|
|
#241 | |
|
Gość
|
Dot.: Do filtromaniaczek:)
Cytat:
Poulette, nie wiem, jak Ty sprawdzałaś na BU - tam są aż DWA wątki szczegółowo tłumaczące, czemu Superdefence się nie nadaje. Dział ochrony słonecznej: http://www.phpbbserver.com/phpbb/vie...hp?t=127&mforu m=biochemiaurody http://www.phpbbserver.com/phpbb/vie...hp?t=98&mforum =biochemiaurody Edytowane przez Sandija Czas edycji: 2006-02-11 o 13:14 Powód: Podam linki |
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Dołączam się do Was - ale dopiero zaczynam moję 'przygodę' z filtrami
![]() Zaczęłam przeglądać wątki nt. blokerów i poważnie się przeraziłam Jednak uparłam się i przeczytałam ten wątek od deski do deski i czuję, że już się dla mnie ten temat powoli rozjaśnia![]() Dzisiaj zaczynam poszukiwania... Chyba zacznę z emulsją Avene 50+ i Biodermą Fluide 100 SPF. Mam cerę młodą, naczynkową, wrażliwą i ze skłonnością do przesuszeń. Jestem aktualnie po zabiegu laserowym zamykania naczyń. Podobno przy naczynkowej cerze filtry są koniecznością? Czy emulsja Avene i wspomniana Bioderma będą dla mnie odpowiednie, czy dowiem się tego jedynie metodą prób i błędów? Obecnie mam na twarzy Vichy 60, ale nie mleczko żelowe tylko krem. Nie dałam rady nałożyć nawet 1,5ml na twarz jednocześnie Ale ma alkochol w składzie więc raczej to tylko test. Po około 30 minutach przypruszyłam twarz skrobią i jest naprawdę dobrze - cała tłustość i świecenie znikło. Tak ma być ?
|
|
|
|
#243 |
|
Zadomowienie
|
Ja dopiero niedawno zaczęłam nakładać te przepisowe 2 ml (blokery stosuję swiadomie od listopada), stopniowo przyzwyczajałam się do większej ilości, co nie znaczy że wcześniej nakładałam jakąś cieniutką warstewkę
. Moja tłusta skóra musiała się przyzwyczaić, a teraz, zwłaszcza że jest zima, to nawet bardzo chłonie te filtry i taka duża, jak mi się początkowo wydawało ilość nie stanowi już problemu. beoneself, niestety znalezienie odpowiedniego blokera wiąże się z metodą prób i błędów, ale przede wszystkim trzeba się starać o próbki w aptece Ale miałam szczęście z tą emulsją Avene, kórej wcześniej nie testowałam- jest dla mnie idealna; to samo z tonującą biodermą (Photoderm max 100). Natomiast z niebarwionym kremem Biodermy,, też 100 miałam ciężkie przejścia- całe szczęście znakomicie nadaje się na szyję Ja do Vichy też podchodzę bardzo sceptycznie ze względu na ten alkohol- po kremach L'Oreala (Hadrafresh i Pure Zone: alc.denat. wysoko w składzie) nabawiłam się takich masakrycznych alergii, że nie wiem czy przy Vichy zaryzykowałabym nawet z próbką . Chociaż może się przełamię, bo to żelowe mleczko chwali tyle osób.
|
|
|
|
#244 |
|
Gość
|
Beonself, jak jesteś naczynkowcem, to filtry sa koniecznością (dla nienaczynkowców też
)Jak masz cerę skłonną do przesuszeń, to BioDerma powinna Ci się spodobać, jest taka solidna. Avene znowu genialnie nawilża i koi. Vichy stosuję tylko na ciało, zaryzykowałam na paszczę i mnie zapchało,a alkohol w okolicy oczu .... ![]() Ja, chociaż mam cerę mieszaną, bez problemu nakładam 2,5 ml - wmasowuję sobie ok.5min, a resztę zostawim do wchłonięcia. Parę minut straszę Teżeta, ale potem ok. |
|
|
|
#245 |
|
Zadomowienie
|
Alchemiczko co do tej skrobii to ten Luskiewnik polecał chyba proporcję 1:1, ale ja myślę że to jest wzgledne- jak tak zrobiłam, to mi mój "puder"wyszedłl za ciemny i bardzo wysuszał, no i było więcej widocznych okruszków cynamonu. To musisz raczej dostosować do własnych upodobań. Ja na 4 łyżki mąki dałam 1 cynamonu, ale potem troche zmieniałam tą mieszankę- albo trochę cynamonu to znowu mąki do niej dosypałam...
U mnie też najlepiej wchłania się emulsja Avene , ale ja jej zawsze pomagam, tzn. cierpliwie wsmarowuję i na koniec lekko wklepuję palcami. Wiem, że chyba lepsza byłaby opcja poczekania aż bloker sam wsiąknie, ale u mnie mogłoby to trwać i pół dnia ; poza tym na BU nie zakazują takiej metody , tzn. wcieranie filra nie osłabia jego działania |
|
|
|
#246 |
|
Zadomowienie
|
O tak, Sandija masz rację, przy naczynkach bloker tym bardziej wskazany
O wiele lepszy efekt niż po tych wszystkich drogeryjnych seriach-cud dla naczynkowców |
|
|
|
#247 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wypróbowałam też wymieszanie skrobi z cynamonem i wiecie co? To wygląda super! Nie wiem, która z Was Kochane na to wpadła, ale efekt jest świetny. Mam tylko malutkie pytanko. Skrobia się nie gryzie z filtrem to wiem. A co z cynamonem? Czy on też nie zaszkodzi filtrom? Dzieki Dziewczyny za wszystko. Dzięki Wam zaczęłam stosować filtry (na razie zużywam próbki, ale przymierzam się do pełnowymiarowego produktu), dzięki Wam tez odkryłąm skrobię z cynamonem. Pozdrawiam serdecznie, buziaki
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#248 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozdrawiam
|
|
#249 |
|
Zadomowienie
|
Kajol dziękuję
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#251 |
|
Gość
|
L V, ja właśnie używam praktycznie tylko Avene - u mnie tylko one się sprawdzają i nie bielą
Alchemiczko, nazywa się Very High Protection Lotion spf 40, 100ml cena ok.55 zł, więc się opłaca. Panie w aptece kojarzą go pod nazwą mleczka dla dzieci, dziecko jest obok kółka z filtrem. Na zdjęciu jest wersja dla pomarańczowa, u nas dostępna żółta. |
|
|
|
#252 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze raz wielkie dzięki Dziewczyny. Ja się tutaj tyle rzeczy dowiaduję w ciagu tych kilku miesięcy odkąd się zarejestrowałam, co normalnie nie dowiedizałabym się w ciagu 10 lat. Pozdrawiam serdecznie, na pewno wypróbuję ją w przyszłości, gdy będzie dopływ gotówki
i gdy w aptekach będzie nareszcie wybór kremów z filtrami, bo póki co, to tylko mleczko Vichy wszędzie króluje.Pozdrawiam serdecznie, Alchemiczka
|
#253 |
|
Raczkowanie
|
U mnie sie lepi emulsja Avene- to jedyny moj zarzut (po kilku dniach uzywania) nastepne bedzie mleczko avene+50 lub +40 ,ewent LRP-DP 60 -najlepsze jednak by były testerki przed kupnem
pozdrówka
|
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Mam do Was pytanie w związku z kremami z filtrami
![]() Otóż czy oprócz nich używacie także kremów nawilżających ? Chwalicie tutaj emulsję Avene, do której się właśnie przymierzam Mówicie, że świetnie nawilża, więc chyba można sobie odpuścić krem nawilżający ? Pytam, bo skończył mi się właśnie krem nawilżający i przy kupnie emulsji z filtrami chyba nie ma już co go kupować
|
|
|
|
#255 |
|
Zadomowienie
|
Odpowiednia warstwa filtrów powinna wystarczyć za nawilżanie
|
|
|
|
#256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#257 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny kusicie tym Avene, kusicie. Jednak aktualnie u mnie w aptekach Avene nie ma
Jedyne co jest to jak już wcześniej pisałam mleczko Vichy, ciekawe dlaczego??? Hehe, pewnie im nie schodzi Czekam, aż będzie nowa dostawa, tymczasem będę się starała wyłudzić jak najwięcej próbek
|
#258 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, wszystkie włosy przyklejają mi się do twarzy, więc może mlaczko dla dzieci jest lżejsze?
|
|
|
|
|
#259 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
podpinam sie pod to pytanko |
|
|
|
|
#260 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#261 |
|
Raczkowanie
|
tak sie zastanawiam czy ....np. lepiej nałozyc zalecana ilosc (2 ml) mleczka avene (mniej lepkiego) +40 i miec ochrone zgodna z spf 40 niz meczyc sie z +50,60.. i w efekcie nakładam go mniej
|
|
|
|
#262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
BTW, jest az tak duza różnica w wchłanialności miedzy tymi dwoma produktami? |
|
|
|
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
Ha, wysępiłam kolejną próbkę!
Tym razem mleczko żelowe z Vichy, całe 7ml! A w poniedziałek będę mieć albo Biodermę Fluid 100 albo także wcześniej wspominaną emulsję Avene. Niestety muszę się decydować w ciemno, bo NIGDZIE nie mają próbek tych firm, wszędzie tylko Vichy... Będę 'informować' na bieżąco
|
|
|
|
#264 |
|
Zakorzenienie
|
Coś ostatnio zaczęła mnie drażnić ta lepkość emulsji avene, a pozatym lekko pozapychała mi pory. Widać różnicę, przez kilka dni musiałam się trochę podmalować więc nakładalam biodermę fluid, choć normalnie w zimie nakładam emulsję avene. Kiedy wróciłam do emulsji po przymusowej przerwie, widzę że pory są zanieczyszczone. Niestety
. Fluid biodermy świetny, ale dla odmiany bieli buźkę. Dlaczego tak trudno znaleźć swój bloker idealny?
|
|
|
|
#265 |
|
Zakorzenienie
|
Co do tego jak odmierzyć te 2 ml jeśli nie macie miarki do syropu. Najłatwiej zrobić to strzykawką, albo 2 albo 5 albo co tam w domu macie. Nabrać 2 ml wody, czy herbaty i siup do łyżeczki lub na wgłębienie dłoni. I już widać ile to jest te 2 ml. Duuuużo!
|
|
|
|
#266 |
|
Zadomowienie
|
Świetny pomysł
|
#267 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny poradźcie jakich składników należy unikac w podkładach i w pudrach, żeby nie zaszkodzic, albo zaszkodzic w najmniejszym stopniu filtrom? U mnie niestety wyjście bez podkładu, korektora pod oczy na razie odpada, cera daleka jest od ideału
|
|
|
|
#268 |
|
Zadomowienie
|
tu jest bardzo fajny wątek Sylwiastej o niełączeniu:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=74149 A ja mam inne pytanie: jak sie perfumujecie, żeby nie zniszczyć warstwy filtra- bo spryskiwanie dekoltu, czy miejsc za uszami (czasem perfumy leja się troche po szyi) chyba nie wchodzi w grę - teraz co prawda nie smaruję szyi blokerami tak przepisowo, ani tym bardziej dekoltu, bo wszystko schowane . Ma któraś z was jakiś pomysł?
|
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
Wątek o niełączeniu ciekawy, jednak niestety niewiele z tego rozumiem
Jestem zielona w tych tematach![]() Dzisiaj testuję mleczko żelowe Vichy i jest całkiem-całkiem. Ciężko mi ocenić, bo nie mam porównania z innymi. Skrobia spisuje się idealnie - po przypruszenie zapominam, że mam na twarzy jakikolwiek tłusty krem. Jakoś to będzie
|
|
|
|
#270 |
|
Zadomowienie
|
podaje link do BU, temat: ochrona UV ust (to ja w sumie o to pytałam, ale może jeszcze kogos zaciekawi
- sporo ciekawych propozycji i analiz składów)http://www.phpbbserver.com/phpbb/vie...biochemiaurody |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:10.

Jednak uparłam się i przeczytałam ten wątek od deski do deski i czuję, że już się dla mnie ten temat powoli rozjaśnia
Ale ma alkochol w składzie więc raczej to tylko test. Po około 30 minutach przypruszyłam twarz skrobią i jest naprawdę dobrze - cała tłustość i świecenie znikło. Tak ma być
. Moja tłusta skóra musiała się przyzwyczaić, a teraz, zwłaszcza że jest zima, to nawet bardzo chłonie te filtry i taka duża, jak mi się początkowo wydawało ilość nie stanowi już problemu.
. Chociaż może się przełamię, bo to żelowe mleczko chwali tyle osób.

Chwalicie tutaj emulsję Avene, do której się właśnie przymierzam
Jestem zielona w tych tematach