Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-07-08, 15:42   #571
pIWONIA
Zadomowienie

Dot.: Jaki stały aparat?

Oj nie wiem od czego to zależy, ale ciesze się że "w miarę" taniego znalazłam Zresztą nawet nie szukałam, poprostu mam świetną dentystkę i w tym samym miesjcu przyjmuje ortodontka więc do niej poszłam Ehh nie wiem co to będzie
pIWONIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-08, 15:48   #572
Ninedin
Zakorzenienie

To zakładasz za tydzień aparat?
Stary 2006-07-08, 16:32   #573
pIWONIA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ninedin
To zakładasz za tydzień aparat?
Tak :
Teraz sobie siedze z tymi separatorkami i już mnie nieprzyjemnie "ciśnie" na zebach, a co dopiero jak mi cały łuk założą
Stary 2006-07-08, 17:08   #574
Ninedin
Zakorzenienie

Pocieszę cię boli tylko przez dwa-trzy dni Potem się przyzwyczaisz ja niestety dopiero w sierpniu mogę założyć Pozdrawiam
Stary 2006-07-08, 18:21   #575
Edzik16
Przyczajenie

A czy jak chodzi sie co miesiąc do ortodaty i ona przykreca ten aparat czy co ona robi to boli wtedy??
Edzik16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-09, 11:19   #576
Edzik16
Przyczajenie

aha i czy wy też używacie specjalnych szczoteczek do aparatów bo mi ortodątka kazała zakupić taką i ona troche sie różni od normalnej bo ma wgłebienie w środku
Edzik16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-09, 13:24   #577
pa-ti
Raczkowanie

Edzik16- sama wymiana łuku itp. zabiegi podczas wizyty nic nie bola. Jednak pozniej mozna odczuwac przez nawet kilka dni bol zebow. A co do szczoteczki to ja taka wlasnie "specjalna" otrzymalam od mojej orto. Mozna ja rowniez kupic w niektorych hipermarketach
pa-ti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-09, 13:27   #578
pa-ti
Raczkowanie

Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy

kaaziaa- przy czarnych gumeczkach zeby moze i wydaja sie bielsze ale aparat chyba bardziej rzuca sie w oczy.
Stary 2006-07-09, 14:16   #579
pIWONIA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Edzik16
aha i czy wy też używacie specjalnych szczoteczek do aparatów bo mi ortodątka kazała zakupić taką i ona troche sie różni od normalnej bo ma wgłebienie w środku
Ja kupiłam w gabinecie własnie taką specjalną z wgłębieniem i kupiłam też taka do czyszczenia aparatów tj.przestrzeni między zebami a aparatem (tj.nie bardzo wiem jak się nią sprawnie posługiwać-->może ktoś wytłumaczy o co cho? ) z dwoma wymiennymi końcówkami, cienutką spiralką i cieniutkim stożkiem
Stary 2006-07-09, 15:42   #580
Ninedin
Zakorzenienie

Tak jak dziewczyny piszą, na tych wizytach orto przykręca drucik albo go wymienia, zmienia gumki, czyści itp Szczoteczki są różne: nawet elektryczne- moim zdaniem najlepsze. Niestety strasznie drogie; zestaw Oral-B :szczoteczka elektryczna+irygator i jakieś końcówki- prawie 500 zł
pIWONIA te wyciorki wkłada się między zęby a aparat i czyści się
Można używać też różnych płynów do płukania co jakiś czas moża też iść do dentysty na czyszczenie
Czy wam ortodontka dała szczoteczkę do czyszczenia na tej wizycie na, której zakładała aparat? Czy musieliście płacić za nią w gabinecie? Pz
Stary 2006-07-09, 16:03   #581
Ninedin
Zakorzenienie

Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy

Ktoś napisał, że w wieku 17 lat to tylko aparat stały mam 25 i orto zaproponowała mi ruchomy Być może zalezy to do wady a nie od wieku Moim zdaniem ruchomy jest kompletnie nie praktyczny- na początku trzeba to nosić prawie cały dzień i noc- źle sie w tym mówi, jak ktoś chodzi do szkoły czy do pracy to odpada. Druga sprawa to to,że ten aparat często się wymienia na nowy; jest delikatny i często się łamie. Szybko można się zniechęcić i rzucić go w kąt Stały ma te zalety, że nie można go zdjąć, działa non stop na zęby, nie przeszkadza w mówieniu, całowaniu itp

- pierwsza wizyta: orto ogląda ząbki; daje skierowanie na zdjęcie panoramiczne (kosztuje ok50 zł) ;
jeżeli ktoś przyjdzie na I wizytę już ze zdjęciem zaoszczędzi czas lekarz ogląda jakie zęby trzeba wyrwać, czy nie ma zębów zatrzymanych itp.

- druga wizyta: robione są wyciski obu szczęk; potem wykonuje się z nich gipsowy odlew

- trzecia wizyta: zakładanie aparatu
Oczywiście żeby zaoszczędzić sobie czas warto wybrać się wcześniej do dentysty i naprawić wszystkie ubytki, usunąć kamień nazębny... Jeżeli mamy zdrowe zęby i nic nie trzeba naprawiać ruszamy do orto

- kolory gumek: są różne do wyboru; wszystko zależy od gustu można nawet czarne- mi osobiście się nie podobają bo dziwnie to wygląda z daleka

- ceny wizyt są bardzo zróżnicowane od 50- 200 zł wszystko zależy od ortodonty; można sie zapytać kogoś kto już chodził do wybranego ortodonty jakie są ceny

- o dowód osobisty nikt mnie nie pytał czytałam na forum, że orto czasami podpisują umowę z pacjentem- być może po to ten dowód potrzebny

Pozdrawiam
Stary 2006-07-09, 16:39   #582
pIWONIA
Zadomowienie

Ja się spytałam orto czy jakimiś specjalnymi szczoteczkami się czyści, czy wystarczy zwykła i powiedziała, że koniecznie potrzebuje jedną specjalną (z tymi wymiennymi końcówkami) i że można je kupić w gabinetach Ja się spytałam czy oni mają u siebie, a ona że tak No i kupiłam u recepcjonistki-pomocnicy dentystycznej i od razu wzięłam tą drugą bo i tak chciałam kupić jakąs nową szczoteczkę. Jakby nie było dodatkowe koszty ale cóż - jak mus to mus Martwię sie tylko, że skoro nie mam wprawy w posługiwaniu się taką szcoteczką (z tymi końcówkami wymiennymi) to nie będe wiedziała jak się do tego zabrać i bite 2 h dziennie mycie zębów będzie mi zajmować No i orto poleciła mi żel z fluorkiem czy jakoś tak Elmexu i jakiś płyn do płukania ust, więc planuje sobie kupić cały zestaw Elexu, żel+płyn+pastę do zębów To chyba dobry wybór..hmm?

Stary 2006-07-09, 17:29   #583
pa-ti
Raczkowanie

Ja do mycia zebow podczas noszenia aparatu uzywam zwyklej pasty typu <Signal, Colodent itp.> co jakis czas zaopatrywalam sie w taka zapobiegajaca pojawieniu sie prochnicy (polecana przez moja orto.- Ajona) a do tego koniecznie plyn do plukania jamy ustnej (najczesciej Aquafresh).

ps. zamieszczam foto mojego aparatu... we wtorek juz sie z nim pozegnam
ap.JPG
Stary 2006-07-09, 19:06   #584
Ninedin
Zakorzenienie

pa-ti masz zamki metalowe czy jakieś inne? Bo wyglądają bardzo delikatnie
A co do szczoteczek to ludziska różnych używają Reklamę Elmex'u widziałam u mojej orto więc pewnie mi taką poleci Nie wiem czy są jakieś ograniczenia jeżeli chodzi o pasty do zębów Ciekawa jestem jaka w smaku jest ta z Elmex'u; niektóre pasty są obrzydliwie niesmaczne
Stary 2006-07-09, 19:20   #585
pa-ti
Raczkowanie

Zamki mam metalowe ale małe (u mojej orto.byly do wyboru dwa rodzaje :wieksze i mniejsze , roznica w cenie to jak dobrze pamietam 100zł.) Na zdjeciu aparat wyglada jakby zloty byl ale to efekt tylko na fotce :P
Stary 2006-07-09, 19:46   #586
sylweczka
Wtajemniczenie

GG do sylweczka

Pa-ti abstrachujacAle masz ładne ząbki
sylweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-09, 22:15   #587
Karina_K
Przyczajenie

Ja czyszczę zęby szczoteczką elektryczną, natomiast jeśli chodzi o pasty: to meridolem+płyn do płukania - to jest taka wersja elmexu dla wrażliwych dziąseł. Elmex miałam przed aparatem - smak ma specyficzny, ale raczej miętowy, dość mocny jak na pierwsze użycie i mocno się pieni także nie kładcie za dużo na szczoteczkę, ale potem idzie się przywyczaić.
Pasty czy to elmex czy meridol naprawdę dobre, bo jak wiadomo przy aparacie o higienę dbać trzeba, a jak pytałam u mnie ząbki są wszystkie w porządku (aparat od roku). Także chyba warto trochę zainwestować...
Karina_K jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-09, 23:20   #588
pa-ti
Raczkowanie

sylweczka- dzieki

Moja orto. na ostatniej wizycie powiedziala mi, ze przy sciaganiu aparatu wyczysci zabki a nastepnie je wyrowna (wyszlifuje koronki). Czy to jest potrzebne? Te koronki chyba z biegiem czasu same sie scieraja?

Czy ktoras z was miala jakies "nieprzyjemne"sytuacj e podczas noszenia aparatu? Ja w ogole nie bylam przygotowana do niego , nie wiedziala co mnie czeka... Bylam przerazona kiedy odkrylam, ze rusza mi sie zab - jedynka... Przy najblizszej wizycie odbylam rozmowe z orto.i powiedziala mi , ze to calkiem normalne. Obecnie mam problem ze stawem skroniowo-zuchwowym :/ przypuszczam, ze to od aparatu. Zdazylo wam sie cos podobnego?
Stary 2006-07-09, 23:44   #589
pIWONIA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pa-ti
sylweczka- dzieki

Czy ktoras z was miala jakies "nieprzyjemne"sytuacj e podczas noszenia aparatu? Ja w ogole nie bylam przygotowana do niego , nie wiedziala co mnie czeka... Bylam przerazona kiedy odkrylam, ze rusza mi sie zab - jedynka... Przy najblizszej wizycie odbylam rozmowe z orto.i powiedziala mi , ze to calkiem normalne. Obecnie mam problem ze stawem skroniowo-zuchwowym :/ przypuszczam, ze to od aparatu. Zdazylo wam sie cos podobnego?
Rany aleś mnie wystraszyla Ruszający się ząb?

Ty się z aparatem żegnasz we wtorek, a ja się dopiero w piątek przywitam Więc niestety nie doradze Ci

Aha masz bardzo ładny aparacik, a pod spodem widać jeszcze ładniejsze ząbki Też chce takieee

ps. a ja odkąd mam separatorki nie gryze nic tylnymi zębami jak będe miała już aparat to pewnie pól roku będe pić same zupki...

Stary 2006-07-09, 23:57   #590
beakarp
Raczkowanie

Dot.: Pytanie do noszących stały aparat

czy przy porcelanowym aparacie można czyścic szczoteczką elektryczną? zwykla mi chyba dobrze nie doczyszcza :/
beakarp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-09, 23:58   #591
pa-ti
Raczkowanie

Cale szczescie zaden zab nie ma prawa wypasc Nie masz sie co martwic do aparatu szybko sie przyzwyczaisz i bol tez nie jest taki straszny. Ja juz marze o tym by normalnie jesc Przez caly okres noszenia aparatu <tj.2 lata) nie jadlam "normalnie" jabkla ani bulki ..., zawsze pokrojone. Ciekawe czy sie odzwyczaje...
Stary 2006-07-10, 00:01   #592
beakarp
Raczkowanie

Dot.: Stały aparat na zęby.

W Białymstoku za porcelanowy zapłaciłam 1800, za metalowy 1200. Wizyty po 100zł
beakarp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-10, 00:03   #593
krowa_bez_mleka
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie do noszących stały aparat

Ja nosiłam aparat 1,5 roku. Moj problem to zbyt wiele,duzych zebów niemiesczących sie w szczęce.
Musialam mieć dwa wyrwane....
Ale teraz jest ładnie

Chodziłam tak mniej-wiecej co miesiac. Na początku częsciej, potem coraz rzadziej. po zdjeciu aparatu chodze raz na rok, a nawet rzadziej

nie martw sie, nie długo w ogóle zapomnisz,że nosiłas aparat!
kiedy chcę grzeszyć to grzeszę
krowa_bez_mleka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-07-10, 09:40   #594
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

pa-ti masz śliczne ząbki,zazdroszcze ci,ja zakladam aparacik 20 lipca Piwonijko a ja tam się cieszę że nie będę mogła jeść parę dni,zrzucę w ten sposob może parę kilogramów, bo tak to mi ciężko-za bardzo lubię jeść
Stary 2006-07-10, 10:32   #595
Ninedin
Zakorzenienie

Nieprzyjemne sytuacje to zazwyczaj komentarze innych osób teraz zadaza sie to nie tak czesto jak kiedys, gdy aparat strasznie ludzi szkokował Pamiętam jak 12 lat temu kolezanka nosiła metalowy pewien chłopak tak się przyglądał jej zębom aż w koncu skomentował" jeny co ty masz na tych zębach, nie myjesz ich czy co?"
A co do diety "aparatowej"- znam osoby co jedzą normalnie jabłka a i takich co muszą jeść same papki bo nie mogą nic innego To chyba sprawa indywidualna Niektórzy schudli nawet 8 kg a inni nic

pIWONIA- niestety każdy tak ma ,że nie może jeść jak ma te separatory, jakby nie było jadnak troszkę się zęby przesuwają Brat mnie pocieszył,że boli tylko dwa dni po załozeniu aparatu, potem już nie
Pozdrawiam
Stary 2006-07-11, 12:49   #596
haniap
Raczkowanie

Mam 26 lat i aparat noszę już prawie 2 lata. Faktycznie uważam, że im jest się straszym tym leczenie jest dłuższe. mialam dwie estrakcje wiec jeszcze mam szparki pomiedzy zabkami. Najgorszy jest początek - zakladanie gumek(koszmarem było przetrwać dwa tygodnie zanim ząbki sie przyzwyczaiły), płytka retendencyjna po czterech miesiącach estrakcja.uff. Szkoda tylko że mój ortodonta nie moze mi przewidzieć terminu ściągnięcia aparatu, a wizyty mam co miesiąc i jeżdże na nie 280 km, bo w trakcie liczenia przeniosłam się i jakoś nie chciało mi sie zmieniać lekarza. Jestem do niego bardzo przywiązana ale chyba chciałabym go juz nie mieć. niestety jeszcze długa droga. Efekt już jest i to mega piękny. Warte jest to wszystkich pieniedzy, bo zęby są wizytówką każndego z nas i myslę że przyznacie mi racje.
haniap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-11, 18:53   #597
pa-ti
Raczkowanie

Dzis moja orto. sciagnela mi aparat... Czuje sie jakbym miala sztuczne zeby... Dziwnie. Jutro czeka mnie czyszczenie i odbieram plytki retencyjne.
Stary 2006-07-11, 20:52   #598
Ninedin
Zakorzenienie

haniap a jaką masz wadę, że tak długo? I czemu orto nie może przewidziec końca leczenia? Rozumiem, że jeszcze sie ząbki nie ustawiły tak jak trzeba, ale chyba po 2 latach znania ciebie i możliwość twoich zębów powinien mniej więcej wiedziec co i jak
pa-ti czy orto powiedziała ci ile będziesz musiała nosić retainer? Tzn czy wystarczy tylko w nocy? Jak narazie każdy mówi mi co innego, jedni, że musieli nosić na początku także w dzień, inni ,że tylko na noc Ciekawa jestem jak to jest PZ
Stary 2006-07-11, 20:58   #599
pa-ti
Raczkowanie

Ninedin Nie jeszcze nic nie wiem :P Jutro pewnie wszystkiego sie dowiem, wtedy napisze
Stary 2006-07-12, 13:15   #600
haniap
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ninedin
haniap a jaką masz wadę, że tak długo? I czemu orto nie może przewidziec końca leczenia? Rozumiem, że jeszcze sie ząbki nie ustawiły tak jak trzeba, ale chyba po 2 latach znania ciebie i możliwość twoich zębów powinien mniej więcej wiedziec co i jak
pa-ti czy orto powiedziała ci ile będziesz musiała nosić retainer? Tzn czy wystarczy tylko w nocy? Jak narazie każdy mówi mi co innego, jedni, że musieli nosić na początku także w dzień, inni ,że tylko na noc Ciekawa jestem jak to jest PZ
moja jedna jedynka była bardzo wysunięta i zęby miały mało miejsca żeby prosto rosnąc w efekcie nie rosły tam gdzie trzeba. Dlatego tez że miałam ich za dużo na zbyt małą i wąską szczękę usunięto mi dwa zdrowiuśkie ząbki. Moja orto powiedział mi że po usunięciu zębów potrzeba około pół roku na zejście się szpar a mija juz 15 miesiąc i jeszcze je widac może dlatego żeby nie zapeszać nie mowi mi kiedy ściągnie aparat. za tydzień jadę na wizytę i zobacze czy mi coś powie na ten temat. Mam pytanko do wszystkich którzy noszą ap okolo 2 lat: czy wasze wizyty są co miesiąc czy rzadziej, czy orto przyblizył wam czas ściągnięcia aparatu i ile ogólnie płacicie za wizytę bo mnie to pożera okrutnie finansowo za wizyty co miesiąc 100. za aparat ceramiczny dolny i górny łuk dałam 2300 + luk podniebienny 300 razem sam aparat 4900 jak na razie końca wydatków nie widać.
haniap jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości