|
|
#1891 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
Cześć!
Od 19 stycznia mam założony aparat na górę, a 17 marca na dolny łuk. Mam aparat z kryształu górskiego. Niestety moje ligaturki nie są takie w pierwszy dzień, ale mój denstysta powiedział, że trzeba by było nic nie jeść , myję zęby po każdym posiłku, herbacie, kawie.Przebarwione gumeczki widać z bliska, jak mi ktoś do buzi pozagląda. Na początku bardzo się tym przejmowałam, teraz już mniej. Niektóre z Was widziały zjdjęcie mojego aparatu na innym forum. Jak będę miała więcej czasu, wkleję zdjęcie mojego kryształowego uśmiechu .
|
|
|
|
#1892 | ||
|
Rozeznanie
|
Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
Cytat:
Cytat:
mam nadzieję tylko, że następne wizyty będę miec co miesiąc bo ejdnak miesiąc gumki wygladają nieźle, ale co będzie po dwóch miesiącach to nie wiem:P jeszcze tylko 17 dni do wizyty
wzrost: 170 cm Waga: 27.12.2015 r. - 66 kg 07.01.2016 r. - 64 kg 21.02.2016 r. - 63 kg Do celu pozostało 4 kg Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-02-19 o 01:26 |
||
|
|
|
#1893 |
|
Wtajemniczenie
|
ok teraz takie niedyskretne pytanie ... :P jak się z tym całuje? Trzeba mocno uważać? przeszkadza?
|
|
#1894 |
|
Kokon pro
|
no przeciez zebami sie chyba nie calujesz?
ja roznicy nie zauwazylam moj TZ tez nie, nie ma co panikowac ;] |
|
|
|
#1895 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i całuje sie normalnie
|
|
|
|
|
#1896 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1897 | |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny założony!!!!!
Nie było tragedii,samo zakładanie nie bolało prawie wogle!Czuć było ciągnięcie ale już bardziej przeżyłam wyrywanie i separatory .Jak zobaczyłam w lusterku u orto moj metalowy usmiech troche sie przeraziłam,bużka była naciągnieta(za długo byla otwarta ofkors) mine miałam nie tęgą ale kiedy po wizycie poszlam do sister pokazać jej nowy nabytek i usmiechnelam sie w duzym lustrze okazalo sie ze ząbki wyglądają extra nie mówiąc już o ustach które zrobiły sie fajne i pełne . Dzis jest trzeci dzień jak nosze i słuchajcie żadnego bólu! Jedynie co mi przeszkadza to obcierajacy język drucik,ale oklejam go woskiem i jest git podobno pierwsza noc jest najgorsza a ja pierwsza noc przespalam jak dziecko no...byłam całą zaśliniona ale wyspana Ogolnie jestem bardzo zadowolona,za jakis czas zakladam na dół. Balam sie reakcji mojego TŻ-ta (ale jego siostra,moja bdb koleżanka ma rownież aparat) ale chłopak się przyzwyczaił widokiem metalowego usmiechu kiedy przyjechal po mnie po zakladaniu kazal mi sie szeroko usmiechnac...troche ze wsydem pokazalam swoj nowy nabytek a on szeroko sie usmiechnoł i powiedzial ze wyglądam ślicznie Jedymnie co mnie wkurza to "syndrom rybki" czyli to dziwne chowanie wargami aparatu znajomi tez bardzo pozytywnie zareagowali,co prawda były uwagi typu moj tż będzie mogl teraz otwierac piwo o moje zeby Sciskam wszytskie aparatki ![]() Cytat:
tak potwierdzam, nic nie przeszkadza w calowaniu
Piękna kobieta podoba się oczom, dobra kobieta – sercu. Pierwsza jest klejnotem, druga – skarbem. Oddam buty 39/40 wymianka: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=42300994 Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-02-19 o 01:37 |
|
|
|
|
#1898 |
|
Zakorzenienie
|
Mi aparat w niczym nie przeszkadza. No moze troche w jedzeniu jak kawałki poarmu sie na nim zatrzymuja, ale wiecej popijam soku i jest git
|
|
|
|
#1899 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczynki.
Wcale a wcale nie przeszkadza aparat w calowaniu,powiem Wam ze ten aparat ma cos w sobie bo mam duze powodzenie u chlopakow |
|
|
|
#1900 |
|
Rozeznanie
|
musze się zgodzić z poprzedniczka,ze aparat podoba sie faceta..maja wiele pytac co do noszenia i pielegnacji
na sam koniec przyznaja kobietce odwage i wieeeeelki podziw
|
#1901 |
|
Zadomowienie
|
carmen ja niedlugo tez bede miala zakladany i tez boje sie perwszej reakcji aparatu na zębach...bo chociaż teraz pragne go najbardziej na świecie boje sie pierwszego momentu.... bo jak bedzie cos nie tak to sie zalamie
![]() ale napewno przyzwyczaje )
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1902 |
|
Zakorzenienie
|
hej
mam pytanie bo ja sie mecze ze szczeka dolna wciagnieta do tylu (zapdnieta) masz ktora moze taki problem??![]() tez mi jestes potrzebny aparat na stale na zabki i moze zna ktos w miare taniego ortodate i tani aparacik w Warszawie?? proisze o jakies namiary wrecz blagam! ( tak na gore do 1500 zl)
|
#1903 |
|
Zakorzenienie
|
ja nosze aparat od ponad miesiaca. i nie narzekam na nic oprcz tego ze jesli cos chce zjesc to musze to kroic na kawalki. i schodzi mi to o wiele dluzej niz jak bym jadla normalnie no i jakos mi mniej wszystko smakuje. nie ma to jak wgryzc sie w pyszna kanapke!! ale to dopiero za jakies niecale dwa latka....
a co do calowania to naprawde aparat w tym nie przeszkadza a co do rekacji innych osob to ja jeszcze nie spotkalam sie z negatywnymi opiniami albo cos w tym stylu. pozdrawiam! |
|
|
|
#1904 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam takie pytanie co do aparatu takiego nie na stałe, czy on coś daje jesli mi się jedynki krzywią? I ile taki kosztuje?
|
#1905 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
jeszcze niecałe 2 latka i pierwsze co zrobię to pójde na kebaba w cieście, którego uwielbiam... narazie zadowalam sie w bułce ale to nie to samo![]() Cytat:
też bardzo chciałam mieć aparat ale jak już go miałam miec zakładanego to sie przestraszyłam, tego że będę okropnie wyglądać, że znajomi źle zareaguja a jednak byłam w błedzie... efekty są narazie minimalne ale i tak myślę, że zęby wygladają lepiej w aparacie niż bez choć sa te same:P a znajomi zareagowali dobrze nic sie nie zmieniło, niektórzy tylko wypytywali czy długo mam to nosić i czy mi nie przeszkadza a nawet koleżanka wzieła adres mojego orto bo tez by chciała miec taki jak ja więc nie ma sie co przejmowac innymi i zakładać aparacik pozdrawiam
wzrost: 170 cm Waga: 27.12.2015 r. - 66 kg 07.01.2016 r. - 64 kg 21.02.2016 r. - 63 kg Do celu pozostało 4 kg Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-02-19 o 01:37 |
|||
|
|
|
#1906 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam włąsnie tyłozgryz ale mam tez głeboki zgryz....Zeby oczywiscie krzywe bo bardzo stłoczone. Zaczęłam nosic aparat najpierw na góre, pozniej dopiero dół i jeszcze cuda cudeńka zeby szczeke przesunac do przodu zeby zgryz był prawidłowy. Póki co nosze góre od miesiąca ![]() A pozniej powoli powoli kolejne sprawy. |
|
|
|
|
#1907 |
|
Raczkowanie
|
Odkąd nosze aparat, ludzie z mojego roku nagle zaobserwowali u siebie jakaś wadę i też chcą aparat nosić :P Jedna z moich koleżanek nawet już u orto była :P
|
|
|
|
#1908 |
|
Rozeznanie
|
Ja także sie nie spotkałam z negatywnymi opiniami na temat mojego aparatu
Jedna kolezanka powiedziała tylko ze to byl szok jak mnie zobaczyla ale pozniej stwierdziła ze sie juz prszyzwyczaiła do tego ze go mam![]() A aparat jest wogóle zaraźliwą rzecza ))) Bo dosc ze daje ładne efekty to jest cool (Nie umiem tylko zrozumiec osob ktore w zasadzie zadnej wady nie maja a nosza go po to zeby pokazac ze kase maja.......- z tym sie spotkałam RAZ)
|
|
|
|
#1909 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zakłada się go tylko u dzieci.
|
|
#1910 |
|
Raczkowanie
|
A ja swój juz tydzien noszę...początki były bolesne ale teraz juz jest ok i prawie wszystko wcinam
|
|
|
|
#1911 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie: jak rozpoznac ze sie ma wade zgryzu?:| wstyd sie przyznac, ale ja nie wiem:/ tym bardziej ze orto nic nie wspominala mi nigdy ze mam jakas wade czy cos. i ciagle jestem przekonana ze nosze aparat tylko po to aby wyprostowac zabki, a nie zeby przy okazji skorygowac wade zgryzu.
|
|
|
|
#1912 | |
|
Zakorzenienie
|
ja już po wizycie o orto. padł wyrok. usuwamy 2 górne czwóreczki
jak na złość bo tego się obawiałam. aparat z mini zamkami jest sporo droższy od takiego normalnego trudno. mama się pewnie nie zgodzi, bo koszty mojego leczenia wywołały u niej brak słów. mam do leczenia 2 szóstki i juz w środe góry łuk. to chyba na tyleCytat:
Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-02-19 o 23:02 |
|
|
|
|
#1913 |
|
Zakorzenienie
|
Alufa, jesli tak to jednak mam wade zgryzu. dolna szczeke mam cofnieta:/ teraz jak juz zeby mi sie troszku poprzestawialy to juz w gole ten zgryz mam do bani. hmm, ciekawe co zrobi moja orto z tym;p
i jeszcze jedno Alufa, tez mialam dwie gorne czworki usuwane. panicznie sie tego balam, ale naprawde nie bylo zle. tylko takie gupie uczucie ze cos tam chrupie tak jakby, sama nie wiem jak to nazwac. w kazdym razie nie znosze tego uczucia. bedzie dobrze, trzym sie
|
|
|
|
#1914 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieki mam nadzije że u mnie tez tak bedzie-ze mi sie spodoba. termin juz mam![]() na 26.02 ))) mam nadzieje ze juz wezmie wyciskiii..... ja ostatnio tak myslalam o tym jak bede w nim naprawde wyglądac... i jescze mi kolezanka (z aparatem) powiedziala mi ze ona wogole sobie mnie nie wyobraza w aparacie... i powiedziala to takim tonem.... wiec sie zaczelam zastanawiac "może mi faktycznie aparat nie pasuje" ... ale teraz i tak juz za pozno za rezygnacje... nie po to wyrwalam dwa stale zeby![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
#1915 |
|
Zakorzenienie
|
Agiii, nie sugeruj sie plose jakimis opiniami kolezanek. nie warto zawracac sobie tym glowy. ja zakladajac sobie aparat w gole sie nei przejmowalam co beda mowic moi znajomi kiedy mnie w nim zobacza. i dobrzee na tym chyba wyszlam. nie spotkalam sie jeszcze z zadna negatywna opinia
|
|
|
|
#1916 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moich rodziców też zatakało jak sie dowiedzieli ile to wszystko kosztuje no ale cóż takie życie. a jaka jest różnica w cenie? zwykłe tez są cool:PNie tylko. jeśli ktoś ma niewielkie skrzywienie aparat ruchomy powinien sobie z tym poradzić Cytat:
smieszne to było ja sie jeszcze nie spotkałam z tym, żeby ktoś dla zabawy założył aparat, trochę to chore ale jak sie nie ma co z pieniedzmi robić...
wzrost: 170 cm Waga: 27.12.2015 r. - 66 kg 07.01.2016 r. - 64 kg 21.02.2016 r. - 63 kg Do celu pozostało 4 kg Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-02-19 o 23:05 |
||
|
|
|
#1917 |
|
Rozeznanie
|
A u Mnie w szkole odrazu zauwazono zmiane
a to dlatego ze zawsze sie szeroko smieje dwa jogurty pannacota i rogalika z czekolada zajelo mi to chyba z 30 minut!Kolezanki aparatki byly baaaardzo zdziwione, ze zeby mnie praktycznie nie bola?! I wiecie co....nigdy nie wiedziałam,że zajadanie bułeczki wypchanej warzywami może być taaaaaaaaaaaaaaaaaaaak ciezkie (nie probowalam ale juz z daleka obserwujac swoje kolezanki stwierdzilam ze to nie przejdzie )
|
#1918 |
|
Rozeznanie
|
U mnie nie zauwazyli odrazu
a jak juz zauwazyli to było 100 pytań do
|
|
|
|
#1919 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wszystko ładnie pięknie ale po co wyrywać zdrowe zęby... to jest dla mnie najwiekszym szokiem zdaje sobie sprawę jaki to ma ma mieć sens ale ja zawsze muszę ponarzekać i znaleść jakieś minusy :PCytat:
no bo masz ten aparat bardzo delikatny bardzo mi się podoba Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-02-19 o 23:00 |
|||
|
|
|
#1920 |
|
Zadomowienie
|
z tego co wiem, to wyrywanie zębów to jest absolutna ostateczność
mi wyrwano w sumie 4 zęby w dzieciństwie i teraz orto. bardzo to krytykują - przez to problemy ze zgryzem tylko się nasiliły nie chcę nikogo straszyć, ale warto sie skonsultować z przynajmniej 2 orto. zanim będzie wyrywanie (bo tego już się nie cofnie)
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.

, myję zęby po każdym posiłku, herbacie, kawie.

Wiem, że powinnam olać to, że tylko ja będę myć zęby w szkolnej (fuuuuuj) łazience, ale jakoś nie mogłabym się przemóc.... :P
3/3/6-22/7/8
. Dzis jest trzeci dzień jak nosze i słuchajcie żadnego bólu! Jedynie co mi przeszkadza to obcierajacy język drucik,ale oklejam go woskiem i jest git
no...byłam całą zaśliniona ale wyspana
)

jak na złość bo tego się obawiałam. aparat z mini zamkami jest sporo droższy od takiego normalnego
mam nadzije że u mnie tez tak bedzie-ze mi sie spodoba. termin juz mam
zdaje sobie sprawę jaki to ma ma mieć sens ale ja zawsze muszę ponarzekać i znaleść jakieś minusy :P