|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Ostatni posiłek przed snem
mam pytanie, jak to w końcu jest z tym ostanim posiłkem przed snem. Odkąd pamiętam czytałam, że należy nie jeść po 18.00 i tak w miarę możliwości zazwyczaj robiłam. Ostatno natomist często czytam, że należy jeść 3 godziny przed snem co u mie wychodziło by tak ok 21.00. Jak to w końcu jest?
|
|
|
|
|
#2 |
|
♥
|
Dot.: Ostatni posiłek przed snem
ostatni posiłek 2-3 godz przed snem
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
a w takim razie jak pownnien on wygłądać? kanapka, owoc?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
♥
|
kolacja białkowa .. wiecej informacji posiada wyszukiwarka
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
raczej wykluczylabym kanapke, bo to same weglowodany
ja co wieczor z 3 godziny przed snem wypijam pol litra smoothie (swieze, zmiksowane owoce)
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
dobra, dobra już lecę do wyszukiwarki
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
a ja zawsze jjem ostatni posiłek o 18 i to jest kefir lub serek wiejskI
staram sie codziennie cwiczyc po 17 i wyczytalam ze po cwiczeniach trzeba zjesc posiłek czysto białkowy poniewac miesnie muszą miec baze do zregenerowania i wtedy cwiczenia przynosza efekt wiec u mnie kolacja o 18 kefirek
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
ja chodzę spać między 24 a 3 w nocy,a ostatni posiłek jem 18 lub 19
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
"Gratuluję" pomysłów
Dzięki takim kolacjom, jak Michalinki i Dra, dietetycy, lekarze i producenci tabletek odchudzających bez roboty na pewno nie zostaną |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
Podziwiam Cie ja ostatni posilek jem o 18,19 a spac chodze po 22 i juz mnie ssie w żolądku :P
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
no ja na tygodniu jestem tak zmeczona ze usypiam o 22 , a na kolacje nie jjem duzo bo nie moge usnac jak mam za pełny zołądek i mnie boli...zreszta czytalam troche informacji i podobno mozna jesc na kolacje cos malo kalorycznego tylko jakas przekąske nie najadac sie za duzo, np serek wiejski tez jjem
ogolnie w lecie jjem na kolacje duzo warzyw i cos mlecznego, jest mi tak dobrze...zreszta w ciagu dnia, na sniadanie jjem duzo, w szkole tez zawsze kanapka +jabłko duze i czasem sok potem obiadek i podwieczorek wiec napewno sie nie głodze...jak jestem głodna w ciagu dnia zjadam owoc lub jakies pestki dyni , slonecznika, orzechy lub otręby. A na kolacje nie lubie jesc duzo...tylko cos symbolicznego
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
a ja z racji tego, ze późno koncze lekcje i ogólnie mam dużo rzeczy do zrobienia poza domem i wracam ok. 17-18 to jem sobie obiadokolacje, a potem to już nie mam na nic ochoty, chyba ze mam okres, to zawsze cos mnie jeszcze do wieczora skusi
bo zawsze jak mam okres, to tyyyyyyyle jem no ale jak nie mam okresu, to staram sie nie jeść nic na noc, bo źle mi sie śpi, a rano jak wstaje to mam wydęty brzuch, a nie ma nic gorszego :/
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
nie szanują zdrowia? to jak to w końcu powinno być? jeść na noc, czy nie jesc? ja osobiście źle sie czuje, jesli coś zjem, po prostu boli mnie brzuch rano, albo ciężko mi zasnąć wiec nie wiem w koncu co jest takie zdrowe ;>
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Korzystając juz z załozonego wątku...
Ja wiem, ze nalezy jesć bałkową kolacje 2-3 godziny przed snem. Tak też staram sie robić. Moje pytanie brzymi: dlaczego?? ![]() Bo niedawno mówiłam koleżance, ze powinna jeść kolacje, bo niezdrowo jest jej nie jeść, ale czemu jest niezdrowo, tego już nie wiedziałam... ![]() Bo organizm będzie magazynował tłuszcz w obawie, ze nie dostaje regularnych posiłków?? A białko to czemu wlasciwie??
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
W nocy nastepuje katabolizm mięśni. Jedząc przed snem białko minimalizujemy katabolizm.
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2-3 godziny przed snem lekka, białkowa kolacja nie powinna zaszkodzić
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
noi dlatego jjem jak jjem...i dobrze mi z tym, nie uwazam zebym robila cos zle...
|
|
#27 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() i znowu wracam do tematu 'białkowa kolacja' okej, fajnie, ale co to znaczy? mam jeśc serek? tuńczyka? nie wiem, podajcie mi jakies konkretne przykłady...
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez bym prosila o konkretne pszyklady.
Tez jem kolacie ok.18 ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby to zmienic. Myslalm ze tak trzeba a tu okazuje sie ze nie. Jakas nie douczona jestem. |
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak się je właściwą ilość posiłków, to siłą rzeczy nie są one duże, i ta nieszczęsna kolacja też nie jest duża. Nikt nie każe jeść 500 kcal, chodzi o niewielki posiłek.
'Białkowa' to znaczy, że dostarcza porcji białka (ok. 20 gr), a nie dostarcza innych makroskładników. Najprościej zajrzeć do tabel, np. na www.kalorie.net czy www.*******, i wybrać te pokarmy, które mają dużo białka, a mało tłuszczów i węglowodanów. Czyli np. kurza lub indycza pierś, twaróg chudy, tuńczyk (ale nie w oleju ). Jak dorzucicie do tego trochę warzyw, to też się nic nie stanie. Niejedzenie kolacji albo jedzenie jej na kilka godzin przed snem nie tylko rujnuje mięśnie (dzięki czemu w dłuższej perspektywie przybywa tłuszczu), ale także spowalnia metabolizm. A to wszystko razem nie tylko jest szkodliwe dla zdrowia, ale też niestety ma fatalny wpływ na urodę... |
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja pytałam tylko czy chodzisz spać o 21, skoro jesz kolację o 18... i nie powiedziałam, że ma być to coś dużego, ale wręcz przeciwnie - lekka, białkowa kolacja do 200-250 kcal, myślę, że nikomu nie zaszkodzi
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.

Do tego z dużą ilością fruktozy
staram sie codziennie cwiczyc po 17 i wyczytalam ze po cwiczeniach trzeba zjesc posiłek czysto białkowy poniewac miesnie muszą miec baze do zregenerowania i wtedy cwiczenia przynosza efekt

Dzięki takim kolacjom, jak Michalinki i Dra, dietetycy, lekarze i producenci tabletek odchudzających bez roboty na pewno nie zostaną