi górna jedynka...
proszę o pomoc....
anusiuniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-14, 13:49   #3510
alufa
Zakorzenienie

to dziękuje za pocieszenie... ja zawsze z góry zakładam gorszy scenariusz ciekawa jestem czy zmiana mojego uzębienia będzie naprawdę widoczna (ja jako właścicielka zębów nie widzę jak one się przesuwają, no może z wyjątkiem dolnego łuku, w którym zauważyłam że zamki są w prostej linii )
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości