|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Witam
Chcialam się pdozielic przepisem an ciacho ktore dzisiaj upiekłam,rozpływa się w ustach,naprawde rewelacyjne ![]() Oczywiscie dołączam fotki. Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki krupczatki 3 łyżki cukru kostka Kaski 5 żółtek trochę cukru waniliowego 2 łyżki proszku do pieczenia Krem: 2 kostki twarogu tłustego pół kostki masła pół szklanki cukru kryształ 1 jajo cukier waniliowy troszkę budyń śmietankowy puszka brzoskwin do przelozenia Piana z 5 białek oraz pół szklanki cukru Przygotowanie: Ze składników na ciasto kruche ugniatamy ciasto.Połowę wkładamy do lodówki.Druga połowę wykładamy na prostokątną blachę i nakłuwamy widelcem. Robimy krem-wszystkie skąldniki na krem mieszamy na gładką masę Ubijamu 5 białek dodając po trochu pół szklanki cukru. Brzoskiwinie kroimi na cienkie półksciężyce. Na ciasto na blasze kłądziemy krem na to brzoskwinię potem piane z białek a na to wszytsko tarkujmey ciasto które schłodzilismy w lodówce. Pieczemy godzinę lub troszkę dłużej,zalezy od piekarnika w 180 stopniach. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 1 164
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Mam pytanie dotyczące twrogu tłustego, potrzebnego do przygotowania kremu. Potrzebne są 2 kostki, a wagowo to ile dokładnie powinno być?
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Cytat:
tyle pieke i w tylu przepisach się z tym spotykam i nadal nie wiem, zawsze daję taką jaką mam akurat pod ręką: tortową, poznańską ![]() może to jakaś inna mąka ładnie wygląda ten sernik, zwłaszcza że mam 2 puszki brzoskwiń które leżą już spory czas
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Witam
Cyn@nmonk@-akurat moje dwie koski waż równo pół kg,napewno moze byc ciut wiecej Bluegirl-z mąkami o jest tak,że np. tortowej używa się do wypieku biszkopów,luksusowa-to pierogi,kluski itp,natomiast krupczatki uzywa się do wypieku ciast kruchych,a ten serniczek ma kruchy spód zwróć uwagę ze jest ona sypka gdy inne mąki takie ubite Mam nadzieje,że mnie zrozumiałas bo jakoś chaotycznie to wyszło..Pozdrawiam |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
na tej mące powinno pisać mąka krupczatka?
bo nie widziałam takiej nigdy ![]() cos mi sie wydaje że jutro będe piec wreszcie znajdzie sie przeznaczenie dla brzoskwiń
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Tak jest napisane krupczatka,ja chce upiec teraz to samo tylko z ananasem tez musi byc mniam
Daj znac jak juz upieczesz |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 993
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Robiłam to ciasto kilka razy, tylko w moim przepisie zamiast sera białego był serek waniliowy.
Ciasto jest pyszne, polecam, tylko trzebo długo piec
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp J&J 07r i J 09r |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
to będzie moje pierwsze ciasto na kruchym spodzie
nie przepadam za ciastami z serem ale to ładnie wygląda ciekawe jak smakuje te piana, żeby tylko jakiś smak miała ![]() make krupczatke upolowałam już, pani w sklepie wiedziała o jaką mi chodzi
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Ja mam pytanie odnosnie budyniu , w kremie .
Czy budyn robi sie wg przepisu , czyli ma wyjsc typowy budyn z mlekiem ? Czy poprostu budyn , bez robienia , wsypujemy do kremu ?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
tisane budyn zazwyczaj dodaje się w proszku do masy serowej przed pieczeniem
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Witam
Tisane-Nutka ma rację w tym przepisie wsypuje się budyn do tej masy... Bluegirl-ta piana jest bardzo delikatna i według mnie najsmaczniejsza z całego ciasta bo po upieczeniu wyglada to tak jakby twaróg i ta piana zmieszały się w jedno Pozdrawiam |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
upiekłam go wczoraj wieczorem
i dzis już praktycznie go nie ma ![]() w przyszłym tygodniu robie jeszcze jeden bo jeszcze jedna puszka brzoskwiń mi została wszystkim bardzo smakuje i mnie tez
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
A to na wierzchu ciasta , to jest kruszonka?
Jesli tak to jak robi sie taka kruszonke?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Witam
Bluegirl-to ze go nie ma to dobrze o nim swiadczy Tisane-kruszonka powatsej gdy ciasto tarkujemy na tarce o duzych oczkach,badz rwiemy na drobne kawałeczki to ciasto.Ten pierwszy sposób jest wygodniejszy i bardziej estetyczny
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
w przyszłym tygodniu bede robić drugi raz, to dam troszke wiecej sera i wieksze kawałki brzoskwiń
bo ciasto jest przepyszne
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
boniulko - z podanych składników wychodzi z tego co widzę tortownica, tak? To jest z tych średnich cy większych (bo zastanawiam się, czy wyjdzie jfajnie na zwykłej blaszce, czy zwiększyć składniki)
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
ja piekłam na zwykłej blaszce, średniej wielkości i nie dawałam więcej składników tylko tyle ile w przepisie
![]() i oczywiście wyszło przepysznie
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
|
|
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 353
|
Boniulka,czy to mają być dwie łyżki czy łyżeczki proszku do pieczenia,
i jakie-płaskie? Ponieważ nie lubię bardzo słodkiego ciasta poradz mi czy nie wziąść mniej cukru.Strrrraszną mam ochotę na ten serniczek.Acha czy ser ma być mielony?Miłych świąt. |
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-12
Wiadomości: 36
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Boniulka a czy krem można zrobić w mikserze razem mieszając czy lepiej robić to w makutrze?
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sernik z brzoskwiniami/prościutko i smacznie
Witam
Starsza pani-ja daję proszek tak jak mi się nałozy na łyżkę-raz płaskie raz z czubkiemi nie zauwazyłam aby to cos zmieniło w ciescie,ja tez nie znosze słodkich ciast i na mój gust na ilosc cukru jest odpowiednia ale jesli chcesz to sprobuj dac połowę porcji cukru,chociaz nie wiem czy wtedy nie będzie zbyt mdłe.Ja sprobowalabym na Twoim mijescu tak jak w przepisie,najwyzej nastepnym razem dasz mniej.Ser powienien byc mielony,ale ja robie to w malakserze wiec nie musze tego robić. Mila76-ja robię krem w malakserze ktory mam przy robocie kuchennym i wychodzi naprawde puszysty ten kremik,kiedys robiłam mikserem no i nie było to to samo niestety. Pozdrawiam
__________________
Oba, kot i pies są bogate w cnoty i talenty, ale pies ma o jeden talent za dużo: pozwala się tresować i o jedną cnotę za mało: nie kryje w sobie żadnych tajemnic Erich Kastner |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:06.







tyle pieke i w tylu przepisach się z tym spotykam i nadal nie wiem, zawsze daję taką jaką mam akurat pod ręką: tortową, poznańską 




