|
|
#3931 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
oh dziekuje
|
|
|
|
#3932 |
|
Kokon pro
|
hej zeby wyrwa ci normalnie na nfz jesli rodzice ci zgode podpisza bo nieletnia jestes a zdrowe zeby rwa tylko na wyrazne zyczenie rodzicow i najlepiej miec jeszcze papier od orto ;] prywatnie to samo jak nieletnie to zgoda ;] i prywatnie kosztuje 50 zl za zab poszukaj tanszego gabinetu
|
|
|
|
#3933 |
|
Rozeznanie
|
heh kurde ja dopiero 1 wizyte miałam a juz tak mi sie wyprostowały ze to szok
ciagle sie usmiecham est to najlepsza decyzja z całego zycia której nigdy nigdy nie bede załować bez kitu warto bardzo
|
#3934 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też kiedy w piątek - po pierwszej wizycie porównałam sobie fotkę w stanie obecnym z fotką gdy pierwszy dzień miałam aparat byłam zaskoczona! Zmiana jest naprawdę duża!
|
|
#3935 |
|
Zakorzenienie
|
Pulcheria szkoda mI ciebie i jeszcze taka gadka rodzicow. Wiadomo oni nie rozumieja ze zeby jka trzeb rrwa to rwac, ja mam 21 lat i sama poszlam do ortodonty sama sie zapisalam do dentystki na wyrywanie dwóch zebow i postawilam ich przed fakrtem dokonanym i sama place sobie za aparat.
ja usuwalam prywatie 80 zł za sztuke, ale panstwowo mysle ze nie byloby problemu!do 13 roku owszem ale bezplatny jest aparata z tego co wiem...ale wyrywanie zebow jaknajbardziej nie. pochcodz po gabinetach no i nie wybieraj pierwszego lepszego najlepiej popytaj wsrod ludzi,moze ktos chodzi do dobrej dentsyyki ktora tez na NFZ cie przyjmuje... wytrwalosci zycze! I zobaczysz nawet jak teraz nie zalozysz to jka juz bedziesz na swoim ( czyli na uzbieranej kasie) zaloz i nie bedziesz zalowac! ja zbieralam wytrwale kasiore...uzbieralam 600 zł rodzice mi co prawda dolozyli ale mam im oddac tak sobie obiecalam i tak bedzie. sawus ja rowniez nie zaluje! widze jak zeby sie prostuja a co Tobie orto robila na 1 wizycie od zalozenia?ja mam dopiero 4 lipca takze hoho czasu No i wstawilabys se jakies zdjecie....;P
|
#3936 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny was też tak na początku wszystko obcierało?
Normalnie każdego dnia co innego mnie obciera nie jest tak strasznie ale ciekawi mnie czy w końcu się przyzwyczajęPoza tym to po jakim czasie przyzwyczaiłyście się do aparatu? Ja mam 4 dni i jest nie za dobrze. Cały czas mam wrażenie że mam go strasznie dużo w buzi :-( nie mogę domykać ust no i generalnie wyglądam jak kretynka albo jak ktoś już wcześniej wspomniał "wargola"
|
|
|
|
#3937 |
|
Rozeznanie
|
zlosnica85 - jak mi w styczniu zalozyli góre to myslalam ze oszaleje- wszystkie zamki miałam obklejone woskiem i uzywałam ciagle Sachol. Porobiły mi sie ranki wtedy i wszystko mnie drażniło.
Ale zaś jak mi tydzień temu załozyli doł to poobcierało mnie tylko w jednym miejscu, chodziłam z woskiem przez 4 dni i wszystko juz jest ok. Juz sie przyzwyczaiłam do dołu
|
|
|
|
#3938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
az strach moje pokazywac hhehe ile czasu juz nosicie aparacik? jej sama bym chciala miec takie proste ale juz niedlugo ![]() w poniedzialek wyrwanie ostatniego zabka, zaleczone tez sa juz wszystkie, a 26 na czyszczenie do dentystki sie umowilam, zebyto byly ladne i czysciutkie zabki w aparacie
|
|
|
|
|
#3939 |
|
Zadomowienie
|
Haalllo! Moja orto powiedziała mi, że "niedługo przystępujemy do separacji".
Jestem trochę zielona w tym temacie i nie bardzo rozumiem o co jej chodziło. Czy o gumki separacyjne wciskane pomiędzy zęby, czy może o hyrax? Albo jeszcze inny diabeł ![]() Poza tym zauważyłam na zdjęciach Waszych aparatów, że na górnych trójkach macie zamki z podniesionym do góry "drucikiem". A co to? xD
|
#3940 |
|
Zakorzenienie
|
morelowa separacja to wlasnie te gumki miedzy zeby
![]() bedzie cie bolalo ale przejdzie a te druciki na trójkach sa po to ze jak masz dół zalozony to na te wystjace druciki zakaldasz takie gumki zeby zgryz uformowac jak nalezy ![]() zosnica ja do aparatu sie przyzwyczajama jakies 1.5 tygodnia....dzis mija rowniutkie 4 tygodnie jak mam aparat i juz go nie czuje ze mam...
|
#3941 |
|
Zakorzenienie
|
oto i moje zeby po miesiacu
ja tam roznice widze mimo okropnej jakosci zdjecia
|
#3942 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że przeżyję ten ból, w końcu czego się nie robi dla urody. Ajjj, już nie mogę się doczekać ;d ps; widac roznicę ;o
|
|
#3943 |
|
Zadomowienie
|
Zobaczcie dziewczyny ,jakie to wszystko chore
haha ;pcierpisz z powodu krzywych zebow, wydajesz kupe kasy na ich leczenie stomatologiczne i ortodontyczne, czekasz tyle czasu, tracisz duzo nerwow i bolu. A jak zaloza Ci aparat to juz po miesiacu zeby sa prawie proste
|
#3944 |
|
Zakorzenienie
|
heeh no nie
ale czego sie nie robi dla urody ;D
|
#3945 |
|
Zadomowienie
|
w sumie dla zdrowia tez, bo na starosc moze szczeka wypasc z zawiasu
|
#3946 |
|
Zakorzenienie
|
a mnie to zastanawia fakt taki ze...niby jestem mloda i mam zeby wszyskie ale jka w wieku 30 lat czyli z a9 lat zaczna mi zeby wylatywac to po co ja tyle kasy w siebie inweestuje.
ciekawe keidy mi zeby zaczna wylatywac, przeciz to jest genetycznie ustalone...moj tata mowil ze wieku 21 lat czyli tyel ile ja mam juz mu 2 zeby wylecialy....mamie to nie wiem ale przeraza mnie perspektywa noszenia sztycznego umeblowania po tym jak nosze druciaka;P
|
#3947 |
|
Zadomowienie
|
A słyszała może ktoraś z Was o jakimś "brutalnym aparacie?
![]() Podobno nosi się go przez 2 tygodnie i ma on za zadanie wypychać szczękę (w moim przypadku dolną) do przodu... Tak mi go przedstawiła orto, nie posiadam więcej informacji
|
#3948 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale na pewno się opłaca prostować! Dentystka do której chodzę ma na oko jakieś 40 lat ,a niedawno założyla aparat
|
|
#3949 |
|
Zakorzenienie
|
no bo wsio zalezy ponoc od kosci itp,moje zeby sie nie psuja, jak ide do dentysty to raz na jakies 5 lat bo jako takich problemow z zebami nie mam, myje za kazdym razem, dbam nitkuje alei tak mam stracha ze wyleca...tfu tfu:P
|
#3950 | ||
|
Raczkowanie
|
Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
Cytat:
I to dużą! Cytat:
. W poniedziałek minie 6 tygodni od założenia aparatu, więc całkiem nie długo, a przyznam szczerze, ze zmiana jest ogromna , wiec muszę o nie baaaaardzo dbać i raczej odmawiać sobie słodyczy itp. A co do czyszczenia to też planuję piaskowanie, bo zabarwiły mi się od Meridolu ![]() ![]() ![]() zlosnica85 - ja do aparatu tak całkowicie przyzwyczaiłam sie po ok. 3 tyg. (tzn. już wszystko normalnie jadłam, nie biegałam co 5 minut do łazienki, żeby wyszczotkować zęby itp. ). A wcześniej tez nie sprawiał większych problemów, nic mnie nie obcierało, no chyba, ze przez ok. dzień te haczyki na trójkach .Nie martw sie! Na pewno szybko sie przyzwyczaisz! Pomyśl, ze dla takiego efektu i pozbycia sie kompleksów warto jest pocierpieć!
Od 25. 02. 2009r - bez drucików... ![]() Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-06-15 o 12:01 Powód: post pod postem |
||
|
|
|
#3951 |
|
Kokon pro
|
hyh a moja babka dobija 80tki i ma swoje zeby wszystkie jeszcze ;] moj ojciec lat 49 i to samo :P a zeby odziedziczylam po nich :P wiec jest nadzieja ze tak szybko sie ich nie pozbede
|
|
|
|
#3952 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, ale może warto by było przejść się jeszcze do jakiegoś orto, moze okazałoby się że nie musisz rwać aż 6sciu ząbków tylko jest jakaś alternatywa. We wcześniejszych postach już była o tym mowa.A co do rodziców, może spróbuj z innej strony niedługo wakacje można gdzieś troszkę zarobić np zbierając truskawki, albo porzeczki, może jak zobaczą, że się starasz i masz wkład własny to zmiękną i się dorzucą... Uszy do góry
|
|
|
|
|
#3953 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam aparat od wtorku, a właściwie to część, bo moja orto doszła do wniosku, że zaczniemy od dołu, więc na razie mam pierścienie na siódemkach i po dwa zamki na 5 i 4, za miesiąc czyli 13.07 załozy mi górę. Narazie to nawet go nie widac jak mówie
i zęby mnie nie bolą, nawet to się cieszę, że tak stopniowo sie do niego przyzwyczaje, a jest do czego kłuja mnie te druty i strasznie się śline...
|
|
|
|
#3954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3955 |
|
Raczkowanie
|
oj tak ze ślinieniem to i ja mam problem
a mam i górę i dół więc momentami sama nie nadążam i muszę się ratować chusteczkami
|
|
|
|
#3956 |
|
Wtajemniczenie
|
o mamuś... Tak sobie pomyślałam... To już ponad rok z aparatem chodzę...
|
#3957 |
|
Wtajemniczenie
|
wczoraj byłam u orto... poszalała sobie jak zwykle... tyle że tym razem tak mocno mi poskręcała te zęby, że już nie pamiętam kiedy tak mocno bolało
mam czerwone gumki, fajnie wyglądają, jak będę miała okazję to zrobię sobie zdjęcie i wkleję ehh głodna jestem ale zęby tak mnie bolą że chyba pójdę "zjeść" wodę... ![]() wczoraj minęło dokładnie 8 miesięcy noszenia aparatu |
|
|
|
#3958 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze ja tez sie slinie,w czoraj mialam egzmain ustny myslalam ze sie popluje;P
|
#3959 |
|
Rozeznanie
|
no co wy
![]() ja sie nie slinie w aparacie![]() ![]()
|
|
|
|
#3960 |
|
Raczkowanie
|
No ja raczej też nie
Ale rzeczywiście nad aparatem zbiera sie ślina... .
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.

3/3/6-22/7/8
ciagle sie usmiecham

Ja też kiedy w piątek - po pierwszej wizycie porównałam sobie fotkę w stanie obecnym z fotką gdy pierwszy dzień miałam aparat byłam zaskoczona!
Zmiana jest naprawdę duża!

, wiec muszę o nie baaaaardzo dbać i raczej odmawiać sobie słodyczy itp.