|
|
#2971 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
Cytat:
![]() A kamień-no ja nie wiem od czego zależy jego kolor, ale kiedyś miałam kamień-żółty i czarny. Teraz jak już się zrobi, to raczej żółty, tudzież brązowawy, ale częściej robi mi się osad niż kamień. Choć na ostatnim czyszczeniu byłam w grudniu i póki co-nigdzie nic się jeszcze nie zrobiło Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2972 |
|
BAN stały
|
A ja juz po wizycie troche sie zawiodłam ale cóz. Gdy minely 3 tyg z aparatem szpara miedzy jedynkami zeszla sie ...dzis rano patrze znowu jest
poszlam na wizyte bo dzis mialam termin (na szczescie) no i podkrecila mi mocniej wymienila tez łancuszek (mam tylko na 1-kach) i znowu boli;/ oby juz sie nie rosunely bo ja cholery dostane! A orto mowła ze nie bedzie ruszac dalszych zebów dopóki te sie nie zejdą^^. Wzielam turkusowe gumeczki... nie wiem czy to dobry pomysly bo zęby wydają mi się żółte[?] Na kolejnej wizycie podkrecanie wymiana drutu na grubszy i separacja na dół. Będzie się działo...
|
|
|
|
|
#2973 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ta separacja od początku tak mi się kojarzy.. raz powiedziałam do BS "kochanie czas na separację" Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja dziś za to nabrałam kilku adoratorów, że w wakacje wychodzę za mąż |
|||
|
|
|
|
#2974 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale na początku też mi się porobiły takie okropne odciski na języku i tak strasznie mnie to bolało że nawet na noc podkładam sobie płatki kosmetyczne na ten łuk żeby choć na chwilę uśmierzyć ból Na szczęście tak źle było tylko przez kilka pierwszych dni, potem przeszło i czułam go już tylko rano zaraz po przebudzeniu - na języku miałam pięknie odciśnięty wzorek Na początku też trochę niewyraźnie wypowiadałam "sz" i "cz", ale to też minęło po jakiś 2 tygodniach W jedzeniu mi nie przeszkadzał wogóle A płaciłam za niego 200zł i miałam założony od razu z aparatem stałym (za stały 1300 za łuk) ![]() Mam nadzieję że szybko się do niego przyzwyczaisz
|
|
|
|
#2975 |
|
Raczkowanie
|
Wracając do wątku kontaktów
z orto, moje wyglądały następująco:-19 lutego 1 wizyta, obejrzenie ząbków, wyciski, zdjęcia twarzy, pantomogram, rentgen ząbków. -5 marzec 2 wizyta, przedstawienie kosztów i planu leczenia, analiza zdjęć i zębiszczy -17 marzec podpisanie umowy i założenie drutów ![]() także szybko i sprawnie. ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- co do poast do zębów to teraz używam meridolu. Wcześniej kupiłam sobie blendamed wybielającą dla pijących kawę ale strasznie przesuszała mi śluzówki w paszczy więc oddałam ![]() meridol bardzo mi odpowiada no i jest ukojeniem dla podrażnionych dziąseł, które zaczynały już lekko krwawić w aparacie
|
|
|
|
|
#2976 |
|
Rozeznanie
|
cześć wszystkim.. słuchajcie kupiłam sobie ten płyn Listerine do płukania buzi.. ale wg zaleceń to 30 sek. płókać.. matkoświęta!
ja po 10 sek. wymiękam..
|
|
|
|
|
#2977 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2978 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ktoś pytał o Blanxa - na allegro można dostać - przeciwko osadom. Tak jest w opisie aukcji i tak samo ten polecała dentystka i kobieta w sklepie stomatologicznym. Ok 20 zł kosztuje pasta. Wyruszę jutro na poszukiwania tej pasty i sztywego dużego wyciora - jakkolwiek to brzmi
|
|
|
|
#2979 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
![]() Taaaka zabawa - można się przyzwyczaić. Co więcej - polubić
|
|
|
|
#2980 |
|
Zakorzenienie
|
ładne żarty się was trztymaja
Ja umieram. Moja ostatnia ósemka zaczęła sobie rosnąć, w zasadzie jest już gotowa, ale dziąsło mniej by jej pozwolić ujrzeć światło dzienne w pełnej krasie. Jeszcze żadna AŻ tak nie bolała. Normalnie nie mogę jeść, a najgorsze jest w tym wszytskim to, że mi od tej ósemki promieniuje na pół szczęki aż do kła - który zaczął boleć sam z siebie, jakby mu to miało pomóc. Mnie to do szału dooprowadza! ech
|
|
|
|
|
#2981 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Pierwsza wizyta 04 marca (juz miałam RTG ze sobą na konsultacji) DRUGA 25.03 - aparacik , moze dodam ze separacje u mnie nie były potrzebne mam rurki i polecam je baaardzo
|
|
|
#2982 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Współczuje bólu, ale pamiętaj, że pocieszeniem jest to, że to jest OSTATNIA ósemka - już więcej nie będą Ci dokuczać. Ja, z drugiej strony Ci zazdroszczę, bo ja mam prawie 20 lat i ani jednej ósemki na wierzchu I żadne znaki na niebie i ziemi nie wskazują, abym w najbliższym czasie coś mogło się zmienić... A ja boję się, że one zaczną mi się wyrzynać jak zdejmę aparat no i narobią mi bałaganu...
|
|
|
|
#2983 | |
|
Rozeznanie
|
Witam przylacze sie do was
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2984 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kurcze może dam radę się przyzwyczaić.. ale jak na razie po płukaniu wyglądam jakbym sie ostro nzwaliła bo oczy to mam czrwone, że hoho |
|
|
|
|
|
#2985 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
![]() To może rozcieńczaj sobie wodą - ja też tak robiłam na początku
|
|
|
|
#2986 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2987 |
|
Zakorzenienie
|
blondi to fakt dobre to pocieszenie że to ostatnia 8mka
![]() ![]() Moje zaczęły wychodzić jak miałam aparat, bo po wyrwaniu 4 zębów dostały luzu i się wykluły. ![]() Mam mikronowe szparki, więc w sumie mi te ósemki pomogą pozamykać już na retencji wszytsko. Mam nadzieję,. Jesli jednak będzie się działo coś niedobrego, nie zawacham się usunąć 8mek
|
|
|
|
|
#2988 |
|
Zakorzenienie
|
ale za to listerine jak fajnie odświeża
![]() Kmee, Ty nikczemnico, a ja myślalam, że masz męża... hmm chyba coś źle zrozumiałam
|
|
|
|
|
#2989 |
|
Zadomowienie
|
Informuję, że od dzisiaj przez 2 tygodnie w drogeriach Natura płyn Listerine jest w promocji - 13.99.!
|
|
|
#2990 |
|
Zadomowienie
|
Strzeliła mi dzisiaj tak dwójka, że myślałam, iż się ułamała.
Kobiety czy to jest normalne?? Rozumiem zęby się ruszają, ale żeby trzaskały przy tym jak przy wyrywaniu?? Jaka pogoda nam się robi...
|
|
|
|
|
#2991 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Proszę karolink4 wklej swoje zdjęcie przed założeniem aparatu, bo normalnie nie moge sie napatrzeć na te Twój avatar , czy masz takie ładne z natury te zęby, czy taką "magię" uprawiają w ortodoncji
|
|
|
#2992 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Bo może się własnie tak zdarzyć, że wyprostują się Wam ząbki, zainwestujecie w to kupę kasy a ósemki wszystko zniszczą. Wniosek jest taki, że Wy macie portwel chudszy o kilka tysięcy, żeby bez zmian tzn takie jak przed leczeniem a orto jest szczęsliwy bo zarobił i ma gdzieś co z waszymi zębami. |
||
|
|
|
|
#2993 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2995 | ||
|
Blond forever!
|
Cytat:
![]() Cytat:
A orto powiedziała, że ósemkami będziemy się przejmować jak wyjdą na wierzch.
|
|
|
|
#2996 |
|
Przyczajenie
|
chciałam dowiedzieć się jakiej pasty i płynu używacie i się pogubiłam w tych nazwach. (; wypisywałam i kreśliłam ;p mogłybyście mi powiedzieć jaka pasta i jaki płyn są wg was najlepsze, gdy nosi się aparat? byłabym bardzo wdzięczna, bo parę dni po założeniu aparatu jadę do holandii na wymianę, a nie chciałabym mieć tam jakichś nieprzyjemności związanych z bólem po umyciu itd.
|
|
|
#2997 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jeśli wyjdą i zaczną krzywić zęby zwłaszcza gdy w paszczy za mało miejsca.Nigdy nie wiadomo jak szybka mogą pokrzywić zęby i narobić szkód. Mój orto oraz wykładowcy z AM w moim mieście twierdzą, że tego typu ósemki należy usówać, zanim narobią szkód ortodontycznych
|
|
|
|
|
|
#2998 |
|
Raczkowanie
|
Cześć wszystkim!
Ależ mnie tu dawno nie było... sporo dziewczyn kończy już swoją 'przygodę' z aparatem, sporo się 'nowych' tu zagnieździło - i bardzo dobrze!! Czytam Was jeśli czas mój pozwala, ale nie piszę. Już Was lubię, jesteście nieziemskie . Szczególnie jeśli chodzi o rozmowy 'nocą' . hahaA mi... mija dzisiaj ROK z aparatem!!!!! Boże, ale ten czas szybko leci... A czy coś się zmieniło? Jasssne.. coś tam się poprzesuwały te moje zębiska... czasem widząc efekty niektórych np. po 6 miesiącach.. ech, jakoś smutno mi się robi, że mi w tak krótkim czasie się tak dużo nie zmieniło . Ale żyję sobie nadzieją - jest coraz lepiej . Porównując 2 kwietnia 2008 z 2 kwietnia 2009 (czyli dzisiaj!! ) mogę jednak powiedzieć, że różnicę widać i to nawet sporą . Ale o zakończeniu leczenia to nawet nie myślę, bo droga przede mną.. krótka nie jest . Nie narzekam, bo te moje zęby to takie koszmarne już nie są - może wkrótce wrzucę Wam tu jakieś zdjęciuszka . A w ogóle.. to strasznie mi dziąsła opadły (obniżyły się, obniżyły... hahaha), aaaa, bo tak, żeby przypomnieć - mam tylko na górze aparat . Najgorzej to chyba jest z jednej strony na 7-mce gdzie mam pierścień.. czasem to tak bezczelnie mi krwawi, ale orto mi powiedziała, że normalne jest, że się obsuwają dziąsła przy aparacie .No dobrze, nie zanudzam Was tutaj. Wszystkim życzę powodzenia, trzymam za Was wszystkich kciuki .Mnie wizyta czeka 27 kwietnia, tuż przez weekendem majowym, ale to nic.. oby za bardzo mi druta nie podkręciła, bo spadnę z fotela, haha . Aa, używam Listerine niebieskiego - łoooo.. pierwszy raz był koszmarny , hahaha. A teraz jest całkiem fajnie - chyba dlatego, że się prawie skończył... :P. A pasty to używam jakiej popadnie, używałam Sensodyne, Colgate, Blend-a-med - tej akurat używam teraz .Pozdrawiam też te wspaniałe wariatki, które nieziemskie poczucie humoru mają . Ps. Smiechotko - wczorajszy żart mnie zwalił z krzesła, hahahaha. BRAWO!
|
|
|
#2999 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam cały język okaleczony i policzki nie wiem co by mi mogło na to pomuc
no tylko ten wosk ale to i tak boliAishwarya0 a zwykły masz aparat, czy jakiś specjalny? |
|
|
|
|
#3000 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- O Ty łamaczko męskich serc !!!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:45.

fot0: #

I żadne znaki na niebie i ziemi nie wskazują, abym w najbliższym czasie coś mogło się zmienić... A ja boję się, że one zaczną mi się wyrzynać jak zdejmę aparat no i narobią mi bałaganu...

, czy masz takie ładne z natury te zęby, czy taką "magię" uprawiają w ortodoncji
zwłaszcza gdy w paszczy za mało miejsca.