|
|
#4081 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
Cytat:
Ja mówiłam o takiej prawdziwej operacji pod narkozą. Będą skracać mi żuchwę, ,,wpychać" do tyłu i przykręcą śrubkami, które jak mówi orto po roku mogę sobię wykręcić Nie brzmi za ciekawie co :/ Porcelanowe mają większe zamki niż metal, tylko są one niby w kolorze zęba, tylko nie wiem na czym dokładnie to polega, bo przecież każdy ma inny kolor zębów, więc chyba zależy komu jak się dopasuje A szafirowe są przeźroczyste, więc raczej pasują do każdych zębów. Sylvia dasz radę, myślę że w ciągu tygodnia się przyzwyczaisz. Na początku to norma, że jesz wyłącznie płynne rzeczy no i seplenisz. Ale uwierz mi, że da radę się przyzwyczaić U mnie teraz tylko to mówienie najgorsze, ale staram się unikać wyrazów z ,,ni" i ,,ki"- nie mogę się doczekać, jak powiem normalnie ,,nigdy", a nie jak teraz ,,nygdy"
|
|
|
#4082 |
|
Rozeznanie
|
czy ktos wie kiedy brzydula bedzie ladna?
))a ja bylam u kolezanki nosi separacje 2gi dzien i mega ją boli:O biedactwo bedzie tydzien nosic a Wy ile nosilyscie?? bo ja mam 1dzien zalozenie separacji a 2juz odelewy z pierscieniami... ;> w ogole separacja jest tylko na góre??
Edytowane przez sQuara Czas edycji: 2009-04-18 o 13:55 |
|
|
|
|
#4083 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4084 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4085 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, że zrobię mały off top ale postanowiłam się pochwalić jak można ładnie zgrać aparat z resztą buzi
![]() Dla mnie to czysty fun ![]() Make up pod kolor gumek
|
|
|
|
|
#4086 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moze masz przerwe miedzy zebami w miejscu, w ktorym maja byc zalozone pierscienie, dlatego separacje bedziesz miala tylko przez 1 dzien? ![]() Separacje mialam na dole - bo poki co tylko na dolnym luku mam aparat
|
|
|
|
|
|
#4087 |
|
Rozeznanie
|
jeszcze foto ze szczerym usmiechem
tzn make-up +aparat
|
|
|
|
|
#4088 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam własnie takie od antybiotyku :<
|
|
#4089 |
|
Raczkowanie
|
ja 16 czerwca ide na separacje a 18 bede miala aparacik, nie sadze zebym miala jakies przerwy miedzy tymi zebami bo mam raczej ciasno w szczece, wiec moze o co innego chodzi z tym czasem
|
|
|
|
|
#4090 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A z tymi 8mkami to każdemu je prędzej czy później wyrywają czy jak to wygląda?
|
|
|
#4091 |
|
Raczkowanie
|
Proszę bardzo
![]() Aparat z dopasowanym make upem
|
|
|
|
|
#4092 |
|
Raczkowanie
|
Popieraaaaam!!
no i czekam :PO prosze jak się szybko doczekałam! ehehe i to jakiego promiennego uśmiechu ;D
- Człowiek może zawrócić, jeśli się boi. - Nie w połowie wędrówki. Aparatka! 13.06.2009 Edytowane przez bastylianka Czas edycji: 2009-04-18 o 14:30 |
|
|
|
|
#4093 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() foto 2 posty wyżej
Edytowane przez susinka1 Czas edycji: 2009-04-18 o 14:32 |
|
|
|
|
|
#4094 |
|
Rozeznanie
|
bastylianka NAPEWNO mi się nie odwidzi
![]() a jak TAk(chociaż nie wiem jakim cudem),to kopnijcie mnie moocno w tyłek. tak my to lubimy sobie pożartować tak. no ja wiem,że moje zęby nie są idealne... ale to niedługo ulegnie zmianie!!! ![]()
|
|
#4095 |
|
Zakorzenienie
|
No i owszem-zaczęłam
muszę przywyknąć ![]() No i z góry przepraszam jak nie odpowiem na jakieś pytania, bo w ciągu najbliższych tygodni wchodzę gościnnie na komputer siostry, więc wpadam tylko na chwilę. Swój sprzęt oddałam do serwisu i to może trochę potrwać
|
|
#4096 |
|
Wtajemniczenie
|
Kmee, Wyluzuj to są miksy, które nosilam najczęściej, więc chyba innych nie znajdę
natomiast przy zakładaniu aparatu obiecałam sobie, że gdy się dowiem, że ściągam aparat, założę wszyyystkie kolory na zęby. Co też uczyniłam niestety tego zdjęcia nie mam na kompie, ale jak je dorwę, to zamieszczę kosheen - przerażające pozostaje się tylko cieszyć, że pod narkozą a nie w znieczuleniu... bo na żywo taki hardcore byłby chyba nie do przeżycia. a swoją drogą - nie zostaną po tym żadne blizny? jak oni mają zamiar to robić? od wewnątrz jakoś?
|
|
|
|
|
#4097 |
|
Rozeznanie
|
Na górę nosiłam tydzień, na dół 11 dni.
|
|
#4098 |
|
Rozeznanie
|
a to mozliwe ze mam miec 1dzien gumki a juz nast wcisniete pierscienie?:O
bo kurde wydaje mi sie ze tak wlasnie mowil orto...ale rownie dobrze mogl mowic 1wizyta i 2ga wizita... i dzwonie tam ale pani w recepcji ni w 5 ni w 10nie wie. |
|
|
|
|
#4099 |
|
Rozeznanie
|
Możliwe. Im masz mniejsze szpary między zębami, tym dłużej nosisz. Są osoby, które w ogóle nie potrzebują separacji. Chyba ktoś tu nie doczytał orto faq :P
|
|
#4100 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4101 |
|
Raczkowanie
|
Czy ktos z Was mial wyrywane 2 zeby w gornej szczece, aby zmniejszyc objetosc gornego luku? Napiszcie prosze ile mniej wiecej trwa takie przesuwanie zebow i czy bardzo boli?!
Mam taki przypadek, ze dolna szczeke mam przesunieta do tylu wzgledem gornej. Zeby na dolnym luku mam juz wysuniete do przodu na tyle, na ile sie dalo (dzieki temu ze mam na nich aparat), jednak aby moj zgryz byl prawidlowy, to powinnam zalozyc aparat rowniez na gorny luk, wyrywajac przy tym dwie 4 lub 5, aby zmniejszyc objetosc gornego luku i "dopasowac" go do dolnego. Nie ukrywam, ze sie nieco przerazilam ta wiescia! Szkoda mi wyrywac zdrowe zeby Moze macie doswiadczenia w tym temacie i mi cos podpowiecie? Nie macie zadnych problemow po wyrwaniu zebow?? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
|
|
|
|
|
#4102 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
póki co jest wszystko w jak najlepszym porządku ;d
|
|
|
#4103 |
|
Raczkowanie
|
Wklejam zdjęcia z okresu przed założeniem aparatu i obecne. Niestety fotki przed nie są aktualne, ponieważ robione były z 6 lat temu więc miałam wtedy jakieś 9 lat
. Jestem wkurzona na siebie, że nie zrobiłam sobie fotki dla porównania. Na tych zdjęciach nie miałam jeszcze wszystkich zębów i nie widać za bardzo mojej najważniejszej (byłej) wady, czyli brak miejsca dla trójek. W efekcie zęby nachodziły na siebie.Red_Roose - ja miałam wyrywane z obydwu stron czwórki. Też byłam przerażona tą wiadomością, ale teraz nic, a nic nie widać. Ból był tylko przy wyrywaniu drugiego zęba. Przy pierwszym tylko takie bardzo nie przyjemne uczucie. Znieczulenie źle zadziałało . Mimo to nie bój się. Bólu nie ma, jest tylko takie uczucie hmm.. szarpania ?. Trwało to kilka sekund . Ps. na drugim zdjęciu widać ten łańcuszek na moich zębach. Powiedźcie mi czy to o to wam chodziło . Aha i to 'coś' białego na dolnych zębach na fotce nr. 2 to nie jedzonko. Szorowałam zęby przed jego zrobieniem i nawet przed chwilą oglądałam się w lustrze. Chyba zdjęcia takie po prostu wyszło. Mówię to, żeby nie było .
Aparatka !Góra od listopada 2007 Dół od maja 2008 Edytowane przez Natarynka122 Czas edycji: 2009-04-18 o 19:41 |
|
|
|
|
#4104 |
|
Przyczajenie
|
Kogo moglibyście polecić z ortodontów w Gdańsku???
|
|
|
|
|
#4105 |
|
Raczkowanie
|
kejsi-widze kolejna aparatka,która przeżywała to świństwo jakim jest maska
. 5 maja minie mi 3msc z nią,wizyte mam 20 kwietnia i ciekawa jestem co orto powie..tak samo jak hyrax. Chce już go zdjąć i poczuć moje podniebienie,chociaż nie do końca bo ekspander mnie czeka.Killiana,wracaj tu i opowiadaj jak z Twoimi dziąsłami
|
|
#4106 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój kolega który nie miał separacji miał dosłownie szpary na złotówki między wszystkimi zębami, więc..
|
|
|
#4107 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ojoj jak tak oglądam wasze zdjęcia "przed" to wcale nie było tak źle jak ze mną
![]() najpierw miałąm usunięcie dziewięciu zębów... cztery czwórki, cztery ósemki i jedną dziewiątke - poważna wada, rosły mi już ósemki bis. zęby kompletnie nie miały miejsca żeby normalnie rosnąć. oto zdjęcie "przed" "w trakcie" i najaktualniejsze ![]() http://img13.imageshack.us/my.php?im...aratowanie.jpg jak widać na początku samym była tragedia jak predator ale dzięki pomocy rodziców stać mnie wreszcie na normalny uśmiech a zdjęcie aparatu pewnie za dwa lata... :P---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
ojoj dokładnie tak samo miałam... płukałam usta bo mi się zrobiły obrzęki na języku. rozumiem doskonale. zjęła mi to po ponad pół roku. przyzwyczaić się za jakiś czas, a zobaczysz jaka radość będzie jak ci to wyjmie powtarzaj sobie ze to dla twojego dobra---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
ojoj dokładnie tak samo miałam... płukałam usta bo mi się zrobiły obrzęki na języku. rozumiem doskonale. zjęła mi to po ponad pół roku. przyzwyczaić się za jakiś czas, a zobaczysz jaka radość będzie jak ci to wyjmie powtarzaj sobie ze to dla twojego dobra
|
||
|
|
|
|
#4108 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pierwsze słyszę! Aż się cieszę, że mimo iż zalążki moich stłoczyły mi ząbki, to nie chcą iść na świat..
|
|
|
#4109 |
|
Zakorzenienie
|
no... zęby już jako dziecko, mleczaki zaczęły mi zdecydowanie za szybko rosnąć, w efekcie miałam dwa zęby na jednym miejscu - dwójka i trójka :P tragedia po prostu. chyba wszystkie możliwe wady miałam
DDD
|
|
|
|
|
#4110 |
|
Rozeznanie
|
rapifen Niezła jazda! 9 zębów wyrwanych.....
:md leje:![]() Ale za to jakie jedyneczki jakie ładne i kształtne
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

jedna juz mialam, zostaly jeszcze dwie. Dłutowanie osemek, mowi to cos komus ? rozcinaja dziaslo i wydlubuja zeba na znieczuleniu, a pozniej przez tydzien wyglada sie jak homik 
Ale powiem Ci ze aparat w polaczeniu z zebem zawsze wyglada dobrze (jesli chodzi o kolor) bynajmniej moim zdaniem. W aparacie mi zeby wydaja sie bielsze
Nie brzmi za ciekawie co :/ 

. 5 maja minie mi 3msc z nią,wizyte mam 20 kwietnia i ciekawa jestem co orto powie..tak samo jak hyrax. Chce już go zdjąć i poczuć moje podniebienie,chociaż nie do końca bo ekspander mnie czeka.