Rasowy=Rodowodowy - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-26, 16:04   #1741
tygrysia
Rozeznanie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Cytat:
Napisane przez marta9494 Pokaż wiadomość
Ja też nie jestem za tym,żeby psy były rozmnażane jak w fabryce!Wyobraź sobie,że kiedy szukałam psa dla mnie,napisałam maila do hodowcy,który sprzedawał szczeniaki z papierami i własnie ta pani skierowała mnie do ludzi,którzy sprzedali mi moją sunię.Ponieważ ona już szczeniąt nie miała.Zaproponowała mi ,że da mi namiar na córkę jej suki,która ma właśnie pierwszy miot.I co ty na to?Tylko ja wtedy nie myślałam o papierach,rodowodach i tp.własnie straciłam mojego ukochanego psa i chciałam zapełnić pustke po niej!Mogłam poczekać i kupić w tej samej cenie ,albo nawet taniej,bo była zapowiedź miotu,ale ja nie chciałam czekać.I nie kupiłam suni z dnia na dzień!Właściciele o psa i jego małe dbali,zwierzęta były trzymane w domu,miały szczepienia,były odrobaczone,miały swoje miejsce wydzielone razem z sunią.Nie w kojcu,nie na dworze,suka była zadbana i jej małe też.Nim kupiłam moją sunię najpierw mailowaliśmy,potem dzwoniliśmy i dopiero potem pojechałam po nią.Ale gdyby była w strasznych warunkach chowana,to myślę,że tym bardziej bym ją kupiła.I nie myślałabym,że popieram pseudo,tylko,że wyciągam psa z miejsca,w którym dzieje mu się krzywda.Jeśli chodzi o kopiowanie,to nie chodzi mi o to,że tną,tylko o to,że ci sami co krzyczą rasowy=rodowodowy,kupują psy,które mają kopiowane uszy i ogony,chociaż zdają sobie sprawe,że to nielegalne.Gdzie tu logika?Co do chorób się zgodzę,ale charakter psa może wykształtować właściciel.I jeszcze taka mała uwaga INBRED,nie IMBRED,pozdrawiam
Sorki za pomyłkę, ale n i m są obok i się omsknęło
To co to za hodowca, który poleca psy bez papierów... ?! Ja jestem przeciwniczką takiego rozmnażania i nic mnie do tego nie przekona. Tyle jest psów w schronach, więc nie rozumiem po co mnożyć więcej? Jaki jest sens w takim rozmnażaniu?
Niestety, pseudo hodowcy bazują zazwyczaj na takich ludziach co chcą mieć psa teraz i już. Ich suki mają psy co cieczkę także dla każdego, w każdej chwili się coś znajdzie - masakra Ja za moim drugim psem "chodzę" już drugi rok. W końcu go będę miała, ale ja tam wolę poczekać.
Co do charakteru to napisze tylko, że właściciel nie ma wpływu na to czy pies będzie podbudliwy czy spokojny może go tylko wyszkolić i nauczyć posłuszeństwa. Jednak jeśli pies miał agresywnych dziadków czy rodziców, albo chociaż jedno z nich to jest prawdopodobieństwo, że on też taki będzie. Ja kupując psa wole wiedzieć po jakich jest przodkach. Nie kupiła bym psa po agresywnych rodzicach lub dziadkach. A kupując w pseudo skąd przyszły właściciel szczeniaka ma to wiedzieć ? Bo chyba opierać się na samych zapewnieniach pseudo hodowcy to polegać nie można.
Kupiła byś jednego psa z pseudo a co z resztą szczeniaków? Co z ich matką? Jeśli pójdzie ten miot, to będą dalej psy rozmnażać, bo się opłaca. Z pseudo się nie kupuje. Jeśli nie będzie popytu to i mnożyć przestaną.
tygrysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 17:10   #1742
marta9494
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tygrysia Pokaż wiadomość
Sorki za pomyłkę, ale n i m są obok i się omsknęło
To co to za hodowca, który poleca psy bez papierów... ?! Ja jestem przeciwniczką takiego rozmnażania i nic mnie do tego nie przekona. Tyle jest psów w schronach, więc nie rozumiem po co mnożyć więcej? Jaki jest sens w takim rozmnażaniu?
Niestety, pseudo hodowcy bazują zazwyczaj na takich ludziach co chcą mieć psa teraz i już. Ich suki mają psy co cieczkę także dla każdego, w każdej chwili się coś znajdzie - masakra Ja za moim drugim psem "chodzę" już drugi rok. W końcu go będę miała, ale ja tam wolę poczekać.
Co do charakteru to napisze tylko, że właściciel nie ma wpływu na to czy pies będzie podbudliwy czy spokojny może go tylko wyszkolić i nauczyć posłuszeństwa. Jednak jeśli pies miał agresywnych dziadków czy rodziców, albo chociaż jedno z nich to jest prawdopodobieństwo, że on też taki będzie. Ja kupując psa wole wiedzieć po jakich jest przodkach. Nie kupiła bym psa po agresywnych rodzicach lub dziadkach. A kupując w pseudo skąd przyszły właściciel szczeniaka ma to wiedzieć ? Bo chyba opierać się na samych zapewnieniach pseudo hodowcy to polegać nie można.
Kupiła byś jednego psa z pseudo a co z resztą szczeniaków? Co z ich matką? Jeśli pójdzie ten miot, to będą dalej psy rozmnażać, bo się opłaca. Z pseudo się nie kupuje. Jeśli nie będzie popytu to i mnożyć przestaną.
Akurat ja może dobrze trafiłam,bo moja suka jest naprawdę super,Wiesz co?Szukałam tej babki,co mi sprzedała sunię,bo bym Ci normalnie napisała,która hodowczyni papierowych mi ją poleciła,ale ni hu hu nie mogę znaleźć,bo ta co mi sprzedała psa,to mówiła,że tylko raz dopuszcza i więcej nie będzie,więc tym trudniej mi ją znaleźć,wysyłałam jej potem fotki na maila mojej suni i dzwoniłam jeszcze do niej,ale potem kontakt się urwał,to było prawie trzy lata temu.Szukałam na serwisach aukcyjnych,no ale nie ma,a od niej mogłabym wziąć namiary na tą hodowczynię paierowych.No a np.jak miot nie pójdzie,to pewnie szczeniaki potopią,aaaaaaaa sama już nie wiem co lepsze.Ja w każdym razie nie żałuję,że kupiłam moją sunię,bo to najukochańszy pies na świecie,pozdrawiam
Stary 2010-01-26, 18:52   #1743
tygrysia
Rozeznanie

Marta, pewnie każdy kocha swojego psa i nie ma znaczenia czy ma rodowód czy nie Mojego kochanego kundlusa też bym nigdy nie oddała, bo dla mnie jest najwspanialszy Niezależnie od tego nie powinno si ę pseudo wspierać a ludzi, którzy jeszcze nie kupili zwierzęcia uświadamiać co to jest rodowód i jaką krzywdę wyrządzają pseudo. Jeśli nie chcą psa z rodowodem, to niech przygarną bidulka ze schronu - tam jest tyle pięknych i opuszczonych zwierząt
Stary 2010-01-26, 19:51   #1744
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marta9494 Pokaż wiadomość
Posłuchaj!Seter miał przełyk w takim stanie,że każda próba podania mu stałego pokarmu groziła poprzebijaniemtkanek,opró cz tego pies musiałby jeśc do końca życia papki stojąc na dwóch łapach!Nie pisz mi ,że piszę bzdury,bo to był pies mojej przyjaciółki,więc znam sprawę z pierwszej ręki!!!
czyli jednak ten przełyk miał napisałaś że nie miał, i to była bzdura
ja nie potępiam uspania takiego psa, to wręcz dobrze- przynajmniej nie musiał się męczyć. Ale też z drugiej strony znam psa, Kraksę, która jeździ na wózku- przednie łapy ma sprawne, tylne są bezwładne. Pies jest szczęśliwy, jak zobaczy piłkę to dostaje szaleju ( wredota ukradła mi piłkę, której nie odzyskałam ), nie widać po niej kalectwa- a wielu ludzi z chęcią by ją uspało
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 20:34   #1745
marta9494
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
czyli jednak ten przełyk miał napisałaś że nie miał, i to była bzdura
ja nie potępiam uspania takiego psa, to wręcz dobrze- przynajmniej nie musiał się męczyć. Ale też z drugiej strony znam psa, Kraksę, która jeździ na wózku- przednie łapy ma sprawne, tylne są bezwładne. Pies jest szczęśliwy, jak zobaczy piłkę to dostaje szaleju ( wredota ukradła mi piłkę, której nie odzyskałam ), nie widać po niej kalectwa- a wielu ludzi z chęcią by ją uspało
Pies miał achalazję przełyku,może źle to ujęłam,wet zdecydowanie polecił psa uśpić,ja nie wiem czy bym uśpiła,ona jedna to zrobiła i strasznie to przeżywała,nie wspominając już o jej córce.

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

Cytat:
Marta, pewnie każdy kocha swojego psa i nie ma znaczenia czy ma rodowód czy nie Mojego kochanego kundlusa też bym nigdy nie oddała, bo dla mnie jest najwspanialszy Niezależnie od tego nie powinno si ę pseudo wspierać a ludzi, którzy jeszcze nie kupili zwierzęcia uświadamiać co to jest rodowód i jaką krzywdę wyrządzają pseudo. Jeśli nie chcą psa z rodowodem, to niech przygarną bidulka ze schronu - tam jest tyle pięknych i opuszczonych zwierząt
Wiem jak jest w schronie,bo tam trochę pracowałam jako wolontariuszka,ale nie wytrzymałam długoNa tego psa zdecydowałam się w związku z moją poprzednią suką,najpierw powiedziałam,że po tamtej juz nigdy psa nie chcęAle było tak pusto w domu i w sercu,że musiałam ją kupić,nie chciałam czekać,bo naprawde strasznie przeżyłam jej śmierć.Nie jadłam,nie spałam,nie mogłam nic robić.To był tylko mój pies,z jej wyboru,wszyscy się śmiali,że to naklejka,naprawdę nie odchodziła ode mnie na krok.Ja sie kąpałam,ona pod wanną,ja ziemniaki obierałam,albo robiłam coś w kuchni ona z łbem na moich stopach.Jak grillowaliśmy ze znajomymi i sąsiadami,to wszystkie psy latały,bawiły się,a ona u mnie pod krzesełkiem z gałami wlepionymi we mnieJa wstawałam,ona też,ja siadałam,ona się kładła koło mnie,nawet jak się przesiadałam od stołu na hoker przy barze,to ona wstawała i lazła te trzy metry żeby się pod hokerem położyć.Naprawdę nigdy już nie będę miała takiego psa.Ta jest przecudowna,ale to jest pies wszystkich.Tamta była tylko moja.Miałam w życiu parę psów,ale ta była wyjątkowa.I to zaważyło,że nnie czekałam.Pozdrawiam
Stary 2010-01-26, 22:32   #1746
milkanika
Rozeznanie

a więc tak,nie rozumiem pochopnych decyzji by psa raz rozmnożyć,bo zazwyczaj takie osoby nie mają wiedzy i co jeśli jakiś pies się zaklinuje i ciąża będzie zagrożona, albo jak szczeniaka będzie trzeba reanimować?
zresztą znam taki przypadek,szczeniak nie przeżył,bo był bardzo malutki i miał pełno robali, bo pani nie wiedziała,że szczeniaki się odrobacza i szczepi,bo to pierwszy miot,a ona myślała,że może to zrobić nowy właściciel, albo jak jedna poleciła by parówkami karmić psa, no i dziewczyna się pytała czy z keczupem,
jeszcze inna polecała swoje alaskany, bo te husky, to muszą dużo biegać,a zapytana o różnicę pomiędzy tymi rasami to tylko była w stanie powiedzieć, że alaskan większy,ale nic nie wspomniała o charakterze,potem się dziwić,że te psy idą do adopcji,
jeszcze przypadek,gdzie pani bardzo kochająca swoje psy,ale niestety, znajoma wzięła od niej psa, możliwe,że odziedziczył po przodkach, dodatkowo zła socjalizacja i nie wiedza pani w wczesnej stymulacji i sunia mimo dobrej opieki i szkolenia była tak agresywna,że nikt nie mógł podejść do jej właścicieli, a pies w typie rasy całkowicie łagodnej,

zresztą jak właściciele oddadzą szczeniaka,albo dorosłego psa, to on zazwyczaj siedzi w schronisku,jak w naszym,a jak oddadzą rodowodowego, gdzie jednak mniej jest takich przypadków, to zazwyczaj hodowca szuka domu, ostatnio do schroniska taki rodowodowy pies trafił, to hodowca razem ze znajomą, która ma psa z tego miotu szukali właściciela,pies w tym czasie był w domu, szybko znalazł dom, a te psy w typie co są niestety tak dobrze nie mają,
no i pies, który nie ma rodowodu, potem jego szczeniaki też nie mają,dalej też i tak tworzą się psy odbiegające od rasy, część trafia w złe warunki, a psów jest za dużo, by dokładać jeszcze nowych
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 22:50   #1747
gunia 23
Rozeznanie

Carri_esce, właśnie zadajmy sobie pytanie : gdzie w tym wszystkim jest pies ? Od dłuższego czasu jestem wolonatriuszką w schronisku i wiesz co zaobserwowałam ? Że psów w typie rasy w schronisku jest 10 razy więcej niż tych z rodowodem ( z tatuażem). Jak myślisz, o czym to świadczy ?

Marta9494, w którym schronisku byłaś wolontariuszką ? Czemu widząc taką krzywdę psów, nie wzięlaś i tym samym nie uratowalaś życia jakiemuś biedakowi stamtąd ?

Mówicie, że metryka to tylko papierek, to czemu mój bezpapierowy jamnik wyrósł trochę inny, mniej jamniczy niż te z rodowodem ? Czemu do 7 roku życia był zdrowy, a teraz jak z rękawa wysypało mu się około 5 chorób, w tym 2 wrodzone i walczy teraz o życie w szpitalu ?
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-27, 13:44   #1748
carri_esce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gunia 23 Pokaż wiadomość
Carri_esce, właśnie zadajmy sobie pytanie : gdzie w tym wszystkim jest pies ? Od dłuższego czasu jestem wolonatriuszką w schronisku i wiesz co zaobserwowałam ? Że psów w typie rasy w schronisku jest 10 razy więcej niż tych z rodowodem ( z tatuażem). Jak myślisz, o czym to świadczy ?

Mówicie, że metryka to tylko papierek, to czemu mój bezpapierowy jamnik wyrósł trochę inny, mniej jamniczy niż te z rodowodem ? Czemu do 7 roku życia był zdrowy, a teraz jak z rękawa wysypało mu się około 5 chorób, w tym 2 wrodzone i walczy teraz o życie w szpitalu ?
Ilość psów w schronach wynika tylko i wyłącznie z nieodpowiedzialności właścicieli ,z ich wygórowanych oczekiwań i braku wyobraźni oraz nazbyt przecenionych możliwości. A dlaczego więcej psów nierodowodowych? Odp nie jest trudna, patrząc z materialnego punktu widzenia - ludzie raczej nie pozbywają się szybko "czegoś" co wymagało od nich sporego wkładu finansowego, a tak jest w przypadku psów rodowodowych. Podejście bezduszne i przedmiotowe, ale zapewne prawdziwe.
Jeśli chodzi o Twojego pieska to przykre, ale nie ma pewności, że to wynik jego pochodzenia. Nie wiadomo, czy nie rozchorowałby się również mając rodowód. Moja bezpapierowa "shitka" wygląda jak osobniki tejże rasy i jak juz pisałam wczesniej jest zdrowa i nie jeden inny pies bez papierów zapewne tez. Więc nie można tu za bardzo mówić o jakiejś regule.

"...Never give up! It's such a wonderful life..."

27.02.2004r.
27.06.2010r. - PIERWSZE "TAK"
15.07.2010r. - MGR!

carri_esce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 15:48   #1749
gunia 23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez carri_esce Pokaż wiadomość
Ilość psów w schronach wynika tylko i wyłącznie z nieodpowiedzialności właścicieli ,z ich wygórowanych oczekiwań i braku wyobraźni oraz nazbyt przecenionych możliwości. A dlaczego więcej psów nierodowodowych? Odp nie jest trudna, patrząc z materialnego punktu widzenia - ludzie raczej nie pozbywają się szybko "czegoś" co wymagało od nich sporego wkładu finansowego, a tak jest w przypadku psów rodowodowych. Podejście bezduszne i przedmiotowe, ale zapewne prawdziwe.
Jeśli chodzi o Twojego pieska to przykre, ale nie ma pewności, że to wynik jego pochodzenia. Nie wiadomo, czy nie rozchorowałby się również mając rodowód. Moja bezpapierowa "shitka" wygląda jak osobniki tejże rasy i jak juz pisałam wczesniej jest zdrowa i nie jeden inny pies bez papierów zapewne tez. Więc nie można tu za bardzo mówić o jakiejś regule.

Odniosę się najpierw do pierwszego akapitu Twojej wypowiedzi, z którym zupełnie się nie zgadzam. Wynik olbrzymiej bezdomności psów w typie wynika przede wszystkim z tego, że za wielu ludzi wzięło się za wesołe rozmnażanie psów i podaż przerosła popyt. Takie "domowe" rozmnażalnie liczą tylko na kasę, nie oszukujmy się. Poza tym prawie wszystkie pseudo sprzedają psu byle komu. Nie wolno poddawać się mitom, że psy z metryką są masakrycznie drogie bo wystarczy podzwonić po hodowlach i można znaleźć psy z rodowodem za tyle samo lub niewiele drożej od tych w typie. I tu nasuwa się wniosek - nie do końca cena jest tutaj wyznacznikiem który pies szybciej trafi do schroniska. Nie oszukujmy się, wiadomo, że ludzie, którzy kupują psa z rodowodem mają większą świadomość tego zakupu i są do niego lepiej przygotowani.

Co do drugiego akapitu - trafiłaś jak kulą w płot. Moja suka ma wrodzoną chorobę serca i wrodzone zwichnięcie obu rzepek. Odziedziczyła to po swoich przodkach, jej matka była na to chora. Jeszcze raz powtarzam, nie każdy pies bez papierów musi być chory, i nie zawsze choroba musi być widoczna od razu bo może zostać zdiagnozowana w późniejszym wieku.
Stary 2010-01-27, 16:40   #1750
tygrysia
Rozeznanie

Gunia zgadzam się z Tobą w 100%. Ogłoszeń z psami bez rodowodów chociażby na Allegro jest setki. Ludzie nie mają pojęcia o hodowli a rozmnażają psy, które później sprzedają byle komu, nie sprawdzając domu. Potem widać tego skutki w schroniskach, bo przecież jak "coś łatwo przychodzi to i łatwo można się tego pozbyć.....".
Jeśli chodzi oto, że psy z rodowodem są drogie. Jak ktoś chce to może kupić rodowodowego szczeniaka nawet za 500 zł. Wiem, bo sama byłam w hodowli i jedna suczka tyle kosztowała ze względu na to, że nie zapowiadała się dobrze na wystawy. Można też kupić psa nie hodowlanego, który również będzie tańszy. Zresztą niektóre hodowle prowadzą sprzedaż psów na raty. Jest wiele możliwości także cena nie jest teraz żadnym argumentem. Teraz ja znowu widzę inną tendencję - a mianowicie, że psy z pseudo są coraz droższe. Widziałam asty bez rodowodów za 1000 zł a buldożki bez papierów za 1800 zł. Ludzie to mają tupet

Edytowane przez tygrysia
Czas edycji: 2010-01-27 o 16:42 Powód: poprawka
Stary 2010-01-27, 17:45   #1751
carri_esce
Raczkowanie

Nie prowadzę statystyk, ale mimo wszystko wydaje mi sie, że jednak większość zwierząt w schronach to wynik bezmyślności właścicieli, a nie bezmyślności hodowców. Ktoś bierze pieska z pseudo, potem okazuje się, że to jednak nie taki jakiego pragnął i zwierzę zostaje odrzucone.
Pozatym ludzie nadal nie świadomi są faktu, że nawet w prawdziwych hodowlach można kupić pieska za nie duze pieniądze. Do niedawna cena psa z rodowodem była dużo wyższa od ceny tego bez metryki. Nie ukrywajmy również, że ludzie często kierują się też twierdzeniem "nie potrzebuje psa do wystawiania, ale do kochania". Nie mówiąc już o tych, którzy wcale nie mają pojęcia o podziale na hodowle i pseudo.

Myślę również, że nie można uogólniać, że wszyscy ludzie kupujący psy z pseudo są mniej przygotowani i świadomi zakupu od klientów prawdziwych hodowli. Może nie są uswiadomieni w kwestii rasowy=rodowodowy, ale co do pozostałej wiedzy nie ma reguły.

Gunia, nie wiedzialam na co Twoja suczka jest chora. Ale skoro teraz wiesz, że ma to po matce, to czy nie byłaś świadoma występowania tej choroby u rodzicielki Twojej jamniczki w momencie, gdy ją brałas/kupowalas?

27.02.2004r.
15.07.2010r. - MGR!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-27, 18:07   #1752
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Nie prowadzę statystyk, ale mimo wszystko wydaje mi sie, że jednak większość zwierząt w schronach to wynik bezmyślności właścicieli, a nie bezmyślności hodowców.
ja jednak tego zdania nie podzielę. Prawdziwi hodowcy zrobią wiele, żeby pies nie trafił do bezmyślnych osób. Bezmyślny hodowca sprzeda psa komukolwiek nie zastanawiając się, co będzie dalej. A ten ktokolwiek może się i owszem okazać odpowiedzialną osobą, ale aż nader często taka osoba albo pozbywa się psa, bo kłopot, albo katuje albo rozmnaża dalej i bezmyślnie sprzedaje... I tak to się kręci

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 19:23   #1753
carri_esce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
ja jednak tego zdania nie podzielę. Prawdziwi hodowcy zrobią wiele, żeby pies nie trafił do bezmyślnych osób. Bezmyślny hodowca sprzeda psa komukolwiek nie zastanawiając się, co będzie dalej. A ten ktokolwiek może się i owszem okazać odpowiedzialną osobą, ale aż nader często taka osoba albo pozbywa się psa, bo kłopot, albo katuje albo rozmnaża dalej i bezmyślnie sprzedaje... I tak to się kręci
Ok, mówisz o przesłance pośredniej (ktoś te psy jednak musi "stworzyć"), ale bezpośrednio to jednak właściciele a nie hodowcy umieszczają zwierzęta w schroniskach. Bezmyślność ludzka była od zawsze i świata się nie zmieni. Zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie katował i porzucał zwierzęta, a jak nie rozmnoży ich właściciel, to porzucone same rozmnożą się instynktownie na ulicy. I wcale do tego nie są niezbędne pseudohodowle, bo i bez nich miałyby miejsce owe zdarzenia.

27.02.2004r.
15.07.2010r. - MGR!

Stary 2010-01-27, 19:31   #1754
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, mówisz o przesłance pośredniej (ktoś te psy jednak musi "stworzyć"), ale bezpośrednio to jednak właściciele a nie hodowcy umieszczają zwierzęta w schroniskach. Bezmyślność ludzka była od zawsze i świata się nie zmieni. Zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie katował i porzucał zwierzęta, a jak nie rozmnoży ich właściciel, to porzucone same rozmnożą się instynktownie na ulicy. I wcale do tego nie są niezbędne pseudohodowle, bo i bez nich miałyby miejsce owe zdarzenia.
tyle tylko, że nie na taką skalę... na ulicy jednak często te zwierzęta są wyłapywane, a i powiedzmy sobie szczerze, że znikąd się tam nie biorą. Jakby była mniejsza podaż, to i na ulicy mniej by było zwierząt. A poza tym, dobry hodowca nie będzie wciskał zwierzaka na siłę, ale i opowie o tym, jak to ciężko z psem bywa, niejednemu daje to do myślenia i po namyśle psa nie kupuje. Niestety, w Polsce psy są traktowane jak towar, a nie jak żywa istota. Kupić go może każdy, a i niezwykle łatwo dostępny, do wyboru do koloru, kundelek, "prawie rasowy" lub trochę mniej rasowy... A co się nie sprzeda, to do schronu albo na ulicę, albo po prostu zabić. Ciekawe tylko, że w innych krajach, gdzie pseudohodowla to zjawisko na o wiele mniejszą skalę w schroniskach pieski żyją komfortowo, bo jest ich tam mało i łatwiej się nimi zająć, a na ulicach ich nie widać...

Stary 2010-01-27, 20:29   #1755
carri_esce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Ciekawe tylko, że w innych krajach, gdzie pseudohodowla to zjawisko na o wiele mniejszą skalę w schroniskach pieski żyją komfortowo, bo jest ich tam mało i łatwiej się nimi zająć, a na ulicach ich nie widać...
A no właśnie. Mieszkając przez rok w Anglii, musze przyznać, że ani razu nie widziałam bezpańskiego psa biegającego po ulicy. A u nas w Pl to jest przerażające! Zawsze zastanawiało mnie jak to możliwe... Jak to działa w innych krajach? Są jakieś sankcje? Jakieś konsekwencje? Czy poprostu mentalność ludzka jest inna?

27.02.2004r.
15.07.2010r. - MGR!

Stary 2010-01-27, 20:42   #1756
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Nie prowadzę statystyk, ale mimo wszystko wydaje mi sie, że jednak większość zwierząt w schronach to wynik bezmyślności właścicieli, a nie bezmyślności hodowców. Ktoś bierze pieska z pseudo, potem okazuje się, że to jednak nie taki jakiego pragnął i zwierzę zostaje odrzucone.
Pozatym ludzie nadal nie świadomi są faktu, że nawet w prawdziwych hodowlach można kupić pieska za nie duze pieniądze. Do niedawna cena psa z rodowodem była dużo wyższa od ceny tego bez metryki. Nie ukrywajmy również, że ludzie często kierują się też twierdzeniem "nie potrzebuje psa do wystawiania, ale do kochania". Nie mówiąc już o tych, którzy wcale nie mają pojęcia o podziale na hodowle i pseudo.
Nie zgodzę się z tym. Pseudo sprzedają psy każdemu kto tylko się nawinie, żeby sprzedać towar. Nie sprawdzają przyszłego nabywcy, nie rozmawiają itp. Dlatego psy trafiają do nieodpowiedzialnych ludzi a potem na ulicę. Ponadto, w związku z tym, że psy nie mają papierów, nie są znani ich przodkowie to często wyrastają nie na takie psy jakie chciał przyszły właściciel i w związku z tym często, też schron ich czeka.
Nie widzę żadnych plusów w pseudo hodowlach. Dla mnie to zmora teraźniejszej Polski.
Stary 2010-01-27, 21:02   #1757
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
A no właśnie. Mieszkając przez rok w Anglii, musze przyznać, że ani razu nie widziałam bezpańskiego psa biegającego po ulicy. A u nas w Pl to jest przerażające! Zawsze zastanawiało mnie jak to możliwe... Jak to działa w innych krajach? Są jakieś sankcje? Jakieś konsekwencje? Czy poprostu mentalność ludzka jest inna?
po pierwsze mają więcej pieniedzy na zwierzęta, ratowanie, leczenie, po drugie- większość bezpańskich psów u nich się po prostu usypia
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 21:09   #1758
agunia82
Zakorzenienie

Ja bym dodała jeszcze inną mentalność. Tam po prostu psy nie są aż tak popularne jak u nas. Polska pod tym względem jest wyjątkowa, szkoda tylko, że nie wyjątkowa jeśli chodzi o dobre traktowanie psów przez sporą część ich właścicieli...
I jeszcze jedno - tam się po prostu lepiej żyje i tak, jak nie są popularne podróbki markowych ciuchów czy gadżetów, bo ludzi stać na oryginały, tak i jest z psami. Dla nich pies z papierami to nie jest jakiś straszny wydatek

Stary 2010-01-27, 21:13   #1759
gunia 23
Rozeznanie

Carri_esce, dostałam moją suczkę gdy miałam lat 10 od moich niczego nieświadomych rodziców, gdyż jakaś tam bardzo daleka znajoma rozmnożyła swoją jamniczkę "dla zdrowia" i oni kupili od niej szczeniaka. Ja się wtedy cieszyłam z psa, jak to dziecko. Teraz mam lat 24 i przez ostatnie kilka lat zmieniłam światopogląd o 180 stopni. Ale psa mam chorego i czasu nie cofnę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-31, 17:31   #1760
madzianna87
Raczkowanie

Dot.: Gdzie można kupić Maine Coona bez rodowodu?

Dziewczyny, uważajcie na Maine Coony bez rodowodów i inne Maine Coono podobne koty - jeżeli kot nie był wcześniej przebadany pod kątem kardiomiopatii przerostowej, dziedziczej choroby serca, na która te koty cięrpią wyjątkowo często, może sie okazac po paru miesiacach czy latach ze jest chory - a na ta chorobe nie ma lekarstwa!! I badanie musi być testem genetycznym ( robią je np. we Wroclawiu) - bo czesto, szczególnie u mlodych kotów choroba nie daje zadnych objawow, a potem zwierzak nagle umiera.Dla kotów z rodowodem takie badanie jest obowiązkowe.

Niestety nie zawsze rodowód=jakość i pewność że zwierzak będzie zdrowy, trzeba znaleźć zaufaną hodowle. Sama mam kotkę błękitną rosyjską, przywiezioną z podobno "najlepszej" hodowli tych kotów w Rosji, ze wszystkimi papierami no i niestety okazało się że ma cukrzycę.

Edytowane przez madzianna87
Czas edycji: 2010-01-31 o 18:03
madzianna87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 19:21   #1761
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez madzianna87 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, uważajcie na Maine Coony bez rodowodów i inne Maine Coono podobne koty - jeżeli kot nie był wcześniej przebadany pod kątem kardiomiopatii przerostowej, dziedziczej choroby serca, na która te koty cięrpią wyjątkowo często, może sie okazac po paru miesiacach czy latach ze jest chory - a na ta chorobe nie ma lekarstwa!! I badanie musi być testem genetycznym ( robią je np. we Wroclawiu) - bo czesto, szczególnie u mlodych kotów choroba nie daje zadnych objawow, a potem zwierzak nagle umiera.Dla kotów z rodowodem takie badanie jest obowiązkowe.

Niestety nie zawsze rodowód=jakość i pewność że zwierzak będzie zdrowy, trzeba znaleźć zaufaną hodowle. Sama mam kotkę błękitną rosyjską, przywiezioną z podobno "najlepszej" hodowli tych kotów w Rosji, ze wszystkimi papierami no i niestety okazało się że ma cukrzycę.
już dawno udowodnione, że gen testy są ...... jak już to echo serca

i jak już to nie tylko we Wrocławiu moja droga ... coś "dzwoni u Ciebie" ale nie nie wiesz gdzie i co

... o ile sie nie mylę to masz niebieską rosyjską a nie błękitną
cyt:

Artykuł z Uni Klinik Giessen
W Klinice Małych Zwierząt przy Ludwig-Maximilians-Universität w Monachium w Niemczech zostały przeprowadzone badania odnośnie dostępnych w Niemczech dwóch testów genetycznych na obecności mutacji mających wywoływać kardiomiopatię przerostową (hypertrophic cardiomyopathy – HCM) u kotów rasy Maine Coon. Wyniki badań udowadniają, że testy te nie wnoszą nic nowego do tematyki zapobiegania tej chorobie u kotów rasy Maine Coon. Wyniki badań pokazują, że koty, u których badania genetyczne wykazały nosicielstwo zmutowanego genu, jak i koty z negatywnymi wynikami badania genetycznego w równym stopniu zapadają na kardiomiopatię przerostową.

Wyniki tych badań zostały przedstawione w formie wykładu na specjalistycznym zjeździe weterynarzy w Giessen.
Genetyczne powiązanie polimorfizmów A31P i A74T z występowaniem kardiomiopatii przerostowej u kotów rasy Maine Coon. (Wykładowcy z wydziału kardiologii Kliniki Małych Zwierząt przy Ludwig-Maximilians-Universität w Monachium: C. Schinner, K. Weber, K. Hartmann, G. Wess)

Wstęp: Kardiomiopatia przerostowa jest najczęstszą chorobą serca u kotów z autosomalnym dominującym genem i zmienną penetracją. Polimorfizmy A31P i A74T (SNPs) w genie kodujący białko C wiążącym miozynę (MyBPC3) są obecnie uważane za odpowiedzialne za występowanie kardiomiopatii przerostowej u kotów rasy Maine Coon. W praktyce wyniki badania ultrasonograficznego często odbiegają do genotypu. Jednocześnie zarówno hodowcy kotów tej rasy, jak i lekarze weterynarii nie są jednoznacznie zgodni co do postępowania wobec kotów genetycznie pozytywnych, lecz kardiologicznie zdrowych. Dlatego celem badania było oszacowanie klinicznego powiązania obu SNP, jak i ocena klinicznej wiarygodności testów genetycznych dostępnych obecnie na rynku.

Materiał i metody: Badaniom poddano 83 koty rasy Maine Coon i 68 kotów innych ras. Koty płci żeńskiej musiały mieć więcej niż 36 miesięcy, a koty płci męskiej więcej niż 24 miesiące. Koty zostały przebadane echokardiograficznie poprzez badanie ultrasonografowe serca, a także genetycznie poprzez Taqman® Genotyping Assays.

Wyniki: 21,13% przebadanych kotów było zdrowych według badania echo serca, a pozytywnych w teście genetycznym na A31P-SNP,
32,84% przebadanych kotów było zdrowych według badania echo serca, a pozytywnych w teście genetycznym na A74T-SNP,
75% z kotów chorych na HCM (według badania echo serca) były negatywnych w teście genetycznym na A31P-SNP,
50% z kotów chorych na HCM (według badania echo serca) były negatywnych w teście genetycznym na A74T-SNP.

Zróżnicowanie alleli nieznacznie różniło się od grup fenotypów.

Według przedłożonej populacji nic nie wskazuje, że dostępne na rynku genetyczne testy posiadają praktyczną wartość. Przeprowadzona komputerowo analiza białka zaszeregowała oddziaływanie SNP na białka jako polimorfizm A31P specyficzny dla kotów rasy Maine Coon, podczas gdy A74T występuje także u kotów innych ras.

Wnioski: Na podstawie przeprowadzonych badań nie stwierdzono żadnego powiązania między występowaniem kardiomiopatii przerostowej (HCM), a polimorfyzmami.

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2010-01-31 o 22:31
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 20:26   #1762
madzianna87
Raczkowanie

Dzieki, moja droga, za wklejenie artykułu, czytałam go juz wcześniej.

Napisalam ze testy sa dostępne np. we Wroclawiu, bo dziewczyna w założonym temacie, bądz w którymś kolejnych postów, nie pamietam dokładnie, pytała sie o koty z Wrocławia, ale dziekuje za cenne pouczenie.

To że testy genetyczne daja fałszywe wyniki pozytywne i negetywne nie zmienia faktu ze są obowiązkowe przy wpisach do rodowodów u MC. Wynik negatywny nie daje 100 % pewności, ze kot nie zachoruje, ale wynik pozytywny wykluczy go z dalszego rozmnażania, można poddać go dokładniejszej obserwacji - no i można doszukiwać się wśród przodków kota z wadliwym genem, prześledzić jego linię genealogiczna.

To tylko jeden z wielu artykułów, nie widze sensu wklejania tu treści tych artykułów (chyba że jesteś na tyle zainteresowana tematem), w których z kolei sa opisane przypadki, gdy echokardiografia nie odbiegala u normy, szczegolnie u mlodych kotow, a pozniej następował SCD. Inne teksty z kolei opisują badania na dużych populacjach MC w których wykazywano, że w zdrowych grupach kontrolnych u ani jednego kota nie wystąpił polimorfizm genu białka MyBPC, czyli niejako potwierdzają skuteczność testów genetycznych.

no i tak oczywiście mój błąd: niebieski rosyjski

Edytowane przez madzianna87
Czas edycji: 2010-02-01 o 20:33
madzianna87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-09, 18:34   #1763
delightful_girl
Zadomowienie

Cytat:
Nie zgodzę się z tym. Pseudo sprzedają psy każdemu kto tylko się nawinie, żeby sprzedać towar. Nie sprawdzają przyszłego nabywcy, nie rozmawiają itp. Dlatego psy trafiają do nieodpowiedzialnych ludzi a potem na ulicę. Ponadto, w związku z tym, że psy nie mają papierów, nie są znani ich przodkowie to często wyrastają nie na takie psy jakie chciał przyszły właściciel i w związku z tym często, też schron ich czeka.
Nie widzę żadnych plusów w pseudo hodowlach. Dla mnie to zmora teraźniejszej Polski.
Zgadzam się z tym!
A później jak taki pies pogryzie to jest wielka afera i jaki to pies jest zły...
Tylko jakoś nikt się kupując psa z psełdohodowli nie zastanawiał nad tym jacy byli rodzice szczeniaka...

Miejmy nadzieje, że ta sytuacja kiedyś się zmieni...

Powstrzymaj Zabijanie Psów!

Stop Pseudohodowcom!

"Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same".

— Phil Bosmans

delightful_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-09, 23:39   #1764
gunia 23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pandzia76 Pokaż wiadomość
legalna hodowla a ja jestem pseudohodowcą w waszym miemaniu tak czy nie?
Wiele zrzeszonych hodowli oferuje pieski na prezet to coś złego że wybiera sie taki dzień jak komunia św żeby spełnić marzenie dziecka?

I DOSZŁAM DO WNIOSKU ŻE NIE BĘDE KRYŁA SUŃ , BO DYSKUSJA NA TEN TEMAT W SZEGÓLNOŚCI Z AALIYAH POZWOLIŁA MI SPOJRZEĆ NA TO Z INNEJ STRONY
No i Pandzia tak spojrzała na to z drugiej strony, tak bardzo żałowała i biła się w piersi, że ...po raz kolejny dopuściła swoje suki

http://www.allegro.pl/item913611003_...zczenieta.html
http://www.allegro.pl/item902473272_...ki_tybetu.html
Stary 2010-02-09, 23:44   #1765
gunia 23
Rozeznanie

Dot.: Hodowle a Pseudohodowle

Cytat:
Napisane przez pandzia76 Pokaż wiadomość
Nic nie zmieniałam na allegro, kiedyś udostępniłam swoje konto koledze który wylicytował jakąś cześć do motoru czy komputera, dobrze nie pamiętam z transakcji się nie wywiązał i wyłapałam przez niego negatywa, już od dłuższego czasu korzytsam z konta koleżanki a koty sprzedawane teraz nie są urodzone u mnie, a u kolezanki która jest mocno zakocona bo pozostawiała kotów do rozrodu i teraz chce tą pseudohodowle rozwiazać najpierw kocięta pójdą w świat a pózniej będzie szukać domów dla dorosłych kotów, długo ją przekonywałam ale udało mi się, miejmy nadzieje że dotrzyma słowa....
Dla mnie to już staciło sens i nie podejme się takiego wyzwania między innymi ze wględów takich że jest tych zwierząt i tak już za dużo, takich rodowodowych też.
Takie pierdzielenie głupot i mydlenie nam oczu nie pozwoli się tobie wybielić. Ważne są fakty, a fakty są takie, że dalej twoja pseudohodowla działa pełną parą.

http://wroclaw.gumtree.pl/c-Zwierzak...AdIdZ182424919

Edytowane przez gunia 23
Czas edycji: 2010-02-09 o 23:45
Stary 2010-02-10, 00:00   #1766
iloneczka1
Wtajemniczenie

Przyzwyczajenie druga natura
Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij..........
iloneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 00:38   #1767
Garadiela
Zadomowienie

zabic to malo Jeszcze te kryppto reklamyNie alergiczne,super rasowe...JJJJASSSNNNE:pal a:
Tu jest lepszy numer
http://www.allegro.pl/item908206959_...r_spaniel.html
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 09:03   #1768
motylek1007
Zakorzenienie

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 11:20   #1769
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gunia 23 Pokaż wiadomość
No i Pandzia tak spojrzała na to z drugiej strony, tak bardzo żałowała i biła się w piersi, że ...po raz kolejny dopuściła swoje suki

http://www.allegro.pl/item902473272_...ki_tybetu.html
Niestety nic nie dotarło. Szkoda... Zapewne chęć zysku jest silniejsza od nawet najlepszych argumentów. Niektórzy to typowi materialiści Brak słów. I tak kolejne kundelki pojawiły się na świecie za jedyne 800 zł za sztukę
Stary 2010-02-10, 11:21   #1770
Garadiela
Zadomowienie

ona nigdy nie skonczy zarabiac na zwierzakach W koncu ma 100 proc rasowe
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości