Aparaty ortodontyczne, cz. V :) - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-18, 22:08   #4111
kejsi
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)

Cytat:
Napisane przez Natarynka122 Pokaż wiadomość
Wklejam zdjęcia z okresu przed założeniem aparatu i obecne. Niestety fotki przed nie są aktualne, ponieważ robione były z 6 lat temu więc miałam wtedy jakieś 9 lat . Jestem wkurzona na siebie, że nie zrobiłam sobie fotki dla porównania. Na tych zdjęciach nie miałam jeszcze wszystkich zębów i nie widać za bardzo mojej najważniejszej (byłej) wady, czyli brak miejsca dla trójek. W efekcie zęby nachodziły na siebie.

Ps. na drugim zdjęciu widać ten łańcuszek na moich zębach. Powiedźcie mi czy to o to wam chodziło . Aha i to 'coś' białego na dolnych zębach na fotce nr. 2 to nie jedzonko. Szorowałam zęby przed jego zrobieniem i nawet przed chwilą oglądałam się w lustrze. Chyba zdjęcia takie po prostu wyszło. Mówię to, żeby nie było .
Widze ze masz podobne zabki do moich doslownie mam identyczne jedynki

---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
Napisane przez asieenka Pokaż wiadomość
kejsi-widze kolejna aparatka,która przeżywała to świństwo jakim jest maska . 5 maja minie mi 3msc z nią,wizyte mam 20 kwietnia i ciekawa jestem co orto powie..tak samo jak hyrax. Chce już go zdjąć i poczuć moje podniebienie,chociaż nie do końca bo ekspander mnie czeka.
Życze Ci zeby jak najszybciej Ci to zdjela! Ja to nosilam chyba ponad rok masakra! A jaki masz kolor ja mialam czerwona Ekspander tez nie za przyjemny ale lepszy o wiele niz ten piekielny komplet
kejsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 22:09   #4112
rapifen
Zakorzenienie

tak to była tragedia. http://img516.imageshack.us/my.php?i...aratowanie.jpg i tak zdjęcie po lewej jest po jakimś czasie od założenia aparatu. trójka była w jednym rzędzie z dwójką, wcześniej czwórka też wybiegała z łuku :P

ale już wszystko idzie ku dobremu

lubie oglądać zdjęcia aparatek, podnosi mnie to na duchu :P
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 22:16   #4113
kejsi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
tak to była tragedia. http://img516.imageshack.us/my.php?i...aratowanie.jpg i tak zdjęcie po lewej jest po jakimś czasie od założenia aparatu. trójka była w jednym rzędzie z dwójką, wcześniej czwórka też wybiegała z łuku :P

Super idzie Naprawdę różnica pod każdym względem
Ja ostatnio jak bylam u orto z chlopakiem to pokazalam mu model z czasow kiedy nie mialam aparatu jeszcze Hehe zobaczyl dopiero wtedy jaka byla roznica bo caly czas mowil ze mi aparat nie potrzebny bo proste zeby mialam :P ale poznal mnie jak juz mialam aparat 1,5 roku od zalozenia
Stary 2009-04-18, 22:45   #4114
sQuara
Rozeznanie

no duze roznice widac! w obu przypadkach(od czasu jak pisalam pojawily sie 2) przepraszam ze nie po nickach ale jestem tak zmeczona...

generalnie wspolczuje wam masek.! na jakiej to jest zasadzie? nosi sie po domu ot tak czy jak1? bo do ludzi z tym no nikogo nigdy nie widzialam ;o
i co to ma na celu??
sQuara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 22:48   #4115
rapifen
Zakorzenienie

haha właśnie kejsi, to się będzie najprzyjemniej oglądać gdy już się wszystko zdejmie, ewentualnie wybieli i porówna... ach
Stary 2009-04-18, 22:49   #4116
Wyluzuj
Rozeznanie

rapifen dzielna dziewucha!
9 ząbków wyrwanych. ja to jednego bym nie wytrzymała,a ty 9?

05.06.2009 r. - dół. mini metal
24.11.2009 r.- góra mini metal

' kochaj się ze mną...ale duszą.Ciałem to każdy głupi potrafi '
Wyluzuj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 22:51   #4117
Natarynka122
Raczkowanie

kejsi - każda ortodontka mi mówi że mam duże zęby . Co do jedynek to racja są charakterystyczne .

rapifen - o kurcze ! podziwiam się dziewczyno !

Edytowane przez Natarynka122
Czas edycji: 2009-04-18 o 22:56
Natarynka122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 23:13   #4118
kosheen
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez emeczka Pokaż wiadomość
Kmee, Wyluzuj to są miksy, które nosilam najczęściej, więc chyba innych nie znajdę natomiast przy zakładaniu aparatu obiecałam sobie, że gdy się dowiem, że ściągam aparat, założę wszyyystkie kolory na zęby. Co też uczyniłam niestety tego zdjęcia nie mam na kompie, ale jak je dorwę, to zamieszczękosheen - przerażające pozostaje się tylko cieszyć, że pod narkozą a nie w znieczuleniu... bo na żywo taki hardcore byłby chyba nie do przeżycia. a swoją drogą - nie zostaną po tym żadne blizny? jak oni mają zamiar to robić? od wewnątrz jakoś?
Tak to ma być zabieg od wewnątrz. Będą mi nacinać dziąsła, tam gdzie miałam ósemki na dole. A dalej to już nie wiem jak to przebiega. W każdym razie blizn nie będzie całe szczęście
kosheen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 23:29   #4119
rapifen
Zakorzenienie

Coś strasznego. Jeszcze zapalenie zębodołu. Ale przy takiej nieestetycznej wadzie trzymałam się fotela, krokodyle łzy i krzyk "wyrwij to kobieto". Hehh.
Stary 2009-04-19, 00:54   #4120
kejsi
Raczkowanie

Cytat:
kejsi - każda ortodontka mi mówi że mam duże zęby . Co do jedynek to racja są charakterystyczne
Mi się podobają moje zęby, cos w nich jest Za nic nie zmienila bym tych jedynek

---------- Dopisano o 00:54 ---------- Poprzedni post napisano o 00:49 ----------

Cytat:
Napisane przez sQuara Pokaż wiadomość
no duze roznice widac! w obu przypadkach(od czasu jak pisalam pojawily sie 2) przepraszam ze nie po nickach ale jestem tak zmeczona...

generalnie wspolczuje wam masek.! na jakiej to jest zasadzie? nosi sie po domu ot tak czy jak1? bo do ludzi z tym no nikogo nigdy nie widzialam ;o
i co to ma na celu??
To sie nosi bynajmniej ja tak mialam 100 godz w tygodniu czyli cala noc i po szkole z przerwami na jedzenie Wyglada to tak ze zaczepiasz maske gumkami ktore sa przymocowane do aparatu i wtedy maska opiera sie na brodzie i czole. Aparat powoduje wyciagniecie gornej szczeki do przodu
Stary 2009-04-19, 01:40   #4121
201604190949
Konto usunięte

Tak się wtrącę w dyskusję...
Serio od antybiotyków mogą żółknąć zęby? Bo u mnie cała familia ma białe z natury, tylko ja taka inna... No i ojciec ale on intensywnie pali. A ja od dziecka jestem pasiona antybiotykami. Były lata kiedy nie brałam w ogóle ale były też takie (częściej) gdy brałam 3 różne rocznie.
To jest do cofnięcia jakoś?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 02:31   #4122
Costynuuna
Zadomowienie

moja koleżanka ma mieć taką maske, jest załamana a ja razem z nią, jej orto powiedziała że najlepiej jakby chodziła w tej masce do szkoły na miasto..

ja bym się wstydziła wyjść w tym na ulice ;[
Stary 2009-04-19, 10:03   #4123
kejsi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Costynuuna Pokaż wiadomość
moja koleżanka ma mieć taką maske, jest załamana a ja razem z nią, jej orto powiedziała że najlepiej jakby chodziła w tej masce do szkoły na miasto..

ja bym się wstydziła wyjść w tym na ulice ;[
Raz, no ze to nie za ladnie wyglada, a dwa przeciez to jest bardzo niebezpieczne szkola, ulica i wogole, ja w domu bardzo musialam uwazac, a zreszta nawet sie odezwac do ludzi i do nauczycieli nie bardzo bedzie mogla bo sie bardzo niewyraznie w tym mowi radze zmienic ortodontke chyba, bo ona albo nie wie co jest na rzeczy albo upadla na glowe
Stary 2009-04-19, 10:32   #4124
sQuara
Rozeznanie

ogladnelam sobie zdjecia ludzi w tym... ja przepraszam jak w tym sie spi?! dla mnie to niewyobrazalne bo ja spie tylko na brzuchu... i ile taka..ekhm przyjemnosc kosztuje?
Stary 2009-04-19, 10:34   #4125
bastylianka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość
Zapewne tak.
Mój kolega który nie miał separacji miał dosłownie szpary na złotówki między wszystkimi zębami, więc..

Oooo to oryginalny miał portfel DD
13.06.2009
bastylianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 10:41   #4126
Natarynka122
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kejsi Pokaż wiadomość
Raz, no ze to nie za ladnie wyglada, a dwa przeciez to jest bardzo niebezpieczne szkola, ulica i wogole, ja w domu bardzo musialam uwazac, a zreszta nawet sie odezwac do ludzi i do nauczycieli nie bardzo bedzie mogla bo sie bardzo niewyraznie w tym mowi radze zmienic ortodontke chyba, bo ona albo nie wie co jest na rzeczy albo upadla na glowe
Racja, noszenie maski ortodontycznej do szkoły, czy na miasto to wielka przesada. Już sobie wyobrażam te spojrzenia innych . Nie chodzi tu tylko o sam wygląd tylko jak właśnie napisałaś bezpieczeństwo i ogólnie pełne uczestnictwo na lekcjach. Kurcze, dziewczyny współczuję wam bardzo .

O dziewczyny mam takie głupie ? pytanie. Mimo, że aparat noszę już prawie 1,5 roku to nadal nie wiem czemu tak dokładnie służą gumki. No niby trzymają ten łuk, ale moja ort czasem te gumki mi ściąga np. teraz ich nie mam. Więc czemu tak jest ?

Ps. w orto faq pisze, że nie można robić balonów kiedy ma się aparat. Można, można . Tzn. w moim wypadku nic, a nic się nie przykleja. W ogóle nie wiem, czy ja ( a raczej mój aparat) jest jakiś inny, bo kiedyś próbowałam sobie przykleić gumę do aparatu (głupek) i nie chciało się przykleić .

Czas edycji: 2009-04-19 o 10:56
Stary 2009-04-19, 10:57   #4127
bastylianka
Raczkowanie

Cytat:
Coś strasznego. Jeszcze zapalenie zębodołu. Ale przy takiej nieestetycznej wadzie trzymałam się fotela, krokodyle łzy i krzyk "wyrwij to kobieto". Hehh.
ode mnie masz nagrode za odwage
13.06.2009
bastylianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 10:57   #4128
kropka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Serio od antybiotyków mogą żółknąć zęby? Bo u mnie cała familia ma białe z natury, tylko ja taka inna... No i ojciec ale on intensywnie pali. A ja od dziecka jestem pasiona antybiotykami. Były lata kiedy nie brałam w ogóle ale były też takie (częściej) gdy brałam 3 różne rocznie.
niestety to prawda
kropka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 11:04   #4129
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Nie było mnie tylko jeden dzień, a tu tyle do nadrabiania

A u mnie dzisiaj mała rocznica - aparat na górnych ząbkach już równe 11 miesięcy, (łuk dolny - 7 miesięcy 21 dni)

W piątek kolejna wizyta...

Czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok.

Nieustanna marzycielka.!
kar0link4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 11:18   #4130
kejsi
Raczkowanie

Cytat:

Ps. w orto faq pisze, że nie można robić balonów kiedy ma się aparat. Można, można . Tzn. w moim wypadku nic, a nic się nie przykleja. W ogóle nie wiem, czy ja ( a raczej mój aparat) jest jakiś inny, bo kiedyś próbowałam sobie przykleić gumę do aparatu (głupek) i nie chciało się przykleić .

Mi orto mówiła że wogole slodyczy jesc nie moge :P i jem i tak a ona mówi ze higiena jest super:P A gume tez zuje i uwielbiam robic balony szczegolnie takie rozowe owocowe, wtedy balon na cala twarz sie robi

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
ogladnelam sobie zdjecia ludzi w tym... ja przepraszam jak w tym sie spi?! dla mnie to niewyobrazalne bo ja spie tylko na brzuchu... i ile taka..ekhm przyjemnosc kosztuje?

Gdzie znalazlas te zdjecia ? Ja szukalam i nie moglam znalezc podasz mi linka ?
Hmm teraz nie pamietam ile to kosztuje ale cos kolo 300-400 zl tak mi sie wydaje, nie jestem pewna Okropnie sie spi! Slina leci na boki hehe, masakra i jak sie spi na boku to maska czasami sie zahacza-bynajmniej mi zahaczala- o poduszke :P Dobrze ze mam ten etap za soba
Stary 2009-04-19, 11:50   #4131
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:

dla mnie to rewelacja!!! kurcze ja nie miałam takiej wady i jeszcze trochę noszenia przede mną ale dla takich efektów jak pokazałaś w linku to warto nosić aparacik nawet przez 3 lata!! hiih..
od wtorku tyle nabazgrane że nie daje rady nadrabiać :P
Lecę zaraz do szkoły więc życzę miłej niedzielki.. bo u mnie super słonko!!! dla wszystkich
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559

Edytowane przez rozgwiazda
Czas edycji: 2009-04-19 o 11:52
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 12:08   #4132
elinka20
Raczkowanie

Uf...mamy niedziele a jutro wizyta u orto. i pewnie zakończy się wyrwanie ząbków mam tylko nadzieje że pójdzie bardzo dobrze tak jak ostatnio i pójdą od razu dwa na raz. zapewne dowiem się ostateczny termin założenia drutexu na górę nie mogę się już doczekać. mam już dość swoich krzywulców Jutro napisze jak poszło
elinka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 12:13   #4133
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Zdecydowanie tak! Podobno żółknie kość na maksa!
Z tym, że tu duże znaczenia ma przyjmowanie antybiotyków w dzieciństwie!
Lekarze mówią, że teraz są antybiotyki nowszej generacji więc prawdopodobie dzieci z aktualnych roczników tego problemu nie mają - chodzi o dzieci, które brały antybiotyki
w okolicach do 1995! Więc łatwo sobie wyliczyc ile wtedy miałyśmy lat!
In my time of need
mclilu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 12:13   #4134
edziek244
Zakorzenienie

Cytat:
czy ktos wie kiedy brzydula bedzie ladna? ))
a ja bylam u kolezanki nosi separacje 2gi dzien i mega ją boli:O biedactwo bedzie tydzien nosic

a Wy ile nosilyscie?? bo ja mam 1dzien zalozenie separacji a 2juz odelewy z pierscieniami... ;>
w ogole separacja jest tylko na góre??
Ja noszę już 3-ci dzień i jeszcze do czwartku będę je mieć, o ile nie wypadną czyli tydzień
Współczuję Twojej koleżance. Mnie już prawie wcale nie boli, a i na początku był tylko dyskomfort, a nie ból...

P.S. Brzydula, moim zdaniem, już robi się ładna. A jeśli chodzi o aparat, to ponoć ok. 200 odc. mają jej zdjąć...

[ross_i]216904[/ross_i]

edziek244 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 12:24   #4135
elinka20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mclilu Pokaż wiadomość
Lekarze mówią, że teraz są antybiotyki nowszej generacji więc prawdopodobie dzieci z aktualnych roczników tego problemu nie mają - chodzi o dzieci, które brały antybiotyki
O rany pierwszy raz słyszę coś podobnego a ja w dzieciństwie byłam koszmarnie faszerowana lekami i ciągle chora i tylko antybiotyki, jeszcze i paliłam prawie pięć lat i nie jestem zadowolona z ich koloru. ale jak już zdecydowałam się na aparat to później se wybielę
elinka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 12:30   #4136
kropka1
Raczkowanie

Dziewczyny, a ile czasu średnio trwa przyzwyczajenie się do mówienia z aparatem? Bo na początku podobno troszkę się sepleni i pluje, będę mieć aparat 18 czerwca a 20 jest wyjazd z uczelni na plener, narazie planuje, że jakoś się wywine od wyjazdu, ale nie wiem czy da rade
kropka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 12:34   #4137
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropka1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a ile czasu średnio trwa przyzwyczajenie się do mówienia z aparatem? Bo na początku podobno troszkę się sepleni i pluje, będę mieć aparat 18 czerwca a 20 jest wyjazd z uczelni na plener, narazie planuje, że jakoś się wywine od wyjazdu, ale nie wiem czy da rade
Nie wywijaj się z wyjazdu.
Fakt, mówi się inaczej, ale niewiele osób to zauważa. Zresztą wszyscy są wyrozumiali.
Jedź w ten plener baw się dobrze, tylko weź sobie miękkie papu
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 12:35   #4138
sQuara
Rozeznanie

kurcze bo ja sie boje ze czegos nie pamietam z tej wizyty u otro( z wrazenia bihelixa i duzej liczby fachowych slow) i ze zle sie umowilam ze 1dfzien gumki 2gi juz wycisk z pierscieniami...chyba tam pojade jak on bedzie i z nim pogadam... aj te panie w recepcji nic nie wiedza

ta maska to takie cos? http://www.orto-stom.wroclaw.pl/uplo...s/DSCN1320.JPG ?!

generalnie to ja jem teraz ile moge twarde rzeczy poki moge...ale do aparatu daleko
Stary 2009-04-19, 13:21   #4139
Natarynka122
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kejsi Pokaż wiadomość

Mi orto mówiła że wogole slodyczy jesc nie moge :P i jem i tak a ona mówi ze higiena jest super:P A gume tez zuje i uwielbiam robic balony szczegolnie takie rozowe owocowe, wtedy balon na cala twarz sie robi
Hehe dokładnie. Z 5 orbitów dla dzieci wychodzą zarąbiste baloony .

sQuara - tak to to 'dziadostwo' ;p

Cytat:
Mówisz, że do 1995 ? No to akurat mój rocznik . O i przy okazji mam pytanie, czy ja jestem tutaj najmłodsza ?

Czas edycji: 2009-04-19 o 13:28
Stary 2009-04-19, 13:34   #4140
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
no nieeee.. czyli to o to chodzi, żeby któraś z Was chodziła z tym do szkoły???!!!! nie wierze, że wpadła na to orto...
Ok, jeśli się musi to nosić to nic się nie poradzi.. ale nie rozumiem jak można kazać komuś w tym śmigać do szkołi itd, ani nic nie powiesz.. więc to tak jakby się było w domu! Nie wiem czy bym się odważyła z tym wyleźć gdziekolwiek

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
ja już policzyłam.. i super!! mam ciemną kość pewnie też od tego bo non stop chorowałam jak byłam mała i mnie szprycowali non stop.. Mam tylko nadziej, że da się to wybielić po ściągnięciu aparatu ihih..
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości