Sterylkowo-kastracyjny wątek wsparcia ;D - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-12, 22:21   #391
Monica_18
Przyczajenie

Dot.: Kotka po sterylizacji! Dziwne zachowania

Kotka ma zwiększony apetyt je za dwoje , jak nigdy sypia ze mną w łóżku i wciąż mruszy Jeśli chodzi o miauczenie to przestała jeszcze troszkę delikatnie ma rujkowe zachowania ale wydaje mi sie , że może być to kwestia hormonów , które po operacji się jeszcze nie ustabilizowały.

Pozdrawiam
Stary 2007-07-12, 22:35   #392
Gladys
Rozeznanie

Ja mam pytanię, moja kotka ma ok. 3 miesięcy, kiedy najlepiej jest ją wysterylizować?
Stary 2007-07-13, 11:20   #393
Monica_18
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Gladys Pokaż wiadomość
Ja mam pytanię, moja kotka ma ok. 3 miesięcy, kiedy najlepiej jest ją wysterylizować?

Kotka jest jeszcze młodziutka, moja została wysterilizowana mając 11 miesięcy. Jeśli kotka ma małe ruje , które ją nie dręczą tygodniami to warto poczekać ze sterylizacją do roku czasu tak mi się wydaje. Moja miała bardzo ciężkie i powracające rujki. Podawaliśmy jej tabletki ale neistety jak weterynarz mówi tabletki jednemu kotu pomagają jednemu szkodzą i powodują rope maciczną. Niestety moja kotka była tą częścią pechowych. Ale po operacji czuje się dobrze i mam nadzieję że moja decyzja o operacji była dobra.
Stary 2007-07-13, 11:23   #394
sky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gladys Pokaż wiadomość
Są różne szkoły podające różny wiek. Generalnie najlepiej to zrobić po osiągnięciu przez kota dojrzałości fizycznej (płciowej), czyli po ukończeniu 8 miesiąca życia.
Stary 2007-07-15, 15:47   #395
esfira
Zakorzenienie

http://vetserwis.pl/sterylizacja_kot.html tu mozesz poczytac na temat sterylizacji

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 12:22   #396
esminkaa
Raczkowanie

Unhappy wczoraj kocurek miał kastracje pomóżcie

Wczoraj mój 9 miesięczny kocurek miał kastracje w klinice dla zwierząt.
Zabrałam go stamtąd w godzinach wieczornych.
Całą noc dobrze przespał w domu tylko mam jeden problem.
Weterynarz jedynie co mi powiedział to kiedy dać mu jeść.
Teraz mam problem bo mój kot zrywa sobie opatrunek i czasami liże swoją ranę.
Czytałam na jednej ze stron internetowych, że nie powinien tego robić, ale nie wiem przez jaki czas.Po kastracji kotka minęło już 24godziny, więc jeżeli coś wiecie bardzo proszę napiszcie.
esminkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 13:55   #397
possiblymaybe
Raczkowanie

Dot.: wczoraj kocurek miał kastracje pomóżcie

zwierzaki po kastracji nie mogą przede wszystkim ruszać rany (tak żeby jej nie otworzyć) , dlatego też z tego co wiem psom zakłada się specjalne fartuszki bądź kołnierze, a kotom przeważnie stosuje się szwy wewnętrzne,więc myślę że nie ma obawy leżeli tylko liże ranę.
po 1 dniu możesz już podawać jedzenie ale w małej ilości i najlepiej jakiś whiskas czy coś takiego i obserwować kota po posiłku - jeżeli wymiotuje, to nie podawaj jedzenia jeszcze przez dzień.
ja wiem że to straszne patrzeć na własnego ulubieńca po operacji ale zapewniam że po 3-4 dniach wszystko wróci do normy a po tygodniu kot nie będzie pamiętać że taką operacje miał 9 miesięcy to świetny czas - młody kot lepiej znosi taką "przygodę"
serdecznie pozdrawiam Kocurka i Właścicielę
aha i jeśli masz wątpliwości mimo to, zadzwoń do veta - on wszystko Ci powie. Od tego jest
possiblymaybe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-03, 14:12   #398
lain
Zakorzenienie

jak to zrywa opatrunek? jaki opatrunek? hmmm moje nie mialy zadnych opatrunkow, tylko rozpuszczalne szwy ktore spokojnie mogly sobie wylizywac... a dzien po zabiegu juz spokojnie sobie jadly.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 14:30   #399
esfira
Zakorzenienie

mój po kastracji miał gaze przylepiona, która szybko odpadła, oprócz tego żadnych opatrunków czy szwów, nie lizał
daj kotu jesc
tylko nie whiskasa, bo to kiepska karma, najlepiej jakąs dobra karmę, możesz powoli wprowadzac karme adult, bo po kastracji to prawie dorosły kot
i bez paniki, kastracja to mały zabieg

Stary 2007-08-03, 23:36   #400
czarny kot
Zakorzenienie

Zadnego whiskasa. toz to gorsze od mcdonalda... Najlepiej, jak pisala esfira dobra karme adult - royalcanin, acana itp.

Mru mial tylko maly szew, nie pamietam zeby lizal. Jesli nadal wylizuje i rusza szwy to lepiej jednak kupic kolnierzyk. Instaluje sie go na kociej obrozce.

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-04, 00:30   #401
PumkaMarta
Raczkowanie

Smile Dot.: wczoraj kocurek miał kastracje pomóżcie

Mieszkam w Holandii i tu jest fajnie rozwinieta weterynaria. Zwierzeta podczas pierwszych wizyt maja wszczepiane micro-chipy na ktorych znajduja sie dane zwierzaka (ktore mozna zmieniac).

Jak kastrowalam swojego kocurka to po przyniesieniu go do domu bylam bardzo mile zaskoczona ze wszystko wyglada normalnie tylko jajka mniejsze, nawet siersc dookola jaj byla cala
PumkaMarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-04, 00:38   #402
raissa85
Raczkowanie

Mój kocurek był kastrowany 5 lat temu.Dostałam zalecenie,żeby przez 3 dni go dopilnować,żeby nie wylizywał ranki,choć szwy miał wewnętrzne rozpuszczalne.Ale zdaje się,ze teraz już coś unowocześnili,bo ostatnio z rozmowy z wetem wynikało,że pies po kastracji może bez kołnierzyka się obejść.Z kotami pewnie jest podobnie.
Z tego co pamiętam mój już drugiego dnia po zabiegu zachowywał się normalnie,jakby żadnego zabiegu nie było.
Warto zainwestować w dobrą karmę dla kastratów,taką w wersji light,żeby potem nie było niespodzianek z nerkami-podobnie jak czarny kot polecam royala albo acane(tańsza a równie dobra jakościowo).Ja się teraz zastanawiam nad testowaniem brita dla kastratów,ale widziałam opinię,że kotkom nie smakuje,a mój raczej do wybrednych należy
raissa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-04, 08:29   #403
possiblymaybe
Raczkowanie

co do łiskasa to ja nie miałam (a raczej moje pieszczochy) z nim żadnych przykrych niespodzianek, ale słyszałam wiele opinii że najlepszą karmą dla kota jest nutra (sucha karma) tyle że cena też ponoś niezła...

co do karmy w wersji light to chyba niezły pomysł, bo moja suczka po sterylce przytyła 7 kg i teraz z Ukochanej Kuleczki stała się Przekochaną Kulą
possiblymaybe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-04, 18:14   #404
esfira
Zakorzenienie

generalnie whiskas to jest pkp wśród karm dla kotów, a nutra, acana, brit, royal canin to jest teżewe nie ma porównania. Cena tez jest wyższa, ale to chyba normalne, ze lepsze rzeczy sa droższe, zresztą to jest opłacalna inwestycja
zdrowy kastrat nie wymaga podawania ani karmy light ani karmy dla kastratów, to chwyt marketingowy, potrzebuje tylko i wyłącznie dobrej karmy dla dorosłych kotów

Stary 2007-08-04, 23:35   #405
esminkaa
Raczkowanie

dziękuje Wam Dziewczyna za odpowiedź, ale na szczęście z kotkiem wszystko w porządkuczuje się już dobrze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg gfffucio.JPG (86,8 KB, 35 załadowań)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-04, 23:52   #406
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

Cytat:
Napisane przez esminkaa Pokaż wiadomość
dziękuje Wam Dziewczyna za odpowiedź, ale na szczęście z kotkiem wszystko w porządkuczuje się już dobrze
śliczniutki

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-05, 02:22   #407
raissa85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
zdrowy kastrat nie wymaga podawania ani karmy light ani karmy dla kastratów, to chwyt marketingowy, potrzebuje tylko i wyłącznie dobrej karmy dla dorosłych kotów
Częściowo się zgodzę,jednak jeśli kot jest niewychodzący,co za tym idzie ma zmniejszoną aktywność ruchową,wraz z wiekiem u kastratów MINIMALNIE rośnie ryzyko wystapienia SUK w stosunku do kotów niekastrowanych.Profilakt yczne karmy wspomagające układ moczowy (nie lecznicze stosowane u kotów chorych) kosztują ok.10 zl drożej przy 15 kg torbie,więc nie bardzo rozumiem co taki chwyt marketingowy miałby na celu.Nawet jeśli specjalnie nie pomaga,to zaszkodzić też nie może,zwłaszcza podawana na zmianę z normalną karmą,bo pozostałe własciwości ma identyczne jak karma podstawowa,jedynie zmniejszona zostaje ilość magnezu.Wet opiekujacy się moimi zwierzakami jest za,więc ja też jestem za,zwłaszcza,że Batiemu smakuje,wagę ma prawidłową i nic mu nie dolega.
Kocurek faktycznie śliczny
Stary 2007-08-05, 13:24   #408
esfira
Zakorzenienie

ja kupuje kotu normalna karme adult acana i ona tez ma
Cytat:
Niska zawartość magnezu wpływa na utrzymanie odpowiedniego PH moczu oraz działa zapobiegawczo wobec tworzenia się kryształów i kamieni moczowych.
http://animalia.pl/produkt.php?id=3960
kazda dobra karma adult ma profilaktyke kamieni moczowych, dlatego nie czeba kupowac specjalnej adult.
Cytat:
jednak jeśli kot jest niewychodzący,co za tym idzie ma zmniejszoną aktywność ruchową,wraz z wiekiem u kastratów MINIMALNIE rośnie ryzyko wystapienia SUK w stosunku do kotów niekastrowanych
ogólnie wraz z wiekiem prawdopodobieństwo rosnie, ale jesli porównac niewychodzacego kastrata i niekastrata, to nie ma różnicy

Stary 2007-08-05, 20:45   #409
raissa85
Raczkowanie

Wetem nie jestem,więc sprzeczać się nie będę,ale z ciekawości zapytam jutro doktorka jak to naprawdę jest z tymi karmami.
Esminkaa a jak kocurek?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-05, 21:47   #410
Dinara
Raczkowanie

To jest NORMALNE, że koty liżą rany jakie by one nie były, przeciez kiedy rana się goi okropnie swędzi, a kotki w ślinie mają składniki antybakteryjne i języczek-tarke, która się drapią.. Myślę, że jest na to rozwiązanie. lekarz kiedyś mi mówił, że są takie pastylki- kiedy je rozpuścisz i posmarujesz rane ona staje sie bardzo gorzka i kotek jej nie tyka. Spytaj sie swojego lekarza najlepiej.
Dinara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-05, 21:58   #411
esminkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez raissa85 Pokaż wiadomość
Wetem nie jestem,więc sprzeczać się nie będę,ale z ciekawości zapytam jutro doktorka jak to naprawdę jest z tymi karmami.
Esminkaa a jak kocurek?
a czuję się już dobrze, biega po domu jak zawsze.
Jestem bardzo zła, ponieważ wybrałam niby najlepszą lecznice w mieście, a nawet nie powiedzieli mi nic odnośnie rany mam nadzieje, że nici na rance są rozpuszczalne:
Weterynarz był na mnie zły bo chciał aby kocurek został na noc, ale ja jak go zobaczyłam musiałam go zabrać bo był już przebudzony i wyglądał tak strasznie, że nie wyobrażałam sobie zostawić go na noc i bardzo dobrze Gustawek(tak się nazywa) kiedy tylko przyszedł do mnie do domu położył się u mnie na łóżku i spał do rana.
Stary 2007-08-05, 22:05   #412
esminkaa
Raczkowanie

I chciałam Wam jeszcze raz podziękować za zainteresowanie i odpowiedzi bo naprawdę bardzo się bałam.
Wklejam jeszcze zdjęcie kota sprzed chwili
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu.JPG (49,8 KB, 32 załadowań)
Stary 2007-08-05, 23:21   #413
raissa85
Raczkowanie

"Zwykle kot może zostać zabrany do domu jeszcze tego samego dnia. Przed opuszczeniem kliniki powinnien otrzymać leki przeciwbólowe a właściciel - pisemne zalecenia, jak opiekować się nim po zabiegu. Z reguły zalecenia są bardzo krótkie:
głodówka jeszcze przez 12 godzin, woda do picia do woli,
ochrona rany przed lizaniem,
systematyczne podawanie zaleconych leków przeciwbólowych (najczęściej przez 2-3 dni),
utrzymywanie kontaktu z lecznicą na wypadek niepokojących objawów.

Stosowanie antybiotyku po operacji nie jest konieczne w przypadku zachowania przez chirurga wszystkich wymogów aseptyki przed i w trakcie zabiegu."(ze strony VETserwisu)

Jednym słowem mówiąc lecznica chyba chciała wyciągnąc od Ciebie dodatkowe pieniądze za przetrzymanie kota do następnego dnia.Mojego wet odwiózł po wybudzeniu do domu,ponieważ nie dysponowałam własnym transportem a potem jeszcze dzwonił zapytać czy wszystko dobrze.
Ze zdjęcia wygląda,że kotek ma się świetnie.
Stary 2007-08-06, 12:45   #414
esfira
Zakorzenienie

BTW bardzo ładny kotek, to jakas persowa mieszanka?

Stary 2007-08-06, 14:28   #415
esminkaa
Raczkowanie

jest to pers,a nie mieszanka
Stary 2007-09-09, 10:31   #416
_diabolique_
Raczkowanie

GG do _diabolique_
kilka pytań odnośnie sterylizacji

mam roczną kocicę i w środę poddałam ją sterylizacji, wycięto jej jajniki i kawałek macicy, ma szew na lewym boku
mam wielką prośbę, proszę o odpowiedź na kilka pytań, niestety nie mam czasu na przeglądanie innych wątków bo mam bardzo dużo nauki..

1.Chciałabym wiedzieć kiedy będę mogła wypuszczać ja na dwór bez nadzoru (mieszkam na wsi), to jest kot garażowy i całe dnie i noce spędzał na dworze, teraz mi miauczy dziecię pod drzwiami a boję się ją wypuścić żeby świństwa jakiegoś nie złapała

2.Dlaczego koty tyją i skąd taki apetyt się bierze??

3.Jak karmić przy braku pieniędzy na drogie karmy (oczywiście raz na jakiś czas kupie) przy 2 psach rybkach w oczku i kocicy

4.Kiedy odrośnie futerko ?
proszę o szybką odpowiedź

włosy->teraz 'połowa pleców'->>cel 'do pasa' i jeszcze dalej
za bardzo lubię jeść............
_diabolique_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-09, 12:18   #417
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia
Dot.: kilka pytań odnośnie sterylizacji

Cytat:
1.Chciałabym wiedzieć kiedy będę mogła wypuszczać ja na dwór bez nadzoru (mieszkam na wsi), to jest kot garażowy i całe dnie i noce spędzał na dworze, teraz mi miauczy dziecię pod drzwiami a boję się ją wypuścić żeby świństwa jakiegoś nie złapała
ogólnie po tygodniu. A jakie ma szwy? rozpuszczalne czy to zdjęcia? Upewnij się, czy nie zahaczy szwem o nic, poza tym czy da się złapać na zdjęcie szwów...
Cytat:
2.Dlaczego koty tyją i skąd taki apetyt się bierze??
koty tyją, bo żrą za dużo. Miarka od karmy- najlepszy środek odchudzający.
Cytat:
3.Jak karmić przy braku pieniędzy na drogie karmy (oczywiście raz na jakiś czas kupie) przy 2 psach rybkach w oczku i kocicy
dobry nie zawsze znaczy drogi- jest rewelacyj...no bardzo dobra karma, acana. Cene ma przyzwoitą, za 50 zł 3-4 kilo (rc za 50 zól dostaniesz 1,5 kilo) . Poczytaj na wizażu tematy o karmieniu kotów, nie dawajcie zwierzetom byle czego etc
Cytat:
4.Kiedy odrośnie futerko ?
za miesiąc?
i bardzo dobzre, że wykastrowałas kotkę, skoro żyje na wsi, to tylko by rodziła i rodziła i rodziła i na co to komu?

ooops, esfira nieprzelogowana
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-09, 12:40   #418
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _diabolique_ Pokaż wiadomość
mam roczną kocicę i w środę poddałam ją sterylizacji, wycięto jej jajniki i kawałek macicy, ma szew na lewym boku
Całą macicę się wycina.

Jeżeli nie stać cię na drogie karmy, to kupuj podroby drobiowe/wołowe skrawki, gotuj w warzywami, ryżem/kaszą- oczywiście większość mięsa i miksuj i karm tym, karmy raz na jakiś czas+ witaminy
Domowe menu dla kota:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=13369
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=52

Stary 2007-09-09, 13:09   #419
czarny kot
Zakorzenienie

Z tanich i lepszych karm jeszcze jest brit. Tak jak pisala esfira, lektura watku o karmieniu kota Znajdziesz duzo informacji.
Najpepiej potrzymaj kotke w domu jeszcze pare dni.

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-09, 18:56   #420
_diabolique_
Raczkowanie

GG do _diabolique_

...mi vet powiedzial ze wytnie część ;/ no ale zwał jak zwał ważne że pieniądze w błoto nie poszły....
dzieki za wszysko dziewczyny

włosy->teraz 'połowa pleców'->>cel 'do pasa' i jeszcze dalej
za bardzo lubię jeść............
_diabolique_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości