|
|
#451 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
Jak dawno nie odwiedzałam tego wątku.
Aparat mam już od 21.11 Niedawno miałam swoją pierwszą wizytę kontrolną. Mam aparat bezligaturowy, ale z ligaturami, bo wolę z. Dodaje fotki. Gumki fioletowo-różowe- zaraz po założeniu, następna fotka po dwóch miesiącach. Ja w sumie nie widzę wielkiej różnicy. No może na fotce z góry widać więcej.
Dzieciństwo kończy się wtedy, gdy bezpowrotnie przestajemy pytać dlaczego. Edytowane przez effciaa16 Czas edycji: 2009-02-28 o 12:54 |
|
|
|
|
#452 |
|
Raczkowanie
|
Ja ide na pierwsza wizyte do orto 14 marca.Posiadam zdjecie panoramiczne lecz wykonane 10 lat temu- mialam wtedy aparat ruchomy. Teraz nie mam juz jednej czwórki gornej (na jaj miejscu jest juz trójka, lecz krzywo, a na miejscu trojki dwojka tez krzywo) a na dole nie mam obu szóstek...ogolnie reszta bez zniam .Myslicie ze bede musiala wykonac nowe zdjecie?
Patrzac na zdjecie nie widac wiekszej roznicy :/ Effcia ja widze roznice na Twoich ząbkach. Jedyneczki sie prostuja Edytowane przez pomponik84 Czas edycji: 2009-02-28 o 13:10 |
|
|
|
|
#453 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Za to u siebie nic a nic nie widzę. Gumki masz takie jak ja . A wcześniej miałam fioletowe![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#454 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja najczęściej zakładałam morskie, malinowe albo fiolet...;p najładniej wyglądają, takie mocne kolory, bo je widac, a np jak kiedyś miałam jasno-pomarańczowe wyglądały prawie jak białe;/ Załaczam tu jeszcze kilka fotek moich ząbków... może same ocenicie...;p
|
|
|
#457 |
|
Raczkowanie
|
Dzwonilam wlasnie do ortodontki i nie musze robic nowej fotki
uff. Wiec dolaczam do Was okolo konca marca
|
|
|
|
|
#458 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje wam za wsparcie wydaje mi się że wyczymam ten chwilowy ból
A jak sądzicie będe sobie mogła wybrać odrazu kolor gumeczek?? Mam nadzieje że tak !! Aha i jeszcze miałam mieć jakieś klocki czy tam obcasy na trzonowce 17marca a czy Ktoś wie jak to wygląda??_________________________ _ A aparacik 24 MarcA
Edytowane przez k e j t i Czas edycji: 2009-02-28 o 16:09 |
|
|
|
|
#459 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny!
|
|
#460 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i to nawet patrząc na układ aparatu.. przy założeniu nie był w linii prostej a teraz już bardziej linia prosta hihi.. Właśnie czasem po układzie zamków widać efekty.. ja miałam na dole jak "fala morska" i też już bardziej widzę linię prostą
|
|
|
|
|
|
#461 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny..
byłam na 1 wizycie u orto..;/ i mam 2 wizyte 3 marca ;/ a ja nadal nie wiem co robić..;/ czy zgodzić się na aparat stały ;/ jest jeszcze taki problem , zee mam miec zalozona tez jakas srube... ;/ bo mam szczękę troszke krzywą oO.. kurde.. heh może to chore.. alee niczego inneego sie nie boje tylko hm.. reakcji innych.. ide teraz do novej szkoły ;/ ..
|
|
|
|
|
#462 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zakladaj zobaczysz jak wszyscy beda mowili' usmiechnij sie' )Cytat:
moze pierscienie a nie klocki? koor mozna wybrac od razu chyba ze orto nie spyta i zalozy srebrne;]
|
|
|
#463 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)Ja też zakładałam aparat w pierwszej klasie liceum... może trochę się bałam reakcji otoczenia, no może jacyś mało inteligentni dziwnie się patrzyli czy mi cos dogadali ale to hmm przez pierwszy tydz, może dwa...; Jednak ja tylko się śmiałam z takich ludzi, byłam tak zawzieta i tak pewna swojej decyzji, że po prostu nie zwracałam na to najmniejszej uwagi;pp Zawsze marzył aam o prostych zabkach i zazdrościłam tyn, którzy mieli pieniadze i aparat;]] a kiedy w końcu moje marzenie się spełniło miałam rezygnowa z niego i przejmowa się kilkoma "niemyślącymi"?;p bezsens... Teraz... od środy mam zdjęty aparat i nikt nie może się przyzwyczai do mojego wyglądu "bez drucików", twierdzą, że będzie im trudno;p;p mówią: "szkoda, że już zdjęłaś aparat bo był fajny;p" albo "nie zdejmuj jeszcze bo dodawał Ci takiego uroku!" albo że nie wyobrażają sobie mnie bez aparatu;p;p i teraz ciagle słyszę: "Magda, uśmiechnij się" D to był taki jakby znak rozpoznawczy...;D charakterystyczny element wygladu...;p Mogę powedzie, że to mój "dobry przyjaciel";DD bo dzięki niemumogę się teraz uśmiechac bez skrępowania... a nie tak jak kiedyś...;]
|
|
|
#464 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I mogę szczerze powiedzieć, że naprawdę nie ma się czego bać a tym bardziej reakcji innych! No i jak idziesz do nowej szkoły to tym bardziej nikt nie będzie wiedział, że dopiero założyłaś aparat (jeśłi to Cię tak bardzo przeraża). Zapewniam Cię, że po najwyżej miesiącu noszenia aparatu będziesz z niego dumna
|
|
|
|
|
|
#465 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Później dwa lata i piękny uśmiech tiririri ![]() a! chciałam zapytać czy można wybrać jakieś takie gumki, żeby były w kolorze aparatu? No i ile czekać trzeba zanim założy się dolny łuk?
|
|
|
#466 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale szczerze to dziwię się, bo moim znajomym kazali robić nowe rtg jak stare mieli sprzed kilku lat ![]() Cytat:
![]() Skoro nie miałaś separacji, to albo nie będziesz miała pierścieni tylko rurki policzkowe, albo jest wystarczająco dużo miejsca, żeby założyć pierścienie bez wcześniejszej separacji. Co do klocków/obcasów to ja pierwsze słyszę a może chodziło o podwyższenie zwarcia? ![]() Cytat:
Jak długo czeka się na dolny łuk to zależy czy Twoja wada i/lub portfel pozwalają na rychłe założenie drugiego aparatu. Czasem można założyć oba łuki od razu, a czasem orto woli trochę poprzesuwać zęby na górze i dopiero za parę miesięcy zakłada dół(lub odwrotnie).
|
|
|
#467 |
|
Raczkowanie
|
Sorki za tą czcionkę niewiedziałam że tak niemożna
A co do tych moich klocków na trzonowce to niemam pojęcia co to może być??!! Ale ufam swojej orto więc chyba niebędzie tak źle Ale w buzi to chyba mam wystarczają miejsca bo po to orto kazała usunąć mi 6
Edytowane przez k e j t i Czas edycji: 2009-02-28 o 16:04 |
|
|
|
|
#468 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Ja mam takowy i wygląda zupełnie inaczej... Inne zamki i brak pierścieni!Orto Cię chyba trochę oszukał, bo to jest aparat zwykły, ligaturowy...
|
|
|
|
#469 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie,źle się czyta dlatego nawet nie przeczytałam wiadomości napisanej przez kejti...
|
|
#470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybym je zdjęła, na pewno byłby taki sam jak Twój. Może dasz fotkę? Chciałabym zobaczyć czy mam taki sam. O ligaturki sama zawalczyłam.
|
|
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
effciaa16, jest ogromna różnica
![]() wstawiam zdjęcia tej "zapory", chociaż teraz to bardziej łuk podniebienny. dla porównania moje poprzednie ustrojstwo, "spinacze", jak to nazwała blondi ![]() i zdjęcia sprzed miesiąca, spójrzcie obiektywnie, czy jest różnica, czy tylko ja ją widzę? ![]()
Edytowane przez parodia Czas edycji: 2009-02-28 o 17:47 |
|
|
|
|
#472 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moim zdaniem przez taki okres czasu mnóstwo może się zmienić.. nawet po prostu zepsuć się ząbek No ale oczywiście ja nie jestem orto więc mogę sobie tylko gadać
|
|
|
|
|
|
#473 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
|
|
|
|
|
#474 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wąsy i hojnego orto ;>. Kolejna, której klej się wylewa spod zamków hihi ![]() ![]()
|
|
|
#475 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Porównajcie sobie do tego: http://www.dentalmed.net.pl/files/1.jpg Poza tym, w bezligaturowych nie ma tych "łapek" na które zahacza się gumki - bo idea jest taka, że na ten typ zamków nie ma ligatur właśnie... Coś to dziwnie wygląda a dałabym sobie paznokcia uciąć, że to zwykły aparat ![]() Co nie zmienia faktu, że efekty są
|
|
|
#476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#477 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jaką wadę zgryzu? może dowiem się czegoś, czego moja orto tam nie dojrzała...Cytat:
|
||
|
|
|
|
#478 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A awet jeśli ma wadę zgryzu, to przecież nie powie do orto-proszę mi dać wyciągi. Na to też na pewno przyjdzie czas. ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
Cytat:
normalnie jak zagryzasz zęby, to też góra z dołem łączą się tylko czubkami zębów, czy zachodzą na siebie?
|
|
|
#479 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a zęby ułożyłam tak, a nie inaczej, żeby było dobrze widać... ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Cytat:
)
|
||
|
|
|
|
#480 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() :roll eyes:.Papryczka dziś bojowa jakaś ![]() ![]() .
Kalosza aparatkowa: góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r. dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r. Koszt leczenia: 4 285zł. Obsesja <3 Edytowane przez smiechotka Czas edycji: 2009-02-28 o 17:46 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:45.

Aparat mam już od 21.11
Niedawno miałam swoją pierwszą wizytę kontrolną. Mam aparat bezligaturowy, ale z ligaturami, bo wolę z.
Dodaje fotki. 

uff. Wiec dolaczam do Was okolo konca marca 

fot0: #
byłam na 1 wizycie u orto..;/ i mam 2 wizyte 3 marca ;/ a ja nadal nie wiem co robić..;/ czy zgodzić się na aparat stały ;/ jest jeszcze taki problem , zee mam miec zalozona tez jakas srube... ;/ bo mam szczękę troszke krzywą oO.. kurde..

to ja pierwsze słyszę
Moim zdaniem przez taki okres czasu mnóstwo może się zmienić.. nawet po prostu zepsuć się ząbek