![]() |
#1861 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Cytat:
Akurat w tym przypadku rodzice byli znani, ale ktoś mogł w ten sam sposób kupić psa i być święcie przykonanym że to rasowy lablador bez rodowodu... Jeżeli ktoś lubi mieszańce to nie ma nic złego w tym żeby mieć tylko podobnego do danej rasy, tylko głupotą jest na siłe sobie wmawiać że pies kupiony w środku zimy, na giełdzie zoologicznej, jest w 100% rasowy. BTW moja koleżanka tak kupiła "owczarka niemieckiego" i nie idzie jej przetłumaczyć, bo przecież ona widzi co to za pies ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1862 |
Zadomowienie
|
Ja mam spaniela, matkę widziałam jego, ale ojca już nie. Jak kiedyś pojechałam z nim do weterynarza to sie pyta: To jest spaniel? Ja: No chyba tak, ale rodowodu nie mam. On wziął go na stół, spojrzał i : E, ja nie wiem czym ty się przejmujesz. Moim zdaniem on jest jak nic z czystej krwi spanielem tylko coś tą sierść ma nie taką, może to wina karmy. - Od tamtego czasu nadal nie uważam, że to spaniel czystej rasy, bo nie mam żadnej pewności.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1863 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do tematu - to jest to prawdziwa hodowla. Zarejestrowana i co sie tam zgłasza, nie wiem, nie znam sie na tym, nie prowadze hodowli :p ani pseudo tez heh. W każdym razie nie wnikajmy w ten temat juz. Zgadzam się co do R=R , ale z malymi wyjątkami (jak wyżej wymieniony przykład, bez znaczenia teraz, czy to wpadka czy też nie, nie popieram tego również, ale piesek po takich rodzicach , jakby nie było, jest rasowy) ![]()
![]() |
![]() |
#1864 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeżeli w hodowli to inna sytuacja, bo psy z prawami hodowlanymi i stąd też obok siebie suczka z pieskiem. Wydaje mi się, że akurat takich sytuacji uniknąć można aczkolwiek łatwe to nie jest zapewne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1865 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1866 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A powiedz,dlaczego te "sprawdzone źródła" sprzedają Ci pieska za 500zł?? Z dobroci serca?? Ad.mieszańców( i psów w typie)-a jakbyś chciała mieszańca,to zapłaciłabyś za niego? Pies w typie-a jakbys miała dzieci,ale zakochana byłabyś w rottweilerach to wzięłabyś z pewnego źródła bez papierów?Zaryzykowałabyś bezpieczeństwo rodziny,bo "rodowód Ci nie potrzebny"? Przecież ten nic nie znaczący podobno papier to również gwarancja(bardzo duża),że charakter takiego psa będzie "podręcznikowy".Co z tego,że pies wygląda jak rasowy,jeśli charakter nie ma nic lub ma niewiele wspólnego z cechami charakteru typowymi dla danej rasy?Myślę,że wybierasz psiaka również ze względu na jego predyspozycje i charakter,a nie tylko na wygląd. A tak już ogólnie-skąd ludzie "nie mający ochoty płacić za rodowód" biorą tak kosmiczne ceny psów z metryką?Ja chciałam dla mamy psiaka pewnej rasy,napisałam maile do kilku hodowli-i dostałam psiaka Z METRYKĄ,który nie ma wad,którego można wystawiać(mama nie będzie tego robiła) w bardzo atrakcyjnej cenie..bardzo-cena o 150zł wyższa niz psy "w typie" tej rasy...a to dlatego,że pigmentacja powieki jest słaba i piesek osiągałby niższe noty na wystawach(a i to nie jest pewne). Naprawdę,wystarczy poszukać-ludzie hodujący psy z miłości( i dający metryki) to naprawdę normalne osoby. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1867 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po prostu robią to z głupoty,lenistwa lub braku cierpliwości nic po za tym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1868 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Byle do lata.. ![]() Edytowane przez Szan Czas edycji: 2010-03-24 o 19:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1869 |
Raczkowanie
|
A według mnie duży wpływ na decyzję mają pieniądze. Bo nie oszukujmy się, ale jest różnica pomiędzy psem w typie husky za 300 zł a psem rasy husky za 2000zł. W dodatku większość psów bez rodowodu jest karmiona tanią karmą lub resztkami ludzkiego jedzenia.
Większą część naszego społeczeństwa nie stać na psa rasowego i nie chcą się do tego przyznać, tylko wymyślają głupie wymówki typu: mój pies nie miał rodowodu i był zdrowy, nie był z pseudohodowli tylko od sąsiadów itp. Ja bardzo chciałabym mieć psa - ale najzwyczajniej w świecie nie mam teraz na niego pieniędzy, bo mam inne, ważniejsze wydatki. Mogłabym kupić psa w typie za 300 zł i karmić go resztkami, ale tego nie chcę. Wolę poczekać aż moja sytuacja finansowa się poprawi i będę mogła pozwolić sobie na psiaka z rodkiem (ba! on nawet nie musi mieć rodowodu, może być ze schroniska, ale chcę żeby dobrze się odżywiał, przeszedł tresurę, miał bardzo dobrą opiekę weterynaryjną itp.) nawet jeśli trwałoby to 5 lat, albo nigdy. Nie biorę zwierząt na siłę bo mam akurat zachciankę na psa, ale większość ludzi tak robi nie licząc się z późniejszymi kosztami takimi jak np. leczenie. To się nie zmieni dopóki ktoś będzie traktował zwierzęta jak zabawki. Ja swojemu czworonożnemu członkowi rodziny (tak, bo to jest członek rodziny!) staram się zapewnić jak najlepsze warunki. Często wolę coś kupić jemu niż sobie, bo jego dobro i zdrowie jest dla mnie najważniejsze. Niektórzy dorosłi ludzie to się jak dzieci zachowują - chcę i muszę mieć, po najmniejszych kosztach, a potem ze zwierzakiem do lasu jak sprawia za dużo kłopotów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1870 |
Raczkowanie
|
pewnie teraz wywołam burzę i posypią się ciosy
![]() ![]() Wiec-posiadanie psa(jak i dziecka) to LUKSUS i PRZYWILEJ.Nie da się tego pogodzić z "oszczędnością". A teraz treść( nie dosłowna) moich "ulubionych" ogłoszeń-przygarnę yorka-NIE STAĆ MNIE NA JEGO KUPNO,ale zawsze o nim marzyłam i bede go kochała najbardziej na świecie.(mnóstwo jest tego w necie-rasy do wyboru,z reguły z zaznaczeniem,żeby był czysty rasowo i koniecznie szczeniak). A ja mówie-nie stac cie na kupno psa-stać cie będzie na jego utrzymanie?Wszak nie sama miłością psiak zyje.. P.S.Jeszcze lepsze ostatnio czytałam(znajdę orginał,to zacytuję):Moje dziecko marzy p piesku rasy york.Niestety nasza sytuacja finansowa jest ciężka i nie stać mnie na taki wydatek.Zależy nam na szczeniaku.Będzie miała najlepszą opieke. Napisałam do tej pani-ma 3 dzieci,sama je wychowuje,mieszkają w kawalerce,ona pracuje dorywczo...ALE BĘDĄ PIESKA KOCHAĆ). I gdzie tu miłość do zwierząt?Gdzie tu odpowiedzialność za żywą istotę?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1871 |
Raczkowanie
|
26daria ja się z tobą zgadzam. Samą miłością nikt nie żyje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1872 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 26daria zgadzam się z tobą w zupełności. Moim zdaniem psy nie powinny być tanie,ograniczyłoby to liczbę osób którzy nie nadają się na właściciela. Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-03-24 o 20:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1873 | ||
Raczkowanie
|
Uff.dzięki..przeczytałam jeszcze raz Twoja wypowiedź-myslimy dokładnie tak samo
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
A to,że trzeba poszukać tańszego z rodowodem?Czasu żal?A na spacery,zabawę szkolenie to czas sie znajdzie?? Co nagle to po diable...a cierpi na tym niewinna istotka ![]() ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1874 |
Zakorzenienie
|
26daria ale kto ma na Ciebie krzyczeć i za co? Ja popieram co napisałaś w 100%! Sama się przygotowywałam do wzięcia psa jakby dziecko mi się miało rodzić
![]() ![]() I też czekaliśmy na kupno psa do momentu, aż będzie nas stać finansowo. Rozbrajają mnie ludzie, którzy kupują psa, zaczynają się problemy zdrowotne i oni nagle twierdzą, że na zadbanie o psa poza karmą są w stanie wydać max 50zł. Nóż się w kieszeni otwiera, biorą tacy psa i nie myślą NIC co dalej. A pseudohodowca takiej osobie jeszcze psiaka wciśnie z uśmiechem na ustach, bo kieszeń mu się wypycha. Ja zanim pieska kupiłam musiałam przejść prawdziwy test tego, czy na pewno tego chcę i czy jestem osobą odpowiedzialną, plus jeszcze dostałam pełno porad od hodowczyni jak się przygotować. Szkoda, że u nas wciąż większość ludzi traktuje psy jak zabawki, przedmioty nic nie czujące lub maszynki do zarabiania pieniędzy ![]()
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2010-03-24 o 20:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1875 |
Wtajemniczenie
|
daria26 dokładnie o tym samym myślę
![]() Wiecie co tak zbaczając trochę od tematu to jest cała masa ludzi którzy nie powinni mieć zwierząt w ogóle nie mówiąc już o właścicielach psów codziennie zmagam się z debilami bo inaczej już nazwać nie można. Jak miałam dużego psa to rozglądałam się na około żeby nie napatoczył się jakiś agresywny pies bo była niezła jatka. W chwili kiedy mam małego psa muszę robić to ze zdwojoną siłą bo muszę się oglądać za wszystkimi psami,małymi i dużymi agresywnymi,małymi psami bez opieki, dużymi które chcą mnie razem z psem stratować bo przecież chcą się tylko przywitać to nic że ważą 10 razy tyle co mój(2 tyg. temu przebiegł po mnie i po moim psie bokser zostawiając na mojej nodze ogromnego siniaka) ... Kiedyś nie rozumiałam ludzi którzy przed dużym psem uciekają albo biorą na ręce yorka,ale teraz widzę to od ich strony i w pełni kapuję całą sytuację. Ręce mi opadają co dzień a słów do ludzi brakuje ![]() ![]() ![]() Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-03-24 o 20:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1876 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Przyznam,że nie spodziewałam się tak pozytywnej reakcji ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
Skąd ja to znam...Oczy dookoła głowy...i hasła innych właścicieli:"ale mój piesek nic nie zrobi...".Tylko,że akurat moja suka nie miała absolutnie ochoty na zawieranie znajomości w dużymi psami i pokazywała to dobitnie.A co powiesz o ludziach,którzy wielkie psy puszczaja luzem..?Nie tam,gdzie "ruch"innych ludzi i psów jest znikomy,ale np.na dużym osiedlu bloków?Ja w mieście zawsze moje psy na smyczy trzymałam(teraz na wsi wreszcie mieszkam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1877 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na porządku dziennym mam ta wersje "ale mój piesek nic nie zrobi..." Ostatnio mnie powalił motyw: ![]() ![]() Ostatnio całkiem poważnie zastanawiam się nad paralizatorem ![]() Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-03-24 o 22:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1878 |
Raczkowanie
|
Jak miałam swojego psa, który był dosyć duży to wkurzali mnie właściciele małych psiaków. Mój w kagańcu i na krótkiej smyczy, a małe psy latały luzem bez kagańca. Krzyczę do właściciela żeby zabrał swojego psa, a on nic. No i ten jego mały piesek podbiega do mojego i rzuca się na niego!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1879 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moim zdaniem dobrze napisane ![]()
![]() |
![]() |
#1880 |
Raczkowanie
|
Dziękuję...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1881 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No, ale my tu gadu gadu, a tu takie czarne kwiatki można znaleźć : http://ale.gratka.pl/ogloszenie/2543..._jamnisie.html Edytowane przez gunia 23 Czas edycji: 2010-04-01 o 21:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1882 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/2125...lugowlosy.html Nienawidze takiej hipokryzji. Rodowody sa "bee", ale mamy psy "porodowodowe" itp. czy to tak trudno zdac sobie sprawe, ze juz setki lat temu ludzie spisywali przodkow roznych zwierzat - psow, koni - aby wiedziec, ktore egzemplarze jakie dawaly potomstwo i ze bez takich zapiskow zadna rasa by nie przetrwala? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1883 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale ta pani przecież, kocha tą rasę i dlatego rozmnaża swoje psy ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1884 |
Raczkowanie
|
witam forumowiczki
praktycznie przebrnelam przez cala dyskusje w tym watku, ale bardzo sie wszystko namieszalo i chcialabym, aby forumowiczki, ktore sie znaja pomogly mi rozwiac watpliwosci: 1) czy kazdy szczeniak hodowlany, po rodowodowych, wystawowych rodzicach dostaje rodowod? czy tylko metryke? tzn jesli szczeniak urodzi sie z jakas wada (powiedzmy w umaszczeniu), a jego rodzenstwo bedzie piekne i zdrowe, to nie mozna mu odmowic metryki/ rodowodu? Wedle mojego rozumowania piesek otrzyma metryke (swiadczaca o jego pochodzeniu) ale nie otrzyma mozliwosci wyrobienia rodowodu, tak by w przyszlosci wykluczyc rozmnazania rasy z wada... ? 2) czy piesek z metryczka, ale bez rodowodu jest rasowy=rodowodowy? Mam nadzieje, ze nie namieszalam, ![]() ![]() pozdrawiam
![]() |
#1885 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Metrykę składa się w ZK w celu wyrobienia rodowodu, piesek niehodowlany będzie miał dodatkowy wpis. 2. Piesek z metryczką jest rasowy = rodowodowy ![]() Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-04-15 o 18:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1886 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1887 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie no szlag jasny mnie trafia na takie ogloszenia ![]() ![]() I ktos to przeczyta i pomyli faktycznie ze tak jest ![]() ![]() ![]() Rodowod meczarnia hahah ciekawa teoria ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1888 |
Raczkowanie
|
Czym się różni pies rasowy za 1200 zł, a pies tej samej rasy za 3,5 tys? Ponoć te droższe będą miały lepsze noty na wystawach? Ale kiedy np. ja się na tym nie znam to jaką mogę mieć pewność że hodowca nie zawyża ceny? Czy do wglądu mogę dostać jakieś potwierdzenie że suka podczas ciąży była regularnie badana przez weterynarza? Czy hodowcy pomagają laikom na wystawach, jak się do tego przygotować?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1889 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Hodowca sam wyznacza cenę za szczeniaka, więc trudno powiedzieć czy zawyża ją czy nie. Zresztą bywa też tak, że marny szczeniak wyrasta na pięknego, wystawowego psa. Jeśli juz wybierzesz hodowlę, z której chesz kupić szczeniaka napewno będziesz mogła wcześniej do hodowli pojechać, obejrzeć ją i psy a hodowcy odpowiedzą na pytania. Hodowcom, tez zależy na tym, aby pies z ich hodowli był najlepszy, więc często pomagają początkującym w wystawach - daja rady itp.
![]() |
![]() |
#1890 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1.Jeden z rodziców lub oboje są z importu 2. Krycie było zagraniczne 3.Rasa jest mało popularna 4.Renoma hodowli 5.Osiągnięcia rodziców jak i przodków Akurat w mojej rasie jest taka rozpiętość, a nawet większa i pieski za 1200zł to zazwyczaj szczeniaki po sukach z początkujących hodowli które pochodzą z kraju, uzyskały oceny bdb(czyli to minimum hodowlane) i jest to krycie wewnatrz hodowli czyli posiadające swojego reproduktora lub jest to jakiś inny krajowy pies bez większych osiągnięć.Mówię tu o w pełni wystawowych pieskach. Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-04-18 o 18:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.