![]() |
#451 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy to york?
Silvi, a te szczeniaczki to sa z przypadku czy planowane byly?
Ludzie sie kłóca , a zwierzeta i tak nie mają nic do powiedzenia. Najbardziej to szkoda i tak tych ze schroniska, bo u niektórych osób widac po wypowiedziach, ze te "kundelki", traktuja jakos dziwnie, jakby byly wyklęte czy cos. Niestety wszystkich nie przygarne, mam juz 4 ( w tym 3 przygarniete ), pierwsza suczke tez mialam ze schroniska. No jedna mam jeszcze w adopcji wirtualnej. Krzyczycie tu niektóre, obrazacie sie nawzajem, az przykre jak sie tego czyta, ale to i tak nie pomoze tym zwierzakom. Ja tez mam w rodzinie, u wujka przykald pseudohodowli i nigdy mi sie to nie podobalo, nie chodzilo, o te rodowody, papiery, tylko o samo traktowanie tych suczek. Wieczne rodzenie, jedzenie nie bardzo, ciągle jakies umieraly. Dalej kupili mala sznaucerke i tez ja zmuszali, a ona nawet nie chciala i to jak mlodziutka. Kupując psa, nie zastanawiacie sie niektóre, jak sa te matki traktowane, i zaden to argument , ze juz sa na swiecie i co dalej. Dalej to, ze jak nikt by nie kupil, to by dalej nie dopuszczali i oddali do przyzwoitych ludzi, a tak interes dalej sie nakreca. Rzeczywiscie i tu sie z tym zgadzam, ze potrzeba jest zmiana ustaw i z tym np. walcza pewne organizacje, ale jakze im ciezko, jezeli duzo ludzi mysli jak niektóre z Was. ja to bym nawet ograniczyla te hodowle zarejestrowane. Bo niestety u nas jest za duzo psów niechcianych, wiec po co coraz wiecej "modnych" rasowych. Przykre to jest, ale tak naprawde wielu ludzi kupuje psa takiego, a nie innego dla szpanu, bo jak bedzie wygladac np. ze zwyklym kundelkiem. Mozna miec sentyment do konkretnej rasy, ale milosc do wszystkich i tyle.
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 |
Raczkowanie
|
Założenie mogło byc czysto hipotetyczne... ale nie zmienia faktu, że mój szczeniaczek jest czystej krwi i nie pochodzi ze skrzyżowania np. psa z szympansem.
Poza tym skończcie już ten temat bo to nie ten wątek a jak widzę nawet z najdrobniejszego szczegułu potraficie zrobić aferę ![]() Może ktoś wreszcie napisze coś o swoim yorku ![]() Edytowane przez silvi27 Czas edycji: 2008-08-29 o 12:59 Powód: nie tak miało być |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#453 |
BAN stały
|
Sylvi, to żadna afera, wbrew mojemu nickowi. Naprawdę jestem daleka od atakowania Ciebie, zresztą popatrz też co pisała a_na, to również nie było jakieś złośliwe. Po prostu ktoś zwyczajnie naopowiadał Ci bajek, może nawet nie z 'premedytacją' - tylko w wyniku własnej niewiedzy. Wyrobienie metryki nie jest aż tak proste. Jeśli rodzice mieliby uprawnienia, hodowla by była zarejestrowana to hodowca już by je wyrobił. Szczegół nie szczegół, warto żeby pewne rzeczy sobie wyjaśnić. Później ludzie zadają pytania w stylu "Kupiliśmy shih tzu na giełdzie, od hodowcy. Pies ma dwa lata. Czy mogę uzyskać metrykę?".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#456 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#457 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#458 |
Raczkowanie
|
I zowu o samo...
![]() Nie mam yorka więc się nie wypowiadam ![]() Wy również tak zróbcie. Niech wreszcie zapanuje jakiś ład w tym wątku... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 |
BAN stały
|
Akurat co jak co, ale yorkom te krycia na lewo i prawo, moda na nie, produkcja wręcz nie wyszła na dobre, rozejrzyjcie się po ulicach. Naprawdę szczególnie w wypadku yorków trzeba się dobrze rozejrzeć za odpowiednią hodowlą.
Dolores A jaki Ty masz stan wiedzy? Rzecz w tym , że sama metryka to koszt ok. 20 paru złotych. Więc zachowanie tego hodowcy jest dalekie od logiki (zakładając, że miot miał prawo być zarejestrowany). W tym momencie zamiast się cieszyć z okazji to by mi się zapaliła czerwona lampka, że coś nie tak. Żaden szanujący się hodowca tak nie robi. Hodowla z ZK powinna sprzedawać psy z metrykami, niestety czarne owce się zawsze znajdą i jeszcze dopiszą sobie do tego ideologię ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#460 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#461 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisalam juz po co psu rodowód x razy i nie wiem czy to takie ciezkie do pojecia? ![]() nabili cie niezle w butelke ![]() a tak w ogole to nie masz zadnego psa rasy yorkshire terrier tylko kundelka w typie tej rasy, co oczwiscie nie znaczy ze ma byc mniej kochany.
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2008-08-29 o 16:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 | |
BAN stały
|
23zł nikt z księżyca nie wziął, tyle kosztuje wyrobienie metryki 1 szczeniakowi, możesz sobie choćby przejrzeć strony różnych oddziałów ZKwP, na niektórych są cenniki
![]() Nie znam się na gończych polskich, w sumie rasa niedawno została uznana przez FCI Cytując wikipedię: Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#464 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Kiya Czas edycji: 2008-08-29 o 19:38 Powód: lit |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#466 |
Rozeznanie
|
Z tej dyskusji zrozumiałam , co następuje:
Kazdy pies z legalnej hodowli ma mieć metryczkę. Rodowód jest potrzebny, jeśli chce sie prowadzić hodowlę, którą trzeba zarejestrować. Psy (koty) do hodowli kupuje się drożej, w końcu to powstająca konkurencja! Rozmnażanie zwierząt nie zgłoszonych do hodowli i nastepnie sprzedawanie potomstwa jest oszustwem podobnym do piractwa komputerowego. Co wiecej ta możliwość prowokuje róznych zwyrodnialców do zarabiania w okrutny sposób na zwierzętach. Zgadza się? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 |
Zadomowienie
|
doloresd im nie przetłumaczysz dla nich każdy pies bez rodowodu pochodzi z pseudohodowli. Dla mnie to istna głupota no, ale każdy ma prawo do swojego zdania.
![]() |
#468 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#469 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#470 | |
psy-chopatka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#471 |
Zakorzenienie
|
szczerze :p chyba nikt juz nie czytal ze ja wylaczam sie z dyskusji.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Więc nie mieszaj,bo to naprawdę NIC nie wnosi do tematu. Pies bez udokumentowanego pochodzenia jest psem w typie rasy co najwyżej...
![]() |
![]() |
#473 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
...ale szkoda już klawiatury...
![]() |
![]() |
#474 | ||
psy-chopatka
|
Cytat:
Sądze jednak że wyrabiając sobie opinie na dany temat trzeba go dobrze poznać, od każdej strony a nie klepać jakieś formułki. Cytat:
![]() |
![]() |
#475 |
Wtajemniczenie
|
Taa naiwna mam psa z pseudo-hodowli
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#476 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak u psów jest księga wstępna, tak u kotów jest nowicjat na wystawie, w którym kot, także taki który jest po rodowodowych rodzicach ale właściciele nie chcieli się podporządkować regułom związków felinologicznych tylko stworzyli pseudohodowlę może uzyskać coś na zasadzie próbnego rodowodu czy jak to się tam nazywa, a dopiero 4 pokolenie tego kota dostanie normalny rodowód. Czy nie prościej byłoby więc, żeby rozmnażać koty (lub psy) rodowodowe i dzięki temu uzyskiwać jedynie rodowodowe potomstwo? Przecież związki zrzeszające właścicieli zwierząt rasowych mają pewne obostrzenia po to, by zwierzętom było lepiej, a nie po to, by utrudniać ludziom życie. Limit 3 miotów kotki na 2 lata jest dla jej dobra, a nie na złość ludziom!!! Monitoring hodowli, które uzyskały uprawnienia od związków, jest naprawdę skutecznym sposobem na zapewnienie dobrych warunkom kotów, przez co przyszły właściciel wie, że i on powinien w sposób należyty traktować zwierzę. A do tego wystarczy jeszcze mały wywiad wśród osób z danego środowiska i wszelkie wątpliwości znikają. Ja bardzo chciałam kupić kotka rasy Neva Masquerade,ale interesował mnie jedynie taki z rodowodem. Znalazłam pewną Panią, która miała kocięta po rodzicach rodowodowych, ale kotki rodowodu nie miały. Powiedziała mi, że nie zdążyła sie zarejestrować w związku,a kicia miała ruje i tak wyszło oraz że następne będą miały rodowód. Ucieszyłam się, bo matka-kotka jest naprawdę piękna. Jednak ostatnio przez przypadek natrafiłam znowu na tę Panią tyle że chodziło i inną rasę kotów, ale znowu sytuacja wygladała tak samo i tłumaczenia identyczne. Jestem osobą zbyt wrażliwą na cierpienie kotów w schroniskach, właśnie kotów bez rodowodów bo takie tam są! I zdecydowałam, że nie wezmę kotka od tej Pani, bo najzwyczajniej w świecie swoim zachowaniem nie wzbudza mojego zaufania a to wydaje mi się, że jest kluczowe przy wyborze hodowli, z której bierzemy zwierzę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#478 |
Zakorzenienie
|
Ja już miałam „zaklepanego” rottka u pewnej pani z Krakowa za 450 zł, po czym pani jak tylko zwęszyła, że bardzo chcemy szczeniora podwyższyła cenę do 700 zł
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#479 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dużo jest takich perełek... psiaków, rodowodowych, które są niewystawowe bądź właściciele nie mogą się nimi zajmować... w tej chwili są 2 rodowodowe staffiorki bez domu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 |
Zadomowienie
|
Kurde ta baba to ie niezle w kona zrobila... dobra nie masz rodowodu, ale czy masz metryke?? Jesli nie to masz nierasowca.
Nie mozna doplacac jesli sie chce rodowod. W dobrej hodowli kazdy esek jest po tej samej cenie i kazdy dostaje metryke! No chyba, że pies byl niehodowlany to wtedy jest po nizszej cenie, ale równiez dostaje metryke!! Nie ma tu zadnych wyjatków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:13.