Rasowy=Rodowodowy - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-29, 12:53   #451
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75
Dot.: Czy to york?

Silvi, a te szczeniaczki to sa z przypadku czy planowane byly?

Ludzie sie kłóca , a zwierzeta i tak nie mają nic do powiedzenia. Najbardziej to szkoda i tak tych ze schroniska, bo u niektórych osób widac po wypowiedziach, ze te "kundelki", traktuja jakos dziwnie, jakby byly wyklęte czy cos.
Niestety wszystkich nie przygarne, mam juz 4 ( w tym 3 przygarniete ), pierwsza suczke tez mialam ze schroniska. No jedna mam jeszcze w adopcji wirtualnej.

Krzyczycie tu niektóre, obrazacie sie nawzajem, az przykre jak sie tego czyta, ale to i tak nie pomoze tym zwierzakom.

Ja tez mam w rodzinie, u wujka przykald pseudohodowli i nigdy mi sie to nie podobalo, nie chodzilo, o te rodowody, papiery, tylko o samo traktowanie tych suczek. Wieczne rodzenie, jedzenie nie bardzo, ciągle jakies umieraly. Dalej kupili mala sznaucerke i tez ja zmuszali, a ona nawet nie chciala i to jak mlodziutka. Kupując psa, nie zastanawiacie sie niektóre, jak sa te matki traktowane, i zaden to argument , ze juz sa na swiecie i co dalej. Dalej to, ze jak nikt by nie kupil, to by dalej nie dopuszczali i oddali do przyzwoitych ludzi, a tak interes dalej sie nakreca.
Rzeczywiscie i tu sie z tym zgadzam, ze potrzeba jest zmiana ustaw i z tym np. walcza pewne organizacje, ale jakze im ciezko, jezeli duzo ludzi mysli jak niektóre z Was. ja to bym nawet ograniczyla te hodowle zarejestrowane. Bo niestety u nas jest za duzo psów niechcianych, wiec po co coraz wiecej "modnych" rasowych. Przykre to jest, ale tak naprawde wielu ludzi kupuje psa takiego, a nie innego dla szpanu, bo jak bedzie wygladac np. ze zwyklym kundelkiem. Mozna miec sentyment do konkretnej rasy, ale milosc do wszystkich i tyle.

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 12:54   #452
silvi27
Raczkowanie

GG do silvi27 Send a message via Skype™ to silvi27

Założenie mogło byc czysto hipotetyczne... ale nie zmienia faktu, że mój szczeniaczek jest czystej krwi i nie pochodzi ze skrzyżowania np. psa z szympansem.

Poza tym skończcie już ten temat bo to nie ten wątek a jak widzę nawet z najdrobniejszego szczegułu potraficie zrobić aferę

Może ktoś wreszcie napisze coś o swoim yorku

Edytowane przez silvi27
Czas edycji: 2008-08-29 o 12:59 Powód: nie tak miało być
silvi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 13:25   #453
aferaa
BAN stały

Sylvi, to żadna afera, wbrew mojemu nickowi. Naprawdę jestem daleka od atakowania Ciebie, zresztą popatrz też co pisała a_na, to również nie było jakieś złośliwe. Po prostu ktoś zwyczajnie naopowiadał Ci bajek, może nawet nie z 'premedytacją' - tylko w wyniku własnej niewiedzy. Wyrobienie metryki nie jest aż tak proste. Jeśli rodzice mieliby uprawnienia, hodowla by była zarejestrowana to hodowca już by je wyrobił. Szczegół nie szczegół, warto żeby pewne rzeczy sobie wyjaśnić. Później ludzie zadają pytania w stylu "Kupiliśmy shih tzu na giełdzie, od hodowcy. Pies ma dwa lata. Czy mogę uzyskać metrykę?".
aferaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 13:34   #454
esfira
Zakorzenienie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Cytat:
Napisane przez whip Pokaż wiadomość
Jak to co ma? Według tej teorii pies któy nie ma rodowdu jest kundelkiem i nie może być dopuszczony do hodowli prawda?
Ale wpisy do ksiegi wstępnej dotyczą chyba nielicznej grupy psów, a poza tym te psy chyba chodza na wystawy i ich potomstwo rodowody już będzie miało, to szczególny przypadek i nie ma co go porównywać z masowym rozmnażaniem psów popularnych ras, żeby było tanie i wygladało na rasowe

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 14:39   #455
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
Ale wpisy do ksiegi wstępnej dotyczą chyba nielicznej grupy psów, a poza tym te psy chyba chodza na wystawy i ich potomstwo rodowody już będzie miało, to szczególny przypadek i nie ma co go porównywać z masowym rozmnażaniem psów popularnych ras, żeby było tanie i wygladało na rasowe
Spójrz na to co napisałam- 4 pokolenia dalej będą miały rodowody PKR a nie KW, ale faktycznie, nie ma to jakiegokolwiek związku
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 14:41   #456
a_na
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
Dokładnie - poza tym,odnośnie KW - rodowody dostaje dopiero bodajże czwarte pokolenie,a w międzyczasie psy są poddawane wnikliwym ocenom - nie tylko eksterieru...czyli jest to praca na lata.
a_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 15:03   #457
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
co za bzdura!!! kupujesz psa z rodowodem z hodowli rasowej, tylko takie udzielaja kazdemu psu rodowodu, inne to pseudohodole które pozamykalabym wszystkie.
Wiadomo wtedy kim byli rodzice psa, dziadkowie itp, ze jest bez wad, ze jego rodzice byli najlepiej dobrani genetycznie i ryzyko wad jest niemal zerowe.
Nie kazdy pies z rodowodem nadaje sie na wystawy.

Kupujac psa z pesudohodowli napedzasz sztucznie ten chory biznes, co prawda moze i zaoszczedzisz troche kasy ale potem mozesz wydac wiecej na leczenie takiego psa
O czym ty piszesz? Chyba masz znikome pojęcie na ten temat Mam suczkę yorkshire terrier ze znanej hodowli w Warszawie i suczka jest bez rodowodu! Dlaczego ? Bo bez rodowodu kosztowała 900 zł a z rodowodem 1500 zł...Poza tym po kiego mi rodowód jeśli nie chcę posyłać psa na wystawę ani nie chcę sama mieć hodowli?? Jeśli ktoś tak jak ja nie chcę posyłać psa na wystawę ani mieć szczeniąt to naprawdę nie musi mieć papierka potwierdzającego rasę ... Co do zdjęcia psa - a znam się trochę na tych terrierkach to dla mnie nie jest to "czysty" przykład yorka : po pierwsze wielkość psa, po drugie kształt głowy a po trzecie włosie mamy jest nieprawidłowe (kolor, długość i połysk) zastanów się nad kupnem - przemyśl to....
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-29, 15:07   #458
silvi27
Raczkowanie

GG do silvi27 Send a message via Skype™ to silvi27

I zowu o samo...

Nie mam yorka więc się nie wypowiadam
Wy również tak zróbcie. Niech wreszcie zapanuje jakiś ład w tym wątku...
silvi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 15:37   #459
aferaa
BAN stały

Akurat co jak co, ale yorkom te krycia na lewo i prawo, moda na nie, produkcja wręcz nie wyszła na dobre, rozejrzyjcie się po ulicach. Naprawdę szczególnie w wypadku yorków trzeba się dobrze rozejrzeć za odpowiednią hodowlą.
Dolores
A jaki Ty masz stan wiedzy? Rzecz w tym , że sama metryka to koszt ok. 20 paru złotych. Więc zachowanie tego hodowcy jest dalekie od logiki (zakładając, że miot miał prawo być zarejestrowany). W tym momencie zamiast się cieszyć z okazji to by mi się zapaliła czerwona lampka, że coś nie tak. Żaden szanujący się hodowca tak nie robi. Hodowla z ZK powinna sprzedawać psy z metrykami, niestety czarne owce się zawsze znajdą i jeszcze dopiszą sobie do tego ideologię. Ale skoro wszyscy jesteście szczęśliwi przymykając oczy na regulaminy to droga wolna. A yorki niech sobie żyją w klateczkach i się produkują. Bo czego tu się czepiać, co nie? I po co zgłaszać przekręty, jak tanio?
Stary 2008-08-29, 15:38   #460
a_na
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez doloresd Pokaż wiadomość
O czym ty piszesz? Chyba masz znikome pojęcie na ten temat Mam suczkę yorkshire terrier ze znanej hodowli w Warszawie i suczka jest bez rodowodu! Dlaczego ? Bo bez rodowodu kosztowała 900 zł a z rodowodem 1500 zł...
Uuu...no to "ładna" pseudohodowla pod przykrywką legalnej hodowli... W jaki sposób tłumaczono ci taką różnicę w cenie? Bo dla mnie ta różnica powinna wynosić 23 zł (koszt metryki) - a metrykę i tak każde szczenię musi dostać.
Stary 2008-08-29, 16:16   #461
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
O czym ty piszesz? Chyba masz znikome pojęcie na ten temat Mam suczkę yorkshire terrier ze znanej hodowli w Warszawie i suczka jest bez rodowodu! Dlaczego ? Bo bez rodowodu kosztowała 900 zł a z rodowodem 1500 zł...Poza tym po kiego mi rodowód jeśli nie chcę posyłać psa na wystawę ani nie chcę sama mieć hodowli?? Jeśli ktoś tak jak ja nie chcę posyłać psa na wystawę ani mieć szczeniąt to naprawdę nie musi mieć papierka potwierdzającego rasę ...
ano wlasnie mam pojecie.

Pisalam juz po co psu rodowód x razy i nie wiem czy to takie ciezkie do pojecia?

nabili cie niezle w butelke

a tak w ogole to nie masz zadnego psa rasy yorkshire terrier tylko kundelka w typie tej rasy, co oczwiscie nie znaczy ze ma byc mniej kochany.

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...

Edytowane przez motylek1007
Czas edycji: 2008-08-29 o 16:40
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 18:31   #462
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez a_na Pokaż wiadomość
Uuu...no to "ładna" pseudohodowla pod przykrywką legalnej hodowli... W jaki sposób tłumaczono ci taką różnicę w cenie? Bo dla mnie ta różnica powinna wynosić 23 zł (koszt metryki) - a metrykę i tak każde szczenię musi dostać.
Ciekawe skąd wzięłaś te 23 zł ? Dobrze skoro mi nie wierzysz, że mam rasowego psa podam ci przykład mojego znajomego.. Kupił psa rasy polski gończy - pies bez rodowodu 400 zł, ale mój znajomy chciał mieć z rodowodem by móc suczkę zapłodnić z przedstawicielem tego samego gatunku...I co potwierdzenie rasy 200 zł ..Więc skąd te 23 zł?? I ma teraz rasowego psa z rodowodem za 600 zł i wozi go na wystawy..Czyli twoim zdaniem jakby wziął tego psa za 400 zł to byłby to pies z pseudohodowli i podróbka.. nie rozśmieszaj mnie...Co do mojego psa to chadzam z nim do weterynarzy i KAŻDY z nich twierdzi zgodnie, że jest to rasowy pies... Pani zajmująca się hodowlą w moim mieście RODOWODOWYCH yorków chciała swojego yorka z moją połączyć niestety musiałam ją rozczarować, bo nie mam rodowodu, a mnie się nie chcę popierdzielać po dokument do Warszawy..Dla mnie rodowód to papier bez znaczenia w mojej sytuacji...
Stary 2008-08-29, 18:50   #463
aferaa
BAN stały

23zł nikt z księżyca nie wziął, tyle kosztuje wyrobienie metryki 1 szczeniakowi, możesz sobie choćby przejrzeć strony różnych oddziałów ZKwP, na niektórych są cenniki
Nie znam się na gończych polskich, w sumie rasa niedawno została uznana przez FCI
Cytując wikipedię:
Cytat:
Odtwarzać rasę unikając zinbredowania (bliskiego pokrewieństwa) z zaledwie kilku zarejestrowanych egzemplarzy jest bardzo trudno. Tak więc, jedni hodowcy ściśle przestrzegali wymagań formalno-prawnych, stosowali metodę inbredowania, szybciej uzyskiwali wpis PKR, zaś inni - mając na uwadze dobro rasy, przetrwanie walorów użytkowych - łączyli psy już zarejestrowane i spełniające wszelkie wymagania hodowlano-formalne z wyszukiwanymi egzemplarzami psów w typie gończych polskich, o doskonałych walorach użytkowych (zwłaszcza w Bieszczadach i na Podkarpaciu), ale nie zarejestrowanymi w Związku Kynologicznym i nie spełniającymi wymagań formalnych np. właściciel nie był członkiem Związku Kynologicznego lub pies posiadał tylko metrykę. W takich przypadkach pochodzenie tego rodzaju potomstwa traktowane było przez Związek Kynologiczny jako NN, a miot uzyskiwał wpis do Księgi Wstępnej. Nie zależnie od przyjętej metody hodowlanej, dzięki takim hodowcom - zapaleńcom zawdzięczamy obecną populację gończego polskiego.
Stary 2008-08-29, 19:18   #464
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aferaa Pokaż wiadomość
23zł nikt z księżyca nie wziął, tyle kosztuje wyrobienie metryki 1 szczeniakowi, możesz sobie choćby przejrzeć strony różnych oddziałów ZKwP, na niektórych są cenniki
Nie znam się na gończych polskich, w sumie rasa niedawno została uznana przez FCI
Cytując wikipedię:
Być może, skoro to cytujesz to masz rację, ale w takim razie mój kolega nie mógł "zostać nabity w butelkę" musiał zapłacić te 200 zł i ma suczkę z rodowodem, która dla mnie dalej byłaby psem rasowym nawet bez tego papierka, mój yorkshire został nabyty 8 lat temu, i taka była sytuacja jaką przedstawiłam, i gdziekolwiek nie zwróciłam się, do jakiejkolwiek hodowli zawsze chcieli więcej za psa z papierkiem niż bez, ale czy to oznacza że były to same pseudo-hodowle? Mój york naprawdę jest zdrowy, nie ma żadnych problemów i jest piękny, czy rodowód zmieniłby coś w tej sytuacji ? Wątpię.. Zresztą radzę się przyjrzeć ogłoszeniom sprzedawców yorków, w większości jest tak sprzedam yorka bez rodowodu 800 zł z rodowodem 1000, 1200 czy to oznacza, że są to pseudo-hodowcy? Chyba nie , skoro oferują rodowód ? Powtarzam kupiłam suczkę bez rodowodu i obiecałam hodowcy że nie będę jej "rozmnażać " bo to jest tylko piesek dla mnie i tyle. W każdej chwili mogę do hodowcy zadzwonić i powiedzieć że zmieniam zdanie, wystarczy dopłacić i już będzie psem z rodowodem, ale co to zmieni ?
Stary 2008-08-29, 19:32   #465
Kiya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez silvi27 Pokaż wiadomość
LUDZIE ZASTANÓWCIE SIĘ CO WY WYPISUJECIE!!!!!
PIES MOZE MIEĆ TYLKO METRYCZKĘ I JEST RASOWY. TO PO CO TEN CAŁY KRZYK, ŻE RASOWY MOŻE BYĆ TYLKO Z RODOWODEM. WEDŁUG TEJ TEORII OSOBA, KTÓRA TO NAPISAŁA MA PO PROSTU KUNDLA - CZY TAK?????
CZY WASZYM ZDANIEM PIES PO RODOWODOWYM OJCU I RODOWODOWEJ MATCE ALE BEZ PAPIERÓW - RODOWODU CZY METRYKI (BO MOŻE WŁAŚCICIEL NIE MA OCHOTY BAWIĆ SIĘ W WYSTAWY ITP.) JEST WEDŁUG WAS ZWYKŁYM NIERASOWYM KUNDLEM. CHYBA WAS POGRZAŁO. ZWIERZĘ TRZEBA DOBRZE TRAKTOWAĆ BEZ WZGLĘDU NA TO JAKIE MA POCHODZENIE. TAK JAK DRUGIEGO CZŁOWIEKA - NIE WAŻNE SKĄD POCHODZI WAŻNE JAKI JEST, I ŻE JEST. PO PROSTU. A TE WSZYSTKIE ZWIĄZKI KYNOLOGICZNE I INNE PIERDOŁY TO MOŻE TEŻ KTOŚ WYMYŚLIŁ ŻEBY FRAJERSTWO (CO TO SIĘ CHCE WYWYŻSZAĆ NAD INNYMI) PŁACIŁO ZA JAKIEŚ BZDURNE PAPIERKI, KTÓRE DLA PSA OSOBIŚCIE NIE MAJĄ ŻADEJ WARTOŚCI TYLKO CI CHORZY WŁAŚCICIELE PSIAKÓW CHCĄC PODNIEŚĆ SWOJĄ WARTOŚĆ W OCZACH INNYCH LUDZI TAK SIĘ TYM PODNIECAJĄ BO SAMI NIE MAJĄ CZYM ZABŁYSNĄĆ W TOWARZYSTWIE.

A TERAZ DAWAJCIE NA MNIE. DOWALCIE MI W SWOICH ODPOWIEDZIACH BO TYLKO TYLE WAM POZOSTAŁO
na Twoim miejscu nie kompromitowałabym sie wypisując takie bzdury bo to tylko swiadczy o Tobie...niezbyt dobrze

Edytowane przez Kiya
Czas edycji: 2008-08-29 o 19:38 Powód: lit
Kiya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 19:46   #466
KrystynaO
Rozeznanie

Z tej dyskusji zrozumiałam , co następuje:
Kazdy pies z legalnej hodowli ma mieć metryczkę.
Rodowód jest potrzebny, jeśli chce sie prowadzić hodowlę, którą trzeba zarejestrować. Psy (koty)
do hodowli kupuje się drożej, w końcu to powstająca konkurencja!
Rozmnażanie zwierząt nie zgłoszonych do hodowli i nastepnie sprzedawanie potomstwa jest oszustwem podobnym do piractwa komputerowego. Co wiecej ta możliwość prowokuje róznych zwyrodnialców do zarabiania w okrutny sposób na zwierzętach.
Zgadza się?
KrystynaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 19:46   #467
malinka18222
Zadomowienie

doloresd im nie przetłumaczysz dla nich każdy pies bez rodowodu pochodzi z pseudohodowli. Dla mnie to istna głupota no, ale każdy ma prawo do swojego zdania.
Stary 2008-08-29, 19:48   #468
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malinka18222 Pokaż wiadomość
doloresd im nie przetłumaczysz dla nich każdy pies bez rodowodu pochodzi z pseudohodowli. Dla mnie to istna głupota no, ale każdy ma prawo do swojego zdania.
Masz rację To nie ma sensu, dyskusja nic nie wnosi Pozdrawiam ciepło
Stary 2008-08-29, 19:51   #469
malinka18222
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KrystynaO Pokaż wiadomość
Z tej dyskusji zrozumiałam , co następuje:
Kazdy pies z legalnej hodowli ma mieć metryczkę.
Rodowód jest potrzebny, jeśli chce sie prowadzić hodowlę, którą trzeba zarejestrować. Psy (koty)
do hodowli kupuje się drożej, w końcu to powstająca konkurencja!
Rozmnażanie zwierząt nie zgłoszonych do hodowli i nastepnie sprzedawanie potomstwa jest oszustwem podobnym do piractwa komputerowego. Co wiecej ta możliwość prowokuje róznych zwyrodnialców do zarabiania w okrutny sposób na zwierzętach.
Zgadza się?
Tak każdy pies z zarejestrowanej hodowli powinien mieć metryczkę. Rodowód jest jedynie potrzebny do wystaw, to metryczka wskazuje na rasowość psa. Istnieją hodowle nie zarejestrowane, które rozmanażają psy tylko dla zysku nie interesuje je dobro zwierząt. Ale nie przechodźmy w skrajność. Że wszystkie nie zarejestrowane są złe a wszystkie zarejestrowane dobre.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-29, 20:15   #470
whip
psy-chopatka

Cytat:
Wyciągasz tu sprawę szczególną,która tak naprawdę NIC nie wnosi do tematu...
To twoje zdanie, ja myśle że warto o tym powiedzieć bo 'każdy kij ma dwa końce', też nie popieram pseudohodowli ale mówienie że brak rodowodu oznacza automatycznie że pies nie jest rasowy to już dla mnie przegięcie Rodowód to papierek, potwierdzenie ale jego brak nie oznacza od razu że pies jest kundlem, gdyby to było takie proste i jasne to w hodowli psów rasowych przez ZKwP nie używano by osobników które nie mają udokumentowanego pochodzenia.
Stary 2008-08-29, 20:52   #471
Nerchie
Zakorzenienie

szczerze :p chyba nikt juz nie czytal ze ja wylaczam sie z dyskusji. ten temat to troll dlatego nikt nawet nie zauwazyl tego tylko to o co mozna sie poszarpac

„Prawdopodobnie nie powiedziałbym wszystkiego, o czym myślę, ale na pewno przemyślałbym wszystko, co powiedziałem.”
Nerchie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 22:23   #472
a_na
Rozeznanie

Cytat:
Rodowód to papierek, potwierdzenie ale jego brak nie oznacza od razu że pies jest kundlem, gdyby to było takie proste i jasne to w hodowli psów rasowych przez ZKwP nie używano by osobników które nie mają udokumentowanego pochodzenia.
Ale to dotyczy szczególnych przypadków odtwarzania nielicznych ras polskich - a nie szeroko rozumianej hodowli psów ras już zatwierdzonych!
Więc nie mieszaj,bo to naprawdę NIC nie wnosi do tematu.

Pies bez udokumentowanego pochodzenia jest psem w typie rasy co najwyżej...
Stary 2008-08-29, 22:48   #473
a_na
Rozeznanie

Cytat:
Być może, skoro to cytujesz to masz rację, ale w takim razie mój kolega nie mógł "zostać nabity w butelkę" musiał zapłacić te 200 zł i ma suczkę z rodowodem, która dla mnie dalej byłaby psem rasowym nawet bez tego papierka,
nie wiem,jak wyglądają procedury przy odtwarzanych rasach...byc może została wpisana do KW i na tej podstawie może być wystawiana i używana w hodowli
Cytat:
mój yorkshire został nabyty 8 lat temu, i taka była sytuacja jaką przedstawiłam, i gdziekolwiek nie zwróciłam się, do jakiejkolwiek hodowli zawsze chcieli więcej za psa z papierkiem niż bez, ale czy to oznacza że były to same pseudo-hodowle?
Tak,niestety to oznacza,że nie miałaś szczęścia trafić na prawdziwych hodowców.
Cytat:
Zresztą radzę się przyjrzeć ogłoszeniom sprzedawców yorków, w większości jest tak sprzedam yorka bez rodowodu 800 zł z rodowodem 1000, 1200 czy to oznacza, że są to pseudo-hodowcy? Chyba nie , skoro oferują rodowód ?
Owszem,to są pseudohodowcy - w hodowli z prawdziwego zdarzenia nie ma opcji "z rodowodem lub bez".
Cytat:
Powtarzam kupiłam suczkę bez rodowodu i obiecałam hodowcy że nie będę jej "rozmnażać " bo to jest tylko piesek dla mnie i tyle. W każdej chwili mogę do hodowcy zadzwonić i powiedzieć że zmieniam zdanie, wystarczy dopłacić i już będzie psem z rodowodem, ale co to zmieni ?
Strasznie naiwna jesteś...
...ale szkoda już klawiatury...
Stary 2008-08-29, 23:01   #474
whip
psy-chopatka

Cytat:
Ale to dotyczy szczególnych przypadków odtwarzania nielicznych ras polskich - a nie szeroko rozumianej hodowli psów ras już zatwierdzonych!
Myślisz że tego nie wiem?
Sądze jednak że wyrabiając sobie opinie na dany temat trzeba go dobrze poznać, od każdej strony a nie klepać jakieś formułki.
Cytat:
Czyli rozumiem że wg ciebie ZK dopuszcza do hodowli psy nierasowe (czy w typie rasy jak wolisz)tak?
Stary 2008-08-30, 00:28   #475
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Strasznie naiwna jesteś...
...ale szkoda już klawiatury...
Taa naiwna mam psa z pseudo-hodowli Czyli twoim zdaniem jestem naiwna, bo nie chcę mieć tego rodowodu, bo nie odczuwam takiej potrzeby? Mam wysterylizowaną suczkę po co mi rodowód?? Nawet jeśli teraz sobie zażyczę rodowód, bo ty i inne tego typu osoby jak ty uważają, że tylko wtedy pies jest rasowy, to to już nie będzie z pseudo -hodowli? Bo nie może być skoro będzie posiadało legalny rodowód prawda? Ktoś tu chyba coś miesza i sam sobie przeczy....Chyba jednak zadzwonie do tej babki - chcę mieć rodowód, bo wtedy moja sunia będzie dopiero rasowa!! hehheh śmiech na sali...Skoro pani, która mi sprzedała yorka może mi wystawić rodowód znaczy, że ma uprawnienia do tego i że pies jest rasowy - więc o pseudo - hodowli nie może być mowy.. kiedy to do ciebie dotrze ? obawiam się że to jak grochem o ścianę
Stary 2008-08-30, 09:09   #476
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
Więc nie mieszaj,bo to naprawdę NIC nie wnosi do tematu.

Zgadzam sie z tym całkowicie.

Tak jak u psów jest księga wstępna, tak u kotów jest nowicjat na wystawie, w którym kot, także taki który jest po rodowodowych rodzicach ale właściciele nie chcieli się podporządkować regułom związków felinologicznych tylko stworzyli pseudohodowlę może uzyskać coś na zasadzie próbnego rodowodu czy jak to się tam nazywa, a dopiero 4 pokolenie tego kota dostanie normalny rodowód.

Czy nie prościej byłoby więc, żeby rozmnażać koty (lub psy) rodowodowe i dzięki temu uzyskiwać jedynie rodowodowe potomstwo? Przecież związki zrzeszające właścicieli zwierząt rasowych mają pewne obostrzenia po to, by zwierzętom było lepiej, a nie po to, by utrudniać ludziom życie.
Limit 3 miotów kotki na 2 lata jest dla jej dobra, a nie na złość ludziom!!! Monitoring hodowli, które uzyskały uprawnienia od związków, jest naprawdę skutecznym sposobem na zapewnienie dobrych warunkom kotów, przez co przyszły właściciel wie, że i on powinien w sposób należyty traktować zwierzę. A do tego wystarczy jeszcze mały wywiad wśród osób z danego środowiska i wszelkie wątpliwości znikają.

Ja bardzo chciałam kupić kotka rasy Neva Masquerade,ale interesował mnie jedynie taki z rodowodem. Znalazłam pewną Panią, która miała kocięta po rodzicach rodowodowych, ale kotki rodowodu nie miały. Powiedziała mi, że nie zdążyła sie zarejestrować w związku,a kicia miała ruje i tak wyszło oraz że następne będą miały rodowód. Ucieszyłam się, bo matka-kotka jest naprawdę piękna. Jednak ostatnio przez przypadek natrafiłam znowu na tę Panią tyle że chodziło i inną rasę kotów, ale znowu sytuacja wygladała tak samo i tłumaczenia identyczne.

Jestem osobą zbyt wrażliwą na cierpienie kotów w schroniskach, właśnie kotów bez rodowodów bo takie tam są! I zdecydowałam, że nie wezmę kotka od tej Pani, bo najzwyczajniej w świecie swoim zachowaniem nie wzbudza mojego zaufania a to wydaje mi się, że jest kluczowe przy wyborze hodowli, z której bierzemy zwierzę.
Stary 2008-08-30, 09:36   #477
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Czyli rozumiem że wg ciebie ZK dopuszcza do hodowli psy nierasowe (czy w typie rasy jak wolisz)tak?
skąd ci się to wzięło? to nie jest tak hop-siup, że idziesz do związku i pies dostaje rodowód...
Stary 2008-08-30, 09:45   #478
eleeri
Zakorzenienie

Ja już miałam „zaklepanego” rottka u pewnej pani z Krakowa za 450 zł, po czym pani jak tylko zwęszyła, że bardzo chcemy szczeniora podwyższyła cenę do 700 zł . Na szczęście równocześnie trafiłam na forum o rottweilerach gdzie hodowcy wytłumaczyli mi, na czym polega różnica miedzy rottkopodobnym kundlem, a psem rasowym. Obecnie jestem posiadaczką 8 letniej rottweilerki (za darmo ) z rodowodem po kilku wystawach, ale nikomu nie macham papierami przed oczami. W przyszłości na pewno weźmiemy psa tylko z rodowodem albo kundla ze schroniska. Niestety nie wszyscy dają się przekonać .

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 12:27   #479
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Ja już miałam „zaklepanego” rottka u pewnej pani z Krakowa za 450 zł, po czym pani jak tylko zwęszyła, że bardzo chcemy szczeniora podwyższyła cenę do 700 zł . Na szczęście równocześnie trafiłam na forum o rottweilerach gdzie hodowcy wytłumaczyli mi, na czym polega różnica miedzy rottkopodobnym kundlem, a psem rasowym. Obecnie jestem posiadaczką 8 letniej rottweilerki (za darmo ) z rodowodem po kilku wystawach, ale nikomu nie macham papierami przed oczami. W przyszłości na pewno weźmiemy psa tylko z rodowodem albo kundla ze schroniska. Niestety nie wszyscy dają się przekonać .
bardzo dobrze, że trafiliście na rottkowe forum
dużo jest takich perełek... psiaków, rodowodowych, które są niewystawowe bądź właściciele nie mogą się nimi zajmować... w tej chwili są 2 rodowodowe staffiorki bez domu...
Stary 2008-08-30, 13:36   #480
kukis
Zadomowienie

Kurde ta baba to ie niezle w kona zrobila... dobra nie masz rodowodu, ale czy masz metryke?? Jesli nie to masz nierasowca.
Nie mozna doplacac jesli sie chce rodowod. W dobrej hodowli kazdy esek jest po tej samej cenie i kazdy dostaje metryke! No chyba, że pies byl niehodowlany to wtedy jest po nizszej cenie, ale równiez dostaje metryke!! Nie ma tu zadnych wyjatków.
kukis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości