![]() |
#601 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Jaki stały aparat?
Cytat:
![]()
![]() |
#602 |
Raczkowanie
|
to że będziesz miała usuwane zęby nie stoi na przeszkodzie żeby załozyć aparat warunkiem by go mieć to ZDROWE ZEBY a nie ich brak (oczywiscie mowa o pojedyńczych brakach)
|
![]() ![]() |
![]() |
#603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#604 |
Raczkowanie
|
haniap - ja wizyty u orto. mialam co miesiac. Aparat nosilam 2 lata , wczoraj mialam zdejmowany. <Orto. na poczatku powiedziala mi, ze leczenie moze trwac od 2 do 2,5 roku>
A co do wyrywania zebow to musialam usunac 4 (dwa u gory i dwa na dole). Ninedin- mialam napisac jak to u mnie bedzie z tymi plytkami retencyjnymi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#605 |
Zakorzenienie
|
acha
![]() ![]() ![]() ![]()
#606 |
Rozeznanie
|
dziewczynki powiedzcie mi coś bo bardzo cierpię
![]() ![]() ![]()
#607 |
Przyczajenie
|
Cieszę się, że trafiłam na to forum.. piszecie bardzo ciekawe i przydatne (przynajmniej dla mnie bardzo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#608 |
Rozeznanie
|
właśnie posmarowałam tą bolącą ranę Solcoserylem (maść stomatologiczna dla ludzi, którą kupiliśmy niedawno,jak nasz piesek poparzył sobie język).Mój mąż przypomniał sobie o niej i w ulotce jest jak byk napisane że jest na zapalenie dziąseł, błony śluzowej jamy ustnej, na dziury po ekstrakcjach i tym podobne,jeeeeju,mam nadzieję, że pomoże. Ale czy któraś z was miała takie bolące kilka dni aż tak-rany po usunięciu zębów?
![]()
#609 |
Rozeznanie
|
czesc Mefisto
![]()
#610 |
Rozeznanie
|
no i nie radzę stosować Solcoserylu na ranę po zębie, bo po nim jeszcze zaczął mi krwawić zębodół
![]() ![]() ![]()
#611 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie martwie sie ze za pozno jest na aparat!!!Moja ciotka zakłąda aparaty i ona ma klientó w wieku po 40
![]()
#612 |
Zadomowienie
|
HEJ DZIEWCZYNKI
![]() ![]() Niestety mam kompa w naprawie ![]() ![]() Teraz koleżanka mi użyczyła kompa ![]() MAM APARAT :yupi: ![]() ![]() ![]() Słuchajcie, zakładanie nic a nic mnie nie bolało ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#613 |
Przyczajenie
|
Cześc vicky23
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#614 |
Przyczajenie
|
Współczuje Ci bardzo vicky23, biedna jestes z tymi usuniętymi ząbkami. Mam nadzieję, że szybko przestana Cię bolec. Jestem z Toba duchem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#615 |
Rozeznanie
|
Witam dziewczeta! Śledzę troche wasz wątek i naszło mnie pytania.
Czy aparat w jakiś sposób wpływa na wymowe. Bo od tego zależy czy założe go w tym roku czy za rok ![]() I jeszcze jedno. Czy jak np. Góre mam tylko leciutko nierówna a dół bardzo. To obie czesci trzeba nosic tak samo długo czy góra jak sie wczesniej 'zrobi' to można wcześniej zdjąc. Bo ja się przyznam troche sie boje tego wszystkiego ![]() Z góry dziękuje za odpowiedz ![]() Buziaki!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#616 |
Rozeznanie
|
czesc dziewczynki
![]() Mefisto dziękuję kochana ![]() ![]() Kitty,jeśli chodzi o różnicę w wymowie to nie ma reguły-zależy kto-ja np.już teraz seplenie od samych separatorów bo przez ból nie ściskam zębów do końca przy mówieniu,niektóre dziewczyny pisały,że przez cały okres noszenia aparatu troche sepleniły,inne z kolei wcale,ale wiedz,że taka możliwość istnieje. jesli chodzi o róznicę w długości noszenia góry a noszenia dołu,to jest to nie zależne.Jak górę masz dużo bardziej prostą to oczywiście będziesz nosiła górny łuk krócej, natomiast dolny-dłużej. ![]() ![]()
#617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mialam odwrotny probelm, tzn gore "krzywa" a dol "prosty". Góre nosilam 3 lata, a dol tylko 3 miesiace krocej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#619 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
Hej, czeka mnie wyrywanie dwoch osemek (prawa dolna i prawa gorna). Juz niedlugo aparat...
W zwiazku z tym pytanie - mam kolczyk w jezyku, czy to bedzie bardzo przeszkadzac? Myslalam, ze skoro aparat jest na zewnatrz zebow, to nie bedzie mialo zadnego znaczenia, ale piszecie, ze macie poraniony jezyk...? Pomocy! |
![]() ![]() |
![]() |
#620 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
Ja miałam na początku poraniony język, ale to na brzegach. No ale co do kolczyka to radziłabym sie zapytać ortodontki, czy nie ma żadnych przeciwskazan.
|
![]() ![]() |
![]() |
#621 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Mam parę pytań odnosnie aparatu I mam nadzieję, że mi pomożesz:P Też jestem z Krakowa i chciałabym uzyskać adres gabinetu i nazwisko lekarza u którego zakładałas aparat. Poza tym jak z paleniem?? Sic.. Ja też chcę teraz zakładać a wolalabym nie rzucac...a jaki masz aparat? Przeźroczysty?? Z czego on jest? A czy ciemnieje??? Dzieki wielkie za szybką odpowiedź :P Pozdrawiam!!! Dragonfly21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#622 |
Zakorzenienie
|
Vicky23 : mnie po wyrwaniu zęba bardzo szybko się zagoiło. Nic nie bolało, nie leciała krew, nawet policzek mi nie spuchł
![]() ![]() dragonfly aparaty tzw. estetyczne mogą być z różnych materiałów: porcelana, kryształ górski, szafir, i takie tworzywo, cos jak plastik ![]() ![]() ![]() ![]() blue eyed kitty : sepleni się tylko przy aparacie ruchomym, albo gdy oprócz aparatu stałego ma się jeszcze dodatkowe akcesoria typu półka podniebienna, hyrax itp. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
#623 |
Przyczajenie
|
Ninedin: Dzięki za info
![]() TNX ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#624 |
Raczkowanie
|
Poza tym jak z paleniem?? Sic.. Ja też chcę teraz zakładać a wolalabym nie rzucac...a jaki masz aparat? Przeźroczysty?? Z czego on jest? A czy ciemnieje??? Dzieki wielkie za szybką odpowiedź :P
Pozdrawiam!!! cześc . ja mam aparat ceramiczny (biały) i pale jak smok i nie widać żadnych przebarwień na aparacie ani na zębach. gdy nosiłam przeezroczyste gumki to szybko sie przebarwiały ale gdy je zmieniłam na różowe jest ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#625 |
Rozeznanie
|
co do seplenienia to niestety,ale potwierdza się moje zdanie że zależy od człowieka-mam aparat juz ponad tydzień i niestety,ale przy wymawianiu "sz", "rz", "cz" seplenie okropnie i obawiam się, że to nie przejdzie,bo do aparatu juz się przyzwyczaiłam
![]()
#626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Mój porcelanowy górny- 3 tyś +1000 dolny metalowy ![]() Nie wiem jak to jest z paleniem bo rzuciłam kilka lat temu ![]() ![]() Zanim zaczniemy leczenie warto wiedzieć, że na cenie aparatu się nie kończy ![]() 1- wyleczenie ubytków (jeżeli je mamy) albo wymiana starych plomb 2- wykonanie zdjęcia pantomograficznego (zwanego też panoramicznym) - ok. 50 zł; czasami też trzeba wykonać zdjęcie boczne(nie wiem ile kosztuje bo nie musiałam tego robić) 3- pierwsza wizyta u orto, potem druga na wyciski 4-cena aparatu i zakładanie 5- wizyty co miesiąc 6- moze trzeba wyrwać jakieś zeby, wydłutować 8 - to tez koszt Znam osoby, które przez całe leczenie orto wydali ok 10 tyś ![]() EDIT: zapomniałam jeszcze: złe wymawianie szczelinowych to wynik tego,że wydmuchiwane powietrze zachacza o zamki, których wcześniej nie było ![]() ![]() ![]()
![]() |
#627 |
Przyczajenie
|
Ninedin: No wlasnie ta Konty jest droga, no ale cóż w końcu jest siostrą Kwasniewskiej wiec...wiadomo bylo że takie ceny będą.. ludiz ciągnie do znanych:P Dzięki za info
![]() pIWONIA proszę Cię o kontakt ![]() ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#628 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#629 |
Przyczajenie
|
Hejka!
Mam takie pytanko, nie wiem czy sie w tym orientujecie: bardzo chcialam zalozyc aparat ale nigdy nie bylo mnie na to stac.Teraz jestem za granica i wkoncu uzbieram na aparat. We wrzesniu wracam do Polski ale tylko na troszke.Chce zostac w Angli ok rok,ale aparat chcialabym juz niedlugo by mniec z glowy noszenie(rok do przodu). Czy wiecie czy jest mozliwosc wizyty co trzy miesiace?Bo tylko co tyle bylabym w stanie przyjezdzac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#630 |
Rozeznanie
|
nie sądzę żeby była taka możliwość,przypuszczam,że żaden orto się nie zdecyduje,a nawet jak sie zgodzi,to wcale to nie oznacza ze leczenie bedzie trwało tyle samo, jak gdybys chodzila na wizyty co 6/8 tygodni.Po prostu wydluzy ci sie caly okres noszenia,wiec wyjdzie ci na jedno-tak jak bys zalozyla rok pozniej.ale zycze powodzenia
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:03.