Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-07-05, 20:05   #541
Karina_K
Przyczajenie

Dot.: Jaki stały aparat?

Jeśli chodzi o aparaty przezroczyste: sa 3 gatunki tj. 1)plastikowy - moja lekarz absolutnie nie polecala, odbarwiaja sie szybciej niz ustawa przewiduje, szybko sie scieraja i lecza dwa razy dluzej 2)ciut lepszy, z jakiego jest materialu - zapomnialam, ale tez nie polecany 3)porcelanowy - leczy tak jak metalowy, nie sciera sie. Jesli chodzi o jego zabarwianie to tez sie dlugo zastanawialam, ale wierzcie mi mam rok juz aparat i przebarwia sie w takim samym stopniu jak przebarwiaja sie zeby. Fakt ze jest to bardziej widoczne w porownianiu do metalowego (mam porownanie bo dol mam metalowy ale tak sie dzieje bo jest...przezroczysty). Zeby uniknac dyskomfortu raz na 3-4 miesiace umawiam sie na wizyte z higienistka. Ona piaskuje mi zabki i zabezpiecza fluorem i wszystko jest jak na razie w porzadku (fakt ze odradzam jedzenia buraczkow). Wiadomo, jak kto chceja jestem zadowolona.
Przy przezroczystych aparatach tez mozna zalozyc sobie kolorowe gumki (tak, dla poprawy humoru).
A jesli chodzi o bol to w moim wypadku trwal on gora 5 dni po zalozeniu. Najgorzej wiadomo sa 3 pierwsze dni, trzeba jesc lekkie jedzenie, w sensie latwe do polkniecia bez szczegolnego gryzienia poprostu mamy okazje sie przekonac, ze zeby sa)
Pozdrawiam i trzymam kciuki za efekty)
Karina_K jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-05, 20:16   #542
futas84
Raczkowanie

Smile Dot.: Jaki stały aparat?

Vicki 23 jezeli znajdziesz dobrego chirurga stomatologicznego do dlutowania to nie ma czego sie bac, owszem jest to zabieg na kosci ale nie denerwuj sie na "zapas"
Po zabiegu mozesz troszeczke opuchnac, wazne beda zimne oklady praktycznbie non-stop . Lekarz zapewne wypisze antybiotyk i jakies mocniejsze tabl. przeciwbolowe. po tygodniu zdjecie szow, chyab ze bedziesz miala rozpuszczalne. zycze powodzonka

A co do do 4 to zobaczysz nie bedziesz ich miala szybciej niz Ci sie to wydaje.
futas84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-05, 21:03   #543
pIWONIA
Zadomowienie

Karina_K Dziekuje slicznie za odpowiedz
Może to głupie, że nie pytałam o takie zreczy ortodontki ale
- to małomówna kobietka wszystko trzeba od niej wyciągać, a ja sama nie wiem o co mogłabym spytać, dopiero potem - czytając takie wątki - wpadam na to
- byłam tylko na 2 wizytach , wszystko się tak szybko potoczyło, że się jeszcze nie moge w tym odnaleść

Mam jeszcze głupie pytania :wstydniś:
Ortodontka spytała czy chce założyc aparat przezroczysty czy metalowy, ja:PRZEZROCZYSTY!, rodzice:METALOWY! i tak oto powstała ta koncepcja przezroczystego tylko na przednie zęby (nawiasem to szkoda że ortodotka wcześniej nie poinformowała mnie o takiej opcji hmm...) i nie pytałam z czego jest itp, więc nie wiem Czyli pewnie nie będzie porcelanowy 2200 mial kosztować w Krakowie cały przezroczytsy - czy w takiej cenie to mógł być ten porcelanowy, czy uważasz/cie że chce mi wcisnąć ten "nie polecany"? Czyli gumeczek do przezroczystego nie trzeba zakładać? Czy może one są ale poprostu przezroczyste? Ona coś tam gadała (ortodontka) że na początku coś tam musi być metalowe, bo lepiej ściąga te ząbki, ustawia itp, czyli na początku załozy mi cały metalowy? Fajnie - za 2 dni zakładam a nie wiem nic
I jeszcze czy jest tu jakaś paląca dziewczyna z przezroczystym aparatem? Pewnie trzeba będzie rzucić :/

karolinusienka
Ja miałam dwie wizyty
pierwsza- rozmowa, przegląd, orzeczenie i odlew ząbków czy cos takiego
potem zrobiłam zdjęcie i doniosłam (dokładnie 2 zdjęcia - nazwy skomplikowane więc nie pamiętam )
druga- zapoznanie się ze zdjęciami, opis ile będe nosić, jakie są palnowane efekty

No a teraz mam przyjść i najpierw ma jakies chyba gumki na tylne zeby założyć, i po tygodniu aparat - o co to chodzi?

Aha i ząbki musza być wyleczone
pIWONIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-05, 21:59   #544
karolinusienka
Zakorzenienie

pIWONIA dziękuję za szczegolowy opis a wiec najpierw dentysta a pozniej ortodonta
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-05, 22:55   #545
Blacki
Raczkowanie

Ja dołącze do grona aparatek za jakiś miesiąc. Też nic nie wiem na temat aparatów. Słyszałam tylko że metalowe aparaty szybciej likwidują wadę,ale czy to prawda??Tego jeszcze nie wiem....
Blacki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-06, 08:51   #546
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

Piwonciu
Jeśli palisz(jak ja) to poważnie odradzam ci przeźroczysty aparat nawet na przednie ząbki Pani doktor powiedziała mi, że na sto procent zbrązowieje klej,na który są przyklejone zamki-i niestety-potem nie idzie tego usunąć-i chodzisz z tym 2 latka niezbyt miła perspektywa.Nie mówię już o tym,że żółkną gumki,ale te to chociaż wymieniarz co średnio 6-8 tygodni,więc z tym to jeszcze luzik. No więc byłam zdecydowana rzucić i zamówiłam przeźroczysty aparat,ale jak potem rozmawiałam z nie jedną osobą na ten temat,to odradzili mi mimo wszystko,ponieważ czy tak czy siak-one podobno brązowieją i żółkną,choćbyś jadla śliczne jedzonko i piłA samą wodę więc zadzwoniłam i zrezygnowałam z niego.Wolę na prawdę mieć metalowy i czyściutki,niż "niby"przeźroczysty.

te "gumki" na tylne zęby o których mowisz to separatory-zakłada się je,żeby zęby się trochę rozeszły przed założeniem aparatu

Futasiku-dziękuję za wsparcie kochana-postaram się być twarda
Stary 2006-07-06, 10:26   #547
Karina_K
Przyczajenie

pIWONIA: cieszę się, ze moglam pomoc, kto pyta nie bladzi
Ja za metalowy placilam 1400zl, za przezroczysty 1900zl (ortodonta w Warszawie). Mysle ze Tobie rowniez lekarz proponuje porcelanowy, wiec raczej nie chce Ci "wcisnac" jakiegos bubla

Ja nie pale, wiec nie wiem jak to jest z osadem. Ale faktycznie, jak juz pisalam, na metalowych zamkach wszystko jest mniej widoczne. I do niego tez latwo jest sie przyzwyczaic... takze to jest kazdej z nas indywidualny wybor
Przy przezroczystym metalowe sa korony zazwyczaj zakladane na 6, one utrzymuja aparat i sa jego "podpora". Ale tego oczywiscie nie widac, no chyba ze oworzysz szeroko buzie i krzykniesz aaaaaa!!!

Gumeczki zakladane sa przy kazdym aparacie, ja akurat mam przezrczyste i nie wybieram kolorach, ale mozna

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-06, 10:30   #548
pIWONIA
Zadomowienie

vicky23 dziękuje slicznie za odpowiedż !

Kurcze ja jednak bym chciała ten przezroczysty na przednie zęby Wiem że i tak będzie go widać, ale jednak..Wiem już że musze rzucić wszystko co uwielbiam: slodycze (zwłaszcza chipsy), palenie(nie ma szans), picie kawy(będe pić przez słomkę ), no i musze przestać rzuć nałogowo gumę do żucia Czyli zaopatrze się w tonę mentosów i tic taców po ja poprostu musze coś "mamciać Spotakałam się z różnymi opiniami, są osoby które nawet palą i mówią że wcale aparat się tak strasznie nie przebarwia ehh..mam nadzieje że mój będzie wytrzymały

Byłam dziś u dentystki, tzn moja mama była umówiona, aja ponieważ jutro mam mieć zakładane już te separatory () to chciałam żeby mi lukneła czy wszystko okey i sie wbiłam...Tak oto wynalazła dziurkę jakąś mini, to wiercenie, plomba, zrobiła mi też piaskowanie i kamień usuneła też taki mini mini heh Czuje się gotowa na aparat --> -->

Dziewczyny ile trwa zakładanie tych separatorów, czy jest to nieprzyjemne i czy potem boli coś?

Byłam pewna że mam wizyte w sobote i dzisiaj ide na impreze (opijanie sesji ) więc mam nadzieje że jutro pójdzie to gładko bo raczej nie będe w formie

Pozdrawiam

Karina_K
Napisałysmy w tym samaym momencie
ZX tego co się dowiedziałam od mojej dentystki (spytałam czy może wie, bo ortodontka przyjmuje w tym samym miejscu) i powiedziaął, że zamki sa porcelanowe, a aparat ten łuk czy jak to się nazywa to raczej z jakiegoś innego materiału, że nie wie dokładnie ...Bu?
Stary 2006-07-06, 11:44   #549
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

łuk mogą ci założyć albo metalowy (w większości przypadków albo przeżroczysty (jak zamki ) . więc ewentualnie będzie widać tylko drucik-to pryszczyk,ja ci się pokażę w pełnym wyszczerzeniu ze swoim metalowym cudnym i świecącą dziurą w czwórce-ale będę piękna wstawię wówczas zdjęcie żeby mnie wszyscy podziwiali
Stary 2006-07-06, 12:00   #550
kasiek87
Kokon pro

sa 3 rodzaje z tego co wiem aparatow kosmetycznych :
plastikowy -szybko zolknie i wyglada sie jakby mialo sie caly czas brudne zeby
porcelana -zalezy od rodzaju moze zolknac a moze byc caly czas ladna
i szafirowy - wyglada jakby byl ze szkla zrobiony nie przebarwia sie prawie go nie widac

a luki sa albo zwykle metalowe albo metalowe w takiej silikonowej otoczce ale ona sie sciera i wyglada to okropnie ;]

ja mam aparat metalowy kolorowe gumki aktualnie czerwone, siostra tez ma metalowy miala duza wade i teraz juz jej bedzie sciagac a minelo poltora roku ;] kolezanka z bloku miala porcelanowy mniejsza wade u tej samej orto i pol roku dluzej nie wiem czy to zasada ale moim zdaniem to albo metalowy albo jak ktos nie chce zeby bylo widac to szafirowy ;] gdzies na wizazu ktos nawet zdjecia wrzucil ;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-06, 12:21   #551
Keira87
Raczkowanie

A czy jest może ktos komu aparat już ściągnięto?? Mi właśnie wymieniono ostatni łuk i sie zastanawiam ile jeszcze bede musiała nosic aparat. Chciałabym go zdjąć przed rozpoczęciem studiów... Ale dziewczyny ten czas naprawde szybko leci Dopiero zakładałam aparat (marzec 2005), a już niedługo bedę ściągać<jupi>

A jesli chodzi o aparat porcelanowy to moja ortodontka powiedziała, że niestety nosi się go dłużej i dlatego wybrałam metalowy
Keira87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-06, 13:01   #552
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

no właśnie też słyszałam, że dłużej trwa leczenie w porcelanowym
Stary 2006-07-06, 18:02   #553
Ninedin
Zakorzenienie

Aparaty działają tak samo Nie ma różnicy czy porcelanowy, kryształkowy, lingwalny czy metalowy Różnica jest w estetyce i oczywiście w cenie Njadroższy jest lingwalny- zamki przyklejone są po wewnętrznej stronie zębów cena za jeden łuk ok 7 tysięcy zł Niewiele gabinetów to robi Porcelanowy jeden łuk- 3 tyś. metalowy- ok. 1500 Czas przez jaki nosi się aparat uzależnione jest tym jaką mamy wadę, czy zęby łatwo się prostują,ile mamy lat. Zauważcie ,ze prostowanie następuje w ciągu kilku miesięcy, reszta leczenia jest po to aby zęby "wrosły" w dziąsła
SEPARATORY: zakłada się je jakoś tydzień przed aparatem; są to specjalne gumki dzięki, którym zęby rozsuwają się i robią miejsce na pierścienie. Założenie nie trwa długo. Niektóre aparaty nie wymagają zakładania pierścieni
PORCELANOWY CZY METALOWY: działają tak samo ! jeżeli się dba o zęby, myje po każdym posiłku itp. nic nie zażółknie Przebarwiają się gumki, które wymieniane są co miesiąc można wybrać też kolorowe- wtedy nie widać przebarwień
Stary 2006-07-06, 18:14   #554
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

a ja się będę upierać, że nie ma reguły,ponieważ znam przypadki ludzi, którzy baaardzo dbali o aparat przeźroczysty i ciemniał-tak czy siak. ale każdy może mieć swoje zdanie,które szanuję pozdrawiam
Stary 2006-07-06, 21:10   #555
jackosia
Przyczajenie

Smile Dot.: Stały aparat na zęby.

Hej dziewczyny! Ja nosiłam aparat półotra roku górny i rok dolny. Mieszkam w Warszawie, i przed założeniem aparatu szuakałam jakiegoś dobrego ortodonty. Wkurzało mnie to, że za nim weszłam na fotel i ortodonta zajrzał mi w szczęke walił mi cene. Odrazu ile będzie kosztował aparat (zazwyczj była to cena od 1600 w zwyż od szczenki). Wychodząc oczywiście za informacje musiałam zapłacić... Pytałam znajomych i w końcu ktoś mi polecił taką fajną panią ortodontke. Kobieta widać było, że rozsądna. Usiadłam na fotel, ona ze mną porozmawiała,, wytłumaczyła i zapytała czy chce zrobić wyciski by sprawdzić w jakich cenach będzie aparat. Za wyciski zapłaciłam chyba 25zł lub 30zł/ Sorawa, to był naprawde fajne. Po tygodniu zadzwoniłam do niej i ona zaprosiła mnie na kolejną wizyte. Tam zapoznałam się z planem lecznie, kosztów- za aparat górny miałam zapłacić 1200-1300 zł, a za dolny ok. 900zł. Dała mi skierowania na rentegeny. I po zrobionych rentegenach odczekałam ok. 1 miesiąca i miałam zakładany aparat. Kobieta za wizyte brała 50zł, gdy coś się odczepiło w aparcie czyli za tzw. wizytę awaryjną nie brała nic. Była bardzo rozsądna a i co najważniejsze, za aparat nie zapłaciłam całej sumy na 1 wizycie na każdej wizycie płaciłam jakąś dodatkową sume do kosztów wizyty. Moim zdaniem, łatwiej jest zapłacić za aparat w ratach niż na raz wyrzucić ponad 2tyś złotych.
jackosia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-07-07, 09:34   #556
Ninedin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vicky23
a ja się będę upierać, że nie ma reguły,ponieważ znam przypadki ludzi, którzy baaardzo dbali o aparat przeźroczysty i ciemniał-tak czy siak. ale każdy może mieć swoje zdanie,które szanuję pozdrawiam
Najlepiej sprawdzić samemu na sobie wtedy się wie na sto procent czy coś ciemnieje czy nie Ja zdecydowałam się na porcelanowy na górę a na dół metalowy metalowy na dół bo i tak nic nie widać będzie a porcelana ze względu na częsty kontakt z ludzmi W takcie noszenia aparatu czeka mnie operacja na 3 ósemki jednej się już pozbyłam- nie bolało ani w tarkcie ani po Nie wiem jak jest z tym chirurgicznym wycinaniem; podobno się puchnie Pozdrawiam
Stary 2006-07-07, 10:59   #557
pIWONIA
Zadomowienie

Ja dzisiaj o 16 będe miała zakładane te separatory, więc się o wszystko wkońcu wypytam (ale znając siebie to pewnie o czymś zapomnę )
Wiecie co, ciesze się, że będe miała aparacik, ale strasznie mnie wkurza, że nie moge nigdzie wyjechać Teraz te separatory, za tydzień aparat zakładam, tydzień licze bólu, i lipiec w domu A z drugiej strony nie chciałam zakładać jak miałam uczelnie, bo wole się wcześniej przyzwyczaić "samej" ...Life is cruel

ps Troche się stresuje, mam nadzieje że nie będzie to jakieś nieprzyjemne dzisiaj
Stary 2006-07-07, 11:06   #558
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

nasza droga piwonijko-założenie separatorów nie boli więc się nie stresuj,tylko czekaj z utęsknieniem
Stary 2006-07-07, 11:15   #559
Cdz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shikai

z drugiej strony, aparat naprawdę fajnie wygląda u mnie w mieście standardowa góra kosztuje 1200-1500 + co 1,5 miesiąca 30-50 zł

ja za wizyte kontrolną placę 100-200 zł!!
Cdz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-07, 11:48   #560
haniap
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cdz
ja za wizyte kontrolną placę 100-200 zł!!
ja place 100zł i wizyty mam co miesiąc. Szczerze mówiąc mam go serdecznie dość noszę go prawie 2 lata i konca nie widać....
haniap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-07, 13:49   #561
Ninedin
Zakorzenienie

Cena wizyt kontrolnych zależy od miasta- w Krakowie ceny w granicach 100- 200 zł; jak tylko sama wymiana gumek to ok 100, a jak coś wiekszego typu wymiana łuku- to więcej U mojej ortodontki wizyta 50 zł; dlatego zakładam poza Krakowem w Krak aparaty też są droższe- metalowy np. 2500 na jedną szczękę
haniap i nie zauważyłaś żadnej zmiany na lepsze po tych 2 latach?
Stary 2006-07-07, 14:26   #562
Cdz
Zakorzenienie

ja górny noszę 1 rok, 1 miesiąc
dół noszę około 5 miesięcy..

aparaciki mam nosic cos koło 2,5 roku
Cdz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-07, 15:05   #563
pIWONIA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ninedin
Cena wizyt kontrolnych zależy od miasta- w Krakowie ceny w granicach 100- 200 zł; jak tylko sama wymiana gumek to ok 100, a jak coś wiekszego typu wymiana łuku- to więcej U mojej ortodontki wizyta kontrolna 50 zł; dlatego zakładam poza Krakowem w Krak aparaty też są droższe- metalowy np. 2500 na jedną szczękę
haniap i nie zauważyłaś żadnej zmiany na lepsze po tych 2 latach?
Ja jestem z Krakowa i lecze sie w Krakowie, u mojej ortodontki aparat 1 łuk (górny) metalowy kosztuje 1400, przeżroczysty 2200, a taki jak ja zakładam tj na przednie przeżroczysty, a na tylne zęby metalowy kosztuje 1800 Aha wizyta 50 zł, i mają być 3 wizyty kiedy będzie mi wymieniać łuk (?!) na grubszy i to ma kosztować 80 zł...

No własnie wróciłam, rzeczywiście separatorki załozyła raz dwa i nic nie boli za tydzień zakładam aparat Aha i pytałam się z czego to jest ta część przezroczysta i powiedziała, że zamki z włókna szklanego, a od porcelany się teraz odchodzi w aparatach (jak to jest?) a ten drucik będe miala i tak metalowy..hmm...Mówiła jeszcze że to nie zamki się przebarwiają, tylko zaczepy(a cóz to?), ale je też się wymienia co miesiąc. Co o tym myślicie Dziewczyny?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-07-08, 12:37   #564
Karina_K
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pIWONIA
Ja jestem z Krakowa i lecze sie w Krakowie, u mojej ortodontki aparat 1 łuk (górny) metalowy kosztuje 1400, przeżroczysty 2200, a taki jak ja zakładam tj na przednie przeżroczysty, a na tylne zęby metalowy kosztuje 1800 Aha wizyta 50 zł, i mają być 3 wizyty kiedy będzie mi wymieniać łuk (?!) na grubszy i to ma kosztować 80 zł...

No własnie wróciłam, rzeczywiście separatorki załozyła raz dwa i nic nie boli za tydzień zakładam aparat Aha i pytałam się z czego to jest ta część przezroczysta i powiedziała, że zamki z włókna szklanego, a od porcelany się teraz odchodzi w aparatach (jak to jest?) a ten drucik będe miala i tak metalowy..hmm...Mówiła jeszcze że to nie zamki się przebarwiają, tylko zaczepy(a cóz to?), ale je też się wymienia co miesiąc. Co o tym myślicie Dziewczyny?
Jak ostatnio byłam w gabinecie, to widziałam reklamkę zamków z włókna szklanego, jako jeszcze lepsze od porcelanowego, także to tylko dobry znak

Drucik na pierwszej wizycie miałam załozony przezroczysty i w zasadzie nawet niezłe to sie zlewało i łatwo bylo się przyzwyczaić w ogóle do aparatu, teraz mam juz zakładany normalny drucik, ale już mi to nie przeszkadzaKwestia przyzwyczajenia
Jeśli tylko zaczepy sie przebarwiają, a je wymienia sie co miesiąc, to nie masz o co sie martwić Ze swojej strony mogę Ci polecić też zabieg czyszczenia zębów (piaskowanie) u higienistki (w Warszawie place za niego 80zl), jak tylko z powodu przebarwienia poczujesz dyskomfort. Sama bylam na nim przedwczoraj i przyznam szczerze zamki sa teraz bialutkie jak przy pierwszym zakladaniu, naprawde efekt jest super!! Aha powtarzam go raz na 3-4 miesiące również po to, żeby uniknąć po zdjęciu aparatu, wizyt u stomatologa i borowania zepsutych ząbków. Pozdrawiam.
Stary 2006-07-08, 12:58   #565
sylweczka
Wtajemniczenie

GG do sylweczka

A ja dzis cierpieBoli mnie maksymalnie jedynka lewa..ehhh....ale zycie
sylweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-08, 13:22   #566
3lk489
Przyczajenie

A ja do grona aparatek dołączam we wrześniu Będe miała góre , dół i ...... PAJĄKA ?? jakby ktoś wiedział to napiszcie co to, bo ja wiem że coś na podniebienie i tyle, co to , ile sie to nosi , boli itd ?
3lk489 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-08, 13:59   #567
pIWONIA
Zadomowienie

Karina_K no to mnie troche pocieszyłaś
Jeśli chodzi o pisakowanie to miałam własnie przedwczoraj robione, i mma zamiar robić co 3-4 miesiące własnie Cudowne uczucie ząbki czyściutkie że hej Nietstey ząbki mnie troche bolą (no może nie bolą, ale czuje nacisk nieprzyjemny) odkąd mam te separatory i kurcze nie moge gryżć i jem wszystko "przednimi zebami" To jak ja tak przechodze separatory to co będzie jak zaloże aparat

3lk489 o nie słyszałam o pająku, sama jestem ciekawa cóz to? pozdrawiam
Stary 2006-07-08, 13:59   #568
3lk489
Przyczajenie

Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy

Robił ktoś ząbki w primadent w rzeszowie ? jeśli tak to napiszcie czy robią dobrze itp
3lk489 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-08, 14:01   #569
pIWONIA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylweczka
A ja dzis cierpieBoli mnie maksymalnie jedynka lewa..ehhh....ale zycie
Buuu A już jakis czas nosisz, prawda? To czemu Cie boliii

Stary 2006-07-08, 14:29   #570
Ninedin
Zakorzenienie

Pająk to takie "coś" co swoją budową właśnie przypomnia pająka jest na podniebieniu, od tego odchodzą takie druciki do zębów chyba o to chodzi PIWONIA być może znalazłaś tańszego ortodonte Ja początkowo wybierałam się do dr Konty- Gibińskiej; właśnie leczenie skończyła tam moja koleżanka; niestety jedna wizyta gdy tylko wymiana gumek to 100 zł; jak wymieniany drut to więcej za aparat metalowy- 2500 na górne ząbki początkowo była mowa o tym,że droższym aparatem leczenie może trwać rok, nosiła jednak ponad dwa lata; teraz będzie mieć retencyjny- cena 600 zł. Jak widać w Krakowie ceny są zróżniocowane; na stronie jednego z gabinetów znalazłam cene przezroczystego aparatu za 1900 zł Czytałam na innych forach o cenach aparatu- wszędzie zbliżone są ceny tych metalowych; z przeźroczystymi bywa różnie od 1900- 4000 Nie wiem od czego to zależy;z tego co wiem ortodonta sam "buduje" aparat z zamków i innych elementów; może cena zależy od tego jaki producent tych zamków? Pozdrawiam serdecznie

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości