![]() |
#3361 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: SWKiPR a ZKwP...
Pewnie chodzi o F.C.I. a nie FCI
![]() |
![]() |
#3362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to tak jak ja bym Rusie kupila jako peta i zalozyla holdowle, mam rodowod TICA ale tam jest Rusia wpisana jako kotek nakolankowy wiec sila rzeczy nie na hodowle, a ja bym chciala sobie zarobic na slitasnych koteczkach... ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- a co to z kolei F.C.I? rany ale ludzie mieszaja ![]()
![]() |
![]() |
#3363 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez Dink Czas edycji: 2013-09-19 o 21:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3364 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Witam wszystkich którzy popierają R=R
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3365 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to kiedyś było bez różnicy, mój pies jest niestety bez rodowodu, ale jak na razie wykazuje wszystkie cechy rasy, żadnych chorób itd więc może mi się udało. W przyszłości stoję jednak przez zakupem nieco "twardszej" rasy i dlatego zaczęłam czytać o tym dlaczego tak ważny jest rodowód. I naprawdę lepiej dodać te kilka stówek więcej i mieć psa o takim charakterze, jakim się chce, nie obciążonym żadną chorobą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3366 |
Zakorzenienie
|
oj niekoniecznie kupując psa z tym prawdziwym rodowodem otrzymasz pieska bez żadnych chorób... różnie bywa
![]() w naszym przypadku suczka z dobrej hodowli, w której nie było chorób, po pierwszej cieczce miała laktację i pojawił się guzek... weterynarz wyciął wszystko, bo i tak nie będzie to suczka do rozrodu... więc i tak wszystko zależy jak trafisz ![]()
![]() |
#3367 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3368 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
seeeriooo? Odniosłam się do wcześniejszej wypowiedzi, że : Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3369 |
Zakorzenienie
|
No spoko nie mam 10 lat aby mysleć, że jak pies ma rodowód to będzie zdrowy do końca życia. Chodziło mi o genetyczne choroby po rodzicach bo np byli spokrewnieni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3370 |
Zakorzenienie
|
akurat guzki sutków nie mają żadnego związku z genetyką czy z rodowodem. Chodzi bardziej o choroby dziedziczne, czyli dysplazja stawów, choroby oczu, choroby serca, pewne wady wrodzone. Niektóre rasy muszą być badane pod kątem konkretnych chorób.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3371 |
Zadomowienie
|
ooo patrz a moja rodowodowa suka po przebadanych rodzicach ma dysplazje
![]() pewnie ja zle zywilam, co? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3372 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U nas największym problemem jest to że wciska się ludziom iz psy z rodowodem są lepsze bo są zdrowe a to guzik prawda. Oczywiście ja popieram kupowanie psów z rodowodem ale dla tego iż znająć rodowód możemy się dowiedzieć tego co mniej więcej (nigdy w 100%) siedzi w genach naszego psa - czy zdarzały się w liniach jakieś choroby genetyczne, jak wyglądały psy itp. Kupując psa z rodowodem trzeba być tak samo czujnym jak podczas kupowania tego bez rodowodu - ale dobrze sprawdzony rodowód itp daje nam wieksze prawdopodobienstwo tego że nasz psiak będzie zdrowy i taki jakiego sobie wymarzyliśmy ![]()
moja ciuchlandia ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=416164 Zapraszam !!! ![]() Rasowy= Rodowodowy ![]() Edytowane przez bejbeee Czas edycji: 2013-10-02 o 09:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3373 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja również nie rozumiem ludzi, którzy uważąją że pies z rodo ma być zdrowy, bo jak tylko "kichnie" to już do sądu lecą. Pies z rodo ma przede wszystkim wyglądać jak rasa jaką sobie wymarzyliśmy, jak kupimy ONka z rodo to będziemy mieć ONka, a nie pół ONa a pół Dobermana. Choć ja ostatnio częściej spotykam się z opiniami że to psy z rodo są w dzisiejszym świecie najbardziej chorowite, choćby nawet z powodu inbreedu (chyba tak to się piszę ![]() Genetyka ? No właśnie rodowód to przynajmniej 5 pokoleń wstecz, jeśli te 5 pokoleń nie miało np. dysplazji to jest bardzo mała szansa że akurat 6 będzie miało, dlatego osobniki z wadami powinny być eliminowane od rozmnażania.
![]() |
![]() |
#3374 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3375 |
Raczkowanie
|
Psychika psa kształtuje się na zasadzie różnych czynników, Jeśli chodzi o szczeniaki to duży wpływ na ich psychikę ma to jakie warunki ma suka w ciąży (czy nie jest bita, narażana na stres, ma spokój, nie jest męczona, czy jest dobrze odżywiana itd.)
A dalej to mamy psa w głównej mierze takiego na jakiego go sobie wychowamy ![]()
![]() |
#3376 |
Raczkowanie
|
Też się chwilę wahałam czy kupować psa z rodowodem ale po przeczytaniu kilku wpisów wiem, że warto wydać więcej i mieć pewność.
Zapewnienia, że rodzice byłi rodowodowi są ciężkie do zweryfikowania, bo kupując pieska widzimy tylko jego matkę i jej papiery. Papiery ojca, jeśli takie nam pokażą nie muszą być prawdziwe... To mnie właśnie cały czas trapi... Nie wiem czy dobrze wybrałam wątek ale szukam hodowli MALTAŃCZYKÓW, nie miniaturek i po małych rodzicach tylko o normalnym wzroście. Możecie jakąś polecić? Idealnie, gdyby była zlokalizowana w woj. mazowieckim. Będę wdzięczna za informacje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3377 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3378 |
Raczkowanie
|
dokładnie ![]() dodatkowo w obrębie ras masz różne linie... Mam w domu 3 psy - 2 bordery i jeden mix bc i jakiegoś mysliwskiego - KAŻDY znich ma TOTALNIE inną psychikę, nie są do siebie kompletnie w niczym podobne ![]()
![]() |
#3379 |
Zadomowienie
|
ja tez ma 3 psy, wszystkie tej samej rasy i wszystkie rodowodowe.
roznica miedzy nimi jest ogromna: dwie maja rodowod prawie w 100% australijski i sa rodzina, trzecia jest made in poland. ale jednak wsrod tych wszystkich roznic cechy typowe dla rasy pozostaja bez zmian. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3380 | |
Raczkowanie
|
Oczywiście że ważne, ale nie myślałam że muszę się tak zagłębiać w temat. To oczywiste chyba...
---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
Mi bardziej chodziło o coś na zasadzie - nie pogłębiania agresji w psie, który ma do tego predyspozycję.
![]() |
![]() |
#3381 |
Zakorzenienie
|
Witam.
Pragnę kota brytyjskiego. Poczytałam i wiem, że rodowód musi mieć obowiązkowo. I teraz zaczynają się schody. Czy ważny jest każdy rodowód czy to z Felis Polonia czy ze Stowarzyszenia Kotów Domowych czy też SWKiPR? Czy rodowody są lepsze i "lepsiejsze"? Czym mam się kierować przy wyborze hodowli? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3382 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się w 100%!!
Jest jeszcze jedna sprawa. To pies/kot utrzymuje pseudohodowcę więc jest kryty co cieczkę/ruję. No bo od siedzenia nie zarobi. Potem się widzi takie suki z cyc*ami wyciągniętymi aż do ziemi które tylko na widok szczeniaka szczerzą zęby i warczą. A jak już więcej nie może to won z domu. Widziałam taki przypadki osobiście. I wiele wiele innych cudów. 2 lata pracy z porzuconymi.... Czasem pasuje tylko załamać ręce nad ludzką głupotą i bezdusznością a nad zwierzakiem zapłakać.... Ja długo zbierałam na psa z rodowodem. Nie dam zarobić pseudohodowcom, bo jak będą chętni kupić to oni będą kryć i zarabiać. Jest popyt to i podaż. A masa ludzi aż przystaje i ogląda moją suczkę bo taka piękna. Żadko się taki ładne widuje bo większość jest BYLE JAKA z pseudohodowli. A ja jestem taka dumna ![]()
![]() |
#3383 |
Przyczajenie
|
Dot.: pomocy!kupilam psa z tej hodowli,ale nie mam metryki!
witam
chciałbym odnowić wątek. Mam psa z tej hodowli. Hodowla MASAKRA! Warunki okropne, a w ogłoszeniu piszą, że szczenięta są w domu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3384 |
Rozeznanie
|
Skoro są złe warunki, to czemu kupiłaś tam psa? Już nawet sama strona nie zachęca....
![]() |
#3385 |
Przyczajenie
|
tamlin111
Myślę, że najlepiej szukać kota z rodowodem polskiej federacji felinologicznej - tam będziesz mieć kilka pokoleń wstecz. Myślę, że związek ten odpowiada związkowi kynologicznemu w Polsce. Wystrzegałabym się SWKiPR - stowarzyszeni gdzie wiele jest pseudohodowli. W rodowodzie rzadko można znaleźć przodków. Ponadto w psich przypadkach ktoś jako rodziców wpisał przydomki z hodowli zarejestrowanej w ZKWP - czyli zwykłe oszustwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3386 |
Raczkowanie
|
Zgłoś to do Związku Kynologicznego lub OTOZ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3387 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3388 |
Przyczajenie
|
może gdzieś na facebooku byłoby warto ogłosić, że warunki są złe. Odzew będzie duży i zniechęci to do zakupu psa z tej hodowli
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3389 |
Raczkowanie
|
Nie rozumiem, warunki są fatalne ale psa kupujesz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3390 |
Przyczajenie
|
Oczywiście "hate" żenujący i bezpodstawny. Żal szczeniaka, przez to zabrałam. To takie ważne, dlaczego wzięłam? Najważniejsze co chciałam napisać to to, że warunki są złe, a do tego ten hodowca kłamie. Wiem, że już dawno ZKwP sie ta hodowlą ponoć interesował z racji podkładania szczeniąt do miotów. Jak widać hodowla nadal istnieje...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.