![]() |
#661 |
Zadomowienie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Ten doberman o ktorym pisalam tez byl od dobrych znajomych.. Ale nie masz pewnosci ze ten pies nie bedzie chorowac. Gdy wezmiesz psa z hodowli i zachoruje na podlozu genetycznym spisana umowa powinna to obejmowac- dostajesz nowego, zdrowego psa. W pseudo tego nie ma..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#662 |
Zakorzenienie
|
Nie bardzo rozumiem, nie chcesz szczeniaka ze schroniska bo, że niby niepewny
![]() ![]() ![]() Z takim szczeniakiem też nic nie wiadomo, a jeszcze kasę na niego wybulisz.
![]() |
![]() |
#663 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#664 |
Zadomowienie
|
to nie egoizm, to prawo handlowe
![]() tak samo jak chcesz kupić fajne buty, ale dowiadujesz się, że to podróbki- kupujesz, bo wyglądają tak jak oryginalne. Ale rozlatują się po miesiącu- nie możesz złożyć reklamacji... a tak, oddajesz, naprawiają lub oddają pieniądze/ nowe buty, w przypadku psów hodowcy muszą zwrócić koszty leczenia lub dać innego psa po prostu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#665 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#666 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#668 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#669 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#670 |
Wtajemniczenie
|
tinnkusiu ... mam kota z rodowodem, z hodowli, ale gdyby mu sie coś stało to nie wiem czy chciałbym miec innego. PIES czy KOT to nie RZECZ każdy ma swój charakter, usposobienie! tzn. dla niektróych tak.. ale chyab własnie tych "psełdohodowców" dla których to jedyne maszyna do zarabiania pieniędzy. Widze, że dla Ciebie również. Nie pisz że Ci inteligetniejsi zrozumieli Twoją wypowiedź bo porównanie PSA do BUTÓW jest jak dla mne żenujące ;/ widać kim dla Ciebie jest Twój pies..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#671 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#672 |
Zadomowienie
|
W podawaniu przykladow nie jestem dobra :p ale przeslanie jakie chcialam jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#673 |
Zakorzenienie
|
trochę mi rece opadają. Pies czy kot rasowy droga rzecz... ja rozumiem, że okazja kupienia zwierzaka "rasowego" dużo taniej to jak super promocja i dużo osób daje się na to nabrać. Ja rozumiem, że potem czuja się oszukani, gdy tacy ludzie jak my chcą im zabrać tą kupioną w promocji rasowość psa/kota. Ale gdyby się głebiej zastanowić, to przeciez psa czy kota nikomu nie zabieramy... po prostu- nie zapłaciłes za rasowego, to się nie chwal, że masz rasowego...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#674 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#675 |
Zakorzenienie
|
Polecam artykuł,może sie co poniektórym zaślepionym oczy otworzą
![]() http://pies.onet.pl/14629,19,24,hand...1,artykul.html |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#676 |
Zakorzenienie
|
czytalam juz to dzis. Facet mial dobry pomysl
![]() |
#677 |
Zakorzenienie
|
tez sie zastanwialam czy tu tego artykulu nie wkleic
![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#679 |
Zakorzenienie
|
Ja też czytałam, niestety to prawda. Dla takich sprzedawców psy nie są żywymi istotami tylko rzeczami
![]() Szkoda tylko, że nie wszyscy to dostrzegają. ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#680 |
Konto usunięte
|
to, ze znasz ludzi od ktorych bierzesz szczeniaka nic nie znaczy - dysplazja jest choroba genetyczna, na ktore labki sa bardzo podatne takze Twoj wymarzony piesek nie bedzie biegal, plywal, skakal, nie bedzie nawet chodzil bez bolu. Tego chcesz? W dobrych hodowlach wyniki badan na dysplazje sledzone sa przez kilka pokolen i psy z ta choroba sa nie dopuszczane do rozrodu.
Pomijajac juz kwestie charakteru - do rozrodu dopuszczane sa tylko psy o zrownowazonym odpowiadajacym wzorcowi charakterze. Poza tym wyobraz sobie jeszcze jedno - kupujesz pieska w pseudohodowli po rodowodowych rodzicach, ale nie wiesz np. ze zwierzeta te sa spokrewnione i ryzyko chorob i wad jest wieksze? Poza tym zapytaj kazdego hodowce ile kosztyuje odchowanie zdrowego miotu i powrot do formy suki ciezarnej? 200 zl to nawet nie jest koszt zaszczepienia i odrobaczenia szczeniaczka - ze o modyfikowanym mleku dla szczeniat nie wspomne. Labki to duze wymagajace psy szczegolnie w okresie szczeniecym. Poza tym pomysl - Ty kupisz szczeniaka a wiesz co bedzie z pozostalymi - czy nie trafia na bazar czy do nastepnego rozmnazacza - nie mialabys wyrzutow sumienia myslac, ze rodzenstwo twojego psa moze gnije na lancuchu i jest wykorzystywane jako maszynka do rodzenia kolejnych szczeniat? I naprawde nie wierze, ze nie stac Cie na uzbieranie 1000zl na pieska - moze nie bedziesz go miala tu i teraz, ale przynajmniej bedziesz miec czyste sumienie. Odkladajac tylko niecale 100zł miesiecznie bedziesz miec psa za rok - nie jestes w stanie poczekac rok na przyjaciela na wiele lat? A moze sport kynologiczny Cie wciagnie - nie chcialabys kiedys byc dumna z osiagniec swojego psa? Moze z jego dzieci? Ja na psa mojej wymarzonej rasy czekalam 15 lat - bo dopiero teraz mam warunki, zeby zapewnic mu utrzymanie i godne zycie. P.S. Poza tym w niektorych hodowlach mozna psa splacac w ratach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#681 |
Zakorzenienie
|
Albo dostać za darmo na warunkach hodowlanych.
![]()
![]() |
![]() |
#682 |
Zakorzenienie
|
pomocy!kupilam psa z tej hodowli,ale nie mam metryki!
witam
Wreszcie udalo mi sie znalezc www panstwa u ktorego kupilam bernenczyka.Otoz mam problem,ktory mnie bardzo burzy...Moj pies nie ma rodowodu ani metryki a jeden pies z miotu mial tatulaz no i na www jest,ze psy sa zarejestrowane w zwiazku kynologicznym...Co ja mam zrobic?DA sie jakos uzyskac metryke?Ehh chcialabym sie zajac kynoterapia moj pies nie ma zadnych wad w wygladzie ani zachowaniu 100% berni o zlotym sercu,ale papier bywa potrzebny,prosze o pomoc ![]() oto strona howodli: http://www.sosnowy-krag.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 |
Zadomowienie
|
Dot.: pomocy!kupilam psa z tej hodowli,ale nie mam metryki!
Radze najpierw porozmawiać z ludźmi z tej hodowli, a jeśli to nic nie da to zgłosić to do związku kynologicznego w Twoim mieście. Niestety w zarejestrowanych hodowlach są tez czarne owce - oszuści i z nimi trzeba walczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#684 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie porozmawiaj z hodowcami. W miocie regulaminowym ZK wszystkie szczenięta powinny mieć tatuaż i metrykę, jeśli mają wady dyskwalifikujące powinny mieć wpis "niehodowlany". Chyba że oczywiście to jakiś wałek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#685 |
Zadomowienie
|
Mary, to że rodzice mieli tatuaże i rodowody nie znaczy ze i szczeniak ma metryczkę....pies i suka muszą mieć papiery hodowlane a jeśli ich nie mają to poprostu jest to psełdo hodowla!
Kupując psa powinno się najpierw sprawdzić hodowle w Związku kynologicznym a w hodowli zarządać pokazania rodowodów, oraz papierów potwierdzających to że rodzice są psami z uprawnieniami do hodowli. Po za tym w pożądnej prawdziwej hodowli z uprawnieniami szczenie odrazu dostaje razem z wyprawką metryczkę. Czemu się o nią odrazu przy kupnia psa nie upomniałaś? w tedy byś wiedziała na pewno z czym masz do czynienia.
![]() |
#686 |
Zadomowienie
|
doruś - ale na ich stronie pisze FCI. Wedlug mnie to oszusci, ktorzy bazuja na niewiedzy klientów.
I jeszcze takie pyatnie - ile zaplacilas za swojego bernenczyka?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 |
Zadomowienie
|
najpierw pytanie- po której suce masz pieska?
jest to sonia czy maja? http://www.sosnowy-krag.com/m-bernenczyk.htm z tego co zdążyłam w chwilę wyszperać ta pierwsza ma uprawnienia hodowlane(czyli jej szczenięta rodzone zgodnie z regulaminem zk mają metryki) a druga- niekoniecznie ![]() jeszcze jedna sprawa- nawet szczenięta tej pierwszej suczki mogły nie mieć metryk z racji rodzenia bez patronatu zk- czyli jedna cieczka- miot z metryczkami, druga cieczka- miot ''dziki'', bez metryczek. Gwoli wyjaśnienia suka może rodzic raz w roku- czyli zazwyczaj co drugą cieczkę. w razie jeszcze jakichś wątpliwości chętnie pomogę ![]() edit: druga suczka, majka była na jednej wystawie i otrzymała ocenę bardzo dobrą, więcej nic o niej nie widzę ale nie zdziwiłabym się, gdyby właścicielom nie chciało się jej więcej wystawiać po prostu i zdecydowali się na rozmnażanie jej bez hodowlanki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#688 |
Zakorzenienie
|
a nie ma możliwosci, że metryczka się gdzies zawieruszyła i zapomnieli jej dać? to o wiele lepsza wersja niż dziki miot albo psiak 'podpiety' do miotu innej suki :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#689 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#690 |
Zakorzenienie
|
Ile zapłaciłaś za psa?
Jeśli pies jest po psach hodowlanych to musi mieć metrykę. Moim zdaniem sprzedano Ci pieska z "lewego" miotu. Wróć tam i żądaj metryki powiedz ze w przeciwnym wypadku zgłosisz sprawe w ZK. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam,Twój pies ma tatuaż czy nie? Czy państwo sprzedając Ci psa mówili że jest rasowy? Też mam berneńczyka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:56.