Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-08-29, 12:23   #691
Sunniva
Rozeznanie

GG do Sunniva
Dot.: Jaki stały aparat?

Ja też mam zadrapania, i wiem że noszenie aparartu to nie jest kolorowa sprawa. Ale broń boże żebym wcześniej narzekała, teraz mam dopiero koszmar w buzi. Założywli mi takie dwa druciki ( to jest taki dodatkowy aparta zapomniałam nazwy) dzięki którym moja szczęka dziwnie wygląda, dzis mi go założyli ale juz mnie ortodontka straszyła że będzie on dla mnie uciążliwy ale podobno jest bardzo skuteczny.

wymiana ciuszków : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=396723

wymiana książek : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=379247

Poszukuję wszelkich przewodników i książki do anatomii.
Sunniva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-29, 12:48   #692
milkshake
Raczkowanie

i w końcu po 3 latach nadszedł ten dzień, kiedy mogę się uśmiechnąć bez drutów..;] teraz czeka mnie noszenie jakiejś płytki na górnej szczęce i drutu na dolnej, do pół roku, niestety ja w to nie wierzę i licze,że z jakiś rok będę musiala to wszystko ponosic;] cóż..tak naprawde psioczyłam i psioczyłam na ten aparat..a teraz..brakuje mi go..wszyscy zgodnie twierdzili,że pasuje mi on;] nosiłam turkusowe gumki..uwielbialam je!! a teraz czuje się taka..hm..ogołocona?;] w ogole jestem rozdarta - w koncu tyle sie meczylam z aparatami (6lat ściągany + 1 rok taki ktory byl przyczepiony na gorne trzonowe zeby z drutami na srodku podniebienia,trzeba bylo go przesuwac takim kluczykiem + 3 lata aparat stały) i w koncu mam upragnione proste zębusie..ale czuje ,że moje "dziecinstwo" niechybnie minelo wraz z aparatem;] zaczelam go nosic rowno we wrzesniu kiedy zaczynalam nauke w gimnazjum..a sciagneli mi na zakonczenie, kiedy ide do liceum..a więc wszystko sie sklada na to,że najbardziej beztroski czas minął..ech

milkshake jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-29, 13:07   #693
Sunniva
Rozeznanie

GG do Sunniva

Aż rok nosiłaś ten z ty kluczykiem to pewnie ja będe nosić 2 lata, miałaś jakies problemy z dokręcaniem, nie przeszkadzały Ci te druty ?

Stary 2006-08-29, 13:28   #694
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pa-ti
Ja w lipcu sciagnelam aparat. Troszke mi go brakuje :P Zycze pozostalym "aparatkom" zeby leczenie przebiegalo szybciutko i bez komplikacji. Zamieszczam fotke aparatu z kolorowymi ligaturkami, ktory strasznie mi sie podoba ... Az zaluje ze sama juz nie nosze aparatu ... heh
Fajne te druciki
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-29, 20:36   #695
Sakti
Raczkowanie

Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy

Witam!
Czy ktos moglby mi podac namiary na jakiegos dobrego ortodonte z Krakowa???(ktory zaklada aparaty lingwalne-jezykowe).
Bardzo mi na tym zalezy.

Dzieki i pozdrawiam
Stary 2006-08-30, 11:39   #696
milkshake
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sunniva
Aż rok nosiłaś ten z ty kluczykiem to pewnie ja będe nosić 2 lata, miałaś jakies problemy z dokręcaniem, nie przeszkadzały Ci te druty ?
naprawdę nie chcialabym Cię straszyć, ale ten z kluczykiem to było najgorsze co mnie spotkalo:| jedzenie - koszmar..nie czulas w ogole smaku przy gornej szczece. przesuwanie kluczykiem do przodu - okropne uciskanie no i kiedys,jak bylam na wakacjach to przez to cholerne przesuwanie dostalam jakis skorczow i przez 3 dni glowa mi pękała 24h na dobe. budzilam sie -boli, zasypialam -boli i tak w kolko przez 3 dni:| mialam wtedy hmm..13 lat i bylam w Grecji wiec 3 dni wyciete z zyciorysu:| siedzialam w hotelu i ryczalam. a po 3 dniach momentalnie przestala mnie bolec. nie jest to 100% pewne ,ze to przez ten aparat ale w zwiazku z przesuwaniem szczeki cos niecos moglo mnie uciskac i stad ten bol. zycze Ci, aby nie ptrzytrafilo Ci się to co mnie jak mi sciagneli to przez kolejny miesiac wylam z radosci ale jeden plus..a wlasciwie dwa: szczeka (gorna w moim przypadku) poszla do przodu i schudłam pare kg (odmawiasz sobie wiekszosci potraw poniewaz nie czujesz zbytnio smaku)
pozdrawiam!

ps; mimo wszystkich tych niedogodnosci..nie zaluje ze przez rok meczylam sie z tym gownem. w koncu wszystko mozna przezyc, ale piekny usmiech to jest cos, co zostaje na cale zycie i warto sie poswiecic

milkshake jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-30, 12:22   #697
aine16
Raczkowanie

GG do aine16

"ps; mimo wszystkich tych niedogodnosci..nie zaluje ze przez rok meczylam sie z tym gownem. w koncu wszystko mozna przezyc, ale piekny usmiech to jest cos, co zostaje na cale zycie i warto sie poswiecic[/quote]"

Wystarczył rok?A mi wszystko wyrównało się bardzo szybko, ale ortodonci straszyli mnie, ż jeśli zdejmie się aparat przed upływem jakiś 2 lat, to wszystko się cofnie.U mojej mamy, która zdjęła kiedys aparat po roku na własne życzenie to się sprawdziło.Efekt był taki, że mi zdjęli aparat po prawie 3 latach...Z tym przekrecaniem to faktycznie koszmar, okropnie boli, ale jak już napisałaś, warto było się pomęczyc dla pięknego uśmiechu
aine16 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-30, 20:31   #698
Sunniva
Rozeznanie

GG do Sunniva

Jak często dokręcałyście? Nie wyobrażam sobie tego. A że boli to czuje i to jak cholera. Ja tam uśmiechu nie potrzebuje nigdy nie śmiałam sie szeroko, ortodontka straszyła że wypadną mi zęby w młodym wieku bo góran szczęka jest zbytnio obciążona. Stały nosze juz 2 lata a teraz to do przykręcania, moze sie przyzwyczje. Aż 3 lata to byłby dla mnie koszmar nie wyobrażam soibie tego.

Stary 2006-08-30, 20:38   #699
pa-ti
Raczkowanie

Sunniva-Moze chodzilysmy do tej samej orto. bo gdy moj brat byl u niej na konsultacji to tez mu tak powiedziala :P W jakim gabinecie ortodontycznym leczysz swoje zabki?
pa-ti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-30, 23:42   #700
Sunniva
Rozeznanie

GG do Sunniva

Na os. 1000-lecia, w kukurydzach babka sie nazywa Ewa Fajt. Nie przepadam za nią, na ale coz zrobic.

Stary 2006-08-31, 14:45   #701
nice-girl
Przyczajenie

GG do nice-girl Send a message via Skype™ to nice-girl

Mam 16 lat i noszę stały aparat na górze od około 2 tygodni i na dole od miesiąca Już się przyzwyczaiłam do niego Najgorsze były pierwsze dni, kiedy mnie zęby trochę bolały i nie mogłam jeść , ale ten ból mija po około 3 dniach Bolało mnie jeszcze, jak miałam miedzy zębami gumki, które miały rozsunąć zęby

Gumki teraz mam turkusowe i naprawdę podoba mi się jak to wygląda
CzY WiesZ, Że ŁzY SiĘ ŚmiejĄ KiedY Są Za DużE?
nice-girl jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-31, 19:24   #702
IraKlara
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do IraKlara

Cześć wszystkim!!
Mam 20 lat i w poniedziałek idę na założenie gumek separacyjnych.
Mój zgryz jest... beznadziejny. Mam za małą szczękę, a zęby za duże. Wszyscy dentyści mi mówią, że mam książkowy kształt i wielkość zębów... że są ładne zdrowi, no ale co z tego skoro są krzywe??
Dlatego po wielu miesiącach wreszcie postanowiłam się zebrać i założyć aparat.
Moje ósemki rosły pod siódemkami i to przez nie się taki bałagan w szczęce mi zrobił. Ponad rok temu poszłam do chirurga i on mi zrobił z nimi porządek
Sam zabieg nie bolał ani trochę. Czułam mały dyskomfor jak mi w kości je dłutował, ale ogólnie było OK. (zwłaszcza, że chirurg baaardzo fajny :P). Potem trochę spuchłam, no ale opuchlizna utrzymywała się około 2, 3 dni – akurat to był weekend, więc się ludziom nie musiałam pokazywać . Szwy mi zdjął po tygodniu.
Przed zabiegiem przepisał mi antybiotyk, leki przeciwbólowe (Ketonal forte – naprawdę skuteczne) i jakiś płyn antygrzybiczny do pielęgnacji dziąseł..

Wczoraj miałam usunięte dwie dolne piątki. Ortodontka powiedziała, że górną szczęką zajmie się później, bo mam zdecydowanie mniejszą wadę.

Jeżeli chodzi o jedzenie to teraz testuję różne pokarmy nie wymagające zbytniego gryzienia – kaszki, makarony itp... I stwierdzam, że kaszki dla niemowląt są naprawdę extra, gdy nie można gryźć

Z tego co tu czytam to widzę, że jest możliwość założenia aparatu metalowego na tylne. Czy w kosztach będzie to taniej ? Czy będzie się może płaciło tak jak za cały przezroczysty??

A i jeszcze jedno pytanko: Czy te gumki separacyjne widać na zębach????
IraKlara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-01, 01:19   #703
nice-girl
Przyczajenie

GG do nice-girl Send a message via Skype™ to nice-girl

IraKlara - Gumki separacyjne są wkładane miedzy zeby, wiec w zaleznosci od tego miedzy które bedziesz miała wkładane, może je widać lub nie. Ja na dole miałam wkładane między wszystkie zęby, więc było je widać, natomiast na górze, tylko miedzy 7 a 6 i 6 a 5 i raczej nie było tego widac
CzY WiesZ, Że ŁzY SiĘ ŚmiejĄ KiedY Są Za DużE?
nice-girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 01:00   #704
Blacki
Raczkowanie

IraKlara ja też w poniedziałek zakładam gumki a we wtorek pierścienie więc będziemy na tym samym etapie leczenia Ja osobiście zakładam aparacik metalowy gdyż tak doradziła mi moja orto. Zamki przezroczyste podobno często się odklejają i dłużej trzeba nosić aparacik.
Blacki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 13:44   #705
Dragonfly21
Przyczajenie

Witam was dziewczynki
pIWONIA- byłam u dr Bartoszcze, ale potem wyjechala wiec mam wizyte na 15 wrzesnia...bardzo mila babka, dzieki za kontakt!!
Dziewczyny! Czy któras ma z was tzw. otwarty zgryz i czy leczy się aparatem stałym? bo ponoć nie bardzo staly aparat w tym pomaga a tak go chcialam miec... a moze sa jakies inne metody? Słyszalyscie cos o tym, albo macie same podobny problem?
Dragonfly21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-02, 14:00   #706
pIWONIA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez IraKlara
Z tego co tu czytam to widzę, że jest możliwość założenia aparatu metalowego na tylne. Czy w kosztach będzie to taniej ? Czy będzie się może płaciło tak jak za cały przezroczysty??

A i jeszcze jedno pytanko: Czy te gumki separacyjne widać na zębach????
Hej
Ja mam aparacik właśnie przezroczysty na przednich zębach a metalowy na tylnych Metalowy u mojej orto kosztował 1400 zł, przezroczysty 2200 a taki jak mam 1800, więc zdecydowanie opłacalna sprawa

A separatorki miałam tylko między chyba 5 a 6 i nie było widać

Dragonfly21 cieszę się że jesteś zadowolona Ja mam wizyte w piątek, już się nie moge doczekać
pIWONIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 16:07   #707
hula_hula
Zakorzenienie

GG do hula_hula

O, jak dobrze, że wątek jeszcze ' żyje ', nie chciałam zakładać nowego . Ja też chciałabym założyć sobie aparat stały, no ale są pewne problemy. Po pierwsze panicznie boje się tego bólu, może nie tego po założeniu, ale tego co w trakcie. Jakieś przykręcania drucików, separatory, i w ogóle wszystko Byłam jakieś kilka miesięcy temu u jednej ortodontki, i ona stwierdziła, że trzeba wyrwać mi ileśtam zębów, i że trzebabyło założyć mi aparat w wieku 6 lat, jak miałam mleczaki Więc uznaliśmy że znajdziemy innego. Mimo tego, sama wizja wyrwania zębów mnie przeraża, w życiu nie wyrywałam i wyrywać nie chcę. W dodatku przez bite 7 miesięcy leczyłam zęby ( jakiś czas temu ), a ona stwierdziła że jeszcze mam coś do leczenia. A jak sobie pomyślę znów o tych wiertarach, too.. No i jeszcze niezbyt cieszy mnie wizja noszenia metalowego aparatu na codzień, a wiadomo, że w stałym inaczej się nie da Z kolei rodzice mówią, że ruchomy mi nic nie da. I nie wiem, czy poczekać jeszcze trochę, czy iść do jakiegoś porządnego ortodonty, który mi wszystko powie, czy jak. Wiem, że i tak się już sporo rozpisałam, ale jeszcze powiem jedno. Jak poszłam do mojej dentystki, to ona powiedziała mi że wcale nie musiałabym mieć wyrywanych zębów. Więc naprawdę nie wiem co myśleć. Straasznie się boje tego aparatu Z góry dziękuję za wszelką pomoc , jakieś rady, wskazówki, a może wbijecie mi do główki, że muszę mieć aparat Tak cały czas mówią rodzice..ech. No i przepraszam za tak haotyczny post .
hula_hula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 16:25   #708
IraKlara
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Blacki
IraKlara ja też w poniedziałek zakładam gumki a we wtorek pierścienie więc będziemy na tym samym etapie leczenia Ja osobiście zakładam aparacik metalowy gdyż tak doradziła mi moja orto. Zamki przezroczyste podobno często się odklejają i dłużej trzeba nosić aparacik.
No to super Jak by co to będziemy się wspierać psychicznie

@hula_hula
Moim zdaniem zakładanie aparatu na mleczaki nic by ci nie dało (ja miałam i jak wyrosły zęby stałe to znowu były krzywe). Już lepiej na stałe, ale to i tak nie jest powiedziane ze pomoże Ja miałam w wieku około 15 lat aparat ruchomy i wsystkie ząbki mi pięknie wyregulował. Miałam naprawdępiękny zgryz, do czasu, aż nie pojawiły sięósemki i mi wszystko zrujowały. Przez nie znowu będę się musiała z ortodontą męczyć [to już będzie mój trzeci aparat, mam nadzieję że ostatni]...
Po moich doświadczeniach stwierdzam, że aparaty powinno się zakładać jak się wszystkie zęby pojawią, albo zrobić sobie w wieku ok.15 lat rentgen szczęki i zobaczyć czy przypadkiej ósemki się nie pojawią i nie zrujnują wszystkiego.

Ale trzymam za ciebie kciuki!! Wyrywanie zębów nie boli, a potem jeden dzień można na przeciwbólowych egzystować A potem tylko przez 2 latka z aparacikiem się pomęczyć, a potem HOLLYWOOD w buzi na całe życie
Stary 2006-09-02, 18:51   #709
olusia129
Przyczajenie

Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy

Witam.Jestem z Częstochowy i wybieram sie do ortodonty u ktorego aparat kosmetyczny z krysztalow kosztuje 1600 zł za łuk, a aparat metalowy 1400 za łuk.Chcę założyć kosmetyczny ale niewiem juz sama czy moze byc on dobry za ta kwote...Przez telefon powiedziala mi ze ten kosmetyczny jest z krysztalow.Co o tym sadzicie???
olusia129 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-02, 19:01   #710
olusia129
Przyczajenie

Poradźcie!!!Jestem z Częstochowy i znalazlam ortodontę u którego aparat kosmetyczny z kryształów kosztuje 1600 zł za luk,czy to możliwe??To kto by zakladal za 1400 metalowy?
olusia129 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 19:15   #711
pIWONIA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olusia129
Poradźcie!!!Jestem z Częstochowy i znalazlam ortodontę u którego aparat kosmetyczny z kryształów kosztuje 1600 zł za luk,czy to możliwe??To kto by zakladal za 1400 metalowy?
Wiesz co ja jestem z Krakowa, więc u mnie ceny są napewno wyższe niż w Częstochowie Nie znam się na cennikach jakoś szczególnie dobrze, ale wydaje mi się że to możliwe
pIWONIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 19:16   #712
Blacki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olusia129

Tak, jest to możliwe. U mojej orto kosztuje 1500 (w zależności od ilości zamków). W Kielcach jeden kryształowy zamek kosztuje 150 zł a metalowy 80 zł. A kto by zakładał metalowy?? Ja i to nie ze względu na pieniądze a na trwałość i na szybszy rezultat. Jeśli masz małą wadę- kosmetyczną nie zastanawiaj się i zakładaj kosmetyczny a jeśli masz większe skrzywienie ja bym poleciła metalowy.
Stary 2006-09-02, 19:42   #713
Maggie_90
Wtajemniczenie

I ja jestem wśród aparatek .
30 listopada miną 2 lata od noszenia aparatu na dole, a 17 maja na górze.

Jednak niepokoi mnie jedna rzezc. Już dwa razy wypadły mi pierścienie. Za pierwszym razem przy jedzeniu kanapki z szynką, a za drugim razem przykleił się do ciągnącej krówki .
I właśnie w tym miejscu, gdzie był ten pierścień mam długą białą smugę... Pewnie próchnica .Przez wakacje poluzowała mi troszkę aparacik, przez co ząbki się z powrotem porozsuwały i trochę pokrzywiły (mam za mało zębów na dole i cofniętą żuchwę, którą miałam mieć wyciąganą przez zakładanie takich gum na haczyki przy zameczkach i pierścieniach. No a przez to, że jeden straciłam nie mogłąm ich nosić przez wakacje.

W związku z tym wizja pozegnania się z nim we wrześniu jest już tylko wspomnieniem.

Natomiast mam jedno pytanie. Czy czyścicie jakoś specjalnie zęby u ortodonty lub dentysty? Mnie orto o czymś takim nie poinformowała, mam mnóstwo nalotu między ząbkami, a ona uważa, że to wszystko się usubie po ściągnięciu uaparatu.
Tia... Tyle że pod nalotem rozwija się próchnica :/

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 20:17   #714
heleane
Rozeznanie

Maggie , mi też się robi próchnica i powiedziałam babce o tym. Ona na to , że dopiero po ściągnięciu aparatu bedą mogla leczyc te zeby Ona mówi , że ma za zadanie mi wyprostować zęby , a próchnica to osobna inna sprawa Powiedziała , że moge sciagnac aparat , wyleczyć i znowu zalozyc nowy i znowu zaplacic ... podziekowalam.
heleane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 21:57   #715
Sunniva
Rozeznanie

GG do Sunniva

Dziewczyny ratujcie, mam załozone takie druciki pomiędzy dolna i górną szczęką a do tego taki kluczyk do przykręcania no i jest poważny problem odkręciło mi się i nie umiem tego naprawić jest sobota to znaczy że jutro będzie niedziela i nie będe mogła pójść do ortodontki. Co ja mam zrobić, ajk cos mi odpadnie i połkne w nocy to nie będzie wesoło. Ratujcie !

Stary 2006-09-02, 22:31   #716
pa-ti
Raczkowanie

Uuu biedactwo Nie wiem na czym polega to przekrecanie ale jesli nie uda ci sie znalesc jakiegos orto.ktory w niedzieje da rade cie przyjac to zostanie tylko to przeczekac... :/ Chyba nic zlego z tego powodu nie powinno sie stac.Ja chodzilam z odklejonym zamkiem a do tego jeszcze drucik wylecial ...yy ale wszystko udalo sie naprawic i szkody wielkiej nie zrobilo... Bedziesz musiala jednak w nocy uwazac. trzymaj sie.
pa-ti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-03, 20:10   #717
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez heleane
Maggie , mi też się robi próchnica i powiedziałam babce o tym. Ona na to , że dopiero po ściągnięciu aparatu bedą mogla leczyc te zeby Ona mówi , że ma za zadanie mi wyprostować zęby , a próchnica to osobna inna sprawa Powiedziała , że moge sciagnac aparat , wyleczyć i znowu zalozyc nowy i znowu zaplacic ... podziekowalam.
Podejrzewam, że ona powie mi to samo . Nie widzi mi się plomba na górnej jedynce. Jej zadaniem jest prostować, ale jeśli widzi, że coś się dzieje, to mogłaby ściągnąć jeden zamek na jakiś tydzień, żeby zaplombować dziurkę i z powrotem przykleić nowy zameczek i dalej kontynuować leczenie.

A jeśli mam go nosić jeszcze dajmy na to rok, to z tego zrobi się gigantyczna dziura!!!

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-04, 17:34   #718
IraKlara
Raczkowanie

Dziś mi założyli gumki separacyjne. Mam je między szóstkami, a siódemkami. Jak na razie nic mnie nie boli. Zobaczymy jak długo :P
A aparat zakładają mi w przyszły poniedziałek Już się doczekać nie mogę :P
Stary 2006-09-04, 18:16   #719
Blacki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez IraKlara Pokaż wiadomość
Dziś mi założyli gumki separacyjne. Mam je między szóstkami, a siódemkami. Jak na razie nic mnie nie boli. Zobaczymy jak długo :P
A aparat zakładają mi w przyszły poniedziałek Już się doczekać nie mogę :P
IraKlara ja tez mam już gumki z tym że między piątkami i szóstkami i szczerze mówiąć to... boli. Już musiałam wziąć coś przeciwbólowego. Wogóle z tymi gumkami to miałam przerąbane krótko mówiąc. W żaden sposób nie mogła mi ich wcisnąć między zęby aż mi dziąsła zaczęły krwawić :/ Jak tak dalej pójdzie to ja faktycznie nic przez ten aparat nie będę jadła
Stary 2006-09-04, 19:03   #720
IraKlara
Raczkowanie

Ja mam piątki usunięte i mam teraz większy "luz" w szczęce więc może dlatego nic nie czuje.

A jeśli chodzi o jedzenie to polecam kaszki dla dzieci Nie trzeba gryźć
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości