|
|
#2581 | ||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. V :)
Gratulacje !!!
Super, coraz więcej nas ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Cytat:
![]() Nie dość że żadnych pozytywnych zmian, wizyta dopiero 14 kwietnia, to jeszcze ta pogoda doprowadza mnie do szału! Ja chcę do orto i to tak żeby bolało ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- [/COLOR]Rewelka, w takim tempie naprawde świetne efekty U mnie ostatnio nic sie nie dzieje ![]() ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
Jestem ciekawa co powie Ci orto! Daj znać! Może wcale nie jest tak źle ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Cytat:
K e j t i nadal Cię nie ma ??? Yourenglish Co u Ciebie?? Dawno się nie odzywałaś !!! Dzisiaj dałam popis w pracy! Szamałam sobie jogurcik wiśniowy z kawałkami owoców (mniam, mniam), nagle mnie wołają "pilna sprawa" więc lecę na łeb na szyję! Przez ponad godzinę łaziłam po całym budynku rozmawiałam z dyro, petentami itp! A jak wróciłam do pokoju i zobaczyłam swoje odbicie to zapadłam się pod ziemię: na zamku na jedynce dyndała mi wielka czerwona wisienka ...ale ludziska to sa straszne: I ja, że obrzydliwa i inni, że wredni i nie powiedzieli. Ale ogólnie to ![]()
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-03-26 o 17:27 |
||||
|
|
|
|
#2582 |
|
Blond forever!
|
Najgorsza jest ta przerwa między górną trójką i dwójką
No i leżące zęby na dole Jeszcze, jeszcze długo...
|
|
|
#2583 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może i długo ale z każdym dniem coraz krócej - nie stoi się w miejscu, a jak pomyślę ile czasu zmarnowałam na samym gdybaniu założyć czy nie to normalnie... A czy mi się wydaje czy orto nie poskąpił Ci kleju?
|
|
|
|
#2584 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja usłyszałam, że to zależy od rodzaju zamków kryształowych. Są np takie za piękną cenę 1900zł, które są trochę większe od normalnych metali i te rzeczywiście bardziej obcierają itd. Są też nie do końca przezroczyste. Ja za te swoje cholerniki będę płacić 2600zł właśnie dlatego, że są malutkie, nie odstają bardziej niż normalne i są bardzo gładkie. I podobno mniej się wtedy kamień też zbiera. No i podobno są jedynymi zupełnie przezroczystymi. Tyle teoria a jak jest na prawdę dowiem się (mam nadzieje) niedługo. |
|
|
|
|
|
#2585 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fakt za jakość trzeba płacić. Tak z ciekawości: Ile u Twojego orto kosztuje złomek? |
|
|
|
|
|
#2586 |
|
Konto usunięte
|
Aparat stały metalowy (1 łuk) 1600 zł
Proszę
|
|
|
|
|
#2587 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ... i tak sobie teraz myślę ...hm, ciekawe jak teoria opisuje takie zamki ![]() ...ten to chyba już krawaty wiąże i usuwa ciążę!
|
|
|
|
#2588 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję, zaspokoiłaś moją ciekawośc
![]() Myślałam, że Twój orto ma jakieś wygórowane ceny. Ja za łuk płaciłam 1500 zł, kryształ miał kosztować 2200- a i tak wydawało mi się drogo. Ciekawe jakie zamki zakłada moja orto. Na dół muszę i tak mieć metalowy, więc chyba nie ma co gdybać.To kiedy pochwalisz nam się swoimi mega-fajnymi zameczkami??
|
|
|
|
|
#2589 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny,
Byłam dzisiaj u orto i przeżyłam koszmar. Hyrax mi się lekko zsunął, no więc orto go odkleiła i na nowo przykleiła. Nie wyobrażacie sobie jak to koszmarnie boli, myślałam, że wylecą mi wszystkie zęby. No jeszcze w życiu takiego bólu nie przeżyłam Zdziwiło mnie strasznie, że w ciągu tych 5-10min moja szpara między jedynkami, która miała ok. 5 milimetrów, momentalnie zmniejszyła się do 1 mm ![]() Od jutra rozkręcam swoje cudo dwa razy dziennie i za tydzień zakładam aparat na górę, tzn tylko do trójek, jak już kiedyś wspominałam. Mam tylko wielki dylemat jaki aparat założyć, bo różnica między metalem (1500) a szafirem (2500) jak widać wynosi aż 1000zł. Chciałabym przezroczysty, ale jednak rodzice mnie finansują i nie są zbyt chętni do wyłożenia 1000zł dodatkowo I co mam począć...Chyba mam doła dziewczyny Przepraszam, że Wam tak marudzę...
|
|
|
|
|
#2590 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
No właśnie nie mogę się doczekać... Ale dopiero 03.04 będę miała robione wyciski i zdjęcie. No i czeka mnie jeszcze wyrwanie czterech piątek ![]() http://pbhs.com/ortho/braces/braces.html taką śmieszną stronę znalazłam, nie wiem czy znacie. Mnie to nie dotyczy to sobie pozmieniam na ekranie chociaż
|
||
|
|
|
|
#2591 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
Śledzę wątek od IV części a wczoraj zostałam zadrutowana damonem ![]() Na aparat od pierwszej wizyty czekałam tylko pięć dni.. Mam założony tylko górny luk. Jestem jeszcze tak podjarana tym aparatem że masakra xD Zęby bolą koszmarnie, ale już polubiłam ten ból Kocham mój złom od pierwszego wejrzenia ![]() Pozdrawiam wszystkich
|
|
|
|
|
#2592 |
|
Konto usunięte
|
kosheen
To może porcelana? Też jest niewidoczna a chyba to chcesz osiągnąć, tak? No nie mogę ;( co chwila pojawia się jakaś nowa osoba zadrutowana jak na złość.
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2009-03-26 o 18:31 Powód: psikus |
|
|
|
|
#2593 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no i kasa ogromna...
|
|
|
|
|
|
#2594 |
|
Konto usunięte
|
Zmiana orto?
|
|
|
|
|
#2595 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Najważniejsze, że masz możliwość i rodzice sfinansują aparat - dużo osób zbiera grosze b. długo i i tak się nie udaje! Ja założyłam metal i nie zamieniłabym go na żaden inny! Poprostu jest uroczy! Masz dola z powodu, że nie stać Cię na kryształ? Mnie było stać i zrezygnowałam ze względu na komfort, co dla mnie osobiście jest ważniejsze od wyglądu! a zresztą i tak uważam że metal plus kolorowe zameczki to jest to
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-03-26 o 18:43 |
|
|
|
|
|
#2596 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja sponsoruję się sama. A raczej sponsoruje mnie moja uczelnia, której z tego miejsca dziękuję, za wysokie stypendia naukowe. Fakt faktem byłoby mnie stać nawet na 3 łuki kryształowe ![]() Ogólnie rzecz ujmując złomki są fajne. Wybierasz gumki i takie tam ![]() Pomyśl ile za jeden łuk będziesz miała wizyt. Ekonomia leczy ze wszystkiego, przynajmniej mnie Po drugie popatrz na to z innej strony: kryształu nie widać, a złomek można do słońca wystawiać i błyszczeć niczym gwiazda.Mi dół przechodzi. Żyje normalnie. Nie używam wosku, bo mi się nie chce. Nie podjadam, bo mi się nie chce zębów myć, popijam wodę mineralną zamiast soków z tego samego powodu. Dzisiaj pan w sklepie tak się ładnie na mnie zapatrzył (a raczej na wyszczerzonego złomka), że zamiast paragonu chciał mi oddać od razu całą kasę Życie z aparatem jest świetne
Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2009-03-26 o 18:37 |
|
|
|
|
|
#2597 | ||
|
Rozeznanie
|
Niestety zmiana orto nie wchodzi w grę, bo ze względu na moją wadę mało kto chciał się podjąć leczenia:/ Byłam już u tylu ortodontów, że nie mam sił ani chęci do szukania kolejnych.
Cytat:
Nie mam doła z tego powodu, że mnie nie stać, bo wiem, że jak będę bardzo chciała to rodzice zapłacą za ten przezroczysty. Chodzi bardziej o mój dylemat, bo z jednej strony fajnie jakby u góry nie było widać aparatu, na dole miała bym metal, więc nosiłabym dwa różne i zabawa kolorkami gumek również by mnie nie ominęła. A z drugiej strony chodzi mi po głowie te 1000 zł, które trzeba dopłacić za szafir i ile bym mogła mieć za te pieniądze... nie wiem, nie wiem Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2598 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
- jest najmniejszy ze wszystkich zamków (mini metal oczywiście) przez co nie odstają wargi i nie obcierają tak bardzo., - od razu widać, że masz aparat i wiadomo o co chodzi, a przy kosmetycznym bardziej ludziska gały wytrzeszczają bo od razu nie wiadomo co to, a to jest absorbujące jak się nie wie, - i gumaski oczywiście przez co wizyty są fajne i nie możesz się ich doczekać, jakieś urozmaicenie, odmiana. Mnie do metalu przekonał sam orto, a był u niego wybór wszelkiego rodzaju zamków - twierdził, że pacjenci których nie udało mu się namówić na metal teraz żałują - bardziej im przeszkadzają aparaty, przede wszystkim w związku z wielkością! A takie tańsze kosmetyczne dodatkowo się przebarwiają! A tu masz wypowiedz jednaj z naszych koleżanek - Napisane przez smv "jedni mówią dla porcelany TAK inni Nie. Ja osobiscie i z forów wiem, ze: warga bardziej odstaje przy wiekszych zamkach lubi sie odbarwiac, ale chyba to zalezy od jakosci zamków...jakos w 1 czy 2 czesci byla tu wizazanka z cieszyna czeskiego/śląskiego? ktorej porcelana odbarwila sie na zielono-naprawde! pokazywala zdjecia, ale podejrzewam ze wlasnie o jakosc zamkow chodziło. zamki sie czesciej rzekomo odklejaja cena dla niektorych ( w tym dla mnie) odstrasza taka to dla mmnie estetyka ze zadna bo i tak drucik widac, no niby nie widac z daleka ale jakos nie przekonuje mnie to, a drucik bialy malowany to po jakims czasie odpryskuje efekt uzyskasz takim samym aparatem metalowym-mini (ha nawet nie wiem czy mam mini czy dupini:P) a zaoszczedzisz kwestia gustu no i potrzeby "zeby widac nie bylo"-widac i tak bedzie"
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-03-26 o 19:17 |
|
|
|
|
|
#2599 |
|
Raczkowanie
|
Ku*wa ja już nie moge z tym pieprzonym aparatem i z moim pipeprzonym fartem ;/
Jak nie jeden problem to drugi..... Wczoraj już było OK z aparatem nic nie obciera, wszystko fajnie, a dzisiaj gryze snickersa i ŁUK MI SIĘ POŁAMAŁ ;/!! na dole tak około 2 cm... nie wiem jakim cudem. Całe szczęście że tego nie połknąłem, moja mama jest lekarzem i powiedziała że jak by ta szpileczka przedostała się do jelit to kaplica... Taki widocznie moj los....
Ludzie potrzebują wielu rzeczy, aby poczuć, że żyją -Rodziny. Miłości. Seksu. -Ale tak naprawdę potrzebujemy tylko jednej rzeczy. By rzeczywiście żyć, potrzebujemy bijącego serca. -Bo kiedy jest ono zagrożone. Działamy w dwojaki sposób -Uciekamy... albo Atakujemy Walcz albo uciekaj -To instynkt |
|
|
|
|
#2600 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Takie wpadki się zdarzają, mi też! Pocieszę Cię że ja już na drugi dzień po zalożeniu aparatu leciałam do orto z odklejonym zamkiem, później za kolejne 3 dni, a ostatnio jak odpadła mi rurka z 6 to zostały ok 2 cm luźnego łuku tylko, że ja go połknęłam!! ...żyję! Jak widzisz nie tylko Twój taki los, nie jesteś sam! A o tym już nawet nie pisalam na forum bo mi wstyd, że ciągle mam jakieś przygody!
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-03-26 o 19:46 |
|
|
|
|
|
#2601 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale uważaj to czesto się zdarza i musisz zaglądać do lusterka szczegolnie w robocie
|
|
|
#2602 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jeść można wszystko z wyjątkiem marsów, snikersów itp. ciągutek, ostrożnie z gumą i słonecznikiem (???), jabłka, brzoskwinie, gruszki kroimy na ćwiartki. Tyle zapamiętałam z długiej listy, ale tylko te produkty mnie dotyczyły. Także to raczej nie do końca wina aparatu Snikersy są złe |
|
|
|
|
|
#2603 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#2604 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma czego się wstydzićCytat:
Blondi, u Ciebie fajne te ząbki się robią. |
||
|
|
|
|
#2605 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2606 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale o porcelanę trzeba dbać, bo się łatwo przebarwia ponoć (tak mówi moja orto no i patrząc na moją kumpelę, która też ma porcelanę to śmiech na sali- taki ma żółty ten aparat )we wtorek znów miałam zadawane przez orto pytania: O: pijesz kawę i herbatę? ja: TAK O: hm... jesz curry? ja: jasne, w nadmiarze ![]() O: eee... jakiej pasty używasz? Ja: zwykłej? nie no.. jakiejś tam blendamed O: jedyna pacjentka, której nie żałuję założenia porcelany ja: ![]() powiem Wam szczerze... jak pijecie herbatkę to pijcie herbatkę z cytrynką ![]() Polecam, bo cytrynka rozjaśnia herbatkę i wtedy nie osadza się ciemny nalot na ząbkach
|
|
|
#2607 |
|
Blond forever!
|
Oj, nie poskąpiła mi orto kleju, oj nie
![]() Mam go ful ![]() No jest, lepiej niż było na początku. Wizyta już na Wielkanoc, także zobaczymy, może będziemy likwidować tą szpareczkę i powoli myśleć o zdjęciu aparatka
|
|
|
#2608 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() .
|
|
|
#2609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewuchy porąbało mnie ![]() Codziennie widuję laskę z aparatem(bezligaturowym-nadmienię) w busie i normalnie szkoda mi,że ja już nie noszę. Teraz jestem taka zwyczajna Chyba już zapomniałam jak to żelastwo dało mi popalić
|
|
|
#2610 |
|
Zadomowienie
|
Powiem Wam, że rzeczywiście łatwo można odbarwić aparacik. Ostatnio w weekend poczęstowano mnie herbatką litptona z saszetki - wracam do domu - lusto i oohhh myy god! Brązowe te gumeczki -no to ja za szczotkę, wyciorek i szuruję - doczyściłam - znowu bialuśkie. Nie piję nic innego niż zieloną i wodę oraz mleczko
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.

od wczoraj mam aparacik

Byłam dzis u dentysty na usuwaniu osadu i kamienia (100 zł...). I powiedział mi o paru zagrożeniach w postaci ubytków i stwierdził, że ten aparat pasowałoby niedługo ściągnąć bo jak tak dalej pójdzie to będzie więcej strat niż zysków
)

Fakt za jakość trzeba płacić.