Rolki:) - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Notka

Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych.

Narzędzia
Stary 2008-04-08, 14:07   #421
garden_d
Zakorzenienie

Dot.: Rolki:)

Ja kupiłam nowe rolki za prawie 200zł w internecie, a dokładnie takie -> http://allegro.pl/item342104466_slic...s_rozm_40.html
I są baardzo ok wcześniej jeździłam na bardzo starych rolkach, a kiedy wyszłam poraz pierwszy na te- po prostu poczułam jakbym pływała ^^
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-08, 16:08   #422
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość
Ja kupiłam nowe rolki za prawie 200zł w internecie, a dokładnie takie -> http://allegro.pl/item342104466_slic...s_rozm_40.html
I są baardzo ok wcześniej jeździłam na bardzo starych rolkach, a kiedy wyszłam poraz pierwszy na te- po prostu poczułam jakbym pływała ^^
sliczne te twoje rolki, tez myślałam żeby kupic coś na allegro ale najpeirw poszukam w sklepach i w sumie to warto dac więcej i potem czerpać przyjemność z jazdy nimi niż się męczyć w jakichś tanich kwadraciakach
Stary 2008-04-08, 16:15   #423
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
sliczne te twoje rolki, tez myślałam żeby kupic coś na allegro ale najpeirw poszukam w sklepach i w sumie to warto dac więcej i potem czerpać przyjemność z jazdy nimi niż się męczyć w jakichś tanich kwadraciakach
Naprawdę fajne Ja wcześniej również szukałam po sklepach, ale tam wydawało mi się, że niektóre rolki są za bardzo cenione i w internecie można znaleźć równie dobre, ale tańsze życzę powodzenia w poszukiwaniach
Stary 2008-04-08, 16:35   #424
lain
Zakorzenienie

jakby to kogos interesowalo to dzis widzialam w gazetce z Reala rolki Fila za 229zl
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-08, 20:27   #425
Ewelina9033
Rozeznanie

pytanie do kogos kto zna sie na rolkach

http://www.allegro.pl/item340392488_...on_roz_41.html

czy te rolki dobre? i co oznacza ta cyferka "7" przy nazwie?

16.11.2008 Razem

13.06.2015 Żona

Tp 26.09.2015 Szymuś
Ewelina9033 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-08, 20:33   #426
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewelina9033 Pokaż wiadomość
pytanie do kogos kto zna sie na rolkach

http://www.allegro.pl/item340392488_...on_roz_41.html

czy te rolki dobre? i co oznacza ta cyferka "7" przy nazwie?
Cyferka 7 oznacza rodzaj łożysk w kółkach ("1" są najwolniejsze, a "7" w tym wypadku najszybsze). Również w swoich rolkach mam takie łożyska i nie narzekam na prędkość co do samych rolek, to trudno mi stwierdzić czy są dobre, bo z opisu wynika, że tak, a cena jest uśredniona
Stary 2008-04-08, 22:20   #427
lain
Zakorzenienie

a ja dzis zrobilam 7km naokolo Blon widac, ze juz sezon rolkowy rozpoczety, bo nawet o 21 jest mnostwo ludzi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-09, 05:57   #428
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
a ja dzis zrobilam 7km naokolo Blon widac, ze juz sezon rolkowy rozpoczety, bo nawet o 21 jest mnostwo ludzi
a ja się nie moge doczekać aż kupię wtedy tez bedę śmigać
Stary 2008-04-09, 11:22   #429
Ewelina9033
Rozeznanie

a ile dziennie dziewczyny jezdzice na rolkach??

16.11.2008 Razem

13.06.2015 Żona

Tp 26.09.2015 Szymuś
Stary 2008-04-09, 12:50   #430
lain
Zakorzenienie

Cytat:
a ile dziennie dziewczyny jezdzice na rolkach??
nie jezdze codziennie. moje wieczorne jezdzenie wokol Blon to jakies 7-10km (w zaleznosci od kondycji TZa, bo on biega, wiec jak stwierdzi, ze wystarczy to wracamy do domu)
jak wybieramy sie w ciagu weekendu np. na wycieczke droga rowerowa w strone Tynca to kilometrow juz jest sporo wiecej.
Stary 2008-04-09, 13:50   #431
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
nie jezdze codziennie. moje wieczorne jezdzenie wokol Blon to jakies 7-10km (w zaleznosci od kondycji TZa, bo on biega, wiec jak stwierdzi, ze wystarczy to wracamy do domu)
ja bylam wczoraj na bloniach od 19, mnostwo ludzi i zrobilam 12km i mam dokladnie tak samo - jezdze tyle, ile moj TŻ przebiegnie, bo ja jade a on biega i tez nie jezdze codziennie - w zaleznosci od pogody, od tego o ktorej koncze zajecia itp ale dzis ide znowu o ile sie ta piekna pogoda nie zepsuje

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-09, 21:20   #432
natalka_rulez
Raczkowanie

Cytat:
no właśnie nad tymi rolkami się zastanawiam. widziałam je już wczęsniej u tego sprzedawcy, ale jak na razie nie mam kasy, planuje zakup pod koniec czerwca/początek maja...ale nie wiem czasem czy wtedy ceny nie pójdą w górę - bo komunie i w ogóle.... ale rozumiem, ze jesteś zadowolona, tak?

http://www.onemilliongiraffes.com/
natalka_rulez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 21:23   #433
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalka_rulez Pokaż wiadomość
no właśnie nad tymi rolkami się zastanawiam. widziałam je już wczęsniej u tego sprzedawcy, ale jak na razie nie mam kasy, planuje zakup pod koniec czerwca/początek maja...ale nie wiem czasem czy wtedy ceny nie pójdą w górę - bo komunie i w ogóle.... ale rozumiem, ze jesteś zadowolona, tak?
Jestem zadowolona
Stary 2008-04-09, 21:25   #434
zico
Raczkowanie

Cytat:
Cyferka 7 oznacza rodzaj łożysk w kółkach ("1" są najwolniejsze, a "7" w tym wypadku najszybsze)
Nieprawda. Jest wiele przykładów, że np. 5 jest szybsza, wytrzymalsza i wykonana z najlepszych materiałów niż 7, 9 czy nawet 11.

profesjonaliści we wrotkarstwie (jazda na rolkach):
http://www.wrotkarstwo.pl

zico jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 21:35   #435
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zico Pokaż wiadomość
Nieprawda. Jest wiele przykładów, że np. 5 jest szybsza, wytrzymalsza i wykonana z najlepszych materiałów niż 7, 9 czy nawet 11.
Ale jeśli wszystkie te abec'i byłyby z tego samego materiału, to czy nie uważasz, że 7 byłaby szybsza niż 5 czy 3? ;> wydaje mi się, że byłaby Wiadomo, że zależy to od materiału, ale myślę, że trudno jest dokonać porównania takich łożysk na podstawie 2 par rolek od różnych sprzedających, powiedzmy na allegro ;D
Stary 2008-04-10, 06:21   #436
zico
Raczkowanie

Cytat:
Ale jeśli wszystkie te abec'i byłyby z tego samego materiału, to czy nie uważasz, że 7 byłaby szybsza niż 5 czy 3? ;> wydaje mi się, że byłaby Wiadomo, że zależy to od materiału, ale myślę, że trudno jest dokonać porównania takich łożysk na podstawie 2 par rolek od różnych sprzedających, powiedzmy na allegro ;D
Powiem tak - im bardziej się chwalą tymi "abecami" tym gorszy jest to sprzęt I jeszcze te kółka "kauczukowe" - jak ktoś siedzi w temacie, to ma naprawdę z tego niezły ubaw

Osobiście ścigam się przeważnie na łożyskach, na których jest napisane ABEC 5, rzadko jeszcze wybieram ABEC 7. Po prostu wybieram łożyska trwałe, niekiedy je "tuninguje" żeby uzyskać mniejszą wagę i lepsze toczenie. Jeden komplet spokojnie mi starcza na 3 lata, tudzież przejechane grubo ponad 10000km. Ale do tego jeszcze trzeba dodać zasadę "jak dbasz - tak masz"

Oczywiście napisałaś mądrze, widać, że zagłębiłaś się w temat - szacunek

Stary 2008-04-10, 17:26   #437
Ewelina9033
Rozeznanie

Cytat:
o Widze ze jest jakis specjalista od rolkow )
a wiec moze o tym modele powiedziec madrego ?? prosze linka daje http://www.allegro.pl/item340392488_...on_roz_4 1.html czekam na odpowiedz

16.11.2008 Razem

13.06.2015 Żona

Tp 26.09.2015 Szymuś
Stary 2008-04-10, 17:58   #438
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem tak - im bardziej się chwalą tymi "abecami" tym gorszy jest to sprzęt I jeszcze te kółka "kauczukowe" - jak ktoś siedzi w temacie, to ma naprawdę z tego niezły ubaw

Osobiście ścigam się przeważnie na łożyskach, na których jest napisane ABEC 5, rzadko jeszcze wybieram ABEC 7. Po prostu wybieram łożyska trwałe, niekiedy je "tuninguje" żeby uzyskać mniejszą wagę i lepsze toczenie. Jeden komplet spokojnie mi starcza na 3 lata, tudzież przejechane grubo ponad 10000km. Ale do tego jeszcze trzeba dodać zasadę "jak dbasz - tak masz"

Oczywiście napisałaś mądrze, widać, że zagłębiłaś się w temat - szacunek
Jednak nie mogę nie zgodzić się z Tobą, bo sama kiedyś posiadałam deskę, w której każde z kółeczek miały inne łożyska (bo koledzy nie mieli jednakowych, a i tak każde z tych łożysk były używane już^^)..no i rzeczywiście niekiedy nawet te 3 kręciły się szybciej i dłużej trzymały niż nieszczęsne 7 No, ale fakt faktem- co innego łożyska wymoczone i zadbane, a co innego przeżyte i brudne

Dziękuję bardzo i również składam pokłon, bo nie trudno zauważyć, że się znasz na tym, o czym piszesz
Stary 2008-04-10, 21:57   #439
zico
Raczkowanie

Cytat:
o Widze ze jest jakis specjalista od rolkow )
a wiec moze o tym modele powiedziec madrego ?? prosze linka daje http://www.allegro.pl/item340392488_...on_roz_4 1.html czekam na odpowiedz
Być może będziesz z nich zadowolona - trudno ocenić.
Z reguły jakieś firmy typu spokey, street fighter, pro sport i jakieś inne nazwy typu "dzikie węże" będą trudne do ocenienia tak na odległość, a i w 90% będzie to chłam.

Po prostu firmowe rolki typu Rollerblade, Roces, Powerslide, Śp. Salomon oraz Tecnica, czasem K2 oraz Fila - będziesz w 100% pewna, że rolki są ok i będą wygodne - szczególnie podstawowe modele gdzie jest nacisk na komfort. Komfort ciut maleje im masz szybsze rolki - tam już jest potrzebne pewne sterowanie nad rolkami przy dużych prędkościach. Dreszczy też dostaję jak firmy wciskają rolki z kołami 90mm dla osób początkujących - masakra.

Powtórzę jeszcze raz - lepiej dołożyć, kupić nawet najprostszą rolkę firmową. Różnica nawet z najlepszą rolką "niefirmową" jest niewyobrażalna. Komfort, lepsze toczenie, najwyższa jakość - to zaledwie początek. Trzeba patrzeć dalej - jak wygląda serwis tej firmy, czy można dokupić np. hamulce jak ktoś używa, czy rolka posłuży nam dłużej, czy wygoda pozwoli na zdrowie naszych stóp. Wierzcie mi, widziałem wiele - 1 co widać, że ma się nijaki sprzęt to jak dana osoba jedzie i ma nogi niby prosto, a rolki się przekrzywiają mocno pod kątem - koślawo to wygląda i nie jest dobre dla naszych nóg.
Następnie - koła. To, że cicho jadą, to nie znaczy, że to od nich zależy. W firmowym sprzęcie szczególnie dla początkujących są koła miękkie. Czyli bardzo dobrze wpływają na stawy - tego nie odczujecie jako młodzi, ale odczujecie w późniejszym wieku. Twarde koła przenoszą wszystko na kolana, i dalej stawy to zapamiętają. Czyli pozostaje dobór twardości koła do wagi użytkownika. Mało tego. Nie zawsze twardość na kole odpowiada twardości faktycznej. I tu też klops.

W rolkach jest dużo ważnych kwestii jeśli chodzi o zdrowie i trzeba niestety pamiętać, że cena czy wygląd nie powinny być kryterium wyboru danego modelu. Tanio i ładnie? Zdrowie wyjdzie drożej i brzydko. Wszystko napisane całkiem serio. Dowód: mam przejechane 14 lat na markowym sprzęcie, grubo ponad 45000km na rolkach. Mój kolega nie do końca jeździł na markowym sprzęcie. Teraz czeka go operacja kolan - nie musi, ale jeśli chce jeździć to musi się zdecydować.

Oczywiście nie bierzcie zaraz tego wszystkiego do siebie, że kupiliście tanie rolki, że zaraz coś się złego stanie. Trzeba tylko pamiętać, żeby koła nie były za twarde, rolki bardzo wygodne i dobrze zapięte, żeby uczyć się jeździć prawidłowo i technicznie, a nie na hura "lecę jak orzeł, nie wiem gdzie wyląduje"

Sport jest wyśmienity i dodatkowo dopowiem, że jest jednym z najbardziej bezpiecznych sportów na świecie, zaraz po pływaniu. Naprawdę.

Stary 2008-04-10, 22:21   #440
pani ćma
Zakorzenienie

zico - ja juz kiedys sie ciebie radzilam i teraz znowu zapytam bo innego znawcy rolek nie znam
kupilam K2 Athena, mam kolka w rolkach - dwa przednie po 80mm, dwa tylnie - po 84mm. i tak sie zastanawiam, jak w przypadku zroznicowanych kolek wyglada po jakims czasie ich zamiana, krzyzowanie, to cale przestawianie kolek? bo jakos nie wiem jak to sobie wyobrazic

Ale przynosi szacunek.

Stary 2008-04-11, 06:18   #441
zico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
zico - ja juz kiedys sie ciebie radzilam i teraz znowu zapytam bo innego znawcy rolek nie znam
kupilam K2 Athena, mam kolka w rolkach - dwa przednie po 80mm, dwa tylnie - po 84mm. i tak sie zastanawiam, jak w przypadku zroznicowanych kolek wyglada po jakims czasie ich zamiana, krzyzowanie, to cale przestawianie kolek? bo jakos nie wiem jak to sobie wyobrazic

Tylko zamiana drugie z pierwszym, trzecie z czwartym...

Takie hybrydy tworzą firmy, po to, a by kupować u nich komplety kół lub niestety trzeba szukać na sztuki. U Ciebie jes to 2x80, 2x84.
Inne firmy kombinują jeszcze inaczej:
3x84mm, 1x80mm
3x100mm, 1x84mm

Najlepiej wybierać rolki, gdzie 4 kółka mają tą samą średnicę i jednakowy odstęp pomiędzy kółkami. To gwarantuje nam równomierne ścieranie się kółek jak i łożysk. No i oczywiście nie ma problemu z zakupem nowych kółek - wybór jest wtedy największy.

Stary 2008-04-11, 10:47   #442
nervica
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: Rolki:)

Nie mam zielonego pojęcia o poruszaniu się na rolkach, ale tak cholernie mi się to podoba, że po prostu mmmuszę spróbować! Nie chciałabym się natomiast zniechęcić tak jak do łyżew. Kiedyś ktoś mnie podciął i przy upadku złamałam nos. Mam nadzieję, że rolki będą dla mnie łaskawsze

I tu pytanie... Zico nie ukrywam, że miałeś praktycznie bezpośredni wpływ na moją decyzję w wyborze producenta. Powiedz mi jeszcze tylko... czy rolki Rollerblade Wing 6.0 będą ze mną współpracowały przy NAUCE jazdy?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wing.jpg (62,8 KB, 47 załadowań)

Ludzi poznaje się po ich śmieciach.

(Oliver Brown)
nervica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-11, 12:17   #443
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko zamiana drugie z pierwszym, trzecie z czwartym...
do zmiany kolek jeszcze troche czasu mi pozostalo, bo rolki niedawno kupione, zreszta chyba pamietasz ze mi pomagales, przesylales swoje typy itp.
a co do zmiany - tak wlasnie to sobie wyobrazalam, dziekuje bardzo

Ale przynosi szacunek.

Stary 2008-04-11, 13:00   #444
Nixie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nervica Pokaż wiadomość
czy rolki Rollerblade Wing 6.0 będą ze mną współpracowały przy NAUCE jazdy?
No niestety, ale rolki za Ciebie nie nauczą sie jeździć

A tak na serio to też mam Rollerblade i są znakomite
Nixie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-11, 14:27   #445
martinia
Zakorzenienie

kupowałam rolki Rollerblade ale Activa, właśnie od zica w zeszłym roku zaczęłam na nich jeździć po baardzo długiej przerwie, kiedy postanowiłam wrócić do tego cudnego sportu i jestem zadowolona. Rollerblade to dobra firma, więc polecam
martinia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-11, 20:25   #446
zico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nervica Pokaż wiadomość
Nie mam zielonego pojęcia o poruszaniu się na rolkach, ale tak cholernie mi się to podoba, że po prostu mmmuszę spróbować! Nie chciałabym się natomiast zniechęcić tak jak do łyżew. Kiedyś ktoś mnie podciął i przy upadku złamałam nos. Mam nadzieję, że rolki będą dla mnie łaskawsze

I tu pytanie... Zico nie ukrywam, że miałeś praktycznie bezpośredni wpływ na moją decyzję w wyborze producenta. Powiedz mi jeszcze tylko... czy rolki Rollerblade Wing 6.0 będą ze mną współpracowały przy NAUCE jazdy?

WING 6.0 to model dla początkujących z opcją na "tuning" rolek fitness
Możesz w przyszłości zamienić kółka na ciut większe, a różnica będzie na tyle rozpoznawalna, że poczujesz wiatr we włosach

Czyli jeśli w przyszłości nie chcesz kupować nowych rolek i dużo jeździć, a tym bardziej teraz zacząć - to Wing 6.0 będzie bardzo dobrym wyborem.

Stary 2008-04-12, 15:08   #447
iskralight
Zadomowienie

ZICO! Zauważyłam, że się znasz na roklach i na tym sporcie, więc może będziesz miał czas mi udzielić małej rady .

Nie wiem czym mogę nasmarować kółka w rolkach (FILA), kupiłam WD40 ale nie wiem czy nie zniszczę tym łożysk...

A jeśli będę chciała je czyścić, to czym? też WD40? na opakowaniu pisze, że się nadaje, i ze nei zawiera silikonu przez co kurz i brud nie przylegają do niego.

Na wrotkarstwo.pl przeczytałam, że robi się kąpiele w nafcie. Na czym to polega? Wlewam parafinę do pojemnika, wrzucam tam łozyska i mają leżeć jakiś czas?

Będę wdzięczna za rady ;-)
iskralight jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-12, 15:26   #448
iskralight
Zadomowienie

i jeśli mam być szczera, to boję się je rozkręcać... kupiłam dzisiaj zestaw kluczy i WD40, i za bardzo nie wiem co robić. Boje sie że coś zepsuje dlatego wolę zapytać doświadczonego rolkarza...

Przed chwilką wzięłam się za rozkręcanie i zrezygnowałam. I nawet nie iwme któe części mogę spryskać tym WD40 a które nie. Mam rozkręcić łożyska na części jak na rysunku i każdą wysmarować ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg lozyska.jpg (8,5 KB, 10 załadowań)
iskralight jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-12, 16:54   #449
pani ćma
Zakorzenienie

iskralight - ja tez nie mam zielonego pojecia o konserwacji rolek, wiec zapewne je oddam do serwisu jak bedzie trzeba je przeczyscic ale mysle, ze zico ci pomoze

Ale przynosi szacunek.

Stary 2008-04-12, 20:25   #450
zico
Raczkowanie

Odpowiem Wam moi mili niebawem, jestem akurat na zawodach w miejscu gdzie jest baaaaaardzo wooooolny internet, a trochę muszę się rozpisać. Cierpliwości

Nowe wątki na forum Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości