|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3121 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
A jaką masz teraz wadę? Tak duża zmiana nie jest związana z siatkówką?
Mam kijki trekkingowe, to w sumie jak do nordica ![]() 1,67 to rozsądny indeks, im wyższy tym większy problem z aberracjami - no i ceną ;] Co do tematu ![]()
![]() |
#3122 |
Rozeznanie
|
Wadę mam -7,0 OP, -8,5 OL A szkła mam -7 i -8. To największe 'zwiększenie' mocy jakie miałam w życiu, zazwyczaj zwiększałam o pół dioprtii, a teraz zeszłam na taką moc z -6,5 OP i -7 OL. Aż o tyle w niecały rok to nigdy mi nie poleciało. Właśnie z siatkówką to ma związek. Co dziwne - nie mam astygmatyzmu (heh, chociaż takie szczeście w nieszczęściu) tylko na prawym oku jakiś słabiutki, nie wymaga nawet soczewek cylindrycznych.
E tam pajęczak, nie znają się i tyle ![]() Z aberracjami? A cóż to takiego? ![]() Heh, też bym chciała wypróbować jakieś soczewki, ale na razie to nierealne ![]() ![]()
![]() |
#3123 |
Wtajemniczenie
|
Malla a nie obawiasz się, że w hydrożelach będzie Ci wygodniej i potem będzie ci trudno wrócić do silikonowo-hydrożelowych?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3124 |
BAN stały
|
hey!!! jak to jest z tymi plynami do soczewek?? niby wane 3 miesiace po otwarciu ale ja uzywalam rok i nie zauwazylam roznicy . bo jak mozna zuzyc 360ml plynu przez 3 miesiace???
jakie plyny i soczewki z tych tanszych polecacie??? co sadzicie o soczewkach b&l ??? |
![]() ![]() |
![]() |
#3125 |
Nie depcze krokusów
|
Fiolka - na wygodę w obecnych nie narzekam, tylko na wystające naczynka i z tego powodu chcę spróbować inny materiał, rolę płynu w podrażnieniach już znam i wyeliminowałam ten czynnik. Chcę sprawdzić jakiś inny model, ale silikony mają duże krzywizny, więc pozostają mi hydrożele
![]() Sophie - mnie w 2 lata wzrosła na jednym oku wada o 1D plus o 0,25D cylinder, na drugim o 0,5D, a mam zdrową siatkówkę ![]() demonii - jesteś niepoważna. Czym czyściłaś soczewki i jak często je nosiłaś, skoro płynu starczyło Ci na rok? Jak nosiłam rzadko (ok.2 dni w tygodniu), to taką objętość miałabym na max.4-5 m-cy. Do tej pory z tego właśnie powodu używałam płynów 120ml, które wystarczały na niecałe 2 miesiące. Teraz noszę częściej i nie będzie mi żal wylać resztek. Przerzuć się na mniejsze objętości lub płyny, które mają więcej konserwantów i mogą być otwarte przez pół roku (chyba Renu i OptiFreeExpress). Płyn po otwarciu traci sterylność, ulega skażeniu, zalegają się w nim bakterie, a i składniki ulegają rozkładowi i nie są już tak skuteczne. Nie bez powodu producent gwarantuje odpowiednią jakość przez jakiś czas (3 lub 6 miesięcy). Jeśli używałaś przez rok i nic Ci się nie stało, miałaś duże szczęście.
![]() |
#3126 |
BAN stały
|
czyscilam normalnie tym plynem od od czasu do czasu polewalam i pocieralam palcami , i normalnie codzien w pudelaczku tzrymalam. w miesiacu nie zakladam soczewek moze ok 4 dni a tak to codzien . no plynu starczylo mi dokladnie na 9-10 miesiecy . ja kupuje sobie male plyny ale ten akurat dostalam zza granicy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3127 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3128 |
Nie depcze krokusów
|
Nie wierzę, że płyn 360ml przy codziennym używaniu miałaś prawie na rok, dopiero co dziewczyny pisały, że mają na 2 miesiące
![]() PS. Wkleiłaś linki dot. identycznych soczewek.
![]() |
#3129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A może też wypróbuj Optimy, są to niskouwodnione soczewki, które w związku z tym nie wyciągają z oka wilgoci jak inne wysokouwodnione soczewki, dlatego problemów z suchością oka praktycznie w nich nie ma. Sophie u mojego chłopaka na wsi jest klub gdzie bilard jest za darmo, więc chodzimy i gramy ![]() Malla byłam u pani Romaniszyn, wystarczy legitka studencka i dowód osobisty żeby kartę założyli. Pani jest bardzo miła, sprzęt mają pełen, bada oczy w soczewkach i bez. I potwierdziła moje zdanie nt soczewek trzymiesięcznych, mówi że one najmniej łez z oka wyciągają przez swoje niskie uwodnienie dlatego się w nich tak dobrze czuję. I zamierzam chyba je nosić bo są to najlepsze soczewki jakie wypróbowałam, a było ich mnóstwo. Niekoniecznie trzy miesiąc, ale miesiąc-dwa. Sama Pani doktor jest zdania żeby testować różne i w ten sposób wybrać dla siebie najlepsze. Ja na pewno wypróbuję jeszcze N&D Ciby, bo mają świetne parametry, są nisko uwodnione i mają największą ze wszystkich soczewek przepuszczalność tlenu. Boję się tylko że gorzej się je ściąga niż inne, bo słyszałam takie opinie, a zamierzam jednak co wieczór zdejmować. A tak to oczka mam śliczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3130 |
Nie depcze krokusów
|
Lalaith - dzięki wielkie! Też słyszałam o N&D, że źle się ściągają, ale to jest chyba taki rodzaj soczewek, który się kocha lub nienawidzi
![]()
![]() |
#3131 |
Raczkowanie
|
Ja noszę soczewki od dobrych 8 lat i wszystko było ok do czasu... od pół roku mam straszny problem z oczami, są suche i podrażnione, muszę je zakraplać po parę razy dziennie ( używam krople hyback, inne mi nic nie dają). Właściwie to problem zaczął sie gdy kupiłam soczewki acuveu- które były dla mnie idealne, niestety za drogie. Po miesiącu musiałam wrócić do bausch&lomba( nie wiem jaki model zawsze kupuje ten sam od 8 lat u tego samego optyka). Nie wiem już co mam zrobić! Byłam u okulisty i dowiedziałam sie ze mam lekko podrażnione oko i muszę używać kropli i wsio.. ale to już wiem od 6 miesięcy... Czy możecie mi polecić jakieś rozwiązanie? czytałam temat wybiórczą, właściwie tak mnie oczy bola ze cięzko mi sie czyta z komputera...
#3132 |
Nie depcze krokusów
|
camm - Po pierwsze: odstaw soczewki na jakiś czas całkowicie. Po drugie: idź do innego lekarza, niezależna opinia zawsze się przyda. A skąd się wziął problem, to wybacz, ale nie zrozumiałam...
![]() |
#3133 |
Raczkowanie
|
Faktycznie nie napisalam tego wczesniejszego posta zbyt skladnie
![]() ![]() ![]() ![]()
#3134 |
Nie depcze krokusów
|
camm - jak najszybciej zrób sobie okulary, nie katuj swoich oczu tylko soczewkami, bo może się okazać, że nie będziesz już mogła nosić soczewek nigdy (oczywiście tak się dzieje bardzo rzadko)... Próbowałaś wrócić po Bauschach do Johnsonów?
![]() |
#3135 |
Raczkowanie
|
Nie probowałam... Jak dla mnie cena stanowczo za wygorowana... Wiesz co na dniach postaram sie zapisac do jakiegos okulisty a narazie soczewki bede nosila "w ostatecznosci". Dziekuje za pomoc i oczywiscie zdam rekacje po wizycie
![]() ![]()
#3136 |
Nie depcze krokusów
|
Jasne, polecił mi ją kolega z innego forum. Tylko że ona nie sprzedaje soczewek, bo przyjmuje w przychodni na NFZ, za to umie się zająć pacjentem noszącym soczewki. Lalaith dostała 2-tygodniowy, więc nie jest trudno. Też będę się starać o wizytę, bo niestety zarabiam ostatnio 2x mniej i nie stać mnie na zwykłą, prywatną
![]()
![]() |
#3137 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() EDIT: wow, ja to mam wyczucie czasu! Post z 00.00 ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3138 |
Nie depcze krokusów
|
Też to zauważyłam
![]() ![]() Czy macie czasem takie uczucie po zdjęciu soczewek, rano, jakby Wam coś ściskało oko? :/
![]() |
#3139 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
B&L pure vision BC 8.3 DIA 14.0 Acuvue Oasys BC 8.4 DIA 14.0 Acuvue Advance BC 8.3 DIA 14.0 Ciba Vision N&D BC 8.4 DIA 13.8 No i są o wiele zdrowsze niż hydrożele. A z tą wygodą chodziło mi o to, że hydrożele mają mniejszy modół sztywności i jak się przyzwyczaisz do nich to potem jak będziesz chciała wrócić do silikonów to one będą Ci się wydawały sztywne ( tzn może w Twoim przypadku tak nie będzie, ale dużo osób które zmieniają soczewki z hydrożeli na silikony narzeka, że są one sztywne i niekomfortowe). To tak jak z osobami które mają za słabe okulary i twierdzą, że widzą w nich dobrze... jak się im dobierze nowe mocniejsze okulary i pochodzą w nich miesiąc, przyzwyczają się do lepszego widzenia a potem jak założą te stare okulary ( chociaż jeszcze miesiąc wcześniej wydawały one dobre) stwierdzą, że widać w nich beznadziejnie...człowiek poprostu szybko przyzwyczaja się do większego komfortu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3140 |
Nie depcze krokusów
|
Nie wiedziałam, że w Polsce PV i N&D sprzedają w tak małych krzywiznach! Myślałam, że z silikonów jestem "skazana" na Oasys, które dobrze mi pasują, ale jednak wolałabym dla porównania spróbować coś innego, aby sprawdzić, jak będą reagować moje naczynka i jak się będą centrować (Oasys niestety nie leżą symetrycznie). Po Advance bardziej mi wystają naczynka, choć leżą bardziej pośrodku oka, więc z dwojga (złego) wolę Oasys, bo dłużej w nich wytrzymuję bez czucia ich na oku.
![]() |
#3141 |
Przyczajenie
|
witam was wszystkie
![]() chciałam zapytać czy mając krzywizną oka 8.6 moge nosić soczewki 8.4? obecnie mam pare Optix i moje oko okropnie sie w nich czuje, piecze, jest czerwone i łzawi,mimo że BC mają 8.6 jak lekarz zalecił. wiem, że dużo osób jest zadowolonych z Oasys i je bardzo chwali, też bym chciała spróbować, tyle że BC w Oasys wynosi 8.4, a ja mam zalecone 8.6. Czy róznica 0,2 jest az tak istotna? |
![]() ![]() |
![]() |
#3142 |
Rozeznanie
|
Malla - sama całą butelkę?
![]() ![]() BTW. ile kosztują takie kijki? ![]()
![]() |
#3143 |
Nie depcze krokusów
|
kaasika - różnica w ich wielkości i budowie jest istotna. Warto zastanowić się, CZEMU Cię oczy pieką w Optixach - może są właśnie za małe, a okulista dał Ci po prostu to, co sprzedawali w salonie, bo pasuje połowie pacjentów?
Sophie - nie dość, że wypiłam butelkę, to jeszcze pojechałam w nocy do kumpla na whisky, co za mieszanka ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3144 |
Raczkowanie
|
Co do jogi,to tak,ćwiczyłam w AHJ i na Foksal,aktualnie mam przerwę ze wzgledu na inne kłopoty zdrowotne(gastrolog stanowczo zakazł wyginania się
![]() Wracając do tematu,Lacrimal się sprawdza(miałam tylko wrażenie suchego oka i przeszło ![]() Wiecie,czytam cały ten wątek,ale jest tyle opinii...Zastanawiam się nad płynem.Co możecie polecić na początek?I zadam jeszcze jedno mega głupie pytanie ![]() ![]()
#3145 |
Nie depcze krokusów
|
Pojemniczek wymienia się razem z płynem, nie do każdego jest dołączony, ale przy tych lepszych to standard. Najbardziej polecane to: OptiFree, SoloCare, Renu, AMO. Na początek spróbuj małe opakowanie (np. 120ml), bo może się okazać, że po jakimś będą Cię szczypać oczy.
![]() |
#3146 |
Przyczajenie
|
hm..powinnam nosic soczewki o krzywiznie 8.6, Optixy taki BC posiadaja, wiec nie wiem w czym tkwi problem, chyba sprobuje Oasys na wlasna reke i sama sie przrekonam.
Malla a Ty jakie soczewki nosisz? |
![]() ![]() |
![]() |
#3147 |
Zakorzenienie
|
mi starcza na pol roku plyn przy codziennym stosowaniu, tylko ze ja nie leje obficie po soczewce przy wyciaganiu, nie ma takiej potrzeby zupelnie. A poza tym da sie wyczuc szybko ze plyn jest nieswiezy.
Swoja droga plyn do soczewek AMO Complete 10 minutes po tym niecalym pol roku (powiedzmy 5 miesiecy) jest caly czas swiezy i nic nie czuc zeby byl stary (mimo ze mam go doslownie na pare uzyc), a niektore plyny po miesiacu czuc ze cos juz z nimi nie tak:/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3148 |
Raczkowanie
|
Okulista doradził mi air optix aqua, już kupiłam i od jutra zaczynam stosować, więc póki co jeszcze nie wiem czy zadziałają, mam nadzieję, że tak i w końcu skończą się moje problemy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3149 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:44.