|
|
#1891 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
A jeśli kupując szczeniaka (tego z wyższą ceną) okaże się, że na wystawach zdobywa niskie oceny to co wtedy? Słyszałam, że jest możliwość zgłoszenia reklamacji, ale szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie żebym miała oddać psa którego pokochałam i który przyzwyczaił się już do nowej rodziny. Chyba że to chodzi o zwrot jakiejś części pieniędzy?
|
|
|
|
|
#1892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie, nie da się NIGDY dać 100% pewności, że szczenię będzie wybitnym championem. Można określić w pewnym stopniu jak szczeniak się zapowiada, ale natura płata różne figle i czasem szczeniak przez wiele osób uważany za wybitnie obiecującego nie wyrasta na super wybitnego osobnika i odwrotnie, znane jest wiele przypadków, kiedy szczeniaki mało obiecujące wyrastały na naprawdę pięknych przedstawicieli swojej rasy. Są hodowcy, którzy w przypadku, gdy ich rokowania nie okażą się trafne zwracają część pieniędzy (ale to zazwyczaj tylko wtedy, jeśli pies okaże się być niewystawowy z powodu np. braków zębowych), a są i tacy, którzy za wszystkie szczeniaki biorą takie same pieniądze, i tutaj podstaw do reklamacji nie ma. Druga sprawa to taka, że oceny na wystawach nie zawsze zależą tylko od wyglądu psa. Równie ważny jest sposób jego zaprezentowania, przygotowanie do wystawy, a to już nie działka hodowcy. Często psy wybitne nie otrzymują najwyższych not tylko z winy właściciela psa (znaczy braku przygotowania do wystawy). To też trzeba wziąć pod uwagę. Generalnie ciężko jest o reklamację, jeśli piesek nie zdobywa takich not jakie sobie wymarzyliśmy.
|
|
|
#1893 |
|
Raczkowanie
|
Mam jeszcze kilka pytań
![]() Wiem, że bardzo ważny jest wybór dobrej hodowli. Mam taką na oku, pieski z tej hodowli mają bardzo dobre noty na wystawach, hodowla kilka razy otrzymała tytuł najlepszej hodowli w Polsce w tejże rasie. Wszystko wygląda super, dużo wystaw, mają max 2 mioty w roku. Ale ta hodowla posiada 17 psów (ponad 10 suczek) i to mnie trochę przeraża (są to duże psy). Czytałam, że jeśli w hodowli jest aż tyle psów tzn, że hodowcy się z tego utrzymują, że nie jest to ich pasja ale sposób na zarobek mimo że psy nie mają złych warunków, ale ta liczba... Oglądałam też inną hodowlę tej samej rasy, która też w kilku latach zdobyła tytuł najlepszej hodowli w Polsce, ale oni mają z 9 piesków. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Kiedyś czytałam że dobra hodowla to max 5 psów. |
|
|
|
|
#1894 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze zastrzelę się napisałam taki referat i mi go wcięło
Sen 2000 odezwij sie do mnie na priv to ci wszystko wytłumacze
|
|
|
|
|
#1895 |
|
Zadomowienie
|
Sen roznie bywa
Jak kogos stac to ma duzo psow,pol biedy jesli to nie fabryczka i suka rodzi - 5/6 raz...![]() Musisz popytac najlepiej milosnikow rasy,gdzies na forach tematycznych jakie sa opinie na ich temat. Ludzie ci duzo powiedza
|
|
|
|
|
#1896 |
|
Raczkowanie
|
Byłam na forum tej rasy, ale są tam też zarejestrowani hodowcy i nikt nie chce polecić konkretnej hodowli, piszą tylko na co zwrócić uwagę przy kupnie szczeniaka.
|
|
|
|
|
#1897 |
|
Zadomowienie
|
A jakiej rasy szukasz?Moze tak bedzie latwiej
|
|
|
|
|
#1898 |
|
Rozeznanie
|
Dokładnie, napisz jakiej rasy szukasz.
Ponadto, na forum nikt Ci nie napisze, która hodowla dobra a która zła. No, może tylko na priv. Powinnaś sama poczytać o tych hodowlach i opinie o nich. Zobaczyć jakie i ile miotów miały, jak ich psy sprawują się na wystawach, obejrzeć galerie tych psów - na forum danej rasy na pewno będą.
|
|
#1899 |
|
Zadomowienie
|
Publicznie raczej malo kto chce sie nadstawiac hahah
![]() Ale jak popytasz aktywnych uczestnikow,hodowcow to ci powiedza skad NA PEWNO nie brac A to juz cos![]() Napisz jaka rasa,moze by cos doradzimy
|
|
|
|
|
#1900 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() nie mam na życie ale psa będę kochać może przeżyje ech szkoda słów i tłumaczeń |
|
|
|
|
|
#1901 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam psa bez rodowodu bo takiego chciałam ! Kupiłam go w pełni świadomie, po wielu godzinach ślęczenia przy książkach i śledząc fora. Jest kochany i mogę się założyć , że żadna z Was nawet nie wiedziałaby, że on nie ma papierów . Widziałam jego rodziców - oboje z rodowodami, przebadani, zdrowi, zadbani. Stać mnie na jego utrzymanie , karmię go pełnowartościową karma wysokiej klasy , dbam o niego itd ., więc z góry nie zarzucajcie mi tego.
Wiem , że się Wam tu narażam , bo jak widać wypowiadają się tu same zwolenniczki tematu R=R, a jeśli ktoś ma inny pogląd to go lekko mówiąc tłamsicie, w rzadkich przypadkach spokojnie dyskutujecie i tłumaczycie. Jeśli chodzi o rodowód rozumiem Wasze poglądy, jednak dla mnie jest to dokument umożliwiający udział w wystawach. Znam osoby, które mają również psa w typie rasy , którym przy zakupie szczeniaka wprost zadawano pytanie czy chcą, aby szczeniak miał rodowód , bo oni mają znajomości w związku i mogą to załatwić..... Także ręce opadają.. Nie wspomnę już, że nawet jeśli miałby ten rodowód to i tak wyglądem znacznie odbiega od wzorca. Mój chociaż żadnych papierów nie ma jest idelany i nie zamieniłabym go na żadnego innego . Zastanawia mnie również kwestia przyjęć psów na służbę np. do straży granicznej . Z tego co wyczytałam pies określonej rasy nie musi mieć wcale papierów, musi tylko przejść testy. Być może się mylę, jeśli tak poprawcie mnie .Wiem, że zaczniecie mnie zaraz uświadamiać, umoralniać i przekonywać do swoich poglądów, więc z góry zastrzegam - proszę nie róbcie tego. Doskonale znam Wasze zdanie, liczę się z nim i rozumiem Wasz punkt widzenia. Oczywiście nie popieram pseudhodowli, w których psy są trzymane tylko i wyłącznie po to, aby się rozmnażały. Gdzie warunki są przerażające , a suki są w strasznym stanie.. Takie miejsca powinno się zdecydowanie likwidować! Choć niejednokrotnie warunki w niektórych hodowlach też nie zachwycają... Dziwię się zatem ludziom, którzy kupują szczeniaka z takiego miejsca, bądź "z kartonu na rynku czy dworcu" ;| Mój psiak był chowany w cudownych warunkach , w domu cieple, z rodziną , małym dzieckiem . Jeździłam go oglądać, dużo rozmawiałam z właścicielami rodziców, widziałam jak się rozwija. Jest kochany i nie zamieniłabym go na żadnego innego! Podsumowując w pewnym sensie popieram Waszą akcję. Proszę jeszcze raz , nie zacznijcie mi teraz jeździć po głowie i tak niczego to nie zmieni bo z moim przyjacielem spędzę teraz długie, długie lata. |
|
|
|
|
#1902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1903 |
|
Zakorzenienie
|
Zuzass ja jeszcze raz napiszę pewien przypadek, z którym się spotkałam.
Pewna kobietka postanowiła, że jej "cudowny pies z rodowodem" musi poczuć jak to jest sobie poużywać z samiczką więc go dopuściła do jakiejś suki. I teraz tak, tatuś owszem ma rodowód, jego ojciec jest międzynarodowym championem, jest piękny, zadbany i w ogóle. Ale w tym wszystkim jakoś została pominięta jedna, bardzo istotna rzecz - że pies ten ma wadę genetyczną, dlatego nie zrobił hodowlanki. Szczenięta zostały sprzedane po cenie psa z metryczką, wolnego od wad (gdyby rodzice mieli wady, psy nie zdobyłyby hodowlanki), a w sumie to nawet drożej. Nabywców "zapomniano" poinformować o tym "małym" szczególe dotyczącym wady genetycznej. I o tym, że piesek na zewnątrz wydaje się super, ale tak naprawdę sprawia spore problemy wychowawcze i bywa zanadto agresywny. Jesteś dalej pewna, że z rodzicami Twojego szczeniaka jak i z samym szczeniakiem wszystko ok i że tak mądrze postąpiłaś? Nie musisz nam tu odpowiadać, ale poddaję tę kwestię pod Twoje przemyślenie. Poza tym - skoro rodowód według ciebie jest tylko po to, żeby jeździć na wystawy, to po co kupowałaś psa po rodzicach z rodowodami bez wyrobionej hodowlanki Przecież rodowód po nic innego nie jest potrzebny wg. Ciebie, to po co tym rodzicom te papiery i dlaczego takiego psa szukałaś? Zauważam tu pewną niekonsekwencję...
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2010-05-06 o 11:38 |
|
|
|
|
#1904 |
|
Zadomowienie
|
A ty zuza jestes kynologiem lub sedzia kynologicznym skoro wiesz ze TWOJ PIES JEST IDEALNY?
![]() Ktos ocenil twojego psa?Czy weterynarz ci powiedzial ze jest rasowy? Na pewno swiadomie kupowalas swiadomie psa,tiaaa Jak bys swiadomie brala to w zyciu bys nie wziela nie rasowego psa Chyba ze bide potrzebujaca domu...
|
|
|
|
|
#1905 |
|
Raczkowanie
|
Zawsze chodzi o pieniądze
![]() Jakby pies z rodowodem kosztował 300 zł i pies bez rodowodu tej samej rasy również za 300 zł to jestem pewna że wszyscy kupiliby tego z rodowodem Jak komuś szkoda pieniędzy na prawdziwie rasowego psa to wmawia innym, że on się niczym nie różni, że jest idealny itp. Tak naprawdę to oszukuje sam siebie ![]() Tylko psów szkoda, bo takie kupowanie kundelków wyglądających jak rasowce powoduje że powstaje coraz więcej psudohodowli. Edytowane przez Sen2000 Czas edycji: 2010-05-06 o 12:29 |
|
|
|
|
#1906 |
|
Rozeznanie
|
zuzass nie martw się,Ciebie nie mam zamiaru przekonywać,bo sama sobie przeczysz z każdym zdaniem, ale pisze to do ludzi nie świadomych,którzy natrafili na to co piszesz,
a więc tak,dziwne jest negowanie rodowodów a jednocześnie kupowanie psów po takich rodowodowych psach, gdyby psy miały rodowód i były przebadane,a właściciel taki doinformowany i znający się na tym co robi to by zrobił hodowlankę, bo nie ma nic do ukrycia, ale jak on się ukrywa, nie chce mieć hodowli, po której potencjalni klienci mogli by się dowiedzieć co to za hodowla,jakie psy naprawdę były rodzicami, szczeniaki były by znaczone,a więc jakby jakiś trafił do schroniska,to można namierzyć hodowcę, a tak nic nie wiadomo o poprzednich miotach, o tym ile ich było, co ze szczeniakami, łatwiej im trafić do złych ludzi, dotakwowo takie "chcę mieć szczeniaczki" to jest nie poważne, dużo jest psów w typie a jeszcze osoby nie znające się na genetyce,wychowaniu, nie wiedzące nic o zdrowiu swojego psa,nie powinny się bawić kosztem swojego pupila wziętego niby po to, by mieć go w domku, nie na wystawy, bo potem np są szczeniaki,które umierają, przez robaki,które je zrzerają od środka,bo pani chciała mieć szczenaiczki i myślałą,że w nowym domku wystarczy jak je zaszczepią,odrobaczą, a jak ktoś nei chce psa wystawiać,to bierze psa na kolanka no i z metryką,rodowodu nei trzeba robić,a jak ktoś nie chce rasowego psa,to schronisko i domu tymczasowe zapraszają,no i bez kosztów,co najważniejsze dla niektórych |
|
|
|
|
#1907 |
|
Raczkowanie
|
Chciałam psa po rodowodowych bo wiadomo , że takie psy są przebadane i takie wyniki mogłam zobaczyć, mogłam zobaczyć rodowody .
milkanika pies z całą pewnością nie ma robaków. Garadiela - napisałam, że dla MNIE jest idealny i nie zamieniłabym na żadnego innego. Nie napisałam , że jest rasowy w żadnym zdaniu. ;] agunia82 - nie mam zamiaru go rozmnażać, wręcz przeciwnie rozważam w przyszłości kastrację. A co powiecie o takich typowych kundelkach? Z Waszego toku myślenia wnioskuję (być może błędnie), że takie psy powinno się w jakiś sposób zabijać, a szczeniaki topić? Bo wiadomo jak to jest na wsi. Do Was wszystkich : Postąpiłam jak chciałam i nie żałuję tego i czy ja twierdzę , że postąpiłam mądrze?? W żadnym zdaniu tego nie napisałam , również w żadnym zdaniu nikogo nie namawiam do takiego zakupu. Nie wiem dlaczego tak to odebrałyście? ;| Nie potraficie też zrozumieć, że niektóre rodowodowe z rodowodowym niewiele mają wspólnego... Poza tym pseudohodowle były, są i będą dopóki nie zmieni się prawo, a Wy właściwie nic z tym nie możecie teraz niestety zrobić. A cała ta akcja R=R jest dziwna i trochę słaba, ja natknęłam się na nią w internecie i musiałam się dobrze naszukać. Może gdyby były jakieś plakaty w miastach albo ulotki u weterynarza świadomość ludzi by wzrosła , bo uwierzcie mało kto o niej wie. Napisałam wiedząc jak zareagujecie. Nie potraficie dyskutować, bo od razu na kogoś naskakujecie. Nie dziwne więc, że w tym wątku wypowiadają się dziewczyny , które mają psa z rodowodem choć jestem pewna , że 3/4 wizażanek ma psa bez papierów, ale boi się tu odezwać. Pozdrawiam Was i już nie zabieram głosu, co by Was nie denerwować bo złość piękności szkodzi :P
|
|
|
|
|
#1908 |
|
Zakorzenienie
|
To może ja wkleję pewne ogłoszenie do przemyślenia czy "hodowca" miłośnik zwierząt, rzeczywiście tak postępuje:
http://ale.gratka.pl/ogloszenie/5031...iagacze_i.html |
|
|
|
|
#1909 |
|
Zakorzenienie
|
Zuzass ale ja nie sądziłam, że chcesz go rozmnażać.
I skąd pewność, że te psy są przebadane? Niektóre badania są obowiązkowe jak chce się robić hodowlankę (u dużych psów np. w kierunku dysplazji), ale jak ktoś rozmnaża bez uprawnień, to żadnych badań nikt mu robić nie nakazuje. I jak ma się psa bez papierów to też mu można, a nawet powinno się robić badania. Nie ma reguły, że jak z papierami to NA PEWNO przebadane. Pewność, że są przebadane ma się tylko wtedy, jak psy mają uprawnienia, lub jak w Twoim przypadku właściciele pokażą wyniki. A czy jesteś pewna, że psy zostały przebadane pod kątem typowych chorób dla tej rasy? Wskaż mi proszę, gdzie na Ciebie naskoczyłam i dlaczego uważasz, że nie potrafię dyskutować (napisałaś to ogólnie, więc uważam, że słowa te były kierowane do wszystkich osób tutaj odnoszących się do Twojej wypowiedzi). Co do kundelków - to jak już te szczeniaki się pojawią, powinny zostać oddane ZA DARMO. No ale jak ludzie wolą zapłacić za kundelka zamiast pójść do schroniska i wziąć za darmo, to ludzie takie psy będą dalej rozmnażać, bo to im się opłaca. Gdyby ludzie przestali je kupować, problem w dużej mierze by zniknął. Nikt tu nic nie ma do kundelków, ale po co je rozmnażać jak pełno ich w schronach i na ulicach...
|
|
#1910 |
|
Raczkowanie
|
Z tym dyskutowaniem to oczywiście uogólniłam, nie chodziło mi konkretnie o Ciebie.
To jest dla mnie przykład , że ktoś nie potrafi dyskutować , ponieważ wypowiedź jest sarkastyczna, ironiczna , wyśmiewająca itp. : A ty zuza jestes kynologiem lub sedzia kynologicznym skoro wiesz ze TWOJ PIES JEST IDEALNY? ![]() Ktos ocenil twojego psa?Czy weterynarz ci powiedzial ze jest rasowy? Psy były przebadane na choroby typowe dla ich rasy, ja dla własnego spokoju po roku, kiedy pies już nie rośnie również takie badanie wykonam. Osoby, od których kupowałam szczeniaka nie były z kosmosu i nie olały mnie mówiąc kolokwialnie. Jestem z nimi w kontakcie , a i oni służą radą i pomocą. Ale nie o tym chciałam napisać. Znalazłam aukcję na allegro .. może ktoś będzie chętny pomóc. Wystarczy kliknąć i kupić cegiełkę za 5 zł, aby pomóc pieskowi Negro . link : http://www.allegro.pl/item1029814328..._uratowac.html |
|
|
|
|
#1911 |
|
Rozeznanie
|
ile razy słyszałam,że pies ma papiery,badania,ale pseudo wie,że skoro ktoś naiwny do nich idzie to można oszukać, ile znam sytuacji typu:
podrabiany rodowód, nie męczenie psa wystawami, prawdziwy powód,pies się nie nadaje, jest wnętrem piesek niby zdrowy,przeżył chyba ms w nowym domku, bo nie było widać,że ma problemy to są rodzice szczeniaków, prawda taka,że np ojcem jest kundelek,albo matką wyeksploatowana sunia z klatki w piwnicy, ale kto udowodni,że dane psy nie są rodzicami, co szczekają inaczej? a ja też nie wiem,o co się obrażać, bo pisałam jak najspokojniej potrafiłam,chociaż mam dość takich ludzi, typu "bo najważniejsze,że ja mam psa po kosztach", zresztą pisałam ogólnie, nie do zuzass, zresztą porodowodowi rodzice, to żadna gwarancja, to już kundelka bezpieczniej wziąć, bo tu rodzi się pytanie dla czego nie ma hodowlanki, albo pies chory, albo właścicielowi się nie chce wydawać kasy, albo coś nie tak z charakterem psa i tu zazwyczaj też właściciele mają małą wiedzę, skoro nic im się nie chciało robić,by szczeniaki były rasowe,to zazwyczaj też nic nie wiedzą o stymulacji, zdrowiu,wychowaniu, itp zresztą jak ktoś jest anonimowy,a jego psy nie znakowane, to problem z głowy i nie trzeba się starać a teraz pytanie do zuzass, co wiesz o tej "osobie rozmnażającej"? dla czego psy hodowlanki nie mają, jaką wiedze ma ta osoba, co wiesz na temat badań, znasz szczeniaki z poprzednich miotów,ich właścicieli i czy ta osoba wie co się dzieje ze szczeniakami, czy żaden nie trafił do schroniska,albo nie rodzi co cieczkę, czy szczepi swoje szczeniaki i odrobacza, czym karmi, co robi by stymulować szczeniaki,ile ma zwierząt,czy mogłaś bez żadnego ale widywać szczeniaki, czy scharakteryzowała Twojego psa, doradziła Ci w wyborze, przeprowadziła test jego charakteru? |
|
|
|
|
#1912 |
|
Raczkowanie
|
właścicielką była (może tu Was zaskoczę) Pani weterynarz. Osoba ta ma doskonały kontakt z właścicielami poprzedniego miotu, wie co się z psami dzieje a i właściciele przyjeżdżają w lecie w odwiedziny (mnie też zapraszała) Mamy kontakt telefoniczny oraz mailowy. Bez żadnego ale mogłam widywać szczeniaki , sama też swojego odbierałam. Nie chcę już opowiadać o moim psie i tyle o nim !
My się chyba trochę nie rozumiemy chciałam pokazać, że jest w tej sytuacji też pewna (może niezbyt duża Waszym zdaniem) różnica między pseudohodowlą a PSEUDOHODOWLĄ przez duże P! Chociaż wiem,że żadna nie jest w porządku. Dziewczyny jeśli naprawdę jesteście wielkimi zwolenniczkami tej akcji , mocno w nią wierzycie to wyjdźcie z nią poza forum . Jak już wyżej wspomniałam, ja natknęłam się na nią całkiem przypadkiem przeglądając jakieś strony o psach. Całej tej akcji potrzebny jest rozgłos plakaty ulotki, może jakieś reportarze w tv. W innym wypadku świadomość społeczeństwa na pewno nie wzrośnie, bo te wiadomości nie docierają do ludzi z małych miast zrozumcie to. Doceniam jednak Wasz zapał i chęć przekonywania wszystkich do swoich racji zawsze to jakiś mały krok naprzód ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ---------- No i jeszcze raz wkleję żeby ktoś nie przeoczył Znalazłam aukcję na allegro .. może ktoś będzie chętny pomóc. Wystarczy kliknąć i kupić cegiełkę za 5 zł, aby pomóc pieskowi Negro . link : http://www.allegro.pl/item1029814328..._uratowa c.html |
|
|
|
|
#1913 |
|
Rozeznanie
|
dużo z nas wychodzi poza uświadamianie netowe, są prelekcje w szkołach, u nas dyrektorka schroniska chodzi po szkołach i różnych innych miejscach np festynach, mamy straż dla zwierząt, która reaguje na takie rozmnażanie, straż miejska robi sobie rundki po giełdzie, od razu wszyscy z psami znikają, staramy się po trochu działać,ale to nie takie proste,
bo wielu ludzi woli okazje a co do weterynarzy, to wbrew pozorom nie guru,więc to nic nie mówi, co jedyne pomaga w tym, by suczka nie straciła życia w czasie porodu Edytowane przez milkanika Czas edycji: 2010-05-07 o 17:21 |
|
|
|
|
#1914 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1915 |
|
Rozeznanie
|
widać są jeszcze takie miejsca,
u nas są torebki, dziś i wczoraj chodziła straż, no i ogólnie robi takie naloty, ostatnio na mieście była akcja pachnąca wiosna, więc to zależy od ludzi z danego miejsca, ja mogę odpowiadać za swoją okolice, bo taki mam zasięg,a jak ktoś w swoich okolicach nie działa, to powstaje taka "luka" a co do weterynarzy to się nie zdziwiłam, bo są znawcy, miłośnicy i tacy co udają weterynarza, mają gdzieś,że psów w typie jest pełno i że to nic nie daje rasie, podrabiają szczepienia (słyszałam o takiej pseudo weterynaryjnej pseudo hodowli) wypowiadają się o danych psach i ich rasie udają, że leczą zwierzęta doradzają kolczatki, nawet szczeniakom propagują mity typu suczka musi rodzić i kastracja okalecza itp, więc dla mnie to,że lekarz rozmnaża psy, to wręcz nie jest imponujące, tylko odstrasza mnie od takiego "specjalisty" |
|
|
|
|
#1916 |
|
Raczkowanie
|
Skoro ten weterynarz rozmnaża i sprzedaje psy bez rodowodu to ja bym już więcej do niego nie poszła. Co z tego, że jest wykształcony? To wcale nie oznacza, że nie przyczynia się do cierpienia zwierząt. Ilu jest weterynarzy z prawdziwego zdarzenia? BARDZO MAŁO. Większość leczy, a raczej udaje że leczy za grube pieniądze. Ja chodzę do weterynarza który popiera akcję R=R lub do takiego który udziela się charytatywnie w różnych organizacjach walczących o polepszenie losu zwierząt. To że ktoś wyrobił sobie papierek nie znaczy że jest wszystkowiedzący, już nie wyliczę ile razy musiałam pouczać weterynarza, który udawał wielce kompetentnego ze wszystkich dziedzin, a przez jego "wiedzę" wiele zwierząt odeszło za TM.
|
|
|
|
|
#1917 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale czy naprawdę myślisz, że każemy Ci psa oddać czy wyrzucić ? Boże, widzisz i nie grzmisz. Nie pisz, że nas rozumiesz, bo nie rozumiesz nic. Niestety. |
||||||||
|
|
|
|
#1918 |
|
Raczkowanie
|
witam!!
ja również mam "nabytek" od pseudo hodowcy. byłam głupia i popełniłam ten błąd co większość z nas. oczywiści na jednym z wątków coś plotłam głupoty o rodowodzie, ale dziewczyny mi ntukły do głowy i już wszystko wiem. otóż kupiłam shih tzu bez rodowodu- nie wiedziałam że ma to aż takie znaczenie. teraz juz wiem i drugi raz tego byłędu nie popełnie, co prawda kupno psa szykuje się dopiero za jakieś 3 lata gdy już będziemy we własnym domu i będzie nam potrzebny duży pies do obrony ale napeno będzie z metryczką tym razem. Zuzass wiem że denerwują cię dziweczyny bo na ciebie "nasiadają". mnie na początku też trochę zdenerwowało jak na mnie nasiadły, ale po chwili zrozumiałam że mają racje. co by było gdybyś kupiła psa strasznie chorego od pseudo hodowcy?? nic bo jak mu udowodnisz że to od nigo?? a tak masz umowe i wiesz że piesek jest zdrowy. wiem po sobie. mój mały shih ma zapalenie uszu hodolane i wet kazał mi się cieszyć że to tylko to, bo to jest uleczalne, ale juz leczymy się 3 tygodnie i nic bo stan był poważny. nawet "hodowca" nie powiedział że te pieski nie mogą mieć włosków w uszach. i co byś zrobiła. nic bo już kupiłaś a dowodu że od niego nie ma. nie bulwersuj się tylko przemyśl nikt nie każe ci twojego pieska nie kochać, wręcz przeciwnie kochaj go, dbaj o niego, rozpieszczaj bo już jest twój, ale następny raz zastanów się zanim kupisz psa od pseudo czy napewno jak będzie bardzo chory to sie nim zajmiesz bo możesz mieć mniej szczescia innym razem, a przecież go nie wyrzucisz (mam nadzieje). a jeżeli masz mieć dalej taki pogląd to lepiej nie prowokuj dziewczyn i już się nie wypowiadaj na tym forum, bo niepotrzebnie je denerwujesz. ten temat jest po to aby uświadomić takim "głąbą" jak ja że rasowy= rodowodowy a wszystko co bez metryczki to "rasowe kundelki". chociaż ja swojego kundelka shih kocham!!!
Edytowane przez marta24lata Czas edycji: 2010-05-19 o 18:19 |
|
|
|
|
#1919 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Gdzie można kupić Maine Coona bez rodowodu?
Dzień dobry!!
Pomóżcie mi ponieważ mam pewien kłopot z zakupem Main coona lub Norweskiego Leśnego! Mam kilka ogłoszeń na mailu (oczywiście z rodowodem) i ich cena wynosi poniżej 600zł. Lecz dalej nie mogę znaleść tego jednego kotka który mnie zaczaruje oczywiście koło Wrocławia!!! Pomóżcie!!! ---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- figa4 Uwierz mi można!! Ja mam na oku kilka stron z kotami z rodowodami z hodowli oczywiście za poniżej 650zł ![]() I nie długo będę z jednej hodowli kupować koteczkę więc uwierz można ![]() ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- No dajcie już spokój fidze ja jedyna ją tu rozumiem !!!! |
|
|
|
|
#1920 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Gdzie można kupić Maine Coona bez rodowodu?
Cytat:
![]() Czy to musi być kot main coon bo jak nie to mam taka hodowlę dla ciebię za tanie bardzo tanie pieniądze kocięta oczywiście z rodowodem ![]() Podaj mi proszę swój e-mail i Ci ją wyślę ![]() Polecam bo też z niej kupuję (kocięta Syberyjskie podobne do Main coon) ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- [IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/MICHA%7E1/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot-2.jpg[/IMG] ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Mam taką prośbę czy mogłybyście mi dać swoje e-maile jeżeli macie jak nie to wam napiszę na gg jak macie jak nie to tutaj ![]() Proszę wysyłajcie e-maile (lub gg)![]() |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:57.

Jak kogos stac to ma duzo psow,pol biedy jesli to nie fabryczka i suka rodzi - 5/6 raz...

Chyba ze bide potrzebujaca domu...