![]() |
#1741 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Cytat:
![]() To co to za hodowca, który poleca psy bez papierów... ?! ![]() Niestety, pseudo hodowcy bazują zazwyczaj na takich ludziach co chcą mieć psa teraz i już. ![]() ![]() Co do charakteru to napisze tylko, że właściciel nie ma wpływu na to czy pies będzie podbudliwy czy spokojny może go tylko wyszkolić i nauczyć posłuszeństwa. Jednak jeśli pies miał agresywnych dziadków czy rodziców, albo chociaż jedno z nich to jest prawdopodobieństwo, że on też taki będzie. Ja kupując psa wole wiedzieć po jakich jest przodkach. Nie kupiła bym psa po agresywnych rodzicach lub dziadkach. A kupując w pseudo skąd przyszły właściciel szczeniaka ma to wiedzieć ? Bo chyba opierać się na samych zapewnieniach pseudo hodowcy to polegać nie można. ![]() Kupiła byś jednego psa z pseudo a co z resztą szczeniaków? Co z ich matką? Jeśli pójdzie ten miot, to będą dalej psy rozmnażać, bo się opłaca. Z pseudo się nie kupuje. Jeśli nie będzie popytu to i mnożyć przestaną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1742 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1743 |
Rozeznanie
|
Marta, pewnie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1744 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja nie potępiam uspania takiego psa, to wręcz dobrze- przynajmniej nie musiał się męczyć. Ale też z drugiej strony znam psa, Kraksę, która jeździ na wózku- przednie łapy ma sprawne, tylne są bezwładne. Pies jest szczęśliwy, jak zobaczy piłkę to dostaje szaleju ( wredota ukradła mi piłkę, której nie odzyskałam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1745 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1746 |
Rozeznanie
|
a więc tak,nie rozumiem pochopnych decyzji by psa raz rozmnożyć,bo zazwyczaj takie osoby nie mają wiedzy i co jeśli jakiś pies się zaklinuje i ciąża będzie zagrożona, albo jak szczeniaka będzie trzeba reanimować?
zresztą znam taki przypadek,szczeniak nie przeżył,bo był bardzo malutki i miał pełno robali, bo pani nie wiedziała,że szczeniaki się odrobacza i szczepi,bo to pierwszy miot,a ona myślała,że może to zrobić nowy właściciel, albo jak jedna poleciła by parówkami karmić psa, no i dziewczyna się pytała czy z keczupem, jeszcze inna polecała swoje alaskany, bo te husky, to muszą dużo biegać,a zapytana o różnicę pomiędzy tymi rasami to tylko była w stanie powiedzieć, że alaskan większy,ale nic nie wspomniała o charakterze,potem się dziwić,że te psy idą do adopcji, jeszcze przypadek,gdzie pani bardzo kochająca swoje psy,ale niestety, znajoma wzięła od niej psa, możliwe,że odziedziczył po przodkach, dodatkowo zła socjalizacja i nie wiedza pani w wczesnej stymulacji i sunia mimo dobrej opieki i szkolenia była tak agresywna,że nikt nie mógł podejść do jej właścicieli, a pies w typie rasy całkowicie łagodnej, zresztą jak właściciele oddadzą szczeniaka,albo dorosłego psa, to on zazwyczaj siedzi w schronisku,jak w naszym,a jak oddadzą rodowodowego, gdzie jednak mniej jest takich przypadków, to zazwyczaj hodowca szuka domu, ostatnio do schroniska taki rodowodowy pies trafił, to hodowca razem ze znajomą, która ma psa z tego miotu szukali właściciela,pies w tym czasie był w domu, szybko znalazł dom, a te psy w typie co są niestety tak dobrze nie mają, no i pies, który nie ma rodowodu, potem jego szczeniaki też nie mają,dalej też i tak tworzą się psy odbiegające od rasy, część trafia w złe warunki, a psów jest za dużo, by dokładać jeszcze nowych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1747 |
Rozeznanie
|
Carri_esce, właśnie zadajmy sobie pytanie : gdzie w tym wszystkim jest pies ? Od dłuższego czasu jestem wolonatriuszką w schronisku i wiesz co zaobserwowałam ? Że psów w typie rasy w schronisku jest 10 razy więcej niż tych z rodowodem ( z tatuażem). Jak myślisz, o czym to świadczy ?
Marta9494, w którym schronisku byłaś wolontariuszką ? Czemu widząc taką krzywdę psów, nie wzięlaś i tym samym nie uratowalaś życia jakiemuś biedakowi stamtąd ? Mówicie, że metryka to tylko papierek, to czemu mój bezpapierowy jamnik wyrósł trochę inny, mniej jamniczy niż te z rodowodem ? Czemu do 7 roku życia był zdrowy, a teraz jak z rękawa wysypało mu się około 5 chorób, w tym 2 wrodzone i walczy teraz o życie w szpitalu ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1748 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o Twojego pieska to przykre, ale nie ma pewności, że to wynik jego pochodzenia. Nie wiadomo, czy nie rozchorowałby się również mając rodowód. Moja bezpapierowa "shitka" wygląda jak osobniki tejże rasy i jak juz pisałam wczesniej jest zdrowa i nie jeden inny pies bez papierów zapewne tez. Więc nie można tu za bardzo mówić o jakiejś regule.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1749 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Odniosę się najpierw do pierwszego akapitu Twojej wypowiedzi, z którym zupełnie się nie zgadzam. Wynik olbrzymiej bezdomności psów w typie wynika przede wszystkim z tego, że za wielu ludzi wzięło się za wesołe rozmnażanie psów i podaż przerosła popyt. Takie "domowe" rozmnażalnie liczą tylko na kasę, nie oszukujmy się. Poza tym prawie wszystkie pseudo sprzedają psu byle komu. Nie wolno poddawać się mitom, że psy z metryką są masakrycznie drogie bo wystarczy podzwonić po hodowlach i można znaleźć psy z rodowodem za tyle samo lub niewiele drożej od tych w typie. I tu nasuwa się wniosek - nie do końca cena jest tutaj wyznacznikiem który pies szybciej trafi do schroniska. Nie oszukujmy się, wiadomo, że ludzie, którzy kupują psa z rodowodem mają większą świadomość tego zakupu i są do niego lepiej przygotowani. Co do drugiego akapitu - trafiłaś jak kulą w płot. Moja suka ma wrodzoną chorobę serca i wrodzone zwichnięcie obu rzepek. Odziedziczyła to po swoich przodkach, jej matka była na to chora. Jeszcze raz powtarzam, nie każdy pies bez papierów musi być chory, i nie zawsze choroba musi być widoczna od razu bo może zostać zdiagnozowana w późniejszym wieku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1750 |
Rozeznanie
|
Gunia zgadzam się z Tobą w 100%. Ogłoszeń z psami bez rodowodów chociażby na Allegro jest setki. Ludzie nie mają pojęcia o hodowli a rozmnażają psy, które później sprzedają byle komu, nie sprawdzając domu. Potem widać tego skutki w schroniskach, bo przecież jak "coś łatwo przychodzi to i łatwo można się tego pozbyć.....".
![]() Jeśli chodzi oto, że psy z rodowodem są drogie. Jak ktoś chce to może kupić rodowodowego szczeniaka nawet za 500 zł. Wiem, bo sama byłam w hodowli i jedna suczka tyle kosztowała ze względu na to, że nie zapowiadała się dobrze na wystawy. Można też kupić psa nie hodowlanego, który również będzie tańszy. Zresztą niektóre hodowle prowadzą sprzedaż psów na raty. Jest wiele możliwości także cena nie jest teraz żadnym argumentem. ![]() ![]() Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-01-27 o 16:42 Powód: poprawka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1751 |
Raczkowanie
|
Nie prowadzę statystyk, ale mimo wszystko wydaje mi sie, że jednak większość zwierząt w schronach to wynik bezmyślności właścicieli, a nie bezmyślności hodowców. Ktoś bierze pieska z pseudo, potem okazuje się, że to jednak nie taki jakiego pragnął i zwierzę zostaje odrzucone.
Pozatym ludzie nadal nie świadomi są faktu, że nawet w prawdziwych hodowlach można kupić pieska za nie duze pieniądze. Do niedawna cena psa z rodowodem była dużo wyższa od ceny tego bez metryki. Nie ukrywajmy również, że ludzie często kierują się też twierdzeniem "nie potrzebuje psa do wystawiania, ale do kochania". Nie mówiąc już o tych, którzy wcale nie mają pojęcia o podziale na hodowle i pseudo. Myślę również, że nie można uogólniać, że wszyscy ludzie kupujący psy z pseudo są mniej przygotowani i świadomi zakupu od klientów prawdziwych hodowli. Może nie są uswiadomieni w kwestii rasowy=rodowodowy, ale co do pozostałej wiedzy nie ma reguły. Gunia, nie wiedzialam na co Twoja suczka jest chora. Ale skoro teraz wiesz, że ma to po matce, to czy nie byłaś świadoma występowania tej choroby u rodzicielki Twojej jamniczki w momencie, gdy ją brałas/kupowalas?
![]() |
![]() |
#1752 |
Zakorzenienie
|
ja jednak tego zdania nie podzielę. Prawdziwi hodowcy zrobią wiele, żeby pies nie trafił do bezmyślnych osób. Bezmyślny hodowca sprzeda psa komukolwiek nie zastanawiając się, co będzie dalej. A ten ktokolwiek może się i owszem okazać odpowiedzialną osobą, ale aż nader często taka osoba albo pozbywa się psa, bo kłopot, albo katuje albo rozmnaża dalej i bezmyślnie sprzedaje... I tak to się kręci
![]() |
#1753 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1755 |
Raczkowanie
|
A no właśnie. Mieszkając przez rok w Anglii, musze przyznać, że ani razu nie widziałam bezpańskiego psa biegającego po ulicy. A u nas w Pl to jest przerażające! Zawsze zastanawiało mnie jak to możliwe... Jak to działa w innych krajach? Są jakieś sankcje? Jakieś konsekwencje? Czy poprostu mentalność ludzka jest inna?
![]() |
![]() |
#1756 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie widzę żadnych plusów w pseudo hodowlach. Dla mnie to zmora teraźniejszej Polski. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1757 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1758 |
Zakorzenienie
|
Ja bym dodała jeszcze inną mentalność. Tam po prostu psy nie są aż tak popularne jak u nas. Polska pod tym względem jest wyjątkowa, szkoda tylko, że nie wyjątkowa jeśli chodzi o dobre traktowanie psów przez sporą część ich właścicieli...
I jeszcze jedno - tam się po prostu lepiej żyje i tak, jak nie są popularne podróbki markowych ciuchów czy gadżetów, bo ludzi stać na oryginały, tak i jest z psami. Dla nich pies z papierami to nie jest jakiś straszny wydatek
![]() |
#1759 |
Rozeznanie
|
Carri_esce, dostałam moją suczkę gdy miałam lat 10 od moich niczego nieświadomych rodziców, gdyż jakaś tam bardzo daleka znajoma rozmnożyła swoją jamniczkę "dla zdrowia" i oni kupili od niej szczeniaka. Ja się wtedy cieszyłam z psa, jak to dziecko. Teraz mam lat 24 i przez ostatnie kilka lat zmieniłam światopogląd o 180 stopni. Ale psa mam chorego i czasu nie cofnę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1760 |
Raczkowanie
|
Dot.: Gdzie można kupić Maine Coona bez rodowodu?
Dziewczyny, uważajcie na Maine Coony bez rodowodów i inne Maine Coono podobne koty - jeżeli kot nie był wcześniej przebadany pod kątem kardiomiopatii przerostowej, dziedziczej choroby serca, na która te koty cięrpią wyjątkowo często, może sie okazac po paru miesiacach czy latach ze jest chory - a na ta chorobe nie ma lekarstwa!! I badanie musi być testem genetycznym ( robią je np. we Wroclawiu) - bo czesto, szczególnie u mlodych kotów choroba nie daje zadnych objawow, a potem zwierzak nagle umiera.Dla kotów z rodowodem takie badanie jest obowiązkowe.
Niestety nie zawsze rodowód=jakość i pewność że zwierzak będzie zdrowy, trzeba znaleźć zaufaną hodowle. Sama mam kotkę błękitną rosyjską, przywiezioną z podobno "najlepszej" hodowli tych kotów w Rosji, ze wszystkimi papierami no i niestety okazało się że ma cukrzycę. Edytowane przez madzianna87 Czas edycji: 2010-01-31 o 18:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1761 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() i jak już to nie tylko we Wrocławiu moja droga ... coś "dzwoni u Ciebie" ale nie nie wiesz gdzie i co ... o ile sie nie mylę to masz niebieską rosyjską a nie błękitną cyt: Artykuł z Uni Klinik Giessen W Klinice Małych Zwierząt przy Ludwig-Maximilians-Universität w Monachium w Niemczech zostały przeprowadzone badania odnośnie dostępnych w Niemczech dwóch testów genetycznych na obecności mutacji mających wywoływać kardiomiopatię przerostową (hypertrophic cardiomyopathy – HCM) u kotów rasy Maine Coon. Wyniki badań udowadniają, że testy te nie wnoszą nic nowego do tematyki zapobiegania tej chorobie u kotów rasy Maine Coon. Wyniki badań pokazują, że koty, u których badania genetyczne wykazały nosicielstwo zmutowanego genu, jak i koty z negatywnymi wynikami badania genetycznego w równym stopniu zapadają na kardiomiopatię przerostową. Wyniki tych badań zostały przedstawione w formie wykładu na specjalistycznym zjeździe weterynarzy w Giessen. Genetyczne powiązanie polimorfizmów A31P i A74T z występowaniem kardiomiopatii przerostowej u kotów rasy Maine Coon. (Wykładowcy z wydziału kardiologii Kliniki Małych Zwierząt przy Ludwig-Maximilians-Universität w Monachium: C. Schinner, K. Weber, K. Hartmann, G. Wess) Wstęp: Kardiomiopatia przerostowa jest najczęstszą chorobą serca u kotów z autosomalnym dominującym genem i zmienną penetracją. Polimorfizmy A31P i A74T (SNPs) w genie kodujący białko C wiążącym miozynę (MyBPC3) są obecnie uważane za odpowiedzialne za występowanie kardiomiopatii przerostowej u kotów rasy Maine Coon. W praktyce wyniki badania ultrasonograficznego często odbiegają do genotypu. Jednocześnie zarówno hodowcy kotów tej rasy, jak i lekarze weterynarii nie są jednoznacznie zgodni co do postępowania wobec kotów genetycznie pozytywnych, lecz kardiologicznie zdrowych. Dlatego celem badania było oszacowanie klinicznego powiązania obu SNP, jak i ocena klinicznej wiarygodności testów genetycznych dostępnych obecnie na rynku. Materiał i metody: Badaniom poddano 83 koty rasy Maine Coon i 68 kotów innych ras. Koty płci żeńskiej musiały mieć więcej niż 36 miesięcy, a koty płci męskiej więcej niż 24 miesiące. Koty zostały przebadane echokardiograficznie poprzez badanie ultrasonografowe serca, a także genetycznie poprzez Taqman® Genotyping Assays. Wyniki: 21,13% przebadanych kotów było zdrowych według badania echo serca, a pozytywnych w teście genetycznym na A31P-SNP, 32,84% przebadanych kotów było zdrowych według badania echo serca, a pozytywnych w teście genetycznym na A74T-SNP, 75% z kotów chorych na HCM (według badania echo serca) były negatywnych w teście genetycznym na A31P-SNP, 50% z kotów chorych na HCM (według badania echo serca) były negatywnych w teście genetycznym na A74T-SNP. Zróżnicowanie alleli nieznacznie różniło się od grup fenotypów. Według przedłożonej populacji nic nie wskazuje, że dostępne na rynku genetyczne testy posiadają praktyczną wartość. Przeprowadzona komputerowo analiza białka zaszeregowała oddziaływanie SNP na białka jako polimorfizm A31P specyficzny dla kotów rasy Maine Coon, podczas gdy A74T występuje także u kotów innych ras. Wnioski: Na podstawie przeprowadzonych badań nie stwierdzono żadnego powiązania między występowaniem kardiomiopatii przerostowej (HCM), a polimorfyzmami. Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-01-31 o 22:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1762 |
Raczkowanie
|
Dzieki, moja droga, za wklejenie artykułu, czytałam go juz wcześniej.
Napisalam ze testy sa dostępne np. we Wroclawiu, bo dziewczyna w założonym temacie, bądz w którymś kolejnych postów, nie pamietam dokładnie, pytała sie o koty z Wrocławia, ale dziekuje za cenne pouczenie. To że testy genetyczne daja fałszywe wyniki pozytywne i negetywne nie zmienia faktu ze są obowiązkowe przy wpisach do rodowodów u MC. Wynik negatywny nie daje 100 % pewności, ze kot nie zachoruje, ale wynik pozytywny wykluczy go z dalszego rozmnażania, można poddać go dokładniejszej obserwacji - no i można doszukiwać się wśród przodków kota z wadliwym genem, prześledzić jego linię genealogiczna. To tylko jeden z wielu artykułów, nie widze sensu wklejania tu treści tych artykułów (chyba że jesteś na tyle zainteresowana tematem), w których z kolei sa opisane przypadki, gdy echokardiografia nie odbiegala u normy, szczegolnie u mlodych kotow, a pozniej następował SCD. Inne teksty z kolei opisują badania na dużych populacjach MC w których wykazywano, że w zdrowych grupach kontrolnych u ani jednego kota nie wystąpił polimorfizm genu białka MyBPC, czyli niejako potwierdzają skuteczność testów genetycznych. no i tak oczywiście mój błąd: niebieski rosyjski Edytowane przez madzianna87 Czas edycji: 2010-02-01 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1763 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A później jak taki pies pogryzie to jest wielka afera i jaki to pies jest zły... Tylko jakoś nikt się kupując psa z psełdohodowli nie zastanawiał nad tym jacy byli rodzice szczeniaka... Miejmy nadzieje, że ta sytuacja kiedyś się zmieni...
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1764 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() http://www.allegro.pl/item913611003_...zczenieta.html http://www.allegro.pl/item902473272_...ki_tybetu.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1765 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Hodowle a Pseudohodowle
Cytat:
http://www.allegro.pl/item913611003_...zczenieta.html http://wroclaw.gumtree.pl/c-Zwierzak...AdIdZ182424919 Edytowane przez gunia 23 Czas edycji: 2010-02-09 o 23:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1766 |
Wtajemniczenie
|
Przyzwyczajenie druga natura
![]()
![]() |
#1767 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() Tu jest lepszy numer http://www.allegro.pl/item908206959_...r_spaniel.html ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1768 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1769 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1770 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:47.