Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-03-20, 17:17   #2341
kasiek87
Kokon pro

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

wyciagi nosilam ponad pol roku o roznej intensywnosci naciagu ;] sa rozne kombinacje zakladania tych gumeczek i od tej kombinacji zalezy dzialanie ;] ja mialam troche wyciagana zuchwe i zmniejszane szczeliny po wyrwanych zabkach najlepiej nosic non stop zdejmowac do jedzenia. im wiecej nosicie wyciagi tym szybciej pozbedziecie sie druciakow

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 17:45   #2342
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ___kika___ Pokaż wiadomość
alufa mówisz o cenie mini zamków?
jak tak to byłoby fajnie gdybyś sie zapytała co i jak, tzn. jak bedziesz prędzej ode mnie u orty bo ja w swoim czasie też się zapytam, ale jak już pisałam chciałabym predzej wiedziec mniej więcej

mowilam o wybielaniu. a co do mini to wszystko zalezy od kliniki. wiem ze w mojej roznica byla kolosalna
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 18:00   #2343
___kika___
Przyczajenie

ajj...to przepraszam ;] bo napisałas to akurat w rozmowie o mini zamkach więc wiesz co mozna pomysleć sobie

hehe agiii też mysle, że dodają uroku, bo widziałam (na zdjęciach no ale zawsze cos) takie aparaty z mini zamkami, no i spodobały mi sie )
___kika___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 18:13   #2344
binia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez IraKlara Pokaż wiadomość
Dziś dostałam od mojej orto "wyciągi". właśnie je mam założone - i nie moge przez to mówic :P Czy wy je nosicie caly czas czy tylko jak jesteście w domu i w nocy? I czemu one tak właściwie służą?
cześć
Wyciągi korygują zgryz , ja też kiedyś je nosiłam, u mnie zęby górne (górna szczęka) nie nachodziły na dolne,dzięki wyciągom teraz już zgryz jest ok. Wiem że to nieciekawie wygląda i boli, ale w miarę możliwości zalecam chodzić z nimi non-stop, a nie tylko na noc. U mnie dzieki temu leczenie zgryzu szybko postępowało, bo słuchałąm się zaleceń pani orto
pozdrowionka dla wszstkich aparatek
Stary 2007-03-20, 18:41   #2345
IraKlara
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do IraKlara

A te wyciągi nosiłyście także do szkoły? Ja bym mogła je miec cały czas tylko sie boje ze mi bedą na uczelni przeszkadzac. Niby mówić w nich mogę, ale się boję, że mi ta gumka peknie albo że zęby się nie tak będą ustawiać jak bede ciągle je naciągac :/
IraKlara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 19:48   #2346
kroolik125
BAN stały

Ja mam toche inne pytanko - wczoraj bylam na wymianie lukow,ale oprocz nowych lukow, orto wokol kazdego zamka zaplotla z cienkiego druciku jakby warkoczyk, lub jak kto woli osemki...
Zobaczyla to dopiero w domu, wiec nie mialam okazji jej o to spytac, ale moze Wy wiecie po co to?
kroolik125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 19:55   #2347
___kika___
Przyczajenie

hm...może gumki
ale wtedy byś raczej wiedziała, że to gumki, bo by ci dał do wyboru kolor no nie...
___kika___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 20:00   #2348
IraKlara
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kroolik125 Pokaż wiadomość
Ja mam toche inne pytanko - wczoraj bylam na wymianie lukow,ale oprocz nowych lukow, orto wokol kazdego zamka zaplotla z cienkiego druciku jakby warkoczyk, lub jak kto woli osemki...
Zobaczyla to dopiero w domu, wiec nie mialam okazji jej o to spytac, ale moze Wy wiecie po co to?
To jest ponoć po to, żeby się nie robiły szpary między zębami i aby równomiernie się zęby cofały. Też mam takie coś na dolnych ząbkach

A co so tych wyciągów to często je się zmienia? bo ja dostałam całą paczuszke i nie wiem czy mam je codziennie wymieniać czy jak? Ta moja orto to nic nie mówi - o wszystko trzeba się wypytywac :P
Stary 2007-03-20, 20:21   #2349
rutka_86
Raczkowanie

no czesc wlasnie wrocilam z konsultacji u drugiego orto i ten mi powiedzial zupelnie co innego niz ten piuerwszy juz zglupialam sama powiedzial mi ze kosmetyczny bede nosic rok a wydaje mi sie ze to troche krotko jest.. jak myslicie???
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 21:11   #2350
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rutka_86 Pokaż wiadomość
no czesc wlasnie wrocilam z konsultacji u drugiego orto i ten mi powiedzial zupelnie co innego niz ten piuerwszy juz zglupialam sama powiedzial mi ze kosmetyczny bede nosic rok a wydaje mi sie ze to troche krotko jest.. jak myslicie???
Ja też byłam dziś na konsultacji u innego ortodonty. I usłyszałam inne rzeczy... I bądź tu mądra. Monetą rzucić?
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 22:15   #2351
AppleGirl
Rozeznanie

Cytat:
A co so tych wyciągów to często je się zmienia? bo ja dostałam całą paczuszke i nie wiem czy mam je codziennie wymieniać czy jak? Ta moja orto to nic nie mówi - o wszystko trzeba się wypytywac :P
gumeczki trzeba zmieniać codziennie
Moja orto powiedziała, że mam je nisić 12 godzin dziennie, a z tego co słyszę to można cały dzień. Hmm może się poświęcę i będę nosiła dłużej to szybciej pozbędę się apatatu
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 22:24   #2352
binia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez IraKlara Pokaż wiadomość
A te wyciągi nosiłyście także do szkoły? Ja bym mogła je miec cały czas tylko sie boje ze mi bedą na uczelni przeszkadzac. Niby mówić w nich mogę, ale się boję, że mi ta gumka peknie albo że zęby się nie tak będą ustawiać jak bede ciągle je naciągac :/
IraKlaro Wyciągi nosiłam na uczelnie prawie zawsze(tylko na ważne spotkania towarzyskie nigdy). Mi pękły ze trzy razy gumki w buzi, ale tylko przy ziewaniu przy mówieniu nie ma szans,pod warunkiem że nie będziesz w nich chodzić za długo,najlepiej przelicz gumeczki w woreczku i zaplanuj jak czesto je możesz zmieniać by starczyło ich do kolejnej wizyty u orto Ja zmieniałam co 12 godzin, ale chodziłam prawie non stop
Stary 2007-03-20, 22:42   #2353
AppleGirl
Rozeznanie

binia po co przeliczać gumki, jeśli jej się skończą to pójdzie do orto do następne opakowanie (ja przy najmniej tak robię i nie ma problemu )
Stary 2007-03-20, 22:56   #2354
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Ja też byłam dziś na konsultacji u innego ortodonty. I usłyszałam inne rzeczy... I bądź tu mądra. Monetą rzucić?
a co dokładnie powiedzieli?
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-20, 23:15   #2355
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziorka Pokaż wiadomość
a co dokładnie powiedzieli?
Ortodonta nr 1. -> na górę założyć ekspander w celu rozszerzenia górnej szczęki. Nie jest to bardzo, bardzo konieczne, ale skróci czas leczenia. Na dole nie trzeba niczego wyrywać. Da się ustawić zęby i bez tego.
Szczerze powiedziawszy nieco się zdzwiłam, bo faktycznie na dole mam stłoczone zęby.

Ortodonta nr 2 -> na górze można wstawiać aparat już. Na dole trzeba koniecznie wyrwać jedną czwórkę. Bez wyrwania nie da się poprawnie ułożyc zębów w dolnym łuku. I może warto wyrwać ósemki dolne - kiedyś.

Do trzeciego iść?
Stary 2007-03-20, 23:29   #2356
binia
Przyczajenie

Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Ortodonta nr 1. -> na górę założyć ekspander w celu rozszerzenia górnej szczęki. Nie jest to bardzo, bardzo konieczne, ale skróci czas leczenia. Na dole nie trzeba niczego wyrywać. Da się ustawić zęby i bez tego.
Szczerze powiedziawszy nieco się zdzwiłam, bo faktycznie na dole mam stłoczone zęby.

Ortodonta nr 2 -> na górze można wstawiać aparat już. Na dole trzeba koniecznie wyrwać jedną czwórkę. Bez wyrwania nie da się poprawnie ułożyc zębów w dolnym łuku. I może warto wyrwać ósemki dolne - kiedyś.

Do trzeciego iść?
aaricia8Zdecydowanie tak , ja dopiero się przekonałam do trzeciego specjalisty, i tafiłam w dziesiątkę. Jeśli chodzi o expander, to jest coś w rodzaju hyraxu(też rozszerza szczękę) i faktycznie skraca leczenie,bo ja w sumie po 1,5 roku będę mieć ściągnięty aparacik. Osobiście polecam wersję bez usuwania zębów,powodzenia

Cytat:
Napisane przez AppleGirl Pokaż wiadomość
binia po co przeliczać gumki, jeśli jej się skończą to pójdzie do orto do następne opakowanie (ja przy najmniej tak robię i nie ma problemu )
No to jest tylko propozycja, ja za pierwszym razem tak zrobiłam a później już sama pani orto planowala ile ma mi dac wyciągów, poza tym przywykłam do co 5 tygodniowych wizyt

Edytowane przez Madziorka
Czas edycji: 2007-03-21 o 10:09 Powód: post pod postem
binia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-21, 09:34   #2357
jucha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kroolik125 Pokaż wiadomość
to samo mam założone po ostatniej wizycie - po lewej stronie górnego łuku, ponieważ lewa strona zaczęła mi się ładnie rozchodzić, a prawa nie.
I orto powiedziała, że lewej już wystarczy póki co, prawą stronkę trzeba trochę zmusić do pracy
a powiedzcie mi, jeśli teraz płacę 200zł za każdą wizytę, która trwa może max.10min za jeden łuk, to jak założę na dół - adekwatnie będę płaciła x2? nie pytałam wcześniej orto, ale jak sobie pomyślę, że 400zł mam płacić co miesiąc, to trochę nie-fajnie
Moja orto jest b.fajna, ale oszczędza na słowach i niewiele mi mówi, zmienia gumeczki na kryształach, obejrzy, skomentuje i papa. I potem się zastanawiam za co ja tyle płacę?
jucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-21, 10:18   #2358
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:

Do trzeciego iść?
jak byłam na pierwszej wizycie u swojego orto, to dowiedziałam się że będe musiała wyrywać zęby, zdecydowałam się na to , jak mus to mus, ale na następnej wizycie miałam robione w laboratorium badanie gerbera i okazało sie że mam absolutnie nie wyrywać zębów ze względu na stawy żuchwowo-skroniowe także jeżeli masz juz zrobione wyciski i zdjęcia RTG to idź koniecznie do trzeciego orto, a jezeli nie masz jeszcze zdjęć i wycisków to pierw je zrób a dopiero później idź do orto wtedy diagnoza będzie pewniejsza.
Stary 2007-03-21, 12:56   #2359
rutka_86
Raczkowanie

Cytat:

oj ... mi tez chyba przyda sie jeszcze wizyta u trzeciego... Qurcze nie tak latwo jest powierzyc naprawe swoich kielkow no nic .. do 3 razy sztuka mam tylko nadzieje ze ten nie stworzy kolejnej wersji .. hehe
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-21, 13:41   #2360
Sweet :)
Zakorzenienie

Heej aparatki ;*

mam pytanko... ale kosztuje aparat ruchmy ? i czy pomoże na szparę między jedynkami (ok. 2 mm)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Sweet :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-21, 14:18   #2361
mirrow89
Raczkowanie

Ja mam pytanie odnośnie higieny podczas noszenia aparatu. Dzisiaj dołączyłam do grona aparatek. Orto mówił o myciu żabków że miękka szczoteczka itd blablabla..... ale że jest też coś takiego że wodę lub płynem pod ciśnieniem działa i że można to kupić w makro, w media martk i róźnych sklepach medycznych. Tylko nazwy zapomniałam Ktoś może wie?
mirrow89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-21, 15:21   #2362
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez mirrow89 Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie odnośnie higieny podczas noszenia aparatu. Dzisiaj dołączyłam do grona aparatek. Orto mówił o myciu żabków że miękka szczoteczka itd blablabla..... ale że jest też coś takiego że wodę lub płynem pod ciśnieniem działa i że można to kupić w makro, w media martk i róźnych sklepach medycznych. Tylko nazwy zapomniałam Ktoś może wie?
chodzi ci pewnie o irrygator?, świetna sprawa sama się do niego przymierzam
Stary 2007-03-21, 17:30   #2363
kasiek87
Kokon pro

no irygator ;] ja uzywam zwyklej szczoteczki, szczoteczki do przestrzeni pod drutami, plynu do plukania i nici dent. jednojakichstam czyli ze sie nie rozdzielaja i jak do tej pory ponad rok nie mam ubytkow a nie latam po kazdym posilku myc zebow no chyba ze cos zostanie to albo ta mala szczoteczka albo nici i po sprawie ;]

wyciagi zmienialam codzien choc jedne mialam co zmieniac je mialam co tydzien ale byly tylko na gornej szczece miedzy dwojkami a szostkami ;]

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2007-03-21, 17:52   #2364
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziorka Pokaż wiadomość
jak byłam na pierwszej wizycie u swojego orto, to dowiedziałam się że będe musiała wyrywać zęby, zdecydowałam się na to , jak mus to mus, ale na następnej wizycie miałam robione w laboratorium badanie gerbera i okazało sie że mam absolutnie nie wyrywać zębów ze względu na stawy żuchwowo-skroniowe także jeżeli masz juz zrobione wyciski i zdjęcia RTG to idź koniecznie do trzeciego orto, a jezeli nie masz jeszcze zdjęć i wycisków to pierw je zrób a dopiero później idź do orto wtedy diagnoza będzie pewniejsza.
U jednej i u drugiej ortodontki byłam ze zdjęciami... Mój TŻ mówi - idź teraz do ortodonty - faceta, może coś poradzi...
Stary 2007-03-21, 18:10   #2365
AppleGirl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez binia
No to jest tylko propozycja, ja za pierwszym razem tak zrobiłam a później już sama pani orto planowala ile ma mi dac wyciągów, poza tym przywykłam do co 5 tygodniowych wizyt
ja jeszcze czasami liczę przed wizytą na ile dni mi starczy gumek i wtedy proszę orto o dokładkę Szczerze mówiąc to ja też nie lubie chodzić między wizytami
Stary 2007-03-21, 18:21   #2366
paulagwiazda
Wtajemniczenie

Ja już mam z 2 paczuszki gumeczek. I za każdym razem jak jestem u orto to "I co? Masz jeszcze gumeczki??" ja : "Tak mam". "I starczą Ci do następnej wizyty?" " Tak, starczą". " No to dam Ci trochę" I znowu paczuszka więcej xD
Stary 2007-03-21, 18:51   #2367
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
no irygator ;] ja uzywam zwyklej szczoteczki, szczoteczki do przestrzeni pod drutami, plynu do plukania i nici dent. jednojakichstam czyli ze sie nie rozdzielaja i jak do tej pory ponad rok nie mam ubytkow a nie latam po kazdym posilku myc zebow no chyba ze cos zostanie to albo ta mala szczoteczka albo nici i po sprawie ;]

wyciagi zmienialam codzien choc jedne mialam co zmieniac je mialam co tydzien ale byly tylko na gornej szczece miedzy dwojkami a szostkami ;]
a jak często chodziłaś do dentysty na leczenie zebów przed załozeniem aparatu?
Stary 2007-03-21, 19:33   #2368
kroolik125
BAN stały

IraKlara i jucha dzieki za odpowiedz
kroolik125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-21, 20:25   #2369
IraKlara
Raczkowanie

No to jestem po pierwszym dniu z wyciągami Rzeczywiście bez problemu w nich wytrzymałam caly dzień na uczelni - zdjęłam tylko do jedzenia, a jak już się posiliłam pognałam znowu do łazienki i je sobie założylam Dobrze ze z piciem nie ma problemy bo jakbym miala za każdym razem zdejmować jak chce sie napić toby bylo naprawde uciażliwe Ale jest naprawde OK

Naliczyłam, że mam ich na 54 dni (zmieniając codziennie). Więc do przyszłej wizyty na pewno mi starczy.

Dziękuje wszystkim aparatkom za odpowiedzi
Stary 2007-03-21, 20:35   #2370
kasiek87
Kokon pro

Madziorka hm ja przed aparatem tylko wymienilam plomby na takie w kolorze zebow i w sumie jakos raz na ruski rok bylam u dentysty;] a przed aparatem to nie uzywalam np nici a plyn do plukania to jak mi sie przypomnialo ;]

heh IraKlara pozniej sie nauczysz nawet jesc z nimi zeby nie pekaly a jak masz mocowane znacyz od jakich zebow do jakich ?

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości