|
|
#2551 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
smv, nie powinnaś się martwić. Skoro to tylko 2mm to po co wyrywać cały ząb? Skąd by wzieli z 6 innych mm do zatkania tej dziury?
![]() Wyrywa się zęby jeśli są mocno ściśnięte. A może w Twoim wypadku, jeśli to tylko kwestia jedynek, warto zrobić tylko licówki? |
|
|
|
#2552 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Chciałabym się do Was przyłączyć... 13 kwietnia będę miała zakładany stały aparat (dolny łuk) i hyrax. Dzisiaj byłam u orto, która założyła mi gumki separacyjne. Miałam ich 3: z lewej strony pomiędzy 5 i 6, 6 i 7, a z prawej tylko pomiędzy 6 i 7, bo mam jakiś ubytek, który trzeba wyleczyć. Po kilku godzinach od wizyty dwie gumeczki mi spadły została tylko jedna. Nie wiem co mam zrobić, do orto mam prawie 100 km, wiec napewno nie dam rady pojechać do niej przed założeniem aparatu Niby mówiła, że jeśli spadną to nic się nie stanie, bo to będzie oznaczało, że zęby mi się poluzowały, ale żeby po kilku godzinach Co o tym myślicie?
|
|
#2553 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2554 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Uff troszkę mi ulżyło Ale myślę, że faktycznie może nic się nie stanie, bo moje zęby są z natury bardzo ruchome Orto wybrałam tak daleko, ponieważ moja koleżanka z kuzynką prostowały sobie u niej zęby i efekt mi się bardzo spodobał. Mieszkam w małym mieście i ortodonta, którego byłabym pewna był właśnie tak daleko Mogłam wybrać ortodonte 16 km od mojego miasta, ale nie wiem czy byłby sens, bo nie znałam nikogo komu wyprostowałby zęby No trudno jakoś będę musiała sobie dać radę.. Boję się troszkę 13 w piątek, nie dość, że pechowa data to jeszcze zakładanie aparatu Ale czego się nie robi dla pięknego uśmiechu, o którym od dawna marze...
|
|
|
#2555 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
....
|
|
#2556 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Zakladanie nic nie boli, bo ortodonta tylko przykleja zamki do zębów. Póżniej zęby moga troszke bolec i nie będziesz mogła jeść twardych rzeczy . Ale efekty leczenia widać bardzo szybko. Ja zauważyłam je już po miesacu, bo stałym aparatem zeby prostuje się szybciej,niż sciąganym !
|
|
|
|
|
#2557 |
|
Zadomowienie
|
witam wszystkich, nie wiedziałam, że jest taki wątek na wizażu
![]() noszę aparat już prawie rok (dokładnie 10 miesięcy) i efekt jest już super teraz jestem na etapie zasuwania szpar, bo miałam usuwane czwórki. a co do tych gumek separacyjnych to ja sobie sama je wyjmowałam, żeby dokładnie wyczyścić szczeliny, a zakładałam z powrotem za pomocą nici dentystycznych ![]()
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2558 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no to gratuluje bo te gumeczki takie małe i mocne że ja sobie nie wyobrażam zakładać ich bez pomocy orto......
|
|
#2559 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale naszczęście już jutro mi je wyciągnie
|
|
|
#2560 |
|
Zadomowienie
|
dzięki
jakoś mi się udawało je założyć z powrotem to najważniejsze
|
|
|
|
#2561 |
|
Zadomowienie
|
po założeniu pierścieni ortodontka powiedziała, że to były największe jakie miała. podobno mam bardzo duże zęby :P
gumki mi przeszkadzały, to nie był ból, dopiero po przyklejeniu zamków i założeniu drucika, na drugi, czy trzeci dzień odczuwa się pradziwy dyskomfort :/ ale warto!! |
|
|
|
#2562 |
|
Zakorzenienie
|
ja już po założeniu dołu
teraz zastanawiam się, czy za kontrole obu łuków płaci się 70 zł czy tylko za jednego. ale jak znam życie to pewnie za jednego. ku mojemu zdziwnieniu jem w miarę normalnie nawet chleb ze skórką ten aparat jest taki delikatniutki. (mam górę i dół metalową) odpukać nic nie uwiera.pozostaje tylko kontrolować się co miesiąc (około roku) i starać się zadbać o higiene a tego się obawiam, czesto psują mi się zęby...
|
|
|
|
#2563 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
1 łuk -70zł 2 łuki - 100zł więc w twoim wypadku będziesz płacić teraz 100zł. Też się boję, że zęby moga mi się popsuć bo są słabe ale staram sie je myć po każdym posiłku...
|
|
#2564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadziej ze jednak obejdzie bez wyrywania, mam paniczny sytach przed wyrywaniem...i boje sie ze zeby mi sie poprzesuwaja nie w te strone co trzeba,moja dentystka powiedziaa ze w zyciu nie widziala tak ladnie uloznych zebow trzonowych czyli:4,5,6,7,8 rosna mi równiuśko dlatego szkoda mi wyrywac..chcoiaz zauwazylam ze 8ósemkami przygryzam sobie chyba policzki, a moze mi sie zdaje
|
|
|
|
|
#2565 |
|
Zadomowienie
|
bardzo przydatne sa takie male szczoteczki - miedzyzebowe, mozna kupic w drogeriach np. rossmann, i zasuwac z malym lustereczkiem
. no i nić dentystyczna, ale to katorga z ta nicią. mozecie sobie tez robic fluoryzacje, 1 na 2 tygodnie, tak dla ochrony. ja tez mam slabe zęby. ale na razie nic sie powaznego nie dzieje. (odpukać )
|
|
|
|
#2566 |
|
Zadomowienie
|
licówki to chyba takie nakładki na zęby. i wiąże się to chyba z piłowaniem zebów najpierw, żeby licówki dopasować, no i trzeba je co kilka lat wymieniać.
|
|
|
|
#2567 |
|
Zakorzenienie
|
moj brat jest protetykiem i mowil mi ze zeby po apracie staym maja wieksza sklonnosc do próchnicy bo przeciez szkliwo jest wytrawiane zeby klej sie trzymał.
a czy po zdjeciu apratu orto robi cos zebami dla ochrony (lakierowanie etc?) |
|
|
|
#2568 |
|
Zadomowienie
|
nie pamietam, zeby mi ortodonta wytrawial zeby przed zalozeniem aparatu (moze nie wspomnial). a co po zdjeciu? jeszcze nie wiem, bo to przede mna
ale pewnie zapytam lekarza o to, gdy przyjdzie pora.
|
|
|
|
#2569 |
|
Zakorzenienie
|
rinka a Ty wyrywalas zeby??? masz juz zeby madrosci?? masz jakies zdjecia swojego APARACIKU
?? chcialabym zobaczyc jak to wyglada u was..![]() ![]()
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2570 |
|
Rozeznanie
|
po zdjęciu u mojej orto zęby są obowiązkowo fluoryzowane
|
#2571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czym robić tą floryzację? mam tą szczoteczkę do działań pomiędzy zamkami ale jej nie używam. wydaje mi się, że zwykła szczoteczka daje sobie radę. nicią probowałam działać i mi się w zamki powkręcała tak więc niegdy więcej. najgorsze jest to, że wszyscy mówią aby myć zęby po każdym posiłku ale przecież nie będę myć zębów w szkole! to raz, a dwa, nie mogę też głodować w szkole. zęby myję 3 razy dziennie i wieczorem płuczę płynem. |
|
|
|
|
#2572 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja nie jem poprostu na uczelni czasami do 15 jestem tylko na jogurcie ...bo chodzenie co chwila do łazienki szczotkować zęby jest naprawde upierdliwe..
|
|
#2573 |
|
Zadomowienie
|
ja używam takiego żelu do fluoryzacji - nazywa się "Fluormex" - polskiej firmy CHEMIA. Jej plusem jest to że zawiera aminofluorek oprócz fluorku. jest wydajna. Poprosiłam mojego stomatologa żeby mi ją przypisał, w sumie nie weim, czy można ją dostać bez recepty, pewnie tak
normalnie się ją używa jak pastę do zębów, tylko trochę dłużej trzeba szczotkować zęby i się nie płucze jamy ustnej na koniec, no i potem nie należy pić i jeść, jak to po fluoryzacji ![]() a co do mycia zębów po każdym posiłku - wiadomo, że nie da rady - dla mnie 3 razy dziennie to niezbędne minimum. a co do szkoły (czy uczelni) - zdarza mi się umyć a co....
|
|
|
|
#2574 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
eh, trochę się namęczyłam z moimi zębami zanim założyłam aparat. oczywiście musiałam usunąć 8semki - na dole. po pierwsze - bo aparat, a po drugie - na zdjęciu panoramicznym dziwnie wyglądały - wcale mi nie urosły i siedziały sobie w dziąsłach. górne też jeszcze sobie siedzą, ale na razie nie przeszkadzają. przeżyłam koszmar podczas ich usuwania, ale to już za mną. potem usuwałam 4ki. tu już poszło gładko i bezboleśnie ![]() co do fotek - lepiej nie pokazywać
|
|
|
|
|
#2575 |
|
Rozeznanie
|
No dziewczyny, w końcu po latach oczekiwań dołącze do waszego grona
Babcia zgodziła się zasponsorować aparat i koszty wizyt Jednak założę dopiero po maturach. Mam pytanie: czy ósemki które mi teraz wyrastają będa musiały zostać usuniętę?
|
|
|
|
#2576 |
|
Zadomowienie
|
Tataraczko, to zależy od Twojej wady, o tym decyduje lekarz. Wybierz się najpierw na konsultację. Na pewno będziesz musiała zrobić zdjęcie panoramiczne i boczne - z których lekarz obliczy kąty itp. Może usuwanie nie będzie konieczne
|
|
|
|
#2577 |
|
Zadomowienie
|
Na początku moja ortodontka myślała, że nie trzeba będzie usuwać mi 4 czwórki, jednak po oliczeniu kątów okazało się, że obejdzie się bez usuwania
i mam takie pytanie, którym sposobem zęby szybciej się prostują? Wtedy kiedy jakieś się usuwa czy bez usuwania? Wczoraj miałam założone separatory i nie mogę lewą stroną jeść nic twardego, bo mnie zęby bolą
|
|
#2578 |
|
Zadomowienie
|
moją wadą - nie wiem jak to się nazywa fachowo - było to, że zęby miałam i przednie i dolne wychylone do przodu. usunięcie 4rek, dało miejsce zębom, żeby ładnie w łuku prosto pod kątem prawie 90 stopni były ułożone. oczywiście mogłam nie usuwać 4rek. zęby były by równe, ale wychylone równomiernie - są i takie metody leczenia. Zależy jaki chcesz uzuskać efekt. jeżeli uda się zachować kąt prosty +/- bez usuwania to fajnie i nie wpłynie to raczej na czas trwania leczenia. czas zależy od tego, jak zęby szybko potrafią migrować i od przyłożonej siły - naciąg drucika. przynajmniej tak mi się wydaje
|
|
|
|
#2579 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2580 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli gumki żółkną to zapytaj ortodonte czy mogłaby założyc Ci zamiast gumek takie cieniutkie druciki. Ja nosze takie już praktycznie 2,5 roku i jestem zadowolona. mimo, że wydaje mi się, że jeśli gumki są świeże i przeźroczyste lub białe może to początkowa lepiej wyglądać jednak jeśli gumki żółkną to napewno drucik wygląda lepiej. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:54.

Chciałabym się do Was przyłączyć... 13 kwietnia będę miała zakładany stały aparat (dolny łuk) i hyrax. Dzisiaj byłam u orto, która założyła mi gumki separacyjne. Miałam ich 3: z lewej strony pomiędzy 5 i 6, 6 i 7, a z prawej tylko pomiędzy 6 i 7, bo mam jakiś ubytek, który trzeba wyleczyć. Po kilku godzinach od wizyty dwie gumeczki mi spadły
została tylko jedna. Nie wiem co mam zrobić, do orto mam prawie 100 km, wiec napewno nie dam rady pojechać do niej przed założeniem aparatu
Niby mówiła, że jeśli spadną to nic się nie stanie, bo to będzie oznaczało, że zęby mi się poluzowały, ale żeby po kilku godzinach
Co o tym myślicie?

Orto wybrałam tak daleko, ponieważ moja koleżanka z kuzynką prostowały sobie u niej zęby i efekt mi się bardzo spodobał. Mieszkam w małym mieście i ortodonta, którego byłabym pewna był właśnie tak daleko
Ale czego się nie robi dla pięknego uśmiechu, o którym od dawna marze...
. Ale efekty leczenia widać bardzo szybko. Ja zauważyłam je już po miesacu, bo stałym aparatem zeby prostuje się szybciej,niż sciąganym
no to gratuluje bo te gumeczki takie małe i mocne że ja sobie nie wyobrażam zakładać ich bez pomocy orto......
Ale naszczęście już jutro mi je wyciągnie