|
|
#4531 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Psychiatra- cz 3
Wątek ucichł, może to znak, że zdrowiejemy
|
#4533 |
|
Wtajemniczenie
|
Juli_Juli
Brałam karbamazepinę (Tegretol CR) i też byłam po niej mocno senna i ociężała, olanzapiny i aripiprazolu nie brałam; niestety sa dla mnie za drogie (nie należy mi sie refundacja). Aripiprazol jest aktywizujący i chętnie bym go brała ![]() Właśnie byłam ciekawa jak to wypada gdy bierzesz Abilify który aktywizuje i karbamazepine oraz olanzapinę, które większość pacjentów uspakajają i powodują senność. Przez jakiś czas brałam karbamazepinę z sertralina i kwasem walproinowym i byłam senna, zmeczona (także tym,że spałam po 3 godziny na dobę) - z tego powodu dostałam flupentixol który jest w zasadzie jedynym aktywizującym neuroleptykiem z tych starych i tanich i po nim sytuacja się wyraźnie poprawiła. To może być tez kwestia dawek - może Tobie by sie poprawiło po zwiększeniu dawki aripiprazolu albo zmniejszeniu tych co powodują senność. Edytowane przez fankapsychiatrii Czas edycji: 2013-10-16 o 12:58 |
|
|
|
#4534 |
|
Rozeznanie
|
Ja biorę escitalopram od końca sierpnia i pamiętam, że lek zaczął działć po jakiś 8 dniach. Od 10 września do początku października czułam się doskonale, jakbym nigdy nie była chora wręcz. Czy to normalne, że pomimo kontynuacji terapii, teraz to wszystko zaczyna wracać?( zawroty głowy, natrętne myśli o chorobach i śmierci, kołatania serca itd).
|
#4535 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ja też z karbamazepiny biorę Tegretol Na szczęście z pozostałych leków należy mi się refundacja.Co do dawek- próbowałam zmniejszyć dawkę Tegretolu, ale przestraszyłam się jak przez kilka dni miałam jakieś szumy w uszach i trzęsłam się, a także miałam "napady gorąca", więc wróciłam do starej dawki. Olanzapiny biorę bardzo małą dawkę (2,5mg wieczorem), więc nie za bardzo jest jak to zmniejszyć. A aripiprazolu nie ruszałam. Muszę chyba z lekarzem pokombinować po prostu, innego wyjścia nie ma. No chyba że jakaś Depakine czy coś. A Ty masz już dobrze dobrane leki? |
|
|
|
|
#4536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4537 |
|
Konto usunięte
|
Zależy co kto uważa za drogie. I jaka dawka. Wygoglowałam na dozie. 28 sztuk, 10 mg, 100% --> 119 zł.
Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2013-10-16 o 18:35 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4538 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lek jest płatny 100 % i koszt jego w aptece. Mówię o 5 mg. Można sprawdzić cenę w aptece internetowej. ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Cytat:
Edytowane przez monimyszek Czas edycji: 2013-10-16 o 19:19 |
||
|
|
|
#4539 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4540 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiem, wiem.Teraz to już nie ma potrzeby bym ja brała, a była parę lat temu i wtedy dawka dla mnie kosztowałaby ponad 200PLN (nie pamiętam czy to był orginał czy pierwszy generyk). Miałam na myśli raczej to że chętnie brałabym aripiprazol, a on choć staniał od momentu pojawienia sie w PL, to nadal na 100% kosztuje 400-500 PLN.
A co do tego czy coś jest drogie...No wcześniej leki były dla mnie drogie bo na studiach utrzymywali mnie raczej biedni rodzice, potem pracując zarabiałam na tyle mało że też oceniłabym swoje leki jako dosyć drogie, a teraz póki nie mam stałej pracy to prawie wszystkie są drogie I nie bez znaczenia jest to że przy braniu kilku leków ceny sie sumują oraz bardzo ważne są dawki. Np. obecnie biorę Zoloft 50 mg kosztujący ok 25 zł na 28 dni (i w zasadzie nie jest to leczenie zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych a jedynie poprawianie mi nastroju obniżonego wskutek tych zaburzeń), natomiast dobrych parę lat temu on kosztował ponad 50 zł za 1 op. 50 mg, a ja na miesiąc potrzebowałam prawie 4,5 op. (i dopiero pojawiały sie pierwsze generyki - Asentra i Stimulotion po których miałam biegunki...). To dawało ponad 200 PLN za 1 lek...Na szczęście wszystkie leki tanieją...tylko czasem pacjent może tego niedoczekać ![]() Najbardziej irytuje mnie to jak np. NFZ ustala że lek na ryczałt kosztuje 2,65, a na 100%...2,65...albo niby zalicza sie do bezpłatnych a kosztuj e dajmy na to 3,20 Nie pojmuję tego w którym miejscu pacjent otrzymuje refundację... |
|
|
|
#4541 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4542 |
|
Zakorzenienie
|
Melduje się
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4543 |
|
Zakorzenienie
|
Asiuk, a co Ci dolega teraz?
|
#4544 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4545 |
|
Rozeznanie
|
Już piszę dokładnie. Dobrze czułam się od 10 września do 3 października. Od 4 października do dziś mam nawroty (Mam stwierdzoną nerwicę z hipochondrią i teraz wydaje mi się, że mam stwardnienie rozsiane
) Nie wiem sama już czy to nawrót czy tej nerwicy czy mam inną chorobę. Znowu to samo
|
|
#4546 |
|
Zakorzenienie
|
Pewna sytuacja w pracy sprawiła, że uświadomiłam sobie ogromną toksyczność relacji z szefostwem. Nie wiedziałam, że aż tak negatywny czynnik wpływa na mnie codziennie.
Muszę się ewakuować. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja Ci powiem, że ostatnio mam dość mocno na pieńku z moją Dyrektorką. F...k, aż się boję. Miałyśmy ostre starcie...słowne. Znaczy się ja już nie wytrzymałam...Teraz żałuję, oczywiście po fakcie!
|
|
#4548 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chcę o tym pisać. Ja się z szefem kłócę, ale to nie w tym rzecz, że mam z nim na pieńku.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurde, ale terapia działa?
|
|
#4550 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma sprawy.
Nie wiem, czy dziala. Muszę zapytać terapeutki, ja nie umiem ocenić. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4551 |
|
Naczelna Nastolatka
|
asiuk, Ty powinnaś czuć jakieś zmiany i na podstawie tego ocenić czy terapia działa.
|
#4552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. ostatnio nie mam napadów wściekłości, ale zdaję sobie sprawę, że nie wynika to z mojej ciężkiej pracy nad tym problemem. Aktualnie czuję się lepiej, tylko nie wiem, na ile to zasługa terapii, a na ile samoistne złagodzenie niektórych objawów, co jest częste przy ZO. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy masz zamiar odstawiać leki?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4554 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Brałaś już kiedykolwiek inne leki? Wydaje mi się że w przypadku Twojego zaburzenia, escitalopram nie jest odpowiednim lekiem akurat dla Ciebie. Sama go brałam przez ponad rok, ma wiele zalet i oceniłabym go jako skuteczny w wielu aspektach, ale to jest jednak kwestia bardzo indywidualna. Musisz koniecznie powiedzieć o tym psychiatrze, nie powinnaś mieć nawrotu po tak krótkim okresie przyjmowania. |
|
|
|
|
#4555 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ja leki odstawiłam całkiem 3 tygodnie temu i na razie jestem na stałym, naturalnym haju i czuję się świetnie. Byłam u psychiatry i pani doktor powiedziała, że możliwe, że taki stan się utrzyma dzięki długiemu leczeniu i długiej psychoterapii.Ryska, jak długo przyjmujesz leki i czy chodzisz na psychoterapię?
|
#4556 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4557 |
|
Naczelna Nastolatka
|
3 miesiące to jest BARDZO KRÓTKO na leczenie. Objawy lubią wracać w różnym nasileniu, ja dopiero po pół roku brania leków pozbyłam się ataków. Musisz cierpliwie czekać i brać leki. Pamiętaj też, że każda sytuacja stresowa, jakieś zmartwienie powodują nawrót objawów
|
#4558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno będzie dobrze już ciągle...Bardzo to budujace i pocieszajace. Zdrowia ![]() A jak waga po mianserynie idzie w dół?
|
|
#4559 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4560 | |
|
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
Ale na innym wątku dziewczyny mnie opieprzyły i jednocześnie zmotywowały do tego żeby podnieść trochę kaloryczność i zacząć ćwiczyć. Zamówiłam sobie hantelki, będę w domu machać ![]() Ryska, źle napisałam poprzednio, ja po PÓŁTORA roku leczenia miałam długofalową poprawę. Monia, dzięki za dobre słowo, na razie jest super, nawet jak się coś zepsuje to mam odczekać dwa tygodnie zanim rozważę ponowne branie leków. oczywiście cały czas jestem w terapii i pod kontrolą psychiatry.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:28.

) Nie wiem sama już czy to nawrót czy tej nerwicy czy mam inną chorobę. Znowu to samo