Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-03-26, 11:22   #2461
Oleńka =)
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Dziewczyny a myslicie, ze jesli bym miala juz mieć usuniętą tą piatke, to trzeba by było też usunąć piątkę z drugiej strony zeby bylo symetrycznie? Ząbki w łuku mi się ładnie mieszczą
Oleńka =) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-26, 11:37   #2462
aaricia8
Zakorzenienie

Niestety ale wszelkiego typu diagnozy przez internet są niemożliwe. A jeśli ktoś Cię próbuje diagnozować przez internet, to mu nie wierz. Idź do ortodonty.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-26, 12:32   #2463
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Oleńka =) Pokaż wiadomość
Dziewczyny a myslicie, ze jesli bym miala juz mieć usuniętą tą piatke, to trzeba by było też usunąć piątkę z drugiej strony zeby bylo symetrycznie? Ząbki w łuku mi się ładnie mieszczą
Nie można tego stwierdzić przez sieć.. w każym bądź razie jeśli się wyrywa to po obu stronach bo będzie zaburzona oś symetrii. Mowisz, że zęby mieszczą Ci się w łuku to moze obejdzie się bez wyrywania?? Nie może być aż za dużo miejsca bo wtedy porobią Ci się szpary przecież.
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg
cichy_podmuch_wiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-26, 15:30   #2464
truskava
Zakorzenienie

no, i juz jestem po drugiej wizycie kontrolnej bylo bardzo krotko, bo orto zmienila mi tylko gumki, ale nie na inne kolorowe, tylko yyy... metalowe. tez ladnie wygladaja, heh
truskava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-26, 15:48   #2465
agiii
Zadomowienie

metalowe czyli co?? kolor taki stalowy?? czy poprostu drut a nie gumki??
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-26, 17:29   #2466
truskava
Zakorzenienie

agii, drut. drut, a nie gumki. sorki, ze nie wyrazilam sie zbyt jasno, heh
w ogole, powiedziala mi ze na nastep wizycie bedzie zmieniac drut, (po raz pierwszy). i ze wizyta ta bedzie kosztowac 70 zl. bo tak to zawsze placiclam jej 30 zl. ech, ech... ci orto i dentysci to naprawde niezly biznes robia!
truskava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-26, 18:38   #2467
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskava Pokaż wiadomość
agii, drut. drut, a nie gumki. sorki, ze nie wyrazilam sie zbyt jasno, heh
w ogole, powiedziala mi ze na nastep wizycie bedzie zmieniac drut, (po raz pierwszy). i ze wizyta ta bedzie kosztowac 70 zl. bo tak to zawsze placiclam jej 30 zl. ech, ech... ci orto i dentysci to naprawde niezly biznes robia!

no tak. dentysta za 30min roboty zgarnia stóweczkę
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-26, 19:10   #2468
Maggie_90
Wtajemniczenie

A ile musiał się uczyć i nacierpieć No i plombki wcale też takie tanie nie są

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-26, 20:13   #2469
Katka_krk
Rozeznanie

przejechałam sie dzis do ortodonty specjalnie (76 km w jedna strone....) z tym czyms metalowym co mi sie urwało (taka pętelka która łączy mi trojke z czwórka)...przyleciałam do orto i mowie jednej pani ze nie zapisana byłam ale ze rana dzownilam i mowilam jaka sytuacja( a ludzi w poczekalni ponad 15-wszyscy z aparatami !!!!) no i taka pani mi mowi prosze poczekac bo nie mamay narazie wolnego fotela (w sumie orto lata miedzy 4 fotelami:P) poczekałam z 15 minut....i pani nagle mnie woła...ludzie patrza na mnie krzywym wzrokiem...:P no ale wkoncu ja tylko na chwile

Ło rany boskie ile orto sie nameczyła!!!!musiała mi te metalowe druciki zamiast gumek zdjąc z 3 i 4 ,zdjac ta petelke metalowa (podczas inaktywacji czegos tam w piatek w zeszłym tygodniu za mocno cos zrobiła i poprostu mi pękło)i załozyc nowa (a mowi ze trudno to załozyc jak sie już ma łuk włozony:P) wysiedziałam sie z 15 minut na fotelu...ale wszystko zrobione i myk juz mnie nie byłoNic nie zapłaciłam bo to w ramach leczenia...wkoncu sie popsuło nie z mojej winy hehehe nie chcielibyscie widziec min czekajacych

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-26, 20:27   #2470
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

hehe no miny mieli na pewno nieziemskie u mnie (odpukać) nic się nie dzieje i mam nadzieję, że pozostanie tak do końca ja do orto lece za tydzień Moze podkręci mi te druciki i wreszcie zamknie mi przerwę...
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg
cichy_podmuch_wiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-26, 21:19   #2471
Ines-ka
Zakorzenienie

A ja zauważyłam minimalne szparki między jedynkami i dwójkami. Chyba ponoszę aparat dłużej.. A chciałam się go pozbyć przed wakacjami.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-27, 09:19   #2472
natalli
Zadomowienie

GG do natalli

Hej! ...Ja również za niedługi czas będe miałą zakładany aparat i z chęcią przyłącze się od waszego wątku jesli moge ....
Narazie mam mały problem bo orto zakłada mi łuk na podniebienie (żeby zlikwidować zgryz krzyzowy) i załozyła mi na poczatek gumki na szosteczki (wczoraj) i dziś w nocy obudził mnie ból który utrzymuje się od dzisiaj ...jest strasznie rozpraszający jutro mam koło i nie mgoe sie skupić ...brałyście jakieś leki żeby ból ustąpił ?????(bo domyślam się że jest to taki ból jak na początku gdy ma się aparat na stałe.?... bede wdzieczna jesli pomozecie mi bo niewytrzymuje już
natalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-27, 10:15   #2473
jucha
Wtajemniczenie

A czy któraś z Was zmieniała orto w trakcie?
ja zkładałam górę w LIM'ie w Wawce i okazało się, że w mojej miejscowości jest nowa klinika i zakładają tam aparaty stałe - chciałabym założyć tam na dół.
Po I-e: na miejscu, po II-ie na pewno taniej...no i obecna orto jest taka małomówna, zmienia mi tylko gumki i bierze 200zł szczędzi w słowach, chodze do niej od stycznia raz na m-c, a wizyta trwa raptem 5min
jucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-27, 11:31   #2474
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez natalli Pokaż wiadomość
Hej! ...Ja również za niedługi czas będe miałą zakładany aparat i z chęcią przyłącze się od waszego wątku jesli moge ....
Narazie mam mały problem bo orto zakłada mi łuk na podniebienie (żeby zlikwidować zgryz krzyzowy) i załozyła mi na poczatek gumki na szosteczki (wczoraj) i dziś w nocy obudził mnie ból który utrzymuje się od dzisiaj ...jest strasznie rozpraszający jutro mam koło i nie mgoe sie skupić ...brałyście jakieś leki żeby ból ustąpił ?????(bo domyślam się że jest to taki ból jak na początku gdy ma się aparat na stałe.?... bede wdzieczna jesli pomozecie mi bo niewytrzymuje już
mi orto powiedziała że jak bardzo mnie boli to żebym wzieła sobie coś przeciwbólowego, tylko nie za często bo to spowalnia proces prostowania się zębów.
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-27, 11:45   #2475
natalli
Zadomowienie

GG do natalli

Cytat:
Napisane przez Madziorka Pokaż wiadomość
mi orto powiedziała że jak bardzo mnie boli to żebym wzieła sobie coś przeciwbólowego, tylko nie za często bo to spowalnia proces prostowania się zębów.

dzieki bardzo za odp. ... wlasnie wziełam jakis czas temu i jakos nie widze rezultatów więc nie ma sensu się truc ceba sie przywzyczaić ale świetnie że piszesz o tym spowalnianiu bo nie wiedziałam tego ...
Stary 2007-03-27, 11:51   #2476
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

dziewczyny, jakich używacie płynów do płukania?
Stary 2007-03-27, 11:53   #2477
Ilena
Zakorzenienie

jucha - ja uwazam ze powinnas sie pojsc zapytac do tej kliniki ... jezeli orto w niej jest dobra to napewno sie zgodzi ... jak by mi nie pasowala to odrazu bym zmienila ale ja na mila pania trafilam widac ze zna sie na rzeczy ... powodzenia
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-27, 11:55   #2478
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze wiedzieć. Ból po założeniu aparatu/zmianie gumek czy drutu trwał kilka dni i radziłam sobie bez Apapu.

Nie wszyscy ortodonci zarabiają na nas wielkie sumy. Moja żaliła się po walentynkach że syn kupił sympatii kolczyki u jubilera trzy razy drożej, bardzo podobne do moich srebrnych.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-27, 11:58   #2479
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Ortho Kin

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-27, 12:02   #2480
natalli
Zadomowienie

GG do natalli

Cytat:
mi wczoraj orto "przepisała" płukanie rumiankiem i lawendą (wywar) oczywiście ..podała również jakieś płyny konkretnych firm ,ale powiedziała że taki wywar jest równie dobry na dziąsła
Stary 2007-03-27, 12:24   #2481
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez Katka_krk Pokaż wiadomość
Ortho Kin
co to za płyn? przeciw próchnicy?
Stary 2007-03-27, 12:27   #2482
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
co to za płyn? przeciw próchnicy?
Płyn kupiony u mojej orto.

Do płukania dla osob noszacych aparaty, przeciw próchnicy, stanom zapalnym dziaseł i chorobom przyzebia oraz przeciw tworzeniu sie płytki bakteryjnej.

Stary 2007-03-27, 12:39   #2483
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

moja orto powiedziała żebym nie kupowała żadnego płynu ale kupiłam bo nie chcę próchnicy, narazie kupiłam płyn elmeks jest na nim napisane że jest dla osób które nosza aparaty także chyba mi krzywdy nie wyrządzi, z ciekawości zapytałam moją dentystke o płyny do płukania bo sama nosi aparat , powiedziała mi że nie powinno się używać płynów do płukania bo przy aparatach nie jest on wskazany ponieważ zawiera fluor ale pasty też go mają w składzie więc kilka razy w tygodniu można, ja używam płynu po każdym myciu czyli około pięć razy dziennie, chyba nie zaszkodzi mi, co o tym myślicie???
Stary 2007-03-27, 13:33   #2484
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
moja orto powiedziała żebym nie kupowała żadnego płynu ale kupiłam bo nie chcę próchnicy, narazie kupiłam płyn elmeks jest na nim napisane że jest dla osób które nosza aparaty także chyba mi krzywdy nie wyrządzi, z ciekawości zapytałam moją dentystke o płyny do płukania bo sama nosi aparat , powiedziała mi że nie powinno się używać płynów do płukania bo przy aparatach nie jest on wskazany ponieważ zawiera fluor ale pasty też go mają w składzie więc kilka razy w tygodniu można, ja używam płynu po każdym myciu czyli około pięć razy dziennie, chyba nie zaszkodzi mi, co o tym myślicie???
ja używałam pomarańczowego Elmexu, ale dla mnie to była trochę za wysoka cena (przy moim tempie zużywania... ). używałam go kilka razy dziennie (po każdym myciu ząbków). teraz używam Colgate Plax niebieskiego. Jest świetny.
mi dla odmiany higienistka kazała używać płynów, np żeby zapobiegać odkładaniu się płytki nazębnej. ponoć nadmiar fluoru może zaszkodzić, ale nie wiem czy ten cały Colgate ma go aż tak dużo, żeby miał negatywny wpływ. ząbki płuczę kilka razy dziennie od pół roku, moje zęby wyglądają bardzo ładnie (choć osad nadal się odkłada bardzo szybko...). nie ma na nich białych plam (ponoć jedno z powikłań zbyt dużej ilości fluoru). wczoraj byłam na wizycie kontrolnej u dentystki i moje ząbki sa w idealnym stanie, żadnych ubytków więc chyba to całe płukanie im służy
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-27, 19:43   #2485
kw1@t3k
Raczkowanie

ja tez uzywalam ortho kin, do nabycia w niektorych aptekach i sklepach stomatologicznych. Jest na nim napisane, ze jest do aparatow i ze nie powoduje przebarwien. W aptece mgr powiedzial, ze to, ze plyn jest przezroczysty to tez nie znaczy ze nie zabarwi aparatu, a ja mam szafir i chce, aby pozostal przezroczysty....moja orto zalecala mi uzywanie plynu
kw1@t3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 10:23   #2486
jucha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ilena Pokaż wiadomość
jucha - ja uwazam ze powinnas sie pojsc zapytac do tej kliniki ... jezeli orto w niej jest dobra to napewno sie zgodzi ... jak by mi nie pasowala to odrazu bym zmienila ale ja na mila pania trafilam widac ze zna sie na rzeczy ... powodzenia
dziękuję za odp pytałam właśnie, bo wyrywałam tam ósemkę u chirurga stomatologa (koszmar) i on mi powiedział, że lepiej żebym pozostała przy tamtej orto - ona zna plan leczenia, decydowała o ekstrakcjach itd...ale chyba mimo to zapiszę się do orto na konsultację, właśnie w tej nowej klinice.
jucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 16:25   #2487
rutka_86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kw1@t3k Pokaż wiadomość
ja tez uzywalam ortho kin, do nabycia w niektorych aptekach i sklepach stomatologicznych. Jest na nim napisane, ze jest do aparatow i ze nie powoduje przebarwien. W aptece mgr powiedzial, ze to, ze plyn jest przezroczysty to tez nie znaczy ze nie zabarwi aparatu, a ja mam szafir i chce, aby pozostal przezroczysty....moja orto zalecala mi uzywanie plynu
czesc. a dlugo nosisz szafirki i powiedz mi nie przebarwiaja sie?? szafir tzn krysztal tak?? czy jest mniej widoczny od tego porcelanowego?? aha i duza mialas wade . przepraszam ze tyle pytan ale ja tez sie decyduje na ten krysztalowy ... i stad ta moja ciekawosc
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 18:33   #2488
Katka_krk
Rozeznanie

rutka_86 moja kolezanka zdecydowała sie na kryształ (czeka na załozenie)
wade ma taka ze jej jedynki wchodza do srodka- wewnętrzny brzegNie wiem jak to fachowo opisac teraz wyrwała 5 i 4 na gorze. za kryształ 1 łuk bedzie płacic 3000 zł

Stary 2007-03-28, 22:14   #2489
kw1@t3k
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rutka_86 Pokaż wiadomość
czesc. a dlugo nosisz szafirki i powiedz mi nie przebarwiaja sie?? szafir tzn krysztal tak?? czy jest mniej widoczny od tego porcelanowego?? aha i duza mialas wade . przepraszam ze tyle pytan ale ja tez sie decyduje na ten krysztalowy ... i stad ta moja ciekawosc
czesc,

jak wczesniej pisalam na forum mam aparat od 3 tygodni. Zdecydowalam sie na szafir, bo jest najmniej widoczny - jest przezroczysty, jedynie gumki (tez przezroczyste) moga sie zabarwic, jednak gumki wymienia sie co wizyta, wiec tragedii by nie bylo, ale oczywiscie lepiej nie miec przebarwionych. Aparat porcelanowy jest poprostu w kolorze zebowym i moze tez sie przebarwiac. Szafir jest delikatniejszy i pewno jakby cos sie popsulo naprawa jest drozsza, chociaz moja orto twierdzi, ze doroslym raczej nic sie nie psuje, po prostu trzeba uwazac na twarde rzeczy. zdjecia w aparacie zamieszczalam jakies 2-2,5tyg temu...
kw1@t3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-28, 22:25   #2490
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rutka_86 Pokaż wiadomość
Porcelanowy jest biały a kryształowy przezroczysty, więc mniej widoczny.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości