|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.6
okk paa ^^
a przy okazji jak, ktoraś z Was tutaj będzie, to napiszcie jakie prezerwatywy są najlepsze ;* buźka |
![]() ![]() |
![]() |
#1142 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobra prezerwatywa to taka, która ma odpowiedni rozmiar. Np durex extra safe są nieco dłuższe i mają większą średnicę niż classic, i extra safe się nam z 2 czy 3 razy zsunęły, a classic nigdy. Po prostu tamte z średnicą 56mm były za szerokie, a te z średnicą 52 są w sam raz. Więc wszystkie gumki jakie kupujemy to z średnicą 52. Kupowaliśmy te tańsze i też się z nimi nic nie dzieje, ale durexy mniej śmierdzą lateksem. Prawie wcale praktycznie. Więc przy nich zostaliśmy. Co do Twojego pytania nie powinnaś być w ciąży, aczkolwiek niech Twój chłopak nie dotyka Cię członkiem, ani nie wsuwa go ani trochę bez prezerwatywy. Jeśli szybciej miał wytrysk to w tym płynie, który się wydziela mogą być plemniki. Nie ma sensu ryzykować. Więcej z takiej zabawy stresu niż frajdy.
![]() |
#1144 |
Przyczajenie
|
Co racja to racja
![]() Dziękuję bardzo ;* ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- hmm tylko jeszcze mam takie pytanko ![]() gdzieś czytałam, nawet w książce od biologii, że zaraz po okresie jest dzień względnej niepłodności, czy to moze mnie uspokoic czy raczej nie wierzyć temu? |
![]() ![]() |
![]() |
#1145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po okresie od razu tak. Ale tak w skrócie postaram Ci się uzupełnić tą wiedzę. Jeśli weźmiemy pod uwagę książkowy cykl 28 dni, to około 14 dnia występuje owulacja. Więc od 12 do 16 dnia płodność jest największa. Przed okresem natomiast i od razu po okresie jest się niepłodnym. Dlaczego ta matematyka jest taka zawodna? Pierwsza kwestia to żywotność plemników. Jeśli mają sprzyjające warunki, mogą przeżyć 3-5 dni. A więc tak jakby "zaczekać" na jajeczko. Druga kwestia taka, że kobiety matematyką nie wytłumaczysz. I z powodu choroby, stres i chociażby indywidualnych uwarunkowań (nie każda kobieta ma 28 dniowy albo mega regularny cykl) a więc te dane się zmieniają. Osobiście stosuje prezerwatywy i mniej więcej oceniam swój cykl na podstawie śluzu. Gdy w połowie cyklu jest go bardzo dużo i jest lepki i ciągnący się oraz przeźroczysty są to dni płodne. Jakieś 1,5 tygodnia przed okresem jest prawie całkiem sucho, to są dni niepłodne. Ten okres niepłodny trwa też chwilę po okresie. Jednak osobiście prowadzę takie ala obserwacje by wiedzieć czy nic złego się nie dzieje. Antykoncepcji bym na nich nie oparła.
![]() |
#1146 |
Raczkowanie
|
Ludzie stosujcie tabletki! Bez prezerwatywy o wiele wieksze wrazenia....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludziu... Ja stosowałam tabletki dwa miesiące. Fizycznie było wszystko ok. Psychicznie, najpierw sporadyczne wieczorne doły, potem codzienne wieczorne doły i płacz, potem zdołowane dni i myśli samobójcze oraz początku depresji. Musiałam odstawić natychmiast i po miesiącu dzięki Bogu jest ok. Nie piszę tego by ludzi zniechęcać do tabletek, jednak warto sobie zdawać sprawę z kilku kwesti: -tabletki to nie są cukiereczki działające na każde zło tego świata, to lek, który może mieć skutki uboczne -jest spora grupa osób, które tabletek brać nie powinny, a każda kobieta powinna zrobić badania i sama się jak najwięcej dowiadywać bo nasi ginekolodzy często nasze zdrowie mają w dupie (znajoma, pra babcia, babcia i matka oraz siostra matki zmarły na złośliwego raka piersi... a ona bierze tabletki anty i ani ona nie wiedziała (zerowy brak wiedzy), że to przeciwwskazanie ani lekarz wiedząc o tym olał sprawę) tabletki: najwyższe zabezpieczenie i fakt komfort, i dla mężczyzny jak i kobiety (przynajmniej w moim wypadku) przyjemniej. Natomiast to także lek, przed którym i w trakcie brania, którego należy się przebadać, zorientować się czy można brać tabletki anty (np. cukrzycy nie mogę) przemyśleć sprawę gruntownie i podjąć tą decyzję ŚWIADOMIE z odpowiednią wiedzą.
![]() |
#1148 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jednak nie wydaje mi się żeby ginekolog przepisał tabletki osobie, która ma chociaż jedno przeciwwskazanie do ich stosowania. A jeśli przepisze to raczej przez nieszczery wywiad z pacjentką i to ona już ponosi tego konsekwencje... Prosiłabym aby nie brać mojej wypowiedzi za "zmuszanie" do brania tabletek, chciałam tylko zauważyć, że istnieją o wiele skuteczniejsze środki antykoncepcyjne niż prezerwatywa... Pozdr ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1149 |
Przyczajenie
|
Ja używam durex extra safe czy jakoś tak ; >.
Ani razu mnie nie zawiodły ; p A co z tymi objawami to dalej mi niedobrze ; D Nie jem nic cały dzień bo jak coś zjem to mnie mdli lekko. Nie wiem od czego to.. Test wyszedł negatywny.
#1150 |
Przyczajenie
|
Między Bogiem a prawdą... test niestety dośc późno wyjawi nam prawde... wedlug moich obliczeń, niby potrzeba około 9 dni, po ostatnim stosunku, gdyz sama kupowałamtest który wykrywa ciąże po 6 dniach od zapłodnienia, zaplodnienie nie może przeciągnąc się dlużej niż 24h aleeee... niektore kobiety wytwarzaja odpowiednią ilość hCG dopiero po implantacji, także to wszytsko dochodzi do 3 tyg, a podobno i moj lekarz pocieszajac mnie powiedzial ze pacjetka w 7 tyg ciązy dowiedziala sie dopiero, gdyz testy wykazywaly jej calyczas 1 kreske i na badaniu USG wyszlo, także... za zwariuje ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
#1151 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobiłam sobie tournee po ginekologach w moim mieście. Chciałam znaleźć dobrego, żeby chodzić do niego cały czas. Byłam u 10 (słownie DZIESIĘCIU). Jeden nawet mnie nie zbadał bo po co skoro panią nic nie swędzi, drugi zapytał jakie tabletki chce, trzeci stwierdził, że mam raka piersi po obmacaniu rękami(mam 20 lat i zrobione dwie mammografie, mam po mamie i babci guzkowatą budowę piersi i ani jednego przypadku raka piersi w rodzinie), czwarty był tak niedelikatny przy badaniu (a było to już po 1 razie), że dostałam po badaniu małego krwawienia ![]() Więc zweryfikuj swoją wiedzę o ginekologach bo przerażająca większość ma profity z wypisywania określonych recept i częściej kierują się podczas wizyty zasadą: minimum czasu maksimum zysku a Twoje zdrowie mają głęboko w poważaniu.
... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ... Edytowane przez zagubiona89r Czas edycji: 2009-12-29 o 20:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1153 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
#1154 |
Zakorzenienie
|
Kochana. Nie ma. Test negatywny, a sytuacja kompletnie niezapładaniająca. Spokojnie.
#1155 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Lekarze sa lepsi i gorsi, ale stawianie hipotezy, ze kazdy ginekolog widzi tylko finansowa strone w pacjentce jest lekka przesada. Ja miałam styczność z tylko (lub z aż) 4 ginekologami ze względu na zmiany miejsca zamieszkania i nigdy nikt nie przepisał mi np globulek na grzybice bez badania ginekologicznego, nie stwierdzil torbieli bez usg czy tez nie wypisal tabletek bez szczegolowego wywiadu ![]() Moze i mialam szczescie, ale napewno moj "przypadek" nie jest odosobniony ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1156 |
Przyczajenie
|
Nie dajmy się zwariować, mam nadzieje, że takie przypadki wystepuja nie za często ;] ja robilam test po 9 dniach od stosunku, czyli 8 od zaplodnienia jaby cos, wyszedl negatyw, uwazam, że wiarygodny... gdzy na opakowaniu naposane bylo wykrywa ciaze od 6 dnia po zaplodnieniu, tez sadzicie, że moge juz spac spokojnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1158 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Według mnie troszkę za wcześnie na wiarygodny wynik. Wogóle nie wierzę testom płytkowym, bardzo często podają fałszywie negatywny wynik ![]() Jeśli chcesz mieć 100% pewności, że nie jesteś w ciąży - wybierz się do laboratorium i zrób betę. Ja też niedawno panikowałam, że mogę być w ciąży, bo odstawiłam tabletki i okres mi się spóźniał 12 dni ![]() Ale jednak przyszedł, także głowa do góry. Nie tak łatwo zajść w ciążę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Przyczajenie
|
do tego ja biore tabletki, tylko jak opisalam leżałam w szpitalu i dawali mi antybiotyki, i ten ktory oddzialowuje na skuteczeność tabletek dostalam 1 dzien, tylko 2 dawki, i dodam, że wtedy przyjmowalam 24 ostatnio aktywna tabletke, a stosunek mialam dnia 5, gdy przyjmowałam 1 aktywna...
A jeśli chodzi o przeżycie plemnikólw, ktoś tam napisał 5 dni... BUJDA!!! plemniki przechodzą proces kapacytacji trwa od 3-7 godzin, potem przechodzi do reakcji akrosomalnej ( czyli dla niewiedzacych najlatwiej wytlumaczyc zaplodnienie) aby przejsc kapacytacje plemniki musza dotkac blony sluzowej wystepujacej w macicy, plemniki moga przezyc w drogach rodnych góra 72 godziny... GORA, wiem, bo mialam fizjologie czlowieka na wysokim poziomie i mam pojecie ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1160 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A u mnie okresu dalej nie mam. Trochę się martwię dlaczego, ale to może tylko stres..
![]() |
#1161 |
Przyczajenie
|
idz do ginekologa, po miesiacy juz by ciąża raczej wyszla, ale moze masz jakies problemy z hormonami, po prostu... czasmi tak jest, że miesiaczka zanika, moga rownież przy występowaniu roznego raczaju torbieli na jajnikach bo wtedu nie peka pecherzyk graffa i nie wystepuje owulacja wraz z obkurczaniem sie naczyn blony sluzowej, naprawde fajny lekarz rozwieje watpliwosci i sprawdzi co sie dzieje, im wczesniej tym lepiej ;
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Raczkowanie
|
Witam, niestety również mam problem tego typu.
Od ost okresu kilka razy uprawiałam sex. Zawsze z zabezpieczeniem - prezerwatywa. Zawsze PO mój TŻ sprawdza czy nie uszkodziła się podczas stosunku. Nie było nic niepokojącego. Ale okres spóźnia mi się. Nie umiem sobie przypomnieć czy podczas pettingu nie było niebezpiecznych sytuacji. Ost okres miałam 28 listopada.(w październku 29) Dzisiaj mija 31 dzień i nic. Żadnych objawów zbliżającej się miesiączki. Zaczynam się stresować... Nie wiem jakie mogłyby być inne przyczyny. Boje się cholernie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1163 |
Konto usunięte
|
test?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1164 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli bralas tabletki regularnie a ten antybiotyk tylko 1 dzien to wg mnie niemal na sto procent nie jestes w ciazy i tej bety nawet nie rob ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1165 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
To było dla mnie zdziwienie..
![]() |
#1166 | |
BAN stały
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopdonieństwo. Zbiorczy, cz.6
Cytat:
Testy są naprawdę zawodne... Spodziewałam się, że mogę być w ciąży, zależało nam na tym ![]() Ponieważ dziwnie pobolewał mnie brzuch, po pracy zrobiłam test pinky zakupiony w aptece Superpharm w promocji za niecałe 5zł ![]() Wyszły dwie kreseczki, przy czym ta ciążowa wyszła bardzo delikatna. Stwierdziłam, że to nic pewnego, więc z samego rana zrobiłam inny test, ale także płytkowy. Wynik identyczny ![]() Pokazałam mężowi i w zasadzie już byliśmy pewni Maleństwa. Po pracy jednak znowu nie wy3małam i zrobiłam- o zgrozo test paskowy (za jakieś 20zł). Wynik negatywny. Umówiłam się do gina, ale po drodze zrobiłam jeszcze jeden płytkowy i wynik jak tych pierwszych!!! Ja już czułam, że Dzidzia tam jest, lekarz jak zobaczył moją radochę, to był zadowolony, że taka jest moja reakcja. W pierwszej chwili niczego nie dostrzegł, aż tu "za zakrętem" taka większa Kropa ![]() ![]() ![]() Bał się jednak orzec tego faktu, powiedział że na 80% i wysłał na badanie Beta krwi. Kosztowało 26zł i wynik 800 (gdzie norma bez ciąży to od 0 do 5), oznajmił nam, że do Wigilii zasiadamy w Trójeczkę ![]() Także żaden test, nie powinien być pewnikiem dla Was Dziewczyny, polecam badanie krewy, a jeśli chodzi o dobre i niedrogie testy, to w większych miastach polecam zajrzeć do aptek Superpharm !!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Konto usunięte
|
NIKa- gratuluję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1168 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Zakupiłam go w aptece za 8.45. Więc nie jest drogi.
![]() |
#1169 |
Raczkowanie
|
Gratuluję dzieciątka
![]() Właśnie - wysokie miałaś te stężenie hcg, a jednak slabo widoczna kreseczke na tescie aptecznym. U niektórych wogóle jej nie widac mimo ciazy i test falszywie negatywny... Dlatego tak jak Ty polecam bete - jedyna skuteczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1170 |
Przyczajenie
|
Dlaczego gratulujesz mi dziecka, jeśli wyszła mi jedna kreska.? ; o.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:14.