Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-05-11, 20:54   #451
pa-ti
Raczkowanie

Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy

Acha... jesli o wkladki retencyjne chodzi to ja bede je nosila po djeciu stalego paratu. I pewnie jest tak, ze zamykaja luki pozostale miedzy zebami (one zostana w miejsu gdzie byl pierscien,tak mysle) i maja za zadanie utrzymac efekt leczenia.
pa-ti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-12, 08:58   #452
Niuniaczek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez pa-ti
Acha... jesli o wkladki retencyjne chodzi to ja bede je nosila po djeciu stalego paratu. I pewnie jest tak, ze zamykaja luki pozostale miedzy zebami (one zostana w miejsu gdzie byl pierscien,tak mysle) i maja za zadanie utrzymac efekt leczenia.

Ja noszę samą retencję - taki drucik od wewn str na jedynkach i dwójkach- juz dwa lata są mocowane na stałe a z tego co wiem to wkładki retencyjne to są wyjmowane
Niuniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-12, 09:25   #453
Emi279
Raczkowanie

GG do Emi279
Thumbs up Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy

Jeżeli o mnie chodzi polecam MARIODENT z Bielska-Białej, może nie są tani ale solidni. To właśnie u nich podjęłam się prostowania moich "wampirków " i szczerze polecam. Całość leczenia- która miała trwać około 2,5 roku - trwała rok . (ale to zależy od tego jak szczęka danej osoby jest podatna na modyfikację ) . Teraz - jak mi się przypomni to czasem założę na noc płytkę retencyjną- w celu utrwalenia kuracji . Jestem po zdjęciu aparatu już 4 lata i nic się nie dzieje- a ząbki mam super! . Polecam szczególnie dr. Kwaśniczkę - jest świetna ! ( i przede wszystkim można z nią normalnie pogadać o wszelakich obawach czy wątpliwościach związanych z założeniem aparatu).
Emi279 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-12, 10:13   #454
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emi279
Jeżeli o mnie chodzi polecam MARIODENT z Bielska-Białej, może nie są tani ale solidni. To właśnie u nich podjęłam się prostowania moich "wampirków " i szczerze polecam. Całość leczenia- która miała trwać około 2,5 roku - trwała rok . (ale to zależy od tego jak szczęka danej osoby jest podatna na modyfikację ) . Teraz - jak mi się przypomni to czasem założę na noc płytkę retencyjną- w celu utrwalenia kuracji . Jestem po zdjęciu aparatu już 4 lata i nic się nie dzieje- a ząbki mam super! . Polecam szczególnie dr. Kwaśniczkę - jest świetna ! ( i przede wszystkim można z nią normalnie pogadać o wszelakich obawach czy wątpliwościach związanych z założeniem aparatu).
Też się "aparatuję" u dr. Kwaśnickiej w Mariodencie
Noszę aparat 1,5 roku. Wszystko idzie dobrze.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-12, 13:23   #455
Emi279
Raczkowanie

GG do Emi279

Taszkin- dobrze wybrałeś z pewnością będziesz zadowolony z efektów
Emi279 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-12, 20:06   #456
gosiaska
Zadomowienie

Dot.: Aparaty stałe przezroczyste ??

Cytat:
Napisane przez inaxx
tak tak dziewczyny ortodonta to dobry zawód ja też z przerażeniem czekam na rachunek za ściągnięcie aparatu
a jak chcecie zobaczyć moj sprzęt to wrzucam zdjęcie tylko się nie wystraszcie hehehe
super zdjątko inaxx!! no faktycznie te aparaty to droga zabawa ale niestety musze w tym roku. ja mam stłoczenie ząbków. Wiadomo troche sie wstydzę tego metalowego wiem wiem że są modne...ale taki bym miala komfort psychiczny ze mniej go widać
tzn ze taki przezroczysty aparat mozna tez byc przy stłoczeniach zębow i przy jakiejkolwiek innej wadzie??
gosiaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-12, 21:48   #457
dominikaa
Przyczajenie

witam mam nadzieję, że mi pomożecie. Chiałabym mieć stały aparat na zębach, jeszcze się nie zdecydowałam tak do końca ponieważ nie znam odpowiedzi na kilka pytań. chciałabym wiedzieć jak dokładnie wygląda wizyta u stomatologa. ile kosztuje taki aparat, ile się go nosi. i przede wszystkim czy to boli, czy mozna wszystko normalnie jeść? bo słyszałam, że ból może być tak dokuczliwy, że nie da się normalnie gryźć. jeśli ktoś nosi taki aparat, bardzo proszę opowiedzcie o wszystkich tych wizytach, kosztach itd. i czy mozna np. miec aparat staly tylko na dolnej szczece czy trzeba i na jednej i na drugiej? przepraszam, że tak się rozpisalam. jestem tu nowa baardzo prosze o odpowiedz i z gory dziekuje za pomoc. pozdrawiam
dominikaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-05-13, 23:28   #458
inaxx
Raczkowanie

GG do inaxx

Cytat:
Napisane przez gosiaska
przezroczysty aparat mozna tez byc przy stłoczeniach zębow i przy jakiejkolwiek innej wadzie??
Jasne, aparat estetyczny można stosować przy stłoczeniach, wiem dobrze bo sama tak miałam i polecam przeźroczysty.

dominikaa- ceny aparatów tam gdzie ja zakladałam podałam w poprzednim poście, jeśli chodzi o wizyty to wyglądają podobnie jak u normalnego stomatologa tylko ortodonta "działa" na aparacie. na pierwszej wizycie orientuje sie o wadzie i zleca jesli to konieczne ekstrakcje, robi tzw separacje(u mnie było to włożenie gumek między zęby) zębów na których bedą się trzymać pierścienie. powinien na pierwszej wizycie mniej wiecej określić czas noszenia który wynosi okolo 1,5 roku do 2 lat (czasami dłużej lub krócej ale nie ma co się spieszyć im dlużej sie nosi tym ząb lepiej przyzwyczaja sie do nowej pozycji i efekty są trwale). aparat składa sie z pierścieni najczesciej zakładanych na szóstki, z zamków(metalowych lub przeźroczystych, z metalowego(najczesciej) łuku i ten łuk jest połączony z zamkami gumkami lub drucikami(jak u mnie). następna wizyta założnie aparatu polega na założeniu metalowych pierścieni na szóstki, na przyklejeniu zamków i założeniu łuku z gumkami bądz drutami, nastepne wizyty polegają na nie wiem czyto fachowo powiem ale dociąganiu zębów do łuku, manipulowaniu zamkami tak żeby ząb odpowiednio się obracał i tak aż do wyprostowania, następnie zdjęcie aparatu i dla podtrzymania efektu trzeba jeszczne nosić wkładki. jeśli chodzi o ból musisz się liczyc z tym że napewno wystąpi, zęby sie obracają więc musi boleć ale jest to ból tylko po aktywacji czyli wizycie trwa okolo 3 dni, mogą wtedy wystąpic problemy z jedzeniem ale wszystko jest do zniesienia w koncu gro ludzi zaklada aparat i jakoś wytrzymują. Ogólnie w trakcie leczenia można jeść praktycznie wszystko jeśli sobie poradzisz bo np jabłko w całości jest trudno ugryźć .
Aparat najcześciej nosi sie na dwóch szczękach co pozwala na idealne zgranie góry z dołem ale można nosić też na jednej z tym że nie wiem na 100% ale jeśli chodzi o dół to chyba w tym przypadku konieczne jest zalożenie również góry. Jeśli cos jeszcze cie interesuje pisz.
inaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-14, 15:09   #459
binia
Przyczajenie

a ja nie usuwałam żadnych ząbków, w zamian założony miałam hyrax na 4 miesiące na górną szczękę by ja rozszerzyć, strasznie niewygodny do jedzenia i mówienia, ale wolę to od wyrywania zdrowych zębów.wkrótce będę go sciągać i założę stały na górę,czy ktoś już przeżył ściągnięcie hyraxu? na czym to polega?
binia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-14, 17:40   #460
dominikaa
Przyczajenie

inaxx- bardzo dziękuję szczrze powiem, że się przestraszyłam ale teraz wiem chociaż jak dokładnie to wszystko wygląda. pisałaś/eś o zakładaniu pierścieni na szóstki. ale czy w zębach się coś wierci? może to głupie pytanie. ale ja naprawde nic nie wiem o zakładaniu itd aparatu bo nie byłam jeszcze na pierwszej wizycie u ortodonty, narazie chciałabym się jak najwięcej o tym wszystkim dowiedzieć. dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi na wcześniejsze pytania pozdrawiam serdecznie!
p.s jeśli ktoś ma doświadczenie i może mi pomóc, nie wiem, może ktoś wie o jakiś szczegółach, albo po prostu jeśli ktoś ma inne doświadczenia z tym związane to bardzo proszę o pomoc.
Stary 2006-05-15, 06:22   #461
inaxx
Raczkowanie

GG do inaxx

[quote=dominikaa] pisałaś/eś o zakładaniu pierścieni na szóstki. ale czy w zębach się coś wierci?

nie nie nic sie nie wierci, pierścienie naklada się na specjalny cement taki z klejem. jesli nie miałaś styczności z aparatami to normalne że nic o nim nie wiesz wiec wszystkie pytania są na miejscu.

nie wiedzialam ze moj komentarz moze cię wystraszyc ale niczego nie musisz sie szczegolnie bac, to co napisalam to takie suche fakty. ja nosze juz 2 lata i tak szybko mi zlecialo ze nawet nie wiem kiedy. jesli chodzi o otoczenie to nikt szczegolnie nie zwraca uwagi na aparat a jesli juz to osoby pytaja o szczegoly bo sami chcieliby nosic.
jesli nosisz sie z decyzja zalożenia to zrob to jak najszybciej, licznik bedzie ci już bić i coraz bliżej zdjęcia, a mi sie wydaje nawet, ze lepiej wyglądaja zęby w aparacie niz krzywe. pozdrawiam i życze slusznej decyzji.
inaxx jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-15, 09:24   #462
doomka
Raczkowanie

GG do doomka

hejo. A ja nadal czekam na coś taniego i dobrego w Warszafce. Już nie moge się doczekać. Z wiosną chciałabym już coś zmieniać!
Dawać mnie tu adresy!
doomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-17, 21:19   #463
kaaziaa
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to kaaziaa

hyhy :P no ja juz bylam u ortadatki i mam tzw. gumeczki w ząbkach i mi sie przyzwyczajaja do aparatu i juz sie nie moge doczekac aparaciuku sciaga mi ząbki.. boli i nie moge jesc.. eehh.. :/ jakos bedzie

pozdrawiam
LOVE IS A WAR,
LOVE
IS A GROWING UP....
LOVE IS CANVAS FURNISHED BY NATURE AND EMBROIDERED BY IMAGINATION.
kaaziaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-18, 14:12   #464
Ela85
Raczkowanie

Ktoś pytał o aparat noszony po wewnętrznej stronie ząbków.Pytałam o to mojego ortodonte i mówił ,że nie przy każdej wadzie się on sprawdza, a koszt jednego łuku to bagatela 6-7 tys zł
Ela85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-18, 15:03   #465
Iam
Rozeznanie

możecie polecić dobrego ortodontę z województwa łódzkiego?? jak tak to poproszę o jakieś namiary, muszę od września wziąść się za moje ząbki
Iam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-18, 15:30   #466
Ela85
Raczkowanie

ja z przyjemnością mogę polecić ortodontę osobom z podkarpacia . Swoją drogą czy bierzecie coś przeciwbólowego na te otarcia przez aparat po wewn. stronie policzków? w prawdzie już od ponad 2,5 roku nosze na górze, a we wtorek założyłam na dół i wiem, że kwestia czasu, ale zawsze można by ulzyć w cierpieniach . Aha ten wosk czy co to tam to w moim przypadku nic nie daje,strasznie się odkleja
Stary 2006-05-18, 15:32   #467
dominikaa
Przyczajenie

inaxx- dzięki sliczne za wszystko zdecydowałam się im szybciej tym lepiej teraz tylko wierzę, że będę z aparatem wyglądała przynajmniej nieźle pozdrawiam
Stary 2006-05-18, 15:41   #468
Ela85
Raczkowanie

ja szczerze mówiąc nie wiem czy zdecydowałabym się drugi raz zakładać aparat , katorga, góre wszak nosze już 2,5 roku a we wtorek załóżyłam na dół i znów zaczęła się męczarnia ojoj. Aha dwa lata temu na przezroczysty zapłaciłam 1300zł , a we wtorek u ortodonty z Rzeszowia zapłaciłam 1600 zł to małych negocjacjach cenowych, dał rabacik ponad 500 zł jako , że byłam jego pierwszą pacjentką w mieście
Stary 2006-05-18, 19:03   #469
Znikająca
Raczkowanie

Środki przeciwbólowe na otarcia? Jeeezu, co za ludzie.... I tak by ci nie pomogły...
Znikająca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-18, 19:25   #470
Ela85
Raczkowanie

ojej jakie oburzenie, to chyba normalna rzecz, że skoro boli tak, że nie da się nic zjeść to można sobie jakoś w cierpieniu ulżyć. A jak masz pisać to co piszesz czyli nic konkretnego to już lepiej sobie darować zbędne komentarze
Stary 2006-05-18, 20:10   #471
paulamyszeczka
Raczkowanie

GG do paulamyszeczka
Unhappy Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy

Czesc dziewczyny

mam bardzo wazne pytanie:

od malenkosci zawsze mialam jakis aparat do zabkow...

mam 17 lat i mam gorna szczeke wysunieta do przodu i przerwy miedzy zebami...

czy jest konieczne zakladanie stalego aparatu...?

czy poradze sobie rownie dobrze z rochomym aparatem, jesli bede go nosic regularnie?

prosze powiedzcie, bo juz sama nie wiem...chce cos zrobic z tymi moimi zabkami...

czekam na rady
paulamyszeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-18, 20:11   #472
paulamyszeczka
Raczkowanie

GG do paulamyszeczka

wkradł mi się błąd przez przypadek --> ruchomy!
paulamyszeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-20, 16:37   #473
Monaku
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez inaxx
witaj munj! ja nosze aparat estetyczny juz prawie 2 lata i jest w idealnym stanie, zamki są przeżroczyste jak szklo, nie mialam piaskowania i myję zęby po jedzeniu tak jak przy każdym innym aparacie. Szczerze polecam estetyczny jest dużo mniej widoczny, problem zmiany koloru najprawdopodobniej dotyczy zamkow porcelanowych bo robią się mętne (ale to też najlepiej żeby wypowiedzial sie też ktos kto taki aparat nosi) ja mam zamki tzw szafirowe i jest idealny, pozostaje problem gumek ponieważ białe żółkną, ja zamiast gumek mam cieniutkie druciki i nie ma z nimi kłopotu. u "mnie" w gabinecie ceny aparatow są następujące: 1500 metalowy, 1750 porcelanowy 2000 szafirowy. Wizyta 100zł raz w miesiącu. Konsultacja wstępna dokładnie nie pamiętam ale chyba bezplatnie, wyciski bezplatnie, musisz jeszcze przynieść ze sobą zdjęcia ale pierw dowiedz się jakie. Ja mam aparat zalożony we Wroclawiu i polecam, jeśli kogoś interesuje moge podać namiary.
Tak się miło składa, że ja również się zastanawiam nad założeniem aparatu stałego.Wcześniej nosiłam w wieku13 lat taki ruchomy aparacik , ale teraz musze koniecznie zebrać się zarówno duchowo jak finansowo , by poprwić tą koszmarną górę chlip. inaxx gdzie we wrocku zakładałaś aparat? bardzo prosze o odp
Monaku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-20, 20:12   #474
Ewelina 16
Przyczajenie

GG do Ewelina 16

hej wszystkim właśnie dziś trafiłam do Was na forum, bardzo mi się spodobało ... ja właśnie za tydzień dokładnie 27 maja będę nosić aparat ... dziś byłam na gumkach przed włorzeniem aparatu , bardzo się boję tego zakładania nie wiem ile to trwa itp. mozecie mi na to odp.? i tez czy pozniej ortodonta wybieli zęby? jakiej szczoteczki powinnam urzywac? odp. mi
Ewelina 16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-20, 20:13   #475
Ewelina 16
Przyczajenie

GG do Ewelina 16

moim zdaniem aparat stały jest lepszy i szybszy
Stary 2006-05-20, 20:25   #476
Ewelina 16
Przyczajenie

GG do Ewelina 16

czy ktoś mi odpowie?
Stary 2006-05-21, 11:39   #477
zolwik371
Raczkowanie

GG do zolwik371

ja ci odpowiem no wiec zakladanie trwa mniej wiecej godzine . ( przynajmniej mi tak trwalo ) .. nosze aparat dopiero pol roku wiec nie wiem czy bedzie później wybielac ale na 99,5 % tak ... , zęby ortodontka kazala mi normalnie myc szczoteczka zwykłą ... ale oprocz tej szczoteczki zaleciła kupienie sobie takiej malutkiej dla niemowląt miękką taką .. no i tą tez raz dzinnie myć ..
Ortodontka o dziwo powiedziala ze po wakacjach moze sciągne aparacik wiec ... w sumie krotko bede nosic -- 10 miesiecy ... nie moge sie doczekac
a ogolnie mowiąc to musze Ci powiedziec ze nie spodziewałam sie ze zęby moga tak bolec.. nie chce Cie jakos straszyc ale po zalozeniu aparatu przez jakies 1,5 tygodnia bardzo bolaly mnie zęby nie moglam ich wogole dotknac,a co do jedzenia to jadlam same takie rzeczy ktorych nie musi sie gryźć np. jogurty ... po kazdej wizycie u ortodontki jak ona zmienia np. łuk to tez mnie bolą .. nie wiem jak bedzie u ciebie ale bardzo mozliwe ze beda cie bolec... tak iwec w dniu w ktorym zkladasz aprat najedz sie jak cos jeszcze sie chcesz dowiedziec to pisz tu .. a najlepiej na PW
zolwik371 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-21, 12:13   #478
Ewelina 16
Przyczajenie

GG do Ewelina 16

jesus strasznie sie boje... dosc ze mam teraz gumki i bola mnie tak ze jesc nie moge to co bedzie jak bede miec aparat :/ dramat .. nie wiem jak bede w tym wygladac czy sie sepleni? jesus mam dosc ale wiem ze bede pozniej za***ista dupa:P hehe napisz o tym co wiesz jak to sie wogole zakłada ?<hmmm>
Stary 2006-05-21, 12:32   #479
zolwik371
Raczkowanie

GG do zolwik371

Ewelina 16 -pogadamy na gg a innym dziewczynom napisze jak sie zaklada aparat .. no wiec ortodontka ma takie jakby "naklejki" ,nakleja na kazdego zęba (na szóstkach są takie nakładki.. ale to nie wazne) .... no i przez te "naklejki" ktore sa na kazdym zebie przewleka drucik ... i o to cala sztuka ! nic nie boli zakladanie wiec nie ma sie o co bać... bardziej bolą zęby pozniej ... po zalozniu.. nie mozna jesc... wiec przed zalozeniem aparatu pojedzcie sobie ... moj brat na mnie mowi szynobus albo kolejarz lol ..
zolwik371 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-21, 13:36   #480
Sunniva
Rozeznanie

GG do Sunniva

Aparat nie jest taki zły jak sie wydaje ja już swój mam 2 lata i teraz będe mieć ściągany.

Zakładnie: Trwa ok. godziny, raczej nie boli lecz jest męczące
Po założeniu aparatu przez pierwszy tydzień będzie was dość mocno boleć szczególnie przy jedzeniu.
Kolejne wizyty Co miesiąc będziecie musiały nawiedzac swojego ortodonte który pozmienia wam gumeczki i coś tam podokręca. Takie wizyty trwają dość krótko, po nich zwykle przez pare dni ząbki będą boleć.
Gorzej jeśli zamki poodpadały, wtedy trzeba będzie je doklejać. Zdarza sie to często, jeśli jemy twarde rzeczy lub poprostu zostały niedokładnie naklejone.
[B]Jedzenie[/B: Nie wolno jeść twardych rzeczy, marchewek, jabłek, sucharków i gumy do żucia.
Długość noszenia Kwestia indywidualna. Nie zawsze do całkowitego wyprostowania zębów czy też szczęki ( jak jest w moim przypadku )
Wygląd Sporoą ozdobą są zakładne kolorowe gumki, możesz wybrać kolor który będzie Ci odpowiadła lub też bezbarwne gumeczki. Kwestia indywidualna.
Mycie Wystarczy zwykła szczoteczka i zwykła pasta. Dodatkowo też szczoteczka do czyszczenia miejsc pomiędzy zamkami.
Niedogodności Ból po założeniu i dokręceniu. Oraz niedokładnie obcięte druciki które mogą kłuć poduszeczki w policzkach. Radze dokładnie sprawdzić czy coś nas nie kłuje podczas wizyty.

Ewelina: Ja nie sepleniłam ale słyszałam że niektórym sie to przytrafiło na początku noszenia.

wymiana ciuszków : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=396723

wymiana książek : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=379247

Poszukuję wszelkich przewodników i książki do anatomii.
Sunniva jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości