|
|
#2011 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
teraz to ja najbardziej boję się próchnicy.... niby uzywam elmex pomaranczowy paste i płyn i jak mi zaloza aparat bede po kazdym posilku myla zęby ale ja mam chyba jakies delikatne zeby bo czesto mam ubytki
![]() jedyne co mnie zdziwilo umowil sie ze 9marca zaklada aparat na gore i dol a nawet mi nie powiedzial ze mam isc do dentysty na przegląd i ewentualne leczenie... dobrze ze wiem to sama ![]()
|
|
|
|
#2012 |
|
Rozeznanie
|
czesc Dziewczynki!
Mam problem i bylabym wdzieczna za rade: Otoz: mam aparat przezroczysty tylko na gorne zabki . Po zmianie drutu < po 2 tygodniach> zaczal mnie bardzo bolec zab trzonowy, tak ze musialam wziac leki przeciwbolowe zeby wogole moc zasnac. W dodatku mialam problemy z " dopasowaniem gornej szczeki do dolnej" przy zagryzaniu zebow. Skontaktowalam sie z orto i mi powiedziala, ze nie jest mozliwe, aby aparat dzialal taka sila ze spac w nocy nie moge, powiedziala ze prawdopodobnie czeka mnie leczenie kanalowe, ze mam sie skontaktowac ze swoim stomatologiem i rozwiercic zeba. Ostniej nocy < po sciagnieciu drutu> nic mnie nie bolalo, i znow moge bez problemu zagryzac zabki. Nie wiem, czy isc do stomatologa, jesli sie bol juz nie pojawi. Czy mozliwe jest, aby przesuwajacy sie korzen zeba uciskal jakis nerw i stad ten bol i lekkie opuchniecie? Albo generalnie czy przy przesuwaniu zebow trzonowych wystepuje taki silny bol, ktory nie trawal caly czas, tylko np pol godziny i przechodzil |
|
|
|
#2013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam aparat 6 dni. na poczatku też panikowałam i myłam ciągle zęby ale nie dajmy się zwariować. wiadomo. o higienę trzeba zbać, ale niekiedy się nie da. np w szkole. jadłam dziś 2 jogurty i byłam tak głoda, że myślałam, że padne co dopiero nic nie jeść... zamierzam brać kanapki (jak już nie będzie tak bolało i potem płukać buzie wodą, zęby bedę myła po powrocie do domu)moja orto stwierdziła, że lekarz z jej kliniki mi wszystko ładnie wyleczy i powymiania plomby, bo te są nieszczelne |
|
|
|
|
#2014 | ||
|
Rozeznanie
|
Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
Cytat:
kupuje sobie wode niegazowaną i po kanapce płukam sobie![]() zęby myłam po każdym posiłku na samym początku... teraz juz mi się nie chce... Cytat:
wzrost: 170 cm Waga: 27.12.2015 r. - 66 kg 07.01.2016 r. - 64 kg 21.02.2016 r. - 63 kg Do celu pozostało 4 kg Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-02-28 o 12:09 Powód: post pod postem |
||
|
|
|
#2015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też miałam taki straszliwy ból, ale obejmował on jedynkę. Bolał, bolał i przestał. Myślę, że był on spowodowany uciskiem przez drut. Ząbki się ustawiają, można powiedzieć, że są w ciągłym ruchu . Być może zależy to od wrażliwości zęba. Aktualnie już takich bólów nie mam. To tylko moja hipoteza, co jest prawdziwą przyczyną - tego nie wiem.
|
|
#2016 |
|
Rozeznanie
|
ja tez tak myslalam ze mam zeba zepsutego bo mnie baaardzo bolał!!! minelo pare dni i przestał
to była 'wina' aparatu
|
|
|
|
#2017 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Może zdarzyć się tak, że ból przy przesuwaniu zębów jest podobny do bólu jak przy ubytku, tak jak może boleć głowa. Przeczytałam w jakimś mądrym artykule
.
|
|
|
|
#2018 |
|
Zadomowienie
|
hm... no macie racje... trudno- najwyzej po zdjęciu aparatu bede je leczyła... ale mam pytanie, czy można wyleczyc zęba w aparacie? jeżeli już jakas dziura bedzie to jak oni go leczą wtedy?
za 9 dni aparatek ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#2019 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja wyleczyłam to co niezbędne na górze : dwie szóstki. zostaje mi jeszcze 7 na dole będę leczyć też to co niezbędne czyli 5, 2*6 później kolej na tą 7 z góry i 2 siódemki z dółu. nazbierało się ubytków nazbierało poza tym myślę, że jeśli naprawdę któraś z nas naprawdę nie będzie dbała o higienę to orto zauważy nasze niedociągnięcia i nas zbluzga |
|
|
|
|
#2021 |
|
Zadomowienie
|
:d
Edytowane przez agiii Czas edycji: 2007-03-25 o 14:40 |
|
|
|
#2022 |
|
Rozeznanie
|
Moja koleżanka 2 tygodnie temu zdjeła aparat z góry (doł jeszcze nosi).
Ale ma piękne zęby!!!!Nosiła niecałe 1,5 roku ale w zasadzie to miała tlyko nachodzace na siebie jedynki.A teraz ma retainer no i własnie mnie zaskoczyła tym ze ma taki wewnetrzny- taka tasiemka przyklejona od wewnatrz do zębów i utwardzona lampa! |
|
|
|
#2023 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do retencji to ja tez chcę mieć taki bo wtedy mam pewność, że się nie ruszą z miejsca za 6 dni wizyta u orto hura
|
|
#2024 |
|
Raczkowanie
|
czesc wam dziewczyny
![]() Ja bylam na pierwszej wizycie we wtorek...facet zmienił mi tylko gumki i zarzadał 50 zl..on chyba zgłupiał!!!! ile wam bierze orto za wizyty?? |
|
|
|
#2025 |
|
Rozeznanie
|
heh takie ceny... u mnie bierze 70zł więc jesteś w lepszej sytuacji:P
|
#2026 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2027 |
|
Zadomowienie
|
pierwszej wizycie czyli nie masz jescze aparatu? to były gumki czyli te separatory??? bo jesli o nie chodzi to o ja zaplacilam za separatory i wizyte 25zl
za 8 dni aparat"D"D |
|
|
|
#2028 |
|
Zakorzenienie
|
ale drogo, ja za wizyty place 30 zl:P kolejna mam 26 marca, a juz doczekac sie nie moge bo moje piekne turkusowe gumeczki chyba sie przebarwily. w kazdym razie mam takie wlasnie wrazenie:/ a wiecie po czym? po zupce knorra 'diabolo pomidoro', hehe.
|
|
|
|
#2029 |
|
Zadomowienie
|
A ja dzisiaj usuwałam 2 zeby. Aparat nosze juz od 5 miesiecy na dolne zeby a za 2 tygodnie bede miec na góre.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2030 |
|
Przyczajenie
|
u mnie za kilka dni będzie już rocznica dolnego aparatu
Ale najgorsze w mojej przygodzie z aparatem było to,że musialm przez 4 miesiące spać w tzw. masce(dziwne urządenie), bleh dla mnie katorga! truskwa nie wiedzialam,że kolorowe gumki też sie przebarwiają ;p mi sie przynajmniej nie zdarzyło
|
|
|
|
#2031 |
|
Zakorzenienie
|
przed chwilą dzwoniła do mnie ortodontka, powiedziała że już sa wyniki moich badań apropo zwyrodnienia żuchwy, okazało się że zwyrodnienie mam przez swoją wadę , także muszę nosić aparat i to jak najszybciej
, powiedziała że badania pokazały że nie potrafię ruszyć szczęką do tyłu i bde nosić aparat w którym bedzie specjalna płytka która to naprawi, okazało się że absolutnie nie moge wyrywać zadnych zębów co nie ukrywam ale baardzo mnie ucieszyło odrazu zapisała mnie na zakładanie aparatu na 09.03 czyli za tydzień w piątek może to głupie ale juz się nie moge doczekać co do aparatu kryształowego to powiedziała że ma go w ofercie ale nie proponowała mi go ze względu na moją wadę do której on się nie nadaje, jezeli chcę nosić aparat nie dłużej niż dwa lata to mam do wyboru tylko dwa aparaty.
|
|
|
|
#2032 |
|
Rozeznanie
|
A ja dziś na uczelni (studiuje Kosmetologie) z koleżanką ktora nosi taki aparat jak ja zgadałyśmy sie o róznych zabiegach kosmetycznych.... no i własnie mam pytanie!
Czy to prawda ze np noszac aparat nie mozna miec niektorych zabiegów kosmetycznych np takie gdzie uzywa sie prąd galwaniczny itp??? |
|
|
|
#2033 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
szybciutko ci zakłada aparacik powodzenia
|
|
#2034 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Zglasza sie szczesliwa byla posiadaczka tego ustrojstwa, o ktorym mowa. Nosilam aparat staly rowne dwa lata, zdjeli mi go pol roku temu, teraz mam tylko przyklejony drucik od wewnetrznej strony gornego luku. Mialam stalowe zamki, ze stalowa 16-tka i nakladke na dolny luk, na ktorym tez mialam aparat ale tylko przez rok. Efekty obledne Nie mam idealnego zgryzu ale od poczatku bylo wiadomo, ze u mnie nie uda sie go uzyskac (dosc znaczna wada), mimo to bylo warto. Wreszcie widac mnie, a nie tylko moje zeby Zmienily mi sie nawet rysy twarzy, wygladam inaczej, twarz jest smuklejsza. Mialam proste zeby, nie wykrzywione i nie skrecone ale gorny luk byl wysuniety do przodu wzgledem dolnego i to wlasnie zminimalizowano. Na szczescie mialam zdrowe i mocne zeby, z gruba warstwa szkliwa, wiec caly proces przeszlam bez zadnych niespodzianek. Nie czytalam calego watku, ale z tego, co widze kilka z was ma pare watpliwosci i pytan, wiec jezeli bede mogla w czyms pomoc, to chetnie cos postukam. Co do konkretow...- zaden, absolutnie zaden szanujacy sie ortodonta nie zalozy stalego aparatu osobie, ktora ma ubytki, prochnice, kamien lub jakiekolwiek stany zapalne jamy ustnej - najpierw kontrola i ewentualne leczenie, a dopiero potem leczenie ortodontyczne - mycie po kazdym posilku obowiazkowe - tu juz nie chodzi o prochnice, bo jednak wizyty kontrolne sa czeste i zawsze ortodonta zauwazy ewentualny ubytek ale chodzi o to, ze wokol zamkow i w szczelinach miedzyzebowych gromadzi sie kamien, ktory jest tak samo grozny jak prochnica, a znacznie szybciej robi szkody (i znacznie szybciej sie osadza u osob z aparatem stalym) - specjalne szczoteczki ortodontyczne sa wymagane, dodatkowo te jednopeczkowe i nitki dentystyczne jezeli nie chcecie w trakcie noszenia aparatu narazic sie na dodatkowe leczenie stomatologiczne - w razie powstania ubytku, nie ma obaw, ortodonci sa rowniez stomatologami, wiec w razie potrzby zdejma drucik i ewentualnie odkleja zamek i wylecza ubytek, po czym znow zaloza aparat - gumki, jak i aparaty\zamki w kolorze bialym moga sie odbarwiac od jedzenia, wiec osoby, ktore rozwazaja zalozenie bialych zamkow niech sie licza z tym, ze po kilku tygodniach aparat zacznie nieestetycznie wygladac, poza tym bialy drucik zakladany do bialych zamkow jest pokryty emalia, ktora sie wyciera podczas szczotkowania zebow i po pewnym czasie zaczyna przeblyskiwac stalowy drucik, kolejna rzecz, to taka, ze bialy aparat\zamki sa zakladane tylko osobom z niewielka wada, gdyz slabiej sie trzymaja i wzrasta ryzyko, ze zamki moga sie odklejac - przy aparacie stalym rzeczywiscie nie mozna brac zabiegow kosmetycznych z uzyciem pradu - ja chodze do kosmetyczki regularnie i przez te dwa lata nie mialam po oczyszczaniu twarzy robionego "odkazania" pradem - osoby, ktore dopiero zalozyly aparat i dodatkowo nosza nakladki z plastiku moga bolec poczatkowo miesnie zuchwy - bedzie tak zanim miesnie nie przystosuja sie do nowego ulozenia szczeki - najgorzej jest tylko przez pierwszych kilka miesiecy, bola zeby przez kilka dni po skreceniu drucika na nowa pozycje ale potem, to juz sie nawet nie odczuwa roznicy, wiec wytrwalosci, bo warto - przyznaje, ze aparat staly, to dobra kuracja odchudzajaca, bo bieganie, co chwile by umyc zeby zniecheca do przekasek miedzy posilkami, do tego gdy bola zeby, to wygodniej jesc plynne jedzenie, a to juz duzo daje - ja schudlam 13 kg ale wracam do normy - na pierwsza wizyte zabierzcie koniecznie zdjecie pantomograficzne szczeki - na poczatku po zalozeniu aparatu niektore osoby moga bezwiednie zaczac oddychac przez usta przez, co zaczna wysychac i pierzchnac wargi - to minie Wiecej grzechow nie pamietam, jakby co to pytajcie. Przyjmijcie ten moj elaborat jako zyczliwe uwagi kogos "po", a nie wymadrzanie, bo nie to bylo moim zamiarem, a jedynie pomoc. Aha - jezeli dopiero jestescie przed zalozeniem aparatu, to zrobcie koniecznie zdjecie zabkom - bedzie, co porownywac, oj bedzie ![]() I jeszcze jedno - podoba mi sie atmosfera na tym watku, ta radosc i oczekiwanie na zalozenie aparatu - toz to szok, pozytywny oczywiscie Kiedys to byl dramat, a teraz to jest wrecz "modne", doslownie bizuteria na zeby jak nic. Osobiscie przyznam, ze nigdy nie spotkalam sie ze zlym slowem lub spojrzeniem tlumu, raczej wszyscy byli ciekawi i az zachwyceni takim "cudenkiem", wiec macie racje dziewczyny, ze sie nie boicie i dzielnie walczycie o swoje piekne usmiechy, zycze wytrwalosci i pieknych efektowPozdrawiam
Edytowane przez vril Czas edycji: 2007-03-02 o 00:29 |
|
|
|
#2035 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To nie prawda, że zamki sie słabiej trzymają... Jeśli ortodonta nie potrafi ich umiejętnie przykleić to tak samo może się stać z metalowymi zamkami. A co do odchudzania... w pierwszych dniach po założeniu schudłam trochę ale szybko nadrobiłam także aparat to dla mnie nie dieta Pozdrawiam
|
|
#2036 |
|
Zakorzenienie
|
7 tyg. to niedlugo. Oby tak samo dobrze wygladal po kilku miesiacach
I jak sama napisalas - bialy aparat, to aparat kosmetyczny i nie jest stosowany przy duzych wadach zgryzu, gdyz nie mozna na nim stosowac wiekszego naciagu i nie maja tu nic do rzeczy umiejetnosci lub ich brak u ortodonty. Moze rzeczywiscie slowo "nieestetyczny" nie dobralam dobrze ale chcialam uswiadomic, ze biale zamki sie jednak przebarwiaja i nie zostana do konca takie jak zaraz po zalozeniu, sama stwierdzasz, ze sie odbarwily juz po kilku tygodniach. A co do "diety", wiadomo, ze kazdy to przechodzi indywidualnie, pisalam o wlasnych doswiadczeniach.Pozdrawiam i zycze powodzenia
|
|
|
|
#2037 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2038 |
|
Zakorzenienie
|
mam do was pytanie, czy przed załozeniem aparatu miałyście zakładane separatory na zęby czy bez separatorów odrazu zakładany aparat??? trapi mnie ten temat bo mam mieć za tydzień zakładany aparat a nie mam żadnych separatorów na zebach.
|
|
|
|
#2039 |
|
Zakorzenienie
|
Madziorka, ja mialam separatory ale nie przejmuj sie, widocznie masz wystarczajaca przestrzen miedzy trzonowcami, by zamocowac pierscienie od razu, bez ich uprzedniego "rozpychania".
|
|
|
|
#2040 | ||
|
Zakorzenienie
|
Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
Cytat:
?Cytat:
Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-03-02 o 16:30 Powód: post pod postem |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:35.

co dopiero nic nie jeść... zamierzam brać kanapki (jak już nie będzie tak bolało i potem płukać buzie wodą, zęby bedę myła po powrocie do domu)
kupuje sobie wode niegazowaną i po kanapce płukam sobie

Ale najgorsze w mojej przygodzie z aparatem było to,że musialm przez 4 miesiące spać w tzw. masce(dziwne urządenie), bleh dla mnie katorga!