Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.6 - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-01-31, 17:12   #1921
elane
Rozeznanie

Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.6

bzdury, owulacja by tak szybko nie wystapila.
Poza tym jakim cudem wyliczylas dni plodne?!

Every day I love U more!

Per aspera ad astra

Edytowane przez elane
Czas edycji: 2010-01-31 o 17:13
elane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-31, 17:35   #1922
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Napisane przez saandy Pokaż wiadomość
sprawdzałam w tym kalkulatorze dni płodnych
Następna

Szansa jest,ale moim zdaniem bardzo niewielka.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-31, 17:42   #1923
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Następna

Szansa jest,ale moim zdaniem bardzo niewielka.
Przeczytać ulotkę to jest ciężka sprawa!
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-31, 17:46   #1924
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Może powinni pisać na opakowaniu na różowo, seledynowo lub inny oczoje***ny kolor "Bierzesz anty=nie masz owulacji"
swoją drogą to nie rozumiem tego, ja zanim wezmę jakiekolwiek prochy to czytam ulotkę, a te od antyków (przynajmniej od yasminell) są takie kolorowe i w ogóle, a może powinny być obrazkowe, albo pismem piktograficznym

Agatka jest już z nami
Stary 2010-01-31, 17:48   #1925
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Może powinni pisać na opakowaniu na różowo, seledynowo lub inny oczoje***ny kolor "Bierzesz anty=nie masz owulacji"
swoją drogą to nie rozumiem tego, ja zanim wezmę jakiekolwiek prochy to czytam ulotkę, a te od antyków (przynajmniej od yasminell) są takie kolorowe i w ogóle, a może powinny być obrazkowe, albo pismem piktograficznym
I zawierać bykami napisane 10 najważniejszych punktów. Nie powinni tego w aptece sprzedawać, przed wyrecytowaniem takiego dekalogu.
Stary 2010-01-31, 18:19   #1926
Black Rainbow
Zadomowienie

Powiem szczerze, że przeraża mnie niewiedza niektórych dziewczyn, choć może nie tyle niewiedza co lenistwo. Jak można mieć ulotkę i nie zainteresować się nią? Nie przeczytać? Czy one myślą, że ona tylko skład leku zawiera? Biorą coś i nie chcą się dowiedzieć jak to działa? Dla mnie to niepojęte jest

Ostatnio facetowi mówiłam, że ginekolog przed wypisaniem recepty na pigułki powinien robić testy ze znajomości ulotki. Dałby takiej delikwentce ulotkę, niech sobie poczyta, a potem teścik
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-31, 18:25   #1927
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
I zawierać bykami napisane 10 najważniejszych punktów. Nie powinni tego w aptece sprzedawać, przed wyrecytowaniem takiego dekalogu.
Racja

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość
Powiem szczerze, że przeraża mnie niewiedza niektórych dziewczyn, choć może nie tyle niewiedza co lenistwo. Jak można mieć ulotkę i nie zainteresować się nią? Nie przeczytać? Czy one myślą, że ona tylko skład leku zawiera? Biorą coś i nie chcą się dowiedzieć jak to działa? Dla mnie to niepojęte jest

Ostatnio facetowi mówiłam, że ginekolog przed wypisaniem recepty na pigułki powinien robić testy ze znajomości ulotki. Dałby takiej delikwentce ulotkę, niech sobie poczyta, a potem teścik
To nawet mój TZ wie, ze nie ma owulacji przy anty, no ale ja się wyedukowałam i przy okazji jego

Agatka jest już z nami

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-31, 21:06   #1928
travis
Zakorzenienie

GG do travis

tabletki biore jakie 8 miesiecy. zawsze o 23 godzinie. mialam 7 dniowa przerwe i normalnie okres. 6 i 7 dnia przerwy kochalam sie.po czym 7 dnia zapomnielam o tabletce,przypomnialo mi sie 8 dnia o 10:40 rano wiez wzielam tabletke( to bylo dzis rano) kolejna wezme o 23 jak powinnam.
niby nie zostalo przekroczone 12 godzin,ale czy te 15 minut mnie uratuje??
Stary 2010-01-31, 21:20   #1929
w_isienka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ZapałkeY*.* Pokaż wiadomość
15 dnia cyklu doszło do zbliżenia. Było jednak w gumce..
Z tym, że na chwilę tuż przed zakończeniem było bez gumki. To była dosłownie chwilka. Wyliczyłam iż był to dzień niepłodny. Miesiączkuję nieregularnie. Cykle trwają 35-40 dni.
Dziś jest już 22 dzień cyklu i wciąż nie mam owulacji. Zawsze przy owulacji towarzyszy mi śluz o konsystencji kurzego białka i ból piersi, a teraz nic. Piersi są miękkie, owego śluzu brak, PMS brak... No i dziś zauważyłam grudkowatą wydzielinę tuż przy wejściu do pochwy. Co to może oznaczać? Jak myślicie? Dodam, ze nic mnie tak nie swędzi ani nie piecze, nie jest zaczerwienione.
I czy przez to może spóźniać mi się owulacja? Wyczytałam, że może to oznaczać drożdżaki i grzybicę pochwy.

Nie za bardzo rozumiem co znaczy: "na chwilę tuż przed zakończeniem było bez gumki" Znaczy wytrysk był do pochwy czy nie?
Co do "wyliczeń" czy były to dni płodne czy niepłodne to bez dokładnych obserwacji cyklu (przy współżyciu w 15 dc) nic nie możesz powiedzieć. Jesli wytrysk był do pochwy to szansa na ciążę jest, bo plemniki mogą zaczekać do owulacji.

Cytat:
I czy brak objawów owulacji może oznaczać ciąże..?
Aby doszło do ciąży musisz mieć najpierw owulację. Gdybyś była w ciąży to owulacja by ci się zatrzymała jakby w "następnym cyklu" a nie w tym bieżącym. W tym to byś nie miała @ a nie owulacji - o ile byś zaszła w ciążę.
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-01-31, 21:31   #1930
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
tabletki biore jakie 8 miesiecy. zawsze o 23 godzinie. mialam 7 dniowa przerwe i normalnie okres. 6 i 7 dnia przerwy kochalam sie.po czym 7 dnia zapomnielam o tabletce,przypomnialo mi sie 8 dnia o 10:40 rano wiez wzielam tabletke( to bylo dzis rano) kolejna wezme o 23 jak powinnam.
niby nie zostalo przekroczone 12 godzin,ale czy te 15 minut mnie uratuje??
Nie obraź się, ale czy Ty liczyć nie potrafisz? Masz 21 pigułek i bierzesz jedną codziennie, tak? Potem masz 7 dni przerwy, tak? Co oznacza, że pierwszą pigułkę z kolejnego blistra bierzesz dnia ÓSMEGO. Z Twojego postu wynika, że teraz dobrze przyjęłaś pigułkę tzn. dnia ósmego, tylko kilka godzin wcześniej. Poprzednio skracałaś sobie przerwę o jeden dzień. Zamiast 7 dni, robiłaś 6 - tak wywnioskowałam, po tym co napisałaś. Skoro w ulotce napisane jest, że kolejny blister zaczynasz PO 7 dniowej przerwie, to nie łykasz pigułki 7 dnia przerwy, tylko ósmego.

Edytowane przez Black Rainbow
Czas edycji: 2010-01-31 o 21:33
Stary 2010-01-31, 22:05   #1931
travis
Zakorzenienie

GG do travis

orzepraszam pomotalam troche.przerwe mialam sobota niedziela poniedzialek wtorek sroda czwartek piatek , w sobote powinnam przyjac a zapomnialam, wzielam w niedziele o 10:40 rano, czyli prawie 12 godzin pozniej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-31, 23:02   #1932
Black Rainbow
Zadomowienie

Czyli jednak 9 dnia? Skoro bierzesz o 23, a wzięłaś o 10:40 to nie daje spóźnienia. Wyrobiłaś się w czasie, więc ja nie uważam żeby miało stać się coś złego. Jeśli się obawiasz to możesz przez 7 dni używać prezerwatyw, co do stosunków 'wstecz', to także nie sądzę by coś się stało. Spokojnie. Ulotka mówi 'do 12 godzin' i tak też było
Stary 2010-01-31, 23:09   #1933
travis
Zakorzenienie

GG do travis

mam nadzieje te 15 minut mnie przeraza troszke ale poczekamy zobaczymy
Stary 2010-02-01, 01:31   #1934
dziewuszka27
Raczkowanie

Mam pytanie.. W piątek dostałam okres, było dosyć póżno ok 23. I wzięłam wtedy pierwszą tabletkę antykoncepcyjną (w poprzednich miesiacach nie brałam). W sobotę i w niedzielę przyjmowałam już ją o godz. 19 (tak jak chcialabym brać je). Doszlo w tym czasie do stosunku. czy jest szansa, że coś mogło pójśc żle? Np. przez tą zmianę czasową? nast dnia wzielam o 19 czyli 4 godz wczesniej niz w piatek (23..) Proszę o radę.
dziewuszka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-01, 07:57   #1935
madirz
Raczkowanie

Tabletki chronią od pierwszego dnia brania. Jeśli wzięłaś następną 4 godziny wcześniej to tym bardziej nie powinnaś się martwić. Z resztą - jeśli miałaś okres, to i tak zajście w ciążę jest mało prawdopodobne. Bierz następne tabletki spokojnie dalej. A tak w ogóle, to statystyka jest na naszą korzyść - tylko 10% zapłodnionych komórek jajowych rozwija się i rodzi jako dzieci - reszta obumiera po drodze. Czyli zajście w ciążę i utrzymanie jej do chwili gdy można ją wykryć nie jest takie proste i jest to zupełnie naturalne zjawisko eliminujące słabsze zarodki.
madirz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-01, 10:42   #1936
Patrycja_1708
Zadomowienie

Witam wszystkie wizażanki
Postanowilam napisac bo mam nurtujace mnie od kilku dni pytanie. Otóż mój problem polega na tym, że 26 jak co kazdego miesiaca dostaję okres, tym razem sie nie pojawila i stad moje pytanie o ciąży... Kochamy się z mężem bez żadnych zabezpieczen lecz nie mam teraz mozliwosci zrobic testu, przebywam za granicą i dopiero za jakies pare tyg bede w Polsce. Jest jakis sposob aby ocenic czy to ciąża czy tez nie?? Mam mdłości, boli mnie podbrzusze w dodatku.Ale nie wiem czy to juz paranoja czy faktycznie upragniona fasolka
Patrycja_1708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-01, 10:57   #1937
elane
Rozeznanie

to kup za granica test w wiekszym sklepie, drogerii,aptece
prawdopodobienstwo jest i to duze, wiesz kiedy masz dni plodne?
Na wlasne oko nie ocenisz ciazy, bo objawy czesto sa falszywe lub my kobiety lubimy same je sobie wmawiac test z moczu, taka moja rada

Every day I love U more!

Per aspera ad astra
Stary 2010-02-01, 11:11   #1938
Patrycja_1708
Zadomowienie

Tak, wiem kiedy mam dni płodne ale ja gdzies tak od pazdziernika nie stosuje antykoncepcji i specjalnie nie wyliczam dni plodnych Nie chcemy z mezem jakos tak specjalnie planowac dzidziusia bo wiadomo ze z planowania to zawsze nic nie wyjdzie i dlatego sie zastanawiam czy to wlasnie ten moment nadszedł ze fasolka w brzuszku sie pojawiła... Od ktorego tygodnia wczesnej ciazy mozna miec wlasnie mdlosci, i wielki apetyt ktorego wczesniej nie mialam
Stary 2010-02-01, 11:35   #1939
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Patrycja_1708 Pokaż wiadomość
Tak, wiem kiedy mam dni płodne ale ja gdzies tak od pazdziernika nie stosuje antykoncepcji i specjalnie nie wyliczam dni plodnych Nie chcemy z mezem jakos tak specjalnie planowac dzidziusia bo wiadomo ze z planowania to zawsze nic nie wyjdzie i dlatego sie zastanawiam czy to wlasnie ten moment nadszedł ze fasolka w brzuszku sie pojawiła... Od ktorego tygodnia wczesnej ciazy mozna miec wlasnie mdlosci, i wielki apetyt ktorego wczesniej nie mialam
To bardzo indywidualna kwestia, bo niektóre kobiety np. wcale nie mają mdlości, ani apetytu, ani zachcianek. Ale średnio gdzieś po miesiącu się pojawiają.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-01, 12:14   #1940
elane
Rozeznanie

zrob test i bedziesz wiedziec

Every day I love U more!

Per aspera ad astra
Stary 2010-02-01, 12:20   #1941
Patrycja_1708
Zadomowienie

No nic innego mi nie pozstaje tylko zrobic test. Bo jesli wyjdzie negatywny to znowu bedzie problem dlaczego miesiaczka nie wystąpiła ( A o dziecko wcale nie jest tak łatwo jak sie chce prawda??
Stary 2010-02-01, 15:00   #1942
Jakobs
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Jakobs Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny
Więc opisuje swój problem, obawy? Ciąża
Ostatnio okres miałam 20.12.2009 , ostatni cykl miesiączkowy trwał 31 dni. Współżyłam 08.01; 11.01; 18.01 2010. W 8 stycznia z prezerwatywą, 11 bez prezerwatywy i 18 z prezerwatywą. W 11 stycznia wytrysku nie było we mnie ale po wytrysku jakieś pół godziny kochaliśmy się drugi raz i też bez gumki. Dziś mamy 21.01 a ja nie mam okresu, nic mnie nie boli co by mogło wskazywać na okres. Zrobiłam już dwa testy ciążowe, jeden 18 stycznia-wynik negatywny a drugi 20 stycznia-wynik negatywny. A jednak bardzo mnie martwi fakt, że to może być ciąża. Co Wy o tym myślicie? Może jakieś rady
Cześć
Nadal nie mam okresu ostatnio 26 stycznia zrobiłam już trzeci test i wynik był negatywny. Kupiłam już czwarty i się zastanawiam czy go jutro rano zrobić. Jak myślicie? Do tego wszystkiego od kilku ładnych dni mam upławy (tak mi się wydaje, że to są upławy) - ze 3 razy dziennie mam wrażenie, że dostałam okresu a jak zaglądam co się dzieje to się okazuje że to jakaś biała wydzielina w takiej większej ilości...już nie wiem co się dzieje
Jakobs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-01, 15:55   #1943
benia1169
Zadomowienie

Nie mogę znaleźć tego posta, ale któraś pisała kiedyś, że preejakulat nie zawiera plemników. Tymczasem wyczytałam dziś na rossnecie, że może http://www.rossnet.pl/zyj_zdrowo/?arId=55023
W artykule Chałupnicza antykoncepcja o tym pisze. Jak to w końcu jest
benia1169 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-01, 15:59   #1944
Black Rainbow
Zadomowienie

Ano tak to w końcu jest, że preejakulat może zawierać plemniki zdolne do zapłodnienia.
Stary 2010-02-01, 16:35   #1945
elane
Rozeznanie

akurat co to tego, to zdania sa podzielone. Zrob jeszcze jeden test a jak nie to zglos sie do gina

Every day I love U more!

Per aspera ad astra
Stary 2010-02-01, 16:41   #1946
Patrycja_1708
Zadomowienie

A testy po jakim czasie pokażą wczesną ciążę??

I jak mozecie to opiszcie wasze pierwsze objawy ciąży?? Po czym stwierdzilyscie ze to ciąża oprocz testu oczywiscie i lekarza??
Stary 2010-02-01, 17:02   #1947
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patrycja_1708 Pokaż wiadomość
A testy po jakim czasie pokażą wczesną ciążę??

I jak mozecie to opiszcie wasze pierwsze objawy ciąży?? Po czym stwierdzilyscie ze to ciąża oprocz testu oczywiscie i lekarza??
Test płytkowy (sikany) należy zrobic 14 dni po stusunku, a test z krwi 10 dni po stosunku
Stary 2010-02-02, 08:55   #1948
ddomi_niczka
Przyczajenie

No i stało się... 19 stycznia przyjęłam pierwszą tabletke marvelonu 21. stycznia powinnam wziąc kolejna ok 9 rano, niesttey zapomniałam a doszło do stosuku. zapomniana przyjełam dopiero 22 o 5 rano więc przerwa wyniosła wiecej niz 12 godzin kolejna wziełam 22 stycznia o 21 od tamtej pory biorę regularnie... tab. biorę juz 3 lata nigdy nie miałam tego rodzaju obaw. strach ogarnął mnie bo zastanawiam się jak duże prawdopodobienstwo moze wyjsc z tego stosunku w dzien zapomnianej tab. mam srodek cyklu od soboty, od soboty bóle w podbrzuszu których wczesniej nie miałam.... to bóle takie jak na @ do tego sam srodek pokrywa się z 6 dobą od stosunku, moze to byc oznaką zagniezdzenia?? test wychodzi negat. ale oczywiscie pewnie powiecie ze na niego jeszcze za wczesnie
ddomi_niczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-02, 08:59   #1949
ukrycior
Zakorzenienie

Po trzech latach brania tabsów jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że nagle hop siup i będziesz w ciąży po jednej spóźnionej tabletce.
Stary 2010-02-02, 09:17   #1950
ddomi_niczka
Przyczajenie

mam nadzieję... bo @ dopiero 12-13 luty a ja umieram ze strachu... te bóle wpodbrzuszu doprowadzaja mnie do szewskiej pasji
ddomi_niczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości