|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3061 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Jakie są początkowe objawy zapalenia rogówki? Można je wcześniej zauważyć, czy pojawiają się od razu wszystkie naraz?
![]() |
#3062 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny od września pracuję jako pokojówka i to dość ciężka fizyczna praca. Wiem że nie powinnam przy tak dużej wadzie wzroku dzwigać, w pierwszy dzień pracy niestety za dużo sobie wzięłam pościeli naraz na wózek i się umęczyłam tym strasznie, teraz biorę tylko tyle ile mogę sobie wieść "na lajcie", ale i tak po 4 godzinach pracy jestem dość zmęczona (pracuję na pół etatu). Wczoraj byłam w pracy 6 godzin, a potem oglądałam do 23 czterogodzinny film bollywoodzki. Póżniej zobaczyłam na jednym oku taką siateczkę malutkich żyłek, teraz już zbladły ale dalej je widać. Myślicie że przy takiej wadzie wzroku nie powinnam w ogóle pracować fizycznie bo może mi się coś stać z oczami? Mam trochę schiza, na wfie nigdy nie ćwiczyłam bo mi zabraniali.. A do okulistki idę dopiero 12stego żeby o to spytać. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3063 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie jestem przerażona,bo cały dzień wszystko było w porządku z oczami,a tak pod wieczór nagle jedno oko stało się całe czerwone i nie wiem,czy mi to przejdzie,czy będę musiała iść do okulisty.Widać po prostu najmniejszą żyłeczkę.Trochę się boję o swoje oczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3064 |
Raczkowanie
|
a ja właśnie dzisiaj sprawdziłam i do pojemnika z koszyczkiem trzeba wlać 2 razy tyle płynu co do tradycyjnego 2 komorowego pojemniczka, więc zużycie płynu w pojemnikach z koszyczkami jest znacznie większe
|
![]() ![]() |
![]() |
#3065 |
Nie depcze krokusów
|
Do pojemnika Ciby wchodzi mniej więcej (raczej mniej) tyle samo, też sprawdzałam na samym początku, oczywiście sumując obydwie komory (w ten sposób zniszczyłam zwykły pojemniczek). W koszyczku jest mniejsza średnica niż w pudełeczku u góry (większa od góry, ale zmniejszająca do dołu), poza tym dysk i koszyk trochę zajmują. Dolewając do zalecanej kreski (w zwykłym tam, gdzie są żebrowania, aczkolwiek najczęściej zalewałam niżej, tam jest taka druga kreska) w obydwu przypadkach jest praktycznie tyle samo. Dolewając w zwykłym do niższej kreski, wychodziło mniej. Tu jeszcze dochodzi kwestia płukania (soczewek, pojemnika, koszyczka) i czyszczenia mechanicznego, w rezultacie koszyczki z dyskiem zużywają tyle samo, a nawet mniej. Uff... sama nic nie rozumiem z tego co napisałam ;]
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-09-05 o 22:44 Powód: dopisek na dobranoc |
![]() ![]() |
![]() |
#3066 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To zależy od odległości tarczy oprawek od wierzchołka rogówki, ale przyjmując że standardowo ta odległości wynosi 12mm to okulary powinny mieć moce -7,00 i 8,25 z tym że nie można robić sobie okularów przeliczając moce z soczewek, trzeba to sprawdzić na badaniu bo ostateczny wynik może się różnić o ok. 0,25D. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3067 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny !
![]() Potrzebuję od Was ekspresowej porady.Skończyły mi się krople Hylo-comod do soczewek i zaraz udaję się do VE.Chciałabym się dowiedzieć jakie według Was są dobre krople (czyli łatwe w użyciu) oprócz Hylo-Comod ?? Wiem,że były już wcześniej podawnae ale nie mam czasu szukać,więc czekam na Wasze opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3068 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Czy poza czerwonymi oczami masz jeszcze jakieś objawy? Na zajęciach z rozpoznawania i postępowania w przypadku środków odurzających na studiach uczyliśmy się że narkomani bardzo często po kokainie mają popękane żyłki w oczach i są jakieś specjalne krople, nie pamiętam nazwy ale poszukam, które masowo kupują żeby to ukryć bo po nich ma się idealnie białe oczy. Tylko że ciężko je dostać bo są na receptę, więc pewnie nie są tak bez wpływu na organizm jak zwykłe łzy w płynie. Cytat:
Dziewczyny a odpowie ktoś na moją wątpliwość odnośnie pracy z poprzedniego posta ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3069 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3070 |
Raczkowanie
|
Na szczęście mi przeszło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3071 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak mnie zaciekawiło, bo do tej grupy należę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3072 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3073 |
Nie depcze krokusów
|
Te magiczne krople to nie Starazolin przypadkiem? Proponowałam je TŻowi, bo często pękają mu żyłki pod wieczór i ma oczy jak wampir, a ile można słuchać słów lekarzy typu "taka uroda", "alergicy tak mają". Ale on jest uparty jak osioł i woli mieć czerwone oczy i siedzieć wieczorem w słabym świetle z dala od kompa i książek, nudząc się jak mops, niż skorzystać z dobrodziejstw medycyny.
Mam zdrową siatkówkę i ćwiczyłam na wf-ie w liceum, mimo że próbowałam kilkakrotnie skroić zwolnienie od okulisty. Usłyszałam podobnie jak Ivona, że i rodzić można, jeśli siatkówka i ciśnienie są ok. Ciężarów unikam profilaktycznie, jak niosę torbę z zakupami, to czuję tak jakby naciągnięte mięśnie głowy na potylicy. Nie wiem co to jest, ale bardzo niemiłe, jakby coś przyciągało mnie coś do ziemi...
![]() |
#3074 |
Zakorzenienie
|
Ja mam pewnego rodzaju problem.
Otóż gram w koszykówkę a do tego dużo 'pracuję' ( piszę artykuły na jednym z portalów) dużo przy komputerze, dlatego moja wada choć niewielka - to chciałabym ją skorygować, a noszenie okularów nie wchodzi w grę, z powodu uprawiania sportu. Wiem, że mam iść do okulisty, ale ciekawa jestem jak to wszystko wygląda? Ile kosztują soczewki, na jaki okres czasu i jak się z nimi obchodzić. Jestem totalnym laikiem w tym temacie, dlatego proszę, żeby ktoś mi to wytłumaczył ![]()
#3075 |
Raczkowanie
|
A ja się Was chciałam spytac czy kupowalyscie w internecie szkła? No bo mi np wychodzi 2 razy taniej kupienie w internecie niz w sklepie. I wlasnie nie wiem czemu tak jest... Jutro chcialam zamowic (oczywiscie nie na allegro) myslicie ze to bezpiexczne?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3076 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3077 |
Nie depcze krokusów
|
Preferuję kupowanie w sklepach internetowych lub na aukcjach, jeśli dany sklep/użytkownik jest częścią rzeczywistego salonu, w którym nawet osobiście można odebrać produkt. W ten sposób mamy pewność co do jakości. Tanie soczewki są najczęściej sprowadzane z zagranicy, więc nie mamy pewności, że nie były to np. produkty z wyprzedaży lub wycofywanych serii. W salonach narzucana jest duża marża, ponieważ muszą się utrzymywać, a ilość kupujących osób jest w nich znacznie mniejsza. Oczywiście niektóre salony przesadzają z cenami
![]()
![]() |
#3078 |
Przyczajenie
|
Powiedzcie czy mój plan jest dobry
1. Kupuję na allegro soczewki (chyba B&L Purevison 8,6 -3D) 2. Idę do okulisty i dopiero tam zakładam je po raz 1- okulistka sprawdzi czy pasują Sorki ża takie trochę głupie pytanie, ale soczewki noszę dopiero 3 miesiące- chcę pozbyć się iwearów, ponieważ są o wiele za drogie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3079 |
Nie depcze krokusów
|
A nie lepiej iść do salonu, gdzie można kupić parę Purevision na miejscu po badaniu i dopiero wtedy, po uzyskaniu wstępnej zgody, założyć lub nie kupować? Z kosztami przesyłki wyjdzie podobnie.
![]() |
#3080 |
Wtajemniczenie
|
Malla - nie wiem, gdzie mieszka topgear, ale u mnie w mieście nie ma purevision. Trzeba zamawiać. I nie wychodzi tanio, nie wiem dokładnie, ale sofleny 59 kosztują 20 zł/szt!!!
![]() Lalaith - byłam w wakacje na 4-dniowym spływie kajakowym. Po 3 dniach musiałam wrócić do domu, bo miałam oczy całe czerwone, tak mi popękały żyłki. Duży wysiłek nie jest wskazany dla osób z krótkowzrocznością. W górach też mi pękło kilka żyłek, ale lubię aktywność fizyczną, nie jestm osobą, która siedzi w domu przed telewizorem. Więc staram się uważać. Ale nie myślałam, że po kajakach będę mieć takie czerwone oczy, teraz już wiem i następnym razem mniej wiosłowania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3081 |
Przyczajenie
|
W moim mieście kupić soczewki w miarę niskiej cenie to marzenie ściętej głowy. A tak przy okazji co polecacie: purevision czy O2 optix air?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3082 |
Zakorzenienie
|
PureVisiony nosiłam dość długo i tak je polubiłam, że czeka na mnie 6 par kolejnych
![]() Na początku nosiłam O2 optix (ale nie air) i też byłam zadowolona- jednak nie było moich mocy na allegro i kupiłam właśnie PureVisiony. Testuję teraz Soflensy59 COMFORT- nosi się świetnie, jednak są cienkie i trzeba nabrać wprawy w zakładaniu, bo się "zwijają", dlatego wolałam dopłacić i kupić PureVisiony-są grubsze (nie ma ryzyka, że się porwą przy wyjmowaniu).
#3083 |
Raczkowanie
|
A jak wygląda kwestia noszenia soczewek przez palaczy ? Czy są jakieś przeciw wskazania ?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3084 |
Zadomowienie
|
Witajcie mam dla mnie bardzo wazne pytanie.
Otoz mam miec soczewki toryczne 2 letnie (2100zl), czekam juz na nie 3 tydzien i maja je juz na stanie, tylko teraz problem jest taki ze pana doktora nie ma do konca tygodnia. I pytanie brzmi czy poradze sobie sama zalozyc swoja 1 w zyciu pare ?? Czy jest to trudne?? Czy mozna samemu ?? Co o tym myslicie?? Pani powiedziala ze jak sie upre to mi da, ale lepiej by bylo gdyby jednak pan doktor mi zrobil najpierw przeszkolenie... Nie chce juz dluzej czekac, bardzo mi zalezy, co o tym myslicie? Czekac do pon? Czy jechac odbierac i uczyc sie samemu?? W necie juz duzoo czytalam... |
![]() ![]() |
![]() |
#3085 |
Nie depcze krokusów
|
Lepiej poczekaj, bo może się okazać, że źle w nich widzisz, przy torycznych czasem się to zdarza...
![]() |
#3086 |
Zakorzenienie
|
Iwonko ja mam siatkówki w bardzo dobrym stanie "jak na tak dużą wadę wzroku", tak mi zawsze mówią okuliści. Regularnie co dwa lata robię badanie dna oka.
W pracy już się nie męczę, przyzwyczaiłam się chyba ![]() ![]() Co do sportów czytałam kiedyś w Shape'ie artykuł na temat sportów jakie mogą uprawiać krótkowidze. Z tego co pamiętam to niewskazane są ćwiczenia siłowe i takie "rzucane" np gra w siatkę w której się cały czas skacze. Najlepsze są np jazda na rowerze, rolkach, pływanie, ćwiczenia aerobowe. Szukałam tego artykułu ale prenumerowałam te gazety od pierwszego nr więc to ze 100 gazet do przejrzenia.. Od soboty pieką mnie oczy i czuję jakby piasek pod powiekami, nie wiem czy to wysuszenie, bo skonczyly mi się kropelki, czy efekt tego że codziennie przez cały tydzień siedziałam na kompie po parę godzin bo piszę pracę. Nienawidzę tego! Kupiłam dziś krople, jutro jeszcze ubiorę soczewki i zobaczę czy się coś zmieniło, a jak nie to będę musiała do piątku odstawić i spytać okulistkę co jest grane. Już dawno nie miałam żadnych problemów z oczami ![]() Sophie rodzić od -5 wzwyż rzadko kiedy można naturalnie, chyba że faktycznie masz siatkówki w baardzo dobrym stanie. Ale zdarza się że osoby nawet z mniejszą wadą nie mogą. |
![]() ![]() |
![]() |
#3087 |
Nie depcze krokusów
|
Lalaith - będzie dobrze, zobaczysz!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3088 |
Raczkowanie
|
Hey, a przy niewielkiej wadzie -2 na prawe i lewe oko są jakies przeciwskazania do cwieczen??;-) bo prowadze bardzo aktywne zycie pływanie, siatkowka, kosz i ciagle bieganie do tego cwiczenia z obciazeniem po 8 kilo na reke i ogolnie. Teraz sie zastanwiam po tym co piszecie czy to tylko dotyczy tych co maja wieksza wade(??)
#3089 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3090 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najlepszym rozwiązaniem w przypadku palaczy byłyby jednodniowe soczewki i może częstsze wizyty kontrolne niż u osób nie paląch |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:21.