![]() |
#541 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jaki stały aparat?
Jeśli chodzi o aparaty przezroczyste: sa 3 gatunki tj. 1)plastikowy - moja lekarz absolutnie nie polecala, odbarwiaja sie szybciej niz ustawa przewiduje
![]() ![]() ![]() ![]() Przy przezroczystych aparatach tez mozna zalozyc sobie kolorowe gumki (tak, dla poprawy humoru ![]() A jesli chodzi o bol to w moim wypadku trwal on gora 5 dni po zalozeniu. Najgorzej wiadomo sa 3 pierwsze dni, trzeba jesc lekkie jedzenie, w sensie latwe do polkniecia bez szczegolnego gryzienia ![]() ![]() Pozdrawiam i trzymam kciuki za efekty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#542 |
Raczkowanie
|
![]()
Vicki 23 jezeli znajdziesz dobrego chirurga stomatologicznego do dlutowania to nie ma czego sie bac, owszem jest to zabieg na kosci ale nie denerwuj sie na "zapas"
Po zabiegu mozesz troszeczke opuchnac, wazne beda zimne oklady praktycznbie non-stop . Lekarz zapewne wypisze antybiotyk i jakies mocniejsze tabl. przeciwbolowe. po tygodniu zdjecie szow, chyab ze bedziesz miala rozpuszczalne. zycze powodzonka A co do do 4 to zobaczysz nie bedziesz ich miala szybciej niz Ci sie to wydaje. |
![]() ![]() |
![]() |
#543 |
Zadomowienie
|
Karina_K Dziekuje slicznie za odpowiedz
![]() Może to głupie, że nie pytałam o takie zreczy ortodontki ale - to małomówna kobietka wszystko trzeba od niej wyciągać, a ja sama nie wiem o co mogłabym spytać, dopiero potem - czytając takie wątki - wpadam na to ![]() - byłam tylko na 2 wizytach , wszystko się tak szybko potoczyło, że się jeszcze nie moge w tym odnaleść ![]() Mam jeszcze głupie pytania :wstydniś: ![]() Ortodontka spytała czy chce założyc aparat przezroczysty czy metalowy, ja:PRZEZROCZYSTY!, rodzice:METALOWY! i tak oto powstała ta koncepcja przezroczystego tylko na przednie zęby (nawiasem to szkoda że ortodotka wcześniej nie poinformowała mnie o takiej opcji hmm...) i nie pytałam z czego jest itp, więc nie wiem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I jeszcze czy jest tu jakaś paląca dziewczyna z przezroczystym aparatem? ![]() ![]() karolinusienka Ja miałam dwie wizyty pierwsza- rozmowa, przegląd, orzeczenie ![]() potem zrobiłam zdjęcie i doniosłam (dokładnie 2 zdjęcia - nazwy skomplikowane więc nie pamiętam ![]() druga- zapoznanie się ze zdjęciami, opis ile będe nosić, jakie są palnowane efekty No a teraz mam przyjść i najpierw ma jakies chyba gumki na tylne zeby założyć, i po tygodniu aparat - o co to chodzi? ![]() ![]() Aha i ząbki musza być wyleczone ![]()
![]() |
#544 |
Zakorzenienie
|
pIWONIA dziękuję za szczegolowy opis
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#545 |
Raczkowanie
|
Ja dołącze do grona aparatek za jakiś miesiąc. Też nic nie wiem na temat aparatów. Słyszałam tylko że metalowe aparaty szybciej likwidują wadę,ale czy to prawda??Tego jeszcze nie wiem....
|
![]() ![]() |
![]() |
#546 |
Rozeznanie
|
Piwonciu
![]() Jeśli palisz(jak ja) to poważnie odradzam ci przeźroczysty aparat nawet na przednie ząbki ![]() ![]() ![]() te "gumki" na tylne zęby o których mowisz to separatory-zakłada się je,żeby zęby się trochę rozeszły przed założeniem aparatu ![]() Futasiku-dziękuję za wsparcie kochana-postaram się być twarda ![]() ![]()
#547 |
Przyczajenie
|
pIWONIA: cieszę się, ze moglam pomoc, kto pyta nie bladzi
![]() Ja za metalowy placilam 1400zl, za przezroczysty 1900zl (ortodonta w Warszawie). Mysle ze Tobie rowniez lekarz proponuje porcelanowy, wiec raczej nie chce Ci "wcisnac" jakiegos bubla ![]() Ja nie pale, wiec nie wiem jak to jest z osadem. Ale faktycznie, jak juz pisalam, na metalowych zamkach wszystko jest mniej widoczne. I do niego tez latwo jest sie przyzwyczaic... takze to jest kazdej z nas indywidualny wybor ![]() Przy przezroczystym metalowe sa korony zazwyczaj zakladane na 6, one utrzymuja aparat i sa jego "podpora". Ale tego oczywiscie nie widac, no chyba ze oworzysz szeroko buzie i krzykniesz aaaaaa!!! ![]() Gumeczki zakladane sa przy kazdym aparacie, ja akurat mam przezrczyste i nie wybieram kolorach, ale mozna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#548 |
Zadomowienie
|
vicky23 dziękuje slicznie za odpowiedż !
![]() Kurcze ja jednak bym chciała ten przezroczysty na przednie zęby ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Byłam dziś u dentystki, tzn moja mama była umówiona, aja ponieważ jutro mam mieć zakładane już te separatory ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dziewczyny ile trwa zakładanie tych separatorów, czy jest to nieprzyjemne i czy potem boli coś? ![]() Byłam pewna że mam wizyte w sobote i dzisiaj ide na impreze (opijanie sesji ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() Karina_K Napisałysmy w tym samaym momencie ![]() ![]() ZX tego co się dowiedziałam od mojej dentystki (spytałam czy może wie, bo ortodontka przyjmuje w tym samym miejscu) i powiedziaął, że zamki sa porcelanowe, a aparat ten łuk czy jak to się nazywa to raczej z jakiegoś innego materiału, że nie wie dokładnie ...Bu? ![]()
![]() |
#549 |
Rozeznanie
|
łuk mogą ci założyć albo metalowy (w większości przypadków
![]() ![]() ![]() ![]()
#550 |
Kokon pro
|
sa 3 rodzaje z tego co wiem aparatow kosmetycznych :
plastikowy -szybko zolknie i wyglada sie jakby mialo sie caly czas brudne zeby porcelana -zalezy od rodzaju moze zolknac a moze byc caly czas ladna i szafirowy - wyglada jakby byl ze szkla zrobiony nie przebarwia sie prawie go nie widac a luki sa albo zwykle metalowe albo metalowe w takiej silikonowej otoczce ale ona sie sciera i wyglada to okropnie ;] ja mam aparat metalowy kolorowe gumki aktualnie czerwone, siostra tez ma metalowy miala duza wade i teraz juz jej bedzie sciagac a minelo poltora roku ;] kolezanka z bloku miala porcelanowy mniejsza wade u tej samej orto i pol roku dluzej nie wiem czy to zasada ale moim zdaniem to albo metalowy albo jak ktos nie chce zeby bylo widac to szafirowy ;] gdzies na wizazu ktos nawet zdjecia wrzucil ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#551 |
Raczkowanie
|
A czy jest może ktos komu aparat już ściągnięto?? Mi właśnie wymieniono ostatni łuk i sie zastanawiam ile jeszcze bede musiała nosic aparat. Chciałabym go zdjąć przed rozpoczęciem studiów... Ale dziewczyny ten czas naprawde szybko leci
![]() A jesli chodzi o aparat porcelanowy to moja ortodontka powiedziała, że niestety nosi się go dłużej i dlatego wybrałam metalowy ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#552 |
Rozeznanie
|
no właśnie też słyszałam, że dłużej trwa leczenie w porcelanowym
#553 |
Zakorzenienie
|
Aparaty działają tak samo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SEPARATORY: zakłada się je jakoś tydzień przed aparatem; są to specjalne gumki dzięki, którym zęby rozsuwają się i robią miejsce na pierścienie. Założenie nie trwa długo. Niektóre aparaty nie wymagają zakładania pierścieni ![]() PORCELANOWY CZY METALOWY: działają tak samo ! jeżeli się dba o zęby, myje po każdym posiłku itp. nic nie zażółknie ![]() ![]() ![]()
#554 |
Rozeznanie
|
a ja się będę upierać, że nie ma reguły,ponieważ znam przypadki ludzi, którzy baaardzo dbali o aparat przeźroczysty i ciemniał-tak czy siak. ale każdy może mieć swoje zdanie,które szanuję
![]() ![]()
#555 |
Przyczajenie
|
![]()
Hej dziewczyny! Ja nosiłam aparat półotra roku górny i rok dolny. Mieszkam w Warszawie, i przed założeniem aparatu szuakałam jakiegoś dobrego ortodonty. Wkurzało mnie to, że za nim weszłam na fotel i ortodonta zajrzał mi w szczęke walił mi cene. Odrazu ile będzie kosztował aparat (zazwyczj była to cena od 1600 w zwyż od szczenki). Wychodząc oczywiście za informacje musiałam zapłacić...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#556 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#557 |
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj o 16 będe miała zakładane te separatory, więc się o wszystko wkońcu wypytam
![]() ![]() Wiecie co, ciesze się, że będe miała aparacik, ale strasznie mnie wkurza, że nie moge nigdzie wyjechać ![]() ![]() ![]() ![]() ps Troche się stresuje, mam nadzieje że nie będzie to jakieś nieprzyjemne dzisiaj
![]() |
#558 |
Rozeznanie
|
nasza droga piwonijko-założenie separatorów nie boli
![]() ![]()
#559 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja za wizyte kontrolną placę 100-200 zł!! ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#560 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#561 |
Zakorzenienie
|
Cena wizyt kontrolnych zależy od miasta- w Krakowie ceny w granicach 100- 200 zł; jak tylko sama wymiana gumek to ok 100, a jak coś wiekszego typu wymiana łuku- to więcej
![]() ![]() ![]() haniap i nie zauważyłaś żadnej zmiany na lepsze po tych 2 latach? ![]()
#562 |
Zakorzenienie
|
ja górny noszę 1 rok, 1 miesiąc
dół noszę około 5 miesięcy.. aparaciki mam nosic cos koło 2,5 roku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#563 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No własnie wróciłam, rzeczywiście separatorki załozyła raz dwa i nic nie boli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#564 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Drucik na pierwszej wizycie miałam załozony przezroczysty i w zasadzie nawet niezłe to sie zlewało i łatwo bylo się przyzwyczaić w ogóle do aparatu, teraz mam juz zakładany normalny drucik, ale już mi to nie przeszkadza ![]() ![]() Jeśli tylko zaczepy sie przebarwiają, a je wymienia sie co miesiąc, to nie masz o co sie martwić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#565 |
Wtajemniczenie
|
A ja dzis cierpie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#566 |
Przyczajenie
|
A ja do grona aparatek dołączam we wrześniu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#567 |
Zadomowienie
|
Karina_K no to mnie troche pocieszyłaś
![]() ![]() Jeśli chodzi o pisakowanie to miałam własnie przedwczoraj robione, i mma zamiar robić co 3-4 miesiące własnie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3lk489 o nie słyszałam o pająku, sama jestem ciekawa cóz to? ![]() ![]() ![]()
![]() |
#568 |
Przyczajenie
|
Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy
Robił ktoś ząbki w primadent w rzeszowie ? jeśli tak to napiszcie czy robią dobrze itp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#569 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#570 |
Zakorzenienie
|
Pająk to takie "coś" co swoją budową właśnie przypomnia pająka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:56.