|
|
#4231 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Psychiatra- cz 3
Cytat:
Co stwierdzono u Ciebie? Cierpisz na nerwicę lękową?
język angielski Edytowane przez syrenka1982 Czas edycji: 2013-08-27 o 11:10 |
|
|
|
|
#4232 |
|
Rozeznanie
|
Syrenka1982 niestety tak
|
|
|
|
#4233 |
|
Konto usunięte
|
Mi na nerwicę lękową psychoterapia nie pomagała, a męczę sie już kilka lat. Chodzę do psychiatry leki zmniejszyły leki, i wtedy przełamywałam się . Jednak najbardziej u mnie pomaga mi to, że mam się zająć kimś słabszym wtedy lęk znika . Miałam np. zaopiekować się dzieckiem znajomego wtedy lęk zniknął, bo mały potrzebował kogoś odpowiedzialnego.
|
|
|
|
#4234 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie dot. wizyt u psychiatry z nfz. Nie orientuję się zbytnio w procesie zapisu do lekarza, a tym bardziej psychiatry, zawsze byłam rejestrowana przez rodziców. Ze strony nfz-u wynika, ze wystarczy zadzwonić pod numer najbliższej placówki wymienionej w dokumencie pdf i podać numer pesel. Pytam, gdyż jestem już osoba pełnoletnią, jednak uczącą się i wciąż podlegam pod ubezpieczenie rodziców. Podając sam pesel byłoby mi niezwykle na rękę, ponieważ nie chcę informować nikogo o planowanej wizycie, ani prosić rodzica o nr ubezpieczenia, czy o samą rejestrację. Nie chcę robić tego nie z powodu wstydu, lecz z tego, że obecnie nie mieszkam bez rodziny, a co najważniejsze nie jesteśmy na tyle blisko, bym chciała ich o tym zawiadamiać. Czy podając jedynie mój numer pesel, uzyskam leczenia na koszt nf? Co prawda mogłabym iść prywatnie, jednak wiąże się z wysokimi kosztami, których sama nie będę w stanie pokryć i prośbą o pomoc finansową rodzinę. Proszę o nie pisanie odpowiedzi typu "wszystko jest na stronie", bądź że nie chce mi się szukać, gdyż nic nie wniesie do tematu i jest zupełnie zbyetczna.
|
|
|
|
#4235 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Psychiatra- cz 3
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4236 |
|
Raczkowanie
|
Poprawcie mnie jeśli źle myślę: nerwica lękowa to teraz zespół lęku uogólnionego? Bo w Wikipedii wpisując w wyszukiwarkę "nerwica lękowa" automatycznie przekierowuje na zaburzenia lękowe, które są podzielone m.in. właśnie na lęk uogólniony i lęk paniczny.
|
#4237 |
|
Naczelna Nastolatka
|
no chyba niekoniecznie tylko lęk uogólniony, wydaje mi się, że nerwica to napady panicznego lęku też. A na dodatek ten lęk uogólniony jak najbardziej.
|
#4238 |
|
Wtajemniczenie
|
Nerwica lekowa to stara nazwa zespołu leku uogólnionego i niczego innego. Co oczywiście nie wyklucza tego,że niektórzy błędnie nazywają nerwica lękową zespół lęku napadowego.
|
|
|
|
#4239 |
|
Konto usunięte
|
A czym sie rózni lęk uogólniony od napadowego?
|
|
|
|
#4240 |
|
Naczelna Nastolatka
|
to jak w takim razie nazywa się schorzenie, którego objawem są napady paniki, np lęk przed tym, że się zaraz umrze na zawał?
|
#4241 |
|
Wtajemniczenie
|
zespół lęku napadowego (panicznego)
|
|
|
|
#4242 |
|
Naczelna Nastolatka
|
rozumiem, że można mieć jednocześnie zespół lęku uogólnionego oraz zespół napadowego
|
#4243 |
|
Rozeznanie
|
Zrobiłam dziś badania na tarczycę i magnez, wszystko wspaniale. Czyli zdaję się, że jednak nerwica. Doszły mi nowe objawy, gdy jestem w pracy czuję mega gulę w gardle, a gdy ziewam z wdechem czuję się jakbym miała zemdleć. Też macie coś takiego?I jeszcze jedno. Dziś jest 8 dzień jak biorę esci. Czy to możliwe, że czuję już poprawę po tak krótkim czasie? Lekarz mówił, że po najmniej tygodniu mogę poczuć się lepiej, a na ulotce napisane jest, że 2 tygodnie
|
#4244 |
|
Raczkowanie
|
fankapsychiatrii, zakonna - dzięki za odpowiedzi. Teraz już wszystko rozumiem. Pytałam m.in. dlatego, że mój lekarz rodzinny za każdym razem kiedy do niego pójdę podkreśla, że mam nerwicę, a psychiatra wyraźnie zaznaczyła, że jest to zespół lęku napadowego. Chciałam odróżnić te dwa pojęcia. Wniosek z tego, że myślenie lekarza rodzinnego jest trochę przestarzałe i nieaktualne.
język angielski Edytowane przez syrenka1982 Czas edycji: 2013-08-29 o 08:11 |
|
|
|
#4245 |
|
Wtajemniczenie
|
Nieaktualny juz termin nerwica zawiera w sobie zespół leku uogólnionego, zespół leku napadowego, mieszane zaburzenia lekowo-depresyjne, fobie (w tym fobię społeczną) oraz zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne. Tyle, że nowsze poglądy klasyfikacje wyłączaja niektóre z tych zaburzen z kregu nerwicowych, bo to zakłada psychogenne ich pochodzenie (a coraz więcej wiadomo,że niektóre z zaburzeń lekowych maja inna przyczynę powstania).
Oczywiście można mieć kilka rodzajów zaburzeń nerwicowych na raz. No a lekarze rodzinni, jak wiekszośc lekarzy niepsychiatrów, nie znają sie na psychiatrii i nie widza róznicy pomiędzy poszczególnymi jednostkami chorobowymi. Generalnie to wszyscy lekarze maja tendencje do dzielenia zab. psychicznych na psychozy (w zasadzie to wszystko jest dla nich schizofrenią), depresje, nerwice i ew. uzależniania...Pewnie tyle zapamiętali z zajęć z psychiatrii
|
|
|
|
#4246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4247 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4248 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Psychiatra- cz 3
Ja poszłam. Ważne jest przed sobą przyznać, że ma się problem. Wyszła mi depresja. Brałam cital. Zaszlam w ciążę przestałam. Teraz wróciłam do leków. Żyjemy w takim świecie, że mamy problemy, ale po to są lekarze aby nam pomóc.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4249 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
ja mam w takim razie zaburzenia mieszane depresyjno-lękowe.
Francuski pocałunek, ja też biorę mobemid i mam identycznie jak Ty, brak radości życia
|
#4250 |
|
Rozeznanie
|
|
#4251 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Psychiatra- cz 3
Cytat:
Masakryczny dzien dzis mam .. zauwazylam ze przed @ lęki mi sie nasilaja.. Nie macie tez tak?
|
|
|
#4252 |
|
Rozeznanie
|
to nie jest wspaniały wynik. endokrynolodzy mówią, że młode kobiety powinny mieć max 1,5-2. zrób dodatkowo ft3 i ft4, bo możesz mieć niedoczynność albo hashimoto (gula w gardle jest częstym objawem).
Edytowane przez dystopia Czas edycji: 2013-08-29 o 16:47 |
|
|
|
#4253 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Francuski pocałunek, biorę lerivon jeszcze, z jedzenia unikam czekolady tylko.
Byłam dzisiaj u lekarza, opowiedziałam o swoich odczuciach i będę zmieniać leki bardzo się cieszę, bo teraz będę miała lek aktywizujący, mam nadzieję, że dobrze go będę tolerować.
|
#4254 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4255 |
|
Naczelna Nastolatka
|
nie jest aktywizujący, moja lekarka nic na ten temat nie mówiła. Zresztą, to nieważne dla mnie, ważne jest, że dostałam lek z zupełnie inną substancją aktywną oraz szansę na dostawienie lerivonu
|
#4256 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mniej jednak i tak mnie amputuje emocjonalnie po calosci a lekow nie redukuje jakos ale moze jeszczxe za krotko biore lecznicza dawke
|
|
|
#4257 |
|
Zakorzenienie
|
Wynik nie jest w normie, jest podwyższony.
Ja w tej chwili mam 3,7 i wiem, że będę musiała zwiększyć dawkę Euthyroxu - leku na tarczycę. Radziłabym to sprawdzić dokładniej, bo tarczyca ma duży wpływ na stan psychiczny. |
|
|
|
#4258 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Psychiatra- cz 3
Ej, to dziwne, bo ja robilam badania (morf.+TSH) i mialam 3,44 i nikt mi nie powiedzial, ze cos jest nie tak. A na wynikach jest zawsze oznaczenie, czy wynik jest w normie. No i miescilam sie w tej normie.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4259 |
|
Rozeznanie
|
Asiuk, Dystopia dzięki za podpowiedzi
|
#4260 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a takie wybuchy gniewu na innych, nakręcanie się, to co to może być?
Ja tak mam...to jest okropne. W zasadzie to są osoby, do których mam o coś żal...to jest straszne nienawidze tego w sobie. Tak sie nakrecam, nakrecam i awantura. Mam zdiagnozowane zaburzenia depresyjno lękowe.
Edytowane przez monimyszek Czas edycji: 2013-08-30 o 09:40 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.

bardzo się cieszę, bo teraz będę miała lek aktywizujący, mam nadzieję, że dobrze go będę tolerować.