![]() |
#451 |
Raczkowanie
|
Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy
Acha... jesli o wkladki retencyjne chodzi to ja bede je nosila po djeciu stalego paratu. I pewnie jest tak, ze zamykaja luki pozostale miedzy zebami (one zostana w miejsu gdzie byl pierscien,tak mysle) i maja za zadanie utrzymac efekt leczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#452 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja noszę samą retencję - taki drucik od wewn str na jedynkach i dwójkach- juz dwa lata ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#453 |
Raczkowanie
|
![]()
Jeżeli o mnie chodzi polecam MARIODENT z Bielska-Białej, może nie są tani ale solidni. To właśnie u nich podjęłam się prostowania moich "wampirków " i szczerze polecam. Całość leczenia- która miała trwać około 2,5 roku - trwała rok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#454 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Noszę aparat 1,5 roku. Wszystko idzie dobrze.
![]() |
#455 |
Raczkowanie
|
Taszkin- dobrze wybrałeś
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#456 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty stałe przezroczyste ??
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() tzn ze taki przezroczysty aparat mozna tez byc przy stłoczeniach zębow i przy jakiejkolwiek innej wadzie?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#457 |
Przyczajenie
|
witam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#458 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dominikaa- ceny aparatów tam gdzie ja zakladałam podałam w poprzednim poście, jeśli chodzi o wizyty to wyglądają podobnie jak u normalnego stomatologa tylko ortodonta "działa" na aparacie. na pierwszej wizycie orientuje sie o wadzie i zleca jesli to konieczne ekstrakcje, robi tzw separacje(u mnie było to włożenie gumek między zęby) zębów na których bedą się trzymać pierścienie. powinien na pierwszej wizycie mniej wiecej określić czas noszenia który wynosi okolo 1,5 roku do 2 lat (czasami dłużej lub krócej ale nie ma co się spieszyć im dlużej sie nosi tym ząb lepiej przyzwyczaja sie do nowej pozycji i efekty są trwale). aparat składa sie z pierścieni najczesciej zakładanych na szóstki, z zamków(metalowych lub przeźroczystych, z metalowego(najczesciej) łuku i ten łuk jest połączony z zamkami gumkami lub drucikami(jak u mnie). następna wizyta założnie aparatu polega na założeniu metalowych pierścieni na szóstki, na przyklejeniu zamków i założeniu łuku z gumkami bądz drutami, nastepne wizyty polegają na nie wiem czyto fachowo powiem ale dociąganiu zębów do łuku, manipulowaniu zamkami tak żeby ząb odpowiednio się obracał i tak aż do wyprostowania, następnie zdjęcie aparatu i dla podtrzymania efektu trzeba jeszczne nosić wkładki. jeśli chodzi o ból musisz się liczyc z tym że napewno wystąpi, zęby sie obracają więc musi boleć ale jest to ból tylko po aktywacji czyli wizycie trwa okolo 3 dni, mogą wtedy wystąpic problemy z jedzeniem ale wszystko jest do zniesienia w koncu gro ludzi zaklada aparat i jakoś wytrzymują. Ogólnie w trakcie leczenia można jeść praktycznie wszystko jeśli sobie poradzisz bo np jabłko w całości jest trudno ugryźć ![]() Aparat najcześciej nosi sie na dwóch szczękach co pozwala na idealne zgranie góry z dołem ale można nosić też na jednej z tym że nie wiem na 100% ale jeśli chodzi o dół to chyba w tym przypadku konieczne jest zalożenie również góry. Jeśli cos jeszcze cie interesuje pisz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#459 |
Przyczajenie
|
a ja nie usuwałam żadnych ząbków, w zamian założony miałam hyrax na 4 miesiące na górną szczękę by ja rozszerzyć, strasznie niewygodny do jedzenia i mówienia, ale wolę to od wyrywania zdrowych zębów.wkrótce będę go sciągać i założę stały na górę,czy ktoś już przeżył ściągnięcie hyraxu? na czym to polega?
|
![]() ![]() |
![]() |
#460 |
Przyczajenie
|
inaxx- bardzo dziękuję
![]() ![]() ![]() ![]() p.s jeśli ktoś ma doświadczenie i może mi pomóc, nie wiem, może ktoś wie o jakiś szczegółach, albo po prostu jeśli ktoś ma inne doświadczenia z tym związane to bardzo proszę o pomoc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#461 |
Raczkowanie
|
[quote=dominikaa] pisałaś/eś o zakładaniu pierścieni na szóstki. ale czy w zębach się coś wierci?
nie nie nic sie nie wierci, pierścienie naklada się na specjalny cement taki z klejem. jesli nie miałaś styczności z aparatami to normalne że nic o nim nie wiesz wiec wszystkie pytania są na miejscu. nie wiedzialam ze moj komentarz moze cię wystraszyc ![]() jesli nosisz sie z decyzja zalożenia to zrob to jak najszybciej, licznik bedzie ci już bić i coraz bliżej zdjęcia, a mi sie wydaje nawet, ze lepiej wyglądaja zęby w aparacie niz krzywe. pozdrawiam i życze slusznej decyzji. |
![]() ![]() |
![]() |
#462 |
Raczkowanie
|
hejo. A ja nadal czekam na coś taniego i dobrego w Warszafce. Już nie moge się doczekać. Z wiosną chciałabym już coś zmieniać!
Dawać mnie tu adresy! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#463 |
Raczkowanie
|
hyhy :P no ja juz bylam u ortadatki i mam tzw. gumeczki w ząbkach i mi sie przyzwyczajaja do aparatu i juz sie nie moge doczekac aparaciuku
![]() pozdrawiam ![]()
#464 |
Raczkowanie
|
Ktoś pytał o aparat noszony po wewnętrznej stronie ząbków.Pytałam o to mojego ortodonte i mówił ,że nie przy każdej wadzie się on sprawdza, a koszt jednego łuku to bagatela 6-7 tys zł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#465 |
Rozeznanie
|
możecie polecić dobrego ortodontę z województwa łódzkiego??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#466 |
Raczkowanie
|
ja z przyjemnością mogę polecić ortodontę osobom z podkarpacia
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#467 |
Przyczajenie
|
inaxx- dzięki sliczne za wszystko
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#468 |
Raczkowanie
|
ja szczerze mówiąc nie wiem czy zdecydowałabym się drugi raz zakładać aparat , katorga, góre wszak nosze już 2,5 roku a we wtorek załóżyłam na dół i znów zaczęła się męczarnia ojoj. Aha dwa lata temu na przezroczysty zapłaciłam 1300zł , a we wtorek u ortodonty z Rzeszowia zapłaciłam 1600 zł to małych negocjacjach cenowych, dał rabacik ponad 500 zł jako , że byłam jego pierwszą pacjentką w mieście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#469 |
Raczkowanie
|
Środki przeciwbólowe na otarcia? Jeeezu, co za ludzie....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#470 |
Raczkowanie
|
ojej jakie oburzenie, to chyba normalna rzecz, że skoro boli tak, że nie da się nic zjeść to można sobie jakoś w cierpieniu ulżyć. A jak masz pisać to co piszesz czyli nic konkretnego to już lepiej sobie darować zbędne komentarze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#471 |
Raczkowanie
|
![]()
Czesc dziewczyny
mam bardzo wazne pytanie: od malenkosci zawsze mialam jakis aparat do zabkow... mam 17 lat i mam gorna szczeke wysunieta do przodu i przerwy miedzy zebami... czy jest konieczne zakladanie stalego aparatu...? czy poradze sobie rownie dobrze z rochomym aparatem, jesli bede go nosic regularnie? prosze powiedzcie, bo juz sama nie wiem...chce cos zrobic z tymi moimi zabkami... czekam na rady |
![]() ![]() |
![]() |
#472 |
Raczkowanie
|
wkradł mi się błąd przez przypadek --> ruchomy!
|
![]() ![]() |
![]() |
#473 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#474 |
Przyczajenie
|
hej wszystkim
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#475 |
Przyczajenie
|
moim zdaniem aparat stały jest lepszy i szybszy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#476 |
Przyczajenie
|
czy ktoś mi odpowie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#477 |
Raczkowanie
|
ja ci odpowiem
![]() ![]() ![]() Ortodontka o dziwo powiedziala ze po wakacjach moze sciągne aparacik wiec ... w sumie krotko bede nosic -- 10 miesiecy ... ![]() ![]() ![]() a ogolnie mowiąc to musze Ci powiedziec ze nie spodziewałam sie ze zęby moga tak bolec.. nie chce Cie jakos straszyc ale po zalozeniu aparatu przez jakies 1,5 tygodnia bardzo bolaly mnie zęby nie moglam ich wogole dotknac,a co do jedzenia to jadlam same takie rzeczy ktorych nie musi sie gryźć np. jogurty ... po kazdej wizycie u ortodontki jak ona zmienia np. łuk to tez mnie bolą .. nie wiem jak bedzie u ciebie ale bardzo mozliwe ze beda cie bolec... tak iwec w dniu w ktorym zkladasz aprat najedz sie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#478 |
Przyczajenie
|
jesus strasznie sie boje... dosc ze mam teraz gumki i bola mnie tak ze jesc nie moge to co bedzie jak bede miec aparat :/ dramat .. nie wiem jak bede w tym wygladac czy sie sepleni? jesus mam dosc ale wiem ze bede pozniej za***ista dupa:P hehe napisz o tym co wiesz jak to sie wogole zakłada ?<hmmm>
|
![]() ![]() |
![]() |
#479 |
Raczkowanie
|
Ewelina 16 -pogadamy na gg a innym dziewczynom napisze jak sie zaklada aparat .. no wiec ortodontka ma takie jakby "naklejki" ,nakleja na kazdego zęba (na szóstkach są takie nakładki.. ale to nie wazne) .... no i przez te "naklejki" ktore sa na kazdym zebie przewleka drucik ... i o to cala sztuka !
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#480 |
Rozeznanie
|
Aparat nie jest taki zły jak sie wydaje ja już swój mam 2 lata i teraz będe mieć ściągany.
Zakładnie: Trwa ok. godziny, raczej nie boli lecz jest męczące Po założeniu aparatu przez pierwszy tydzień będzie was dość mocno boleć szczególnie przy jedzeniu. Kolejne wizyty Co miesiąc będziecie musiały nawiedzac swojego ortodonte który pozmienia wam gumeczki i coś tam podokręca. Takie wizyty trwają dość krótko, po nich zwykle przez pare dni ząbki będą boleć. Gorzej jeśli zamki poodpadały, wtedy trzeba będzie je doklejać. Zdarza sie to często, jeśli jemy twarde rzeczy lub poprostu zostały niedokładnie naklejone. [B]Jedzenie[/B: Nie wolno jeść twardych rzeczy, marchewek, jabłek, sucharków i gumy do żucia. Długość noszenia Kwestia indywidualna. Nie zawsze do całkowitego wyprostowania zębów czy też szczęki ( jak jest w moim przypadku ) Wygląd Sporoą ozdobą są zakładne kolorowe gumki, możesz wybrać kolor który będzie Ci odpowiadła lub też bezbarwne gumeczki. Kwestia indywidualna. Mycie Wystarczy zwykła szczoteczka i zwykła pasta. Dodatkowo też szczoteczka do czyszczenia miejsc pomiędzy zamkami. Niedogodności Ból po założeniu i dokręceniu. Oraz niedokładnie obcięte druciki które mogą kłuć poduszeczki w policzkach. Radze dokładnie sprawdzić czy coś nas nie kłuje podczas wizyty. Ewelina: Ja nie sepleniłam ale słyszałam że niektórym sie to przytrafiło na początku noszenia.
"Znalazłam szczęście, mocno otuliłam i ogrzałam serduszkiem..." ![]() ![]() ![]() wymiana ciuszków : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=396723 wymiana książek : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=379247 Poszukuję wszelkich przewodników i książki do anatomii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:22.