Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-07-12, 12:37   #601
annagaj
Raczkowanie

Dot.: Jaki stały aparat?

Cytat:
Napisane przez haniap
Moja orto powiedział mi że po usunięciu zębów potrzeba około pół roku na zejście się szpar a mija juz 15 miesiąc.
Przestraszyłaś mnie!Jestem dopiero na etapie leczenia zębów (troche się tego uzbierało ) i czeka mnie wyrywanie, miałam nadzieje że uda mi się szybko założyć aparat.
Stary 2006-07-12, 13:22   #602
haniap
Raczkowanie

to że będziesz miała usuwane zęby nie stoi na przeszkodzie żeby załozyć aparat warunkiem by go mieć to ZDROWE ZEBY a nie ich brak (oczywiscie mowa o pojedyńczych brakach)
haniap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-12, 14:13   #603
Ninedin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez haniap
moja jedna jedynka była bardzo wysunięta i zęby miały mało miejsca żeby prosto rosnąc w efekcie nie rosły tam gdzie trzeba. Dlatego tez że miałam ich za dużo na zbyt małą i wąską szczękę usunięto mi dwa zdrowiuśkie ząbki. Moja orto powiedział mi że po usunięciu zębów potrzeba około pół roku na zejście się szpar a mija juz 15 miesiąc i jeszcze je widac może dlatego żeby nie zapeszać nie mowi mi kiedy ściągnie aparat. za tydzień jadę na wizytę i zobacze czy mi coś powie na ten temat. Mam pytanko do wszystkich którzy noszą ap okolo 2 lat: czy wasze wizyty są co miesiąc czy rzadziej, czy orto przyblizył wam czas ściągnięcia aparatu i ile ogólnie płacicie za wizytę bo mnie to pożera okrutnie finansowo za wizyty co miesiąc 100. za aparat ceramiczny dolny i górny łuk dałam 2300 + luk podniebienny 300 razem sam aparat 4900 jak na razie końca wydatków nie widać.
Nie potrzebnie usuneła ci zęba Ja też mam wysuniętą jedynkę a wszystkie inne proste, do tego wąska szczęka; musiałam wyrwać 8; reszta 8 będzie dłutowana Narazie tylko jedna, którą widać. Potem załozenie aparatu i jak sie pokaza kolejne 8 to beda wydłubywane Szkoda,że nie skonsultowałaś tego z innym ortodontą, no ale już za późno. Wizyty zależnie od gabinetu W jednych 50 zł, w innych ponad 100 zł Mi od razu powiedziała orto,że dwa lata noszenia Pozdrawiam
Stary 2006-07-12, 21:24   #604
pa-ti
Raczkowanie

haniap - ja wizyty u orto. mialam co miesiac. Aparat nosilam 2 lata , wczoraj mialam zdejmowany. <Orto. na poczatku powiedziala mi, ze leczenie moze trwac od 2 do 2,5 roku>
A co do wyrywania zebow to musialam usunac 4 (dwa u gory i dwa na dole).

Ninedin- mialam napisac jak to u mnie bedzie z tymi plytkami retencyjnymi wiec pisze ... Przez trzy miesiace musze nosic w dzien i w nocy, pozniej tylko w nocy (przez dwa lata).
pa-ti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-13, 08:11   #605
Ninedin
Zakorzenienie

acha moja koleżanka właśnie zdjęła aparat; dostała retenta ale tylko w nocy ma nosić Moze to zależy od wady Gdzieś przeczytałam,ze retenta nosi sie dwa razy dłuzej niż aparat
Stary 2006-07-16, 10:27   #606
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

dziewczynki powiedzcie mi coś bo bardzo cierpię w czwartek usunięto mi górną czwórkę do aparatu,który zakładam w przyszły czwartek,czyli 20go lipca. zalożono mi tez separatory. Od tamtej pory ból nie ustępuje mam skrzep,więc raczej nie mam suchego zębodołu (słyszałam,że gdy powstaje jest bardzo bolesny), za to wciąż jadę na Ketonalu, mam cały czas opuchnięte dziąsło i ból nie jest mniejszy (tak mi sie wydaje). Pewnie potęgują moje odczucia separatory,które rozsadzają mi szczękę, ale czy wy tez tak mialyscie? nie wiem co myslec,znajomi mi mowią, że to przecież rana i że nie zagoi się w ciągu dwóch dni,ale nie wiem co myśleć i robić
Stary 2006-07-16, 20:01   #607
Mefisto7
Przyczajenie

Cieszę się, że trafiłam na to forum.. piszecie bardzo ciekawe i przydatne (przynajmniej dla mnie bardzo) rzeczy. Ja zakładam już za dwa dni, a nadal nie mogę się zdecydowac, który założyc, czy metalowy czy przezroczysty... czytam wszystko co jest na ten temat i mam wrażenie, że niedługo oszaleje! chyba rzucę monetą pozdrawiam
Mefisto7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-16, 22:05   #608
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

właśnie posmarowałam tą bolącą ranę Solcoserylem (maść stomatologiczna dla ludzi, którą kupiliśmy niedawno,jak nasz piesek poparzył sobie język).Mój mąż przypomniał sobie o niej i w ulotce jest jak byk napisane że jest na zapalenie dziąseł, błony śluzowej jamy ustnej, na dziury po ekstrakcjach i tym podobne,jeeeeju,mam nadzieję, że pomoże. Ale czy któraś z was miała takie bolące kilka dni aż tak-rany po usunięciu zębów?
Stary 2006-07-16, 22:06   #609
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

czesc Mefisto ty za dwa,ja za 4 dni zakładam aparat,cieszę się, będziemy razem cierpieć i podtrzymywać się na duchu w tych pierwszych najgorszych dniach, no i potem w trakcie leczenia, a jakie masz prognozy,że tak powiem? Ile ma trwać leczenie? usuwałaś jakieś ząbki?
Stary 2006-07-17, 08:52   #610
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

no i nie radzę stosować Solcoserylu na ranę po zębie, bo po nim jeszcze zaczął mi krwawić zębodół byłam dziś u stomatologa, jakieś zakażenie,wypłukał mi ranę, założył jakiś opatruek,mam przyjść jutro nadał wszystko mnie boli,ja to zawsze muszę mieć wszystko pod górę
Stary 2006-07-17, 09:03   #611
olcia17666
Raczkowanie

Dziewczyny nie martwie sie ze za pozno jest na aparat!!!Moja ciotka zakłąda aparaty i ona ma klientó w wieku po 40 )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-17, 17:28   #612
pIWONIA
Zadomowienie

HEJ DZIEWCZYNKI
Niestety mam kompa w naprawie i nie mam netu, tak będzie pewnie jeszcze przez 2 tygodnie
Teraz koleżanka mi użyczyła kompa
MAM APARAT :yupi:
Słuchajcie, zakładanie nic a nic mnie nie bolało I co najlepsze - teraz (2 dni po założeniu) też nic nie boli Bałam się, że będe miała tydzień wyjęty z życiorysu, a tu jeden dzień leciutkiego bólu (nawet tego bólem nie moge nazwać ) i jest super Jedyne co mi doskwiera to otarty język Pierścienie są wystające bardzo i właśnie otarły mi język, ale da się przeżyć Wychodze z domu, bawie się, rozmawiam - wszystko po staremu I też szybciutko się przyzwyczaiłam do mojego nowego przyjaciela Jest śliczny hehe Aha no i po każdym posiłku 10 minut szczotkowania zębów różnymi szczoteczkami, więc jeść się odechciewa, chudnę już Gryżć nie moge bo boli, więc jadam mało No to tyle ode mnie, trzymam kciuki żeby Was też nic nie bolało i mam nadzieje że niedługo wróce na Wizaż Buziaki
pIWONIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-17, 18:20   #613
Mefisto7
Przyczajenie

Cześc vicky23. Bardzo dziekuje za wsparcie! ja zakładam jutro. jejku, ale jestem podniecona dzisiaj rozmawiałam z moją orto, bo nie wiem który wybrac. Przezroczysty zrobiony jest z jakiegoś kryształku, czy jakos i kosztuje u niej 2050zł, więc wydatek niezły, ale zapewniła mnie że przy mojej wadzie nosiłabym go tyle samo co metalowy i ma się nie przebarwiac, więc chyba się na niego zdecyduje...skoro sponsor (czytaj rodzice) się zgadzają prognozy mam na najbliższe 2.5 roku niestety, ale z drugiej strony to ten aparat nawet ładny jest... ząbków nie musiałam usuwac, bo w młodości nosiłam wyjmowany i już mi jakaś orto kiedyś usunęła... czeka mnie tylko usuwanie 8, ale radzi mi to zrobic jak mina upały.
Stary 2006-07-17, 18:23   #614
Mefisto7
Przyczajenie

Współczuje Ci bardzo vicky23, biedna jestes z tymi usuniętymi ząbkami. Mam nadzieję, że szybko przestana Cię bolec. Jestem z Toba duchem A jaki się zdecydowałas założyc?? metalowy czy przezroczysty..?? pozdrawiam serdecznie
Stary 2006-07-17, 19:23   #615
blue_eyed_kitty
Rozeznanie

Witam dziewczeta! Śledzę troche wasz wątek i naszło mnie pytania.
Czy aparat w jakiś sposób wpływa na wymowe. Bo od tego zależy czy założe go w tym roku czy za rok
I jeszcze jedno. Czy jak np. Góre mam tylko leciutko nierówna a dół bardzo. To obie czesci trzeba nosic tak samo długo czy góra jak sie wczesniej 'zrobi' to można wcześniej zdjąc. Bo ja się przyznam troche sie boje tego wszystkiego
Z góry dziękuje za odpowiedz
Buziaki!

Licencjat zdany

wakacje

Mrrrrrrrrrrrrrrau!
blue_eyed_kitty jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-07-18, 08:16   #616
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

czesc dziewczynki
Mefisto dziękuję kochanaja zdecydowałam się założyć metalowy,choć miałam pieniążki na przeźroczysty odłożone.zadecydowały o tym właśnie informacje od różnych osób,że porcelanowy i tak się przebarwia,ale oczywiście życzę ci,żeby twój był niewidoczny do końca Czy ciebie tez tak bolała szczęka od separatorów?Pomijam fakt,że separatory między szóstkami a siódemkami wypadły niemal tego samego dnia (jeden w dzień ich założenia,przy jedzeniu,drugi dzien pozniej), ale wystarczą dwa pozostałe żeby mnie wszystko bolało ;/

Kitty,jeśli chodzi o różnicę w wymowie to nie ma reguły-zależy kto-ja np.już teraz seplenie od samych separatorów bo przez ból nie ściskam zębów do końca przy mówieniu,niektóre dziewczyny pisały,że przez cały okres noszenia aparatu troche sepleniły,inne z kolei wcale,ale wiedz,że taka możliwość istnieje.
jesli chodzi o róznicę w długości noszenia góry a noszenia dołu,to jest to nie zależne.Jak górę masz dużo bardziej prostą to oczywiście będziesz nosiła górny łuk krócej, natomiast dolny-dłużej.Pozdrawiam
Stary 2006-07-18, 09:11   #617
sweeney
Zakorzenienie

GG do sweeney

Cytat:
Napisane przez blue_eyed_kitty
Witam dziewczeta! Śledzę troche wasz wątek i naszło mnie pytania.
Czy aparat w jakiś sposób wpływa na wymowe. Bo od tego zależy czy założe go w tym roku czy za rok
I jeszcze jedno. Czy jak np. Góre mam tylko leciutko nierówna a dół bardzo. To obie czesci trzeba nosic tak samo długo czy góra jak sie wczesniej 'zrobi' to można wcześniej zdjąc. Bo ja się przyznam troche sie boje tego wszystkiego
Z góry dziękuje za odpowiedz
Buziaki!
U mnie aparat nie wplynal w zaden sposob na wympowe.
Ja mialam odwrotny probelm, tzn gore "krzywa" a dol "prosty". Góre nosilam 3 lata, a dol tylko 3 miesiace krocej . Zeby wszytko do siebie pasowalo nie powinno sie zdejmowac jednego aparatu duzo wczesniej

sweeney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-18, 10:29   #618
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pIWONIA
HEJ DZIEWCZYNKI
Niestety mam kompa w naprawie i nie mam netu, tak będzie pewnie jeszcze przez 2 tygodnie
Słuchajcie, zakładanie nic a nic mnie nie bolało I co najlepsze - teraz (2 dni po założeniu) też nic nie boli Bałam się, że będe miała tydzień wyjęty z życiorysu, a tu jeden dzień leciutkiego bólu (nawet tego bólem nie moge nazwać ) i jest super Jedyne co mi doskwiera to otarty język Pierścienie są wystające bardzo i właśnie otarły mi język, ale da się przeżyć Wychodze z domu, bawie się, rozmawiam - wszystko po staremu I też szybciutko się przyzwyczaiłam do mojego nowego przyjaciela Jest śliczny hehe Aha no i po każdym posiłku 10 minut szczotkowania zębów różnymi szczoteczkami, więc jeść się odechciewa, chudnę już Gryżć nie moge bo boli, więc jadam mało No to tyle ode mnie, trzymam kciuki żeby Was też nic nie bolało i mam nadzieje że niedługo wróce na Wizaż Buziaki
Ja też nakupiłam różnych głupot, a teraż po ponad pół roku używam tylko dwustronnej szczoteczki do ząbków (tej z tarką do języka), czasem wyciorka, pasty i płynu A jak mi coś naprawdę wlezie, to tych nici do aparatu oral-b chyba I po co się stresować
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-18, 14:56   #619
mimbi
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie do noszących stały aparat

Hej, czeka mnie wyrywanie dwoch osemek (prawa dolna i prawa gorna). Juz niedlugo aparat...
W zwiazku z tym pytanie - mam kolczyk w jezyku, czy to bedzie bardzo przeszkadzac? Myslalam, ze skoro aparat jest na zewnatrz zebow, to nie bedzie mialo zadnego znaczenia, ale piszecie, ze macie poraniony jezyk...? Pomocy!
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-18, 16:41   #620
annfas
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie do noszących stały aparat

Ja miałam na początku poraniony język, ale to na brzegach. No ale co do kolczyka to radziłabym sie zapytać ortodontki, czy nie ma żadnych przeciwskazan.

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-27, 21:48   #621
Dragonfly21
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pIWONIA
HEJ DZIEWCZYNKI
Witam serdecznie
Mam parę pytań odnosnie aparatu I mam nadzieję, że mi pomożesz:P
Też jestem z Krakowa i chciałabym uzyskać adres gabinetu i nazwisko lekarza u którego zakładałas aparat. Poza tym jak z paleniem?? Sic.. Ja też chcę teraz zakładać a wolalabym nie rzucac...a jaki masz aparat? Przeźroczysty?? Z czego on jest? A czy ciemnieje??? Dzieki wielkie za szybką odpowiedź :P
Pozdrawiam!!!
Dragonfly21
Dragonfly21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-28, 08:37   #622
Ninedin
Zakorzenienie

Vicky23 : mnie po wyrwaniu zęba bardzo szybko się zagoiło. Nic nie bolało, nie leciała krew, nawet policzek mi nie spuchł Mam nadzieje, że juz ci przeszło Ból to pewnie wina tych głupich separatorów, naszczęście nie będe ich mieć zakładanych.
dragonfly aparaty tzw. estetyczne mogą być z różnych materiałów: porcelana, kryształ górski, szafir, i takie tworzywo, cos jak plastik Właśnie te z tego tworzywa mogą zółknąć od jedzenia, a zwłaszcza od palenia papierosów Jeżeli musisz palić to lepie wybrac metalowy wtedy nie ma stresu, że mogą ci się gumki przebarwić
blue eyed kitty : sepleni się tylko przy aparacie ruchomym, albo gdy oprócz aparatu stałego ma się jeszcze dodatkowe akcesoria typu półka podniebienna, hyrax itp. Można też seplenić przy aparacie lingwalnym, czyli taki, który ma zamki przyklejone od strony języka Ortodonta decyduje, jak długo nosi się oba aparaty U każdego jest inaczej U mnie oba aparaty będą zdejmowane w tym samym czasie
Pozdrawiam
Stary 2006-07-28, 09:05   #623
Dragonfly21
Przyczajenie

Ninedin: Dzięki za info a możesz mi powiedziec gdzie Ty zakladałas aparat / adres , nazwisko ortodonty /, czy jestes zadowolona i ile ta przyjemnośc kosztowala? A z wlókna szklanego też aparaty ciemnieją od papierosów?
TNX
Stary 2006-07-28, 10:59   #624
haniap
Raczkowanie

Poza tym jak z paleniem?? Sic.. Ja też chcę teraz zakładać a wolalabym nie rzucac...a jaki masz aparat? Przeźroczysty?? Z czego on jest? A czy ciemnieje??? Dzieki wielkie za szybką odpowiedź :P
Pozdrawiam!!!

cześc . ja mam aparat ceramiczny (biały) i pale jak smok i nie widać żadnych przebarwień na aparacie ani na zębach. gdy nosiłam przeezroczyste gumki to szybko sie przebarwiały ale gdy je zmieniłam na różowe jest ok
haniap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-28, 12:45   #625
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

co do seplenienia to niestety,ale potwierdza się moje zdanie że zależy od człowieka-mam aparat juz ponad tydzień i niestety,ale przy wymawianiu "sz", "rz", "cz" seplenie okropnie i obawiam się, że to nie przejdzie,bo do aparatu juz się przyzwyczaiłam
Stary 2006-07-28, 14:45   #626
Ninedin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dragonfly21
Ninedin: Dzięki za info a możesz mi powiedziec gdzie Ty zakladałas aparat / adres , nazwisko ortodonty /, czy jestes zadowolona i ile ta przyjemnośc kosztowala? A z wlókna szklanego też aparaty ciemnieją od papierosów?
TNX
Chodzę do orto poza Krakowem Tam jedynie polecano mi dr Konty- Gibińską (ma gabinet gdzieś koło ronda mogilskiego). Właśnie leczenie skończyła u niej moja koleżanka Miała aparat metalowy na górnej szczęce- zapłaciła 2,5 tyś Wizyty tam kosztują od 100 zł (wiecej jeżeli wymieniany jest np.drut) Nie było mnie stać finansowo
Mój porcelanowy górny- 3 tyś +1000 dolny metalowy
Nie wiem jak to jest z paleniem bo rzuciłam kilka lat temu Czytałam jednak na forach,że od papierosów bardzo żółkną gumki, a same zamki nie
Zanim zaczniemy leczenie warto wiedzieć, że na cenie aparatu się nie kończy
1- wyleczenie ubytków (jeżeli je mamy) albo wymiana starych plomb
2- wykonanie zdjęcia pantomograficznego (zwanego też panoramicznym) - ok. 50 zł; czasami też trzeba wykonać zdjęcie boczne(nie wiem ile kosztuje bo nie musiałam tego robić)
3- pierwsza wizyta u orto, potem druga na wyciski
4-cena aparatu i zakładanie
5- wizyty co miesiąc
6- moze trzeba wyrwać jakieś zeby, wydłutować 8 - to tez koszt
Znam osoby, które przez całe leczenie orto wydali ok 10 tyś

EDIT: zapomniałam jeszcze: złe wymawianie szczelinowych to wynik tego,że wydmuchiwane powietrze zachacza o zamki, których wcześniej nie było Po jakimś czasie to przejdzie Pz
Stary 2006-07-28, 15:14   #627
Dragonfly21
Przyczajenie

Ninedin: No wlasnie ta Konty jest droga, no ale cóż w końcu jest siostrą Kwasniewskiej wiec...wiadomo bylo że takie ceny będą.. ludiz ciągnie do znanych:P Dzięki za info
pIWONIA proszę Cię o kontakt Napisz prosze na forum do jakiego ortodonty wKrakowie chodzisz i gdzie
Pozdrawiam!
Stary 2006-07-28, 17:18   #628
Ninedin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dragonfly21
Ninedin: No wlasnie ta Konty jest droga, no ale cóż w końcu jest siostrą Kwasniewskiej wiec...wiadomo bylo że takie ceny będą.. ludiz ciągnie do znanych:P Dzięki za info
pIWONIA proszę Cię o kontakt Napisz prosze na forum do jakiego ortodonty wKrakowie chodzisz i gdzie
Pozdrawiam!
Cena u doktor Konty nie wynika z tego,że ona jest czyjąś siostrą Jest doktorem nauk medycznych, wykłada w Collegium Medicum, ma doświadczenie. Nie chcę,żeby ktoś pomyslał, że ją reklamuje, ale to nie uczciwe oceniać kogoś nie po jego wiedzy tylko po tym, że jest siostrą pani Jolanty Kwaśniewskiej Z tego co się orientowałam to w Krakowie takie są ceny. Moim zdaniem ceny wizyt to nie powinny być głównym kryterium wyboru Najlepiej iść do osoby, u której był ktoś ze znajomych Poszukaj info na tym forum: http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22832 Tutaj ludzie opisują swoje wrażenia po wizytach u różnych orto Może znajdziesz info o kimś z Krakowa Pozdrawiam
Stary 2006-07-29, 11:36   #629
MARTYNKA***
Przyczajenie

GG do MARTYNKA***

Hejka!
Mam takie pytanko, nie wiem czy sie w tym orientujecie: bardzo chcialam zalozyc aparat ale nigdy nie bylo mnie na to stac.Teraz jestem za granica i wkoncu uzbieram na aparat. We wrzesniu wracam do Polski ale tylko na troszke.Chce zostac w Angli ok rok,ale aparat chcialabym juz niedlugo by mniec z glowy noszenie(rok do przodu). Czy wiecie czy jest mozliwosc wizyty co trzy miesiace?Bo tylko co tyle bylabym w stanie przyjezdzac Czy to w zupelnosci odpada? Bylabym szczesliwa jagby byla taka mozliwosc.Moja mama ma isc sie dowiedziec ale moze wy wiedzialybyscie cos wczesniej? Prosze z calego serca o odpowiedz. Pozdrawiam
MARTYNKA*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-29, 12:17   #630
vicky23
Rozeznanie

GG do vicky23

nie sądzę żeby była taka możliwość,przypuszczam,że żaden orto się nie zdecyduje,a nawet jak sie zgodzi,to wcale to nie oznacza ze leczenie bedzie trwało tyle samo, jak gdybys chodzila na wizyty co 6/8 tygodni.Po prostu wydluzy ci sie caly okres noszenia,wiec wyjdzie ci na jedno-tak jak bys zalozyla rok pozniej.ale zycze powodzenia

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości