Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-27, 18:43   #3001
lalaith
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Co do za głupia okulistka, mogła Ci "popsuć" akomodację...
W jakim sensie?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 18:56   #3002
Malla
Nie depcze krokusów

Jak nosisz zbyt mocne szkła, to patrząc, używasz akomodacji. WYDAJE mi się, że używanie ich powiedzmy 20h/dobę ma jakiś wpływ na zmęczenie odpowiednich mięśni, ewentualnie na osłabienie akomodacji. Jednak wydaje mi się również, że nie powinno być to trwałe, choć sugeruje to Twój przypadek. Za dużo "wydawania", ale widzisz, że nie pozostało to bez wpływu na Twój wzrok... Muszę gdzieś o tym poczytać.
Stary 2008-08-27, 22:21   #3003
dżiza
Raczkowanie

Ja mam soczewki o tej samej mocy co okulary. Ale dostałam do wypróbowania też soczewki o mocy mniejszej o 0,25.
Właściwie to okularów jeszcze o tej mocy nie mam (mam jeszcze stare, słabsze o 0,5), bo dopiero musze je wyrobić- tzn. mam sprawdzić w soczewkach która korekcja jest dla mnie wygodniejsza- słabsza czy mocniejsza o to 0,25 i wybrać słabsze lub mocniejsze okulary i to samo z soczewkami- czyli tutaj coś jest wg Was nie tak? Malla?

Idę w środę jeszcze do innej okulistki profilaktycznie i zobaczę co powie.
dżiza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-27, 22:38   #3004
fiolka85
Wtajemniczenie

Używanie akomodacji przez cały dzień jej raczej nie osłabia ale może dawać dolegliwości (przez to, że jest ona cały czas napięta a przecież przy patrzeniu na dal powinna być rozluźniona).
Może też dojść w takiej sytuacji do spazmu akomodacyjnego który polega na tym, że układ wzrokowy tak się przyzwyczai do napinania akomodacji ( przez tą za mocną soczewkę), że nawet jak sie zmniejszy moc soczewki to on nie chce rozluźnić akomodacji żeby widzieć wyraźnie tylko cały czas czas utrzymuje napiętą akomodację i w słabszej soczewce widzi się nie wyraźnie ( i nie jest to spowodowane pogłębiającą się wadą tylko tym spazmem akomodacyjnym wywołanym za mocną soczewką )
Spazm występuje najczęściej u osób nadwzrocznych no ale krótkowidz w za mocnych soczewkach zaczyna funkcjonować jak dalekowidz

Edytowane przez fiolka85
Czas edycji: 2008-08-28 o 22:28
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 07:12   #3005
Floreta44
Raczkowanie

Ja mam soczewki większe o 1dp niz okulary tak miałam przepisane przez dr ,ale z okomodacja u mnie jest ok. w okularach nie miałam zmienianych mocy szkieł z uwagi ze moge sie przewracać ,natomiast w soczewkach mozna doladniej zrobic korekty wzroku bez uszczerbku na zdrowiu.
Floreta44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 18:59   #3006
Malla
Nie depcze krokusów

Dzięki, fiolka!

dżiza - trochę dziwne, że dano Ci do wyboru moc okularową. Standardowo dla krótkowidza daje się najniższą z możliwych, przy których widać naprawdę ostro literki na tablicy. 0,25D to jednak mała różnica. Za to w soczewkach, tak jak mówiłam, od ok.3D się przelicza, tzn. krótkowidzom odejmuje, dalekowidzom dodaje. O ile nastąpi modyfikacja, to zależy od pacjenta, bo w każdej soczewce może to wyglądać inaczej ze względu na inny materiał.

Czasem osoby, które zmieniają modele soczewek, twierdzą, że nie widzą w nowych zbyt wyraźnie lub że widzą lepiej niż w poprzednich, a potem wracając do starego modelu, twierdzą inaczej. Tzn. równie ostro, ale z lub bez mgiełki, jak w najnowszym modelu telewizora. W moim przypadku, gdy z Advance 8.7 przechodziłam na Oasys 8.4, wydawało mi się, że w tych pierwszych widzę lepiej. Potem wróciłam do Advance 8.3 i wydawało mi się, że w Oasys widziałam lepiej. Ale zamotałam... Takie oczne psikusy
Stary 2008-08-29, 11:23   #3007
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Używanie akomodacji przez cały dzień jej raczej nie osłabia ale może dawać dolegliwości (przez to, że jest ona cały czas napięta a przecież przy patrzeniu na dal powinna być rozluźniona).
Może też dojść w takiej sytuacji do spazmu akomodacyjnego który polega na tym, że układ wzrokowy tak się przyzwyczai do napinania akomodacji ( przez tą za mocną soczewkę), że nawet jak sie zmniejszy moc soczewki to on nie chce rozluźnić akomodacji żeby widzieć wyraźnie tylko cały czas czas utrzymuje napiętą akomodację i w słabszej soczewce widzi się nie wyraźnie ( i nie jest to spowodowane pogłębiającą się wadą tylko tym spazmem akomodacyjnym wywołanym za mocną soczewką )
Spazm występuje najczęściej u osób nadwzrocznych no ale krótkowidz w za mocnych soczewkach zaczyna funkcjonować jak dalekowidz
Niestety nic z tego nie zrozumiałam
Dziewczyny, ale ja miałam robione wszystkie badania, komputerowe i w ogóle.. Jak mam teraz dobrać okulary w których będę widzieć normalnie? Bo zależy mi na takich a trochę to dziwne że ze szkła -6,5 mam nagle przeskoczyć na -9 chociaż wadę miałam od lat ustabilizowaną.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-29, 13:22   #3008
Floreta44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ale ja miałam robione wszystkie badania, komputerowe i w ogóle.. Jak mam teraz dobrać okulary w których będę widzieć normalnie? Bo zależy mi na takich a trochę to dziwne że ze szkła -6,5 mam nagle przeskoczyć na -9 chociaż wadę miałam od lat ustabilizowaną.
W okularach normalnie to chyba nie będziesz widzieć jak w soczewkach ,pytałam sie dr czy gdybym przeszla na okulary to jak bedzie z moimi oczami ,dr odradziła mi w okularach efekt pomniejszania oczy sie męczą. co do szkieł pozostań do tej mocy co miałaś . A wogóle przydałby sie jakis lekarz okulista na tym forum .
Floreta44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-29, 16:11   #3009
Malla
Nie depcze krokusów

Lekarza okulisty tu nie będzie, jako i ginekolog na ginekologii się poddał. Nic nie zastąpi wizyty u lekarza, a i relacje pacjentek najczęściej są niepełne. W szkłach okularowych o wysokich mocach problem może polegać na rodzaju szkieł, im większy indeks, tym dłuższe przyzwyczajenie. Tyle że im mniejszy indeks, tym grubsze szkła... Obecnie mam 1,61 przy mocach -5 (z cylindrem -0,75D) i -4,25D, optyk wyraźnie zalecił, bym nie brała na pierwszy raz wyższego indeksu (wcześniej miałam zwykłe szkła mineralne), w przypadku którego szkła będą 3x droższe (zapłaciłam tylko 100zł za 1 szkło), grubość będzie nieznacznie mniejsza (podał mi nawet dane z katalogu), a trudniej będzie się przyzwyczaić. Dochodzi też szok w jakości obrazu w porównaniu z kontaktami.
Stary 2008-08-29, 18:08   #3010
corka_rosy
Wtajemniczenie

pisałam jakiś czas temu, że zamawiałam na all soczewki od Pana o nicku Najlepszedlaoczu i teraz mogę napisać, że gorąco go polecam. Dostałam mnóstwo gratisów, wszystko było w jak najlepszym porządku.
Mam nadzieję, ze nie zostanie to odczytane jako reklama - to tylko pozytywna recenzja

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-29, 18:29   #3011
Malla
Nie depcze krokusów

Jakie gratisy dostałaś?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-29, 19:02   #3012
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

a ja zmówiłam na stronie lensa 2 opakowania po 6 szt. soczewek proclear i dostałam gratis pojemnik na soczewki i długopis
fakt że czekałam na dostawę 2 tygodnie, ale cena bardzo dobra więc zaplanowałam odpowiednio wcześniej zakup
atabe_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-29, 19:42   #3013
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Przykro mi wiem, że nie mam talentu do tłumaczenia.
Moja mama się śmieje, że jak zacznę pracować to ona mnie przeegzaminuje z tłumaczenia pacjentom co się dzieje z ich oczami, tak żeby ludzie nie związani z branżą ( tacy jak Ona) mogli mnie zrozumieć! Bo ponoć przynudzam operuje niezrozumiałymi pojęciami i wdaję się w szczegóły które nikogo nie obchodzą...

Mojej mamie tłumaczę już od jakiegoś czasu, że jej nadwzroczność nie pojawiła się dopiero teraz tylko była od zawsze ( wcześniej nikt jej po prostu nie zdiagnozował bo była kompensowana przez akomodacje) ale podobno moje tłumaczenie jest tak zawiłe, że nikt go nie rozumie...jedynym argumentem dla którego mi wierzy jest to, że w okularach które ja jej dobrałam widzi lepiej niż w tych, które do tej pory dobierali jej okuliści, a przede wszystkim wystarczą jej jedne a nie dwie pary jedna do chodzenia a druga do czytania... dobra nie będę sie rozwodzić nad niedociągnięciami w badaniu refrakcji przez część okulistów w Polsce bo nowy wątek trzeba by założyć
Stary 2008-08-29, 19:55   #3014
justina88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
pisałam jakiś czas temu, że zamawiałam na all soczewki od Pana o nicku Najlepszedlaoczu i teraz mogę napisać, że gorąco go polecam. Dostałam mnóstwo gratisów, wszystko było w jak najlepszym porządku.
Mam nadzieję, ze nie zostanie to odczytane jako reklama - to tylko pozytywna recenzja
tez sie wlasnie zastanawiam czy u tego sprzedawcy nie zamówic..bardzo niskie ceny ma wiecc...hmm mówisz ze wszystko byo w porzadku z przesyłką ?

STUDIA

Il y a des etats de l'ame ou l'esprit n'ecoute pas ..
justina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-29, 20:01   #3015
Malla
Nie depcze krokusów

Fiolka, a czym się różnią okulary Twojej Mamy przepisane przez Ciebie od tych dobieranych u okulistów? Moja też zakłada czasem do czytania (np. drobnych krateczek w krzyżówkach), ale nie lubi w nich chodzić. Wcale nie przynudzasz, ale rozumiem, że trudno osobie, która dobrze widzi, wytłumaczyć, że źle widzi
Stary 2008-08-29, 20:53   #3016
corka_rosy
Wtajemniczenie

Z przesyłką problem był taki, że pan wpisał zły adres, więc przesyłka wróciła do nadawcy i dotarła do mnie po 1,5 tyg a nie po kilku dniach. Wcześniej wysłał maila z pytaniem czy chcę zwrot pieniędzy czy ma wysłać jeszcze raz na swój koszt, oczywiście opóźnienie wynagrodzi mi gratisami. I tak dostałam opakowanie minimsów Artelac uno (używała któraś z Was?), jeszcze jeden mały płyn z pojemniczkiem i jakieś maseczki do zmęczonych oczu z eyeye. Nie spodziewałam się, że dostanę tego tyle. Soczewki też wyglądają na nieuszkodzone, a daty ważności mają do 2012/13.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-29, 22:02   #3017
zuczang
Raczkowanie

Witajcie,
dzisiaj byłam u okulisty w celu dobrania soczewek.Wcześniej miałam okulary,wada w jednym oku -1,75 a w drugim -0,75.Nigdy nie nosilam ich cały dzień,zawsze mi przeszkadzały,w dodatku mam mały rozstaw oczu przez co trudno dobrać mi oprawki.Zdecydowałam się na soczewki.Pani doktor w warszawskim VE poleciła mi jednodniowe J&J Moist.Ale zapisała mi na razie tylko na to oko z większą wadą i to soczewki o mocy -0,75.Czy to na pewno dobrze?mam wątpliwości,nie widzę w nich tak wyraźnie jak w okularach.Mam za miesiąc pójść na kontrolę i wtedy ewnetualnie dobrać mocniejsze,a także soczewkę do drugiego oka.Poza tym chyba wolałabym miesięczne,dużo taniej wychodzi.
A po wlożeniu(chodziłam dzisiaj z soczewką tylko 4 godziny)czułam cały czas dyskomfort w kąciku,nic nie piekło,nie szczypało,ale miałam wrażenie,że ta soczewka tak "jeździ" i lekko kłuje mnie w kąciku.Mam nadzieję,że to kwestia przyzywczajenia...

zuczang jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 01:19   #3018
Malla
Nie depcze krokusów

zuczang - jasne, że jest coś nie tak. Po pierwsze nie rozumiem, co okulista miał na myśli, dobierając Ci soczewkę tylko dla jednego oka i to ewidentnie za słabą, o mocy odpowiadającej drugiemu? To jakaś paranoja... Masz chodzić w jednej soczewce, a nie widzieć a drugie oko? Coś mi się wydaje, że po prostu aktualnie nie mieli na stanie odpowiednich...
Stary 2008-08-30, 13:35   #3019
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez atabe_s Pokaż wiadomość
a ja zmówiłam na stronie lensa 2 opakowania po 6 szt. soczewek proclear i dostałam gratis pojemnik na soczewki i długopis
fakt że czekałam na dostawę 2 tygodnie, ale cena bardzo dobra więc zaplanowałam odpowiednio wcześniej zakup
Dobrze, że piszesz też tam zamierzam kupować, dotąd kupowałam u bayebara (jakoś tak) na allegro, a w lensie tylko pytałam i odpisali mi że moje moce mogą być na za 2 tygodnie, a ja potrzebowałam na zaraz.. Ale następnym razem już zamówię na lensie odpowiednio wcześniej, narazie mam soczewki do grudnia.

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Przykro mi wiem, że nie mam talentu do tłumaczenia.
Moja mama się śmieje, że jak zacznę pracować to ona mnie przeegzaminuje z tłumaczenia pacjentom co się dzieje z ich oczami, tak żeby ludzie nie związani z branżą ( tacy jak Ona) mogli mnie zrozumieć! Bo ponoć przynudzam operuje niezrozumiałymi pojęciami i wdaję się w szczegóły które nikogo nie obchodzą...
A może to ja nie mam talentu do rozumienia.. Nie przejmuj się

Dziewczyny pojawił mi się jęczmień chyba 3 czy 4 raz w tym roku, co to może oznaczać i jak się tego pozbywać szybko? (dotąd miałam tylko kilka razy w życiu, a teraz nagle tyle )
12 idę do okulisty, udało mi się umówić do tej pani Romaniszyn którą Malla Twój kolega polecał. A już straciłam nadzieję, bo całe wakacje nikt tam nie odbierał, ponoć mieli urlopy. Ale już za 2 tygodnie idę to lepsze niż czekać do 10 grudnia na moją kochaną panią doktor..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-30, 18:10   #3020
zuczang
Raczkowanie

Nie wiem,ale mam opakowanie trzydziestu -0,75 i ogólnie jest do dupy,bo wydałam mnóstwo pieniędzy,a widzę słabo.Sama nie wiem co robić,zamawiać na własną rękę?Nie chcę sobie zrobić krzywdy(wiem,że to głupio brzmi,ale nigdy się jeszcze nie sprzeciwiłam lekarzowi)

Stary 2008-08-30, 18:39   #3021
atabe_s
Raczkowanie

GG do atabe_s

Cytat:
Dobrze, że piszesz też tam zamierzam kupować, dotąd kupowałam u bayebara (jakoś tak) na allegro, a w lensie tylko pytałam i odpisali mi że moje moce mogą być na za 2 tygodnie, a ja potrzebowałam na zaraz.. Ale następnym razem już zamówię na lensie odpowiednio wcześniej, narazie mam soczewki do grudnia.
Ja też kupowałam pojedyncze sztuki u beyabar na allegro, ale chciałam sprawdzić lensę i są ok
Ostatnio przeliczałam sobie ile kosztują mnie soczewki i szczerze powiedziawszy trochę dużo kasy wychodzi ale wygoda jest niesamowita i jak tylko moje oczy będą pozwalać, to będę nosić soczewki
atabe_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 19:57   #3022
lara
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zuczang Pokaż wiadomość
Witajcie,
dzisiaj byłam u okulisty w celu dobrania soczewek.Wcześniej miałam okulary,wada w jednym oku -1,75 a w drugim -0,75.Nigdy nie nosilam ich cały dzień,zawsze mi przeszkadzały,w dodatku mam mały rozstaw oczu przez co trudno dobrać mi oprawki.Zdecydowałam się na soczewki.Pani doktor w warszawskim VE poleciła mi jednodniowe J&J Moist.Ale zapisała mi na razie tylko na to oko z większą wadą i to soczewki o mocy -0,75.Czy to na pewno dobrze?mam wątpliwości,nie widzę w nich tak wyraźnie jak w okularach.Mam za miesiąc pójść na kontrolę i wtedy ewnetualnie dobrać mocniejsze,a także soczewkę do drugiego oka.Poza tym chyba wolałabym miesięczne,dużo taniej wychodzi.
A po wlożeniu(chodziłam dzisiaj z soczewką tylko 4 godziny)czułam cały czas dyskomfort w kąciku,nic nie piekło,nie szczypało,ale miałam wrażenie,że ta soczewka tak "jeździ" i lekko kłuje mnie w kąciku.Mam nadzieję,że to kwestia przyzywczajenia...
Nie jestem ekspertką w żadnym razie, ale nie sądzę żeby to była kwestia przyzwyczajenia ja wypróbowywalam różne soczewki (oczywiście za darmo) zanim okulistka dobrala mi te właściwe, przy których już dyskomfortu nie odczuwam.
lara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 21:08   #3023
zuczang
Raczkowanie

Nie wiem czego to była kwestia,przyzwyczajenia,m oże złego ułożenia,ale dzisiaj udało mi się włożyć za pierwszym raziem(i zdjąć też,wymiatam!),a soczewka po chwili się ułożyła i w ogóle jej nie czułam.Oby tak dalej!

Tylko z tymi wadami to nadal nie wiem...Czy macie tyle samo dioptrii w okularach co w soczewkach?

Stary 2008-08-30, 21:57   #3024
Malla
Nie depcze krokusów

zuczang - absolutnie nie rób niczego na własną rękę, bo może Ci się wydawać, że jest ok, a o fakcie, że nie jest, dowiesz się dopiero po jakimś czasie, gdy lekarz złapie się za głowę... Nie wyrzucaj tych jednodniówek. Po pierwsze, to świetne zabezpieczenie nad wodę, np. na basen. Nie wolno pływać w innych soczewkach ze względu na możliwość zakażenia pierwotniakiem, który może spowodować nawet ślepotę. Po drugie, jeśli gdzieś wyjeżdżasz lub idziesz na imprezę i nie wiesz, czy będziesz miała wystarczające warunki higieniczne lub nie wiesz, czy wrócisz do domu na noc, jednodniówki ze spokojem sumienia wyrzucasz wieczorem do kosza. Data ważności wypada pewnie gdzieś na 2012, zdążysz zużyć. Dokup tylko drugi komplet (np. taniej w necie) o odpowiedniej mocy, czyli -1,75D (poproś najpierw okulistkę o darmową sztukę i sprawdź ostrość wzroku na każde oko i obuocznie, oczywiście na słabszym oku mając założone 0,75D - zazwyczaj w salonach mają gratisowych jednodniówek na pęczki, z tego co mi wiadomo). Na najbliższym badaniu dobierz odpowiednie moce soczewek miesięcznych. Będzie dobrze!

lalaith - jakie dokumenty trzeba mieć, żeby się tam zapisać? Na NFZ chodzę w swoim mieście, bo tam mam wszelkie papiery, kartotekę z rodzicami jako studentka itp. Nie pracuję na etacie. Chodziłam do przychodni na Armii Krajowej, gdy miałam książeczkę ze studiów, ale na drugich mi jej nie dali (i już nie dadzą). Kurde, muszę wykombinować jakieś studia, mam jeszcze rok do 26 r.ż. i wygaśnięcia zniżek...
Stary 2008-08-30, 23:51   #3025
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zuczang Pokaż wiadomość
Nie wiem,ale mam opakowanie trzydziestu -0,75 i ogólnie jest do dupy,bo wydałam mnóstwo pieniędzy,a widzę słabo.Sama nie wiem co robić,zamawiać na własną rękę?Nie chcę sobie zrobić krzywdy(wiem,że to głupio brzmi,ale nigdy się jeszcze nie sprzeciwiłam lekarzowi)
Ja na twoim miejscu poszłabym z reklamacją, powiedz że byłaś u nich badaniu i nie widzisz wyraźnie w dobranych soczewkach. Przy odrobinie szczęścia trafisz na jakąś inną okulistkę która lepiej dobierze ci moce, bo moim zdaniem jeżeli do tej pory nosiłaś okulary -1.75 i -0,75 to powinnaś dostać soczewki o takich samych mocach.
Oczywiście badanie w ramach reklamacji powinno być darmowe i z tego co się orientuję to raczej nie robią problemów z reklamacjami...

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Fiolka, a czym się różnią okulary Twojej Mamy przepisane przez Ciebie od tych dobieranych u okulistów? Moja też zakłada czasem do czytania (np. drobnych krateczek w krzyżówkach), ale nie lubi w nich chodzić. Wcale nie przynudzasz, ale rozumiem, że trudno osobie, która dobrze widzi, wytłumaczyć, że źle widzi
różnią się mocą soczewek po pierwsze moja mama ma inną wadę na oku prawym a inną na lewym a poza tym astygmatyzm ( którego wcześniej nikt nie zdiagnozował). A na pierwszej wizycie u okulisty dostała okulary +1.5 do czytania, po jakimś czasie poszła znowu bo jej się w nich źle czytało i dostała +1.00 !, a tak naprawdę powinna nosić cały czas +3,00 cyl -0,50 oś 80 i +3,25 cyl 0,75 oś 130 i wtedy nie potrzebuje innych do czytania.
Moim zdaniem jak 45 letnia kobieta mówi, że okulary +1,5 są dla niej za słabe do czytania to od razu pojawia się podejrzenie, że ma nieskorygowaną nadwzroczność i powinna nosić okulary cały czas, ale nikt się tym nie przejął ponieważ zgłosiła problem z czytaniem to dostała okulary do czytania... i to jeszcze źle dobrane

Dlatego nie rozumiem okulistów którzy są przeciwnikami optometrystów, jeżeli mają zamiar tak dobierać okulary ( jak mojej mamie) to niech to zostawią komuś kto się w tym specjalizuje
Stary 2008-08-31, 00:08   #3026
Malla
Nie depcze krokusów

Okulista powinien być do badania stanu oczu, a optometrysta od korygowania wady wzroku. Moim marzeniem jest trafienie do gabinetu, w którym w cenie wizyty mam kontakt z tymi dwoma rodzajami specjalistów.
Stary 2008-08-31, 00:23   #3027
fiolka85
Wtajemniczenie

No tak by było najlepiej, aczkolwiek jeżeli twoje problemy z widzeniem związane są tylko z pogorszeniem ostrości widzenia to najprawdopodobniej nie jest to choroba tylko nieskorygowana wada wzroku i nie trzeba z tym lecieć do lekarza, tak samo jak po okulary do czytania.

To tak samo jak po aparat na zęby albo słuchowy idzie się do protetyka a nie do stomatologa czy laryngologa
Stary 2008-08-31, 10:20   #3028
Malla
Nie depcze krokusów

Dokładnie, ale z drugiej strony - profilaktyka. Kto wie, czym jest spowodowana jego wada...
Stary 2008-08-31, 11:56   #3029
bravvurka
Zadomowienie

Dziś mija ostatni dzień jak noszę J&J. Jutro zakładam nową parę.
Musze przyznać, że nic mi się z nimi nie działo. Chociaż nie powiem, bym wolała kwartalne soczewki.
Stary 2008-08-31, 12:10   #3030
Malla
Nie depcze krokusów

Kwartalne to przeżytek, obecnie standardem są miesięczne.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości