|
|
#2341 |
|
Kokon pro
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
wyciagi nosilam ponad pol roku o roznej intensywnosci naciagu ;] sa rozne kombinacje zakladania tych gumeczek i od tej kombinacji zalezy dzialanie ;] ja mialam troche wyciagana zuchwe i zmniejszane szczeliny po wyrwanych zabkach
najlepiej nosic non stop zdejmowac do jedzenia. im wiecej nosicie wyciagi tym szybciej pozbedziecie sie druciakow
|
|
|
|
#2342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mowilam o wybielaniu. a co do mini to wszystko zalezy od kliniki. wiem ze w mojej roznica byla kolosalna
|
|
|
|
|
#2343 |
|
Przyczajenie
|
ajj...to przepraszam ;] bo napisałas to akurat w rozmowie o mini zamkach więc wiesz co mozna pomysleć sobie
![]() hehe agiii też mysle, że dodają uroku, bo widziałam (na zdjęciach no ale zawsze cos) takie aparaty z mini zamkami, no i spodobały mi sie )
|
|
|
|
#2344 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Wyciągi korygują zgryz , ja też kiedyś je nosiłam, u mnie zęby górne (górna szczęka) nie nachodziły na dolne,dzięki wyciągom teraz już zgryz jest ok. Wiem że to nieciekawie wygląda i boli, ale w miarę możliwości zalecam chodzić z nimi non-stop, a nie tylko na noc. U mnie dzieki temu leczenie zgryzu szybko postępowało, bo słuchałąm się zaleceń pani ortopozdrowionka dla wszstkich aparatek
|
|
#2345 |
|
Raczkowanie
|
A te wyciągi nosiłyście także do szkoły? Ja bym mogła je miec cały czas tylko sie boje ze mi bedą na uczelni przeszkadzac. Niby mówić w nich mogę, ale się boję, że mi ta gumka peknie albo że zęby się nie tak będą ustawiać jak bede ciągle je naciągac :/
|
|
|
|
#2346 |
|
BAN stały
|
Ja mam toche inne pytanko - wczoraj bylam na wymianie lukow,ale oprocz nowych lukow, orto wokol kazdego zamka zaplotla z cienkiego druciku jakby warkoczyk, lub jak kto woli osemki...
Zobaczyla to dopiero w domu, wiec nie mialam okazji jej o to spytac, ale moze Wy wiecie po co to? |
|
|
|
#2347 |
|
Przyczajenie
|
hm...może gumki
![]() ale wtedy byś raczej wiedziała, że to gumki, bo by ci dał do wyboru kolor no nie... |
|
|
|
#2348 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co so tych wyciągów to często je się zmienia? bo ja dostałam całą paczuszke i nie wiem czy mam je codziennie wymieniać czy jak? Ta moja orto to nic nie mówi - o wszystko trzeba się wypytywac :P
|
|
|
|
|
#2349 |
|
Raczkowanie
|
no czesc
wlasnie wrocilam z konsultacji u drugiego orto i ten mi powiedzial zupelnie co innego niz ten piuerwszy juz zglupialam sama powiedzial mi ze kosmetyczny bede nosic rok a wydaje mi sie ze to troche krotko jest.. jak myslicie???
|
|
|
|
#2350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I bądź tu mądra. Monetą rzucić?
|
|
|
|
|
#2351 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja orto powiedziała, że mam je nisić 12 godzin dziennie, a z tego co słyszę to można cały dzień. Hmm może się poświęcę i będę nosiła dłużej to szybciej pozbędę się apatatu
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2352 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Wyciągi nosiłam na uczelnie prawie zawsze(tylko na ważne spotkania towarzyskie nigdy ). Mi pękły ze trzy razy gumki w buzi, ale tylko przy ziewaniu przy mówieniu nie ma szans,pod warunkiem że nie będziesz w nich chodzić za długo,najlepiej przelicz gumeczki w woreczku i zaplanuj jak czesto je możesz zmieniać by starczyło ich do kolejnej wizyty u orto Ja zmieniałam co 12 godzin, ale chodziłam prawie non stop
|
|
#2353 |
|
Rozeznanie
|
binia po co przeliczać gumki, jeśli jej się skończą to pójdzie do orto do następne opakowanie (ja przy najmniej tak robię i nie ma problemu
)
|
|
|
|
#2354 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2355 |
|
Zakorzenienie
|
Ortodonta nr 1. -> na górę założyć ekspander w celu rozszerzenia górnej szczęki. Nie jest to bardzo, bardzo konieczne, ale skróci czas leczenia. Na dole nie trzeba niczego wyrywać. Da się ustawić zęby i bez tego.
Szczerze powiedziawszy nieco się zdzwiłam, bo faktycznie na dole mam stłoczone zęby. Ortodonta nr 2 -> na górze można wstawiać aparat już. Na dole trzeba koniecznie wyrwać jedną czwórkę. Bez wyrwania nie da się poprawnie ułożyc zębów w dolnym łuku. I może warto wyrwać ósemki dolne - kiedyś. Do trzeciego iść?
|
|
|
|
#2356 | ||
|
Przyczajenie
|
Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
Cytat:
Cytat:
, ja za pierwszym razem tak zrobiłam a później już sama pani orto planowala ile ma mi dac wyciągów, poza tym przywykłam do co 5 tygodniowych wizyt
Miłe słowa są jak plaster miodu, słodyczą dla duszy i lekarstwem dla ciała. Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-03-21 o 10:09 Powód: post pod postem |
||
|
|
|
#2357 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I orto powiedziała, że lewej już wystarczy póki co, prawą stronkę trzeba trochę zmusić do pracy ![]() a powiedzcie mi, jeśli teraz płacę 200zł za każdą wizytę, która trwa może max.10min za jeden łuk, to jak założę na dół - adekwatnie będę płaciła x2? nie pytałam wcześniej orto, ale jak sobie pomyślę, że 400zł mam płacić co miesiąc, to trochę nie-fajnie ![]() Moja orto jest b.fajna, ale oszczędza na słowach i niewiele mi mówi, zmienia gumeczki na kryształach, obejrzy, skomentuje i papa. I potem się zastanawiam za co ja tyle płacę?
|
|
#2358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale na następnej wizycie miałam robione w laboratorium badanie gerbera i okazało sie że mam absolutnie nie wyrywać zębów ze względu na stawy żuchwowo-skroniowe także jeżeli masz juz zrobione wyciski i zdjęcia RTG to idź koniecznie do trzeciego orto, a jezeli nie masz jeszcze zdjęć i wycisków to pierw je zrób a dopiero później idź do orto wtedy diagnoza będzie pewniejsza.
|
|
|
|
|
#2359 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
oj ... mi tez chyba przyda sie jeszcze wizyta u trzeciego... Qurcze nie tak latwo jest powierzyc naprawe swoich kielkow no nic .. .. hehe
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2360 |
|
Zakorzenienie
|
Heej aparatki ;*
mam pytanko... ale kosztuje aparat ruchmy ? i czy pomoże na szparę między jedynkami (ok. 2 mm)Pozdrawiam i czekam na odpowiedz ![]()
|
|
|
|
#2361 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie odnośnie higieny podczas noszenia aparatu. Dzisiaj dołączyłam do grona aparatek. Orto mówił o myciu żabków że miękka szczoteczka itd blablabla..... ale że jest też coś takiego że wodę lub płynem pod ciśnieniem działa i że można to kupić w makro, w media martk i róźnych sklepach medycznych. Tylko nazwy zapomniałam
Ktoś może wie?
|
|
|
|
#2362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?, świetna sprawa sama się do niego przymierzam
|
|
|
|
|
#2363 |
|
Kokon pro
|
no irygator ;] ja uzywam zwyklej szczoteczki, szczoteczki do przestrzeni pod drutami, plynu do plukania i nici dent. jednojakichstam czyli ze sie nie rozdzielaja i jak do tej pory ponad rok nie mam ubytkow a nie latam po kazdym posilku myc zebow no chyba ze cos zostanie to albo ta mala szczoteczka albo nici i po sprawie ;]
wyciagi zmienialam codzien choc jedne mialam co zmieniac je mialam co tydzien ale byly tylko na gornej szczece miedzy dwojkami a szostkami ;] |
|
|
|
#2364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2365 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Szczerze mówiąc to ja też nie lubie chodzić między wizytami
|
|
|
|
|
#2366 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja już mam z 2 paczuszki gumeczek. I za każdym razem jak jestem u orto to "I co? Masz jeszcze gumeczki??" ja : "Tak mam". "I starczą Ci do następnej wizyty?" " Tak, starczą". " No to dam Ci trochę"
I znowu paczuszka więcej xD
|
#2367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?
|
|
|
|
|
#2368 |
|
BAN stały
|
IraKlara i jucha dzieki za odpowiedz
|
|
|
|
#2369 |
|
Raczkowanie
|
![]() No to jestem po pierwszym dniu z wyciągami Rzeczywiście bez problemu w nich wytrzymałam caly dzień na uczelni - zdjęłam tylko do jedzenia, a jak już się posiliłam pognałam znowu do łazienki i je sobie założylam Dobrze ze z piciem nie ma problemy bo jakbym miala za każdym razem zdejmować jak chce sie napić toby bylo naprawde uciażliwe Ale jest naprawde OK ![]() Naliczyłam, że mam ich na 54 dni (zmieniając codziennie). Więc do przyszłej wizyty na pewno mi starczy. Dziękuje wszystkim aparatkom za odpowiedzi |
|
|
|
#2370 |
|
Kokon pro
|
Madziorka hm ja przed aparatem tylko wymienilam plomby na takie w kolorze zebow i w sumie jakos raz na ruski rok bylam u dentysty;] a przed aparatem to nie uzywalam np nici a plyn do plukania to jak mi sie przypomnialo ;]
heh IraKlara pozniej sie nauczysz nawet jesc z nimi zeby nie pekaly a jak masz mocowane znacyz od jakich zebow do jakich ?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.

najlepiej nosic non stop zdejmowac do jedzenia. im wiecej nosicie wyciagi tym szybciej pozbedziecie sie druciakow
3/3/6-22/7/8

)
i boli, ale w miarę możliwości zalecam chodzić z nimi non-stop, a nie tylko na noc. U mnie dzieki temu leczenie zgryzu szybko postępowało, bo słuchałąm się zaleceń pani orto

I bądź tu mądra. Monetą rzucić?

swoich kielkow no nic ..
? i czy pomoże na szparę między jedynkami (ok. 2 mm)
Ktoś może wie?