|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1981 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.6
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1982 |
Rozeznanie
|
Czy badanie na beta HCG może nie być obiektywne? Tzn. byłam już na jednym i wyszło, że nie jestem w ciąży. Okresy nie mam już 3 miesiące, ginekolog kazała mi zrobić to samo badanie ponownie ale czy jest sens? Wydawało mi się, że to badanie daje 100% pewności, niezależnie od ,,zaawansowania'' ciąży...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1983 |
Raczkowanie
|
duplo badanie z krwi jest wiarygodne na 99%. Nie masz już okresu przez 3 miesiące, tak? Lekarz nie zalecił Ci innych badań poza betą? To na pewno nie jest ciąża, bo w 3 miesiącu wynik bety byłby bardzo wysoki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1984 |
Raczkowanie
|
PPrawdopodobnie mam schizy i nie jest to spowodowane głupotą tylko tym, ze to moj pierwszy raz. Niestety nie jestem zadowolona z tego co zrobiłam, gdyz za bardzo poniosły nas emocje. Nie ejstem w 100 % pewna, ze prezerwatywa niepękła , ale napewno się nie zsuneła. Mój chłopak powiedział, ze panuje nad tym i ze prawdopodobnie wyszedl w odpowiednim momencie, ale przeciez własnie od tego są prezerwatywy, że zatrzymują wytrysk i plemniiki. Jezeli przypuśćmy chłopak spuścił się we mnie, a po wyjęciu nie bylo widac pęknięcia, ani nie poczuł tego to jest w ogole szansa, ze rprezerwatywa pękła? Po czym można poznać ze prezerwatywa pękła i wytrysk dostał się do mnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1985 |
Zakorzenienie
|
Czuje się jak prezerwatywa pęka , a jeżeli by nie poczuł to na pewno by zobaczył po wyjęciu członka .
#1986 |
Raczkowanie
|
DZiewczyny mam pytanie. Biore tabletki antykoncepcyjne od miesiaca. czy jezeli bylabym w ciazy to okres w przerwie 7 dni bylby czy poprostu by zanikl ?
A i co do regularnego brania tabletek tak nei na temat. Regularne zazywanie ich co macie na mysli - brania co do ninuty punktualnie zy tez np 2 trzy minuty przed lub po czasie ? - troche glupie pytanie ale ciekawi mnie to |
![]() ![]() |
![]() |
#1987 |
Zadomowienie
|
Kochanie zajrzyj do pudełeczka, wyciągnij ulotkę i dokładnie przeczytaj.Znajdziesz tam odpowiedzi na twoje pytania...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1988 |
Zakorzenienie
|
Hmmm...
Czytanie ulotki jest bardzo bolesne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1989 |
Raczkowanie
|
nie nie jest bolesne. poprostu pytam.
a ty jezeli nie znasz odpowiedzi na moje pytanie poprostunie pisz. problemu nie widze. |
![]() ![]() |
![]() |
#1990 |
Zakorzenienie
|
Odpowiedzi znam, bo wyczytałam na ulotce.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1991 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miluty nie mają znaczenia w braniu tabletek , antykoncepcja jest zachowana do 12 h
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1992 |
Rozeznanie
|
Test robiłam pod koniec grudnia, czyli niecaly miesiąc po tym jak powinnam dostać okres- na poczatku miesiąca, którego oczywiście nie dostałam teraz mija 3 miesiąc odkąd nie mam okresu. Byłam dzisiaj u gin i kazała mi zrobić ponownie ten test + usg dopochwowe w celu ustalenia grubości ścianki. Zastanawiam się czy jest sens robienia ponownego testu krwi na beta HCG. Dodam, że od pół roku biorę tabletki, które w skutkach ubocznych mają zaznaczone, że mogą rozregulować cykl. A on ustał dokładnie wtedy jak przestałam brać tabletki anty.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1993 |
Rozeznanie
|
na 100% nie jestes w ciazy, wiec wg mnie bezsesowne jest robienie testu na bete. Ale skoro lekarz kazal...
![]() |
#1994 |
Rozeznanie
|
To mnie właśnie zastanawia..a nie chce niepotrzebnie znowu wydawać pieniędzy... Udało mi się na szczęście umówić na jutro do innego ginekologa, może on rozpatrzy moją sprawę inaczej. Dziękuję za odpowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1995 |
Raczkowanie
|
Dziekuję. Tez tak własnie mi się wydawało, a uważam ze powiedział by mi poneiwaz ufam mu i wiem że nie chciałby nas wopakować w tarapaty. Niestety jeszcze 3 dni temu nie byłm tego taka pewna i dla pewności zażyłam tabletkę "po" po 44 godzinach od stosunku. Ginekolog powiedział ze na 100% pomoze ponieważ do 72 godzin jeszcze daleko a te tablei własnie do tylu działają. Nawet jezeli przypuścmy ze się spuścił to czy po zażyciu tej tabletki po 44 godzinach jest pewność ze nie zajdę w ciąze?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1996 |
Zadomowienie
|
tabletka po nie zawsze jest skuteczna, nawet jesli sie zmiescic w 72h.
ale Ty nie mialas absolutnie zadnych powodow zeby ja brac. |
![]() ![]() |
![]() |
#1997 |
Raczkowanie
|
W ciąży na pewno nie jesteś. Jeśli badanie ma to potwierdzić bądź wykluczyć, to go nie rób. Bo to bezsens. Ja płaciłam 38zł i jak dla mnie to spora kasa, aby ją w błoto wyrzucić. Pewnie to od źle dobranych tabl., ale pewności nie ma. Dobrze zrobiłaś umawiając się na wizytę z innym lekarzem. Mam nadzieję, że on sprawdzi dokładnie co spowodowało brak miesiączki od tak długiego czasu..
|
![]() ![]() |
![]() |
#1998 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powinnaś go brać , to nie są tabletki , które można brać od własnego widzi mi się . Wskazany jest przede wszystkim w sytuacjach wyjątkowych
![]() |
#1999 |
Zadomowienie
|
Ładne określenia- "spuścił się"....
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2000 |
Konto usunięte
|
Wiecie co, tabletki zaczęłam brać pi razy oko 13 lat temu, Internetu nie było. Ale za to dumna jestem, bo umiałam czytać :d Dało się? Dało. Ulotka w każdym opakowaniu jest, na któej jest WSZYSTKO napisane. Lem jednak miał rację, Internet ogłupia...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2001 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16994073]Wiecie co, tabletki zaczęłam brać pi razy oko 13 lat temu, Internetu nie było. Ale za to dumna jestem, bo umiałam czytać :d Dało się? Dało. Ulotka w każdym opakowaniu jest, na któej jest WSZYSTKO napisane. Lem jednak miał rację, Internet ogłupia...[/QUOTE]
No tak bo każdy dochodzi do wniosku , bo co czytać ulotkę jak można napisać na wizażu ..
#2002 |
Przyczajenie
|
witam! zalogowalam sie tutaj bo licze na wasza pomoc....
zawsze mialam okres nieregularny ,nie raz nawet co 2 mc,2tyg... 1.5 roku temu zaczelam brac yasmin i wszystko bylo ok... po tych tabletkach zrobilam 2miesieczna przerwe w ktorej nie dostalam okresu, w ciazy nie bylam .. po 2 miesiacach zaczelam stosowac yaz , pani ginekolog powiedzial ze nie mam czekac na okres tylko wziac od razu kiedy je kupie.. ja biore je juz od 4 miesiecy i sie zastanawiam czy dobrze zrobilam nie czekajac na okres , bo przeciez w ultce jest napisane ze brac pierwszego dnia okresu.. ?? od tych 4 miesiecy stosuje dodatkowo prezerwatywe, wlasnie z obawy czy dobrze postapilam.. tabletki biore o roznych godz 19-21 .. czasem ok 24.. wczoraj tabletke wzialam dopiero o 4 nad ranem po imp.. kochalam sie z chlopakiem i prezerwatywa pekla czy jest mozliwosc ze bede w ciazy ? prosze o pomoc zapomnialam dodac ze dwa razy z rzedu nie bralam bialych tabl. poniewaz nie chcialam miec okresu .. teraz mam 3 tyg lekkie krwawienie czy to normalne ? czesto mam tez bole bodbrzusza |
![]() ![]() |
![]() |
#2003 |
Raczkowanie
|
Czy to jest skierowane do mnie. To po jaka cholere jest ta strona jezeli macie pretensje ze pytam. wkrza was to to nie piszcie problemu nie widze. a poza tym przeczytalam ulotke i nie ma zamieszczonych niektorych informacji o ktore ja pytalam .
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2004 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ogólnie do wszystkich . Gdybyś dokładnie przejrzała ulotkę to byś znała na nie odpowiedzi i nie mów, że nie jest tam napisane jak jest
![]() |
#2005 |
Przyczajenie
|
biore teraz to i to poniewaz bardzo boje sie ciazy, moja siostra urodzila w mlodym wieku i jak juz wspomnialam nie wiem czy tabletki dobrze chronia przed ciazą . na ulotce pisze ze brac pierwszego dnia okresu , a pani gin kazala mi wziac od razu jak kupie nie czekajac na okres , miala racje ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2006 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2007 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I radziłabym zmiane lekarza skoro daje takie bzdurne rady... edit: nie zauważyłam poprzedniego postu. Po co Ci prezerwatywy i tabletki? Przez 4 miesiace juz dawno jestes zabezpieczona. Bierz tabletki o stałej porze, tak jest najbezpieczniej tzn. w sensie aby zadnej nie zapomniec czy nie pominac. Ustaw sobie przypomnienie w tel. jak zapominasz. To nie sa cukierki zeby je brac jak sie chce i kiedy chce. Nie znam sie na Yaz ale 3 tygodnie plamienia to normalne nie jest. Idz do lekarza i zrezygnujcie z prezerwatyw, bo sa niepotrzebne.
Edytowane przez Asienka187 Czas edycji: 2010-02-06 o 16:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2008 |
Przyczajenie
|
czyli przez te 4 miesiace tabletki dzialaly mimo tego iz nie wzielam je tak jak pisze w ulotce?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2009 |
Zakorzenienie
|
W ulotce jest wyraźnie napisane, że jeśli wezmiesz w pierwszy dzien cyklu jestes od razu zabezpieczona, jesli wezmiesz w jakikolwiek inny dzien musisz dodatkowo zabezpieczać sie przez 7 dni.
![]() |
#2010 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Autentycznie, jak czytam takie posty, to coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ginekolog powinien robić testy ze znajomości ulotki oraz podstaw ich brania. Chyba napiszę jakąś petycję lub wniosek. Edytowane przez Black Rainbow Czas edycji: 2010-02-06 o 19:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.