|
|
#721 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki stały aparat?
witam dziewczyny
![]() mam pytanie-sory jak gdzies byl juz taki temat, widocznie przeoczylam ja tez bym chciala miec aparat.moja wada jest przerwa miedzy gornymi zebami(przednimi)czy ktos moze sie orentuje czy potrzebny jest aparat na moja wade?ile sie go nosi? i czy konieczne jest tak jak przy innych wadach, pozniejsze noszenie aparatu sciaganego?wogole-jesli macie jakies informacje-bde wdzieczna..;* eh..tylko te koszty...nie chce za bardzo moich rodzicow obciazac... pozdrawiam
|
|
#722 |
|
Raczkowanie
|
Jak masz szpare to przesuwanie zębów raczej nic nie da, bo bardzo możliwe ze po jakimś czasie zęby znów się rozsuną. Może jest możlowiść założenia licówek, albo jakiejś dobudowy zęba w tej szparze - musiałabyś się zapytać stomatologa. Może by ci porcelanową koronkę albo licówkę założył (nie wiem czy tak to się konkretnie nazywa).
W końcu ułamane zęby można "dobudować" to taką szparę chyba też by się dało zakamuflować
|
|
|
|
#723 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#724 |
|
Raczkowanie
|
Ja dopiero za tydzień zakładam.
A teraz zaczynam czuć lekki ból przy gryzieniu, ale da się wytrzymać
|
|
|
|
#725 |
|
Raczkowanie
|
Wiem że to nie odpowiedni wątek na takie pytanie ale nie chce tworzyć nieotrzebnie nowego.A więc pytanie do dziewczyn które mają już aparacik: czy Was też tak strasznie obcierały od wewnętrznej strony(czyli język) pierścienie??Ja nic nie mogę jeść bo cały języczek mam zdarty
Macie jakieś pomysły jak to zmienić i co zrobić żeby tak nie bolało??
|
|
|
|
#726 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
uprzedziły mnie, że będe miała obtarty język i policzki "od wewnętrznej" Policzki mi się nie obtarły, ale język owszem I szczerze to nic nie zrobiłam, wyszłam z założenia, że przecierpie i przejdzie Nie naklejałam nawet tych plasterków (wosku), które dostalam od orto i przeszło samo po kilku dniach Wiem, że nie wiele Ci poradziłam, ale ważny jest fakt że przejdzie szybko
|
|
|
#727 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki pIWONIA. Tak też myślałam że nic się nie poradzi na to, ale musiałam zapytać bo by mnie to dręczyło niepotrzebnie. Faktycznie policzki mam całe i zdrowe podobnie jak Ty a o języczku juz nię będę się lepiej wypowiadała
|
|
|
|
#728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mam zgry otwarty.za 2 tyg. zakladam aparat,najpierw na gore,pootem na dol. z tego co mi moja orto mowila to aparat niestały nic nie zdziala,moze jedynie zaprzestac dalszym wysuwaniem zebow.aparat staly jest wskazany na tzw zgryz otwarty.
|
|
#729 |
|
Raczkowanie
|
No i założyli mi aparat. Na razie tylko na dolną szczękę.
Nie wygląda to źle. Ponieważ mam duże białe zęby, to ten aparat dodaje ich nawet uroku no a półtora roku będą prościutkie
|
|
|
|
#730 |
|
Zakorzenienie
|
hej. dolaczam do grona aparatek. ja tez jak dobrze pojdzie, bede miala zakladany aparat. ale tylko na gorne zeby, bo dol mam w porzadeczku
niedawno bylam na pierwszej wizycie u ortodontki i juz mi dala skierowanie na jakies zdjecia rentgenowskie. powiedziala tez ze trzeba usunac 5 albo 4:/ aaa noo, i koszt aparatu w moim przypadku kosztuje 1200 zl. z jednej strony nie moge sie juz go doczkeac, ale z drugiej boje sie troch tego bolu i w ogole.. sama nie wiem co o tym myslec. i zastanwiam sie tez, czy aparat nie bedzie przeszkadzal mi w mowie?
|
|
|
|
#731 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No może na samym początku troche w jedzeniu Ból żaden praktycznie (przynajmniej w moim przypadku) i szybko można Go pokochać Witamy w gronie Aparatek
|
|
|
#732 |
|
Raczkowanie
|
Mi w mówieniu nie przeszkadza
Tylko troche w jedzeniu - bo mi sie prawa górna jedynka opiera na zamku i nie moge do końca zagryźć szczęki, no ale jak ten dolny ząb się do przodu wysinie to będzie wszystko dobrze (chyba...).Mam pytanko. Ortodontka powiedziała mi ze aparat będę nosić półtora roku, ale mi się wydaje ze to dość krótko. Jak długo wy nosiłyście bądźjak długo będziecie jeszcze nosić?? |
|
|
|
#733 |
|
Raczkowanie
|
Hi,hi to tak jak ja będziesz wyglądać
Nie mam górnej prawej 4 i trochę śmiesznie to wygląda jak się uśmiecham, ale zniosę wszystko tylko żeby mieć ten aparacik No a tu pojawia się problem bo mam już pierścienie od tygodnia a w piątek zamiast całego aparaciku orto założy mi tylko część zamków z prawej strony :/ żeby zakryć tą dziurę po wyrwaniu. A ja tak już chciałam mieć cały...
|
|
|
|
#734 |
|
Raczkowanie
|
IraKlara mnie orto mówiła że dwa lata ale wszystko zależy podobno od wady, a poza tym powiedziała mi jeszcze że wszystko okaże się w trakcie leczenia, więc może potrwa to krócej... lub dłużej.
|
|
|
|
#735 |
|
Raczkowanie
|
hej wszystkim aparatkom
![]() ja swoj aparacik (porcelana) nosze 'juz' od 3 miesiecy. chyba juz sie przyzwyczailam :P IraKlara, ja tez mam nosic 1,5 roku... zabki juz mam w sumie proste, teraz naprawiamy juz tylko zgryz, z ktorym niestety gorzej
|
|
|
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
a mi orto powiedziała ze jak juz, to aparat bede nosic od 1,5 do 2 lat. mam nadzieje ze szybko zleci, bo juz mi sie marza proste zabki. a moj problem z zebami jest taki, ze nie zmiescil mi sie gorny kiel i wyrosl jakos dziwnie w gore. strasznie to wyglada. dlatego zdecydowalm sie w koncu na aparat. a mam 20 lat. jak dobrze, ze w kazdym wieku mozna sobie taki aparat zalozyc, prawda ?
|
|
|
|
#737 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko że dwójka i jest schowana za jedynką troszeczkę
|
|
|
|
|
#738 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiście może okazać się że będe nosić krócej/dłużej Moje znajome nosiły 2 lata, inne 8 miesięcy, więc 1,5 roku to ni krótko ni długo moim zdaniem
|
|
|
#739 |
|
Przyczajenie
|
Dobry ortodonta
Słuchajcie szukam dobrego ortodonty w Łodzi ktory zrobiłby mi aparat nie staly.
|
|
|
|
#740 |
|
Zakorzenienie
|
hehe, Blacky podsuenlas mi mysl. nie zastanawialm sie jak bede wygladac bez tej 4 azlbo 5! a teraz jak tak sobie mysle, to faktycznie bedzie ta dziure pewnie widac ! aaaaaaaaaaaaaaaa!!
|
|
|
|
#741 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny ja juz mam aparcik staly od stycznia...zabki mam juz proste...tylko ten nieszczesny zgryz....no jak podkreci mi ortodontka aparacik..ojjjj to boli....prawie nic nie jem
![]() # metalowe usmiechy laczmy sie!!!!! |
|
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dobry ortodonta
Ostatnio parę razy się ugryzłam w język tym ostrym brzegiem pierścienia
Sorki za ten wybuch histerii, ale musiałam sie wyżalić
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
|
|
|
|
#743 |
|
Raczkowanie
|
Malinka_Malwinka nie przepraszaj
Po to tu jesteśmy żeby było z kim podzielić się tymi zarówno przyjemnymi jak i smutnymi momentami.Wikakika to bardzo dobry pomysł. Jak tylko założą mi resztę aparatu chętnie się sfotografuje ![]() Truskava będzie dobrze To nic żę wyglądam bez tego zęba jak starsza pani której czas pozbawił czegoś bardzo ważnego- uzębienia Wszytko minie a potem bedzie tylko lepiej
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
no i jestem juz po zdjeciach RTG. nie wiem czy dobrze wzytsko czy nie dobrze z tymi moimi zebolami. w kazdym razie juz w ten pon ide szybko do mojej orto i sie okaze!
|
|
|
|
#745 |
|
Zadomowienie
|
to ja się tez pochwale- we wtorek zalożyli mi aparat na gore i na dol+ wyrwali mi 2 czworki (to byly niezapomniane chwile na fotelu dentystycznym
tylko teraz mam maly problem- co jesc??? bo jak tak dalej pojdzie to w moich zylach bedzie plynal serek homogenizowany
|
|
|
|
#746 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny jakie macie kolory gumeczek na aparaciku???Ja ostatnio sobie zafundowalam fiolet.....leeeeeee....
nie podoba mi sie!
|
|
|
|
#747 |
|
Raczkowanie
Lokalizacja: Czasem z Grodu Kraka czasem z uroczej górskiej doliny :)
|
No a powiedzcie mi Aparatki ile zapłaciłyście za te swoje metalowe usmiechy? Ja tez mam jednego gratisa
zabek nie zmiescil mi sie miedzy 2 a 3. Mam 20 lat i zastanawiam sie czy sobie takiego nie sprawic. Mialam co prawda jakis czas temu aparat niestaly ale bardzo bolalo zakladanie i pokaleczyl mi strasznie dziasla dlatego przestalam go nosic.
|
|
#748 |
|
Raczkowanie
|
Też mam problem z jedzeniem
Ale sobie kupiłam musli, które jak postoi w mleku to robi sie bardzo miękkie - nie trzeba gryźć. Do tego kaszka ryżowa dla niemowląt (mniam ) i miękki chlebek tostowy. Jak na razie schudłam kilogram |
|
|
|
#749 |
|
Rozeznanie
|
Ja pamietam pierwszy tydzien to mama mi nawet zupki mielila w blenderze...heheheh....no i jadlam jogurty...serki i kaszki bananowe
![]() a koszt aparatu ....ja mialam zalozony na jeden luk 1200 zlociszy! |
|
|
|
#750 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie tak samo, tylko jeden luk, gora - 1200 zl. ale do tego dochodza jeszcze wizyty, kontrole itp. za to tez trza plalic, u mnie od 30 do 50 zl.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.

pozdrawiam 

69...68...67...66...65...64...63...62...61...60...59...58...57...56...55...54...53...52