Psychiatra- cz 3 - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-22, 19:50   #4831
201803300917
Konto usunięte

Dot.: Psychiatra- cz 3

dzieki za miłe przyjęcie
przyznam, że lekko załamałam się słysząc słowa lekarki " trochę nie wiem co z Panią zrobić". jasna sytuacja byłaby bardziej komfortowa. za miesiąc mam znowu się zgłosić. Leki zaczne pewie od niedzieli, bo w sobotę mam duża imprezę więc to chyba zły pomysł? apropo alkoholu- czy rzeczywiście musi być 100% abstynencja tak jak piszą w ulotce? wiem, zę taka jest teoria ale ciekawią mnie wasze doświadczenia
z terapii jestem zadowolona, fakt, ze po 2 miesiącach nie odczuwam jeszcze większych efektów ale terapeutka mi odpowiada, zwróciłam uwagę na różne rzeczy itp. mam więc nadzieje, że będzie lepiej
jeśli chodzi o samopoczucie- tez zazwyczaj czuję się stabilnie, "fazy" pojawiają się jakieś parę razy w tygodniu, czasem ot tak, czasem spowodowane czymś ale zazwyczaj na tyle błahym, że nie usprawiedliwia to nastroju. + do tego częste napięcie, czasem delikatne, czasem mocne
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-22, 20:24   #4832
Juli_Juli
Zadomowienie

Nie masz co się przejmowac tym, że nie wiadomo jeszcze do końca co Ci jest, Chad jest trudne do zdiagnozowania. U mnie zanim to się stało to minął rok od pierwszej wizyty u lekarza.
Za miesiąc powinny już być u Ciebie widoczne jakies efekty leczenia.
Co do alkoholu- tak jak piszesz, lepiej zacząć brać leki po imprezie. A picie alkoholu jest niezalecane podczas brania leków. Mi np. po alkoholu nastrój się rozstraja, najpierw idę w górę, żeby potem spaść w dół. Poza tym zdarzyło mi się wymiotować po alkoholu i wiem że to dlatego że zmieszałam z lekami (tzn. kilka godzin później je wzięłam).
Juli_Juli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-22, 20:28   #4833
Dearlie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maconha89 Pokaż wiadomość
dzieki za miłe przyjęcie
przyznam, że lekko załamałam się słysząc słowa lekarki " trochę nie wiem co z Panią zrobić". jasna sytuacja byłaby bardziej komfortowa. za miesiąc mam znowu się zgłosić. Leki zaczne pewie od niedzieli, bo w sobotę mam duża imprezę więc to chyba zły pomysł? apropo alkoholu- czy rzeczywiście musi być 100% abstynencja tak jak piszą w ulotce? wiem, zę taka jest teoria ale ciekawią mnie wasze doświadczenia
z terapii jestem zadowolona, fakt, ze po 2 miesiącach nie odczuwam jeszcze większych efektów ale terapeutka mi odpowiada, zwróciłam uwagę na różne rzeczy itp. mam więc nadzieje, że będzie lepiej
jeśli chodzi o samopoczucie- tez zazwyczaj czuję się stabilnie, "fazy" pojawiają się jakieś parę razy w tygodniu, czasem ot tak, czasem spowodowane czymś ale zazwyczaj na tyle błahym, że nie usprawiedliwia to nastroju. + do tego częste napięcie, czasem delikatne, czasem mocne
Co do alkoholu, to musiałabyś się cofnąć kilka stron wstecz, bo całkiem niedawno dyskutowałyśmy na ten temat, więc możesz poczytać tam nasze wypowiedzi.

Jeżeli masz imprezę, to dobrym pomysłem jest ta niedziela. Ja też ze zmianą leku czekałam kilka dni, bo wyprawialiśmy roczek synka, a bałam się, że źle będę się czuła przy zmianie i całe szczęście, że tak zrobiłam, bo umierałam tydzień, gdy przechodziłam na inny lek.
Stary 2013-11-22, 22:16   #4834
Tolvaj
Rozeznanie

Cytat:
dzieki za miłe przyjęcie
Jaką dawkę Depakiny masz brać? 500 mg? Ja biorę 600 mg (po 300 rano i wieczorem). Z alkoholem trzeba rzeczywiście uważać. Ja pozwalam sobie na maksymalnie 1,5 piwa, bo wtedy czuję się już troszkę wstawiona
Ja na pierwszej wizycie usłyszałam, że trudno powiedzieć, czy te wahania wynikają z choroby, czy z zaburzeń osobowości, ale że i tak trzeba uregulować procesy w mózgu. Później chyba zapomniała o drugiej hipotezie
Fajnie, że psychiatrzy zlecają Wam prowadzenie takich wykresów nastroju, zazdroszczę.
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-23, 02:32   #4835
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
cześć dziewczyny,
pisze bo jestem właśnie po pierwszej wizycie u psychiatry. skierowała mnie tam pani terapeutka, żeby zbadać sprawę wahań nastrojów i napięć. I opinia lekarza niestety jest niejednoznaczna powiedziała, że trudny przypadek bo nie spełniam wystarczającej ilości kryteriów klasycznego Chadu ale też trochę za dużo tego jak na zwykłe kwestie temperamentu/osobowości. Główny "problem" polega na tym, że moje fazy są zbyt krótkie, żeby moc zdiagnozować depresję ( trwają zwykle ok godziny, dwóch a czasem nawet mniej), dużo jest stanów mieszanych. Manii jako takiej nie ma, może hipomania ale pani tez nie jest pewna bo tak jak przy dołkach- trwa to bardzo krótko. po namyśle powiedziała jednak, że skłania się ku zaburzeniom afektywnym z ultra szybką zmianą faz ale, że póki co to wstępne rozpoznanie a nie ostateczna diagnoza. Zapisała mi lek Depakine i zaleciła branie jednej tabletki dziennie a do tego robienie wykresów nastroju. Podobno to może pomóc w ostatecznej diagnozie. Czy któraś z was miała może podobną sytuacje, kiedy były problemy z diagnozą? Albo jakieś doświadczenia z tym lekiem? przeczytane ulotki nie nastroiło mnie optymistycznie... Przyznam, że trochę się boję brania leku zwłaszcza przy takiej niepewnej diagnozie ale z drugiej strony nie mam chyba innego wyjścia. dodatkowo chodzę na terapie (metoda poznawczo-behawioralna) od 2 miesięcy.
Pierdyliard razy już pisałam, ale napiszę jeszcze raz - mi depakina nastrój ściągnęła w dół, bardzo w dół. Maksymalnie brałam 900.

Co do dzienniczka obserwacjo polecam portal tacy jak ja.pl Można tam prowadzić dzienniczek objawów (zaznaczasz konkretne, ew. dopisujesz swoje), zapisywać leki, jakie bierzesz, pogadać na forum i czacie. W każdej kategorii jest też specjalista, lekarz, który odpowiada na pytania.

---------- Dopisano o 02:32 ---------- Poprzedni post napisano o 01:43 ----------

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
o BPD to np. 'Zaburzenia z pogranicza. Modele kliniczne i techniki terapeutyczne.' E.Goldstein
Czytałaś tę książkę? Szukam w księgarniach, ale jej nie ma Jest w bibliotece Uniwersytetu, ale póki co, po pierwsze, nie mogę wypożyczyć, a po drugie jest wypożyczona na najbliższy miesiąc
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-23, 11:05   #4836
201803300917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość
Jaką dawkę Depakiny masz brać? 500 mg? Ja biorę 600 mg (po 300 rano i wieczorem).
hm jeszcze nie kupiłam więc nie orientuję sie w gramaturze ale póki co- jedna tabletka dziennie na wieczór
Stary 2013-11-24, 20:21   #4837
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Pierdyliard razy już pisałam, ale napiszę jeszcze raz - mi depakina nastrój ściągnęła w dół, bardzo w dół. Maksymalnie brałam 900.

Co do dzienniczka obserwacjo polecam portal tacy jak ja.pl Można tam prowadzić dzienniczek objawów (zaznaczasz konkretne, ew. dopisujesz swoje), zapisywać leki, jakie bierzesz, pogadać na forum i czacie. W każdej kategorii jest też specjalista, lekarz, który odpowiada na pytania.

---------- Dopisano o 02:32 ---------- Poprzedni post napisano o 01:43 ----------

Czytałaś tę książkę? Szukam w księgarniach, ale jej nie ma Jest w bibliotece Uniwersytetu, ale póki co, po pierwsze, nie mogę wypożyczyć, a po drugie jest wypożyczona na najbliższy miesiąc
Czytałam jakieś 10 lat temu, potem ją sprzedałam. Na pewno na allegro znajdziesz.

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Napisane przez monimyszek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja mam pytanie do kogoś kto się zna, ale tak serio.
Moja psychiatra, ja chyba naprawdę powinnam ją zmienić, twierdzi, że w nerwicy czasami występują urojenia. Jest to możliwe? Wiecie coś o tym? Nigdzie się z tym nie spotkałąm, ale hmm, może Wy coś o tym słyszałyście?
Moja lekarka nie ma wogóle opinii niestety...
Możliwe, ale rzadkie.
Stary 2013-11-24, 20:25   #4838
zakonna
Naczelna Nastolatka

ja nie wiem jaka jest profesjonalna definicja urojenia, ale ja, kiedy miałam bardzo nasilone objawy lękowe/nerwicowe, siedziałam skulona nocami w kącie łóżka i bałam się, że COŚ mnie wyrzuci przez okno. więc nie były to tylko takie hop-siup ataki paniki
Stary 2013-11-24, 21:12   #4839
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
Czytałam jakieś 10 lat temu, potem ją sprzedałam. Na pewno na allegro znajdziesz.

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Możliwe, ale rzadkie.
Dzięki Fanko za info Ano właśnie. Trzeba to leczyć neuroleptykiem? Samo mija?
Stary 2013-11-24, 21:34   #4840
Dearlie
Zakorzenienie

Dziewczyny, a orientujecie się czy nietolerancja leków ( skutki uboczne) typu wysypka, gorączka, powiększone węzły chłonne mogą pojawić się dopiero po 2 tygodniach od przyjmowania leku? Moja psychiatra wspomniała, że odstawia się Tegretol jedynie, gdy pojawia się wysypka, ale nie wspomniała w jakim czasie od rozpoczęcia przyjmowania go, miałaby się ona pojawić. Dodatkowo znalazłam w ulotce informacje, że wszystkie te objawy to ciężki przypadek nietolerancji leku. Planuję jutro zadzwonić do psychiatry i to skonsultować, ale szczerze mówiąc boję się, że wyjdę na głupka, bo może to tylko jakaś zwykła infekcja.
Stary 2013-11-24, 22:37   #4841
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dearlie Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a orientujecie się czy nietolerancja leków ( skutki uboczne) typu wysypka, gorączka, powiększone węzły chłonne mogą pojawić się dopiero po 2 tygodniach od przyjmowania leku? Moja psychiatra wspomniała, że odstawia się Tegretol jedynie, gdy pojawia się wysypka, ale nie wspomniała w jakim czasie od rozpoczęcia przyjmowania go, miałaby się ona pojawić. Dodatkowo znalazłam w ulotce informacje, że wszystkie te objawy to ciężki przypadek nietolerancji leku. Planuję jutro zadzwonić do psychiatry i to skonsultować, ale szczerze mówiąc boję się, że wyjdę na głupka, bo może to tylko jakaś zwykła infekcja.
Nie wiem, ale wolałabym się upewnić, nawet, jeśli miałabym wyjść na głupka
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-26, 21:47   #4842
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
moga, ale może to też być coś zakaźnego - trzeba obejrzeć wysypke i zrobic morfologie oraz enzymy watrobowe
Stary 2013-11-27, 16:42   #4843
Dearlie
Zakorzenienie

Dzięki za rady dziewczyny. Do psychiatry niestety nie dodzwoniłam się ( wygląda na to, że numer zmieniła, a babka w przychodni nie chciała mi podać numeru do niej ). Byłam jednak za to u lekarza pierwszego kontaktu i podobno to jakaś wirusówka. Zobaczymy, jak nie minie do następnego tygodnia, to po prostu przejadę się na wizytę do psychiatry i jej to pokażę.
Stary 2013-11-28, 19:25   #4844
Dearlie
Zakorzenienie

Hej.

Jednak pojechałam dziś do psychiatry, bo martwiły kolejne niepokojące objawy i odstawiłyśmy tę karbamazepinę, bo to prawdopodobnie ona jest za to wszystko odpowiedzialna.

Wróciłam do Depakine, którą brałam z 3 lata temu ( może tym razem się uda, a niech włosy sobie wypadają jak muszą ) i dodatkowo mam brać Ketrel.

Fankopsychiatrii standardowo mogę Cię prosić o informacje o tym leku ( oczywiście o Ketrel mi chodzi) ? To chyba silny lek, skoro stosowany jest przy schizofrenii ? Bardzo się zmartwiłam, gdy przeczytałam o tym w ulotce.

Edytowane przez Dearlie
Czas edycji: 2013-11-28 o 19:27
Dearlie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-28, 19:40   #4845
Tolvaj
Rozeznanie

Cytat:
Hej.

Jednak pojechałam dziś do psychiatry, bo martwiły kolejne niepokojące objawy i odstawiłyśmy tę karbamazepinę, bo to prawdopodobnie ona jest za to wszystko odpowiedzialna.

Wróciłam do Depakine, którą brałam z 3 lata temu ( może tym razem się uda, a niech włosy sobie wypadają jak muszą ) i dodatkowo mam brać Ketrel.

Fankopsychiatrii standardowo mogę Cię prosić o informacje o tym leku ( oczywiście o Ketrel mi chodzi) ? To chyba silny lek, skoro stosowany jest przy schizofrenii ? Bardzo się zmartwiłam, gdy przeczytałam o tym w ulotce.

Hej.

Ja byłam wczoraj u lekarza i też dostałam przepisaną kwetapinę, tylko nie Ketrel a Ketilept. Jaką masz brać dawkę? I jaką dawkę Depakiny?
Stary 2013-11-28, 20:08   #4846
Dearlie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość
Hej.

Ja byłam wczoraj u lekarza i też dostałam przepisaną kwetapinę, tylko nie Ketrel a Ketilept. Jaką masz brać dawkę? I jaką dawkę Depakiny?
O, czyli bierzemy te same leki. Ciekawa jestem jakie efekty u nas będą tym razem. A Ketilept dostałaś ze względu na tę niemijającą depresję, tak?

Ja biorę Depakine 2x300mg, a Ketrel 2x25mg. Mam brać po każdej tabletce rano i wieczorem. A Ty jakie masz dawki?
Stary 2013-11-28, 20:35   #4847
Tolvaj
Rozeznanie

Cytat:
O, czyli bierzemy te same leki. Ciekawa jestem jakie efekty u nas będą tym razem. A Ketilept dostałaś ze względu na tę niemijającą depresję, tak?

Ja biorę Depakine 2x300mg, a Ketrel 2x25mg. Mam brać po każdej tabletce rano i wieczorem. A Ty jakie masz dawki?
Oprócz Depakiny biorę też antydepresant. Depakinę mam w dawce takiej jak Ty, Ketrel wieczorem 25 mg. Mam go brać na moje cudowne wieczorne pobudzenie psychoruchowe bez ładu i składu, czekam aż sąsiedzi z dołu wpadną ze skargą
Stary 2013-11-29, 08:58   #4848
asiuk
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam dręczące pytanie...

Jak wiecie, nie biorę obecnie żadnych leków. Dość dobrze funkcjonuję w pracy, trochę gorzej w domowym zaciszu, ale jakoś się trzymam. Albo trzymałam.
Otóż bywam bardzo agresywna wobec mojej córki, jestem kochaną mamusią, po czym, z powodu jakiejś błahostki, wpadam w szał. Nie umiem wtedy myśleć racjonalnie i powiedzieć "stop", choć mam wrażenie, że kontroluję to, co robię. Boję się tych moich reakcji.
Zdarza mi się to coraz częściej i w gorszych formach.

Czy na takie ataki agresji są jakieś cholerne leki??
Poprzednia pani psychiatra, gdy jej o tym wspominałam, tylko delikatnie zbeształa mnie i stwierdziła, że nie mam uszkodzonego mózgu, więc mam się hamować po prostu.
Oczywiście, zapytam o to także terapeutkę.

Ewunia

Staś

bloguję

Edytowane przez asiuk
Czas edycji: 2013-11-29 o 08:59
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 09:25   #4849
201803300917
Konto usunięte

Cytat:
Hej.

aj zmartwiłaś mnie tymi włosami wolałabym swoje zachować
dziewczyny a po jakim czasie zaczęłyście czuć jakiekolwiek efekty? tudziez skutki uboczne. ja biorę dopiero 6 dzień i zmian zero ani na plus ani na minus. trochę też nie wiem czego się spodziewać bo parę dni przed rozpoczęciem leków miałam całkiem dobry okres jeśli chodzi o samopoczucie, teraz też jest okej
Stary 2013-11-29, 16:01   #4850
Tolvaj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość

Jak wiecie, nie biorę obecnie żadnych leków. Dość dobrze funkcjonuję w pracy, trochę gorzej w domowym zaciszu, ale jakoś się trzymam. Albo trzymałam.
Otóż bywam bardzo agresywna wobec mojej córki, jestem kochaną mamusią, po czym, z powodu jakiejś błahostki, wpadam w szał. Nie umiem wtedy myśleć racjonalnie i powiedzieć "stop", choć mam wrażenie, że kontroluję to, co robię. Boję się tych moich reakcji.

Poprzednia pani psychiatra, gdy jej o tym wspominałam, tylko idelikatnie zbeształa mnie i stwierdziła, że nie mam uszkodzonego mózgu, więc mam się hamować po prostu.
Bardzo mi przykro z powodu Twoich ataków agresji, tym bardziej że są skierowane na dziecko, a jak wiemy może mieć to zły skutek w przyszłości. Moja mamusia była bardzo nerwowa, co niestety miało duży wpływ na moją psychikę.
Co do leków, to powinnaś zapytać psychiatrę. Wiem tylko, że np. Depakine zmniejsza impulsywność, co rzeczywiście sama u siebie zauważyłam.

Maconha, ja miałam skutki uboczne przez pierwsze dwa tygodnie brania leku (straszna senność i ociężałość), a poprawa hm... tak po 2-4 tygodniach, ale trudno ocenić, bo jednocześnie zaczęłam brać jeszcze inny lek.
Stary 2013-11-29, 17:52   #4851
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:

Poprzednia pani psychiatra, gdy jej o tym wspominałam, tylko delikatnie zbeształa mnie i stwierdziła, że nie mam uszkodzonego mózgu, więc mam się hamować po prostu.

olanzapina także uspokaja
Stary 2013-11-29, 21:25   #4852
Dearlie
Zakorzenienie

Cytat:

Ja aktualnie leczę się tylko z olbrzymiej agresji. Leki, o których pisałam kilka postów wyżej, biorę właśnie na wyciszenie ich. Bardzo boję się sytuacji, że mogłabym kiedykolwiek swoją agresję skierować na mojego synka. To chyba najgorsza rzecz, jaką mogłabym sobie wyobrazić, dlatego na Twoim miejscu szybko bym to skonsultowała.
Stary 2013-11-30, 03:59   #4853
lolandra
Raczkowanie

Cześć dziewczyny
Mam problem z bliską osobą. Podejrzewam że ma depresję, może PTSD. Była u kilku lekarzy i na obserwacji w szpitalu, ale z tego co wiem nie ma konkretnej i jednoznacznej diagnozy. Wszyscy psychiatrzy sugerowali długotrwałą terapię i leczenie farmakologiczne. Do terapii nie chce się przekonać, mówi że sama rozmowa nie ma szans działać, leki dwa razy jej nie pasowały, teraz od nic nie bierze. Mam wrażenie że robi się z nią coraz gorzej, ostatnio dowiedziałam się o tym że ma myśli samobójcze.

Problem w tym ze jestem właściwie jej jedynym wsparciem i czuję że nie radzę sobie z tym, że nie potrafię jej pomóc, oprócz tego świadomość że ma tylko mnie jest bardzo przytłaczająca. Na dodatek sama niedawno wyszłam z depresji, więc do wulkanu pozytywnej energii jeszcze mi daleko

Chciałabym z kimś o tym porozmawiać, nie przeczytałam całego wątku (piszę tu pod wpływem chwili), ale widzę że piszecie o różnych aspektach zaburzeń, więc może i dla mnie znajdzie się miejsce
lolandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-30, 10:05   #4854
zakonna
Naczelna Nastolatka

lolandra, nie możesz chyba nic zrobić, bo tak naprawdę każdy jest odpowiedzialny za siebie i za decyzje jakie podejmuje w kwestii własnego zdrowia. Możesz ewentualnie podsunąć jakieś lektury na temat leczenia depresji. jeżeli chodzi o leki, to po pierwsze leki zaczynają działać najwcześniej 4 tygodnie po rozpoczęciu leczenia, poza tym najbardziej uciążliwe skutki uboczne trwają około 2 tygodnie po rozpoczęciu. Ponadto dobranie odpowiednich leków może potrwać. Co do psychoterapii, to jest naprawdę świetnym sposobem jeżeli jest prowadzona przez fachowca, ale też wymaga czasu żeby zacząć działać.
Stary 2013-11-30, 10:37   #4855
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej.

To bardzo bezpieczny neuroleptyk i stosowany nie tylko w schizofrenii (przecież nawet ma refundację dla zab. dwubiegunowych), ew. trochę sennym można po nim być, jednak karbamazepina uważana jest za znacznie gorsza pod tym względem.A Twoja dawka jest na razie malutka. Zakładam,że bierzesz go juz bez promazyny.

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:
Napisane przez monimyszek Pokaż wiadomość
Dzięki Fanko za info Ano właśnie. Trzeba to leczyć neuroleptykiem? Samo mija?
Jeśli w zaburzeniach z grupy nerwicowych lub osobowości pojawia się jakieś urojenie czy omam (zwykle pojedyncze) to leczy się zgodnie z zasadami, rekomendacjami dla danego zaburzenia czyli np jesli to zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne to SSRI (ew z potencjalizacją), podobnie jesli zab. pod postacia somatyczną...itd. a np. w organicznych zab. osobowości - objawowo (czyli dostosowane do najsilniejszych i wysuwających sie na pierwszy plan objawów - bo nie ma jakiś uporządkowanych zaleceń)
Stary 2013-11-30, 11:17   #4856
braknicku
Raczkowanie

Dziewczyny mam pytanie, bardzo proszę o pomoc. Być może pytanie wyda Wam się głupie, ale nie wiem co mam robić. Jestem w totalnym dołku, leczyłam się kiedys na depresję, ale byłam zmuszona po 5 miesiacach zaprzestac ze wzgledu na to, ze chodzilam do prywatnego gabinetu i w pewnym momencie, gdy pojawily sie inne wydatki nie miałam po prostu pieniędzy. Teraz jestem w totalnym dole, nie wiem co robic, szybko potrzebuje psychiatry, na NFZ wizyty sa bardzo odległe, wiec chciałam zrobic tak, aby na 1 wizyte umowic sie prywatnie a pozniej do tej samej osoby na NFZ. Kobieta ma prywatny gabinet u siebie w domu, oprocz tego pracuje w placówce NFZ. Tyle, ze ja bylam u niej rok temu i wlasnie po kilku miesiacach przerwalam leczenie. Boje sie zadzwonic, bo nie wiem czy mnie nie wysmieje i czy wypada dzwonic w sobote... jestem w totalnym dole, juz od dluzszego czasu, ale wczoraj w nocy wydarzylo sie cos, przez co nawet mialam mysli samobojcze, ja juz po prostu nie daje rady... Nie wiem czy zadzwonic czy nie, wiem ze to glupi problem, jak myslicie co robic?
braknicku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-30, 11:19   #4857
zakonna
Naczelna Nastolatka

no bez przesady, normalny lekarz na pewno cię nie wyśmieje. Jeżeli jest podany numer kontaktowy to możesz zadzwonić i powiedzieć, że potrzebujesz szybkiej pomocy bo naprawdę źle się czujesz.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-30, 11:40   #4858
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
To bardzo bezpieczny neuroleptyk i stosowany nie tylko w schizofrenii (przecież nawet ma refundację dla zab. dwubiegunowych), ew. trochę sennym można po nim być, jednak karbamazepina uważana jest za znacznie gorsza pod tym względem.A Twoja dawka jest na razie malutka. Zakładam,że bierzesz go juz bez promazyny.

---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Jeśli w zaburzeniach z grupy nerwicowych lub osobowości pojawia się jakieś urojenie czy omam (zwykle pojedyncze) to leczy się zgodnie z zasadami, rekomendacjami dla danego zaburzenia czyli np jesli to zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne to SSRI (ew z potencjalizacją), podobnie jesli zab. pod postacia somatyczną...itd. a np. w organicznych zab. osobowości - objawowo (czyli dostosowane do najsilniejszych i wysuwających sie na pierwszy plan objawów - bo nie ma jakiś uporządkowanych zaleceń)
Dziękuję Fanko, jesteś aniołem z wielką wiedzą.

Mnie teraz dokuczają jedynie ataki paniki, w pracy szczególnie, nic więcej.
Macie na to jakiś pomysł dziewczyny?

Edytowane przez monimyszek
Czas edycji: 2013-11-30 o 11:42
monimyszek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-03, 09:18   #4859
asiuk
Zakorzenienie

Cześć!

Dzięki, dziewczyny, za odpowiedzi. Gadałam wczoraj z terapeutką. Powiedziała, że te moje ataki to typowy acting-out i leki mi nie pomogą. Na co dzień nie jestem rozdrażniona i funkcjonuję ok. Będzie miała na uwadze to, żeby w razie pogorszenia mojego stanu wysłać mnie do polecanego psychiatry po jakiś stabilizator.

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-03, 18:33   #4860
Tolvaj
Rozeznanie

Te stabilizatory to jedno wielkie g*** Dzisiaj jestem tak wściekła, że naskoczyłam agresywnie (słownie) na terapeutkę, po czym nie poszłam na zajęcia tylko wróciłam do domu i położyłam się do łóżka, bo byłam tak smutna i wściekła jednocześnie. Później godzinna euforia, a teraz znowu mega złość i rozdrażnienie.
JA JE*IE.

Jeszcze mam diagnozę zmienioną na ChAD/borderline, wg lekarki zaburzenia mieszane, bo nie wiadomo, co wynika z choroby, a co z z.o. W to borderline to ja nie wierzę, ku*wa.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości