![]() |
#181 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Książeczka sanepidowska
Ja ide w przyszły poniedziałek przedłużyć. Trochę się boję ile za to wybulę. W zeszłym roku (prywatnie żeby mień na iście na market dorywczo) zapłaciłam 30 zł. Na tym forum widzę że sa sprzeczne informacje: jesli sie stempluje to chyba u lekarza medycyny pracy a nie u rodzinnego. Po drugie jak to jest z tą dożywotnościa tej książeczki? Bo cos mi sie nie chce wierzyć że nie chcialei by więcej hajsu zbijac na corocznym podbijaniu i robieniu przy tym mnóstwa niepotzrebnych badań.
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
ja zabrałam sie za zrobienie tej książeczki i oczywiście pojawiły się problemy. Będę pracować w branży kosmetycznej.
Najpierw zrobiłam badania w sanepidzie=91 zł ![]() następnie udałam się do lekarza rodzinnego po skierowanie i okazało się że skierowanie na morfo owszem dostanę, ale HIV i WR mogę zrobić jedynie prywatnie (koszt HIV 50 zł, WR 12zł ![]() ![]()
![]() |
#183 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
natina, rtg pewnie będziesz musiała zrobić. Popytaj o programy profilaktyki gruźlicy, jeśli urodziłaś się przed 89 rokiem (o ile dobrze pamiętam), to możesz mieć prześwietlenie za darmo, nawet w prywatnym gabinecie, właśnie w ramach tego programu.
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
ja dziś mam się zgłosić po wyniki do sanepidu. wyobraźcie sobie.... 2 tygodnie temu, we wtorek,dzwoni mi babka, że jest dla mnie praca na stoisku ze słodyczami w markecie. niczego nie wymagają oprócz książeczki sanepidowskiej. nie dostałam skierowanaia. mam tylko zadzwonić jak już ją bd miała. badani niby trwa 3 dni, wszystko łatwo sie załatwia... no to idę do sanepidu i czego się dowiaduję?? że pierwsze próbki przyjmowane są tylko w poniedziałki i wtorki. czyli, że muszę czekac tydzień zanim oddam pierwszą próbkę. w kasie sanepidu zapłaciłam 85zł. więc oddałam 3 próbki, dziś wyniki.... no i co z tym lekarzem?? nie wiem gdzie mam się zgłosić.... chyba pójdę na opolską... czy wie ktoś jak tam jest z lekarzem medycyny pracy?? ile się płaci itp?? czy kieruje na dodatkowe badania??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Rozeznanie
|
U mnie jest tak badanie w sanepidzie robi się raz w życiu, natomiast książeczkę podbija się u lekarza medycyny pracy co rok, u mnie jest taki co tylko robi wywiad typu "zdrowa Pani jest?" stępelek 30zł dajemy asystentce, która siedzi w tym samym pokoju. To czy i jakie badania dodatkowo zanosisz zależy od rodzaju pracy. Ja miałam robione prześwietlenie klatki,mocz,krew na samym początku a i tak nic mi nie wpisał chodziło tylko o stępelek
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
czesc
![]() ![]() ksiazeczke mialam robiona za darmo z urzedu pracy poniewaz bylam na kursie kasy fiskalnej i w tym byla ksiazeczka sanepidowska wiec nie musialam nic za to placic... tylko teraz jak mam ja przedluzyc? ![]() poniewaz chcialabym znalesc jakas prace ale problem w tym ze tam juz potrzebuja gotowa ksiazeczke ![]() ![]() nie jestem pewna dlatego chcialabym sie was doradzic co trzeba zrobic w takim przypadku... ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny a ja mam pytanie czy ten kał to trzeba koniecznie przez 3 dni dzien po dniu,bo szczerze wczoraj malo jadłam no i własnie wiecie o co chodzi
![]()
![]() |
#188 |
Wtajemniczenie
|
Tak, na tym to polega, żeby mieć próbki z 3 różnych dni. Ale dowiedz się, czy musisz nosić próbki, czy będziesz pobierać na miejscu specjalnym patyczkiem. Poza tym u mnie było tak, że noszenie próbek odbywało się tylko od poniedziałku do środy (w pon 1 próbka, wtorek 2, środa ostatnia), nie można było zacząć ot tak w środku tygodnia.
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
a jak bym wykobinowala ze niby z trzech róznych a tak by nie bylo to by poznali sie?
![]() ![]()
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
nie poznaliby...
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
no własnie tez mi sie tak zdaje a mi sie spieszy troche no ale nic zrobie jeszcze raz
![]() |
#192 |
Wtajemniczenie
|
ale chodzi o to, że u mnie trzeba CODZIENNIE pzrez TRZY DNI przychodzić. Zresztą najlepiej zrobisz, jak się dowiesz u siebie, na jakiej zasadzie przyjmują probkę, bo co kraj to obyczaj, co zresztą widać w niemal całym tym watku.
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
ja jak robiłam książeczkę to dali mi te probówki i na 3 dzień kazali przynieść wszystkie 3. najlepiej rzeczywiscie dokładnie dopytać, bo różnie to jest w sanepidach. ja książeczkę wyrabiałam 3 lata temu, teraz mam już podbitą bezterminowo i nie martwię się o nią i o podbijanie jej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
te probki bralam z sanepidu ale że przerwałam swoje badania
![]() musze zaczac jeszcze raz,nie chciało mi sie iść do sanepidu bo nastepne wiec kupiłam w aptece i tu jest problem.... w tamtym byl taki żel i wacik a te są jakieś inne! nie ma na koncu żelu i zamiast tej watki jest palstikowa łopatka jakby co zrobic ![]()
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
a przy tych podpisach i innych, sa podawane jakies nr badan?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
chodzi mi o to, ze w ksiazeczce powinny byc wypisane badania itp. i chcialabym sie dowiedziec, czy przy badaniach sa wpisane ich nr (numery badan)?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
tak, ja mam wpisane numery badań, data nadania, rodzaj badania i jego wynik. no a potem już pieczątka, że zdolny do pracy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Przyczajenie
|
mam pytanie... co zrobic z tymi probkami w kt jest cieki natyczek < taki jak do czyszczenia ucha> ?? tym wacikiem to mam nanieść kał to tego pudełeczka czy tylko 'przejchać' okolice odbytu???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() czyli masz isc w tym sanepidzie do kibelka , zrobic kupke i oddac im jedna probke , przyjechac na drugi i trzeci dzien i znowu to samo? ![]() boze czyli trzeba tak na zawołanie ![]() ![]()
`Mój wymiankowy ![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=287610 `Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej ! ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
Szczerze mówiąc mnie to trochę przerasta
![]() "Nanieść" do pojemniczka to może nie, ale pogrzebać patyczkiem w kale... Dziś byłam w Sanepidzie, żeby zacząć się w to bawić... mam taką opcję, żeby pozbierać próbki z dzisiaj, jutra, niedzieli i zanieść wszystkie razem w poniedziałek... i zabulić 111 zł ![]() Chciałabym pracować przez pośredników i nie za bardzo wiem jakie badania powinnam mieć... bo książeczka książeczce chyba nierówna... i co robi się dalej? idzie do lekarza medycyny pracy a on ją wypełnia... skąd ją wziąć? gdzie kupić??
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Książeczka sanepidowska jest jedna niezależnie od celu, w jakim jest ona ci potrzebna. Do książeczki sanepidowskiej robisz badania na salmonellę, w sanepidzie powiedzą ci co i jak. Więc w książeczkę w sanepidzie wpisują ci tylko wyniki na salmonellę. Ale żeby była ona ważna to musisz ją podbić. w tym celu idziesz do lekarza rodzinnego albo medycyny pracy i on ci powie jakie jeszcze badania masz zrobić, zazwyczaj są to standardowe: morfologia, analiza moczu, ostatnimi czasy i prześwietlenie płuc każą robić. Jak bedziesz mieć wyniki tych badań to w książeczkę ci wpisze: zdolny do pracy do dnia.../bezterminowo (różnie bywa). i tyle. za podbicie u lekarza med. pracy/rodzinnego też się płaci (ok 20zł z tego co pamiętam). Za książeczkę w sanepidzie kiedyś (ok 2 lat temu) płaciło się ok 80 zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Przyczajenie
|
hej. ja mam takie pytanie: moja książeczka jest już nie ważna bo wyrabiałam sobie ją jakieś dwa lata temu i pamiętam, że wtedy nic za nią nie płaciłam (chodziłam do liceum, więc nie miałam żadnych praktyk, robiłam je na sezon do pracy w barze) i zastanawiam się czy teraz robiąc badania w sanepidzie też nic za nie nie płacić, bo teraz jestem studentką. Jak myślicie, nadal tak jest??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
z tego co wiem, badania w sanepidzie na nosicielstwo robi się raz i są ważne dożywotnio, za to trzeba powtarzać morfologię, rtg i co Ci tam innego potrzebne....
![]() |
#206 |
Zadomowienie
|
ile czasu sie czeka na ta książeczke??
krew tez pobierają?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Przyczajenie
|
hejka
Ja już co prawda mam wyrobioną książeczkę. Ale mam takie pytanko. Mój lekarz rodzinny nie ma uprawnień lekarza medycyny pracy i nie może mi podbić pięczotki. A w mojej miejscowości nie ma takiego lekarza. I zaczynam pracę w innej miejscowości niż mieszkam. Czy mogę iść do lekarza medycyny pracy który ma podpisana umowę z moim przyszłym miejscem pracy?? czy nie będzie żadnego problemu. ![]() bardzo proszę o szybką odpowiedź --------Magda------. ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- tak pobierają krew żeby zrobić WR na wyniki z kału czekasz jakiś tydziń<tutaj różnie bywa jak już się zapewne zorientowałaś czytając ten wątek> |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a potem jak wyniki kału beda to książeczka tez? czy jeszcze trzeba czekać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A ja ponawiam pytanie, które umieściłam w innym temacie... Czy teraz pracodawca kieruje do lekarza medycyny pracy na badania? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
a czy picie alkoholu ma jakis wplyw na wyniki kału?
pytam bo dzis ide na impreze i nie wiem czy mgoe sie czegos napic... a jutro chce oddac probke... jak dzis sie napije wieczorem to czy jutro powiedzmy ok 12-15 moze cos wykryc? prosze bardzo o odpowiedz
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.