Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-09-26, 06:27   #811
scadia
Raczkowanie

GG do scadia
Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy

No to ja też mogę już napisać Gumki miałam założone w zeszłm tygodniu i już nie mogłam się doczekać założenia aparatu. No i mam. Wczoraj mi go założyli...i wiecie co? Dopuki się do niego nie przyzwyczaję to go nienawidzę... Ja za swój porcelanowy płaciłam 2500 zł. To dość dużo, ale mam dość poważny problem z moimi ząbkami (nawet nie to, że są krzywe, ale mam wadę zgryzu i zwyrodnienie stawu żuchwowego) i musiałam zaliczyć wielu ortodontów zanim trafiłam na takiego, któremu postanowiłam zaufać. Po pierwsze, każdy chciał mi rwać zęby. W rezultacie nie miałam usuwanego ani jednego, bo mój orto stwierdził, że zupełnie nie ma takiej potrzeby. Za to z tymi drucikami jest problem, bo rzeczywiście mogą obcierać wewnętrzną stronę policzka. Ale w ciągu kilku godzin od założenia pobiegłam do niego jeszcze raz i powiedziałam mu co mnie drapie, więc zaraz coś z tym drucikiem zrobił i teraz jest ok. W nocy było koszmarnie! Budziłam się co chwilę i nie do końca przytomna próbowałam wyrwać całą konstrukcję z buzi! Dopiero jak budziłam się do końca to sobie uświadamiałam, że się nie da. Mam się o tyle gorzej, że oprócz tego standardowego drucika mam jeszcze jeden nad nim i on sprawia, że tak żle się w tym aparacie czuje. Nie wiem jak długo go będę musiała nosić... Teraz zęby mnie bolą i nawet nie myślę o śniadaniu, bo nawet nie mma ochoty - a jakbym miała to i tak nie dałabym rady nic zjeść... Same straszne rzeczy tu piszę, ale na pocieszenie dodam, że WSZYSTKIE moje kumpele, które miały już aparat mówią, że szybko się przyzwyczaiły i potem było im szkoda, że muszą go ściągać. No więc ja też czekam na dzień, kiedy już zacznę lubić mój aparat
scadia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-26, 06:40   #812
Cdz
Zakorzenienie

Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy

mi ortodontka zdejmowała 3 zamki zeby je 'przekleic' w inne miejsce.. no i powiem wam, ze to jest zrywanie zamka poprostu... troszkę czuc jakby mieli wyrwac zęba ale nic to nie boli... no i jak miło przejechac jezykiem po gładkich ząbkach

http://madewithmarmelade.blogspo t.com/

06/05/2015 Nowe kolczyki : szalony bollywood!
Cdz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-26, 10:03   #813
olcia17666
Raczkowanie

Dot.: Jaki stały aparat?

Jestem ciekawa co jadłyscie przez pierwsze dni po założeniu aparatu?Ja sobie kupiłam kaszki bananowe z BoboVity i sa takie pyszneee ze bede je jadła poki mi sie nie znudza. a sa jeszcze inne smaki hehe
Stary 2006-09-26, 10:15   #814
IraKlara
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do IraKlara

Też to jem
Po pierwszej wizycie u ortodonty miałam jabłkową, a teraz kupiłamsobie malinową, która czeka na następnąwizytę :P

Do tego mięciutki chlebek tostowy i z głodu nie umarłam :P
IraKlara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-26, 11:22   #815
olcia17666
Raczkowanie

tak tak pyszne sa te kaszki mmmm )mam nadzieje ze cos schudne wkoncuale juz bym sobie zjadla jakiegos hot-doga albo pizze
Stary 2006-09-26, 12:22   #816
brzoskwiniowe_pysia
Raczkowanie

Cześć dziewczyny
ja noszę swój aparat orto już (a w zasadzie dopiero) miesiąc. Planowany okres 2,5 roku. Początkowo trudno mi było jeść (mam dwa łuki góra i dół) teraz już jest ok. Słyszałam od znajomej,że można przyspieszyć okres zdjęcia aparatu (np. do roku) przez mocniejsze przykręcanie czy naciąganie drutu. Słyszałyście cos na ten temat? Może same miałyście podobna sytuację?
Pozdrawiam Cieplutko
brzoskwiniowe_pysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-26, 17:30   #817
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

Moim zdaniem na wszystko jest czas Nie ma sensu tak kręcić na siłę, podejrzewam, że efekty są mizerne Lepiej ponosić dłużej Co za różnica rok w tą czy w tą
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-09-27, 21:21   #818
Maggie_90
Wtajemniczenie

Buuu... jeszcze sobie go ponoszę Następna wizyta 16 listopada, a oprócz tej jeszcze około 1-2 i dopiero wtedy zdjęcie aparatu. A miałam taką nadzieję na zdjęcie przed sylwestrem . Mam teraz takie gumy zakłądane na haczyki, które mają mi ciągnąć dolne zęby do przodu. Buuu....

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-27, 22:42   #819
wikakika
Rozeznanie

Post Dot.: Jaki stały aparat?

na poczatku noszenia aparatu widzialam jak doslownie zabki przemieszczaja sie i prostuja...czy tez macie cos takiego, bo mi sie wydaje ze teraz moja wada stoi w miejscu i z moimi zebami nic sie nie dzieje...martwie sie ze bede musiala go nosic do konca zycia
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-28, 10:26   #820
Blacki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wikakika Pokaż wiadomość
na poczatku noszenia aparatu widzialam jak doslownie zabki przemieszczaja sie i prostuja...czy tez macie cos takiego, bo mi sie wydaje ze teraz moja wada stoi w miejscu i z moimi zebami nic sie nie dzieje...martwie sie ze bede musiala go nosic do konca zycia
To ja Cie pocieszę, że moja wada odkąd mam aparat wogóle się nie ruszyła...
Blacki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-28, 10:55   #821
IraKlara
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do IraKlara

Cytat:
Napisane przez wikakika Pokaż wiadomość
Ja nosze aparat dopiero pierwszy miesiąć. Przez pierwsze 3 dni - wtedy kiedy mnie zęby bolały widziałam poprawę. Ząbki się prostowały z dnia na dizeń. Ale odkąd ból minął nie widzę żadnej poprawy.
IraKlara jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-29, 10:22   #822
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

Zawsze tak jest Też tak miałam
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-29, 10:33   #823
nafie
Wtajemniczenie

GG do nafie

a wiecie jaki ja mam problem? ciekawa jestem czy Wy tez...
zdjeli mi gorny aparat i od paru miesiecy mam nosic retencyjny - wkladany.. niestety! tak mnie bola po nim zeby ze nie daje rady ! krwawia mi dziasla itd... no i niestety przez to zabek jeden mi sie cofnal troszke... powiedzcie prosze jestescie bardziej wytrwale ode mnie czy chociaz jedna ma ten sam problem???

Henry Miller

nafie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-29, 18:23   #824
zaakrecona
Zakorzenienie

Dot.: aparat a guma do zucia

Witam! Ja nosiłam aparat- juz znienawidzony przeze mnie od 8 klasy podstawowki do 3 L.O wiec troche tego było( i było by wiecej, gdybym nie stwierdziła ze mam dosyc- kobieta za mojej kadencji przeniosła sie z jednej klitki do lokalu 3 pomieszczeniowego wypasionego ze to szok!!!)
No ale dobra do tematu- mi mowiła ze tez nie moge zuc gumy, ale wez nie zuj gumy przez 4 lata!! Wiec zułam i jakos sie nic mi nie zrobiło. A co do jedzenia twardych rzeczy to musiasz uwazac. Mi kiedys na twardym jabłku odkleił sie aparat na jednym zabku.

Pozdrawiam wszystkie lasie, ktore musza chodzic w tym cholerstwie!!!
Stary 2006-09-29, 19:22   #825
izusia15
Raczkowanie

GG do izusia15

Hej, od dzisiaj mam aparat porcelanowy na górę, a za pół roku zakładam dół. I to nic strasznego, jest fajnie. Aparat nie rzuca się w oczy a samo zakładanie tak mi szybko zleciało, bo leciała fajna muzyka w radiu i zamknęłam oczy. Mam nadzieję, że bolec nie bedzie aż tak. Przezylam już gumki, ale bardzo bolały, a moja kumpela ma aparat dwa tyg. i je wszystko, na ognisku jadła kiełbasę itd. Więc uważam że aparacik ma same plusy, a kosmetyczny jest spoko też

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-29, 19:26   #826
izusia15
Raczkowanie

GG do izusia15
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat

Od dziś jestem szczęśliwą posiadzaczką aparatu przeźroczystego!!
Stary 2006-09-30, 12:47   #827
Haylee
Zakorzenienie

Nie będzie aż tak bolec, wierz mi Najgorzej jest gdy zakłada się gumki - aparacik porcelanowy ma troszkę grubsze zamki... Ale nie ma tak źle... Dla ładnych ząbków warto przecierpiec te 3-4 minutki
Stary 2006-10-04, 14:52   #828
Oleńka =)
Rozeznanie

Dziewczynki wlasnie sie zdecydowalam na kupienie sobie aparatu <kiedys nosilam ruchomy, no ale jak to z dzieckiem bywa, nie chcialam nosic>.Nie mam bardzo krzywych zebow, raczej chodzi o to, zeby je w równy łuk poustawiac
Czy w takim wypadku leczenie trwa również 2 lata. Czy w tym wieku <19 lat> zaklada sie czasem aparaty ruchome?

I jeszcze jedno pytanie: czy mozecie mi polecic dobreg ortodonte z Krakowa.

Przeraza mnie podejscie rodzicow, torzy uwazaja, ze po co mi aparat, przeciez w telewizji nie bede wystepowac....Kto wie:P
Oleńka =) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-05, 16:03   #829
ciamka
Przyczajenie

Smile Dot.: Jaki stały aparat?

Witajcie! za 13 dni będe miała zakładany aparat. Boje sie strasznie!! czy to naprawde tak bardzo boli? czy boli założenie gumek separacyjnych? Na wczorajszej wizycie dowiedziałam ze ze musze mieć aparat stały na góre i dół, i mi wczoraj wyrwano dwa zęby a za tydzień kolejne dwa i zaozenie tych nieszczęśnych gumek . Ile trwa załozenie aparatu? prosze o odp bo bardzo sie nieciepliwie a zarazem strasznie boooje. prosze o odp
ciamka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-05, 19:06   #830
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ciamka Pokaż wiadomość
Witajcie! za 13 dni będe miała zakładany aparat. Boje sie strasznie!! czy to naprawde tak bardzo boli? czy boli założenie gumek separacyjnych? Na wczorajszej wizycie dowiedziałam ze ze musze mieć aparat stały na góre i dół, i mi wczoraj wyrwano dwa zęby a za tydzień kolejne dwa i zaozenie tych nieszczęśnych gumek . Ile trwa załozenie aparatu? prosze o odp bo bardzo sie nieciepliwie a zarazem strasznie boooje. prosze o odp
ja mam zakładany aparat 14.10 właśnie wróciłam z zakładania separacji, nie bolało, ale nie było przyjemne... (mam bardzo ściśnięte zęby, dlatego). na razie "czuję" że mam zęby, ale trudno to nazwać bólem. mam nadzieję że nie zacznie boleć pozdrawiam!
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-05, 19:15   #831
paulagwiazda
Wtajemniczenie

hehe jak się zaczną ząbki przesować to wierz mi, ale jednak będzie ciutkę boleć

Ja 29 na kontrolę. Zobaczymy, może orto mi zdjemie hyrax i założy już taki metalowy Ale się cieszę

EDIT: A tak po za tym... to ja kocham mój aparacik
Stary 2006-10-08, 12:28   #832
usmiechnieta16
Raczkowanie

Hej
Ja zdejmuje aparat w grudniu i nie mogę się doczekać
Ale zaczynam się bać, że moje zęby nie będą idealne. I mam pytanie do osób, które już zdjęły aparat: Czy Wasze zęby są idealnie proste? I czy górne jedynki i dwójki opierają się na dolnych? A może macie zdjęcia swoich zębów po zdjęciu aparatu? Bo u mnie nadal górne jedynki i dwójki są trochę wysunięte Takie głupie pytania, ale mnie to dręczy
Z góry dzięki za odpowedzi
usmiechnieta16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-08, 21:06   #833
Shazney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izusia15 Pokaż wiadomość
A ja sie balam ze aparat to obciach. Za 2-3 miesiace tez mnie to czeka. Fajnie, ze nie jestem sama. A o co chodzi z tymi kolorami? Ja nie widziałam nic takiego. U mnie jeden łuk kosztuje 1000, wiec caly aparat 2 tys. No i trzeba doliczyc wizyty co miesiac.

Też tak na początku myślałam. Ale od kiedy mi go założono czuję się super ! Mam przezroczyste gumki i rewelacyjnie wygląda.

Never underestimate the power of good morning texts, apologies,
and random compliments.
Shazney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-09, 12:46   #834
Mallutka
Zadomowienie

drogie aparatki, a jak dbacie o swoje zeby?? w sensie jak czesto myjecie i czym??
bo ja jak mi zakladali aparat to bylam tak zaapsorbowana, ze zapomnialam zapytac a teraz widze, ze mi gumki zolkna i nie wiem czy to normalne czy ja cos robie nie tak??
Mallutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-09, 13:38   #835
pIWONIA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mallutka Pokaż wiadomość
drogie aparatki, a jak dbacie o swoje zeby?? w sensie jak czesto myjecie i czym??
bo ja jak mi zakladali aparat to bylam tak zaapsorbowana, ze zapomnialam zapytac a teraz widze, ze mi gumki zolkna i nie wiem czy to normalne czy ja cos robie nie tak??
Myć trzeba koniecznie po każdym posiłku Nawet jeśli musiałabyć to robić 8 razy dziennie Ja stosuje paste ELMEX i płyn do płukania wieczorem, a raz w tygodniu myje zeby żelem ELMEX Nie wiem czy to konieczne, ale ja oprócz tego że myje zeby zwykłą szczoteczką, to myje też specjalną, z wymiennymi malutkimi końcówkami, która czyści przestrzenie między zamkami Wydaje mi się że bez tej szczoteczki ciężko byłoby utrzymać odpowiednią higiene jamy ustnej osobie noszącej aparat

Masz aparat przezroczysty? Z czego wykonany?
pIWONIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-09, 13:45   #836
carolinascotties
Zakorzenienie

Witam Was Wizażowe Aparatki
Jestem w trakcie zbierania informacji na temat stałych aparatów...szukam zdjęć w sieci, ale jest ich niewiele...Interesuje mnie wersja "przezroczysta"
Dołączę do Was w ciągu następnego miesiąca

I jeszcze prośba- jeśli któraś z Was zna godnego polecenia ortodontę w Szczecinie- prosze o informację.
Pozdrawiam

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-09, 17:34   #837
ciamka
Przyczajenie

Jeszcze 9 dni.. nie moge sięjuz doczekać aparatu... Nie moge sie w skzole skupić nawet:P.. Jedyne czego się boje to tego bólu.. mam proźbe jakie gumki byście drogie aparatki poleciły? Chciałabym mieć jakieś jasne takie zeby ten aparat sie aż świecił, był taki srebrny prosze o pomoc. za dwa dni mam wyrywane nastepne dwa zęby i separacyjne gumki zakładane. Czy ta separacja jest na każdym zebie? prosze o odp

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-09, 17:56   #838
Mallutka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pIWONIA Pokaż wiadomość
Myć trzeba koniecznie po każdym posiłku Nawet jeśli musiałabyć to robić 8 razy dziennie Ja stosuje paste ELMEX i płyn do płukania wieczorem, a raz w tygodniu myje zeby żelem ELMEX Nie wiem czy to konieczne, ale ja oprócz tego że myje zeby zwykłą szczoteczką, to myje też specjalną, z wymiennymi malutkimi końcówkami, która czyści przestrzenie między zamkami Wydaje mi się że bez tej szczoteczki ciężko byłoby utrzymać odpowiednią higiene jamy ustnej osobie noszącej aparat

Masz aparat przezroczysty? Z czego wykonany?
hmmm...
coz wsyd sie przyznac ale nie wpadlabym na to mycie po kazdym posilku
aparat mam z jakiegos krysztalu on na szczescie nie pozolk nawet odrobineczke ale te gumki wygladaja srednio
a jak jem cos na uczelni to tez koniecznie musze umyc zabki?? bo mi tak jakos glupio sie ladowac do damskiej toalety i szorowac druty ale jak mus to mus
a ta szczoteczka jakos sie nazywa czy to po prostu szczoteczka do czyszczenia aparatow??
no i czy ta pasta do zebow to po prostu Elmex czy jakis rodzaj elmexu??
Duzo tych pytan i dzikuje za odp pIWONIA
Mallutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-09, 18:02   #839
ciamka
Przyczajenie

witam!!! za 9 dni mam zakładany aparat.. juz sie nie moge doczekac , ale boje sie bólu... mam takie małe do was pytanie.. jakie byście doradziły gumki? ja bym chciała żeby moj aparat był taki błyszczący i jasny, czy srebrne gumki ładnie wygladają? za 2 dni mam zakładane gumki separacyjne.. czy one są zakładane na każdy ząb? cze podczas zakładania zaparatu je wyjmują? prosze o odp
Stary 2006-10-10, 14:31   #840
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ciamka Pokaż wiadomość
witam!!! za 9 dni mam zakładany aparat.. juz sie nie moge doczekac , ale boje sie bólu... mam takie małe do was pytanie.. jakie byście doradziły gumki? ja bym chciała żeby moj aparat był taki błyszczący i jasny, czy srebrne gumki ładnie wygladają? za 2 dni mam zakładane gumki separacyjne.. czy one są zakładane na każdy ząb? cze podczas zakładania zaparatu je wyjmują? prosze o odp
ja jak na razie mogę Ci jedynie powiedzieć coś o tych separacjach, bo mam je od czwartku. zakładane są tam, gdzie będą pierścienie, w moim przypadku pomiędzy piątkami a szóstkami i pomiędzy szóstkami a siódemkami (bo pierścienie będę mieć na szóstkach). nosisz je tylko przed założeniem aparatu. w czwartek mnie nie bolały zęby, ale piątek, sobota i niedziela to był dla mnie koszmar, bo zęby już sie przesuwały... na szczęście szybko minęło, teraz przynajmniej wiem jak to jest gdy zęby się przesuwają (choć przypuszczam, że po założeniu aparatu będzie znacznie gorzej... ). do grona Aparatek dołączę w tę sobotę i będę mieć zamki mini (trochę mniejsze od tych "normalnych"). co do gumek, zastanawiam się nad turkusowymi, bo uwielbiam ten kolor pozdrawiam wszystkie Aparatki i prawie-Aparatki
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości