|
|
#4801 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
Cytat:
Jeszcze tylko wyciągnąć tą dwójeczkę ![]() Ładne gumczasy, masz zamki mini ? Aha.. Również nosiłam aparat ruchomy, refundowany do 13 r. życia.. Edytowane przez monia551 Czas edycji: 2009-04-29 o 16:14 |
|
|
|
|
|
#4802 |
|
Raczkowanie
|
fk90 120 to jedna z wyższych cen raczej, ja place 150, i to jest bardzo dużo
ale już nie chciałam zmieniać orto... Ceny wahają się miedzy 50-90 za wizytęByłam dziś na 3 wizycie u mojego orto, przypiłował mi jedynkę jedna, bo na początku nachodziły na siebie i pozniej jak je wyprostowal do jednej linii to sie okazalo,z e jedna jest dluzsza od drugiej, bo sie scieraly przez te wsyztskie lata... Teraz jest super ![]() Pytalam dzis, ile jeszzce... Ale sobie zartowal... a ja bym chciala wiedziec ile jeszcze, one juz sa proste![]()
|
|
#4803 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam zwykłe zamki, tak przynajmniej myślę, bo za aparat płaciłam 1400 zł. A co do koloru zębów... wydają mi się trochę za żółte , planuje je wybielić po zdjęciu aparatu.
|
|
|
|
|
|
#4804 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A tam, ząbki masz białe A wybielone i prościutkie będą piękne
|
|
|
|
|
|
#4805 |
|
Rozeznanie
|
witajcie
trochę mnie nie było,ale czasu wogóle teraz nie mam. Tak sobie poczytałam zaległości i rozmawiałyście o leczeniu darmowym do 15 roku życia. Ja to mogłam leczyć się za darmo ruchomym aparatem do 12 roku życia(teraz mam 17 )A później to już płaciłam za wizyty i wszystko. Zaniepokoiło mnie też to,że mówiłyście,że młodzież w wieku 15 lat nie powinna zakładać aparatu stałego.Bo ich rzuchwa rośnie i wada może powrócić. A moja siostra 15 lat też razem ze mną będzie miała zakładany aparat.To znaczy pewnie ona wcześniej,bo ja zostałam udupiona. Ale myślicie,że nie powinna? Pewnie i tak nie będzię możliwości jej przekonać na odwrót,bo uparta jak osioł jest. I jeszcze zarzyczyla sobie zamki szafirowe ![]() co o tzm myslicie?
|
|
#4806 |
|
Przyczajenie
|
A czy zauważyłyście po założeniu aparatu, że macie takie "wypchnięte" wargi? Moja koleżanka tak miała, od czego to zależy?
|
|
|
|
|
#4807 |
|
Zakorzenienie
|
To się dziś dowiedziałam, że mam stłoczenie.. Na początek śruby do rozszerzenia szczęki a później dwa łuki.. Być może będzie konieczne usunięcie ósemek.. Bank pasuje okraść przed tym wsztskim..
|
|
|
#4808 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
też takie wrażenie miałam na początku, ale nie wiem czy to tylko mój wymysł, bo nikt inny nie zwrócił uwagi
|
|
|
#4809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aparat ma co najmniej 2 mm grubości, więc wargi trochę muszą się wypchnąćco do leczenia w dzieciństwie: ja miałam jakieś 11-12 lat, gdy wszystkie zęby miałam ukształtowane i można było zacząć myśleć o leczeniu. 13 lat, gdy mama wybrała się ze mną do ortodonty i było już za późno na refundację Tż miał aparat ruchomy gdzieś od 9-10 do 12 r.ż. teraz ma zęby niby proste, ale kły są wysunięte do przodu. inny kolega jak ja na początku miałam aparat mówił: "jak byłem mały, to też tam coś nosiłem. ale g.. dało" a rocznik 91. wiem, że na pewno do 13 r.ż. mieliśmy refundowaneKarmenka, ale różnica wg zdjęcia "przed" wydaje mi się, że masz wysoko na zębach zamki albo to ja mam nisko
Edytowane przez parodia Czas edycji: 2009-04-29 o 17:33 |
|
|
|
|
|
#4810 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bo i tak miałam zęba który rósł mi bardzo wysoko i wpuklał górną wargę. Mam strasznie pokrzywione ząbki i do tego zamki wiec ma prawo odstawać ![]() Jakiś czas temu obiecałam foteczki z aparatkiem wiec wstawiam i sorka robione były telef. i mogą być nie wyraźne
|
|
|
|
|
|
#4811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Są trochę wyżej niż połowa zęba... chyba tak musi być
|
|
|
|
|
|
#4812 |
|
Raczkowanie
|
Karmenka, ja mam bardzo podbną wade zgryzu do Ciebie:P
z tym ze u mnie 2 dwojki sa z dalej niz 1, jutro zakładam aparat i zobaczymy co to bedzie a co do leczenia na NFZ też byłam leczona "za darmo" aparatami ruchomymi no i to leczenie nic nie dało, miałam okazję też założyć aparat stały na NFZ jednak wiadomo dziecko w podstawówce raczej niechce takiego "przyjaciela" mieć na zębach bo to koledzy, koleżanki będa sie śmiali itd. (przynajmniej kiedyś tak było) szczerze mówiac teraz gdy mam już tyle lat to trochę żałuje że wtedy nie założyłam tego aparatu, bo teraz nie musiałabym naciągać rodziców i sama do niego dokładać a za taką kwotę wyprawiłabym sobie niezła wycieczke do ciepłych krajów:P |
|
|
|
|
#4813 |
|
Raczkowanie
|
gadałam z tata ja jestem rok produkcji 1984 a aparat mialam w wieku 9 lat i wyzej....nie bylo opcji leczenia darmowego...kiedys nie bylo kas chorych wiec nie mial kto tego sponsorowac...sory ale moj tata pracuje w szpitalu cos tam wie i chyba by sobie nie wyjmował z portfela jakby nie musiał. mowi ze tylko wyrywanie było darmowe - za reszte trzeba bylo placic...
|
|
|
#4814 |
|
Raczkowanie
|
1405 - no nie wiem, moi rodzice twierdzą co innego a leczyli mnie i mojego brata i za nikogo nie płacili, aż NFZ wprowadził ograniczenia wiekowe (ja jestem rocznik 88 a brat 89)
|
|
|
|
|
#4815 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak kasy chorych weszły, dobajże w 98 lub w 99 nie pamiętam dokładnie to nie nastał okres wielkiej refundacji. Wcześniej tez pewne zabiegi były refundowane. Przed tym czasem nie trzeba było przecież za wszystko płacić, matko..... Jeżeli 99% osób noszących aparat ruchomy miało go refundowanego to chyba sobie tego zbiorowo nie wymyśliliśmy. Może po prostu dałaś się naciągnąć. Lub Twoi rodzice... Lekarze są w stanie wmówić ludziom wszystko uwierz. Mało to ludzi ze zszarganym zdrowiem bo im lekarze wmawiali, że mają robić tak czy siak aby tylko pacjent przychodził i płacił? Nie liczy się wtedy zdrowie pacjenta niestety, tylko zasobność jego portfela. |
|
|
|
|
|
#4816 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja też tak mam. Kiedyś zapomniałam,że mam aparat i tak sobie popatrzyłam na lustro i doznałam szoku! Pomyślałam sobie: Jezu! Jak mi wargi napuchły! Szybko zajrzałam do buzi i się opamiętałam,że mam ten aparat
|
|
|
|
|
|
#4817 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na 100% tak jak wyżej pisałam moi rodzice leczyli mnie i mego brata i nawet mam dokumenty z tym związane "leczenie refundowane" a więc było coś takiego napewno i jest dalej tyle że z ogranicznikiem wiekowym
|
|
|
|
|
|
#4818 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Dzisiaj oderwal mi sie jakis drucik od luku podniebnego... I mi sie rusza. Ale jutro jade do orto na podkrecenie wiec luzik ![]() Obiecalam zdj, wiec wstawiam ![]() Zdj 1- bez aparatu Zdj 2- dzien, w ktoryhm zalozylam aparat Zdj. 3,4 - dzisiejsze ![]() Jutro bedzie 1,5 miesiaca jak mam aparat ![]() Tylko nie wiem jak robic zdj, bo z lampa prawie nic nie widac, a bez lampy jest ciemne...
|
|
#4819 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4820 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ogromna poprawa ! Boskie ząbki masz
Edytowane przez monia551 Czas edycji: 2009-04-29 o 19:32 |
|
|
|
|
|
#4821 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko idzie ku dobremu . Jak długo masz nosić aparat?
|
|
|
|
|
|
#4823 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja miałam zakłądany jak miałam lat 16 bodajże i musiałam do tego nosić jeszcze ciągle maskę fundę, bo broda rosła mi i rosła i z zębami też nie zabardzo mogliśmy wtedy cokolwiek robić, bo jak ? jak rosło to wszytsko ? Wszak, teraz mam drugi raz, żuchwa mi nie rośnie, ale to nie jest spowodowane tym, ale moje poprzednie 3 letnie leczenie pośrednio tak moja kol miała stały aparat jak miała gdzieś z lat 14-scie, a teraz ma tak krzywe zęby, bo właśnie żuchwa jej rosła nadal i kasa poszła w błoto ![]() Ale to zalezy od orto, może wiesz w trakcie leczenie wyjdzie na jakim etapie jest żuchwa i czy nadal rośnie czy już skończyła ![]() Cytat:
ale to wszytsko odbywało się za darmo ![]() Mogli was zrobić w że tak powiem, nnie obraź się: w bambuko
|
|
|
#4824 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
i to tylko 1,5 miesiąca! Mam nadzieję, że moje się tak szybko wyprostują. Ja mam obie dwójki tak wysunięte jak Twoja trójka (tylko że moja jedna bardziej, druga mniej) i ogółem mały sajgon u mnie jest
|
|
|
|
|
|
#4825 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
mam pytanie, czy miałyscie usuwane zęby? JEśli tak to ile i które. Co myślicie o usuwaniu 2 zębów na raz? PRzeraził mnie mój orto każąc usunąć cztery zdrowe piąteczki. Ile trzeba czekać od usunięcia do założenia aparatu?
|
|
|
|
|
#4826 |
|
Rozeznanie
|
88Ekaterina88 no to nie wiem orto nic jej nie wspominała,a ona to pewnie najlepiej wie co i jak.
Czykolwiek dziękuję
|
|
#4827 | ||
|
Zakorzenienie
|
Nie chce sie chwalic, ale mi sie podoba ksztalt moich zebow...
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dzieki dziewczyny Dla mnie tez poprawa jest ogromna ![]() Tylko nie wiem czy tylko mi tak szybko ten kiel sie naprostowal, czy wszystkim tak szybko zeby sie prostuja?
|
|
|
#4828 |
|
Rozeznanie
|
chociaż ona to taka nieogarnięta jest,że chyba sama nie wie co do niej mówiła orto na wizycie.
Czasami zastanawiam sie,czy czasami nie zgubi głowy.
|
|
#4829 |
|
Zadomowienie
|
Klada - gratuluję! Chciałabym żeby moje ząbki tak szybko sie przemieszczały
|
|
|
#4830 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tęsknię za Wami, ale nie mam czasu czytać ani pisać. Czasami tylko wpadam na kilka chwil. O tak jak teraz, bo forum aparatowe uzależnia ![]() Edit: Klada zakładałyśmy równo aparat. Piękne masz efekty już... ;D Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2009-04-29 o 20:34 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:45.

ale już nie chciałam zmieniać orto... Ceny wahają się miedzy 50-90 za wizytę
Ale sobie zartowal... a ja bym chciala wiedziec ile jeszcze, one juz sa proste
)

albo to ja mam nisko

fot0: #