|
|
#631 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Jaki stały aparat?
Dziewczynki proszę Was o namiary na jakiegoś dobrego, konkretnego ortodontę w Krakowie, i żeby mnie nie wykończył finansowo!!!! Pliz!!! Chciałam już teraz zakładać aparat, żeby w momencie rozpoczęcia roku akademickeigo być przyzwyczająną do niego:P Od razu go przecież nie założe , najpierw rozeznanie , ewentualne wyrywanie, potem gojenie:/, gumki separacyjne i dopiero...jakis miesiąc lekko zejdzie:/ Dlatego pliz!!!! Podawajcie mi namiary!! Dzięki wielkie!!!!
|
|
|
|
#632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba,że znajdziesz orto, który zakłada aparat w systemie Damon Przy tym aparacie wizyty nie są tak często Ale czy wyjdzie tak równo co 3 miesiące to raczej nie
|
|
#633 |
|
Zadomowienie
|
Już odpisuje
![]() Ja zakładałam aparat u dr Bartoszcze, ona przyjmuje w gabinecie na osiedlu Dywizjonu 303 to jest chyba blok 21c, pod stacją Statoil jest taki nowy blok, jest tam fryzjer, sklep z ożywkami dla sportowców , oczywiście mieszkania i właśnie gabinet gdzie przyjmują dentystki i ortodonta z wielkim napisem STOMATOLOGIA przed wejściem Ja zakładałam aparat a przednie zęby przezroczysty (z jaiegoś kryształu czy cuś) a na tylnie mtalowy. Koszt to 1800 zł. Metalowy to 1400 a cały przezroczysty 2200 Wizyty co miesiąc 50 zł, i 3 wizyty mają być, kiedy ten hmm...drucik będzie wymieniany na grubszy i wtedy mam płacić 80 zł od wizyty ![]() Narazie jestem zadowolona ale: - strasznie "się zawiodłam" na szczoteczkach Oral-B tych cieniutkich specjalnie do czyszczenia przestrzeni między zamkami, bo po tygodniu wpadły z niej wszystkie włoski (owszem często myje zęby ale chyba o to chodzi, co nie? ) i musiałam już kupić nową końcówkę ![]() Ahaaaa no i przypomniałam sobie ;( Moja orto wyjechała na wakacje i wraca we wrześniu Kurcze to nie wiem czy być zdążyła przed pażdziernikiem wszystko załatwić Ja jestem właśnie mega zła, bo chce żeby mi już "podkręciła" ten aparat bo nic mnie nie boli, czyli wnioskuje że się nie przesuwa A przez to będe nosić miesiąć dłużej (wizyte mam za 2 miesiące, bo jej nie ma, zamiast za miesiąc) Poza tym tak jak mówiła (bo pale ) zamki się nie przebarwiają, ale już widze (bo dokłaaadnym przyjrzeniu się ) że przebarwia się tak po bokach zamków DZIEWCZYNY CZY TO SĄ TAM TE ZACZEPY czy jakoś tak? Bo mówiła że to mi się pewnie będzie przebarwiać A na wizycie mi wymieni więc troche niefajnie że dopiero 8 września bo już będą brązowe chyba I będe mówić znajomym że mam specjalnie brązowe zamki chyba ![]() Buziaki dla wszystkich Aparatek i NieAparatek *ps. i przeprszam za błędy ale mam nową klawiaturę i nie moge się przestawić
|
|
#634 |
|
Zakorzenienie
|
Tak to z boku to te wymienne gumki
i one się przebarwiają masz elektryczną szczoteczkę Oral-B?
|
#635 |
|
Przyczajenie
|
pIWONIA: Dziękuję Ci bardzo!!!! Kurcze, ale juz wyjechała? Potrzebuje isc na razie tylko na jedna jedyna wizyte, juz pojde ze zdjęciem panoramicznym, zeby mi tylko powiedziala co mam powyrywac, bo juz bylam kiedys na konsultacji u innego orto i chyba sie potwierdzi ze musze przynajmniej ze dwie ósemki wyrwac, a tego sie na raz nie robi, a dziura po jednej ósemce to sie przynajmniej tydzien goi, potem jeszcze zdejmowanie szwów, cuda wianki. Tak zeby mi tylky powiedziala, ja sobie powyrywam:P a we wrzesniu jak juz wroci to ruszymy z aparatem. Tak to strace miesiac , a na uczelnie wolalabym juz isc jak go bede miala przynajmniej z tydzien, kiedy bede przyzwyczajona... moze jak polece tam jutro rano to jeszcze sie uda? Nie wiesz kiedy dokładnie na ten urlop idzie? A są tez tam inni ortodonci? Moze polecilabys mi jakeigos innego tez z tamtych? Dzieki wielkie
|
|
|
|
#636 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i kurcze po tygodniu z tej najcienszej koncowki wypadly wszyzstkie wloski RANZ BOSKI COS MI PRZYESKOCYLO W KLAWIATURZE I ZYAMIAST Y WYSKAKUJE Z I NA ODWROT I INNE TAKIE + CO ROBIC_--NAWET PYTAJNIKA NIE MOGE WSTAWIC...GRRR CHLIP CHLIP DRAGONFLY kurcze nie wiem, ale raczej juz jest na tym urlopie CHLIP CHLIP podam ci numer mam nadzieje ye aktualny mam 649 44 66
|
|
|
#637 |
|
Przyczajenie
|
pIWONIA: Oki, dzieki za telefon, jutro przedzwonie i zobaczymy...oby byla jeszcze:P
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#638 |
|
Zadomowienie
|
No już z klawiaturą wporządku
Przez przypadek musiałam coś kliknąć, bo tu jest inny układ niż na starej i się gubie ![]() Wiesz co mi się wydaje że to jedyna ortodontka w tym gabinecie, współpracująca z dentystkami Ja poprosiłam moją dentystkę o polecenie kogoś no i odesłała mnie do niej Narazie nie narzekam ![]() Pozdrawiam
|
|
#639 |
|
Przyczajenie
|
pIWONIA: Dzięki jeszcze raz!!
udało się, mam wizytę na piątek <jupi> odliczam
|
|
|
|
#640 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo wymieniłaby mi te zatrzaski już
|
|
|
#641 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ona ma wolne terminy na 4 sierpnia, bo jak sie zapisywalam to mialam pare godzin do wyboru. A czy poźniej coś ma to nie wiem, zobacze co powie jak pójde Ale moze faktycznie zadzwon sobie i sie umów, moze jej sie cos z tym urlopem poprzesuwało?
|
|
|
|
|
#642 |
|
Przyczajenie
|
Zrobiłyście niezłą reklamę tej ortodontce z Dywizjonów
Nigdzie nie mogłam znaleźc żadnych adresów i cenników do aparatów i dopiero dzięki temu forum znalazłam. Drugą wizytę mam 15.09 Trochę się obawiam,bo zaczyna to wyglądac na poważne przedsięwzięcie Może przeżyję i mam nadzieję,że nie zapeszę jak teraz powiem DZIĘKUJĘ za namiary do tej lekarki |
|
|
|
#643 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze a kiedy miałaś pierwszą ?
To ona nie pojechała na ten urlop czy jak .. Ja chce zmienić zaczepy już (czy zamki? wkońcu nie wiem co się wymienia :/) ![]() A jaki aparacik chcesz sobie założyć? Robiłaś już zdjęcia i odlew?
|
|
#644 |
|
Raczkowanie
|
Gumeczki sie wymienia
|
|
|
|
#645 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam zamki "połączone" drucikiem, a po bokach zamka są gumeczki czyli zaczepy? Bo tak to teraz widze, ale jeśli jest inaczej to proszę o uświadomienie
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#646 |
|
Kokon pro
|
te gumeczki nazywaja sie ligatury i moga byc kolorowe albo przezroczyste ;] i to je sie wymienia i drut ale to tylko 2 razy bodajze ;]
|
|
|
|
#647 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#648 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Skoro gumeczki to inaczej ligatury to gdzie są te zaczepy? ![]() Proszę o odp
|
|
|
#649 |
|
Zakorzenienie
|
A mi co miesiąc zmieniają i drut i "ligatury"
Ale gumeczek teraz nie mam, tylko każdy zamek poowijany jakimś żelastwem
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
|
|
|
|
#650 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zdjęcia (panoramiczne i cefalometryczne) i odlew już zrobiłam. Jeśli chodzi o aparat, to poza tym, że będzie stały to nic nie wiem
|
|
|
|
|
#651 |
|
Przyczajenie
|
kochane aparatki!
takie małe pytanko które nurtuje mnie od samego poczatku noszenia aparatu(a więc od roku) czy żujecie gume?? i wogóle zwracacie uwagę na to żeby nie jeść twardych rzeczy?? moja ortodontka nie mówiła nic o tym czego mam nie jeść ani o tym czy moge żuć gume.także zajadam się wszystkim jabłuszka,orzeszki,krówki i jak na razie nic się nie dzieje ( w końcu czemu przez aparat mam sobie odmawiać??) no ale jedno mnie właśnie ciekawi jak z tą gumą. w jednym czasopiśmie przeczytalam że żucie gumy nie jest zabronione i jeżeli ktoś chce to czemu nie.mnie właśnie korci spróbować ale sie troche boje no i wogóle jak to mam trzymac w buzi?? wizja czyszczenia wszystkich zamków mnie przeraża pozdrawiam wszystkich )
|
|
|
|
#652 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: aparat a guma do zucia
hey! nie nosilam aparatu ale z tego co sie orientuje (moja kumpela nosila) to nie mozna wlasnie niestety jesc zadnych ciagnacych sie rzeczy czyli gum do zucia,krowek, cukierkow jakis takich toffi itd.. no i rowniez twarde produkty odpadaja dziwi mnie bardzo ze ortodatka nie poinformawala Cie czego nie powinnas jesc!! ja na twoim miejscu kopselabym sie do niej po informacje albo poszukala w necie
hmm moze dlatego ze wlasnie bedziesz miec obklejony aparat ciezko bedzie go wyczyscic i beda gromadzic sie bakterie moze cos sie przesunac i zgryz bedzie nie tak jak trza albo przy jakis twardych rzeczach moze tez cos sie przsunac peknac itd niestey noszac aparat musisz sie wyrzec paru rzeczy ktore uwielbiasz dasz rade aa co do teg gumy do zucia to pod wlasna obserwacja mozesz na 5min po posilku ja zuc (czytalam kiedys daawno)
|
|
|
|
#653 |
|
Wtajemniczenie
|
znalazłam dla Ciebie link czego nie powinno sie jesc i pic
: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...406&a=46584406mam nadzieje ze pomoglam
|
|
|
|
#654 |
|
Przyczajenie
|
dzięki za linka ale wydaje mi się jak tam ktoś napisał że to kwestia tego że trzeba wypróbowac co kto może.tylko że ja dalej niewiem jak z tą gumą??
żuć....ale jak?? tak normalnie jak bez aparatu?? to się chyba nie da tak....
|
|
|
|
#655 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Przerwa między zębami
a moje zęby są koszmarne
.Mam wadę zgryzu, i jeszcze na dodatek nie wyrosły mi górne ósemki, i mam chyba 5mm. szpare pomiędzy jedynkami. Założyłabym sobie koronki czy coś w tym stylu ale jeszcze łudzę się ze może te ósemki mi wyrosną i zbliżą przez to do siebie te jedynki. Ale moja mama po dziś dzień nie ma ósemek, więc pewnie ja też nie będe mieć... I w ogóle pomiędzy górnymi: 1-2, 2-3, 3-4 mam 1mm przerwę... Zgryzu nie da sie skorygować aparatem, jak już to operacyjnie, ale na to jeszcze musiałabym troche poczekać-zresztą trochę się boje, ale akurat do złego zgryzu się przyzwyczaiłam i nie przeszkadza mi aż tak. Ale te szpary
|
|
|
|
#656 |
|
Wtajemniczenie
|
to lepiej tegi nie rob
|
|
|
|
#657 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście że można! Ja jestem tego doskonałym przykładem :P Zresztą moi zadrutowani znajomi (a jest ich sporo) też żują gumę. Coprawda trzeba to robić troszkę ostrożniej niż normalnie, ale da się. Ja na początku trochę się bałam i żułam a raczej "mieliłam" tylko językiem, ale potem już normalnie. Czasem tylko dziwnie jest jak potem się coś je, to można mieć lekki posmak mięty w ustach, bo czasem jednak jakiś elemencik się przyklei lecz raczej taki że go nawet gołym okiem nie widać, chyba trzeba by było zamówić mikroskop
|
|
|
|
#658 |
|
Przyczajenie
|
to ja jutro chyba pedze do sklepu po gume
tak właśnie myślałam że to chyba tylko takie mientolenie językiem.a tam spróbuje najwyżej spędze potem godzinke na czyszczeniu
|
|
|
|
#659 |
|
BAN stały
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
Ja nosiłam aparat półtora roku i mi głupia ortodątka zdjęła..;[
A teraz mam takie brzydkei zęby. Moja mama dala tyle kasy a teraz jedynki ma na siebie zachodzą i nosze aparat na noc..;[ |
|
|
|
#660 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: przerwa między zębami
Cytat:
![]() nie, nie noszę, dlatego że koszty są zdecydowanie za duże, nie stać mnie poprostu, ale może kiedyś to zrobię, podcięte mam wędzidełko, ale nic to już nie dało mimo że wyrosła mi juz od czasu podcięcia jedna ósemka całkowicie i druga już wychodzi na świat diastema jest jak była, jedynym rozwiązaniem jest nie przywiązywanie do niej uwagi zbytniej kiedys napewno sie tym zajmę, ale musiałabym najpierw w totolotka wygrać
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:19.

Czy to w zupelnosci odpada? Bylabym szczesliwa jagby byla taka mozliwosc.Moja mama ma isc sie dowiedziec ale moze wy wiedzialybyscie cos wczesniej? Prosze z calego serca o odpowiedz. Pozdrawiam
Chyba,że znajdziesz orto, który zakłada aparat w systemie Damon
, oczywiście mieszkania
i właśnie gabinet gdzie przyjmują dentystki i ortodonta z wielkim napisem STOMATOLOGIA przed wejściem
Bo mówiła że to mi się pewnie będzie przebarwiać

3/3/6-22/7/8
i wogóle zwracacie uwagę na to żeby nie jeść twardych rzeczy?? moja ortodontka nie mówiła nic o tym czego mam nie jeść ani o tym czy moge żuć gume.także zajadam się wszystkim jabłuszka,orzeszki,krówki
i jak na razie nic się nie dzieje ( w końcu czemu przez aparat mam sobie odmawiać??) no ale jedno mnie właśnie ciekawi jak z tą gumą. w jednym czasopiśmie przeczytalam że żucie gumy nie jest zabronione i jeżeli ktoś chce to czemu nie.mnie właśnie korci spróbować ale sie troche boje no i wogóle jak to mam trzymac w buzi??
pozdrawiam wszystkich
.