|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3091 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
Co do tego pytania o palaczy ja myślę że dobrym wyjściem byłyby soczewki o dużej przepuszczalności tlenu. Przyznam się że gdy zaczynałam nosić soczewki też podpalałam (sporadycznie, na imprezach, no ale jednak) i mogło to mieć wpływ na późniejsze problemy z suchym okiem. No ale są też osoby palące nałogowo, np Kasia Nosowska z wadą -11, które soczewki noszą i to pewnie ze 20 lat ![]() Malla dzięki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3092 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Lalaith - to ja mogę zapomnieć. I to już od baardzo dawna. Mi siatkówka już się odkleja... W ogóle to zastanawiam się czy ćwiczyć na wuefie w ogóle. Bo bardzo bym chciała, ale np. biegać nie mogę (serce). Większości ćw nie moge robić ze względu na oczy. Nie mam możliwości basenu. A chce robić cokolwiek, bo mój tryb życia jest baardzo siedzący (trudno uczyć się stojąc czy skacząc ;P) a mam też problemy z kręgosłupem... Nie chcę całymi dniami tylko siedzieć, bo to też mi na zdrowie nie wyjdzie.A ćwiczyć w sumie to nic prawie mi nie wolno, z tego co piszecie... Żadnych gier zespołowych? To straszne. Roweru nie posiadam. Mam problem. o.O
![]() ![]() |
![]() |
#3093 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3094 |
Wtajemniczenie
|
Może to wina wysokoindeksowych szkieł albo asferycznej konstrukcji ( jeżeli takie zamówiłaś) albo źle zmierzonego rozstawu źrenic albo nie wiem jeszcze czego innnego ale to dziwne, że jest w nich bardzo źle... a jak widziałaś w nich trakcie badania? od razu było źle czy dopiero jak odebrałaś gotowe okulary od optyka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3095 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3096 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3097 |
Raczkowanie
|
kupowała któraś z was może soczewki na all.. u sprzedawcy "KATI-2005" ?
#3098 |
Wtajemniczenie
|
Kupowałam płyn do soczewek u tej osoby. Nie miałam zastrzeżeń do aukcji, wszystko było ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3099 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3100 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wcześniej chciałam się zapisać na capoeirę, i gdyby nie to, że w wakacje szkoła nie działała (już konkretną miałam) to już od 3 miesięcy byłabym jedną z capoeiritas ![]() Ale zmieniłam zdanie i jednak wolę jogę. Ja nie tańczę... W ogóle prawie nic nie robię o.O Jakby tak obiektywnie spojrzeć na tryb mojego życia, to nie robię zupełnie nic. No chyba że długie spacery. To jedno uwielbiam, i praktykuję dosyć często, czasem wbrew własnej woli ![]() W ogóle myślałam ostatnio nawet o walkatonie, ale stwierdzam, że jednak 10km to nie przejdę ![]() Wiecie, co jest najśmieszniejsze? Że kupiłam już jakiś czas temu bilet 3-miesięczny, a od tamtej pory prawie wszędzie chodzę na piechotę ![]() Lalaith - 3mam kciuki za nową pracę ![]() Iwonalodz - zdaję sobie z tego sprawę i jutro idę do mojej przemiłej okulistki w sprawie siatkówki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3101 |
Nie depcze krokusów
|
A przed jogą nie trzeba najpierw zaliczyć stretchingu? Można tak od razu na jogę pójść? Ja tańczę na imprezach, ale trudno to tańcem nazwać
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3102 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie sporo pale i mam problem suchego oka, ale to nie od palenia, w sumie od urodzenia tak mam, mam atygmatyzm i bez okularów oczy strasznie mi się męczą, hm a nie ma soczewek miesięcznych takich żeby problem suchego oka zniknął ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3103 |
Nie depcze krokusów
|
Jeśli masz od urodzenia do tego tendencje, to może nie być łatwo. Znacznie łatwiej jest osobie bez takich predyspozycji, u której objaw ten wystąpił, dobrać coś, w czym nie będzie potrzeby stałego korzystania z kropli. Zresztą krople nawilżające to genialna rzecz.
![]() |
#3104 |
Raczkowanie
|
A nie wiesz może czy są jakieś soczewki, które bym mogła nosić i nie używać ciągle kropli do oczu ? to trochę mało konfortowe niestety :/ szukam jakiś soczewek odpowiednich, a i tak nie mogę znaleźć, w dodatku dużo pracuję przy komputerze i wzrok mi się strasznie szybko męczy
|
![]() ![]() |
![]() |
#3105 |
Wtajemniczenie
|
Ja też mam problem z suchym okiem, chociaż nie palę. nosze soflensy 59, wysychają mi oczy w nich - prcuję przy komputerze. Próbowałam procleary - było lepiej, ale niestety nie widziałam w nich tak ostro jak w soflensach.
Chcę spróbować purevision, one są silikonowo-hydrożelowe, przepuszczają więcej tlenu. Może będzie większy komfort. Póki co to używam kropli. |
![]() ![]() |
![]() |
#3106 |
Nie depcze krokusów
|
Do komputera najlepiej nie używać soczewek wcale! Szkoda oczu, jeśli masz tendencje do wysychania od urodzenia. Przy kompie nie występuje prawidłowe mrugnięcie i oczy nie są nawilżone, krople mogą dla Ciebie okazać się po prostu niezbędne. Nie traktuj ich jak zło konieczne, skoro zasoczewkowane osoby nie mające tendencji do wysychania, często się z nimi nie rozstają. Wolisz soczewki i krople czy okulary?
Jeśli chodzi o powolne wysychanie soczewek, to nic Ci nie doradzę, bo to zależy od indywidualnych preferencji... Hydrożelówki wysychają łatwiej, z nich do wrażliwych oczu można polecić Proclear, dziewczyny stąd chwalą je sobie. Z silikonowych coś z nawilżaczami, np. Optix Aqua, Optix N&D, Acuvue z Hydraclear, Biofinity, ale czy ja wiem, czy dobre jest takie strzelanie w odpowiedni model, może pomoże wizyta u DOBREGO lekarza, który wie coś o tym problemie? Suche oko nie jest już przeciwwskazaniem do noszenia soczewek, ale niestety nie jest w takich przypadkach łatwo zadowolić pacjenta.
![]() |
#3107 |
Wtajemniczenie
|
Z tym DOBRYM lekarzem to problem. A jeszcze większy problem z gabinetem, w którym mają duży wybór soczewek różnych firm.
Do pracy jeżdże samochodem i wygodniej mi w soczewkach. Lepiej w nich widzę. A zdejmować je w pracy to przesada. Na szczęście nie mam aż tak suchego oka, że muszę zdjąć soczewki. Krople używam raz dziennie lub wcale. Ale są dni, że po powrocie z pracy czuję soczewki i muszę je zdjąć. Lekarz mój wie, że pracuję na komputerze, nie miał jakiś przeciwwskazań. Oczywiście zalecał częste przerwy, mruganie itd. |
![]() ![]() |
![]() |
#3108 |
Nie depcze krokusów
|
betig - napisałam tamtego posta zanim Ty się dopisałaś, tzn. tak długo pisałam, że wskoczył po Twoim :P Wiem, zdejmowanie to zły pomysł, a dobrego lekarza w salonie z dużym wyborem bardzo ciężko znaleźć...
![]()
![]() |
#3109 |
Wtajemniczenie
|
Wróciłam właśnie do domu. Byłam dziś w optyku, pytałam o cenę soczewek pure vision. Sprzedają tylko całe opakowania tj. 6 szt za ..... 160 zł
![]() W sklepach internetowych można kupić 6 szt. za ok 70 zł. Jest róznica. Tak mnie ta cena zaszokowała, że nie zapytałam o pojemniczki na soczewki. Zapomniałam ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3110 |
Nie depcze krokusów
|
Nie dziwię się, niezła marża!
![]() |
#3111 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z capoerą spytaj lekarza, mi okulista na judo nie pozwolił, a ćwiczyłam 3 miesiące bo miałam na studiach i musiałam zrezygnować ![]() Specery też kocham, chcemy sobie z siostrą kupić kijki do nordic walking, szkoda że nie mieszkasz w Krakowie, bo byś się mogła do nas przyłączyć. Cytat:
![]() Na jogę można pójść od sazu ale najlepiej na jakąś łagodną odmianę np sivanandę, na yengarę chcę się zapisać od przyszłego roku, to jest ta bardziej akrobatyczna forma i pewnie bez wcześniejszego wprawienia byłoby ciężko. Dziewczyny, jest jeszcze bilard! Fantastyczna, zupełnie nie wymagająca wysiłku (no może trochę intelektualnego) dyscyplina sportu (?) ![]() Cytat:
Raczej soczewki dodatkowo wysuszą Ci oczy. Ja problem suchego oka zaczęłam mieć dopiero po jakimś czasie noszenia soczewek. Kropli nawilżających używam non stop i jest ok, ale jak odstawię (chociaż na dwa dni jak ostatnio bo mi się skończyły) to problem wraca. Ale i tak się cieszę że mogę nosić soczewki, przecież 69% osób które nosi soczewki ma problem suchego oka więc nie jestem jakimś wyjątkiem! A nie wiem co by było gdybym znowu musiała wrócić do okularów, brrr ![]() betig Soflens59 to soczewki które doskonale się centrują na oku dlatego jakość widzenia jest najlepsza spośród wszystkich soczewek jakie nosiłam! Ale niestety oczy w nich wysychają i pieką też najszybciej z wszystkich wypróbowanych przeze mnie soczewek! Radzę Ci popróbować też inne, bo a nóż widelec znajdziesz coś lepszego w czym oczy nie będą Ci w ogóle schły! Jeśli chodzi o Pure Vision to są dość grube więc widzi się w nich gorzej niż w zwykłych hydrożelowych soczewkach, coś jak w Optixach. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3112 |
Raczkowanie
|
Co do szkoły jogi w Warszawie,to polecam AHJ na Wałowej(szczególnie na początek) i Jogę na Foksal.
Co do soczewek...pisałam wcześniej o tych dziwnie dobranych mocach,ostatnio spróbowałam na chwilę założyć na prawe oko(mam tam -0,75)soczewkę właśnie -0,75 i widziałam świetnie!Już niedługo kończą mi się te jednodniówki i wybiorę się po miesięczne,boję się tylko co zaserwują mi tym razem... Kupiłam krople Lacrimal,mam zamiar zakraplać na noc.Ktoś stosował,dobre?Pani farmaceutka powiedziała,że sama stosuje,zeby nawilżyć oczy po całym dniu soczewek i się spisują,to kupiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3113 |
Nie depcze krokusów
|
Lacrimal to zwykłe sztuczne łzy, nie można ich stosować bezpośrednio na soczewkę. Mój TŻ je stosuje na zmęczone oczy. A nie mówiłyśmy, że miałaś za słabe moce? Powinno być ok z takimi, jakie masz w okularach
![]()
![]() |
#3114 |
Wtajemniczenie
|
Możecie polecić jakieś krople z dłuższym terminem ważności (pół roku)? Mam hylo-comod, ale jutro muszę wyrzucić, bo kończy się termin. A nie zużyłam ich do końca.
Zdecydowałam się na wypróbowanie pure vision. Myślę, że będzie potrzebna zmiana mocy, na większe. Zdaję sobie sprawę, że są to soczewki silikonowo-hydrożelowe, więc będą sztywniejsze niż soflensy. Ale są nowocześniejsze, przepuszczają wiuęcej tlenu. Wolałabym wypróbować biofinity, ale ta cena... Idę we wtorek do mojego okulisty, mam nadzieję, że z nowymi soczewkami, żeby mi sprawdził moce i to, jak się układają na oczkach. Jeśli będzie coś nie tak, nie podpasują mi to kupię procleary o większych mocach. Tak jak pisałaś lalaith, problem suchego oka dotyczy wielu osób noszących soczewki i zdaję sobie z tego sprawę. Ale też nie mam aż takiego wielkiego z tym problemu, kropelki pomagają. W sumie to używam kropli tylko jak mam dużo pracy na komputerze i nie robię często przerw. Zdarzają się takie dni w miesiącu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3115 |
Raczkowanie
|
Chyba jednak wybiorę się do specjalisty, ech wolę nie ryzykowac testowania na sobie, alę dziękuję za porady
|
![]() ![]() |
![]() |
#3116 |
Nie depcze krokusów
|
ashaa - daj znać jaki będzie rezultat wizyty!
betig - też nie zużywam kropli do końca. Obecnie używam ich bardzo rzadko, jakoś nie mam już potrzeby ![]()
![]() |
#3117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem że firma Alcon ma jakieś krople z 6m-cznym terminem ważności, ale nie pamiętam nazwy. Sama używam Hylo-comodu i hylo-care bo są dla mnie najlepsze. zuczang lacrimal to pożądne krople dla kogoś kto ma niewielkie problemy z suchością oczu, ja preferuję krople które jednak zakrapla się na soczewki i nawilżają oczy na dłużej (hylo-comod i care na ok 7 godzin, Lacrimal na godzinę, dwie) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3118 |
Wtajemniczenie
|
Noszę soczewki od maja tego roku. Nie miałam problemu z suchym okiem, pomimo że pracuję na kompie. Niestety zachciało mi się płynu Renu (moja siostra używa i nie ma żadnego problemu - a nosi soczewki od 6 lat i to optimy). Po nim zaczęły się moje problemy. Płyn odstawiałam, ale dyskomfort pozostał. Wcześniej mogłam nosić soczewki długo i nic się nie działo, teraz czasami muszę zdjąć po pracy. Nie jest to takie uciążliwe, można zakroplić oczka i żyć dalej
![]() Używam czasami w pracy kropelki hylo-comod, ale dziś ostatni dzień ich ważności. Muszę coś kupić. Chyba, że jak spróbuję purevision, to okaże się, że nie będę musiała. Mam nadzieję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3119 |
Przyczajenie
|
ja nosze soczewki już prawie 2 lata i tylko raz mialam problem że czułam suchość ale to od powietrza (za często grzane było i mało wilgoci), uzywam AirOptix Night&Day oraz płynu Renu i nie narzekam, kupuję na allegro bo jest duzo taniej
|
![]() ![]() |
![]() |
#3120 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja ostatnio też myślałam o nordic walking ![]() ![]() A ja właśnie nie odpoczywam najlepiej jak się zmęczę ;P Jak się zmęczę, to raczej źle się czuję i wcale nie jest mi fajnie. Nie rozumiem wypoczynku poprzez duże zmęczenie fizyczne, jakoś to do mnie nie przemawia ![]() ![]() ![]() Heh, moja koleżanka na lodowisku na łyżwach złamała sobie kręgosłup. Taka to trauma, ze już nigdy więcej nie wejdzie na lodowisko. Co do jogi, to czy arytmia, duża krótkowzroczność, problemy z siatkówką i kręgosłupem (a konkretniej skolioza) są jakimiś przeciwskazaniami do jogi? Bo nie mogę wykonywać np. ćwiczeń wysiłkowych (ze względu na oczy i serce). Czuję się bardzo ograniczona, i myślałam, że chociaż joga będzie jakaś neutralna. Zuczang - dziękuję za polecenie ![]() ![]() Bilard, heh, bardzo przyjemny sport, ale kosztowny ![]() ![]() A co do tematu wątku... To byłam dzisiaj u optyka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Całe życie nienawidziłam okularów, ale z tych naprawdę się cieszę ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:40.