Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-03-19, 13:38   #2311
rutka_86
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez Missaruwatari Pokaż wiadomość
Jestem ciekawa czy taki aparacik nie utrudnia w jakimś stopniu życia... Wiem, że mogą być problemy z jedzeniem oraz bólem. Ale czy jest coś jeszcze?
Mam dosyć małą wadę i nie wiem czy jest sens zakładać go na około 2 lata...
Z góry dziękuję
co do tego czy Ci sie oplaca to mysle ze to przede wszystkim kwestia tego jak Ty sie z ta wada czujesz..
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-19, 14:03   #2312
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rutka_86 Pokaż wiadomość
kontrakt ???? to podpisuje sie jakis papierek ?
W niektórych klinikach, tak
Przynajmniej zobowiązują się, że wyleczą.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-19, 15:15   #2313
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez truskava Pokaż wiadomość
Tak, nosze aparat od ponad 3 miesiecy i wlasnie na poczatku zeby mi sie przesuwaly i codziennie bolaly mnie, szczegolnie jak dotykalam te zeby to bol byl taki specyficzny. a teraz od dluzszego czasu nie czuje juz tego bolu, tylko ten jak sie ma jakas dziure w zebie:/ chyba ze ten bol sie zmienia,to moze faktycznie od przesuwajacych sie zebow heh;p
mnie też na początku zęby bolały tak specyficznie, a teraz ciągle mi się wydaje że mam w którymś zębie dziurę (bo właśnie tak mnie bolą teraz zęby) może faktycznie ten ból jest zróżnicowany? ale cieszę się, że nie tylko ja mam takie objawy noo i zęby też mam bardzo wrażliwe na ciepło i zimno...
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-19, 15:31   #2314
Missaruwatari
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Madziorka Pokaż wiadomość
jeżeli lekarz powiedział ci że masz nosic aparat 2 lata to nie masz małej wady, mi orto powiedział że przy mojej duzej wadzie nosi się aparat około 2 lat i na tyle też podpisał ze mna kontrakt, co do utrudnień to po 4 dniach przyzwyczaiłam sie do aparatu i teraz zapominam że go noszę także nie jest źle, zęby myje po każdym posiłku czyli minimum 4 razy dziennie bo lubie sobie podjadać choć ostatnio oglądając film miałam ochotę skubnąć sobie kawałek czekolady ale jak pomyślałam że za chwilę będe musiała umyć piąty raz zęby to odechciało mi się czekolady no i nie obgryzam juz paznkoci (bo się nie da w aparacie) co wcześniej było moim nałogiem także nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło
Orto mi tego jeszcze nie powiedział :P Słyszałam po prostu , że taka jest średnia czasu noszenia aparatu.
Missaruwatari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-19, 16:41   #2315
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emeczka Pokaż wiadomość
mnie też na początku zęby bolały tak specyficznie, a teraz ciągle mi się wydaje że mam w którymś zębie dziurę (bo właśnie tak mnie bolą teraz zęby) może faktycznie ten ból jest zróżnicowany? ale cieszę się, że nie tylko ja mam takie objawy noo i zęby też mam bardzo wrażliwe na ciepło i zimno...

ojjj... ja znam ten ból... teraz za każdym razem kiedy jem coś słodkiego boli mnie dokładnie tak, jak miałabym dziury

mam pytanie poza konkursem do nienoszących już dziewcząt. czy któraś z Was wybielała zęby? jeśli tak to jaką metodą?
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-19, 17:05   #2316
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Orto mi tego jeszcze nie powiedział :P Słyszałam po prostu , że taka jest średnia czasu noszenia aparatu.
To spytaj w ortodonty. Bo może musisz nosic 6 m-cy. A może 3 lata...
To leczenie, wszystko odbywa się indywidualnie.
Stary 2007-03-19, 17:14   #2317
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
ojjj... ja znam ten ból... teraz za każdym razem kiedy jem coś słodkiego boli mnie dokładnie tak, jak miałabym dziury

mam pytanie poza konkursem do nienoszących już dziewcząt. czy któraś z Was wybielała zęby? jeśli tak to jaką metodą?

Moja kolezanka zdjela aparat i wlasnie chce sobie wybielic. cos mi mowila o jakiejs metodzie wybielania ktora kiedys miała ze lekarz dawał jej nakładke na zeby(chyba z jakims zelem-nie wiem) i kosztowało to ponad 2 tys na jedna szczeke!

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-19, 17:45   #2318
aaricia8
Zakorzenienie

Metoda nakładkowa kosztuje zazwyczaj ok 600 pln (ceny w Warszawie). Nie słyszałam o nakładkowym wybielaniu za 4000 pln. W ogóle nie słyszałam o tak drogim wybielaniu.
Najdroższe wybielanie o jakim słyszałam to wybielanie laserem, kosztuje ok. 2000 za całość.
Stary 2007-03-19, 18:41   #2319
Missaruwatari
Przyczajenie

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie kolorytu ząbków:P
To prawda, że żeby stają się żółte przez aparat?
Swoje pytanie kieruję do osób które aparat już zdjęły lub są u końca leczenia
To wazne, bo z tego co wiem wybielanie to koszt około 1000 zł ... masakra ;/
Stary 2007-03-19, 19:00   #2320
allebazi
Rozeznanie

czy ktoras z was nosila moze aparat ruchomy?
ja nosze od 2 lat na gorna szczeke. najpierw mialam cofniete jedynki i prawa 2 zachodzila mi na jedynke. do aparatu usunelam 4 tak ze mam teraz dziure na jakies 1,5cm i strasznie sie tego wstydze a jedynki juz mam ok wysunely sie do rpzodu tak jak trzeba a aparat nosze tylko w nocy bo jakos nie moge sie zmotywowac nigdy, a poza tym w pracy mam ciagly kontakt z ludzmi i nie moge sobie pozwolic na seplenienie.
ciekawa jestem ile jeszcze bede nosic moj aparat, a moze po jakims czasie przestaje sie seplenic i mowi sie normalnie
allebazi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-19, 19:04   #2321
Missaruwatari
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość

Chyba minimum to 1 rok, prawda? Słyszałam, że tyle potrzeba, aby zęby zaklimatyzowały się w nowej pozycji i nie chciały automatycznie wracać po kilku dniach od zdjęcia aparatu :P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-19, 21:27   #2322
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Znalazłam na stronie pewnego gabinetu:

Aparat kosmetyczny szafirowy (kryształ górski) 2000 zł

http://www.stomatologia-ken50.pl/ind...?dzial=11&id=7

Czyli szafirowy aparat to aparat taki sam jak kryształ górski. Tylko zamontowali Wam inne zamki.
dzięki teraz juz bede wiedziała

Cytat:
Dziewczyny, czy Wasze zeby tez sa takie wrazliwe na cieplo, zimno jak moje?strasznie mnie to drazni juz:/ poza tym od jakiegos czasu odczuwam lekkie pobolewanie niektorych zebow, tak jakbym miala gdzies jakas dziurke, ale patrze patrze i ciagle nic nie widze, zadnej dziurki:| co moze powodowac ten bol?
Cytat:
Tak, nosze aparat od ponad 3 miesiecy i wlasnie na poczatku zeby mi sie przesuwaly i codziennie bolaly mnie, szczegolnie jak dotykalam te zeby to bol byl taki specyficzny. a teraz od dluzszego czasu nie czuje juz tego bolu, tylko ten jak sie ma jakas dziure w zebie:/ chyba ze ten bol sie zmienia,to moze faktycznie od przesuwajacych sie zebow heh;p
ja też odczuwam taki ból jakbym miała ubytki w zębach, jest to normalne i świadczy o przesuwających się zębach.

Cytat:
kontrakt ???? to podpisuje sie jakis papierek ?
Cytat:
W niektórych klinikach, tak
Przynajmniej zobowiązują się, że wyleczą.
tak, podpisałam kontrakt na dwa lata, jezeli okaże się że moje leczenie się przedłuzy i będzie trwało dłużej niż 2 lata, to za dalsze leczenie i wizyty juz nic nie płacę.

Cytat:
Cytat:
dokładnie tak aarcia ma rację

Cytat:
Chyba minimum to 1 rok, prawda? Słyszałam, że tyle potrzeba, aby zęby zaklimatyzowały się w nowej pozycji i nie chciały automatycznie wracać po kilku dniach od zdjęcia aparatu :P
zawsze po zdjęciu aparatu nosi sie kilka lat aparat retencyjny (to taki drucik w wewnetrznej stronie zebów którego nie widać) i to on odpowiada za to żeby zęby nie wróciły na swoje poprzednie miejsce. Także rok nie jest okresem minimalnym.
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-19, 23:18   #2323
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
czy ktoras z was nosila moze aparat ruchomy?
ja nosze od 2 lat na gorna szczeke. najpierw mialam cofniete jedynki i prawa 2 zachodzila mi na jedynke. do aparatu usunelam 4 tak ze mam teraz dziure na jakies 1,5cm i strasznie sie tego wstydze a jedynki juz mam ok wysunely sie do rpzodu tak jak trzeba a aparat nosze tylko w nocy bo jakos nie moge sie zmotywowac nigdy, a poza tym w pracy mam ciagly kontakt z ludzmi i nie moge sobie pozwolic na seplenienie.
ciekawa jestem ile jeszcze bede nosic moj aparat, a moze po jakims czasie przestaje sie seplenic i mowi sie normalnie
ja noszę żelastwo dopiero 5 miesięcy z hakiem i już widzę że moje zęby sa żółte (ale u mnie to tylko osad) i kamień mi się odkłada koszmarnie szybko (a nigdy nie miałam tendencji do kamienia na ząbkach ). ale po piaskowaniu i czyszczeniu z kamienia wszystko wraca do normy i mam nadzieję że tak będzie nadal... nie chciałabym mieć żółtych zębów na stałe... a po ściągnięciu mam zamiar sobie zafundować wybielanie ząbków tak szybko jak to tylko będzie możliwe chcę mieć idealny uśmiech
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 07:51   #2324
rutka_86
Raczkowanie

Cytat:
dzięki teraz juz bede wiedziała

ja też odczuwam taki ból jakbym miała ubytki w zębach, jest to normalne i świadczy o przesuwających się zębach.

tak, podpisałam kontrakt na dwa lata, jezeli okaże się że moje leczenie się przedłuzy i będzie trwało dłużej niż 2 lata, to za dalsze leczenie i wizyty juz nic nie płacę.

dokładnie tak aarcia ma rację

zawsze po zdjęciu aparatu nosi sie kilka lat aparat retencyjny (to taki drucik w wewnetrznej stronie zebów którego nie widać) i to on odpowiada za to żeby zęby nie wróciły na swoje poprzednie miejsce. Także rok nie jest okresem minimalnym.
no przynajmiej jak sie przedluzy zdjecie aparatu to leczenie darmowe Qurcze a myslkalam ze to ot tak sie zaklada ... ale moze i lepiej bo w razie cos... zawsze warto miec dokument leczenia
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 08:53   #2325
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie kolorytu ząbków:P
To prawda, że żeby stają się żółte przez aparat?
Swoje pytanie kieruję do osób które aparat już zdjęły lub są u końca leczenia
To wazne, bo z tego co wiem wybielanie to koszt około 1000 zł ... masakra ;/
Ja nie słyszałam o nikim, kto nosi aparat a jego zęby przez to są żółte. To chyba raczej kwestia tego, że zółkną gumki z aparatu. Albo ktoś ma biały porcelanowy i przy nim zęby wyglądają na bardziej żółty?

Cytat:
Zapewne minimum rok. Ale niektórym małe wady prostują się już po 6 m-cach. Więc nie da się tego określić z góry. Albo określić to może tylko specjalista oglądając Twoje zęby.

Cytat:
no przynajmiej jak sie przedluzy zdjecie aparatu to leczenie darmowe Qurcze a myslkalam ze to ot tak sie zaklada ... ale moze i lepiej bo w razie cos... zawsze warto miec dokument leczenia
Ale to tylko w niektórych miejscach z tym kontraktem. Nawet pewnie w zdecydowanej mniejszości miejsc.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-03-20, 08:55   #2326
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
to jest gwarancja dla mnie żebym spokojnie spała i miała pewność, ale tak nie jest w każdej klinice, moja siostra tez miała nosić aparat dwa lata a sie przedłuza i bedzie nosić ponad 3 a mamy taką samą wadę także ta gwarancja jest dla mnie baardzo korzystna , siostra żałuje ze nie wybrała mojej kliniki bo tak zaoszczędziłaby około 4-5 tyś
Stary 2007-03-20, 09:31   #2327
aaricia8
Zakorzenienie

Madziorka, czy mogę niedyskretnie spytać ile kosztuje taki pakiet na całe leczenie w klinice, o której mówimy. Ceny aparatów mają w miarę przystępne. Dobijają mnie natomiast ceny wizyt kontrolnych. No ale może jak się płaci z góry to i dostaje się rabat, który jest też przystępny?
Stary 2007-03-20, 09:57   #2328
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Madziorka, czy mogę niedyskretnie spytać ile kosztuje taki pakiet na całe leczenie w klinice, o której mówimy. Ceny aparatów mają w miarę przystępne. Dobijają mnie natomiast ceny wizyt kontrolnych. No ale może jak się płaci z góry to i dostaje się rabat, który jest też przystępny?

wysłałam ci PW
Stary 2007-03-20, 10:44   #2329
aaricia8
Zakorzenienie

Dziękuję

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-20, 11:08   #2330
IraKlara
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do IraKlara

Dziś dostałam od mojej orto "wyciągi". właśnie je mam założone - i nie moge przez to mówic :P Czy wy je nosicie caly czas czy tylko jak jesteście w domu i w nocy? I czemu one tak właściwie służą?
IraKlara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 11:22   #2331
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez IraKlara Pokaż wiadomość
Dziś dostałam od mojej orto "wyciągi". właśnie je mam założone - i nie moge przez to mówic :P Czy wy je nosicie caly czas czy tylko jak jesteście w domu i w nocy? I czemu one tak właściwie służą?

moja siostra nosi takie wyciągi non stop mają one wyciągnąć jej kły, czy ty tez je masz w postaci takich długich gumek?
Stary 2007-03-20, 12:14   #2332
___kika___
Przyczajenie

no hm...ja tu tak od pewnego czasu czytam wasze wypowiedzi ;]] za niedługo i ja idę do orty...w sumie to juz od roku prosze o to mame no i mam nadzieję, że juz niedługo
a wadę mam baardzo podobną do Katka_krk tyle, że jedynki mam nieco w tyle ;/ większość to myli z przodozgryzem, ale zgryzu nie mam krzywego tyle jedynki w tyle no...to na tyle
a tak poza tym to bardzo ładne macie ząbki w aparatach
i mam pytanko czy mini zamki są droższe od tych standardowych/normalnych/wiekszych ??
___kika___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 12:32   #2333
IraKlara
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do IraKlara

Cytat:
moja siostra nosi takie wyciągi non stop mają one wyciągnąć jej kły, czy ty tez je masz w postaci takich długich gumek?
Wyciągnąć kły?? :conf used: co to znaczy?
Ja je mam w postaci gumek. są okrągle ale jak założe na zęby to mam podłuzne
IraKlara jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-03-20, 12:46   #2334
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez ___kika___ Pokaż wiadomość
no hm...ja tu tak od pewnego czasu czytam wasze wypowiedzi ;]] za niedługo i ja idę do orty...w sumie to juz od roku prosze o to mame no i mam nadzieję, że juz niedługo
a wadę mam baardzo podobną do Katka_krk tyle, że jedynki mam nieco w tyle ;/ większość to myli z przodozgryzem, ale zgryzu nie mam krzywego tyle jedynki w tyle no...to na tyle
i mam pytanko czy mini zamki są droższe od tych standardowych/normalnych/wiekszych ??
tak, są droższe

Cytat:
Napisane przez IraKlara Pokaż wiadomość
Wyciągnąć kły?? :conf used: co to znaczy?
Ja je mam w postaci gumek. są okrągle ale jak założe na zęby to mam podłuzne
no to , to samo co ma moja siostra, nosi je cały czas, niewiem co to znaczy , zapytałam siostry po co je nosi a ona na to żeby "wyciągnąć kły" a dalej to już się nie zagłębiałam w temat
Stary 2007-03-20, 12:51   #2335
___kika___
Przyczajenie

hm...o ile mniej więcej mogą być droższe?
wiem, że mogę się popytać o to przy wizycie u orty, ale wolałabym już prędzej wiedzieć mniej więcej tą róznice kosztów..
Stary 2007-03-20, 12:52   #2336
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
hm...o ile mniej więcej mogą być droższe?
wiem, że mogę się popytać o to przy wizycie u orty, ale wolałabym już prędzej wiedzieć mniej więcej tą róznice kosztów..
kilka stron wczesniej dziewczyny o tym mówiły, przeszukaj wątek.
Stary 2007-03-20, 14:14   #2337
alufa
Zakorzenienie

ja się chyba poprostu zapytam jak to się w mojej klinice odbywa żeby mieć jasność i zdam relacje

Edytowane przez alufa
Czas edycji: 2007-03-20 o 16:46 Powód: dotyczy wybielania
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 15:49   #2338
agiii
Zadomowienie

Cytat:

tak zamki mini sa drozsze, ja zaplacilam o 200zł więcej za jeden łuk. Ale warto było! są słodziutkie, malutkie, o wiele higieniczniejsze, poniewaz zajmują mniejsza powierzchnię zęba a ty szczoteczką możesz wiecej wyczyscic. Ogólnie wygląd jest ładniutki- ja sobie nie wyobrazam siebie ze standardowymi zamkami. Polecam bardzo mini
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 15:51   #2339
___kika___
Przyczajenie

Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

alufa mówisz o cenie mini zamków?
jak tak to byłoby fajnie gdybyś sie zapytała co i jak, tzn. jak bedziesz prędzej ode mnie u orty bo ja w swoim czasie też się zapytam, ale jak już pisałam chciałabym predzej wiedziec mniej więcej

Cytat:
Napisane przez agiii Pokaż wiadomość
tak zamki mini sa drozsze, ja zaplacilam o 200zł więcej za jeden łuk. Ale warto było! są słodziutkie, malutkie, o wiele higieniczniejsze, poniewaz zajmują mniejsza powierzchnię zęba a ty szczoteczką możesz wiecej wyczyscic. Ogólnie wygląd jest ładniutki- ja sobie nie wyobrazam siebie ze standardowymi zamkami. Polecam bardzo mini
no własnie jak też nie wyobrażam sobie mnie w tych wiekszych zamkach
dlatego chciałabym te mini..
dzieki

Edytowane przez Madziorka
Czas edycji: 2007-03-20 o 16:57 Powód: post pod postem
Stary 2007-03-20, 15:58   #2340
agiii
Zadomowienie

no kiedys te zwykle wydawaly mi sie zwyklymi ale teraz jak mam juz swoj aparat z mini to jak patrze na osoby ktore maja te duze wydają mi sie olbrzymieeeeee.... porpostu moim zdaniem są delikatne i teraz( prawie 2 tyg. po zalozeniu) ze dodają uroku, oj naprawde!
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości