|
|
#571 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jaki stały aparat?
Oj nie wiem od czego to zależy, ale ciesze się że "w miarę"
taniego znalazłam Zresztą nawet nie szukałam, poprostu mam świetną dentystkę i w tym samym miesjcu przyjmuje ortodontka więc do niej poszłam Ehh nie wiem co to będzie
|
|
#572 |
|
Zakorzenienie
|
To zakładasz za tydzień aparat?
|
#573 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
: ![]() Teraz sobie siedze z tymi separatorkami i już mnie nieprzyjemnie "ciśnie" na zebach, a co dopiero jak mi cały łuk założą
|
|
|
#574 |
|
Zakorzenienie
|
Pocieszę cię
boli tylko przez dwa-trzy dni Potem się przyzwyczaisz ja niestety dopiero w sierpniu mogę założyć Pozdrawiam
|
#575 |
|
Przyczajenie
|
A czy jak chodzi sie co miesiąc do ortodaty i ona przykreca ten aparat czy co ona robi to boli wtedy??
|
|
|
|
#576 |
|
Przyczajenie
|
aha i czy wy też używacie specjalnych szczoteczek do aparatów bo mi ortodątka kazała zakupić taką i ona troche sie różni od normalnej bo ma wgłebienie w środku
|
|
|
|
#577 |
|
Raczkowanie
|
Edzik16- sama wymiana łuku itp. zabiegi podczas wizyty nic nie bola. Jednak pozniej mozna odczuwac przez nawet kilka dni bol zebow. A co do szczoteczki to ja taka wlasnie "specjalna" otrzymalam od mojej orto. Mozna ja rowniez kupic w niektorych hipermarketach
|
|
|
|
#578 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy
kaaziaa- przy czarnych gumeczkach zeby moze i wydaja sie bielsze ale aparat chyba bardziej rzuca sie w oczy.
|
|
|
|
#579 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) z dwoma wymiennymi końcówkami, cienutką spiralką i cieniutkim stożkiem
|
|
|
#580 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jak dziewczyny piszą, na tych wizytach orto przykręca drucik albo go wymienia, zmienia gumki, czyści itp
Szczoteczki są różne: nawet elektryczne- moim zdaniem najlepsze. Niestety strasznie drogie; zestaw Oral-B :szczoteczka elektryczna+irygator i jakieś końcówki- prawie 500 zł pIWONIA te wyciorki wkłada się między zęby a aparat i czyści się Można używać też różnych płynów do płukania co jakiś czas moża też iść do dentysty na czyszczenie Czy wam ortodontka dała szczoteczkę do czyszczenia na tej wizycie na, której zakładała aparat? Czy musieliście płacić za nią w gabinecie? Pz
|
#581 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy
Ktoś napisał, że w wieku 17 lat to tylko aparat stały
mam 25 i orto zaproponowała mi ruchomy Być może zalezy to do wady a nie od wieku Moim zdaniem ruchomy jest kompletnie nie praktyczny- na początku trzeba to nosić prawie cały dzień i noc- źle sie w tym mówi, jak ktoś chodzi do szkoły czy do pracy to odpada. Druga sprawa to to,że ten aparat często się wymienia na nowy; jest delikatny i często się łamie. Szybko można się zniechęcić i rzucić go w kąt Stały ma te zalety, że nie można go zdjąć, działa non stop na zęby, nie przeszkadza w mówieniu, całowaniu itp![]() - pierwsza wizyta: orto ogląda ząbki; daje skierowanie na zdjęcie panoramiczne (kosztuje ok50 zł) ; jeżeli ktoś przyjdzie na I wizytę już ze zdjęciem zaoszczędzi czas lekarz ogląda jakie zęby trzeba wyrwać, czy nie ma zębów zatrzymanych itp. - druga wizyta: robione są wyciski obu szczęk; potem wykonuje się z nich gipsowy odlew ![]() - trzecia wizyta: zakładanie aparatu ![]() Oczywiście żeby zaoszczędzić sobie czas warto wybrać się wcześniej do dentysty i naprawić wszystkie ubytki, usunąć kamień nazębny... Jeżeli mamy zdrowe zęby i nic nie trzeba naprawiać ruszamy do orto - kolory gumek: są różne do wyboru; wszystko zależy od gustu można nawet czarne- mi osobiście się nie podobają bo dziwnie to wygląda z daleka![]() - ceny wizyt są bardzo zróżnicowane od 50- 200 zł wszystko zależy od ortodonty; można sie zapytać kogoś kto już chodził do wybranego ortodonty jakie są ceny - o dowód osobisty nikt mnie nie pytał czytałam na forum, że orto czasami podpisują umowę z pacjentem- być może po to ten dowód potrzebny![]() Pozdrawiam
|
#582 |
|
Zadomowienie
|
Ja się spytałam orto czy jakimiś specjalnymi szczoteczkami się czyści, czy wystarczy zwykła i powiedziała, że koniecznie potrzebuje jedną specjalną (z tymi wymiennymi końcówkami) i że można je kupić w gabinetach
Ja się spytałam czy oni mają u siebie, a ona że tak No i kupiłam u recepcjonistki-pomocnicy dentystycznej i od razu wzięłam tą drugą bo i tak chciałam kupić jakąs nową szczoteczkę. Jakby nie było dodatkowe koszty ale cóż - jak mus to mus Martwię sie tylko, że skoro nie mam wprawy w posługiwaniu się taką szcoteczką (z tymi końcówkami wymiennymi) to nie będe wiedziała jak się do tego zabrać i bite 2 h dziennie mycie zębów będzie mi zajmować No i orto poleciła mi żel z fluorkiem czy jakoś tak Elmexu i jakiś płyn do płukania ust, więc planuje sobie kupić cały zestaw Elexu, żel+płyn+pastę do zębów To chyba dobry wybór..hmm?![]() ![]()
|
|
#583 |
|
Raczkowanie
|
Ja do mycia zebow podczas noszenia aparatu uzywam zwyklej pasty typu <Signal, Colodent itp.> co jakis czas zaopatrywalam sie w taka zapobiegajaca pojawieniu sie prochnicy (polecana przez moja orto.- Ajona) a do tego koniecznie plyn do plukania jamy ustnej (najczesciej Aquafresh).
ps. zamieszczam foto mojego aparatu... we wtorek juz sie z nim pozegnam ap.JPG |
|
|
|
#584 |
|
Zakorzenienie
|
pa-ti masz zamki metalowe czy jakieś inne? Bo wyglądają bardzo delikatnie
![]() A co do szczoteczek to ludziska różnych używają Reklamę Elmex'u widziałam u mojej orto więc pewnie mi taką poleci Nie wiem czy są jakieś ograniczenia jeżeli chodzi o pasty do zębów Ciekawa jestem jaka w smaku jest ta z Elmex'u; niektóre pasty są obrzydliwie niesmaczne
|
#585 |
|
Raczkowanie
|
Zamki mam metalowe ale małe (u mojej orto.byly do wyboru dwa rodzaje :wieksze i mniejsze , roznica w cenie to jak dobrze pamietam 100zł.) Na zdjeciu aparat wyglada jakby zloty byl ale to efekt tylko na fotce :P
|
|
|
|
#586 |
|
Wtajemniczenie
|
Pa-ti abstrachujac
Ale masz ładne ząbki
|
|
|
|
#587 |
|
Przyczajenie
|
Ja czyszczę zęby szczoteczką elektryczną, natomiast jeśli chodzi o pasty: to meridolem+płyn do płukania - to jest taka wersja elmexu dla wrażliwych dziąseł. Elmex miałam przed aparatem - smak ma specyficzny, ale raczej miętowy, dość mocny jak na pierwsze użycie i mocno się pieni
także nie kładcie za dużo na szczoteczkę, ale potem idzie się przywyczaić. Pasty czy to elmex czy meridol naprawdę dobre, bo jak wiadomo przy aparacie o higienę dbać trzeba, a jak pytałam u mnie ząbki są wszystkie w porządku (aparat od roku). Także chyba warto trochę zainwestować... |
|
|
|
#588 |
|
Raczkowanie
|
sylweczka- dzieki
![]() Moja orto. na ostatniej wizycie powiedziala mi, ze przy sciaganiu aparatu wyczysci zabki a nastepnie je wyrowna (wyszlifuje koronki). Czy to jest potrzebne? Te koronki chyba z biegiem czasu same sie scieraja? Czy ktoras z was miala jakies "nieprzyjemne"sytuacj e podczas noszenia aparatu? Ja w ogole nie bylam przygotowana do niego , nie wiedziala co mnie czeka... Bylam przerazona kiedy odkrylam, ze rusza mi sie zab - jedynka... Przy najblizszej wizycie odbylam rozmowe z orto.i powiedziala mi , ze to calkiem normalne. Obecnie mam problem ze stawem skroniowo-zuchwowym :/ przypuszczam, ze to od aparatu. Zdazylo wam sie cos podobnego? |
|
|
|
#589 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ruszający się ząb? Ty się z aparatem żegnasz we wtorek, a ja się dopiero w piątek przywitam Więc niestety nie doradze Ci ![]() Aha masz bardzo ładny aparacik, a pod spodem widać jeszcze ładniejsze ząbki Też chce takieee ps. a ja odkąd mam separatorki nie gryze nic tylnymi zębami jak będe miała już aparat to pewnie pól roku będe pić same zupki...
|
|
|
#590 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
czy przy porcelanowym aparacie można czyścic szczoteczką elektryczną? zwykla mi chyba dobrze nie doczyszcza :/
|
|
|
|
#591 |
|
Raczkowanie
|
Cale szczescie zaden zab nie ma prawa wypasc
Nie masz sie co martwic do aparatu szybko sie przyzwyczaisz i bol tez nie jest taki straszny. Ja juz marze o tym by normalnie jesc Przez caly okres noszenia aparatu <tj.2 lata) nie jadlam "normalnie" jabkla ani bulki ..., zawsze pokrojone. Ciekawe czy sie odzwyczaje...
|
|
|
|
#592 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Stały aparat na zęby.
W Białymstoku za porcelanowy zapłaciłam 1800, za metalowy 1200. Wizyty po 100zł
|
|
|
|
#593 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
Ja nosiłam aparat 1,5 roku. Moj problem to zbyt wiele,duzych zebów niemiesczących sie w szczęce.
Musialam mieć dwa wyrwane.... Ale teraz jest ładnie ![]() Chodziłam tak mniej-wiecej co miesiac. Na początku częsciej, potem coraz rzadziej. po zdjeciu aparatu chodze raz na rok, a nawet rzadziej ![]() nie martw sie, nie długo w ogóle zapomnisz,że nosiłas aparat!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#594 |
|
Rozeznanie
|
pa-ti masz śliczne ząbki,zazdroszcze ci,ja zakladam aparacik 20 lipca
Piwonijko a ja tam się cieszę że nie będę mogła jeść parę dni,zrzucę w ten sposob może parę kilogramów, bo tak to mi ciężko-za bardzo lubię jeść
|
|
#595 |
|
Zakorzenienie
|
Nieprzyjemne sytuacje to zazwyczaj komentarze innych osób
teraz zadaza sie to nie tak czesto jak kiedys, gdy aparat strasznie ludzi szkokował Pamiętam jak 12 lat temu kolezanka nosiła metalowy pewien chłopak tak się przyglądał jej zębom aż w koncu skomentował" jeny co ty masz na tych zębach, nie myjesz ich czy co?" A co do diety "aparatowej"- znam osoby co jedzą normalnie jabłka a i takich co muszą jeść same papki bo nie mogą nic innego To chyba sprawa indywidualna Niektórzy schudli nawet 8 kg a inni nic pIWONIA- niestety każdy tak ma ,że nie może jeść jak ma te separatory, jakby nie było jadnak troszkę się zęby przesuwają Brat mnie pocieszył,że boli tylko dwa dni po załozeniu aparatu, potem już nie![]() Pozdrawiam
|
#596 |
|
Raczkowanie
|
Mam 26 lat i aparat noszę już prawie 2 lata. Faktycznie uważam, że im jest się straszym tym leczenie jest dłuższe. mialam dwie estrakcje wiec jeszcze mam szparki pomiedzy zabkami. Najgorszy jest początek - zakladanie gumek(koszmarem było przetrwać dwa tygodnie zanim ząbki sie przyzwyczaiły), płytka retendencyjna po czterech miesiącach estrakcja.uff. Szkoda tylko że mój ortodonta nie moze mi przewidzieć terminu ściągnięcia aparatu, a wizyty mam co miesiąc i jeżdże na nie 280 km, bo w trakcie liczenia przeniosłam się i jakoś nie chciało mi sie zmieniać lekarza. Jestem do niego bardzo przywiązana
ale chyba chciałabym go juz nie mieć. niestety jeszcze długa droga. Efekt już jest i to mega piękny. Warte jest to wszystkich pieniedzy, bo zęby są wizytówką każndego z nas i myslę że przyznacie mi racje.
|
|
|
|
#597 |
|
Raczkowanie
|
Dzis moja orto. sciagnela mi aparat...
Czuje sie jakbym miala sztuczne zeby... Dziwnie. Jutro czeka mnie czyszczenie i odbieram plytki retencyjne.
|
|
|
|
#598 |
|
Zakorzenienie
|
haniap a jaką masz wadę, że tak długo? I czemu orto nie może przewidziec końca leczenia? Rozumiem, że jeszcze sie ząbki nie ustawiły tak jak trzeba, ale chyba po 2 latach znania ciebie i możliwość twoich zębów powinien mniej więcej wiedziec co i jak
pa-ti czy orto powiedziała ci ile będziesz musiała nosić retainer? Tzn czy wystarczy tylko w nocy? Jak narazie każdy mówi mi co innego, jedni, że musieli nosić na początku także w dzień, inni ,że tylko na noc Ciekawa jestem jak to jest PZ
|
#599 |
|
Raczkowanie
|
Ninedin Nie jeszcze nic nie wiem :P Jutro pewnie wszystkiego sie dowiem, wtedy napisze
|
|
|
|
#600 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:30.

taniego znalazłam
Zresztą nawet nie szukałam, poprostu mam świetną dentystkę i w tym samym miesjcu przyjmuje ortodontka więc do niej poszłam

Potem się przyzwyczaisz