![]() |
#211 |
Zadomowienie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Jak kogoś nie stać na psa z papierami to niech weźmie takiego biednego, ze schroniska, to nic nie kosztuje...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Raczkowanie
|
Caroline, rozumiem trochę Twoje podejście ale spróbuj zrozumieć jaki jest sens akcji Rasowy=Rodowodowy. Chodzi o to, aby aby przede wszystkim:
1. Ograniczyć niekontrolowane rozmanażanie psów i kotów. Po to istnieje Związek Kynologiczny i określone przepisy, aby kontrolować i regulować liczbę miotów! Każdy, kto rozmnaża zwierzęta bez wiedzy i kontroli ZKwP, bezmyślnie przyczynia się do wzrostu liczby zwierząt, z których większość ląduje potem w schronisku i cierpi. Wystarczy popatrzeć, ile rodowodowych psów i kotów przebywa w schroniskach w porównaniu z tymi "rasowymi ale bez rodowodu". 2. Zachować czystość rasy. Każda rasa ma swój wzorzec, czyli określone cechy fizyczne oraz psychiczne. Prawdziwi hodowcy dbają o zachowanie czystości rasy, dopuszczając do siebie tylko zwierzęta rodowodowe, dodatkowo wybierając tylko takie których wygląd i zachowanie podlegał wielokrotnej ocenie i weryfikacji w czasie wystaw. Może się czasem zdarzyć tak, że zwierzak jest rodowodowy ale z adnotacją "niehodowlany", wtedy nie nadaje się on na sukę hodowlaną bądź reproduktora. W prawdziwej hodowli rozmnaża się tylko najlepsze osobniki, eliminując geny odpowiedzialne m.in. za agresję czy podatność na określone choroby. Pseudohodowcy nie dbają o odpowiedni dobór genetyczny, przyczyniając się w ten sposób do tego, iż kolejne szczeniaki zaczynają coraz bardziej odbiegać od wzorca. Szczeniaki, które się rodzą, mogą być głuche (częste u dalmatyńczyków), z dysplazją (duże psy), agresywne itp. Pomijam już kwestię warunków, w jakich są "produkowane". Przykład: http://www.rasowyrodezjan.prv.pl/ --> zakładka z prawej strony o reportażu z likwidacji łódzkiej pseudohodowli z 2007r. Oczywiście są też nielegalne hodowle z dobrymi warunkami (o jakiej wspomniałaś) ale są one niezarejestrowane - nie podlegają kontroli ZKwP! Na marginesie dodam, iż hodowle niezarejestrowane nie rozliczają się z Urzędem Skarbowym, co jest łamaniem prawa. Akcja Rasowy=Rodowodowy ma służyć zarówno zwierzętom jak i ludziom. Kupując psy u pseudohodwców, tylko zachęcamy ich do dalszego prowadzenia swojej działalności. Pamiętajmy, że hodowla psów to profesja, która wymaga wiedzy i doświadczenia. Nie wystarczy być miłośnikiem rasy. Pies to nie towar, to żywa istota, za którą człowiek ponosi odpowiedzialność. Jak bardzo jesteśmy odpowiedzialni w naszym kraju, świadczą przepełnione schroniska, z tysiącami psich i kocich tragedii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Zadomowienie
|
Do tego hodowcy psów nie rasowych na pewno nie wybierają reproduktora dla swojej suki spośród wielu- jest to po prostu pierwszy lepszy podobny do rasy, pies znajomego itp., nie ma się żadnej pewności czy suka została pokryta akurat tym psem, którego podają właściciele i czy zarówno pies, jak i suka są zdrowe, czy nie mają żadnych chorób genetycznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
Rasowy=rodowodowy i koniec kropka. Nie ma innej opcji. Moja sąsiadka kupiła pieska "yorka" z pseudohodowli, wyglądał naprawdę jak mały, kochany yorczek tylko, że yorczkiem nie był :/ Jak zaczął rosnąć to było wiadomo, że sąsiadka została oszukana. Pies ma teraz ok.40cm w kłębie, jest popielaty i ma długie, chude łapki. Dobrze, że trafił do rodziny, która go pokochała - szczęściarz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Zadomowienie
|
http://www.szczenieta.slask.pl/oferta.html
nóż się w kieszeni otwiera... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dlaczego nie ma do tej pory żadnych przepisów, które by to kontrolowały ??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a są chociażby takie psy: http://www.dogomania.pl/forum/showth...7#post10408827 ZA DARMO ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Rozeznanie
|
hm, trochę nie kumam.
dlaczego rodowodowy=rasowy? ja mam dobermana, jej ojciec i matka też byli dobermanami, obydwoje. ale jest bez rodowodu. i co? kundel? nie wierzę.
![]() |
#219 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nawet psiak wzięty od znajomego może być chory- nigdy nic nie wiadomo... a w zarejestrowanych hodowlach psiaki muszą zdobyć określone wymogi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
jesli rodzice byli z wygladu tylko dobermanami, nie byli rasowi to zgadza sie, masz kundelka
![]() |
#222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#223 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Z tego co wiem,to nawet jest już stowarzyszenie osób oszukanych przez tych handlarzy...sama wiele lat temu o mało co nie dałabym się nabrać ![]()
![]() |
![]() |
#225 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
każdy pies bez rodowodu jest kundelkiem ? dziwne to cholernie jest.
![]() |
![]() |
#226 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jest, bo nikt nie może potwierdzić jego pochodzenia, mimo że wygląda jak rasowiec. Mój pies to jack russell terrier- mają do 32cm w kłębie. Gram ma 35cm- zalicza się więc już do innej rasy, jaką jest Parson Russell Terrier. To tylko świadczy o niewyrównaniu rasy, bo ma potwierdzone pochodzenie, całkiem dobre z resztą, ale za duży urósł : P Jednak dla mnie jest to piesek do kochania, jeżdżę z nim na wystawy w celach socjalizacyjnych i reproduktorskich, ponieważ poza wzrostem nie ma żadnych poważniejszych mankamentów, a nawet jedną bardzo wzorcową rzecz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
tak, każdy.
Oczywiscie mozna mówic ze jest w TYPIE dobermana czy innego psa, ale nie jest on na bank dobermanem w pelnym tego slowa znaczeniu co oczywiscie nie oznacza ze jest gorszy i ma byc mniej kochany - nie o to w tym chodzi ![]()
![]() |
#228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dostaję już białej gorączki, za każdym razem jak chcę się zalogować pisze mi, że nie rozpoznano nazwy użytkownika lub hasła. ![]() I nie wiem czemu? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
ja sie loguje bez problemu.....moze zaloz nowe konto i bedzie ok?
![]() |
#230 |
Zadomowienie
|
jestem zalogowana, jestem : P
są problemy z logowaniem, nie tylko ty je masz, ale ja mam zaznaczoną opcję pamiętania hasła czy jakoś tak, więc nigdy nie muszę się logować ![]() możesz jeszcze spróbować z przypomnieniem hasła Jak jestem Tinka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
na co zwracac uwage przy wyborze hodowli i o co pytac? pozdrawiam
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
co do hodowli kennelowych to nie polecam,kupiłam psiaka z takiej właśnie hodowli i pierwsze dni to był koszmar bo psina wogóle nie była socjalizowana,gryzła wszystkich naookoło,demolowała dom,trwało to dość długo, teraz po prawie roku jest juz ok ale musieliśmy przejść swoje niestety.
![]() |
#233 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Twój psiak ma rodowód? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak ma rodowód.
![]() |
![]() |
#235 |
Raczkowanie
|
Co do hodowli kennelowych to moim zdaniem jak już ktoś ma, to lepiej jak jest tylko jedna rasa. Im więcej psów tym mniej czasu poświęca się indywidualnie, psy zaczynają tworzyć sforę i rządzić się w niej swoimi prawami. Dlatego potem jest kłopot żeby im te zasady wybić z głowy u nowego właściciela.
Z naszym psem też jest już ok, ale mamy z nim jeszcze problem, gdy zostaje sam w domu. Nie lubi tego bardzo i potrafi wziąć się za niezłe porządki. Bywa wtedy bardzo pomysłowy ![]() Edytowane przez Ev@ Czas edycji: 2008-07-13 o 08:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Wtajemniczenie
|
ja kupiłam kotka perskiego rasowego z rodowodem. z tego powodu że nie chciałam popełnić błędu mojej kolezanki która za cene bardzo podobna kupila PUSZYSTEGO kota dachowca ;] oczywiście jak byl malutki to piekny ale wyrósł na troszke bardziej puszystego kota dachowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Rozeznanie
|
Czyli pseudohodowla pełna gębą
![]() No niestety wielu jest takich pazernych,że produkują pesudorasowe szczeniaki bez żadnej kontroli.... ![]() Zawsze się zastanawiam czemu tacy ludzie nie zrobią uprawnień hodowlanych swoim psom? To naprawdę jest wysiłek i koszt minimalny w porównaniu do kosztów PRAWIDłOWEGO odchowania miotu. Odpowiedź jest prosta - zapewne ich psy nie nadają się do legalnej hodowli z uwagi na wady,jakie posiadają... Kameralną hodowlę??? Raczej pseudohodowlę - bo po co rozmnażają psy bez uprawnień? Z miłości do nich??? Czy dla kasy? Zastanów się co Ty wypisujesz... Kennelowych hodowli też nie lubię.
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
zgadzam sie całkowicie z poprzedniczka...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.