![]() |
#811 |
Raczkowanie
|
Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy
No to ja też mogę już napisać
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#812 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wszystko o stałych aparatach i adresy
mi ortodontka zdejmowała 3 zamki zeby je 'przekleic' w inne miejsce.. no i powiem wam, ze to jest zrywanie zamka poprostu... troszkę czuc jakby mieli wyrwac zęba ale nic to nie boli... no i jak miło przejechac jezykiem po gładkich ząbkach
![]()
#813 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jaki stały aparat?
Jestem ciekawa co jadłyscie przez pierwsze dni po założeniu aparatu?Ja sobie kupiłam kaszki bananowe z BoboVity i sa takie pyszneee ze bede je jadła poki mi sie nie znudza. a sa jeszcze inne smaki hehe
![]()
#814 |
Raczkowanie
|
Też to jem
![]() Po pierwszej wizycie u ortodonty miałam jabłkową, a teraz kupiłamsobie malinową, która czeka na następnąwizytę :P Do tego mięciutki chlebek tostowy i z głodu nie umarłam :P |
![]() ![]() |
![]() |
#815 |
Raczkowanie
|
tak tak pyszne sa te kaszki mmmm
![]() ![]() ![]()
#816 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() ja noszę swój aparat orto już (a w zasadzie dopiero) miesiąc. Planowany okres 2,5 roku. Początkowo trudno mi było jeść (mam dwa łuki góra i dół) teraz już jest ok. Słyszałam od znajomej,że można przyspieszyć okres zdjęcia aparatu (np. do roku) przez mocniejsze przykręcanie czy naciąganie drutu. Słyszałyście cos na ten temat? Może same miałyście podobna sytuację? Pozdrawiam Cieplutko |
![]() ![]() |
![]() |
#817 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem na wszystko jest czas
![]() ![]() ![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#818 |
Wtajemniczenie
|
Buuu... jeszcze sobie go ponoszę
![]() ![]()
#819 |
Rozeznanie
|
![]()
na poczatku noszenia aparatu widzialam jak doslownie zabki przemieszczaja sie i prostuja...czy tez macie cos takiego, bo mi sie wydaje ze teraz moja wada stoi w miejscu i z moimi zebami nic sie nie dzieje...martwie sie ze bede musiala go nosic do konca zycia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#820 |
Raczkowanie
|
To ja Cie pocieszę, że moja wada odkąd mam aparat wogóle się nie ruszyła...
|
![]() ![]() |
![]() |
#821 |
Raczkowanie
|
Ja nosze aparat dopiero pierwszy miesiąć. Przez pierwsze 3 dni - wtedy kiedy mnie zęby bolały widziałam poprawę. Ząbki się prostowały z dnia na dizeń. Ale odkąd ból minął nie widzę żadnej poprawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#822 |
Zakorzenienie
|
Zawsze tak jest
![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#823 |
Wtajemniczenie
|
a wiecie jaki ja mam problem? ciekawa jestem czy Wy tez...
zdjeli mi gorny aparat i od paru miesiecy mam nosic retencyjny - wkladany.. niestety! tak mnie bola po nim zeby ze nie daje rady ! krwawia mi dziasla itd... no i niestety przez to zabek jeden mi sie cofnal troszke... powiedzcie prosze jestescie bardziej wytrwale ode mnie czy chociaz jedna ma ten sam problem???
#824 |
Zakorzenienie
|
Dot.: aparat a guma do zucia
Witam! Ja nosiłam aparat- juz znienawidzony przeze mnie od 8 klasy podstawowki do 3 L.O wiec troche tego było( i było by wiecej, gdybym nie stwierdziła ze mam dosyc- kobieta za mojej kadencji przeniosła sie z jednej klitki do lokalu 3 pomieszczeniowego wypasionego ze to szok!!!)
No ale dobra do tematu- mi mowiła ze tez nie moge zuc gumy, ale wez nie zuj gumy przez 4 lata!! Wiec zułam i jakos sie nic mi nie zrobiło. A co do jedzenia twardych rzeczy to musiasz uwazac. Mi kiedys na twardym jabłku odkleił sie aparat na jednym zabku. Pozdrawiam wszystkie lasie, ktore musza chodzic w tym cholerstwie!!! ![]()
#825 |
Raczkowanie
|
Hej, od dzisiaj mam aparat porcelanowy na górę, a za pół roku zakładam dół. I to nic strasznego, jest fajnie. Aparat nie rzuca się w oczy a samo zakładanie tak mi szybko zleciało, bo leciała fajna muzyka w radiu i zamknęłam oczy. Mam nadzieję, że bolec nie bedzie aż tak. Przezylam już gumki, ale bardzo bolały, a moja kumpela ma aparat dwa tyg. i je wszystko, na ognisku jadła kiełbasę itd. Więc uważam że aparacik ma same plusy, a kosmetyczny jest spoko też
![]()
![]() |
#826 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
Od dziś jestem szczęśliwą posiadzaczką aparatu przeźroczystego!!
#827 |
Zakorzenienie
|
Nie będzie aż tak bolec, wierz mi
![]() ![]()
#828 |
Rozeznanie
|
Dziewczynki wlasnie sie zdecydowalam na kupienie sobie aparatu <kiedys nosilam ruchomy, no ale jak to z dzieckiem bywa, nie chcialam nosic>.Nie mam bardzo krzywych zebow, raczej chodzi o to, zeby je w równy łuk poustawiac
![]() Czy w takim wypadku leczenie trwa również 2 lata. Czy w tym wieku <19 lat> zaklada sie czasem aparaty ruchome? I jeszcze jedno pytanie: czy mozecie mi polecic dobreg ortodonte z Krakowa. Przeraza mnie podejscie rodzicow, torzy uwazaja, ze po co mi aparat, przeciez w telewizji nie bede wystepowac....Kto wie:P |
![]() ![]() |
![]() |
#829 |
Przyczajenie
|
![]()
Witajcie! za 13 dni będe miała zakładany aparat. Boje sie strasznie!! czy to naprawde tak bardzo boli? czy boli założenie gumek separacyjnych? Na wczorajszej wizycie dowiedziałam ze ze musze mieć aparat stały na góre i dół, i mi wczoraj wyrwano dwa zęby a za tydzień kolejne dwa i zaozenie tych nieszczęśnych gumek . Ile trwa załozenie aparatu? prosze o odp bo bardzo sie nieciepliwie a zarazem strasznie boooje. prosze o odp
|
![]() ![]() |
![]() |
#830 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#831 |
Wtajemniczenie
|
hehe jak się zaczną ząbki przesować to wierz mi, ale jednak będzie ciutkę boleć
![]() Ja 29 na kontrolę. Zobaczymy, może orto mi zdjemie hyrax ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EDIT: A tak po za tym... to ja kocham mój aparacik ![]() ![]()
#832 |
Raczkowanie
|
Hej
Ja zdejmuje aparat w grudniu i nie mogę się doczekać Ale zaczynam się bać, że moje zęby nie będą idealne. I mam pytanie do osób, które już zdjęły aparat: Czy Wasze zęby są idealnie proste? I czy górne jedynki i dwójki opierają się na dolnych? A może macie zdjęcia swoich zębów po zdjęciu aparatu? Bo u mnie nadal górne jedynki i dwójki są trochę wysunięte Takie głupie pytania, ale mnie to dręczy Z góry dzięki za odpowedzi |
![]() ![]() |
![]() |
#833 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też tak na początku myślałam. Ale od kiedy mi go założono czuję się super ![]()
![]() |
#834 |
Zadomowienie
|
drogie aparatki, a jak dbacie o swoje zeby?? w sensie jak czesto myjecie i czym??
bo ja jak mi zakladali aparat to bylam tak zaapsorbowana, ze zapomnialam zapytac a teraz widze, ze mi gumki zolkna i nie wiem czy to normalne czy ja cos robie nie tak?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#835 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Masz aparat przezroczysty? Z czego wykonany? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#836 |
Zakorzenienie
|
Witam Was Wizażowe Aparatki
![]() Jestem w trakcie zbierania informacji na temat stałych aparatów...szukam zdjęć w sieci, ale jest ich niewiele...Interesuje mnie wersja "przezroczysta" ![]() Dołączę do Was w ciągu następnego miesiąca ![]() I jeszcze prośba- jeśli któraś z Was zna godnego polecenia ortodontę w Szczecinie- prosze o informację. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#837 |
Przyczajenie
|
Jeszcze 9 dni.. nie moge sięjuz doczekać aparatu... Nie moge sie w skzole skupić nawet:P.. Jedyne czego się boje to tego bólu.. mam proźbe jakie gumki byście drogie aparatki poleciły? Chciałabym mieć jakieś jasne takie zeby ten aparat sie aż świecił, był taki srebrny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#838 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
coz wsyd sie przyznac ale nie wpadlabym na to mycie po kazdym posilku ![]() aparat mam z jakiegos krysztalu ![]() ![]() a jak jem cos na uczelni to tez koniecznie musze umyc zabki?? bo mi tak jakos glupio sie ladowac do damskiej toalety i szorowac druty ale jak mus to mus ![]() a ta szczoteczka jakos sie nazywa czy to po prostu szczoteczka do czyszczenia aparatow?? no i czy ta pasta do zebow to po prostu Elmex czy jakis rodzaj elmexu?? Duzo tych pytan i dzikuje za odp pIWONIA ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#839 |
Przyczajenie
|
witam!!! za 9 dni mam zakładany aparat.. juz sie nie moge doczekac , ale boje sie bólu... mam takie małe do was pytanie.. jakie byście doradziły gumki? ja bym chciała żeby moj aparat był taki błyszczący i jasny, czy srebrne gumki ładnie wygladają? za 2 dni mam zakładane gumki separacyjne.. czy one są zakładane na każdy ząb? cze podczas zakładania zaparatu je wyjmują? prosze o odp
|
![]() ![]() |
![]() |
#840 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:16.