![]() |
#2761 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
Ja tam tylko troszkę sepleniłam.
Ale to wszystko zależy od osoby, która nosi hyrax.
#2762 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() pierścień jest tylko naokoło zęba ![]() Cytat:
![]() ja tylko nie jem buraczków, bo 1. nie chcę żeby mi porcelana i gumki pofarbowały, 2. bo nie lubię i mam dobrą wymówkę ![]() i tak jak wcześniej pisałam czarnej porzeczki i nie piję Kubusiów co do gumy do żucia to nie mam odwagi, ale widzę, że niektórzy żują nie wiem dlaczego nie miałabym jeść cukierków, no chybaże jakieś mordoklejki, raz takiego jadłam to mi dwie gumki ściągnął ![]() ![]() orzechy jak najbardziej jem, tylko ostrożnie |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2763 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() wyrywanie NIE BOLI ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pierścienie to takie obręcze na zęby. tzn metal masz tylko dookoła zęba, ta powierzchnia, którą żujesz jest odsłonięta ![]() będzie dobrze, nie denerwuj się ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2764 |
Wtajemniczenie
|
Ja tam żuję gumę aż mi uszy latają
![]() ![]()
#2765 |
Rozeznanie
|
![]()
emeczka, smv ,AppleGirl Dziekuje wam bardzo
![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() ps.Ciekawe czy mi sie uda ukryć te szparki przy mowieniu i uśmiechać sie bede tylko tak>> ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2766 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() to czy szpary będzie widać zależy w dużym stopniu od układu szczęki, u mnie nie było widać szpar, no, może jak ktoś się naprawdę wnikliwie przyglądał ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2767 |
Rozeznanie
|
sawa_sawa to czy będzie widać szpary zależy od tego jak szeroko się uśmiechasz
![]() ja u siebie nie zwracałam na to dużej uwagi na początku to trochę się obawiałam wszystkiego, jak będzie wyglądać ten cały aparat na moich zębach i w ogóle, ale jak już mi założyli to po 1-2 tygodnaich przestałam na to zwracać uwagę, tylko uśmiechałam się cały czas, pomimo tego, że ciągle miałam krzywe zęby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2768 |
Zakorzenienie
|
nom kurcze ja z aydzien ide rwac pierwszego zęba, od 3 nocy sni mi sie to smao, ze rwie i urwac nie moze.
Boze mam 21 lat a zachowuje sie jak mala dzidzia;P no ale taka moja natura... ja nawet przy borowaniu biore podwójne znieczulenie bo sie niesamowicie boje lekarzy igiel itp, nawet jak jestem w szpitalu ( jak np robilam zdjecie szczeki) to poczulam sie taka chora ze nie wiem... wszystko na pewno od psychiki zalezy ale z moja psyche..kiepsciusio:P mozna zobaczyc czyjes zdjecie w turkusowych kolorkach?????
38/40 ![]() ![]() Edytowane przez smv Czas edycji: 2007-04-14 o 07:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#2769 | |
Zadomowienie
|
Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
smv spokojnie
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-04-14 o 10:11 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2770 |
Zadomowienie
|
paulagwiazda ja narazie jem same miękkie rzeczy, jakieś kaszki itp..
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() binia no to ja bez problemu mogę buzię zamknąć, ale wyglądam śmiesznie, jakby coś mi bardzo przeszkadzało w środku. Często łapie się na tym, że siedzę z otwartą buzią, a wydaję mi się, że mam zamkniętą ![]() ![]() ![]()
#2771 |
Wtajemniczenie
|
E tam. Tylko na początku bolą tak zęby. Później przestaną
![]() ![]() ![]()
#2772 |
Raczkowanie
|
Binia lecze się u dr A. Szetela- Luberda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2773 |
Przyczajenie
|
hej Lii, pytam bo ja u dr Zalewskiej a wizyta przy dwóch łukach mnie zawsze wynosi 100 zł, ale może to zależy od wady zgryzu.
![]()
#2774 |
Raczkowanie
|
No juz sama nie wiem albo może mi cos się pokręciło
![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2775 |
Wtajemniczenie
|
obecne noszę od m-ca i wyglądają koszmarnie. Ale zaznaczę, że w tym czasie byłam 2 tygodnie na zwolnieniu po chirurgicznym usuwaniu dolnych ósemek i nie pokazywałam się wśród ludzi
![]() powiem Ci, że poprzednio jak miałam przezroczyste, na II-i dzień zjadłam w pracy rosołek chiński i zżółkły okropnie, tak więc długo nie nacieszyłam się ich "niewidocznością". Ale zastanawiam się nad drucikami zamiast gumek - sporo Wizażanek pisało o tym ![]()
![]() |
#2776 |
Raczkowanie
|
ten hydrax jest dołaczany do zwykłego aparatu ?? przeciez tam sa pierscienie jak to wogule wyglada. okropnie bym sie czuł z tym aparatem i jeszcze tym hydraxem pod jezykiem a ze jeszcze dochodzi to tego zawias herbsa to bym wygladał jak robot mam nadzieje ze wszystko po koleji bedzie
|
![]() ![]() |
![]() |
#2777 |
Zakorzenienie
|
Robercik co to jest ten zawias herbsta??
#2778 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie Hydrax tylko Hyrax ![]() Hyrax nosi się jak ma się mniejszą górną szczękę od dolnej. Jeśli masz hyrax to nie możesz nosić aparatu zwykłego na górnej szczęce. I nie pod językiem tylko nad ![]() Ja tam swojego hyraxa wspominam miło ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2779 |
Raczkowanie
|
Kurde no Orto pokazywała mi coś tak samo wygladajacego a jak na to mowiła to nie wiem dlatego myślałem ze to ten hyrax. może to był retainer. jeśli tak to dziwnie wygladał tyle odemnie pozdrawiam.a zawias herbska to takie jagby pompeczki (nie wiem jak to nazwac teleskopy) łaczoce górny i dolny łuk
Edytowane przez RobertBar7 Czas edycji: 2007-04-14 o 16:37 Powód: Herbst i jego działalnosc |
![]() ![]() |
![]() |
#2780 |
Raczkowanie
|
A ma z was ktoś może zdjęcie jak ten zawias Herbsta wyglada? Bo szukam w sieci a nie mogę tego znależć. Moja orto mi tez cos pokazywała co będe nosiła ale dopiero za kilka miesięcy- tylko zapomniałam zapytac jak to cos się nazywa, a teraz jak Robert opisał ten zawias to właśnie sobie o tym przypomniałam.
Pozdrawiam ![]() PS> Znalazłam zdjęcia i jest to podobne do tego co mi orto pokazywała- czy jest to zawias herbsta? Edytowane przez Lii Czas edycji: 2007-04-14 o 17:00 Powód: zdjęcie |
![]() ![]() |
![]() |
#2781 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich Aparatów i Aparatki
![]() Noszę aparat od września 2006 i chyba już jest lepiej, ale to dopiero początek. Teraz jestem w trakcie "wyciągania" górnej trójki, która wyrosła za pozostałymi zębami. Taki zabieg trwa kilka miesięcy. Potem będę leczyć tyłozgryz, niestety ssanie palca w dzieciństwie ma takie skutki. Szkoda, że podczas noszenia aparatu trzeba zrezygnować z niektórych potraw, orzechów, marchewki itd. Ja nie wspominam początków tak strasznie, oczywiście musiałam trochę pocierpieć, ale jadłam spokojnie kanapkę, zupę, ziemniaki. Nie było problemów. Raz na bułce odkleił mi się zamek. Od razu pani orto mi go przykleiła. Mam bezbarwne zamki i gumki, drut już nie. Trochę gumki żółkną, ale to nic, bo się je często wymienia. Jeden łuk kosztował 1200zł, a wizyta co miesiąc gdy wymienia drut 50zł, gdy tylko przykręca jeden drucik nic nie kosztuje. Jestem zadowolona, ale przykro mi, że aż 3 lata trwa leczenie a na dodatek czeka mnie wyrywanie 2 czwórek górnych. No nic, poświęcę się. Moja wada jest na tyle poważna, że muszę. Pozdrawiam wszystkich!
#2782 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po prostu.. Sama mowisz ze masz tyłozgryz, dla ciebie to wada a dla innych nie bo nie szpeci Cie.Proste ![]() Ja za miesiac bede wlascicielka rusztowanka i juz sie doczekac nie moge, ale pierw musze równiez tak ja ty usunac dwie górne czwórki..Brrr to bedzie hardcore!
![]() |
#2783 |
Raczkowanie
|
no jakos tak to wygladało tak moja orto mi mówiła i tak mam zapisane ze to sie nazywa zawias herbsta i kosztuje 2000
|
![]() ![]() |
![]() |
#2784 |
Zakorzenienie
|
seplenienie w apracie stalym: wystepuje czy nie? Studiuje anglistyke i musze gadac
![]() ![]() Secundo: czy odczas noszenia drucików piłuje sie zeby? jak ja mam np dluzsza jedynke to jak ona bedzie wyprostowana to bedzie mega długa;/ bedzie pilowana czy jakos ona ma wejsc tam do srodka? jak to u was bylo. pliska powiedzcie. podniecam sie jak mrówka z okresem ale sie nie moge doczekac juz;P naprawde a tu caly miesiac ;(( tak to mniej wiecej wyglada;/
#2785 |
Wtajemniczenie
|
Według mnie to można jeść wszystko.
Tylko, że nie zjesz jabłka całego, a będzie trzeba go pokroić ![]() Marchewki też raczej się nie pogryzie dopóki nie pokroi się jej w mniejsze paseczki (czy jak kto woli ;P ).
#2786 |
Rozeznanie
|
smv ja miałam troszkę piłowane zęby, więc orto pewnie zrobi wszystko, żeby ząbki były ładne
![]() a czy się seplenie to cecha bardzo indywidualna, jeśli nie będziesz miała nic zakładanego na podniebie to raczej nie powinnaś mieć większych trudności z mówieniem ![]() btw. jaki aparacik zakładasz? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2787 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pilowanie-boli? jakie to uczucie?
![]() |
#2788 |
Zakorzenienie
|
A ja już dzisiaj zdjęłam aparat. Poiwme wam, że dziwne uczucie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2790 |
Rozeznanie
|
smv piłowanie nie boli, wcale, bo orto działa tylko w obrębie szkliwa. Ja miałam piłowane na dwa sposoby:
1. piłowany kształt korony w 5 - nic nie czujesz, tylko słychać burczenie urządzenia do piłowania (chyba takie same jak do borowania ![]() 2. zwężanie zębów, czyli piłowanie boków - nie boli, ale bardzo nieprzyjemne bo orto musi ci wcisnąć między zęby coś takiego jak papier ścierny i przesuwa tym: do siebie, od siebie, do siebie, od siebie i tak kilka razy. Muszę powiedzieć, że przy tym piłowaniu to mi się aż gorąco zrobiło z wrażenia ![]() czyli tak ogólnie rzecz biorąc piłowanie to nic strasznego ![]() annfas zazdroszczę ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:06.