Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-05-14, 14:27   #3511
kasiek87
Kokon pro

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
wiecie co? ja mam problem natury psychicznej otóż. mam wrażenie, że moje zęby stały się krzywsze niby zamki na dole są w jednej linii ale na Boga. czemu zęby są różniej wielkości?? może nie dane mi jest mieć proste zęby i wywaliłam ponad 3000 w błoto?? przecież to jakaś paranoja! ja szczerze wątpię, że one jeszcze będą proste jak wg.otro JUż są proste...

wiesz czasem tak jest ze gdy zeby byly krzywe to sie nierowno scieraly powierzchnie, a pozniej gdy juz sie je wyprostuje to gorna czesc dolnych zebow wlasnie jakas taka nierowna jeden dluzszy drugi krotszy ale to wszystko mozna ladnie wypilowac do jednej linii

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-14, 15:49   #3512
Lii
Raczkowanie

Cytat:
wiecie co? ja mam problem natury psychicznej otóż. mam wrażenie, że moje zęby stały się krzywsze niby zamki na dole są w jednej linii ale na Boga. czemu zęby są różniej wielkości?? może nie dane mi jest mieć proste zęby i wywaliłam ponad 3000 w błoto?? przecież to jakaś paranoja! ja szczerze wątpię, że one jeszcze będą proste jak wg.otro JUż są proste...
A Twoje leczenie dobiega już końca? Moje zęby ciągle się przesuwają. Raz miedzy 1 i 2 mam taką malutką szparkę, pozniej zanika i teraz widzę że znowu się zrobiła.
spytaj może orto jak te zęby mogą się jesacze przesuwać. Bo tak powiedzieć wprost to troch ę głupio- jakbyś wątpiła w jego umiejętności.
Lii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-14, 17:10   #3513
smv
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lii Pokaż wiadomość
tak powiedzieć wprost to troch ę głupio- jakbyś wątpiła w jego umiejętności.
dlaczego? mozna uprzejmie zapytac: dlaczego moje zbey nie sa rowne. placimy i wymagamy...
Stary 2007-05-14, 17:39   #3514
Sanya
Raczkowanie

Wcale nie głupio! Jak wiadomo panuje zasada: płacę - wymagam i nie ma się co krępować pytać o wszystko i zwracać orto uwagę Także pytaj, pytaj i nie miej obiekcji!

19.05.2011
Sanya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-14, 17:45   #3515
smv
Zakorzenienie

hihi a ja jutro ide na separejszyn yeah:P
juz sie doczekac nie moge aczkolwiek mam leTkiego cykora bo bede sie bala jesc itp typowe dla poczatkujacych
pozdrawiam wszytskich! ide sie wykapac i do nauki siuup:P
Stary 2007-05-14, 19:46   #3516
Lii
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
dlaczego? mozna uprzejmie zapytac: dlaczego moje zbey nie sa rowne. placimy i wymagamy...
Najlepszym wyjściem oczywiście jest zapytać- chodziło mi bardziej o to że jeżeli to początek leczenia to przeciez od razu zęby nie będą idealnie równe jak z reklamy. Trzeba dać szansę aparatowi i orto I być cierpliwym. Natomiast jeżeli leczenie zbliża się do końca to nie dziwię się rozgoryczeniu Alufa że nie tak wyobrażała sobie swój uśmiech.

Dziewczyny mam pytanie blakną wam gumeczki? Bo ja po założeniu przez jakiś czas były takie śliczne i miały ładny różowy kolor że ciągle zerkałam w lusterko- a teraz juz nie mogę się doczekac zmiany bo wydają mi się jaśniejsze i już kolor nie jest ten sam Dodam że raczej się nie zabarwiły od jedzenia tylko właśnie zjaśniały.

Swój aparacik noszę już 57 dni
Stary 2007-05-14, 19:57   #3517
smv
Zakorzenienie

kolorowe wlansie blakna taki minus...moze to tez zalezy z czego sa zrobione...jedne sa tanmsz einne drozsze to tez ma wplyw..
Stary 2007-05-14, 20:14   #3518
madziaaa21
Raczkowanie

GG do madziaaa21

Cytat:
hihi a ja jutro ide na separejszyn yeah:P
juz sie doczekac nie moge aczkolwiek mam leTkiego cykora bo bede sie bala jesc itp typowe dla poczatkujacych
pozdrawiam wszytskich! ide sie wykapac i do nauki siuup:P
Separacja wcale nie jest taka straszna Bardziej powiedziałabym niewygodna no i może troszeczkę przeszkadza... Ale ja pierwszego dnia po założeniu mogłam normalnie jeść bo zęby, a właściwie dziąsła przy dotyku jakby swędziały a nie bolały No może drugiego dnia było troszkę gorzej, ale dało sie wytrzymać A u mnie mija dziś już 8 dzień posiadania aparatu I jest suuuper Teraz już praktycznie nic nie czuję, no może trochę bolą jedynki i dziś wydawało mi się jakby się ruszały Ale po raz pierwszy od tygodnia na kolację nie zjadłam jogurtu tylko zwyczajną kanapkę... Pozdrawiam i życzę powodzenia na jutrzejszej wizycie!
madziaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-14, 20:31   #3519
tewunia
Raczkowanie

hej a ja dzis dopiero zrobilam zdjatka moich zabihehe ale jutro ide do orto i ciekawe co powie poza tym dziewuszki powiedzcie mi cp to jest ta separacja i na czym polega????
tewunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-14, 20:33   #3520
Lii
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziaaa21 Pokaż wiadomość
Teraz już praktycznie nic nie czuję, no może trochę bolą jedynki i dziś wydawało mi się jakby się ruszały
Mi tez się czasami tak strasznie jedynka i dwójka rusza że boje się aby mi nie wyleciały Dziwne uczucie- przypomina mi się jak mi mleczki wylatywały
Stary 2007-05-14, 20:39   #3521
Karmen_1984
Raczkowanie

GG do Karmen_1984

Ja bylam u orto z przeswietleniem mojej 6-stki.Okazalo sie ze pewnie wyrywac bede zdrowa czwórke a 6 bede leczyc wymysliła mi lekarza w Bialymstoku,zabule 400 zł moze bym to zrobila gdzies u normalnego stomatologa.Troche mnie zmartwila,stwierdziła ze lepiej bedzie ustawiac zeby jak wyrwe tą zdrową czwórke.Pozdrawiam was
Karmen_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-14, 20:47   #3522
tewunia
Raczkowanie

karmen a nie mozesz zapytac czy nie mozesz zalozyc aparatu na rozszezenie szczeki???mi moja orto na pierwszej wizycie konsultacyjnej tez pow ze mam do wyboru albo usowac 4 albo nosic aparat na roszezenie szczeki troche sie z poczatku balam jak zobaczylam jat ten aparat wygladaale po namowie rodziny stwierdzilam ze wole sie pomeczyc i ponosic ten aparacik niz wyrywac zdrowe zabki bo troche szkoda
Stary 2007-05-15, 04:55   #3523
smv
Zakorzenienie

TEWUNIAseparacja to takie gumki ktore maja zrobic miejsce na przyszle piescienie wokol zebow.zaklada sie ich 4 na gorna szcze miedzy zeby gdzie ma byc pierscien.
co do tehgo hyrax'u lub innych rozszerzaczy czytalam ze taki bajer zakda sie u ludzi gdzie szczeka jest w stanie wzrostu...ale nie jestem pewna,moze ktos sobie tlyko tak napisał.

karmen1984wspolczuje ze nie dosc ze wyrywac zeba t jeszcze leczyc ale u mnie bylo identyko;/ mialam tlyko wyrwac dwie górne czwórki i wudac 160 zł...a tymczasem okazalo sie ze am 6 i 7 chore i poszło 300 zł za calkowite leczenie...tak to jest.owiem ci taK: 4 jest latwisza do wyrywania bo ma jeden korzen i u dobrego dent bedzie to kwestia 5 minut.przy 6 roznie bywa...czasami korzenie sa tak pokrecone ze zostaja i co wtedy?chirugicznie sie je usuwa...takze lepiej wyleczyc 6 bo tam pewnie bedzie pierscien i zakladac drucki

jest 5.54 wstałam 5.20 taki upal ze szok!;P dzis ide separacjonowac sie a za dwa dni aparatos porfavoros;P

3mta sie milego dnia! zajrze wieczorem!
Stary 2007-05-15, 06:45   #3524
olenka888
Przyczajenie

Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

witam juz jutro aparacik ja mialam separacje juz chodze w tych gumkach 5 dni czmu masz tak krotko smv? mnie przez pierwsze dwa dni strasznie bolaly zeby:d nie chce cie straszyc ale przychotuj sie na jakis bol na poczatku wyszlam od orto i mowie o spoko nic nie boli a na wieczor i nastepnego dnia zaczely mnei bolec zeby straszne uczycie jakby byly nabrzmiale ale moze tobie sie poszczesci i nie bedzie cie nic bolec zobaczymy

Karmen prosze skontaktuj sie z innym ortodonta u mnie w miescie jest jedna orto i kazala mi wyrwac 2 czworki ale pojechalam gdzie indziej i sie okazalo ze nie muszE masz 2 zdrowe zeby nie daj ich tak szybko wyrwac jak drugi orto potwierdzi to wyrwij ale jak powie ze nie musisz to lecz u niego naprawde warto zapytac innego lekarza i wtedy bedziesz miala pewnosc ja tak zrobilam i nie zaluje decyzji pozdrawiam!

mi orto tez mowila ze nei ma innego wyjscia a jednak jest a powiem ze za dole nie mam dwoch 6 bo kiedys mialam wyrywane:d i dlatego kazala mi usunac czworki aby kly weszly na miejsce czworek bo mam odstajace kly ( wygladam jak wampir) opisz swoj przypadek karmen.

Edytowane przez Madziorka
Czas edycji: 2007-05-15 o 10:41 Powód: post pod postem
olenka888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-15, 07:09   #3525
Karmen_1984
Raczkowanie

GG do Karmen_1984

Pogadam z orto, tak czy inaczej 6 do zrobienia a 4 do wyrwania. Myslalam ze to wszystko prosciejsze bedzie. W poniedziałek powie mi na bank co mam robic,dam wam znac. Pozdrawiam WAS!
Karmen_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-15, 09:27   #3526
jucha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lii Pokaż wiadomość
A Twoje leczenie dobiega już końca? Moje zęby ciągle się przesuwają. Raz miedzy 1 i 2 mam taką malutką szparkę, pozniej zanika i teraz widzę że znowu się zrobiła.
spytaj może orto jak te zęby mogą się jesacze przesuwać. Bo tak powiedzieć wprost to troch ę głupio- jakbyś wątpiła w jego umiejętności.
ja mam tak samo w lutym zaczęły mi robić takie szpary między 1 a 2 i orto założyła mi druciki zaplecione w poziome ósemki żeby zahamwoać "rozjeżdżanie" się ich.
Potem mi je zdjęła, jak zakładałam aparat na dół, a teraz znowu szpary na górze się robią i są coraz większe i większe:
jucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-15, 11:34   #3527
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Dzisiaj idę do orto. Zastanawiam się nad wyborem koloru gumek. Podobaja mi się kolorowe na Waszych uśmiechach, ale nie wiem, jak bym się czuła z takimi, i czy nie jestem za stara Mam jeszcze dwie godzinki na podjęcie decyzji
sylviontko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-15, 12:08   #3528
agiii
Zadomowienie

ja sobie postanowilaz ze za 1,5tyg. bo wtedy ide zakladam sobie takie ciemno zielone tak wiosenno-letnio
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-15, 13:03   #3529
kasiek87
Kokon pro

dziewczyny nie kazdy moze miec rozszerzana szczeke i nieraz nie ma innego wyjscia i trzeba rwac (np u mnie), gdybym miala rozszerzanie srdokowa linia by mi sie przesunala i wcale nie byloby fajnie, zreszta jak ktos ma drobna twarz i duze stloczenie to po rozszerzaniu moze wygladac jak kon, ze tak powiem i wtedy tez proponuja rwanie (ale decyzja nalezy do pacjenta w koncu to jego twarz :P

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-15, 13:11   #3530
Sanya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
dziewczyny nie kazdy moze miec rozszerzana szczeke i nieraz nie ma innego wyjscia i trzeba rwac (np u mnie), gdybym miala rozszerzanie srdokowa linia by mi sie przesunala i wcale nie byloby fajnie, zreszta jak ktos ma drobna twarz i duze stloczenie to po rozszerzaniu moze wygladac jak kon, ze tak powiem i wtedy tez proponuja rwanie (ale decyzja nalezy do pacjenta w koncu to jego twarz :P
Dokładnie! U mnie była podobna sytuacja. Musiałam mieć wyrywane aż 4 ząbki! Dwa na dole i dwa na górze, bo nie było innego rozwiązania. Chodziłam do kilku orto i każdy powtarzał to samo... Także nie zawsze da się rozszerzyć szczękę...

19.05.2011
Sanya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-15, 13:47   #3531
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
wiesz czasem tak jest ze gdy zeby byly krzywe to sie nierowno scieraly powierzchnie, a pozniej gdy juz sie je wyprostuje to gorna czesc dolnych zebow wlasnie jakas taka nierowna jeden dluzszy drugi krotszy ale to wszystko mozna ladnie wypilowac do jednej linii
to się serio piłuje?? ogólnie ufam swojej orto, jak najbardziej. porpstu zawsze gdy coś mnie niepokoi to wolę się zapytać i albo uspokoić albo zacząć działać...
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-15, 14:01   #3532
doomka
Raczkowanie

GG do doomka

Dziś jakieś 7 miesięcy jak ma aparat. Dziś orto a mi się wszystkie kolory znudziły... Coś takiego super bym se założyła... No własnie. I mi tez blakną gumeczki.
doomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-15, 14:17   #3533
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Zdecydowałam się na seledynowe. Od 15 min je mam i są suuuper
sylviontko jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-15, 14:18   #3534
tewunia
Raczkowanie

no i ja wlasnie wrocilam od mojej orto i teraz zalezy wszystko ode mnie bo nie wiem czy juz robic wyciski czy dopiero jak wroce po wakacjach???choc ja bym wolala to wszystko juz miec za soba i zalozyc szybciej aparacik i szybciej zdjac poza tym boje sie reakcji zanajomych na to ze mam apara i aparacik has. najbardziej to mnie zwala z nog ze jak zaloze go to jak pojde na ustny egz to wykladowcy padna z mego seplenienia
Stary 2007-05-15, 14:37   #3535
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
to się serio piłuje?? ogólnie ufam swojej orto, jak najbardziej. porpstu zawsze gdy coś mnie niepokoi to wolę się zapytać i albo uspokoić albo zacząć działać...

serio serio jak oczywiscie wyrazisz takie zyczenie, bo raczej tego sami z siebie nie proponuja ;]

a mi wiekszosc gumek nie zmienia koloru srebrne po dlugim czasie noszenia zmienily na jakis dziwny ale reszta raczej nie miala takich tendencji

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2007-05-15, 15:48   #3536
smv
Zakorzenienie

jestem PO!
mam ta nieszczesn asperacje, Olu mnie na razie nic nie boli...nie straaasz!
na szczewscie tlyko na jeden stronie bo na drugioej bede miec rurki a jednak!w sumie to sie ciesze..

w czawartek o 18.15 zakladam druciory P:P Jupi;p
Stary 2007-05-15, 15:56   #3537
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
jestem PO!
mam ta nieszczesn asperacje, Olu mnie na razie nic nie boli...nie straaasz!
na szczewscie tlyko na jeden stronie bo na drugioej bede miec rurki a jednak!w sumie to sie ciesze..

w czawartek o 18.15 zakladam druciory P:P Jupi;p
tak jest. godzina najważniejsza widzę, że się napaliłaś
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-15, 16:22   #3538
smv
Zakorzenienie

hehe nao napalilam sie...4 lata na to czekalam jak nie wiecej, teraz nadeJszła wiekopomna chwila;P
kochani zaczyna mnie bolec zabek:P ehe...i juz sie cisze
Noie no wariuje ale to takie fajne uczucie jak cie cos napitala!
Stary 2007-05-15, 16:45   #3539
olenka888
Przyczajenie

ehhe no mnie na poczatku tez nie bolalo Ola ale szybko przestanie juz jutro aparat nie moge sie doczekac )
olenka888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-15, 17:29   #3540
smv
Zakorzenienie

Olusia to napisz jak było.
jaki kolor zamierzasz wybrac?
ja wczwartek ide tez sie nie moge doczekac... hihi./..ale przezywamy jak typowe baby:P

Kochani boli( jezussssss.......chyba zaraz wyciagne te gumki jeny nie sadzilam ze to Az taki bol!

Edytowane przez smv
Czas edycji: 2007-05-15 o 18:11
smv jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości