Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-02-17, 15:55   #1891
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cześć!
Od 19 stycznia mam założony aparat na górę, a 17 marca na dolny łuk.
Mam aparat z kryształu górskiego. Niestety moje ligaturki nie są takie w pierwszy dzień, ale mój denstysta powiedział, że trzeba by było nic nie jeść , myję zęby po każdym posiłku, herbacie, kawie.
Przebarwione gumeczki widać z bliska, jak mi ktoś do buzi pozagląda. Na początku bardzo się tym przejmowałam, teraz już mniej.
Niektóre z Was widziały zjdjęcie mojego aparatu na innym forum. Jak będę miała więcej czasu, wkleję zdjęcie mojego kryształowego uśmiechu .

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-17, 22:29   #1892
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez paulagwiazda Pokaż wiadomość
Noooo ja myśle, że jak ścągnę aparat to żadnych przebarwień mieć nie będę :P

Aaaaa i w szkole nic nie jem. Wiem, że powinnam olać to, że tylko ja będę myć zęby w szkolnej (fuuuuuj) łazience, ale jakoś nie mogłabym się przemóc.... :P
Ja też nie myję w szkole zębów, ale kanapki mam ze sobą, staram sie ejsc tak, żeby mi nie zostawało na drutach, a później płuczę wodą... szczoteczke "podróżną" zawsze mam przy sobie więc jakby co to wchodze do toalety, lustereczko i po sprawie... a kanapki jem pod koniec lekcji jak mam np do 15 to jem o 12 i jak przychodze do domu to myję ząbki... nie warto odmawiać sobie jedzenia, po co sie męczyć??

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Cześć!
Niestety moje ligaturki nie są takie w pierwszy dzień, ale mój denstysta powiedział, że trzeba by było nic nie jeść , myję zęby po każdym posiłku, herbacie, kawie.
Przebarwione gumeczki widać z bliska, jak mi ktoś do buzi pozagląda. Na początku bardzo się tym przejmowałam, teraz już mniej.
no dokładnie trzeba by nic nie jeść i co chwilę myc ząbki:P nie ma co panikować i przejmować, że troszkę sie przebarwiły... inaczej się nie da mam nadzieję tylko, że następne wizyty będę miec co miesiąc bo ejdnak miesiąc gumki wygladają nieźle, ale co będzie po dwóch miesiącach to nie wiem:P jeszcze tylko 17 dni do wizyty
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg

Edytowane przez Madziorka
Czas edycji: 2007-02-19 o 01:26
cichy_podmuch_wiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-17, 23:39   #1893
00aga00
Wtajemniczenie

ok teraz takie niedyskretne pytanie ... :P jak się z tym całuje? Trzeba mocno uważać? przeszkadza?
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca
lecz widać można żyć bez powietrza !"

00aga00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 01:21   #1894
kasiek87
Kokon pro

no przeciez zebami sie chyba nie calujesz?
ja roznicy nie zauwazylam moj TZ tez nie, nie ma co panikowac ;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 08:53   #1895
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 00aga00 Pokaż wiadomość
ok teraz takie niedyskretne pytanie ... :P jak się z tym całuje? Trzeba mocno uważać? przeszkadza?
Nic nie przeszkadza i całuje sie normalnie

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 10:40   #1896
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

Cytat:
Nie masz się co przejmować, całuje sie identycznie jak bez aparatu
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg
Stary 2007-02-18, 11:06   #1897
~Carmen~
Rozeznanie

GG do ~Carmen~

Dziewczyny założony!!!!!
Nie było tragedii,samo zakładanie nie bolało prawie wogle!Czuć było ciągnięcie ale już bardziej przeżyłam wyrywanie i separatory .Jak zobaczyłam w lusterku u orto moj metalowy usmiech troche sie przeraziłam,bużka była naciągnieta(za długo byla otwarta ofkors) mine miałam nie tęgą ale kiedy po wizycie poszlam do sister pokazać jej nowy nabytek i usmiechnelam sie w duzym lustrze okazalo sie ze ząbki wyglądają extra nie mówiąc już o ustach które zrobiły sie fajne i pełne . Dzis jest trzeci dzień jak nosze i słuchajcie żadnego bólu! Jedynie co mi przeszkadza to obcierajacy język drucik,ale oklejam go woskiem i jest git podobno pierwsza noc jest najgorsza a ja pierwsza noc przespalam jak dziecko no...byłam całą zaśliniona ale wyspana
Ogolnie jestem bardzo zadowolona,za jakis czas zakladam na dół.

Balam sie reakcji mojego TŻ-ta (ale jego siostra,moja bdb koleżanka ma rownież aparat) ale chłopak się przyzwyczaił widokiem metalowego usmiechu kiedy przyjechal po mnie po zakladaniu kazal mi sie szeroko usmiechnac...troche ze wsydem pokazalam swoj nowy nabytek a on szeroko sie usmiechnoł i powiedzial ze wyglądam ślicznie

Jedymnie co mnie wkurza to "syndrom rybki" czyli to dziwne chowanie wargami aparatu znajomi tez bardzo pozytywnie zareagowali,co prawda były uwagi typu moj tż będzie mogl teraz otwierac piwo o moje zeby

Sciskam wszytskie aparatki

Cytat:

tak potwierdzam, nic nie przeszkadza w calowaniu

Oddam buty 39/40 wymianka: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=42300994

Czas edycji: 2007-02-19 o 01:37
~Carmen~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 11:52   #1898
annfas
Zakorzenienie

Mi aparat w niczym nie przeszkadza. No moze troche w jedzeniu jak kawałki poarmu sie na nim zatrzymuja, ale wiecej popijam soku i jest git

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 12:11   #1899
barboro
Raczkowanie

Czesc dziewczynki.
Wcale a wcale nie przeszkadza aparat w calowaniu,powiem Wam ze ten aparat ma cos w sobie bo mam duze powodzenie u chlopakow .Z tego co wiem to faceci lubia kobiety ktore o siebie dbaja wiec jest git.Pozdrawiam goraco Was wszystkie jestesmy na topie
barboro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 12:20   #1900
~Carmen~
Rozeznanie

GG do ~Carmen~

musze się zgodzić z poprzedniczka,ze aparat podoba sie faceta..maja wiele pytac co do noszenia i pielegnacji na sam koniec przyznaja kobietce odwage i wieeeeelki podziw

Stary 2007-02-18, 13:37   #1901
agiii
Zadomowienie

carmen ja niedlugo tez bede miala zakladany i tez boje sie perwszej reakcji aparatu na zębach...bo chociaż teraz pragne go najbardziej na świecie boje sie pierwszego momentu.... bo jak bedzie cos nie tak to sie zalamie ale napewno przyzwyczaje)
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 17:22   #1902
Emilcia_1616
Zakorzenienie

hej mam pytanie bo ja sie mecze ze szczeka dolna wciagnieta do tylu (zapdnieta) masz ktora moze taki problem??

tez mi jestes potrzebny aparat na stale na zabki i moze zna ktos w miare taniego ortodate i tani aparacik w Warszawie?? proisze o jakies namiary wrecz blagam! ( tak na gore do 1500 zl)
Stary 2007-02-18, 17:31   #1903
truskava
Zakorzenienie

ja nosze aparat od ponad miesiaca. i nie narzekam na nic oprcz tego ze jesli cos chce zjesc to musze to kroic na kawalki. i schodzi mi to o wiele dluzej niz jak bym jadla normalnie no i jakos mi mniej wszystko smakuje. nie ma to jak wgryzc sie w pyszna kanapke!! ale to dopiero za jakies niecale dwa latka....

a co do calowania to naprawde aparat w tym nie przeszkadza
a co do rekacji innych osob to ja jeszcze nie spotkalam sie z negatywnymi opiniami albo cos w tym stylu.

pozdrawiam!
truskava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-18, 17:56   #1904
freedka
Zakorzenienie

A ja mam takie pytanie co do aparatu takiego nie na stałe, czy on coś daje jesli mi się jedynki krzywią? I ile taki kosztuje?
Stary 2007-02-18, 18:24   #1905
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez freedka Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie co do aparatu takiego nie na stałe, czy on coś daje jesli mi się jedynki krzywią? I ile taki kosztuje?
Aparat ruchomy dobry jest w przypadku niewielkiej wady, poprawia ząbki... zależy gdzie taki założysz do 600zł myśle że już taki założysz

Cytat:
Napisane przez truskava Pokaż wiadomość
ja nosze aparat od ponad miesiaca. i nie narzekam na nic oprcz tego ze jesli cos chce zjesc to musze to kroic na kawalki. i schodzi mi to o wiele dluzej niz jak bym jadla normalnie no i jakos mi mniej wszystko smakuje. nie ma to jak wgryzc sie w pyszna kanapke!! ale to dopiero za jakies niecale dwa latka....
Ja zrezygnowałam z bułek, które uwielbiam ale za bardzo się boje gryźć. Kanapki jem normalnie ale bez żadnych pomidorów, ogórków itp. łatwiej sie gryzie wtedy jeszcze niecałe 2 latka i pierwsze co zrobię to pójde na kebaba w cieście, którego uwielbiam... narazie zadowalam sie w bułce ale to nie to samo

Cytat:
Napisane przez agiii Pokaż wiadomość
carmen ja niedlugo tez bede miala zakladany i tez boje sie perwszej reakcji aparatu na zębach...bo chociaż teraz pragne go najbardziej na świecie boje sie pierwszego momentu.... bo jak bedzie cos nie tak to sie zalamie ale napewno przyzwyczaje)
jakbym widziała siebie też bardzo chciałam mieć aparat ale jak już go miałam miec zakładanego to sie przestraszyłam, tego że będę okropnie wyglądać, że znajomi źle zareaguja a jednak byłam w błedzie... efekty są narazie minimalne ale i tak myślę, że zęby wygladają lepiej w aparacie niż bez choć sa te same:P a znajomi zareagowali dobrze nic sie nie zmieniło, niektórzy tylko wypytywali czy długo mam to nosić i czy mi nie przeszkadza a nawet koleżanka wzieła adres mojego orto bo tez by chciała miec taki jak ja więc nie ma sie co przejmowac innymi i zakładać aparacik pozdrawiam
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg

Czas edycji: 2007-02-19 o 01:37
Stary 2007-02-18, 21:45   #1906
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Emilcia_1616 Pokaż wiadomość
hej mam pytanie bo ja sie mecze ze szczeka dolna wciagnieta do tylu (zapdnieta) masz ktora moze taki problem??
Czyli tyłozgryz Ja mam włąsnie tyłozgryz ale mam tez głeboki zgryz....
Zeby oczywiscie krzywe bo bardzo stłoczone.
Zaczęłam nosic aparat najpierw na góre, pozniej dopiero dół i jeszcze cuda cudeńka zeby szczeke przesunac do przodu zeby zgryz był prawidłowy.

Póki co nosze góre od miesiąca
A pozniej powoli powoli kolejne sprawy.

Stary 2007-02-19, 08:56   #1907
IraKlara
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do IraKlara

Cytat:
a co do rekacji innych osob to ja jeszcze nie spotkalam sie z negatywnymi opiniami albo cos w tym stylu.pozdrawiam!
Odkąd nosze aparat, ludzie z mojego roku nagle zaobserwowali u siebie jakaś wadę i też chcą aparat nosić :P Jedna z moich koleżanek nawet już u orto była :P
IraKlara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-19, 09:33   #1908
Katka_krk
Rozeznanie

Ja także sie nie spotkałam z negatywnymi opiniami na temat mojego aparatu Jedna kolezanka powiedziała tylko ze to byl szok jak mnie zobaczyla ale pozniej stwierdziła ze sie juz prszyzwyczaiła do tego ze go mam

A aparat jest wogóle zaraźliwą rzecza))) Bo dosc ze daje ładne efekty to jest cool (Nie umiem tylko zrozumiec osob ktore w zasadzie zadnej wady nie maja a nosza go po to zeby pokazac ze kase maja.......- z tym sie spotkałam RAZ)

Stary 2007-02-19, 11:50   #1909
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez freedka Pokaż wiadomość

Zakłada się go tylko u dzieci.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-19, 12:46   #1910
soniulaaa
Raczkowanie

GG do soniulaaa

A ja swój juz tydzien noszę...początki były bolesne ale teraz juz jest ok i prawie wszystko wcinam
soniulaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-19, 14:01   #1911
truskava
Zakorzenienie

Mam pytanie: jak rozpoznac ze sie ma wade zgryzu?:| wstyd sie przyznac, ale ja nie wiem:/ tym bardziej ze orto nic nie wspominala mi nigdy ze mam jakas wade czy cos. i ciagle jestem przekonana ze nosze aparat tylko po to aby wyprostowac zabki, a nie zeby przy okazji skorygowac wade zgryzu.
Stary 2007-02-19, 14:37   #1912
alufa
Zakorzenienie

ja już po wizycie o orto. padł wyrok. usuwamy 2 górne czwóreczki jak na złość bo tego się obawiałam. aparat z mini zamkami jest sporo droższy od takiego normalnego trudno. mama się pewnie nie zgodzi, bo koszty mojego leczenia wywołały u niej brak słów. mam do leczenia 2 szóstki i juz w środe góry łuk. to chyba na tyle

Cytat:
Mam pytanie: jak rozpoznac ze sie ma wade zgryzu?:| wstyd sie przyznac, ale ja nie wiem:/ tym bardziej ze orto nic nie wspominala mi nigdy ze mam jakas wade czy cos. i ciagle jestem przekonana ze nosze aparat tylko po to aby wyprostowac zabki, a nie zeby przy okazji skorygowac wade zgryzu.
wada zgdyzu jest chyba wtedy, kiedy jedna szczęka jest dalej od drugiej. tzn nie łączą się ze sobą jak zacisasz zęby

Czas edycji: 2007-02-19 o 23:02
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-19, 16:38   #1913
truskava
Zakorzenienie

Alufa, jesli tak to jednak mam wade zgryzu. dolna szczeke mam cofnieta:/ teraz jak juz zeby mi sie troszku poprzestawialy to juz w gole ten zgryz mam do bani. hmm, ciekawe co zrobi moja orto z tym;p

i jeszcze jedno Alufa, tez mialam dwie gorne czworki usuwane. panicznie sie tego balam, ale naprawde nie bylo zle. tylko takie gupie uczucie ze cos tam chrupie tak jakby, sama nie wiem jak to nazwac. w kazdym razie nie znosze tego uczucia.
bedzie dobrze, trzym sie
Stary 2007-02-19, 16:52   #1914
agiii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cichy_podmuch_wiatru Pokaż wiadomość
jakbym widziała siebie też bardzo chciałam mieć aparat ale jak już go miałam miec zakładanego to sie przestraszyłam, tego że będę okropnie wyglądać, że znajomi źle zareaguja a jednak byłam w błedzie... efekty są narazie minimalne ale i tak myślę, że zęby wygladają lepiej w aparacie niż bez choć sa te same:P a znajomi zareagowali dobrze nic sie nie zmieniło, niektórzy tylko wypytywali czy długo mam to nosić i czy mi nie przeszkadza a nawet koleżanka wzieła adres mojego orto bo tez by chciała miec taki jak ja więc nie ma sie co przejmowac innymi i zakładać aparacik pozdrawiam

Dzieki mam nadzije że u mnie tez tak bedzie-ze mi sie spodoba. termin juz mam na 26.02 ))) mam nadzieje ze juz wezmie wyciskiii..... ja ostatnio tak myslalam o tym jak bede w nim naprawde wyglądac... i jescze mi kolezanka (z aparatem) powiedziala mi ze ona wogole sobie mnie nie wyobraza w aparacie... i powiedziala to takim tonem.... wiec sie zaczelam zastanawiac "może mi faktycznie aparat nie pasuje" ... ale teraz i tak juz za pozno za rezygnacje... nie po to wyrwalam dwa stale zeby
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-19, 17:53   #1915
truskava
Zakorzenienie

Agiii, nie sugeruj sie plose jakimis opiniami kolezanek. nie warto zawracac sobie tym glowy. ja zakladajac sobie aparat w gole sie nei przejmowalam co beda mowic moi znajomi kiedy mnie w nim zobacza. i dobrzee na tym chyba wyszlam. nie spotkalam sie jeszcze z zadna negatywna opinia
Stary 2007-02-19, 19:41   #1916
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
ja już po wizycie o orto. padł wyrok. usuwamy 2 górne czwóreczki jak na złość bo tego się obawiałam. aparat z mini zamkami jest sporo droższy od takiego normalnego trudno. mama się pewnie nie zgodzi, bo koszty mojego leczenia wywołały u niej brak słów. mam do leczenia 2 szóstki i juz w środe góry łuk. to chyba na tyle
no trudno, ale dasz rade moich rodziców też zatakało jak sie dowiedzieli ile to wszystko kosztuje no ale cóż takie życie. a jaka jest różnica w cenie? zwykłe tez są cool:P

Cytat:
Napisane przez Maggie_90 Pokaż wiadomość
Zakłada się go tylko u dzieci.
Nie tylko. jeśli ktoś ma niewielkie skrzywienie aparat ruchomy powinien sobie z tym poradzić

Cytat:
Napisane przez Katka_krk Pokaż wiadomość
Ja także sie nie spotkałam z negatywnymi opiniami na temat mojego aparatu Jedna kolezanka powiedziała tylko ze to byl szok jak mnie zobaczyla ale pozniej stwierdziła ze sie juz prszyzwyczaiła do tego ze go mam

A aparat jest wogóle zaraźliwą rzecza))) Bo dosc ze daje ładne efekty to jest cool (Nie umiem tylko zrozumiec osob ktore w zasadzie zadnej wady nie maja a nosza go po to zeby pokazac ze kase maja.......- z tym sie spotkałam RAZ)
u mnie koleżanka przez 7 h w szkole nie zauważyła, że mam aparat a wracając się zaśmiałam szeroko i wtedy taki sozk przeżyła smieszne to było ja sie jeszcze nie spotkałam z tym, żeby ktoś dla zabawy założył aparat, trochę to chore ale jak sie nie ma co z pieniedzmi robić...
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg

Czas edycji: 2007-02-19 o 23:05
Stary 2007-02-19, 19:57   #1917
~Carmen~
Rozeznanie

GG do ~Carmen~

A u Mnie w szkole odrazu zauwazono zmiane a to dlatego ze zawsze sie szeroko smieje reakcje byly bardzo pozytywne,kolezaneczki ofkors sie wypytywaly czy sie calowac można co ja jem i oczywiscie wydarzenie dnia :"Carmen je sniadanko" dwa jogurty pannacota i rogalika z czekolada zajelo mi to chyba z 30 minut!
Kolezanki aparatki byly baaaardzo zdziwione, ze zeby mnie praktycznie nie bola?! I wiecie co....nigdy nie wiedziałam,że zajadanie bułeczki wypchanej warzywami może być taaaaaaaaaaaaaaaaaaaak ciezkie (nie probowalam ale juz z daleka obserwujac swoje kolezanki stwierdzilam ze to nie przejdzie )

Stary 2007-02-19, 20:02   #1918
Katka_krk
Rozeznanie

U mnie nie zauwazyli odrazu a jak juz zauwazyli to było 100 pytań do

Stary 2007-02-19, 20:41   #1919
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cichy_podmuch_wiatru Pokaż wiadomość
no trudno, ale dasz rade moich rodziców też zatakało jak sie dowiedzieli ile to wszystko kosztuje no ale cóż takie życie. a jaka jest różnica w cenie? zwykłe tez są cool:P
nie pamiętam juz dokładnie... wiem, ze można mieć mieszany (mini zamki chyba do 4 i potem metalowe) lub caly z mini zamkow. no i mieszany jest tanszy oczywiscie. ten cały metalowy 1700 PLN a cały z mini 2400 PLN. a ja potrzebuje 2 łuki mama załamała się tym, że mam tyle zębów do wylecznia.

Cytat:
Alufa, jesli tak to jednak mam wade zgryzu. dolna szczeke mam cofnieta:/ teraz jak juz zeby mi sie troszku poprzestawialy to juz w gole ten zgryz mam do bani. hmm, ciekawe co zrobi moja orto z tym;p

i jeszcze jedno Alufa, tez mialam dwie gorne czworki usuwane. panicznie sie tego balam, ale naprawde nie bylo zle. tylko takie gupie uczucie ze cos tam chrupie tak jakby, sama nie wiem jak to nazwac. w kazdym razie nie znosze tego uczucia.
bedzie dobrze, trzym sie

wszystko ładnie pięknie ale po co wyrywać zdrowe zęby... to jest dla mnie najwiekszym szokiem zdaje sobie sprawę jaki to ma ma mieć sens ale ja zawsze muszę ponarzekać i znaleść jakieś minusy :P

Cytat:
Napisane przez Katka_krk Pokaż wiadomość
U mnie nie zauwazyli odrazu a jak juz zauwazyli to było 100 pytań do

no bo masz ten aparat bardzo delikatny bardzo mi się podoba u mnie pewnie zauważą gdyż iż będzie to blaszak ale płakać nie zamierzam :P

Czas edycji: 2007-02-19 o 23:00
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-19, 20:53   #1920
obca
Zadomowienie

z tego co wiem, to wyrywanie zębów to jest absolutna ostateczność

mi wyrwano w sumie 4 zęby w dzieciństwie i teraz orto. bardzo to krytykują - przez to problemy ze zgryzem tylko się nasiliły

nie chcę nikogo straszyć, ale warto sie skonsultować z przynajmniej 2 orto. zanim będzie wyrywanie (bo tego już się nie cofnie)

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości