Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-06-18, 17:16   #4051
kasiek87
Kokon pro

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez morelowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, az glupio mi pytac Was po raz 1000000 o kolejna rzecz ..
wytlumaczcie mi, czy hyrax rozni sie od haasa tylko tym, ze nie ma tego akrylu na podniebieniu?
moja ortodontka przedstawiajac mi plan leczenia mowila mi o aparacie zrobionym na plytce akrylowej. Nosi sie go przez kilka miesiecy i rozszerza on szczeke. Chodzilo jej o haasa, tak?
na czym opiera sie cala 'filozofia' dzialania haasa?

metal jest da best i juz ^^ efekty sa takie same czyli proste zeby a uklad szczeki i twarzy zmienia sie przy kazdym aparacie

filozofia hasa jest taka ze tez sie go rozkreca i on rozszerza gorna szczeke a dolna tak jakby nasleduje gorna i sie dopasowuje has i hyrax i expander( z tego co pamietam) maja ta sama zasade dzialania roznia sie troszke budowa ale dzialaja na tej samej zasadzie i to samo maja na celu

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-18, 18:35   #4052
MrUfKa87
Raczkowanie

GG do MrUfKa87

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
metal jest da best i juz ^^ efekty sa takie same czyli proste zeby a uklad szczeki i twarzy zmienia sie przy kazdym aparacie
Powiedzcie czy uklad szczeki i twarzy zmienia sie widocznie?? tzn jakos to konkretnie widac ze twarz sie zmienila??
Stary 2007-06-18, 19:10   #4053
morelowa
Zadomowienie

Kasiek, dziękuję za odp.

*
*
u're my afrodisiac

morelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-18, 22:16   #4054
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez MrUfKa87 Pokaż wiadomość
Powiedzcie czy uklad szczeki i twarzy zmienia sie widocznie?? tzn jakos to konkretnie widac ze twarz sie zmienila??
wiesz to zalezy od wady jak masz wystajace zeby albo cofnieta szczeke to duzo sie zmienia ;] i zawsze na lepsze

a jesli to jakies stloczenia czy cos to zmienia sie nieznacznie przewaznie sposob w jaki ukladamy usta na zebach

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-18, 22:30   #4055
alorah
Zadomowienie

Dot.: Re: aparacik - sporo pytań :)

Czy ząbek nieznacznie ( widać po bliższych oględzinach) wystający do przodu, można naprostować aparatem na noc? Wybaczcie jeśli coś już było napisane, możecie mnie odesłać do danej strony Ale poprostu tu już jest tyyyyle postów że ciężko wyszukać

Pozdrawiam

Proszę odpisuj u mnie.
alorah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-19, 05:28   #4056
smv
Zakorzenienie

Dot.: Re: aparacik - sporo pytań :)

alorah wso zalezy od wady, aparat na noc rozszerza szczeke samych zebow nie wykreca aczkolwiek tam cos sie prostują.zalezy tez ile masz lat, skonsultuj sie z lekarzem.
pozdrawiam!
Stary 2007-06-19, 06:59   #4057
zlosnica85
Raczkowanie

wiem że częśc z was miała wyrywane czwórki na górze. Mam pytanie co potem się dzieje z tymi pustymi miejscami? Czy naciągane są na nie tylko 3 i reszta przednich zębów czy po trochu 3 i 5? Mam wrażenie że jesli mi naciągnie tylko 3 to za górną szczęką pójdzie mi też dolna do tyłu a wtedy będę miała straszny profil i generalnie strasznie małą brodę
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-19, 07:23   #4058
morelowa
Zadomowienie

nie martw się. Orto wszystko tak zaplanuje, ze bedziesz piękna

*
*
u're my afrodisiac

Stary 2007-06-19, 07:45   #4059
smv
Zakorzenienie

zlosnica ja mam wyrywane dwie górne ...no i u mnie to chyba wszytskoe sie naciaga, 3 i 5 bo widze ze szpary sie zmniejszaja a mija miesiac dopiero..najlepeij pogadac z orto...

a ja mam pytanie do stazystek
łuk który jest wymienany jest sztywnym drutem czy takim elastycznym jak ten który mam teraz (czyli ten 1)
Stary 2007-06-19, 08:51   #4060
nusia2605
Rozeznanie

Dziwi mnie jedna rzecz.....mój ortodonta nie pobrał mi wycisku ani nie kazał założyć gumek separacyjnych? może dlatego,że wcześniej jako dziecko nosiłam aparat i taka procedura w moim przypadku jest zbędna?
nusia2605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-19, 10:04   #4061
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
Napisane przez nusia2605 Pokaż wiadomość
Dziwi mnie jedna rzecz.....mój ortodonta nie pobrał mi wycisku ani nie kazał założyć gumek separacyjnych? może dlatego,że wcześniej jako dziecko nosiłam aparat i taka procedura w moim przypadku jest zbędna?
To jest wysoce podejrzane, bo gdzie nie pójdę na konsultację to mi mówią, że bez wycisku nic nie mogą dokładniej powiedzieć...separatorki nietórzy odpuszczają ze względu na wystarczające przestrzenie między zębami albo ze względu na wiarę w swoje zdolności zakładania pierścieni...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-19, 10:50   #4062
AppleGirl
Rozeznanie

smv zazwyczaj na początku noszenia aparatu zakładane są cieniutkie druciki, a później takie grubsze i one są sztywne, same z siebie na pewno nie są w stanie się wygiąć podczas noszenia tak jak te początkowe
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-19, 11:13   #4063
thougful-girl
Zadomowienie

Zlosnico nie martw się, u mnie też prawdopodobnie będą wyrywane czwórki , najlepiej dopytaj się swojego ortodonty jak to będzie wyglądać, zgadzam się z Morelową

nusia2605 ja na twoim miejscu poszłabym zobaczyć co powie inny ortodonta, dziwne, żeby nie robiły wycisku, zawsze lepiej porównać opinie kilku lekarzy.

thougful-girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-19, 12:59   #4064
morelowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nusia2605 Pokaż wiadomość
zmien lekarza.

*
*
u're my afrodisiac

Stary 2007-06-19, 14:02   #4065
smv
Zakorzenienie

a moze co do wycisku nie bedzie on potrzenbny bo jest zdjecie i na podstawie zdjecia tak czy siak sie przeciez olicza o ile stopni zeba cofnac itp...
aczkoweik i tak dziwne ze wyciskunie byłlo...

o jej apple girl tos mnie wystraszyła;P to juz czuje bol i kolejne kg w dól jeje ;D )

pozdrawiam wszystkich!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-06-19, 18:18   #4066
morelowa
Zadomowienie

przed chwilą dowiedziałam się, ze będę miala ekspander.
ma ktoras z Was to cudo? wiem tylko, ze pomaga on rozszerzyc szczeke.
czy rozkreca sie go tak samo jak haasa/hyrax?

*
*
u're my afrodisiac

Stary 2007-06-19, 18:27   #4067
Maricken
Zadomowienie

Cytat:
przed chwilą dowiedziałam się, ze będę miala ekspander.
ma ktoras z Was to cudo? wiem tylko, ze pomaga on rozszerzyc szczeke.
czy rozkreca sie go tak samo jak haasa/hyrax?
Nie wszystkie "cuda" poszerzające szczękę trzeba rozkręcać. Na przykład osławiony przerzut podniebienny działa sam, bez nakręcania ( z tego co wiem). Może ekspander to to samo?
Stary 2007-06-19, 18:29   #4068
morelowa
Zadomowienie

ja nie wiem nic o ekspanderze. predzej spodziewalabym sie hryaxu/haasa, dlatego tylko o nich czytałam. na dodatek o ekspanderze jest niedużo.

*
*
u're my afrodisiac

Stary 2007-06-19, 18:32   #4069
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie wiem nic o ekspanderze. predzej spodziewalabym sie hryaxu/haasa, dlatego tylko o nich czytałam. na dodatek o ekspanderze jest niedużo.
Ale szczerze powiedziawszy po co Ci wiedzieć to wszystko? Przecież i tak ortodonta decyduje co i jak..
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-19, 18:35   #4070
morelowa
Zadomowienie

chyba każdy chce wiedzieć co będzie się działo w jego buzi przez miesiąc czy więcej. po co mam zakladac cos 'w ciemno'?
moze w ogole nie powinnam wiedziec, ze za 2 tyg. będę miala zakładany ekspander?

*
*
u're my afrodisiac

Stary 2007-06-19, 18:45   #4071
Maricken
Zadomowienie

Wiadomo, że każda z nas się niecierpliwi. Przecież nie szukamy błędów w sztuce bo zakładam, że jak wybieramy orto to mu ufamy. Mnie na przykład interesuje wszystko związane z moim leczeniem dlatego zawsze zadaję lekarzowi dużo pytań. Dziś byłam na kolejnej konsultacji i dowiedziałam się że jakbym posłuchała mojej niedoszłej orto to bym miała prawdopodobnie szczękę jak koń (od wychylania siekaczy) i retainer dożywotnio...fajnie co? Dobrze, że zrezygnowałam z leczenia u niej, zanim cokolwiek podpisałam. Nie chciała mi jednak dać modelu szczęki za który zapłaciłam bo ponoć musi go miec przez 5 lat. W związku z tym idę na kolejny wycisk w czwartek do innego gabinetu który sobie wybrałam (mam nadzieję, że już tam dokończę temat aparatu wreszcie...chyba że suma znowu mnie przewróci...).
Stary 2007-06-19, 18:52   #4072
morelowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Wiadomo, że każda z nas się niecierpliwi. Przecież nie szukamy błędów w sztuce bo zakładam, że jak wybieramy orto to mu ufamy.

*
*
u're my afrodisiac

Stary 2007-06-19, 20:51   #4073
thougful-girl
Zadomowienie

No pewnie, że każda z nas się nie cierpliwi. Ja już nie mogę się doczekać wizyty u ortodontki, ale to dopiero we wtorek. Maricken ja też słyszałam o tym, że ortodonta musi trzymać takie rzeczy przez kilka lat.

thougful-girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-19, 22:10   #4074
emeczka
Wtajemniczenie

Witam Dziewczyny i Chłopaki dawno mnie nie było, bo sesja dała się we znaki... ale koniec już blisko, więc wreszcie mam czas na wizaż

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Wiadomo, że każda z nas się niecierpliwi. Przecież nie szukamy błędów w sztuce bo zakładam, że jak wybieramy orto to mu ufamy. Mnie na przykład interesuje wszystko związane z moim leczeniem dlatego zawsze zadaję lekarzowi dużo pytań. Dziś byłam na kolejnej konsultacji i dowiedziałam się że jakbym posłuchała mojej niedoszłej orto to bym miała prawdopodobnie szczękę jak koń (od wychylania siekaczy) i retainer dożywotnio...fajnie co? Dobrze, że zrezygnowałam z leczenia u niej, zanim cokolwiek podpisałam. Nie chciała mi jednak dać modelu szczęki za który zapłaciłam bo ponoć musi go miec przez 5 lat. W związku z tym idę na kolejny wycisk w czwartek do innego gabinetu który sobie wybrałam (mam nadzieję, że już tam dokończę temat aparatu wreszcie...chyba że suma znowu mnie przewróci...).
nie chciała Ci dać wycisków? hmm jak ja zmieniałam orto to zażądałam ( ) wycisków. ostatecznie płaciłam za nie, więc nie rozumiem dlaczego by miała mi ich nie oddać. i faktycznie nie robiła żadnych problemów no i trochę kasy zaoszczędziłam

Pisałyście o kosztach.. U mnie tragedia:

2 zdjęcia: 100 zł
1 wizyta (1 orto, wyciski w cenie): 50 zł
1 wizyta (2 orto): 40 zł
wyrywanie ósemek: 2x150 zł + 2x 200 zł
wyrywanie czwórek i piątki: 3x 80 zł
powikłania po czwórce: 700 zł
piaskowanie i ściąganie kamienia: 2x 160 zł
aparat góra + dół (za wizytę nie płaciłam) 3200 zł
każda wizyta: 7x 100 zł (jak na razie )
dodatkowe pierścienie: 300 zł

razem: 6350 zł (po 8 miesiącach)
nawet nie wliczam leczenia przed założeniem i wszystkich szczoteczek, pasty i płynu elmex (są ważne, bo chcę mieć zdrowe zęby, a przecież też swoje kosztują...)

trochę to kosztuje... ale nigdy nie żałowałam
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-19, 22:16   #4075
Maricken
Zadomowienie

Ja wybrałam (póki co) taki gabinet, gdzie podają na poczatku całkowity koszt leczenia i można ze sto razy przychodzić na wizytę i się nie płaci dodatkowo Ale i tak...sumka wyjdzie niezła pewnie. Jednak ostatnio stwierdziłam, że wolę mieć porządek z zębami niż samochód :P
A przy tym wycisku sie upierała i dałam spokój. Moja mama mówi, że protetycy mają całe szafy modeli przez ten przepis. Z kolei koleżanka na stomatologii (wprawdzie nie w Polsce) mówi, że mogłabym ją ostatecznie zmusić do przesłania modeli i diagnozy innemu lekarzowi który będzie się mną zajmował. W końcu darowałam sobie...liczę na to, że nie czeka mnie kolejna zmiana gabinetu...
Stary 2007-06-19, 22:56   #4076
aaricia8
Zakorzenienie

To i ja mam pytanie - mam aparat tylko na górę. Dół będzie później. No i mam zgryz krzyżowy, tj. dół zachodzi za górę z jednej strony (chodzi o 2 zęby). Sądziłam, że będę miała hyrax czy coś takiego, co rozszerzy tę górną szczękę i pozwoli tym dwóm górnym zębom "przeskoczyć" nad dołem. No ale mi ortodontka powiedziała po prostu, że jeśli one się nie przesuną, to tak to zostawimy... Nie bardzo mi się to podoba takie pół-leczenie. To normalne?
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-19, 23:13   #4077
Maricken
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
To i ja mam pytanie - mam aparat tylko na górę. Dół będzie później. No i mam zgryz krzyżowy, tj. dół zachodzi za górę z jednej strony (chodzi o 2 zęby). Sądziłam, że będę miała hyrax czy coś takiego, co rozszerzy tę górną szczękę i pozwoli tym dwóm górnym zębom "przeskoczyć" nad dołem. No ale mi ortodontka powiedziała po prostu, że jeśli one się nie przesuną, to tak to zostawimy... Nie bardzo mi się to podoba takie pół-leczenie. To normalne?
Brzmi dziwnie, ale może orto ma jakieś wyjście przygotowane. Nie mam pojęcia - mam zupełnie inną wadę, dlatego nic mądrego Ci nie powiem. może warto spytać innego orto jednak..

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-06-20, 07:00   #4078
zlosnica85
Raczkowanie

Cytat:
nie martw się. Orto wszystko tak zaplanuje, ze bedziesz piękna
ehh ale kiedy to będzie....
no nic poczekam, jak to się mówi pożyjemy, zobaczymy
a do aparatu to rzeczywiście już sie przyzwyczaiłam i co najlepsze nie ślinię się tak bardzo bo na początku to była masakra...
no cóż pierwsze koty za płoty, teraz zaczynam się poznawać ze swoim aparatem kto wie może kiedyś zostaniemy przyjaciółmi
pozdrófki
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-20, 11:17   #4079
morelowa
Zadomowienie

Zlosnica85, no pewnie, że zostaniecie.. w końcu tyle za niego dałas, i sprawi, żę będziesz miała piekny uśmiech

czy do expandera trzeba zakladac separacje? gdybym chociaż wiedziała jak on wygląda

*
*
u're my afrodisiac

Stary 2007-06-20, 18:32   #4080
nusia2605
Rozeznanie

Słuchajcie to najlepszy ortodonta jakiego znami mojej siostrzenicy która aparat ma 1tydz.na ząbkach też nie robiono wycisku.Zdjęcia,owszem robiłyśmy i to kilka.........
nusia2605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości