Rolki:) - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Notka

Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych.

Narzędzia
Stary 2009-04-04, 19:31   #931
Majeczka993xy
Rozeznanie

Dot.: Rolki:)

godzinka na roleczkach cuudnie bylo
lecz umarli nie wracaja....
Majeczka993xy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-04, 20:03   #932
DolinaNocy
Rozeznanie

Dzisiaj godzinke mam za soba ale musze sie jednak nauczyc hamowac, bo osiagnelam dzis taka predkosc jadac z gorki, ze modlilam sie tylko zeby za zakretem nic nie jechalo TŻ powiedzial, ze wygladalam jak taka bezwladna kulka A ja sie bałam wogole przechylic przy kolejnym okrazeniu juz hamowalam na trawniku
DolinaNocy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 06:58   #933
zico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Majeczka993xy Pokaż wiadomość
a ja wczoraj zaszalalam i wyszlam na moje kochane roleczki jezdzilam ok godzinke wiece moze ile kcal spala sie przy takim normalnym tempie jazdy na rolkach ??? co jest lepze rower stacjonarny czy rolki??
Więcej się spala kalorii tam, gdzie więcej działa mięśni na raz. Czyli na rolkach używasz więcej mięśni niż na rowerze. Jakbyś machała tylko ręką to byś musiała machać 20godzin, żeby spalić tyle samo kalorii, co w jeździe na rolkach przez 14,5 minuty

---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:47 ----------

Cytat:
Napisane przez dotka128 Pokaż wiadomość
Zauwazylam ze czesto ZICO podkresla ze nie ma czegos takiego jak kolka kauczukowe, zastanawia mnie dlaczego wiec takie okreslenie zostalo wprowadzone, sama do niedawna myslalam ze jest poprawne.
Ostatnio powiedzialam kolezance ze kupuje nowe rolki to mi odpowiedziala "pamietaj ze najlepsze to te z kauczukowymi kolkami"

Wszyscy tu mowia jakie rolki wybrac a powie mi ktos jak zrobic zeby jezdzic na rolkach do tylu? tylko tak plynnie i szybko. bo ja jakos tego nie umie opanowac chyba ze to tez kwestia rolek
Kauczukowe - taką nazwę wprowadzili, ponieważ się nie znają w ogóle na rolkach. Po prostu jest to niewiedza sprzedających, a kauczuk się ładnie kojarzy: miękki, cichy. Krótki test: pytasz sprzedawcy z czego są zrobione kółka: odpowiada kauczuk. Już możesz ominąć ten sklep z daleka, ponieważ nie wiadomo, co jeszcze potrafi "opowiedzieć" ciekawego o sprzęcie. Po prostu się nie zna. A co dopiero żeby prawidłowo dobrać sprzęt do umiejętności, wagi? Czy sprzedawca też zapyta czy dana osoba ma problem z kolanami? Wątpię. Tą wiedzę nie poznaję się w przeciągu miesiąca jak potrafią niektórzy pracować w takich sklepach. Żeby wiedzieć o rolkach - trzeba znać ich historię, producentów kół, łożysk, przede wszystkim jeździć w wielu konkurencjach wrotkarskich. Trzeba znać wykonanie każdego elementu i powiedzieć do czego on służy czy pomaga przy jeździe: niski balans, twardość kół, średnica kół, jakość wykonania łożysk, sposoby wymiany kół w zależności od techniki jazdy. Np. jak ktoś przychodzi do mnie z używanymi rolkami, to patrząc na same kółka jestem w stanie ocenić czy ma prawidłową technikę jazdy czy nie. Ale to tylko zalążek tej wiedzy. Pewnych rzeczy nie mogę zdradzić na takich forach, ponieważ "moja konkurencja" potrafi bezczelnie skopiować opisy lub opierać się na moim doświadczeniu. Wiem, że nie da się tego tak od razu wszystkiego pojąć, ale niestety wiele konkurentów po prostu tak robi i walczę o np. opisy sprzętu (prawa autorskie) jak z wiatrakami. Taka jest niestety prawda.

Co do jazdy w tył - niedługo zaczynam robić filmiki instruktażowe, będą dostępne na moim blogu: www.zico-skating.com na stronie www.wrotkarstwo.pl/forum oraz na youtube. I tutaj już mi nikt tego nie skopiuję, bo filmu się nie da tak łatwo przerobić, skoro będzie on z moją fizjonomią i logówkami promotorów wrotkarstwa w Polsce. Bo takich osób w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki.

profesjonaliści we wrotkarstwie (jazda na rolkach):
http://www.wrotkarstwo.pl

Edytowane przez zico
Czas edycji: 2009-04-05 o 07:00
zico jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 19:02   #934
pysia222
Zakorzenienie

A ja juz prawie od tygodnia jezdze sobie 12 km w 45 min. potem jeszcze 15 min na orbitreku i kilka cw. na brzuch , uda itp
Sliczna pogoda teraz jest do jazdy na rolkach, mam nadzieje , ze tak juz zostanie.
Na jutro tez juz rolki sa zaplanowane.
pysia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 20:17   #935
DolinaNocy
Rozeznanie

U mnie dzis roleczki niestety leżały .. Ale jutro po pracy juz zaplanowana przejazdzka
Tak mi sie przypomnialo ... jak bylam wczoraj to zauwazylam, ze prawa rolka jakby mi sie wyginala kolkami na zewnatrz .. mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi ... Nie wiem, wydaje mi sie, ze noge mam dobrze usztywniona, a tak mi sie wydawalo, ze to moze byc wina tego, ze za luzna by byla, ale nie .. Tzn. moze sa i pol numeru za duze, ale zakladam grubsza skarpete, mocno sciskam i jest ok. No i w zasadzie to tylko w prawej nodze tak :| Hmm .. Macie jakiś pomysl na to?
DolinaNocy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 12:47   #936
dotka128
Raczkowanie

A ja sobie kupilam dzis nowe roleczki Mialam troche szczescia bo trafilam na Rollerblade ostatnie w moim rozmiarze i byly przecenione Sa poprostu cudne, szkoda ze pogoda dzis taka srednia, ale cos czuje ze jak tylko nie bedize padalo to nie wytrzymam i bede je jeszcze dzis testowac
dotka128 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 13:03   #937
Achnes
Zadomowienie

ja rolki mam, kupione uż rok temu i strasznie chciałabym jeździć ale... nie mam równowagi. ustać jeszze ustoje, ale jakikolwiek ruch powoduje we mnie paniczny strach. i na nic asekuracja chłopaka się zdaje, bo z nią jest jeszcze gorzej. macie może jakieś rady?
Achnes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 17:12   #938
Agaimka
Rozeznanie

Witam! mam pytanie do Zico, otóż kupiłam roli Rollerblade fitness 90mm/84A, ale mam problem, poniewaz nie umiem jeździc na rolkach i dopiero sie ucze i mam problem, poniewaz te rolki sa bardzo szybkie i trudno mi sie na nich nauczyc jezdzic teraz załuje, ze nie kupiłam rolek z mniejsymi kółkami, bo takie są chyba bardziej stabilne, no i nie osiągają od razu takiej prędkości. Stad moje pytanie, czy jest mozliwośc wymiany kółek na mniejsze i jeżeli tak to jaką wielkosc na poczatku wybrac?? Bardzo prosze o odpowiedz, bo bardzo chce nauczyc sie jezdzic a mam z tym mega problem
Agaimka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-07, 17:41   #939
zico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agaimka Pokaż wiadomość
Witam! mam pytanie do Zico, otóż kupiłam roli Rollerblade fitness 90mm/84A, ale mam problem, poniewaz nie umiem jeździc na rolkach i dopiero sie ucze i mam problem, poniewaz te rolki sa bardzo szybkie i trudno mi sie na nich nauczyc jezdzic teraz załuje, ze nie kupiłam rolek z mniejsymi kółkami, bo takie są chyba bardziej stabilne, no i nie osiągają od razu takiej prędkości. Stad moje pytanie, czy jest mozliwośc wymiany kółek na mniejsze i jeżeli tak to jaką wielkosc na poczatku wybrac?? Bardzo prosze o odpowiedz, bo bardzo chce nauczyc sie jezdzic a mam z tym mega problem
No i właśnie to jest przykład złego dobrania rolek. Chodzi o balans.
Kto Tobie je wcisnął?

Oczywiście możesz zmienić kółka na mniejsze - 80mm będą ok.

Stary 2009-04-07, 19:38   #940
Agaimka
Rozeznanie

Zico bardzo Ci dziękuję za odpowiedz pocieszyłes mnie, ze całe rolki nie bedą do wymiany. Czy takie kółka będą odpowiednie http://zicoracing.com/index.php?prod...ct&prod_id=267 ?? czy do tego cos jeszcze musze dokupic, czy same kółk wystarcza?? moge sama je wymienic, czy musze zaniesc gdzies do sklepu??
Stary 2009-04-07, 20:10   #941
zico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agaimka Pokaż wiadomość
Zico bardzo Ci dziękuję za odpowiedz pocieszyłes mnie, ze całe rolki nie bedą do wymiany. Czy takie kółka będą odpowiednie http://zicoracing.com/index.php?prod...ct&prod_id=267 ?? czy do tego cos jeszcze musze dokupic, czy same kółk wystarcza?? moge sama je wymienic, czy musze zaniesc gdzies do sklepu??
Te dadzą rady: http://zicoracing.com/index.php?prod...uct&prod_id=74

I sama dasz radę

Stary 2009-04-07, 21:15   #942
Agaimka
Rozeznanie

Bardzo dziękuje za pomoc
Stary 2009-04-08, 09:05   #943
orisha
Zakorzenienie

I to jest własnie problem - idziesz do sklepu sportowego, nie daj bosh sieciowego - i tak ci ładnie doradza, ze potem trzeba cos wymieniac albo sie ludzi zrazaja po nieudanych próbach

Tak miałam jak szukałam butów snowboardowych - w sklepie sportowym zapytalam kolesia o rozmiar, a on z przerazona mina od razu powiedzial, ze sie na tym nie zna i mi nie pomoze dobrac A mnie chodziło o mniejszy rozmiar

Ja sezon oficjalnie otwierałam w sobote na Błoniach. Fajnie mi sie jezdziło po przerwie. Było jeszcze mało ludzi jezdzacych wieczorem - w sumie troche chłodno sie kolo 22 robi

Motywacja: Lady 2 be FIT
orisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 11:23   #944
Enaffi
Wtajemniczenie

Zgłaszam sie ponownie do wątkudzisiaj otwieram sezontylko najpierw rolki odnaleść
Enaffi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-10, 15:04   #945
arv
Przyczajenie

Smile Dot.: Rolki:)

Witam wszytskich rolkomaniaków!
Nie będę oryginalna Proszę o pomoc, które rolki wybrać. Jestem początkująca. Zależy mi na wygodzie i komforcie jazdy.
Rollerblade 08 Sugar Free Miami Combo Wmn czy K2 Athena.
A może jeszcze inne...?
Będę wdzięczna za wskazówki!
arv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-10, 18:35   #946
pysia222
Zakorzenienie

Dzisiaj bylam 2 h na rolkach i swietnie sie bawilam z moim Tz

arv ja polecam K2 sama na takich jezdze , ja mam od roku model Celena i jestem bardzo zadowolona( wczesniej tez mialam K2) ,sa szybkie ,zwinne bardzo, bardzo wygodne, maja swietne wiazanie a do tego super wygladaja .
Jedynym ich problemem jest to , ze musisz miec juz spore doswiadczenie w jezdzie bo bardzo szybko sie na nich jezdzi, i przy tym trzeba miec naprawde dobrze opanowane hamowanie .
Moja corka mimo ,ze ma 7 lat tez jezdzi na K2 nie pamietam nazwy, ale sa super rozowe dla niej to bylo istotne .
Natomiast mi zalezalo na sprawdzonym sprzecie sama bylam z K2 zadowolona to i jej kupilam.
Stary 2009-04-10, 19:18   #947
scatty princess
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez arv Pokaż wiadomość
Witam wszytskich rolkomaniaków!
Nie będę oryginalna Proszę o pomoc, które rolki wybrać. Jestem początkująca. Zależy mi na wygodzie i komforcie jazdy.
Rollerblade 08 Sugar Free Miami Combo Wmn czy K2 Athena.
A może jeszcze inne...?
Będę wdzięczna za wskazówki!
Cytat:
Napisane przez pysia222 Pokaż wiadomość
Dzisiaj bylam 2 h na rolkach i swietnie sie bawilam z moim Tz

arv ja polecam K2 sama na takich jezdze , ja mam od roku model Celena i jestem bardzo zadowolona( wczesniej tez mialam K2) ,sa szybkie ,zwinne bardzo, bardzo wygodne, maja swietne wiazanie a do tego super wygladaja .
Jedynym ich problemem jest to , ze musisz miec juz spore doswiadczenie w jezdzie bo bardzo szybko sie na nich jezdzi, i przy tym trzeba miec naprawde dobrze opanowane hamowanie .
Moja corka mimo ,ze ma 7 lat tez jezdzi na K2 nie pamietam nazwy, ale sa super rozowe dla niej to bylo istotne .
Natomiast mi zalezalo na sprawdzonym sprzecie sama bylam z K2 zadowolona to i jej kupilam.

popieram
tez mam k2 ( i nawet model athena) . Sa swietne! Wygodne, lekkie, super wygladaja, wspieraja akcje charytatywna no same +
Chociaz przyznam, ze na poczatku tez mnie ich "szybkosc" przerazila ale poprostu nie bedziesz sie tak rozpedzac i problem z glowy !
Warto zainwestowac w dobre rolki

u mnie dzis godzinka zaliczona Ale ludzie sie dziwnie patrzyli, chyba z tego wzgledu, ze Wielki Piatek
scatty princess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-10, 19:56   #948
pani ćma
Zakorzenienie

ja tez mam rolki K2 Athena (wersje z dwoma przednimi kolkami 80mm, a dwoma tylnymi 82mm), sa super wygodne, lekkie, szybkie, wspieraja walke z rakiem piersi (o ile dobrze pamietam ) i wygladaja super takze polecam z czystym sumieniem

ja nie jezdze od wczoraj bo przyjechalam do miasta rodzinnego na swieta i nie mialam jak ich zabrac ze soba

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-10, 20:10   #949
scatty princess
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
ja tez mam rolki K2 Athena (wersje z dwoma przednimi kolkami 80mm, a dwoma tylnymi 82mm), sa super wygodne, lekkie, szybkie, wspieraja walke z rakiem piersi (o ile dobrze pamietam ) i wygladaja super takze polecam z czystym sumieniem

ja nie jezdze od wczoraj bo przyjechalam do miasta rodzinnego na swieta i nie mialam jak ich zabrac ze soba
qrde az wstalam z lozka i poszlam zobaczyc, czy tez mam dwa tylnie kołka 82, bo sie zdziwilam, ze tak moze byc ...
ale nieeee mam 80 wszystkie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-10, 20:12   #950
blaada
Przyczajenie

Witam
pogoda ladna, wiec i sezon rozpoczety juz tydzien temu. Od (stanowczo zbyt) dawna jezdzilam na rocesach, takich juniorskich jeszcze, w koncu zmienilam na nowe(spokey, nie do konca planowane, ale jestem zadowolona, a wymagania pewne mam) i przyznaje - roznica jest in plus oczywiscie. tyle, ze na starych "czulam", ze jade- trzeba bylo wlozyc w te czynnosc spore poklady sily - a teraz? czuje sie troche jak na lyzwach

ale wracajac do tematu -czas na jazde mam glownie w weekendy, norma dzienna na te dni jak na razie wynosi 16 km, ale od jutra dodajemy jeszcze 4

zabawa swietna i sporo daje, jesli chodzi o efekty wizualne. na ksztalt lydek nie narzekam, nad udami pracuje, zobaczymy, co z tego wyjdzie(polaczone z aqua aerobikiem, moze cos sie uda). Cel - ladne nogi na lato i poprawa formy.

powodzenia wszystkim zapalencom
blaada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-10, 20:16   #951
Brydzia_
Zakorzenienie

dziewczyny a co mogłybyscie polecic w granicach 200zł ?
Miałam już kilka par rolek ale przeważnie to byly takie zwykle nie firmówki
Zastanawiałam się nad TEMPISH MONTANA GOLD ale sama nie wiem

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-11, 19:31   #952
pysia222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scatty princess Pokaż wiadomość
qrde az wstalam z lozka i poszlam zobaczyc, czy tez mam dwa tylnie kołka 82, bo sie zdziwilam, ze tak moze byc ...
Moje maja 90 mm
Stary 2009-04-12, 12:37   #953
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
wiem, bo w wiekszosci sklepow byla dostepna wersja taka jak ty masz - wszystkie po 80mm.
ja kupilam w decathlonie taka, ze dwa przednie mam 80mm, dwa tylne 82mm. rewelacyjnie sie jezdzi

jak wroce na studia po swietach to moze uda mi sie zrobic zdjecie i wstawic

Ale przynosi szacunek.

Stary 2009-04-12, 13:51   #954
Devision
Raczkowanie

Nie nawiązując do tematu kółek:
Właśnie wróciłam!
Na mych nowych (od piątku!) Rollerbladach to sie zabić można -nie jestem przyzwyczajona do tak szybkiej jazdy,ale żyje i czuje się cudnie!
Oh Yeah...
Devision jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-12, 18:40   #955
scatty princess
Zadomowienie

Cytat:
wiem, bo w wiekszosci sklepow byla dostepna wersja taka jak ty masz - wszystkie po 80mm.
ja kupilam w decathlonie taka, ze dwa przednie mam 80mm, dwa tylne 82mm. rewelacyjnie sie jezdzi

jak wroce na studia po swietach to moze uda mi sie zrobic zdjecie i wstawic

czekam
Stary 2009-04-12, 19:07   #956
podblond
Raczkowanie

Ja mam K2 Velocity 4.0 woman i jestem z nich bardzo zadowolona. Spędzam z nimi mnóstwo czasu i tak na prawdę bez tych 8 kółek świat byłby inny
Zico, co myślisz o K2? Bo widziałam, że nie masz rolek tej firmy...

"Tu się nic z powietrza nie bierze. Trzeba nad sobą pracować." W. Cywiński

Po obliczeniu mojego BMI okazało się, że jestem za niska...
podblond jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-12, 20:04   #957
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
kupilam K2 Athena, mam kolka w rolkach - dwa przednie po 80mm, dwa tylnie - po 84mm. i tak sie zastanawiam, jak w przypadku zroznicowanych kolek wyglada po jakims czasie ich zamiana, krzyzowanie, to cale przestawianie kolek? bo jakos nie wiem jak to sobie wyobrazic
Cytat:
Napisane przez zico Pokaż wiadomość
Tylko zamiana drugie z pierwszym, trzecie z czwartym.

Takie hybrydy tworzą firmy, po to, a by kupować u nich komplety kół lub niestety trzeba szukać na sztuki. U Ciebie jes to 2x80, 2x84.
Inne firmy kombinują jeszcze inaczej:
3x84mm, 1x80mm
3x100mm, 1x84mm
Cytat:
czekam
odnalazlam swoje stare posty i odpowiedz zico na moj post, i co sie okazuje - mam dwa przednie kolka 80mm, a dwa tylne 84mm. (wczesniej napisalam, ze dwa tylne maja po 82mm, a to dlatego, ze nie mam tu gdzie jestem na swietach rolek i nie moglam spojrzec i sie upewnic)

wiec sama widzisz, ze takie modele istnieja. ale zdjecie tez zrobie jak wroce

Ale przynosi szacunek.

Stary 2009-04-12, 20:37   #958
zico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez podblond Pokaż wiadomość
Zico, co myślisz o K2? Bo widziałam, że nie masz rolek tej firmy...
Firmowe rolki, dużo modeli bardzo dobrych, lecz niestety w Polsce mógłby być inny dystrybutor. Chodzi głównie o serwis. W związku, że w rolkach moja osoba istnieje wiele lat - nie mogę sobie pozwolić na to, że jak klientom się coś stanie ze sprzętem to nie będę mieć części serwisowych... Dlatego nie mam K2 Części do Rollerblade, Roces mam na tony - dlatego mam te marki i praktycznie każdy problem rozwiążę

Stary 2009-04-13, 10:24   #959
arv
Przyczajenie

Kupiłam K2. Niestety musiałam zamówić przez internet bo u mnie w sklepach straszna bieda Wybór można powiedzieć znikomy, ale czekam z niecierpliwością na przesyłkę. Jak dostanę na pewno podzielę się wrażeniami!
arv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-13, 12:40   #960
blaada
Przyczajenie

Co do czesci zamiennych - wczesniej wspomnialam, ze zmienilam rolki, ale na moich starutkich rocesach chce sprobowac jezdzic kuzynka. Problem tylko w tym, ze z mojego hamulca niewiele zostalo jesli by ktos przypadkiem gdzies spotkal taki hamulec: http://www.tripdystrybucja.pl/index....=detail&id=103 byalbym wdzieczna za informacje, gdzie
blaada jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości