![]() |
#1321 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Do filtromaniaczek:)
Qrcze nie mogę się zdecydowac nad filtrem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1322 |
Wtajemniczenie
|
Znalazłam cos takiego: http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obc...1,2767799.html
Z tego tekstu wynika, ze filtry powyzej 50 to jedna wielka bujda. Niech ktos mądry filtrowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że na któreś mleczko się zdecydujesz i dołączysz do nas ![]() Alchemiczko, specjalnie dla Ciebie powiększyłam mój podpis. Teraz to chyba i bez okularków go dostrzeżesz ![]()
![]() |
#1324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym ważne jest jeszcze (a może przede wszystkim) promieniowanie UVA ![]()
![]() |
#1325 |
Zadomowienie
|
Chciałabym zdać relację z używania mąki kukurydzianej zamiast skrobii
![]() ![]() ![]() ![]() Byłam dzisiaj w Poznaniu i tam chciałam kupić skrobię, ale niestety nie miałam za bardzo czasu ![]() ![]() Dajcie znać czy skrobia też jest taka jak mąka ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1326 |
Zakorzenienie
|
Mckabi
Skrobia kukurydziana jest biała i używając jej nie czuję "piasku" ![]() ![]() Gdybyś się znowu wybierała do Poznania, to daj znać. Napiszę Ci gdzie uderzać w sprawie próbek, a które apteki zaliczyć do Aptek Omijanych Szerokim Łukiem (nazwę podaję za L_V ![]() Pozdrawiam ![]() ![]()
#1327 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale artykuł ![]() Prawdą jest ze: - Unia ujednoliciła wartość numeryczna faktora podaną na opakowaniu; - Żaden filtr nie chroni w 100%, a juz zwłaszcza jak nałozysz cieniutką warstwę, a nie przepisowe 2ml; Nie zgodzę się [chyba ze sie bardzo myle - jesli tak poprawcie], że faktor 2 chroni przed 50% promieniowania słonecznego. Skąd te dane? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1329 |
Zakorzenienie
|
Ja się spotkałam z podobnymi danymi: spf 20 - 95%, spf 50 - 98%. Chodzi o UVB.
#1330 |
Zakorzenienie
|
Wklejam z artykułu:
Zważywszy jednak na to, że filtr SPF 2 blokuje 50 proc. promieniowania UVB, SPF 15 - 93,3 proc., SPF 30 - 96,7 proc., a SPF 50 - 98 proc., widać, że chodziło raczej o różnicę psychologiczną niż rzeczywistą. Ale tu jest spf 2, dwa...nie 20...? Ach, juz widze, napisałaś ze blokuje ponad 90%...te dane są z autorytatywnego żródła, czy to "wieść gminna"? |
![]() ![]() |
![]() |
#1331 |
Zadomowienie
|
Ale o UVA to już nic nie wiadomo. Ja uważam, że na opakowaniach powinno być jasno oznaczone, jaka jest wysokość ochrony przed UVB jak i UVA. W końcu UVA jest bardziej szkodliwe. To takie moje skromne stwierdzenie
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1332 |
Zakorzenienie
|
Ani trochę nie wierzę w to, że spf 2 blokuje 50%
![]() Z tego co wiem to jest tak (już gdzieś o tym wspominałam): różnica między niskim spf np. 2 czy 4 a spf wyższym np. 20-30 jest określana jako bardzo duża, natomiast już między wyższymi spf np. między 30 a 50 ta różnica jest niewielka. Ale tu tylko mowa o UVB.
#1333 |
Zakorzenienie
|
Wklejam link, tylko, że tekst po angielsku: http://www.bfr.bund.de/cm/257/uv_fil...n_products.pdf
#1334 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() Ash jeśli chodzi o ten artykuł, to Basia na BU pisała kiedyś (mam nadzieję, ze to również zostanie odtworzone) ile % promieniowania UVB odbija poszczególna wysokość faktora SPF. Nie pamietam teraz tamtych wartości, ale pamietam, że różnica między SPF 15 a SPF 30 była dosć duża, między SPF 30 a SPF 60 troche mniejsza, ale dalej duża, natomiast miedzy SPF 60 a SPF 100 była już mała. Jednak to wszystko dotyczy UVB. Jeśli chodzi zaś o UVA to mamy wskaźniki IPD i PPD. http://www.biochemiaurody.com/DzialSun/UV1.htm -> na tej stronie znajdziecie szczegółowe informacje odnośnie obu metod (IPD i PPD) oraz inne ciekawe informacje ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#1335 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
"Przyjmuje się w przybliżeniu, że: SPF 2 - blokuje 25-30% SPF 4 - 50% SPF 10 - 85% SPF 15 - 95-96% (wg niektórych danych 93%, natomiast dopiero SPF 25 = 96%) SPF 30 - 50 - 98% SPF 60 - 98,5%" http://www.wizaz.pl/basia_opalanie_faktory_cz2.php Wydaje mi się, że SPF 2 może blokować nawet połowę promieni UVB, bo inny sposób odczytu SPF mówi, ile razy dłużej można przebywać na słońcu bez poparzenia. SPF 2 - można przebywać 2 razy dłużej (czyli np. 20 min. zamiast 10 min.), bo blokuje właśnie połowę promieniowania ![]() A kremy z SPF 50 nie są bzdurą przede wszystkim ze względu na wysokość ochrony przed UVA. Kremy poniżej SPF 30 mają bardzo niską ochronę przed UVA. Z reguły, im wyższe SPF, tym również wyższe PPD, dlatego musimy stosować kremy z wysokim SPF, aby również dobrze chronić się przed UVA.
![]() |
#1336 | |||
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1337 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Konsystencja kremowa - nie wiem jaka jest emulsja nie mam porównania- hmmm...no po prostu krem - ale ładnie się rozprowadza, nie robi smug, jest śliski - nieźle się wchłania (mam cerę mieszaną). U mnie sie nic a nic nie klei - buzia jest raczej śliska no i błyszcząca (ale to wiadomo). Łatwo i szybko się matowi nawet zwykłym pudrem. Ja mogę pisać same ach, ach, ach ![]() ![]() Sama jestem na rozstaju, bo mi się kończy i nie wiem co kupic ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1338 |
Raczkowanie
|
dzieki Marianno
tez jestem w kropce bo emulsja na wykonczeniu. Krem moze by lekko przyciemnił moja blada twarz. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1339 |
Raczkowanie
|
moge zasiegnac tu opinii o filtrze Vichy,Capital Soleil Fluide?Czy nie jest za slaby,dla kogos kto ma za soba serie kwasow?No i dla cery tradzikowej nadaje sie moze?Bo do tej pory uzywalem Biodermy Fluide 100,ale kazdy pyta mnie czy przypadkiem cos mi nie dolega,ze taki blady jestem,wiec chcialbym jak najszybciej zmienic krem z filtrem,pozatym u faceta to zawsze jakos dziwnie to wyglada jak ma cos na buzce;/Mnie ptzynajmniej to dosyc przeszkadza;/
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1340 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Na przyciemnienie twarzy za bardzo nie licz, jak pisałam kolorku jest tyle aby twarz miała ładny równy -ale nadal blady kolor ![]() To podbarwienie neutralizuje to bielactwo które nadaje większość filtrów - hmm...ten kremik po prostu jeszcze dodatkowo nie wybiela. Ja zainwestowałam i tak w samoopalacz Avenki - i jest ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1341 |
Zakorzenienie
|
używam tego fluidu Vichy SPF 60. czy nie będzie za słaby? między SPF 60 a SPF 100 nie ma aż takiej różnicy, o czym możesz poczytać wyżej, blokują podobną ilość promieni słonecznych, ok. 98% (bo SPF 100 też nie chroni w 100%). fluid nie bieli, więc może będzie mniej widoczny na twarzy. nie lepi się, ale mam wrażenie, że łatwo się ściera, więc pomyśl o ponownym nakładaniu w ciągu dnia (zakładam, że nie malujesz się, więc nie powinno to stanowić problemu
![]()
#1342 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do grzywki to ja rano spinam ją spinką, filtruję się, po jakimś czasie dokładam podkład, puder i dopiero opuszczam grzywkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1343 |
Zakorzenienie
|
Moje wnioski
![]() fluid Biodermy + skrobia kukurydziana (na całą twarz) = sucho, ściągnięta skóra!!! ![]() mleczko Biodermy + skrobia = idealnie ![]() I fluid i mleczko strasznie mnie bielą, ale daję na to bardzo cieniutką wartwę Biodermy tonującej, biel jest zneuralizowana, koloryt twarzy wyrównany. Bardzo mi się podoba ten efekt, jestem skłonna męczyć się z tymi wszystkimi warstwami. Polecam ![]() Mam coraz większą ochotę na krem Avene, który ponoć nie bieli a jest bezbarwny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1344 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli chodzi o filtr to Vichy nie próbowałam, ale miałam próbkę i Fluidu Biodermy i Biodremy tonującej. Gdyby chciało Ci się "bawić" to zawsze możesz na Fluid 50+ Biodermy (ok. 1,8 ml na samą twarz) nałożyć cienką warstwę Biodermy Photoderm Max Creme teintee SPF 50+ (lub jeśli masz bardzo jasną karnację, to wtedy nałóż Biodermna Photoderm Max FLUSH SPF 50). Zarówno Creme teintee jak i FLUSH są tonujące, z tym, że ten pierwszy jest dużo ciemniejszy. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#1345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyżby Filtromaniaczek? ![]()
![]() |
#1346 |
Zadomowienie
|
Kochane filtromaniaczki! Nie nadążam już czytać tego wątku
![]() Ale do rzeczy. Jako że mleczko Avene 50 już na wykończeniu chciałam spróbowac to z dzieciaczkiem 40. Tylko że u mnie są dwa rodzaje: jedno z dzieciaczkiem a drugie bez..brrr...no i zamiast kupić wrociłam do was coby sprawdzić czy ja już mam jakieś omamy od tych filtrów, czy może faktycznie są dwa rodzaje tylko nie doczytałam a moze to jest o samo??? |
![]() ![]() |
![]() |
#1347 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1348 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1349 |
Zadomowienie
|
Witam po dłuższej nieobecności moje kochane filtromaniaczki i po nadrobieniu zaległości- ach, te wasze posty jakoś tak szybko narastają, chyba socjalizm rzeczywiście wam się udzielił
![]() ![]() ![]() Do Nierdzewnej- w poszukiwaniu próbek polecam ci zajrzeć do apteki w Galerii Kazimierz, ja tam zawsze dostaję, ale już dawno tam nie byłam, więc nie wiem czy aktualnie jeszcze coś mają. ![]() Nie zdarzył się wam jeszcze kryzys? Bo mnie nachodzą czarne myśli ostatnio, każdego poranka, kiedy patrzę na miarkę wypełnioną białą mazią po brzegi, kiedy pomyślę o tym wsmarowywaniu, świeceniu, skrobiowaniu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1350 |
Zakorzenienie
|
Witaj Kajol
![]() My tu nawet 500% normy wyrabiamy ![]() Jeszcze deprecha mnie nie dopadła ![]() ![]() ![]() Muszę się zastanowić nad pomysłami na przetrwanie dla Ciebie ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:43.